2019-08-20 755 浏览
早兩日係 #姪仔 嘅生日,我哋 #一家人 #齊齊整整 出嚟飲茶,順便幫個 #小朋友 #慶祝生日。因為 #姪仔 自小對日本嘅出品特別喜好,我知「東海堂」呢排出咗個 #日本水蜜桃蛋糕,我專誠走去買個🎂返嚟,諗住比個驚喜佢😏點知驚喜就無,掃興就真😩 由「油麻地東海堂」搭地鐵到德福商場,比準都只係30分鐘之隔,而全程都有冷氣,估都估唔到打開個 #蛋糕 出嚟已經係「山泥傾瀉」咁款😡 我起初仲自責拎得唔好,後來我發現「東海堂」盛載蛋糕的紙盤每邊大於蛋糕的圓周有2cm左右,而且蜜桃的重量遠遠超出蛋糕的密度,上重下輕,根本係設計上嘅失敗。當時場面咁尷尬,唯有拾起啲水蜜桃🍑放上蛋糕,草草影張相就算😩 蛋糕味道本身都唔錯,水蜜桃🍑亦好多汁,不過造型就完全唔合格。最後我嬲到email去「東海堂」投訴,個cs都只係公式化咁答兩句,仲「好好心」話要送張八折coupon比我當了事😏 真係多謝哂喎😕

2019-08-18
$259 (其他)
2019-05-24 353 浏览
離職派散水餅已變為指定動作同事係東海堂買左幾打西餅,而且是貴價款,如北海道牛乳芝士蛋糕、宇治抹茶黑糖竹炭蛋糕、鮮果吉士撻……我就揀左花畑木糠芝士蛋糕,蛋糕表面瀉上木槺,中間係淡淡芝士,配合厚厚餅底,外表簡單,滋味無窮!
離職派散水餅已變為指定動作
2019-05-10 201 浏览
抹茶。二重軟芝士蛋糕 $169抹茶控朋友生日🍵決定揀一個抹茶蛋糕同佢慶生。🥰匆忙之下,經過東海堂就睇吓有咩款式可以揀。見到呢個新出嘅抹茶軟芝士蛋糕,有啲似Letao/ Lunacake,四吋嘅圓形細細個,蛋糕上面舖滿粗粒嘅抹茶粉。見Size,budget 同口味都啱,就拍板買呢款蛋糕😇食落口感有七分似Letao/Luna Cake🍵抹茶用左味道甘香嘅宇治抹茶🧀軟芝士味好濃厚,覺得芝士做得幾出色,芝士味比抹茶更出🎂蛋糕:除咗綠茶mouse,綠茶軟芝士,最底仲有一層綠茶海綿蛋糕,令成個蛋糕更有層次感不過如果對比Letao,呢個蛋糕只做到七成功力。抹茶味唔夠香,芝士可更creamy,而且最底層嘅海綿蛋糕感覺有啲多左,因為上一層嘅抹茶芝士口感是綿密厚實的,但下一層嘅海綿蛋糕質感係鬆軟的,兩者一齊食口感有少少怪🙈但論方便,論香港/東海堂買到嘅質素而言,呢個蛋糕係我會再揀嘅🥰
抹茶。二重軟芝士蛋糕 $169
抹茶控朋友生日🍵決定揀一個抹茶蛋糕同佢慶生。🥰

見Size,budget 同口味都啱,就拍板買呢款蛋糕😇

食落口感有七分似Letao/Luna Cake
🍵抹茶用左味道甘香嘅宇治抹茶
🧀軟芝士味好濃厚,覺得芝士做得幾出色,芝士味比抹茶更出

2019-04-13 181 浏览
是日口痕:抹茶‧二重軟芝士蛋糕 🍰同以往嘅東海堂抹茶產品唔同,冇再標榜採用丸久小山園嘅抹茶粉 🤔 所以都唔知仲係咪🤷🏻‍♀️ 雖則食落都係濃濃嘅抹茶味蛋糕面嘅抹茶絲絨(或者俗稱蛋糕碎😂)好多,唔好講住野食,會choke 🥶而蛋糕內層以白芝士 (Fromage Blanc) 同忌廉芝士 (Cream Cheese) 焗製而成,芝士味香濃郁醇👍🏻 撇除抹茶味,同之前推出嘅軟芝士系列好似.雖然蛋糕只有一隻手掌大(大概4”),食1/8都好濟 😅.題外話:買野+$15 可換購布丁🍮/大福,不過今日得北海道牛乳味,所以不了 🥴
是日口痕:抹茶‧二重軟芝士蛋糕 🍰

