2021-12-04 36 浏览
ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 的早上快中午 店裡半滿蠻多桌子被預約了 我們坐在自成一角的角落雖然沒有了日光 但靜靜一桌的空間也蠻舒服 ; ) 比起上次初訪 這次菜單款式變完整了 ~ 除了最著名的船麵 蝦多士跟定食之外亦增加了不少意粉跟素食的餐點最近都多了好幾款 sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ᴛᴏᴀsᴛ 呢!𓋪 泰北風味船麵𓋪 南瓜忌廉汁蟹肉螺旋粉𓋪 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘊𝘢𝘬𝘦𓎾 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )𓎾 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )上次沒機會品嚐的船麵 終於吃到了 (笑)有炸豬皮 豬肉丸 肉片等等材料 蠻豐富的泰式湯麵的湯底 真的是定生死的 我們都覺得不苦的船麵湯底做蠻好 ❤濃郁且不鹹 入口帶有不嗆的微辣讓我們吃不停口 難怪會成為店裡的必點菜式螺旋粉感覺是比較冷門的菜式 我們卻很愛用上了繽紛的螺旋粉豐富了色彩加上蟹肉絲跟 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 的忌廉汁 很難不好吃呢 甜點的款式應該是每天都不同當天有抹菜芝士蛋糕跟核桃批 我們就選了芝士蛋糕 三層 ʟᴀʏᴇʀ 的芝士蛋糕有點用心了 ᴄʀᴇᴀᴍ ᴄʜᴇᴇsᴇ 味道濃郁 不會做得硬硬的 不錯吃呢咖啡可以選擇 ғʀᴜɪᴛʏ / ɴᴜᴛᴛʏ 豆
ᴡᴇᴇᴋᴇɴᴅ 的早上快中午 店裡半滿
蠻多桌子被預約了 我們坐在自成一角的角落
雖然沒有了日光 但靜靜一桌的空間也蠻舒服 ; )

比起上次初訪 這次菜單款式變完整了 ~
除了最著名的船麵 蝦多士跟定食之外
亦增加了不少意粉跟素食的餐點
最近都多了好幾款 sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜ ᴛᴏᴀsᴛ 呢!

𓋪 泰北風味船麵
𓋪 南瓜忌廉汁蟹肉螺旋粉
𓋪 𝘔𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘴𝘦 𝘊𝘢𝘬𝘦
𓎾 𝘉𝘭𝘢𝘤𝘬 𝘊𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )
𓎾 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )

上次沒機會品嚐的船麵 終於吃到了 (笑)
有炸豬皮 豬肉丸 肉片等等材料 蠻豐富的

甜點的款式應該是每天都不同
當天有抹菜芝士蛋糕跟核桃批 我們就選了芝士蛋糕
三層 ʟᴀʏᴇʀ 的芝士蛋糕有點用心了
咖啡可以選擇 ғʀᴜɪᴛʏ / ɴᴜᴛᴛʏ 豆
ғʀᴜɪᴛʏ 的拿鐵算是比較濃的口味呢 ~

不苦的餐點都蠻高質的 船麵做得很地道
有一種在泰式餐廳喝精品咖啡的感覺 (笑)
下次有機會必定要來試蝦多士!
2021-11-27
深水埗越來越多有質素嘅新Cafe,呢間新開業嘅「不苦Buff」 响大南街楓樹街Corner位,日式簡約木系設計,空間感十足,採光一流,陽光透過玻璃照入嚟,坐得特別舒服😌我係星期日一早到訪,所以唔會迫爆,氣氛悠閑。飲杯嘢醒一醒個人,再感受下冬日陽光☀️感覺實在太美好🤗咖啡店有提供主食、輕食同埋各款飲品,食物以泰式、西式同埋日式為主。脆烘蝦芝士厚吐司$108即叫即整,大約需時15至20分鐘,大大件香脆厚多士切開一半,入面係自家手打蝦膠,蝦肉爽口彈牙有口感,再配合雙色芝士實在邪惡,一件已經食得超飽!伴碟仲有炸蝦片添,好脆~煙三文魚牛油果酸種麵包$68健康之選,牛油果夠熟,煙三文魚份量都好足,兩者味道好夾,酸種麵包煙韌有嚼勁。泰式冬蔭雞翼$68雞翼炸得好香脆!泰式冬蔭口味幾特別。拌碟嘅沙律酸甜清爽,都比我食曬~Matcha Latte$55抹茶味濃,甘香十足,又唔會太甜。要攪拌均勻先好飲呀~Hojicha Latte$55有凍或者熱,焙茶味道燶燶哋咁,日式風味十足,又唔會甜,唔錯!另外,不得不提嘅就係呢間係寵物友善嘅咖啡店,可以帶埋狗狗一齊嚟🐶絕對會回訪❤️

