2021-09-18 186 浏览
呢間Cafe都開左一段時間 由佢新開個陣已經想去試 當初新開個陣個餐牌都唔算太多選擇 去到宜家已經開左一段時間 個餐廳既選擇多左好多款式 不過有一兩款係呢間Cafe必食既 Cafe係位於油麻地 一出地鐵站直行一兩個街口再過兩條馬路就到 都幾顯眼 好易搵到 好近地鐵站 好方便 我地兩個人大約晏晝兩點鐘去到餐廳 當日都冇乜人 唔洗等位 餐廳有冷麵 沙律烏冬 意粉 全日早餐 漢堡 小食 甜品 飲品等等……我地兩個人叫左兩個主食同兩杯飲品 餐廳係自助形式 自己出去點餐俾埋錢 店員就會送食物埋黎俾你 我地叫左其中一個係呢間Cafe必食既 龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 呢個烏冬黎到既時候賣相好令 岩晒打卡 左邊係一碗烏冬 有三隻大蝦 幾舊牛油果 同埋新鮮既沙律菜 側邊會有一壺龍蝦湯俾客人自己淋落個烏冬度 龍蝦湯好香 有好濃既龍蝦味 烏冬份量唔算好多 食落好彈牙 配埋個龍蝦湯好夾好好味另外仲叫左個乾炒大蝦蒜香意粉 賣相又係好令 好香蒜味 份量正常 係扁意粉黎 食落好夠味 個人覺得鹹左少少 岩晒食開重口味既人 有五隻大蝦 大大隻好彈牙 仲有啲菇同沙律菜 整體黎講係幾好味飲品叫左杯Mojito Soda

飲品叫左杯Mojito Soda 係青檸梳打黎 仲叫左杯野莓梳打 兩杯梳打飲落都幾清新 唔會太甜 幾好味

整體黎講 環境幾令 岩晒打卡 食物幾高質 值得一試
乾炒大蝦蒜香意粉
2021-09-16 53 浏览
不籽是咖啡日系木色水泥風咖啡室~睇來星期六日⋯想享受個寧靜既下午⋯只係我既妄想🥲人氣熱店星期六人更多再加上背景音樂環境有點嘈雜⋯坐位和枱偏小的放2個餐+飲品剛剛好。龍蝦湯配牛油果蝦肉稻庭烏冬 $128🎖🎖🎖龍蝦湯用長柄茶壺另上彼有特色~湯底不會太濃但能嘗到龍蝦既鮮味~蝦已剝好殻啖啖肉都算大隻肉質彈牙再配有半個新鮮牛油果🥑牛油果配龍蝦湯真係未試過😂味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128🎖🎖🎖基本上蟹全部都係蟹😂蟹肉唔錯而且分量都幾多~每一淡都滿口蟹肉~意粉彈牙唔會太淋~加埋醬汁感覺好creamy~啖啖都係蟹肉正丫!
不籽是咖啡
日系木色水泥風咖啡室~
睇來星期六日⋯
想享受個寧靜既下午⋯
只係我既妄想🥲
人氣熱店星期六人更多
再加上背景音樂環境有點嘈雜⋯
坐位和枱偏小的放2個餐+飲品剛剛好。

龍蝦湯配牛油果蝦肉稻庭烏冬 $128
🎖🎖🎖
龍蝦湯用長柄茶壺另上彼有特色~
湯底不會太濃但能嘗到龍蝦既鮮味~
蝦已剝好殻啖啖肉都算大隻肉質彈牙
再配有半個新鮮牛油果🥑
牛油果配龍蝦湯真係未試過😂