抹茶‧二重軟芝士蛋糕

雖然蛋糕只有一隻手掌大(大概4”),食1/8都好濟 😅
抹茶‧二重軟芝士蛋糕
2018-04-27 303 浏览
同是美心集團,蛋糕西餅質素卻更高呢!先講食物的設計啦,一入到去餅店,蛋糕設計已經引人入勝,燈光和poster加強了食物的吸引程度,蛋糕的裝飾更加為食物增添吸引力!至於食物的味道,比美心水準高!值得一試!
同是美心集團,蛋糕西餅質素卻更高呢!

至於食物的味道,比美心水準高!值得一試!
2017-03-09 518 浏览
已經數不清是第幾次吃東海堂🤔,這幾個月已經吃了很多次,多得好像全香港只剩下這家餅店。🙄沒辦法,因為實在太好吃了🤤😛😋,面包香軟🍞,蛋糕甜而不膩🍰,令人忍不住一試再試。這天的下午茶是芝士蛋糕🧀🍰,$22,價錢可以接受,如果是在cafe吃差不多的蛋糕,三字頭的價錢是常識吧!💸蛋糕上有點點像是木糠的東西,很香口,亦很有口感👍🏻。芝士味剛剛好,多一分太多,少一分太少,有點點舔牙,同時有香濃芝士味。不錯!😇

不錯!😇
2017-03-08
下午茶
東海堂比的既感覺就係美心既升級版有時早餐急急腳就會係東海堂買個包食~芝麻燒餅 $9.5見到成日都想買 但又怕太甜最後吾試過係吾會心息~都係買泥食感覺上有d似食緊芝麻月餅~餡吾會太甜 但分布得吾均勻 一邊無餡 一邊爆餡但芝麻味都幾重宇治抹茶豆蓉包 $9之前消失左一排 依家又出返黎~餡係混合抹茶粉的紅豆蓉 皮吾似普通麵包皮 煙煙unun的 成個包吾會好乾 濕濕潤潤的依個包 抹茶味有的 但豆蓉甜得濟 宇治抹茶紅豆栗子包 $8吾鐘意個包既抹茶味零 仲有陣酸味~紅豆係泥 勁甜比較之下,第一款和第二款較好~!
東海堂比的既感覺就係美心既升級版

有時早餐急急腳就會係東海堂買個包食~
芝麻燒餅 $9.5
見到成日都想買 但又怕太甜
最後吾試過係吾會心息~都係買泥食
感覺上有d似食緊芝麻月餅~
餡吾會太甜 但分布得吾均勻
一邊無餡 一邊爆餡
但芝麻味都幾重
宇治抹茶豆蓉包 $9
之前消失左一排 依家又出返黎~
依個包 抹茶味有的 但豆蓉甜得濟
宇治抹茶紅豆栗子包 $8
吾鐘意
個包既抹茶味零 仲有陣酸味~紅豆係泥 勁甜

比較之下,第一款和第二款較好~!
2015-08-26 557 浏览
還有整整一個月才到中秋, 但我已急不及待吃月餅了!因為現時能以超值價錢購入, 當然忍不住手(口)立刻掃貨啦!傳統蓮蓉月餅, 奶黃月餅, 冰皮月餅通通吃過了,紅豆月餅還是頭一回接觸,而且是粒粒紅豆, 非常吸引呢!切開月餅, 是兩粒圓圓的金黃蛋黃,滑滑的紅豆蓉配以些少紅豆粒,不會太甜, 是中秋佳節不錯的選擇喔!
還有整整一個月才到中秋,
但我已急不及待吃月餅了!
因為現時能以超值價錢購入,
當然忍不住手(口)立刻掃貨啦!

傳統蓮蓉月餅, 奶黃月餅, 冰皮月餅通通吃過了,
紅豆月餅還是頭一回接觸,
而且是粒粒紅豆, 非常吸引呢!