脆烘蝦芝士厚吐司$108

煙三文魚牛油果酸種麵包$68

泰式冬蔭雞翼$68

Matcha Latte$55
抹茶味濃,甘香十足,又唔會太甜。要攪拌均勻先好飲呀~

Hojicha Latte$55

2021-11-28 81 浏览
很苦的不苦定食:黑黑的蝦餅(味道是ok的)厚粉的炸雞 (味道一般)口感似大陸米的珍珠米(失望)不太新鮮的沙律 (有一粒小小的紅菜頭)最好味是糖心蛋完(彩蛋:鄰座的食客同老闆講蝦多士冇蝦,老闆叫食客換另一樣食物,但食客說不想食其他,叫老闆俾番之前嗰碟蝦多士佢唔想浪費,但老闆竟然真係走番入廚房諗住攞番俾佢,咁都得?好在最後佢話已經掉咗,再整過俾個食客,哈哈哈😆!)服務:我哋兩個人坐低咗之後跟住老闆叫我哋轉過隔離張枱,但之後隔離枱嘅食物就不停送到我哋張枱,唉!
很苦的不苦定食:

黑黑的蝦餅(味道是ok的)
厚粉的炸雞 (味道一般)
口感似大陸米的珍珠米(失望)
不太新鮮的沙律 (有一粒小小的紅菜頭)
最好味是糖心蛋

2021-11-26 27 浏览
平日相約友人brunch,雖然位於太子,卻不是煩囂的位置,cafe 內外都人不多,非常寫意!Espresso based 嘅 coffee 質素不錯,我點了杯Dirty,夠香濃!食物方面,點了個vegetarian all day breakfast,份量略為少咗啲。
狸貓前排陷入咗低潮期,做咩都無咩mood如果你同我一樣 就一定要visit吓呢間係太子既咖啡室 ☕️ 佢位於深水埗/太子楓樹街 🍁 餐廳比較闊落 裝修風格偏向日系文青風🧏🏻‍♀️ 好適合打卡影相📸️ 入到餐廳有種治癒既感覺 慢慢嘆吓咖啡 望住咖啡師好細心沖飲品 ☕️ chill chill 地又一個下午 好鍾意呢到個環境同氛圍❤️.🔹不苦定食 $128 | ⭐️: 4.1/5顏值滿分既set meal 💕 包括有日本珍珠米、唐揚炸雞、泰式蝦餅、沙律、溏心蛋。一開始見佢個炸雞細細件, 以為無咩料到, 結果個炸衣好薄好脆👍🏻 蝦餅都整得唔錯,唔會太鹹亦唔會腥🦐 溏心蛋係完美既流心蛋🥚好想跟廚師學吓點樣煮到咁靚😍 不過略顯隻蛋少咗小小調味,如果加返D鹽/黑椒就無得頂~ .🔹南瓜忌廉汁蟹肉螺旋粉 $98 | ⭐️: 4.0/5狸貓個朋友嗌 本來無咩抱有期望 因為狸貓麻麻螺旋粉🤣 不過佢味道有驚喜wor!唔單止有南瓜既甜味🎃 仲好似有D 芝士既味道 鹹鹹甜甜 😲 個汁creamy 得黎又唔會好杰 啱啱好可以掛晒D 螺旋粉🍝 店長同我地解釋呢個意粉係佢地專門研究既菜式🤓 可以進步既位置係溫度🌡️ 如果可以熱多少少