味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128
🎖🎖🎖
基本上蟹全部都係蟹😂
蟹肉唔錯而且分量都幾多~
每一淡都滿口蟹肉~
意粉彈牙唔會太淋~
加埋醬汁感覺好creamy~
啖啖都係蟹肉正丫!
2021-09-14 63 浏览
夜幕降臨,令油麻地的打卡餐廳「不籽是咖啡」更有神秘感,可能系因為佢既摩洛哥設計風格,的確係一個旺中大靜休閑的一角。室內以各式植物作點綴,打卡一流。cafe嘅食物質素都相當唔錯,主打日式輕食。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬,擺盤精緻,金屬茶壺盛上龍蝦湯,大蝦新鮮彈牙,龍蝦湯濃郁,配上新鮮牛油果同稻庭烏冬,味道剛剛好!味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉,系招牌推介,用蟹醬、蟹籽和蟹肉製成,三重蟹的滋味,大滿足!每一口都充滿蟹膏香氣,一d都唔腥!扁意粉份量很多,很抵食呢。海鹽焦糖單骨雞翼,方便客人進食。雞翼淋滿焦糖醬,撒上少許海鹽,味道特別。

室內以各式植物作點綴,打卡一流。

cafe嘅食物質素都相當唔錯,主打日式輕食。

2021-09-14 58 浏览
係好睇好食嘅!星期六大約1點去到等一張檯就有位。好好運咁坐到窗邊位。點咗個意粉同烏冬再加兩杯飲品!飲品好快就到~意粉隨後都上埋,但烏冬就等咗好耐!見到遲過我地嚟嘅人都有烏冬,一問之下先知漏單!不過都好快整返比我地~有用心製作嘅小店!食物唔係得個樣~烏冬好滑好好咬,龍蝦湯底夠晒濃,而且蝦都好大隻又爽口👍🏻意粉都唔錯,唔會太油膩啲料都比得多!環境係靚但坐窗邊就好難打到卡,想影門口位又比排隊嘅人擋住晒。我諗平日去會比較好~
係好睇好食嘅!
星期六大約1點去到等一張檯就有位。
好好運咁坐到窗邊位。
2021-09-13 1229 浏览
今日下午走完西九文化區,就在附近乘搭74小巴到油麻地吃晚餐。這間Cafe是我很想打卡的文青咖啡店之一,今晚終於有機會來到了,幸好當時不用排隊。位置: 在横街角落之中,但其實是近彌敦道,店的外面就是停車場,旁邊有一條樓梯是帶有畫作,可惜陳舊退色。環境: 門口位置是極漂亮,有兩張竹椅,配合木系裝潢和摩洛哥風格的地磚, 帶有日系風格,而基本上所有客人都是在門外打卡拍照。室內的裝潢亦簡單,樓底高,天花掛有巨型的乾芒草,中間有一張8人的大枱,左邊是吧台,右邊是兩人一枱,角落擺有少許的植物作裝飾,牆身是灰白色,沒有任何的裝飾,整體是簡單而舒適。服務: 食物選擇不多,所以我們都是點了其招牌菜。晚市:味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128這碟意粉份量十足,兩個女孩分享就剛剛好。而賣相一流,意粉上舖滿了蟹醬、蟹籽、新鮮的即拆蟹肉、紫菜絲和木魚絲,旁邊則有沙律菜,底下是忌廉汁,把所有材料拌勻,醬汁包裹每條意粉,每一口都充滿蟹膏香氣,三重蟹的滋味,超級滿足!這款招牌菜性價比高,值得推薦。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128這份菜餚都份量十足,龍蝦湯用金屬水壺盛載,可由顧客決定加多少,方式有點像二悅小店,而麵和配料則

環境:

服務: 食物選擇不多,所以我們都是點了其招牌菜。

晚市:

味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉 $128

龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬$128
這份菜餚都份量十足,
龍蝦湯用金屬水壺盛載,可由顧客決定加多少,方式有點像二悅小店,而麵和配料則用大木碗,有半塊牛油果、四隻大蝦和蔬菜,龍蝦湯是清而淡紅色,牛油果軟化,大蝦肉質結實,是一道味道較清淡的料理,跟上一道菜有強烈的對比,我就較喜歡濃味的菜式。

海鹽焦糖雞翼 $68
現在很多小店都是提供單骨雞翼,方便客人進食。雞翼炸得非常香口,表層淋上焦糖,但又不會過甜,可能是因為有海鹽,肉質不會柴口,表皮是卜卜脆,吃起來不感油膩。