切開月餅, 是兩粒圓圓的金黃蛋黃,
滑滑的紅豆蓉配以些少紅豆粒,
不會太甜, 是中秋佳節不錯的選擇喔!
题外话/补充资料: 即日至9月6日,十勝紅豆粒雙黃月餅滙豐信用卡6折價$178.8/盒(零售價$298)
2015-08-26
信用卡優惠
  • 東海堂十勝紅豆粒雙黃月餅
每一口夾雜著紅豆、抹茶寒天、黑芝麻醬, 配合超濃厚的抹茶蛋糕, 綠茶控必定無法抗拒!UM5 宇治抹茶の王冠(宇治抹茶紅豆忌廉蛋糕)(1.9磅)價錢: $218 /個
UM5 宇治抹茶の王冠(宇治抹茶紅豆忌廉蛋糕)(1.9磅)
每一口夾雜著紅豆、抹茶寒天、黑芝麻醬,

配合超濃厚的抹茶蛋糕, 綠茶控必定無法抗拒!

價錢: $218 /個
2015-08-06
5 分钟 (外卖自取)
2015-01-23 936 浏览
晌油麻地「泰閣」泰菜館同導師食餐飯餞行,一行8人臨尾只點咗一客細嘅泰式甜品拼盤,夠唔夠食?當然唔夠啦,但皆因一早預備咗個小蛋糕,當甜點之餘,順道為佢慶生嘛。小蛋糕嚟自東海堂跟miffy合作嘅出品:miffy迷你拼圖樂園朱古力蛋糕,定價$110,但實質長期8折優惠價賣$88 。雖然話喺「東海堂x miffy」嘅合作,但喺,個朱古力蛋糕都只不過喺晌餅面加幾塊黑朱古力、白朱古力片,有miffy個嘜頭啫,對比起另個兩款miffy、melaine嘅立體蛋糕,無疑遜色好多 。蛋糕共4層,兩層朱古力慕絲夾雜士多啤梨粒,另兩層喺朱古力海綿蛋糕,整體味道、質感都喺一貫東海堂嘅水準,無乜甩漏,慕絲幼滑,海綿蛋糕鬆軟,雖然無驚喜,但夠穩打穩紮。食過蛋糕過後,又差不多喺散場之時,雖然導師好快返回肯雅,但大家仍然可以以whatsapp聯繫。
miffy迷你拼圖樂園朱古力蛋糕
miffy迷你拼圖樂園朱古力蛋糕
2015-01-18 233 浏览
米飯班主是個聖誕小寶寶,所以每年他的生日,總會收到一個跟聖誕有關的蛋糕呀~~今個聖誕,我們家庭聚餐時,就收到一棵聖誕樹啦!聖誕樹是東海堂的出品,真身其實是抹茶白朱古力慕絲蛋糕~翠綠色毛茸茸的,很有質感的一棵樹~但我最有興趣的,是樹上的幾顆透明七彩珠珠呀~~到底珠珠是什麼味道什麼質感??蛋糕其實是很大的一個!十個人分,每人都分到一大片~~切開蛋糕有數層,抹茶慕絲跟朱古力蛋糕層層相間,抹茶慕絲幼滑、味甘且香,味道輕柔不濃,而微微的抹茶澀味,又正好被甜美的白朱古力慕絲中和了~ 中間的蛋糕層,鬆軟可口,正好豐富了蛋糕的口感~頂層的七彩珠珠,其實是不同口味的啫喱,口感煙韌,美觀多於美味呀~~平時一些七彩顏色的蛋糕,都不是太好食的~ 而這個蛋糕,就令小妹對七彩蛋糕的反感程度大減呢~~
今個聖誕,我們家庭聚餐時,就收到一棵聖誕樹啦!
聖誕樹是東海堂的出品,真身其實是抹茶白朱古力慕絲蛋糕~
抹茶白朱古力慕絲蛋糕
蛋糕其實是很大的一個!十個人分,每人都分到一大片~~