狸貓前排陷入咗低潮期,做咩都無咩mood

🔹不苦定食 $128 | ⭐️: 4.1/5

🔹南瓜忌廉汁蟹肉螺旋粉 $98 | ⭐️: 4.0/5
可以進步既位置係溫度🌡️ 如果可以熱多少少就完美啦~ 餐廳方面都好好,會聆聽客人意見再努力完善💪🏻 呢點係狸貓最欣賞同鍾意分享小店既原因

🔹 雙色薯條 陪牧場沙律醬 $58 | ⭐️: 4.3/5
蕃薯條mix 薯條🍟好特別既搭配!不過我覺得最好食唔係個薯條 🤤 係個沙律醬啊‼️ 狸貓上咗隱咁係咁點黎食 😳 餐廳亦好細心係menu 標示呢個適合素食人士🌿

🔹 Hot Latte $42 | ⭐️: 4.3/5
好靚既玫瑰拉花🌹 同平時cafe見到既拉花好唔同~ 見到侍應好用心製造,雖然等待時間可能耐少少🤏 不過飲得出係卑心機沖

🔹 Hojicha Latte $55 | ⭐️: 3.6/5
好濃焙茶味🍵 不過略嫌少咗D 甜味,如果可以多返少少糖,個焙茶味可能可以更加特出~

—————————————————————
整體而言,狸貓推薦大家去開深水埗/太子附近試下佢❤️ 餐廳裝修 服務 食物 都feel到好用心經營~ 環境好適合想轉換環境工作既work from home 人士,狸貓星期二去有幾個外國大學生係到做assignment ✍️ 我自己都覺得環境寫意 😌 好過好多嘈到死既連鎖咖啡店…(提提大家:餐廳繁忙時間只有75min用膳時間)

人生有好多不如意既事情,希望大家食完「不苦」可以暫時忘憂 🍃

其實較早前已經過這店,不過那時候店舖坐滿人,連喝咖啡的機會也沒有。​​今天路過此區,所以再去碰運氣。在店舖開門不久便到達,那時還有不少座位 😊看 openrice 得知這裡是有泰菜的地方,所以也想吃一些較為泰式的食物。 看畢午市餐單,其實也想點他們的不苦定食,覺得很吸引, 但最後點了船面,原因是沒太多地方可吃到船麵。可能因為天氣涼了一點的關係,一見到暖呼呼的船麵已感覺良好。這個船麵的湯底很好喝 (湯差不多被我喝光了)。湯有一種淡淡的酸味,應該是落了青檸,分量剛好,非常清新。湯也有一點點辣 (微辣),但就是這一點點微辣令到整個湯的味道提昇到另一個層次。船麵有炸豬皮、豬肉、芽菜和豬肉丸。 值得一提是他們的豬肉丸非常彈牙,不知是如何做的?下次再來試他們的唐揚炸雞定食。
​​

