2007-08-08 25 浏览
今日食晏好想食小籠包,咪試吓呢間啦:小籠包-$40,無湯汁,D皮厚到無倫,唔掂。酸辣湯-$50,有新鮮筍絲,都OK。鍋貼-$20,OK。上海粗炒-$35,一般。整體算係咁,不過下次食客飯,$28∕位。
今日食晏好想食小籠包,咪試吓呢間啦:
小籠包-$40,無湯汁,D皮厚到無倫,唔掂。
酸辣湯-$50,有新鮮筍絲,都OK。
鍋貼-$20,OK。
上海粗炒-$35,一般。
整體算係咁,不過下次食客飯,$28∕位。
2006-12-12 22 浏览
雞絲粉皮: 真係好好好好……味, 我食過咁多間最好味的, 雞同D粉皮都非常滑。雞絲炒麵: 都算幾好味, 麵炸得非常脆鬆。小籠包: 一般, 太少湯汁,有的甚至完全沒有汁。生煎包-個皮幾甜幾好味。
雞絲炒麵: 都算幾好味, 麵炸得非常脆鬆。
小籠包: 一般, 太少湯汁,有的甚至完全沒有汁。
生煎包-個皮幾甜幾好味。
2006-12-01 6 浏览
同另外兩個同事們去呢間野食lunch, 叫三個餸: 津白肉絲, 菜心獅子頭同埋香干肉絲. 每個餸$28, 每人兩碗飯, 有茶飲仲有一兜湯. 津白肉絲, 清清地, 唔錯.菜心獅子頭, 冇菜心用左小唐菜, 配以雲耳同筍, 獅子頭很鬆化, 係就係細細地兩舊.香干肉絲, 豆腐干也, 個汁同菜心獅子頭個汁差不多, 所以兩碟野食落差不多味.湯成大兜都唔知點飲, 但切忌飲太多, 會口渴.建議唔係食好多既話, 可試三人兩餸, 四人三餸咁, 因為d 飯實夠食, 咁就最抵了.環境方面係茶樓格局, 總是覺得係茶樓食set lunch 唔係咁慣.
津白肉絲, 清清地, 唔錯.
湯成大兜都唔知點飲, 但切忌飲太多, 會口渴.
上個星期六同我表妹,弟弟&2個韓國人去食飯.因為o個2個韓國人第一次嚟香港,o係唔知食咩但又要食中式嘢o既情況下,是但入o左間食. 我地叫o左"c"子頭,紅燒豆腐,奶油津白,鍋貼,一個揚州炒飯,菜飯同豆漿佢地除o左個奶油津白之外個個餸都係差唔多味o甘,食到好悶.而且個豆漿仲要唔係豆漿味,而係好似椰子奶o甘,唔知想點.
2006-07-31 9 浏览
同父母於上星期日到此一食^0^吃了油炆荀(媽咪最愛, 好味道)烤夫(我的最愛, 甜味剛好, 大大件, 有口感)小籠包(即做, 媽好鐘意,..)酸辣湯-夠多材、夠辣..炸銀絲卷..爸最愛..一絲絲的...好過灣仔(金鐘)美利堅十倍...價錢平1/3三絲炒飯...有蝦, 雞絲,火腿,菜絲...爸指定吃好開心, 我們坐到400pm 也沒有人趕...空調足..好舒服的午餐...後記姐姐中途帶她的兩個肥BB出現....估不到..中年的男侍應也愛小朋友..送了豆漿給他們..小孩的力量真大..
同父母於上星期日到此一食^0^
吃了油炆荀(媽咪最愛, 好味道)
烤夫(我的最愛, 甜味剛好, 大大件, 有口感)
小籠包(即做, 媽好鐘意,..)
酸辣湯-夠多材、夠辣..
三絲炒飯...有蝦, 雞絲,火腿,菜絲...爸指定吃

好開心, 我們坐到400pm 也沒有人趕...空調足..
好舒服的午餐...