海鹽忌廉朱古力鮮奶 $48
這杯是朋友點叫,她覺得挺好喝。 朱古力奶上有一層軟綿的忌廉,以朱古力醬打圈,賣相是精緻的。

藍莓梳打$45
下午已喝過咖啡,不想再喝,所以點叫了一杯味道酸酸甜甜,解渴兼消暑的特飲,不過有點甜。
2021-09-08
2021-09-12 49 浏览
轉角遇到文青Cafe😲。知道呢間cafe係網紅。帶媽咪黎試下❤️。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬招牌菜式之一。黎到梗係要試下🤩。龍蝦湯用壺仔呈上。港女當然影相📸️食先。龍蝦湯味道非常濃郁。湯頭熱呼呼的😎。飲嗰陣小心燙🥰。4隻爽甜大蝦🦐被濃湯掩蓋咗🤣。牛油果🥑配湯又幾夾😛。味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉蟹肉鮮甜。蟹醬惹味。蟹籽爆開bi lee卜卜。🦀迷like爆❤️。扁意粉非常掛汁。好滋味。海鹽🧂焦糖雞翼雞翼鹹鹹甜甜。味道幾得意😋。
龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬
龍蝦湯味道非常濃郁。湯頭熱呼呼的😎。飲嗰陣小心燙🥰。
4隻爽甜大蝦🦐被濃湯掩蓋咗🤣。牛油果🥑配湯又幾夾😛。
味噌蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
海鹽🧂焦糖雞翼
雞翼鹹鹹甜甜。味道幾得意😋。
2021-09-12 38 浏览
我朋友超喜歡ToNick「離散序」這首歌,嚷著小編🐰要去這間MV封面取景餐廳打打卡。其實小編也一直想這間位於油麻地的人氣咖啡店,有朋友一齊當然最好❤️。🦞龍蝦湯配牛油果大稻庭烏冬 $128人氣大熱必點的招牌菜,鮮甜濃郁的龍蝦湯用鐵壺盛載住,烏冬煙韌彈牙有口感,牛油果🥑配搭新鮮有創意,大蝦🍤超爽口鮮甜,份量仲好多,值得推介。🦀味噌蟹醬蟹子蟹肉扁意粉 $128蟹🦀蟹🦀蟹🦀,鋪天蓋地全都是蟹膏蟹肉蟹籽,層次豐富,岩哂喜歡吃蟹🦀的小編,加上意粉好creamy ,大滿足!🥒胡麻醬秋葵 $48涼拌的秋葵加上日式胡麻醬,讓人暑氣全消。🍊葡萄柚高山茶 $40🍫海鹽忌廉朱古力鮮奶 $48不喝咖啡的小編🐰,咖啡店提供很多不籽是咖啡的其他選擇👍🏻,環境又坐得舒服,很適合三五知己一起來聚聚。

🦞龍蝦湯配牛油果大稻庭烏冬 $128

🦀味噌蟹醬蟹子蟹肉扁意粉 $128

🥒胡麻醬秋葵 $48
涼拌的秋葵加上日式胡麻醬,讓人暑氣全消。

🍊葡萄柚高山茶 $40
🍫海鹽忌廉朱古力鮮奶 $48

2021-09-10 224 浏览
Café 位於眾坊街的盡頭,人煙較稀少。café 裝修簡約清新,每張枱都有一定距離,亦有吧枱位罝,可以好優閒同朋友邊食邊傾。吧枱同門口出面都係打卡位,所以吸引好多年輕人去幫襯。食物方面主打清新菜式,少油少煎炸,感覺比較健康。味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉$138 :  日式味增蟹醬蟹籽蟹肉結合西式扁意粉,出奇地好味,味增蟹醬一點也不油膩,口味沒有芝士、卞邦尼醬汁般重,恰到好處。龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬 $138 : 香濃龍蝦湯湯底,配彈牙烏冬、爽口大蝦。海鹽焦糖雞翼 $68 : 開邊雞翼外皮香脆,海鹽焦糖汁甜中帶少少咸,越食越開胃。食完叫杯飲品柚子蜜梳打 $38 同Affogato 香濃熱咖啡雲尼拿冰淇淋$48,慢慢品嚐又可以繼續同朋友談天說地。