下次再來試他們的唐揚炸雞定食。
船麵
2021-11-24
船麵
2021-11-21 66 浏览
又到假期,最啱就係搵啲打卡嘅cafe同朋友傾下計,食下野hea下。太子深水埗呢頭真係開多左好多cafe😌,冇得旅行都有啲地方去下。今日去呢間開左冇耐,比佢日系嘅裝修吸引左🤍☀️Scrambled Egg and Bacon Sourdough 滑蛋煙肉酸種麵包 🍳🥓$68起身食個豐富嘅早餐係可以令人滿足一日😊雞蛋炒得好滑嫩,上面加左黑松露,令味道更濃。酸種麵包口感好煙韌,麥香味重,煙肉亦唔太油,整體OK☀️Veggie All Day Breakfast 素食全日早餐🍳🍞$88上網睇相以為有蕃薯條同牛油果,可能轉左。同樣都係有滑蛋同黑松露,配一件大啡菇,大啡菇面有出左少少水,感覺有啲濕。All day breakfast 黎講唔算太豐富,如果加番牛油果/蕃薯條會比較吸引☀️Tom Yum Chicken Wing 泰式冬蔭雞翼🇹🇭$68有淡淡嘅冬蔭公味,外皮炸到金黃香脆,不過唔辣,加埋泰式辣醬食就蓋過左個味,勝在夠熱夠脆☀️Earl Grey Pound Cake 🍰$45伯爵茶味好濃,配埋Cream食味道更出,甜度適中,口感偏乾身仲有少少脆口。☀️Hot Matcha Latte🍵 $50抹茶

滑蛋煙肉酸種麵包 🍳🥓$68

泰式冬蔭雞翼

☀️Earl Grey Pound Cake 🍰$45

☀️Hot Matcha Latte🍵 $50
抹茶味比奶味濃,拉花都好靚,唔錯

Matcha  Latte

☀️Iced Hojicha Latte ☕️$55
唔會太甜,焙茶味好出,建議攪勻先飲

Hojicha  Latte

雖然裝修係日系,但佢menu都有幾款泰式食物,想食下其他野都係一個唔錯嘅選擇。假日黎都幾多人,想揀位就要早啲黎。環境感覺舒服,係拍拖打卡好地方💕

Matcha  Latte
Hojicha  Latte
作為唔排隊嘅人,平時都會刻意避開啲打卡熱點,上星期去到深水埗諗住求其揀間,路過近期老是常出現嘅 @buff ,竟然無排長龍就試一試佢 ☺️無印風裝潢以木系 × 藤椅 × 紙皮石為主 🪵 落地玻璃光線充足,配上綠植點綴感覺明朗 🌤店內空間感十足,Common Area 好寬敞,反而桌椅之間擺得比較窄,係出入會撞到人嘅程度。收銀處設於吧檯,隔籬零零丁丁貼住兩個座位,人哋食緊嘢係咁有陌生人講嘢畀錢,其實都幾尷尬同疫情期間好似唔多衞生😳陳設未算最理想但店員服務搭夠,角落有個自成一角嘅位置頗為私密,店員哥哥都好有禮貌,好積極幫我哋調位 🥰‣ 南瓜忌廉汁蟹肉螺絲粉|$𝟵𝟴醬汁帶有南瓜嘅香甜,但忌廉較杰身,影幾分鐘相已經瓊咗,啖啖有蟹肉但都幾漏,兩個人 Share 都食剩少少 🤏🏽‣ 煙三文魚牛油果酸種麵包|$𝟲𝟴用上大半個牛油果同 3 片煙三文魚,用料大方價錢又合理 ( 而家啲 Café 收費愈嚟愈大膽,大家明啦 🤣 ),見到 Sourdough 佈滿氣孔就知係一片好包 🍞 外皮富嚼勁、內裡蓬鬆富麥香,美中不足之處係牛油果欠缺調味,加返少少鹽同黑胡椒會更好 🥑‣ 雙色薯條配牧場沙律醬|$𝟱𝟴番薯條外

