2010-04-12 4 浏览
同老友去紅磡搵食,上openrice見 '三河屋' 好多,於是去試下。'三河屋' 真是好家庭feel,沒裝潢我地點左忌廉吉列豬扒飯、咖哩薯餅飯、炸芝士年榚。忌廉汁又甜又滑 、咖喱汁香濃偏辣,d碟頭都幾大bor ,味道不錯豬扒同薯餅是新鮮炸的,豬扒的肉都好香又軟後來加多個炸年榚芝士,真係好食,不過得細細2件買$48有d貴感覺呢間食店是偏貴,飯是冇跟飲品送的,太約成$45-$50一碟飯,但就不防一試 law ^ ^
同老友去紅磡搵食,上openrice見 '三河屋' 好多[笑容],於是去試下。

'三河屋' 真是好家庭feel,沒裝潢

我地點左忌廉吉列豬扒飯、咖哩薯餅飯、炸芝士年榚。

忌廉汁又甜又滑 、咖喱汁香濃偏辣,d碟頭都幾大bor
,味道不錯

豬扒同薯餅是新鮮炸的,豬扒的肉都好香又軟

2010-04-11
  • 忌廉吉列豬扒飯、咖哩薯餅飯、炸芝士年榚
2010-04-09 1 浏览
今日有食神呢,吃完媽咪雞蛋仔,又來吃期待以久的鰻魚飯。在旅行好時機的五日長假期,紅磡是冷清的,不過這兒人流也真不少,想不到在六時多吃飯,也要排隊等位。等的時候觀看四周,發現三河屋旁邊的日本餐廳是同一個老闆開的,門口竟有格仔位,放了hello kitty 的東西,好像有點突兀。來這兒不用多說,一定要點鰻魚飯,還要一人一碗,來滿足我多年的期待。鰻魚佔碗的面積不少,未吃就已經流口水了。香甜燒汁佔滿在肥美的鰻魚,表面有用心烤過,我就是喜歡咬下去軟淋淋的感覺,真的會大啖大啖的吃過不停,不過如果厚身一點會更佳。飯有點失望,圓圓的米粒均太軟身,水份太多,是當中的美中不足。來一客海老天婦羅小食,蝦外的炸粉不厚。上碟就急不及侍要一試了,天婦羅比想像中熱,但就很油膩,望一望碟底均是油,我想是太忙沒時間隔油之故吧。等了隔一會油再吃,蝦身算爽口,不過鮮味不足,實是一般。諗在我最喜歡的鰻魚沒有令我失望,笑臉也走不了,不過其他的一般,所以味道3分。btw~用手機上網用OPENRICE,真係好方便。要不是,我又找不到這店了。
今日有食神呢,吃完媽咪雞蛋仔,又來吃期待以久的鰻魚飯。

鰻魚算肥美,可惜飯淋
沾滿醬汁,是好吃,如果再厚身點會更佳
芽菜爽甜,不過湯偏鹹
太油膩
鰻魚算肥美,可惜飯淋
  • 鰻魚
2010-04-03 19 浏览
都幾多人,店子幾有家庭式感覺雞扒拉麵,吉列豬扒烏冬(雞扒甜甜,都有雞肉味,吉列豬扒來了時好似不太熱,不過食下去仲好脆口,不過豬扒不太厚,烏冬加$8,口感都ok,不過如要加錢就一般啦,因為佢口感冇魚一丁果d咁好味,如不加錢就ok,配料都算多,蛋係普通的蛋)天婦羅(都皮都幾薄,料都ok,不太油)薄餅(好好味,太細,女仔手心差不多大)總結:2個麵加2個小食,冇叫飲品,3個人去每人$70多,便不便宜見仁見智
都幾多人,店子幾有家庭式感覺

天婦羅(都皮都幾薄,料都ok,不太油)

薄餅(好好味,太細,女仔手心差不多大)

