2019-08-20
早兩日係 #姪仔 嘅生日,我哋 #一家人 #齊齊整整 出嚟飲茶,順便幫個 #小朋友 #慶祝生日。因為 #姪仔 自小對日本嘅出品特別喜好,我知「東海堂」呢排出咗個 #日本水蜜桃蛋糕,我專誠走去買個🎂返嚟,諗住比個驚喜佢😏點知驚喜就無,掃興就真😩 由「油麻地東海堂」搭地鐵到德福商場,比準都只係30分鐘之隔,而全程都有冷氣,估都估唔到打開個 #蛋糕 出嚟已經係「山泥傾瀉」咁款😡 我起初仲自責拎得唔好,後來我發現「東海堂」盛載蛋糕的紙盤每邊大於蛋糕的圓周有2cm左右,而且蜜桃的重量遠遠超出蛋糕的密度,上重下輕,根本係設計上嘅失敗。當時場面咁尷尬,唯有拾起啲水蜜桃🍑放上蛋糕,草草影張相就算😩 蛋糕味道本身都唔錯,水蜜桃🍑亦好多汁,不過造型就完全唔合格。最後我嬲到email去「東海堂」投訴,個cs都只係公式化咁答兩句,仲「好好心」話要送張八折coupon比我當了事😏 真係多謝哂喎😕