‣ 南瓜忌廉汁蟹肉螺絲粉|$𝟵𝟴

‣ 煙三文魚牛油果酸種麵包|$𝟲𝟴

‣ 雙色薯條配牧場沙律醬|$𝟱𝟴
番薯條外脆內軟好好食,但普通薯條仲係白雪雪明顯火候不足,要讚嘅係個醬酸咪咪有啲似乳酪,同薯條夾埋幾解膩 🍟

作為一間咖啡店,嘢飲價錢較高而且相對遜色,Dirty ($𝟰𝟲) 一上檯已經無咗分層 😗 菜單上融入船麵、蝦餅等泰國風味,但今次無試到,食物味道中規中矩,勝在無限時,悠悠閒閒傾足兩小時都幾舒服,Café Hopping 本該如此 🌿
2021-11-13
最近深水埗/太子南楓樓地下開了一系列新店,這間叫「不苦Buff」的咖啡店就是其一,無印風簡約裝修配落地大玻璃窗坐得舒服,餐牌都有幾款素食又有自家製手工蛋糕,咖啡都幾好飲架。不苦Buff 位於楓樹街南楓樓地於角落位,圍住南楓樓地下有幾間咖啡店,可以逐一試下。我站在外面影門口相的時候,左邊的小朋友企定定不肯走,原來佢想同細佬一齊影張打卡相 XD窗邊一排二人座位,中午前後陽光都幾好架!紙皮石吧檯設計都幾日系文青。在這裡喝咖啡可以很悠閒的看看街景。驚曬的話行入裡面仲有一排二人檯座位。午市主食最出名係船麵,素食都有一個黑松露野菌意大利飯。輕食仲有牛油果酸種麵包和素食全日早餐。咖啡都使用單品豆,可以揀 Nutty 或 Fruitty 風味,奶啡亦可以換燕麥奶。甜品有芝士蛋糕和磅蛋糕,都係店員自家手工製作,各種口味不定期變換。另外亦有手沖咖啡可以飲。蠻有情調的一個角落。Oatmilk Latte HK$42+5店員建議用燕麥奶的話配 Nutty 咖啡豆,飲起來味道真係唔錯,唔會有燕麥奶個怪味,咖啡亦香濃得洽到好處。素食全日早餐 HK$88深水埗區內的咖啡店通常都過左中午先營業,吃早餐的話選擇只有幾間

窗邊一排二人座位,中午前後陽光都幾好架!

紙皮石吧檯設計都幾日系文青。

在這裡喝咖啡可以很悠閒的看看街景。

驚曬的話行入裡面仲有一排二人檯座位。

午市主食最出名係船麵,素食都有一個黑松露野菌意大利飯。

輕食仲有牛油果酸種麵包和素食全日早餐。

蠻有情調的一個角落。

Oatmilk Latte HK$42+5

素食全日早餐 HK$88
深水埗區內的咖啡店通常都過左中午先營業,吃早餐的話選擇只有幾間,見這間開10:00又有全日早餐梗係要試下。內容有黑松露炒滑蛋配酸種麵包、大啡菇和紅菜頭沙律,沙律汁調得幾好食,大啡菇和炒蛋亦做得唔錯,整體來說都很令人滿意。