2010-03-27
2010-04-02 6 浏览
兩名友人都未試過三河屋 身為領隊當然叫了這裡最正的忌廉飯及咖哩飯分別配上漢堡扒及吉列豬扒忌廉汁又甜又滑 咖喱汁香濃帶微辣可惜就只是兩扒的質素都不太好 豬扒炸得有點過火另外還首嚐了一款茄子小食被燒過的茄子淋上一點像燒汁的醬吃下去是甜甜的 茄子很鮮加上一點點燒汁的汁 很不錯
分別配上漢堡扒及吉列豬扒

2010-04-01
人間美食
又一個一流
2010-04-01 18 浏览
因為趕時間..,.所以都係order左2個拉麵..叉燒拉麵同埋餃子拉麵...超普通wo! 料又少..食完唔夠一個中又肚餓喇...豬骨湯?..唔多覺囉...~味千仲好食過佢...不過三十几蚊.. 都唔期望甘高..定係呢間野既拉麵唔係selling point呢?......都會黎試下其他野ge~哈.
因為趕時間..,.所以都係order左2個拉麵..
叉燒拉麵同埋餃子拉麵...
超普通wo! 料又少..食完唔夠一個中又肚餓喇...
豬骨湯?..唔多覺囉...~味千仲好食過佢...
不過三十几蚊.. 都唔期望甘高..

都會黎試下其他野ge~哈.
2009-04-30
漢堡扒忌廉飯個汁食到係金寶既忌廉湯好好奇點解咁多人會話好正,特別之處在何,請指點三文魚刺身八切要68蚊@@貴左D個炸年榚芝士48蚊得2件@@,不過又真係好食既,無油果下最勁天蝦羅就差D了,D炸粉沾得太多,炸麵粉既份量多炸蝦太多個大阪燒餅唔錯不過有人等就成日收碟D餐具都幾頹下,木筷子,膠杯 ~o~
漢堡扒忌廉飯個汁食到係金寶既忌廉湯

好好奇點解咁多人會話好正,特別之處在何,請指點

三文魚刺身八切要68蚊@@貴左D

個炸年榚芝士48蚊得2件@@,不過又真係好食既
,無油果下最勁

天蝦羅就差D了,D炸粉沾得太多,炸麵粉既份量多炸蝦太多

個大阪燒餅唔錯

不過有人等就成日收碟

D餐具都幾頹下,木筷子,膠杯 ~o~
2010-03-29
  • 大阪燒餅
2010-03-21 10 浏览
今晚專程到紅磡試"韓點",點知去到之後先至發覺原來星期日休息。唯有轉去附近這一間出名的試試......人不算太多,排了約十分鐘就有位了。兩個人叫了以下的食物:吉列豬扒拉麵店(豬骨湯),$48 - 由湯到麵都好一般,無驚喜!! 吉列豬扒唔掂,豬扒很薄粉很厚!!漢堡扒北海道忌廉飯,$58 - 個汁好好味! 漢堡扒肉實,內有些洋蔥,正! 如果嗰兩塊漢堡扒能大些少會更好!日式炸餃子,$28 - 可以接受......油揚年糕煮<福袋>,$38 - 份量都算大,不過味唔夠!燒鯊魚蛋芝士,$48 - 因不夠熱,內裡的芝士也不溶!食物的價錢雖不貴,但絕不是物超所值。待應生的收碟速度很快,有些在"澳洲牛奶"食嘢feel!Overall comment "一試無妨" 唔需要專程去試!

唯有轉去附近這一間出名的試試......
人不算太多,排了約十分鐘就有位了。

兩個人叫了以下的食物:
日式炸餃子,$28 - 可以接受......
油揚年糕煮<福袋>,$38 - 份量都算大,不過味唔夠!
燒鯊魚蛋芝士,$48 - 因不夠熱,內裡的芝士也不溶!

食物的價錢雖不貴,但絕不是物超所值。
待應生的收碟速度很快,有些在"澳洲牛奶"食嘢feel!