2014-12-25
宵夜
抹茶白朱古力慕絲蛋糕
這一年是小吉第一次過聖誕節, 想起有小吉跟我一同慶祝聖誕節, 真高興. 在聖誕節期間, 大家應該也會吃不少聖誕蛋糕, 這天就介紹東海堂 arome給大家吧.早前收到公關朋友送來聖誕蛋糕的換領券, 六選一之下, 還是揀了最有氣氛的聖夜の樹, 既然蛋糕份量十足, 那不如就跟跟詩班的弟兄姊妹一同分享.聖夜の樹 $238這客蛋糕的外型就是個聖誕樹, 對, 聖誕樹當然要有燈飾在上, 這客蛋糕的水晶啫喱色彩鮮艷, 又真的很像燈飾呢.這客聖夜の樹, 其實是抹茶白朱古力慕絲蛋糕, 外層的是抹茶白朱古力慕絲, 而內裡就是朱古力蛋糕以及雲呢嗱奶凍, 層次感做得幾好. 抹茶跟白朱古力這個組合, 當然是動人的, 而加上了雲呢嗱奶凍之後, 正好起了平衡的作用.東海堂的聖誕蛋糕除了有聖夜の樹, 還包括有白雪のmiffy, 黑雪のmelanie, 紅粉の詩篇, 閃亮の旋栗, 以及星絮の光, 且看那一款最合您意了. 現凡使用恒生enjoy卡以及匯豐信用卡還可享88折優惠呢.

聖夜の樹 $238
試食活動
2014-12-14 138 浏览
還有十一天就是聖誕節, 在這個普世歡騰的日子, 除了紀念主耶穌基督的降生, 當然要跟朋友們開派對. 東海堂 arome全新推出的聖夜の樹, 就是滿有聖誕氣氛的聖誕蛋糕, 很適合聖誕派對時享用. 謝謝公關朋友送來的換領券, 是日就跟詩班的弟兄姊妹一同享用.聖夜の樹 $238: 8分, 賣相實在是相當有聖誕氣氛, 以聖誕樹為造型, 再加上面頭的水晶啫喱, 看上去像真度也幾高呢. 其實這是客抹茶白朱古力慕絲蛋糕. 切開看看, 層次分明, 外面是抹茶白朱古力慕絲, 抹茶味道是偏清新的, 不會太濃郁的. 內裡還有朱古力蛋糕以及雲呢嗱奶凍, 一客蛋糕, 帶來三款口味, 很豐富.如果大家使用恒生enjoy卡以及匯豐信用卡還可享88折優惠. 除了聖夜の樹, 東海堂其他聖誕蛋糕還包括有白雪のmiffy, 黑雪のmelanie, 紅粉の詩篇, 閃亮の旋栗, 以及星絮の光不大家可以到東海堂官方網頁查看.聖誕節除了紀念主耶穌基督的降生, 當然還要吃吃聖誕蛋糕. 東海堂 arome全新推出的聖夜の樹, 是以聖誕樹為造型的抹茶白朱古力慕絲蛋糕, 面頭加上了水晶啫喱, 實在更有聖誕氣氛呢.

試食活動
2014-11-05 451 浏览
一條蛋卷要$138,你捨得嗎?說的是東海堂新出的宮崎反卷,原價$138一條,試食價$128,扣去手上兩張$50 coupon,仍然要$88一條。蛋卷有黃金之蛋及濃味可可兩款味道,主要採用九州鄉土著名的地雞所生下的雞蛋為原料。各買了一條,前者賣相看似沒大驚喜,但味道卻不錯。蛋卷以淡黃色的海綿蛋糕包裹,口感有點濕潤,氣孔細緻綿密,但蛋味不算濃郁。蛋卷底部的接口位置只是輕輕碰到,沒有像瑞士卷一圈圈的卷起來。正中間一大團cream非常矚目,入口輕盈幼滑,只覺濃濃的鮮奶味,沒有半點油質。不知為什麼,忌廉的豐盈綿密還有挺身的質感都令我想起too cool for school的皇牌雞蛋洗面mousse,唧出來的效果尤其相似。整條蛋卷大約只有手掌長,按正常瑞士卷的size可切成5件左右。香檳金色的包裝附加了高貴的價值,內盒兩邊經過特別設計,可以插放乾冰包,非常企理。另外,紙袋的手挽設計也非常特別,只用一條帶圈着,索起來拿的時候很方便,但想解開就要平放才行。個人覺得唯一比較奇怪的是,宣傳單張用了半中半日的方式去表達,中文有一段說「帶來忌廉與蛋糕完美平衡の究極に美味」,令人有點一頭霧水。還有,明明日文和
一條蛋卷要$138,你捨得嗎?