Lemon Cheese Pound Cake HK$45
店家自製的手工蛋糕,磅蛋糕個口感做得唔錯,我最鍾意外面脆脆個蛋糕皮,食譜甜度頗高適合螞蟻人一族。

這家咖啡店除了有早餐食,亦歡迎帶貓貓狗狗,假日都唔少人來打卡架!
2021-11-19
2021-11-17 75 浏览
[深水埗] 不苦 Buff.不苦定食食剩指數 0/100用得餐廳名應該係招牌啦~個定食有唐揚炸雞、泰式蝦餅、糖心蛋、沙律菜唐揚炸雞個粉漿好脆又唔係好油加沙律醬好正泰式蝦餅好彈牙糖心蛋比較清淡不過拎蛋汁撈飯都唔錯沙律有紅菜頭同羽衣甘藍.香煎帶子蜆肉扁意粉食剩指數 0/100帶子有兩大隻蜆肉數量好多食到無哂意粉仲有蜆肉意粉仲有野菌同辣椒整體蒜蓉同牛油味好香.香草烤雞胸沙律土食剩指數 10/100沙律調味簡簡單單雞胸有種炭烤既味道肉質方面唔算好柴沙律菜有火箭菜、羽衣甘藍、紅菜頭等要撈均食先最好~.Hojicha Latte食剩指數 5/100Hojicha即係焙茶焙茶味幾香幾突出味道唔會太甜.70%Single Origin Chocolate 食剩指數 0/100呢度朱古力唔係沖粉死甜果隻係有朱古力香味好滑、有少少尾段酸味
[深水埗] 不苦 Buff
食剩指數 0/100
用得餐廳名應該係招牌啦~
個定食有唐揚炸雞、泰式蝦餅、糖心蛋、沙律菜
唐揚炸雞個粉漿好脆又唔係好油
食剩指數 10/100
沙律調味簡簡單單
雞胸有種炭烤既味道
肉質方面唔算好柴
沙律菜有火箭菜、羽衣甘藍、紅菜頭等
要撈均食先最好~
Hojicha Latte
食剩指數 5/100
Hojicha即係焙茶
焙茶味幾香幾突出
味道唔會太甜
70%Single Origin Chocolate
呢度朱古力唔係沖粉死甜果隻
係有朱古力香味
好滑、有少少尾段酸味
2021-11-15 82 浏览
脆烘蝦芝士厚吐司 ($108)依份吐司即叫即造,值得等待20分鐘的(๑˃̵ᴗ˂̵) 吐司烘到好脆口,芝士軟棉棉好拉絲,夾住手製蝦餅,蝦膠彈牙好食,成個三文治都夾😎 怕太漏既建議二人Share一份啊 !黑松露野菌意大利飯 ($108)好香口既黑松露啊! ( ´∀`) Risotto 硬度適中有咬口! 入面有大量雜菌,素食者適合啊👌🏻🤪南瓜忌廉汁蟹肉螺絲粉 ($98)南瓜味吾算十分香濃,啖啖都有忌廉汁,吾會乾淨淨,但蟹肉味道吾突出,整體比較清淡🤣雙色薯條 ($58)蕃薯條mix薯條,新鮮熱辣脆卜卜,份量大份d就好啦😆

脆烘蝦芝士厚吐司 ($108)

黑松露野菌意大利飯 ($108)

南瓜忌廉汁蟹肉螺絲粉 ($98)

雙色薯條 ($58)
蕃薯條mix薯條,新鮮熱辣脆卜卜,份量大份d就好啦😆

2021-11-13 153 浏览
終於有機會去深水埗試下文青cafe我地叫左一個主食加一個輕食 兩杯飲品 一個甜品主食揀左招牌菜「不苦定食」$128佢有沙律 唐揚雞肉 溫泉蛋 泰式蝦餅 配珍珠米好老實 相對地鹹而泰式蝦餅如果可以配埋泰式辣醬就更開心同埋定食成日會期待佢既麵豉湯 好可惜佢無不過以上既野 都真心無令我卻步因為佢唐揚炸雞 雖然有少少鹹 但皮脆得黎唔油亦唔粉 雞亦好嫩滑另外雖然無左麵豉湯 但佢既溫泉蛋真係好好味!溫泉蛋上加左七味粉 令溫泉蛋唔會單調沙律佢地除左放必有既車厘茄 仲放左好少人會用到既紅菜頭 相當唔錯珍珠米份量剛剛好 唔會太飽又唔會唔夠食另外輕食我地揀左「煙三文魚牛油果酸麵包」$68牛油果有啲生但配埋煙三文魚味道剛剛好唔會太鹹 又有少少咬口酸麵包煙煙靭靭 上面仲好似有少少燒炸汁既味道真心唔錯唔錯 有想再食既心兩杯飲品分別係 Blackccino $55同Matcha Latte $50Blackccino 係用左有少少果味既咖啡豆 相信係店內賣緊佢地既咖啡豆 唔太酸亦唔太苦 絕對比americano有心思Matcha Latte 相對有茶味 甜度適中 唔會令人飲完好頸渴甜品係Matcha Cheese
終於有機會去深水埗試下文青cafe
我地叫左一個主食加一個輕食 兩杯飲品 一個甜品
主食揀左招牌菜「不苦定食」$128