後記
姐姐中途帶她的兩個肥BB出現....
估不到..中年的男侍應也愛小朋友..送了豆漿給他們..
小孩的力量真大..
2006-07-25 19 浏览
本來想去對面的漢京樓,點知老豆想食老正興,算!就下佢老人家。冷盤四小碟:油炆荀、燻魚、雞絲粉皮及烤夫。燻魚唔正宗的,是乾炸後再淋上類似日本的照燒汁,冇似前咁好食;烤夫大大粒,買相似豆腐卜或者似吸濕o左的海綿,完全唔入味的;雞絲粉皮落了太濃的麻醬,如果麻醬份量減半,再加芥辣,會好些。咕嚕肉-啖啖肉唔夠脆;甜酸汁味道略甜唔夠酸外,仲好似漿糊般,真係唔太掂。酸辣湯-夠多材、夠辣、唔夠酸。小籠包-細細粒只得淨肉的小籠包,完全沒有湯汁,乾淨淨的。上海湯麵-麵煮得較為腍身。擔擔面-麵身都ok,但湯太少,搞到麵好容易吸晒d湯,而湯底沒有花生味及味道較淡。事隔幾年,今次再食,水準已經差了好多。
酸辣湯-夠多材、夠辣、唔夠酸。
小籠包-細細粒只得淨肉的小籠包,完全沒有湯汁,乾淨淨的。
上海湯麵-麵煮得較為腍身。
事隔幾年,今次再食,水準已經差了好多。
2006-06-12 6 浏览
今日同大口仔食午飯,佢話朋友介紹呢一間又平又好味又抵食又少人,所以二話不說就度試下!我都係第一次黎呢間,午市客飯真係好抵食,因為一個餐有一大碗中湯,一個送同兩大碗飯,我地今日都係叫佢每人扣起一碗飯,反正食唔晒!而中湯方面,今日係青紅蘿蔔瘦肉湯,估唔到又夠料又唔油喎,好清又有營養呢!我地一人叫左一個餐,送就可以share食,分別係通菜炒牛肉同蝦仁豆腐,兩個質素都唔差! 蝦仁豆腐比較好,有八九件豆腐,個獻好入味,稍稍有問題係豆腐唔夠新鮮,雖然無變壞,但我已經食到其中一件有少少酸酸地既味道,不過配料有青豆,紅蘿蔔,菇等,我都好鐘意…最唔夠好係蝦仁好細粒,但以咁既價錢,呢個係意料中事!通菜炒牛肉其實好入味,不過通菜老左,而且多油多汁,可改善一下,令我覺得唔抵係後來有人搭又係叫呢個送,我見到佢碟通菜好青好新鮮,而且作碟都無咁多油,好過我地個碟好多咁…質素應該穩定些嘛!
昨晚是龍舟節前夕(30/5), 我同男友實行預祝龍舟節出出街食下飯...因佢要收9點. 在尖咀都無咩好野食...所以在金巴利道周圍行...因我地都喜歡食上海菜, 所以佢就建議到此店.時近9點半有多, 店內總算有幾台客(如無人, 我就以為佢要收工, 吾敢入) 我地一進內d待應就好好招乎..不過當我睇完個menu, 發覺d set for 2都吾平wor ($188), 吾想太花錢就散叫如下: -1) 豬肉小籠包($40) - 有10隻, 開頭幾驚食左佢就食吾落其他野, 不過男友話包抵就照叫.佢係新鮮即做貨, 皮ok薄,餡有少少汁, 不過吾夠"翡翠"鮮甜多汁. 但價錢較"翡翠"平小小.2) 菲王炒鱔糊(over $68) - 待應推介, 但此items無在menu內見到!!吾知實際價錢. 其實佢吾推介我都想叫, 因是我faviour. 食味方面, 吾錯, 鱔好新鮮, 以油爆得arm arm熟, 好滑. 不過d油就勁多, 我用佢附上既湯匙去but油, 居然but到最少6湯匙pure 油出黎呀?! 好肥呢(*_*!!)3) 炸銀絲卷($10) - 比翡翠平左$2, 而且好大件, 個皮炸得arm

3) 炸銀絲卷($10) - 比翡翠平左$2, 而且好大件, 個皮炸得arm arm好, 內裡既餡(麵包絲)就甜甜地, 幾好味. 不過都係0個句...d 控油功夫吾多得...碟上都留有好多油!

4) 菜飯1小碗(估$12 - 15) - 都係想食所以先叫, 在佢menu內絕無見過1碗飯要幾銀既資料?! 心想, 敢細碗, 吾駛好貴je?! 不過食味真係吾錯, d小棠菜好新鮮, 有菜味, 青青綠綠好靚. 飯方面就加左少少油(may be雞油), 味道係我近幾年食過既較好之選....不過叫呢碗飯就有小小谷氣, 我地向個侍應order要1碗菜飯, 點知呢個人覆左我地order就走左去佢守既"水吧"繼續做野...而我地碗飯就遙遙無期!! 後來, 我地要再向同開我地落order既侍應再落多次先有"飯"食...真係有感"搵食艱難"!!

由於男友要趕車返屋企, 我地食到10點半到, 男友就push我埋單走人...都好rush?! 見到張單仲死...點計都吾知點解要成$162 ! 好貴下bor?! 下次都係食lunch 抵d!
ps. 我地成10點9先正式離開, 但居然仲有人入去食野wor?! 而且間舖已無客, 都吾知佢到抵收幾點?! 門口無有關營業時間資料呢?! (@_@??)
2006-04-12 3 浏览
i went there for dinner with my mother, father and 3 sisiters for many times because of good service.all the waiters are middle-age men, with a bit flat facial expression...but they were very kind and helpful in fact...especially the `relatively younger-look-fat boss'..!!酸辣湯---多料..不太spicy..但好味道!小龍飽--好新鮮海浙, 烤麩,肴肉是必吃推介!!豆漿--是自製的...見到有豆漿機
酸辣湯---多料..不太spicy..但好味道!
小龍飽--好新鮮
海浙, 烤麩,肴肉是必吃推介!!
豆漿--是自製的...見到有豆漿機