唔算多人排隊!
居然其中有隻碗係Hello Kitty!
薄薄的吉列豬扒
唔夠熱!!!!
個汁好正!!
一般...好一般.....
OK la.....
2010-03-21
唔算多人排隊!
居然其中有隻碗係Hello Kitty!
個汁好正!!
2010-03-19 9 浏览
同男友去到星座先知星期日close於是行出紅磡搵食,去到聯記川王竟然話無哂涼粉因為時間都唔早,想食既野都close左愈行愈肚餓,經過三河屋男友就話坐低麵豉拉麵 : 雖然唔夠橫綱fight,但我都覺得好好食,男友明明食完自己碟飯都分左我平碗咖哩薯餅飯 : 我食左少少咖哩覺得好好味!!男友都清哂
同男友去到星座先知星期日close

於是行出紅磡搵食,去到聯記川王竟然話無哂涼粉

因為時間都唔早,想食既野都close左
愈行愈肚餓,經過三河屋男友就話坐低

咖哩薯餅飯 : 我食左少少咖哩覺得好好味!!男友都清哂
麵豉拉麵
咖哩薯餅飯
2010-03-14
麵豉拉麵
咖哩薯餅飯
2010-03-12
食元貝拉面 豬骨湯底味道無乜特別,個豬骨湯都幾濃。環境一般,好細,好逼咁。服務一般啦,企係門口好係無人理我地,又見唔到入邊有無位衛生都係咁, ok 既。價錢就好貴,三十幾,唔覺好特別,係啲湯夠味。好少料,
食元貝拉面 豬骨湯底

味道無乜特別,個豬骨湯都幾濃。

環境一般,好細,好逼咁。

服務一般啦,企係門口好係無人理我地,又見唔到入邊有無位

衛生都係咁, ok 既。

價錢就好貴,三十幾,唔覺好特別,係啲湯夠味。

好少料,
2010-03-10
2010-03-04 8 浏览
平時經過見到很多人等位,而且好似係曰本人師傅,於是今天就試一試,叫了义燒拉麵,但是最重要的湯底一點都不濃,拉麵質感有點淋,义燒反而唔淋。所以有點失望。况且價錢也不是太平,因為環境很迫,好似去左飯堂咁。
2010-03-01
2010-02-25 10 浏览
今晚同舊同學去食晚飯,,朋友介紹三河屋*諗住間鋪應該幾特別 原來佢鋪頭有2邊,,* 點知入到鋪頭另1邊,, 周邊係格仔鋪擺設 加幾張好似大排檔既四方台,,*欠缺了原本隔離鋪頭既日本風味* 眼見友人的咖哩飯相當大碗,,十分吸引*初嘗友人的炸豬扒,,口感只是1團粉,,*點知自己order既 炭燒雞扒飯* 係相當差!!! 雞少,, 汁太多!! 比和民更遜色!! 好在佢碗炭燒雞扒飯係跟麵豉湯*有反碗湯飲下,,感覺都無咁差!! 另外有一方面都可以讚下既!! 佢碗飯相當大碗,,絕對可以飽肚!! 同埋佢地既服務都幾好,,有禮貌同埋不停幫客人refill 水!!不過1碗咁既炭燒雞扒飯$48,,就覺得唔太值希望可以改善下啦.!!!
今晚同舊同學去食晚飯,,朋友介紹三河屋*
諗住間鋪應該幾特別

原來佢鋪頭有2邊,,*
點知入到鋪頭另1邊,, 周邊係格仔鋪擺設

加幾張好似大排檔既四方台,,*
欠缺了原本隔離鋪頭既日本風味*
眼見友人的咖哩飯相當大碗,,十分吸引*
初嘗友人的炸豬扒,,口感只是1團粉,,*
點知自己order既 炭燒雞扒飯*
係相當差!!!
雞少,, 汁太多!! 比和民更遜色!!
好在佢碗炭燒雞扒飯係跟麵豉湯
有反碗湯飲下,,感覺都無咁差!!

另外有一方面都可以讚下既!!

