2021-08-30 689 浏览
呢間上海嘢真係超抵食,晚餐套餐都係七十幾八十蚊,就有自選小菜一款+菜飯+飲品。老闆仲要勁好客,周圍請人飲豆漿。回鍋肉,宮保雞丁,秘製話梅骨,口水雞,呢幾款我都試過,都好好味!

老闆仲要勁好客,周圍請人飲豆漿。
2021-08-09 728 浏览
今天經過深水埗,此上海店在多年舊店搬了過來好幾年,他們的下午茶非常低吃,只是38元到48元,有多款擇的上海麺食又有多款湯底選擇,本人覺得選担担麵湯底系最好味,還可選擇有ㄧ款小食和豆漿或汽水。
2021-07-30 716 浏览
深水埗真係好多嘢食今日試咗呢間平民上海餐館1:00就已經有下午茶食,非常抵食叫咗個醉雞湯麵,50蚊有小食有嘢飲跟醉雞好大碟,肉質唔算太鞋但係又未去到嫩上海麵彈牙,整體算唔錯,呢個價錢俾到咁嘅質素試問邊度搵
深水埗真係好多嘢食
今日試咗呢間平民上海餐館
1:00就已經有下午茶食,非常抵食
叫咗個醉雞湯麵,50蚊有小食有嘢飲跟
醉雞好大碟,肉質唔算太鞋但係又未去到嫩
上海麵彈牙,整體算唔錯,呢個價錢俾到咁嘅質素試問邊度搵
2021-05-31 923 浏览
位於深水埗福榮街既呢間上海萬家村小館位置方便,附近亦都有好多餐廳選擇,而呢間都係主打平價上海菜路線,見咁岩就入去食下啦~佢既午餐主要有兩種選擇,包括係麵食或者係小菜,而今次就揀左五香牛展麵,午市套餐仲會包埋一款小食同飲品,而今次就揀左兩隻生煎包同可樂~五香牛展麵($55)佢既份量都算正常,牛展同麵係分開上既,而牛展都有4-5塊,佢上既時候係凍既,不過可以自己淥落啲麵黎食,而牛展都算腍同入味,而麵底係上海幼麵,個人係比較食呢款幼麵多過上海粗麵,而整體嚟講都算唔錯,都係午餐抵食之選👍🏻

五香牛展麵
2021-05-28
五香牛展麵
2021-05-30 719 浏览
📎雞翼擔擔麵雞翼炸得好酥脆,但裏面嘅雞肉仍然保持嫩滑😋擔擔麵都幾辣,湯底好重花生香📎熏魚擔擔麵熏魚經油炸後再配上甜甜地嘅醬汁,連埋啲面一齊食解辣一流😼📎回鍋肉飯回鍋肉炒得好有鑊氣,五花腩片嘅份量一啲都唔孤寒🤓配搭買椰菜同埋豆腐乾,口感非常豐富🤩📎生煎包擔擔面跟餐會有兩個生煎包,底部香脆🤭而麵包嘅質感仍然保持鬆軟🤗裏面嘅肉餡調味充足。整體下午茶非常抵食,仲包埋小食同埋飲品,算係同區嘅上海菜始終平價之選
📎雞翼擔擔麵

📎熏魚擔擔麵
熏魚經油炸後再配上甜甜地嘅醬汁,連埋啲面一齊食解辣一流😼

📎回鍋肉飯

📎生煎包

下午茶
2021-05-05 843 浏览
同朋友係深水埗搵餐廳食晚飯,經過見到呢間餐廳幾多人,價錢又相宜,就入去食。夥計招呼都好好,有禮貌。坐低之後叫咗- 1個晚市套餐: 蔥爆牛肉 + 菜飯 + 豆漿 ($78)- 1個小食3拼: 醉雞 + 雞絲粉皮 + 鎮江肉 ($98)上菜嘅時候夥計比左2杯豆漿,見我地2個人又主動話送多菜碗飯比我地。最後2個人都好飽!味道黎講,菜飯偏淡。小食正常水準,蔥爆牛肉味道唔錯,如果多d獲氣會更好。最後埋單居然仲有折,只需$143,非常滿足👍👍值得一試再試同推介!