食物方面主打清新菜式,少油少煎炸,感覺比較健康。

味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉

海鹽焦糖雞翼

柚子蜜梳打

味增蟹醬蟹籽蟹肉扁意粉
海鹽焦糖雞翼
柚子蜜梳打
2021-09-09 29 浏览
好多人都黎打卡既一間cafe。放工都約左朋友黎呢到食飯打卡。餐廳行文青路線,賣既係和風食物。胡麻醬秋葵冷盤,爽口,睇落好似好影整咁,但試過自己係屋企整失敗左,整到淋哂🥲味噌蟹子蟹醬蟹膏扁意粉好多蟹🤣,意粉帶少少creamy,撈埋D蟹膏一齊食幾正!加左蟹籽令成碟野既口感更有層次。幾乎每枱都叫既🦞龍蝦湯配大蝦牛油果稻庭烏冬平時飲碗龍蝦湯都要幾十蚊,宜家又有湯又有烏冬都算抵食!龍蝦湯都幾大壺,熱到辣咀!熱情果高山茶&葡萄柚高山茶D糖漿係哂底,記得要搞勻先好飲。2杯都幾清新!幾健康既一餐,好多菜,女仕黎岩哂😌。

胡麻醬秋葵

味噌蟹子蟹醬蟹膏扁意粉

幾乎每枱都叫既🦞龍蝦湯配大蝦牛油果稻庭烏冬

熱情果高山茶&葡萄柚高山茶
D糖漿係哂底,記得要搞勻先好飲。2杯都幾清新!

幾健康既一餐,好多菜,女仕黎岩哂😌。
2021-09-09 21 浏览
不籽是咖啡 好受歡迎後生仔 文青風Cafe時興飲咖啡食CAFE 近年好多人出黎創業 總有幾間特別受歡今次同大家去試下有幾特別不籽是咖啡的老闆熱愛咖啡 從巴西埃塞俄比亞印尼各地選取出色既咖啡豆帶給客人不一樣的咖啡味覺體驗食物選擇唔多,主打幾款輕食類同飲咖啡! 環境走自然風簡約風 日頭特別光猛影相特別好睇選擇了特豐全日早餐 和一份大蝦粗意粉牛角包加沙律加牛油果 一份炒滑蛋 番茄仔 肉腸 真係巨型級別全日早餐牛角包酥脆,我夾滑蛋一齊食超美味,炒蛋極滑溜!牛油果味新鮮加了芝麻醬好食 沙律菜夠新鮮用沙律醬調左味 意粉係用粗身少少既麵條,更加吸醬汁 醬汁包住每條意粉 鮮甜爽口嘅大蝦真係唔錯咖啡有冷有熱飲 用本地炒豆師調配入口微酸帶朱古力味,特別香醇的確好飲不籽是咖啡散發文青風感覺 不錯的cafe不籽是咖啡油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖平均消費$150評分7/10
不籽是咖啡 好受歡迎後生仔 文青風Cafe
時興飲咖啡食CAFE 近年好多人出黎創業 總有幾間特別受歡
今次同大家去試下有幾特別
選擇了特豐全日早餐 和一份大蝦粗意粉
牛角包酥脆,我夾滑蛋一齊食超美味,炒蛋極滑溜!
牛油果味新鮮加了芝麻醬好食 沙律菜夠新鮮用沙律醬調左味
咖啡有冷有熱飲 用本地炒豆師調配
入口微酸帶朱古力味,特別香醇的確好飲