整條蛋卷大約只有手掌長,按正常瑞士卷的size可切成5件左右。香檳金色的包裝附加了高貴的價值,內盒兩邊經過特別設計,可以插放乾冰包,非常企理。另外,紙袋的手挽設計也非常特別,只用一條帶圈着,索起來拿的時候很方便,但想解開就要平放才行。個人覺得唯一比較奇怪的是,宣傳單張用了半中半日的方式去表達,中文有一段說「帶來忌廉與蛋糕完美平衡の究極に美味」,令人有點一頭霧水。還有,明明日文和英文都叫roll cake,但出來的中文就叫「反卷」,未知是否有特殊義意。
內裡的模樣
黃金の蛋 (正價$138)
黃金の蛋 (正價$138)
2014-11-02
現金券
蛋糕並不是我之至愛,但今天正要買個蛋糕,很久沒有走進地鐵站之餅店,原來現在的蛋糕真是花樣百出,以往的純忌廉蛋糕或純水果蛋糕已經太「Out」,近期大熱的是新款之芝士蛋糕,美心與東海堂亦有相當多之選擇,兩大巨頭之小型蛋糕都是劃一價錢九十八,故選擇起來應純以蛋糕質料作比併,今次究竟買甚麼蛋糕最好?直至我發現東海堂有一系列綠色「魅力」蛋糕,名為「宇治抹茶系列 Uji Matcha Series (のうこう‧うじまつちやしり-ズ)」,立即不用考慮,就試這個吧!「宇治抹茶系列」打著「濃厚‧宇治抹茶 本格的に初登場」的標語,分為四款抹茶產品如下:宇治抹茶梳乎理芝士蛋糕宇治抹茶卷宇治抹茶紅豆杯宇治抹茶撻一看已經是相當吸引,本品抹茶乃出自日本小山園之手,採用京都宇治‧丸久小山園抹茶粉。此園抹茶大有來頭,擁有三百多年歷史,並於四十年間多次榮獲「全國茶品評會」的最高榮譽 - 「農林水產大臣賞」,被喻為史上首個以滿分領受第一位之日本抹茶品牌,可見抹茶用料方面實不用置疑。蛋糕之盒子貫徹了綠茶的風味,一色採用綠色作為包裝,論盒子美觀程度亦令人愛不釋手。打開盒子,那個宇治抹茶梳乎理芝士蛋糕透出一副迷人之綠色魅力,質

宇治抹茶系列
宇治抹茶卷
宇治抹茶紅豆杯
宇治抹茶撻

宇治抹茶梳乎理芝士蛋糕

打開盒子,那個宇治抹茶梳乎理芝士蛋糕透出一副迷人之綠色魅力,質感看下去是面帶滑,但旁邊卻是粗糙的,有著梳乎理(Souffle)之鬆軟質感,最下層是一層黑色的竹炭芝麻蛋糕,整體外觀美妙之極!
宇治抹茶梳乎理芝士蛋糕
宇治抹茶梳乎理芝士蛋糕 ($98)
宇治抹茶梳乎理芝士蛋糕
在蛋糕上插上那個「Happy birthday」的絲帶形紙牌,簡簡單單卻甚是討好;其實那牌會插壞蛋糕面,插下去時實在有點不忍心!
宇治抹茶梳乎理芝士蛋糕
用刀子切開蛋糕,這個任務倒也困難,原來這個芝士蛋糕很難切,會「吸住把刀」,切出來的切口亦巖巖巉巉,由於太難看,故沒有拍照。

此蛋糕抹茶味入口清香帶甘,忌廉芝士雖然會有點膩,但質滑味濃。由於是梳乎理的關係,蛋糕質感軟綿細緻,入口輕盈,配襯濃香的竹炭芝麻蛋糕,真是一絕!

這蛋糕從包裝至內涵、味道、外觀、以至用料都屬上佳之作,雖然論脂肪及卡路里亦屬爆燈之作,但偶爾吃一次也能一次滿足掉自己之「慾望」!

2014-05-25
宇治抹茶系列
宇治抹茶梳乎理芝士蛋糕 ($98)