夥計招呼都好好,有禮貌。坐低之後叫咗

2021-05-05
2021-04-22 648 浏览
食物有質素、食得出廚師好有心機,唔會因為忙而求其煮,老闆人好好每次都會送小食,成日都話如果有啲咩要改善一定要同佢講唔夠食都要同佢講,要叫廚師份量整大啲每次食完會想返轉頭再食真心覺得呢間餐廳老闆好有心同埋好有質素真係攞個心出嚟做生意同埋攞個心出黎煮嘢食👍👍👍
食物有質素、食得出廚師好有心機,
唔會因為忙而求其煮,
老闆人好好每次都會送小食,
成日都話如果有啲咩要改善一定要同佢講
唔夠食都要同佢講,要叫廚師份量整大啲
每次食完會想返轉頭再食
真心覺得呢間餐廳老闆好有心同埋好有質素
真係攞個心出嚟做生意同埋攞個心出黎煮嘢食👍👍👍
外卖自取
  • 酸菜魚、辣子雞
  • 拍青瓜
2021-03-28 696 浏览
👍🏻豬扒擔擔麵(包嘢飲) $38 豬扒鬆軟,肥瘦適中,幾香口擔擔麵湯底有小小辣,幾香花生味,不過略稀左小小味道:7/10性價比:8/10-👎🏻唔香牛𦟌上湯麵(包嘢飲) $45 牛𦟌薄,解凍時間唔夠耐,搞到無乜咬口,食唔出牛既香味上湯麵其實唔錯,湯底有小小藥膳味味道:5/10性價比:6/10-👌🏻生煎包/四喜烤麩附送既四款小食當中推薦生煎包,有肉汁,份量最經濟實惠烤麩係冷盤,不過不失-📍#上海萬家村小館深水埗福榮街117號地鋪#hkfoodie #foodiehk #hkfood #foodhk #hkeat #hkrestaurant #美食 #香港美食 #外賣 #平食 #窮遊 #打卡 #香港打卡 #情侶好去處 #拍拖好去處 #深水埗 #深水埗美食 #深水埗好去處 #上海菜 #豬扒 #擔擔麵 #深水埗打卡
👍🏻豬扒擔擔麵(包嘢飲) $38
豬扒鬆軟,肥瘦適中,幾香口
擔擔麵湯底有小小辣,幾香花生味,不過略稀左小小
味道:7/10
性價比:8/10

👎🏻唔香牛𦟌上湯麵(包嘢飲) $45
牛𦟌薄,解凍時間唔夠耐,搞到無乜咬口,食唔出牛既香味
上湯麵其實唔錯,湯底有小小藥膳味
味道:5/10
性價比:6/10

👌🏻生煎包/四喜烤麩
附送既四款小食當中推薦生煎包,有肉汁,份量最經濟實惠
烤麩係冷盤,不過不失
📍#上海萬家村小館
深水埗福榮街117號地鋪

2021-03-12
之前食過一次晚市外賣,覺得個擔擔湯底好惹味,今日再黎食個下午茶🤪◽️下午茶餐超抵食,包主食、野飲同一碟小菜都係40幾50蚊😍◾️我叫左個招牌豬扒擔擔麵(淮山面底),鍾意佢個擔擔湯底唔會太濃麻醬花生味,唔會潔”Tak tak”,但又夠麻油香味,超正😙不過豬扒就一般般,無咩特別。下次會叫返韮菜餃🤣◽️另外朋友就叫左個花雕醉雞上湯面,上湯原來係藥饍味,唔會太重藥材味,有驚喜。花雕醉雞好香酒味,不馬虎!◾️小籠包多汁,皮薄,好味👍🏻
◽️
下午茶餐超抵食,包主食、野飲同一碟小菜都係40幾50蚊😍
◾️
◽️
◾️
小籠包多汁,皮薄,好味👍🏻
2021-02-10 793 浏览
今日同老公出黃金買電視,行左去附近好出名條街食嘢先。呢條街又真係間間鋪都排哂隊,今次試下呢間上海野。老公話佢細細個係舊鋪就食過啦。估唔到星期日都有tea咖!好抵食,一個麵仲配一份小食,再加飲品,唔收加一炸豬扒擔擔麵配生煎包:炸豬扒唔係用麵包糠炸,而係用蛋漿粉,豬扒係即炸,不過就無乜點醃過,應該無加鬆肉粉,因為食入口好un好痴牙。擔擔麵有小小辣,有花生碎同小小肉碎,拉麵好食,拉到好長唔會淋pat pat,又QQ。擔擔麵個湯底好濃好食!生煎包咬入去係有肉汁咖!雖然個包細細個,啲餡都係好細舊,但!個味好好食。個包煎到小小脆,唔太油,正啦!牛展酸菜湯麵估唔到牛展份量好多,唔會切到好薄。個酸菜湯較清,但好夾好食嘅!飲品仲有好多選擇,汽水都唔需要加錢,直頭抵食啦!不過服務就一般,但食物好食又抵食!假日的話經堂性大排長龍咖!