不籽是咖啡散發文青風感覺 不錯的cafe
不籽是咖啡
油麻地彌敦道450號文豪閣地下D號舖
平均消費$150
評分7/10
2021-09-08 23 浏览
食物飲品味道不太出眾原本抱有期望的心態到來但就覺得style over substance. ROI 性價比不高如果說享受文風小清新氣息除了裝修用木材料比較多其實不太特別服務態度一般說話沒有尾音I’m sure they have their nicheI just can’t really see itHonestly felt a little bit cheated by the experienceDon’t think I’ll be coming back
食物飲品味道不太出眾
原本抱有期望的心態到來
但就覺得style over substance.
ROI 性價比不高

如果說享受文風小清新氣息
除了裝修用木材料比較多其實不太特別

服務態度一般
說話沒有尾音

I just can’t really see it

2021-09-04 31 浏览
小妹好耐無同媽媽食飯, 於是趁今晚有時間就帶媽媽去E間不籽是咖啡食飯🍴打卡📸傾下計! 餐廳環境幾chill幾舒服, 走文青休閒風格!🌟熱情果高山茶味道酸酸甜甜, 茶味香濃🌟Espresso Soda入口咖啡味香濃, 帶微微檸檬嘅清新, 口感清爽🌟胡麻醬秋葵秋葵口感爽脆, 伴上胡麻醬, 清涼開胃🌟龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🦞🥑🦐🍜龍蝦湯用壺盛住同烏冬分開另上, 龍蝦湯味道濃郁, 調味適中, 味道鮮甜, 大蝦肉質爽彈, 烏冬口感順滑彈牙🌟味噌蟹醬蟹肉蟹籽扁意粉🦀🍝蟹醬超多超足量, 入口滿滿嘅蟹肉同蟹籽, 意粉軟硬度適中, 整體味道不錯!

🌟熱情果高山茶
味道酸酸甜甜, 茶味香濃

🌟Espresso Soda
入口咖啡味香濃, 帶微微檸檬嘅清新, 口感清爽

🌟胡麻醬秋葵
秋葵口感爽脆, 伴上胡麻醬, 清涼開胃

🌟龍蝦湯配牛油果大蝦稻庭烏冬🦞🥑🦐🍜

🌟味噌蟹醬蟹肉蟹籽扁意粉🦀🍝
2021-08-31
2021-09-03 36 浏览
❣️黑松露雜菌扁意粉作為一個黑松露控,每啖意粉充斥着黑松露味係基本!意粉嘅黑松露放埋左一邊,我就將全部撈勻曬😝!扁意粉煮得岩岩好,中間仲有少少彈性,配合埋切片雜菌,同埋黑松露汁,成個意粉都好Creamy-❣️北海道刺身帶子蟹子忌廉天使麵初頭嗌嘅時候都好擔心太多忌廉會食到好滯,但發現撈勻左之後忌廉同意粉嘅比例啱啱好,唔會話太過多汁!意粉鋪滿左蟹子,同埋紫菜木魚!帶子係有兩大粒,係兩大粒呀!由於佢係刺身嘅關係所以唔會食到帶子絲既質感!帶子煎到外面少少脆,裏面軟嫩多汁🤪-❣海鹽焦糖雞翼原來佢係單骨雞翼,方便食用,焦糖鋪滿雞翼嘅表面,食到最尾有少少海鹽嘅味道!好似甜品咁😝-❣matcha latte and chocolate話明不只籽是咖啡,梗係要嗌啲唔係咖啡嘅嘢啦!我哋今次嗌左抹茶鮮奶同埋朱古力👻佢嘅拉花超級有心思☺️好靚嘅熊仔加鬱金香🧏‍♀️-抹茶鮮奶超級濃郁!佢俾咗個匙羹我哋攪勻,如果唔係飲到底就會有好多抹茶粉架!-朱古力採用天然法國可可粉,飲落去俾平時喺普通Cafe飲嘅有明顯嘅分別,唔係用開一般嘅朱古力粉!可可味道非常濃郁!-環境好舒適,下次再嚟試埋佢啲咖啡先!