2006-04-12 2 浏览
很久沒有來了,早前經過這裏,記憶中砂鍋雲吞雞好像幾好味,便入來再試試。得兩個人,唔敢叫太多,我們就叫了砂鍋雲吞雞(半份)和揚州炒飯。砂鍋雲吞雞- 湯底幾好味,但味精都唔少(之後好口喝),雲吞細細隻,一口一粒剛剛好,津白煮得好腍;如果味精可以少就很好了。揚州炒飯- 炒得唔夠乾身,應該係用新鮮飯炒的,飯一舊舊,鹽粒還可以很清楚的食得出一粒粒,完全唔入味,可以說是完全唔合格。
2005-02-17 17 浏览
因為想食上海菜,所以昨晚與朋友走到天文台道,剛巧天台道有兩間上海菜館,結果揀了此間。我們點了1)砂窩雲吞雞(半份) 2)三絲炒年糕3)菜心獅子頭客飯(包白飯兩碗)砂窩雲吞雞湯底略鹹,雲吞不錯,皮薄而且數量不少;三絲炒年糕味道可以;菜心獅子頭上時還以為弄錯,原來「獅子頭」給菜心掩蓋了,幸好味道也不俗。女雖然設備簡陋也很整潔,至於男環境怎樣,唔知呀?

女雖然設備簡陋也很整潔,至於男環境怎樣,唔知呀?
2005-01-13 13 浏览
返母校,黎左呢度食lunch野食都係咁啦,同以前差唔多...客飯有兩碗白飯,以前讀書時候冇錢就會兩個人share一碗,一餐lunch都係$12.5,蝦仁炒蛋,獅子頭,麻婆豆腐,火腿津白都好好食~今次試左個雞絲粉皮,個汁好杰,我就唔係太鍾意...都係食左個蝦仁炒蛋同人share~
返母校,黎左呢度食lunch

2004-08-01 2 浏览
八個人開飯, 去到人唔多, 即刻有位。叫了九款野。1. 小籠包- 一般貨式, 同超市的急凍貨無咩分別.2. 薰魚- 我覺得係最好味的一款, 一小碟八個人真係一人一件.3. 糖醋排骨- 味道唔錯, 不過我覺得似豬扒多過排骨.4. 三絲哈巴- 那些好似飯焦的物體, 淋上那個超多豆粉的獻汁, 極度唔好味.5. 三鮮炒飯- 一個似樣的炒飯6. 火腿津白- 呢個唔錯7. 蝦仁炒蛋- 炒得o的蛋好老8. 蒜茸白菜仔- 一般, 好彩唔多油9. 沙窩雲吞雞- 雲吞好普通的餃子, 不過個湯真係好多味精.無叫酒水, 只叫了四個白飯, 埋單$698.唔會再去幫襯囉.
八個人開飯, 去到人唔多, 即刻有位。叫了九款野。

1. 小籠包- 一般貨式, 同超市的急凍貨無咩分別.
3. 糖醋排骨- 味道唔錯, 不過我覺得似豬扒多過排骨.
5. 三鮮炒飯- 一個似樣的炒飯
6. 火腿津白- 呢個唔錯
7. 蝦仁炒蛋- 炒得o的蛋好老
8. 蒜茸白菜仔- 一般, 好彩唔多油

無叫酒水, 只叫了四個白飯, 埋單$698.

唔會再去幫襯囉.
昨晚邊行邊食,所以無睇到食評就o黎食,燻魚雖然52蚊,但有好多件,而且件件都好大舊,做得好好味;糖醋排骨即係切件豬扒,好淋好鬆化味道好濃。菜肉雲吞真係值得一試,25蚊有10粒,皮好薄又多菜做;瑤柱西蘭花就麻麻,西蘭花好淋,而且要80蚊好貴,本來個西蘭花無價錢,我就問個待應幾多錢,佢話好平o者,唔會呃人。我就以為五、六十蚊,埋單時點解咁貴,原來個瑤柱西蘭花要80蚊,有欺騙成份,如果再有人去食真係要問清楚先。
糖醋排骨即係切件豬扒,好淋好鬆化味道好濃。
菜肉雲吞真係值得一試,25蚊有10粒,皮好薄又多菜做;
2004-03-24 5 浏览
原來香港都有老正興,我都係o係上海去書局睇香港自由行指引系列o既書先知道...香港老正興o既意見好似好麻麻咁,其實上海老正興係好得ga:佢有過百年歷史,係上海菜o既老名牌。我去食過,叫左佢o既招牌名菜:油爆河蝦。d蝦可以成隻連殼食ga,好香好正;另外佢o既糖醋排骨同熏魚都做得好好食!最難得o既係佢服務都好好喎(內地一般都好差ga嘛),埋單每人都只係$80蚊,非常抵呀!推介俾所有會去上海o既食家!(註:香港店咁差,好似拆緊招牌喎,我估唔係同一集團o卦!)