炸豬扒擔擔麵配生煎包:

生煎包

牛展酸菜湯麵

飲品仲有好多選擇,汽水都唔需要加錢,直頭抵食啦!

2021-02-07
2021-01-18 639 浏览
午市時間食下午茶餐!午市時候我想叫午市套餐嘅餃子拉麵吃,點知侍應話可以叫下午茶餐嘅餃子拉麵,價錢平啲,仲要多個小食揀,正!鮮肉餃子拉麵 (下午茶) $38- 我選擇擔擔麵湯底,生煎包兩個,飲熱豆漿。呢個下午茶餐份量真係好大!不過味道質素就一般般。擔擔麵湯底都幾油膩,冇乜花生碎同麻醬香味。鮮肉餃子嘅皮好厚,餡料同皮嘅比例唔得,而且肉質唔太新鮮。- 生煎包都還可以,唔太油膩,上菜嘅時候溫度都夠熱,雖然餡料其實同鮮肉餃子嘅差唔多,下午茶餐嘅價錢係咁上下。
鮮肉餃子拉麵 (下午茶) $38

鮮肉餃子拉麵
生煎包
2020-12-30
2020-12-29 597 浏览
只試過一次外賣,第一次堂食。見佢下午茶抵,肚餓人之選,因為上海嘢都真係幾飽肚。下午茶可說一個主菜+一個小食,送一杯飲品或汽水。食上海嘢次次必叫嘅四喜烤夫,唔錯溼,夠入味,唔油 (炸物大家明啦),小店其中一樣會擔心嘅油億味,一D都無。 麵居然可選擔擔湯底,咁已經係一個餸咁,再加糖醋熏魚做餸,個麵質可以再彈牙D,但已經好ok,最怕“林”嘅麵。熏魚夠入味,甜酸適中,美中不足但呢個一定就係有骨,懶人最唔鐘意識有骨,但大骨,同埋食,魚其實預左嘅另一小食係生煎包2個,個底夠脆口,裡面夠juicy,食到差D流汁,果然店主推介。而呢個粗炒,係油左少少囉,不過粗炒唔油,你又唔信啫。入味,唔太咸,椰菜量同豬扒旺真係好足,望落細碟食落好多。送埋嘢飲,即豆漿氷汽水一罐,四五十蚊有交易,一個字“抵”。👍唯一美中不足無洗手間,要同出面街邊嘅商戶share洗手間,衛生可想而知...如果入到細場,應該更理想。
只試過一次外賣,第一次堂食。
見佢下午茶抵,肚餓人之選,因為上海嘢都真係幾飽肚。

而呢個粗炒,係油左少少囉,不過粗炒唔油,你又唔信啫。

• 生煎包
2020-10-24 714 浏览
深水埗除左電腦、玩具鋪外,食肆多亦係最出名,單單黃金果度一帶,已經有好多選擇,間間都想食想試,以往只慣常食豬潤麵、油渣面,等等!今次路過見到呢間上海鋪,有客飯供應,五十幾蚊有交易,個肚又打晒鼓…見冇人排隊,於是入去試下。鋪面唔大,座位都排得密密麻麻,由於入座時中午12點,所以客人未算多。兩個人點左兩個客飯,五十幾蚊一個客飯,仲有飲品送…汽水或豆漿或樽裝茶,價錢合理。客飯可揀白飯或菜飯,份量足,夠飽肚!好抵食!
客飯可揀白飯或菜飯,份量足,夠飽肚!好抵食!
回鍋肉
酸甜咕嚕肉
回鍋肉
酸甜咕嚕肉
2020-10-21 361 浏览
小籠包:真心好食,湯汁多到爆。肉都夠滑。生煎包:一般,皮厚,肉少。外皮好油膩,又無煎過嘅香口。咕嚕肉:麻麻地。肉質硬,唔脆。有幾舊仲有少少怪味,唔知係咪隔夜。拉麵彈牙。湯清淡。
小籠包:
真心好食,
湯汁多到爆。
肉都夠滑。

生煎包:
一般,
皮厚,
肉少。
外皮好油膩,又無煎過嘅香口。

咕嚕肉:
麻麻地。
肉質硬,唔脆。有幾舊仲有少少怪味,唔知係咪隔夜。
拉麵彈牙。湯清淡。
  • 小籠包
2020-10-13 366 浏览
晚市時段已經食第四 五次了回鍋肉必點記住轉埋菜飯份量男人都夠唒食今次仲點左豬排擔擔麵豬排係即炸夠哂誠意熱辣辣本人唔食得太辣辣度可自己order 夠哂細心老闆仲好好人送多罐可樂夠哂人情味值得光顧
晚市時段
已經食第四 五次了