佢碗飯相當大碗,,絕對可以飽肚!!
同埋佢地既服務都幾好,,
有禮貌同埋不停幫客人refill 水!!

不過1碗咁既炭燒雞扒飯$48,,就覺得唔太值
希望可以改善下啦.!!!
2010-02-24
2010-02-03 36 浏览
挺朋友介紹,老細系個日本人,以前凈得夫婦兩個,但依家做大咗,所以就請咗D工人,味都冇以前咁好喇~ 腌鴨胸豬骨湯拉麵:腌鴨胸好味,正!炸帶子豬骨湯拉麵:炸帶子一般。鯊魚蛋關東煮:其實只不過系個名叫鯊魚蛋,究竟系乜嘢做嘅就唔知了。味道比較普通,但我鐘意佢個關東煮嘅湯,真系好香。炸蝦天婦羅:個樣好靚,睇上去好味,但實際味道就比較普通。之前朋友介紹佢個豬骨湯好香好好味,食咗之後覺得OK,梗系好過味千好多,但比想像中差咗D,覺得湯唔夠濃,都唔夠香。下次想試下螢光魷魚。
腌鴨胸豬骨湯拉麵:腌鴨胸好味,正!
炸帶子豬骨湯拉麵:炸帶子一般。
炸蝦天婦羅:個樣好靚,睇上去好味,但實際味道就比較普通。

下次想試下螢光魷魚。
蝦天婦羅
2010-02-01
話說上年7月2老公生日 與老公紅磡一日遊了去了時新, 福元 都是笑臉的唯獨三河就令那日來一個bad ending鰻魚飯 太多汁了;( 螢光尤魚 not my cup of tea 很腥 其餘食家說佐酒好吃 我沒佐酒 也不喜歡腥味 就此告別也忘了叫了甚麼 只記得感覺很一般那waitness 很遊魂 沒有很好的服務本來打好了的食評 被彈回數次最後刪了或者是我選不好他們好吃的東西吧so sorry, not my cup of tea 無下次
話說上年7月2
老公生日 與老公紅磡一日遊了
去了時新, 福元 都是笑臉的
唯獨三河就令那日來一個bad ending

2009-07-02
庆祝纪念
生日
2010-01-30 8 浏览
咖哩吉列豬扒飯.見其碟子, 以為很多.落手落腳去吃, 就知不是很多.然而, 豬扒並沒有很鬆脆.曾經在別的食肆吃過更鬆脆的.而三河屋的只是熱, 脆的普通豬扒.其實咖哩汁不算很辣, 卻味道沒有比街外的特別及吸引.惟後來小豬兒吃的天婦羅飯似乎更吸引.與及那天友人的拉面.下次還是試試拉面吧.
咖哩吉列豬扒飯.
見其碟子, 以為很多.

落手落腳去吃, 就知不是很多.
然而, 豬扒並沒有很鬆脆.

曾經在別的食肆吃過更鬆脆的.
而三河屋的只是熱, 脆的普通豬扒.

其實咖哩汁不算很辣, 卻味道沒有比街外的特別及吸引.

惟後來小豬兒吃的天婦羅飯似乎更吸引.
與及那天友人的拉面.
下次還是試試拉面吧.
2010-01-29 11 浏览
Been here numerous times.The food is quite nice for a casual meal, dun expect TOO much.I like their udon and tempura shrimp and Okonomiyaki. They have a large selection of food to choose from so you'll never get bored eating there! I have yet to try everything on it! (One of my new year resolutions perphaps?) Hygiene's a slight problem though, the toilet's non-functional for almost half a year now, and last time I ate a cockroach (quite a big one) suddenly decided to join in at the next table, j
Been here numerous times.

Hygiene's a slight problem though, the toilet's non-functional for almost half a year now, and last time I ate a cockroach (quite a big one) suddenly decided to join in at the next table, just a singular incident I hope.
Crispy & light~
my little favourite of the place~
Open fire is a good sign.
2010-01-22
Crispy & light~
Open fire is a good sign.