❣️黑松露雜菌扁意粉

❣️北海道刺身帶子蟹子忌廉天使麵

意粉鋪滿左蟹子,同埋紫菜木魚!
❣海鹽焦糖雞翼

❣matcha latte and chocolate

環境好舒適,下次再嚟試埋佢啲咖啡先!

2021-09-02 1049 浏览
放假拍拖👫🏻,你會想嘗試新嘅咖啡店嗎☕️?今次呢間係我喺朋友嘅IG度見到佢嘅打咭相,一於趁着weekend同老公嚟🥰relax 下。好有渡假feel,遠離繁囂,完全唔似係市區。呢度係一個熱門😊網紅打卡位。內在環境有啲樸素風格,簡單得來有格調。係新式現代Cafe😀☕️,文清係咖啡室。小食叫咗海鹽焦糖雞翼,個名幾特別,食出嚟”蜜糖雞翼”,水準不錯嘅,外脆內軟,甜蜜嘅味道非常入味,而且係單骨嘅,方便啲食。屬於正常小食,不過不失。北海道帶子刺身蟹子天使麵,呢個賣相唔錯,顏色豐富之餘,份量都好多,帶子刺身夠新鮮,而且配有適量蔬菜沙律🥗,感覺健康,忌廉味道較淡 (唔油膩),健康人士之選天使麵嘅份量較多,所以覺得幾抵食😉。另外一個意粉🍝,揀咗黑松露雜菌扁意粉,呢個雖然睇落顏色方便係好單一🤣,聞到就好香黑松露味😍,幾欣賞呢個扁意粉,煙韌嘅麵條,軟硬度適中,有咬口😊,黑松露味好濃郁,背少少🤏菇茹 mushroom 🍄 點綴一下👌🏼不錯😌講到最欣賞一定係咖啡,我照舊飲咗一杯熱latte,講真我仲晒咖啡毒🤣,日日都要飲,但係有驚喜,咖啡香純,奶好滑身👍🏼兼且拉花好靚,值得讚賞!拉咗朵花出嚟啊!呢個係比較少見嘅拉

天使麵嘅份量較多,所以覺得幾抵食😉。

講到最欣賞一定係咖啡,我照舊飲咗一杯熱latte,講真我仲晒咖啡毒🤣,日日都要飲,但係有驚喜,咖啡香純,奶好滑身👍🏼兼且拉花好靚,值得讚賞!拉咗朵花出嚟啊!呢個係比較少見嘅拉花🥰😍好滿意呀😃

老公叫咗個海鹽朱古力🍫奶特飲,夏天解渴,而且唔甜,賣相吸引IG-able😃😀,唔飲咖啡嘅你,呢個可能係你嘅選擇,不過我大推咖啡😂☕️,我本身係一個咖啡迷😍

2021-08-29
  • Latte
2021-08-31 26 浏览
味噌蟹醬蟹子扁意粉蟹醬入邊嘅蟹肉拆得好好,一條條好容易撈落去啲意粉度,份量亦好多。扁意粉配埋蟹子,食落去又有口感,個忌廉汁唔會太厚,食完都唔會有啲膩嘅感覺。鰻魚滑蛋漢堡配薯條個鰻魚太大舊啦,出晒界,唔知點食。(講吓笑)鰻魚上面有滑蛋,滑蛋上有啲木魚碎,三樣嘢又出奇地夾。美中不足就係個漢堡唔係好夠堅挺,如果可以硬正啲就好。好鍾意食黑松露,所以叫咗個忌廉黑松露薯條。略嫌嗰汁唔係太夠我呢個汁怪點😂好彩職員都後補左啲醬俾我。叫咗一杯抹茶latte同一杯latte鍾意抹茶嘅一定要去飲,抹茶味好重好重😍
味噌蟹醬蟹子扁意粉

鰻魚滑蛋漢堡配薯條
美中不足就係個漢堡唔係好夠堅挺,如果可以硬正啲就好。

叫咗一杯抹茶latte同一杯latte
鍾意抹茶嘅一定要去飲,抹茶味好重好重😍