2022-01-07
餐廳:不苦 (深水埗)地址:深水埗楓樹街5A號地下深水埗呢間Cafe ——不苦 @buffcafehongkong 由九月試業到依家開咗差唔多4個月。不苦——老闆希望經過疫情同社會問題後,每個人嚟到都可以感到此時此刻嘅放鬆同放低所有緊張嘅情緒,好好享受當下,而「不苦」亦有英文諧音「buffer」嘅意思,比客人喺度緩衝一吓再重新出發🫂日頭去,門面獨有特色夠晒奪目,如果你黃昏嚟,當天色開始入黑,從遠處望過去Cafe仲會見到好似黑暗中嘅一點亮光💡,大大個「南楓樓」嘅燈牌,加上餐廳映射出街外嘅橙黃燈光,成為咗大南街同楓樹街交界嘅一個地標👀Cafe木系嘅設計帶比人原始、簡約嘅感覺🪵,乾花擺設點綴咗成間Cafe嘅色彩,簡單而不俗,打卡味道相當濃厚📸;疏落嘅座位令食客坐得舒適同有privacy,傾偈都傾得舒服啲,有別於好多Cafe密密麻麻座位嘅安排🥰不苦有別於一般嘅咖啡店,主打泰日式美食,原來老闆好鍾意食泰國菜,甚至自己走去學整泰國美食,加上依家疫情關係無得去旅行🧳,更加想將當地嘅美食帶到嚟呢度比大家品嚐,老闆仲希望比到客人新鮮感,除咗每個季度會轉換菜單,大時大節亦會推出期間限定嘅節日Menu✝️冬陰
地址:深水埗楓樹街5A號地下
✝️冬陰功藍青口大蝦天使麵(節日限定) $138
呢個天使麵用冬陰功汁去煮,酸酸辣辣同椰汁香味好balance,
✝️脆烘蝦芝士厚吐司 $108
呢個都可以算係不苦嘅招牌食物,製作需時大概20分鐘,原來製作過程先後要烘焗三四次🔥,先可以確保雙色芝士嘅拉絲效果、香脆嘅厚多士質感🍞、陣陣香濃嘅手打蝦膠滋味,
✝️紅絲絨蛋糕(節日限定) $58
適逢聖誕或者新年,叫呢個紅噹噹嘅紅絲絨蛋糕就最適合不過😍,其實佢喺用唔同材料整成嘅紅色朱古力蛋糕,而絲絨喺講緊蛋糕細緻嘅結構同順滑嘅口感,令唔少人都被呢樣嘢吸引。
✝️桂花鮮奶咖啡(節日限定) $55
試咗聖誕節同新年限定嘅桂花鮮奶咖啡,可以揀兩款唔同嘅單品豆,包括埃塞俄比亞fruity flavor同哥倫比亞nutty flavor嘅咖啡豆🇨🇴,而我就揀咗fruity flavor,入落果然清新利口,有陣陣桂花香,海馬拉花仲特別吸引🤩;