佢有沙律 唐揚雞肉 溫泉蛋 泰式蝦餅 配珍珠米
好老實 相對地鹹
而泰式蝦餅如果可以配埋泰式辣醬就更開心
同埋定食成日會期待佢既麵豉湯 好可惜佢無
不過以上既野 都真心無令我卻步
另外雖然無左麵豉湯 但佢既溫泉蛋真係好好味!
溫泉蛋上加左七味粉 令溫泉蛋唔會單調

Blackccino

Matcha Latte

Matcha Cheesecake

甜品係Matcha Cheesecake
芝士味相對較濃 但並唔會係令人食左好膩既cheesecake
但當然唔少得輕輕既綠茶味幫到手消除膩既感覺

同埋值得一提 員工們好好 好有善 同埋當佢地見到我地想share野食會主動offer細碟 而加好少staff會咁有善 又或者咁主動
2021-11-07
煙三文魚牛油果酸麵包
Blackccino
Matcha Latte
Matcha Cheesecake
2021-11-04 87 浏览
今次去咗 新cafe @ 普通味道,食物等得偏耐。下雨天不用等位十分好,見餐牌有主食甜品和飲品都不錯,我們最後一起吃就可試到主食和甜品。飲品咖啡口感偏薄身,偏酸咗啲,咖啡濃度正常。焙茶latte 味都濃,不過2杯奶偏弱…$42/$52。甜品幾好,百香果同芒果都濃,不過餅底有點濕$58。食物由14:30等到15:15先到…但一食落去都冇咩溫度😓幸好冬陰公味幾好飯有點濕,蝦都幾新鮮,蝦餅幾彈牙$128。整體$280價錢有點貴咗少少。質素普通,坐得幾舒服,不用等位加返少少分
今次去咗 新cafe @ 普通味道,食物等得偏耐。

2021-11-04 52 浏览
店內裝修是以木材為主,大玻璃,所以光線充足,店內有植物,感覺很文青很舒服。我們點了。。。唐揚雞飯雞件是古早味的,溫泉蛋很香蛋味冬陰公炒飯炒飯很乾身,炸虾件很脆口dirty凍泰式茶
我們點了。。。
唐揚雞飯
雞件是古早味的,溫泉蛋很香蛋味

冬陰公炒飯
炒飯很乾身,炸虾件很脆口

dirty
凍泰式茶
深水埗真係一個cafe氾濫嘅地方😂呢間勝在幾寬落,捨得擺少幾張枱換取食飯嘅私人空間,起碼唔洗聽到格離講乜先▪️煙三文魚牛油果醬多士 ($78)▪️全日素食早餐 ($98)▪️Iced Limemonade ($58) | Iced Hojicha Latte ($56)深水埗cafe嚟講定價都幾進取,全部無set跟要單叫,食物份量偏細,但真係好在環境事正、無迫喼感覺,幾啱放假嚟同朋友吹水!煙三文魚牛油果配酸種多士,擺盤幾精美,有落心機冇mk cafe感覺,但牛油果唔太靚,未去到熟哂就serve,有啲仲係爽口嘅狀態。不過成件事係幾fresh的~👍🏻全日素食早餐番薯條同菇整得有點油,但蛋炒得好滑,同牛油果一齊食幾唔錯,沙律都Fresh嘅。諗緊餐廳會唔會用其他嘢代替番薯條,例如藜麥沙律/乳酪/水果,始終朝早未必想食炸嘢~🙈Limemonade 飲落就係一杯普通實無死、但又無驚喜嘅檸檬梳打,好在唔甜但58蚊我會想飲唞唞嗰杯多啲。Hojicha latte都幾濃郁,不過冰量較多,好快就溝淡咗~😂✨ 不苦 BUFF ✨ 📍 深水埗楓樹街5A號地下⏰ 1000-1900​ 星期一休息

▪️煙三文魚牛油果醬多士 ($78)
▪️全日素食早餐 ($98)

✨ 不苦 BUFF ✨
📍 深水埗楓樹街5A號地下