生日月去三日月食日式鐵板燒🥳 9道菜午市套餐($498) 食物豐富,店員服務周到,非常滿足又盡興😋 前菜三小點有牛蒡、🇯🇵日本豆腐及🐥煙燻雞肉,十分精緻❤️ 沙律加咗柚子汁,酸酸地好開胃🥗🦞鮮活澳洲龍蝦肉鮮美彈牙又爽口😋 龍蝦肉沾上以龍蝦蝦膏煮成嘅汁更提鮮,好好味😋👍🏽 碟邊以食用花裝飾,賞心悅目😍 龍蝦頭會收走拎去煲湯,味噌湯鮮甜🥚茶碗蒸表面淋上鰹魚湯汁及魚子,雞蛋加了黑松露油及黑木耳絲,第一次食呢個味道嘅茶碗蒸,松露味好香😋🥩美國Prime肉眼薄燒卷選了5-6成熟,牛香味濃,內裏包裹菇菜。雖然餐廳提供了燒汁、麵豉汁及麻醬,但薄燒卷本身嘅調味已十分足夠,只配燒蒜提香已經好好味😋 燒野菜有冬菇、蘆筍及日本蕃薯,味道香甜炒飯加入咗日本酸梅醬、櫻花蝦及白飯魚,帶微微酸味,令炒飯味道更豐富😋 店員建議先食一半品嚐原味,再倒入鰹魚湯作茶漬飯食用。個人比較鍾意直接食,炒飯嘅酸梅味會較為突出最後有抹茶紅豆草餅做甜品,好滿足😋
生日月去三日月食日式鐵板燒🥳

龍蝦頭會收走拎去煲湯,味噌湯鮮甜

最後有抹茶紅豆草餅做甜品,好滿足😋
用餐时段
庆祝纪念
生日
𖠿 尖沙咀 —— 三日月尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖𓏸  澳洲龍蝦.美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐 | $498𖧷 有加一  ‧˚₊ ៸៸*・゜抵食高質午市鐵板燒 ゜・*節日慶祝想食鐵板燒但出面高質少少都要成千幾起跳,好難簡? 呢到價錢實惠而且高質尖沙咀近Mtr 而且環境清靜可以望住師傅席前鐵板燒! 生日慶祝更可以要求畫碟服務~ 節日慶祝可以考慮下~‧˚₊ ៸៸✧ 前菜三小點 — 煙燻雞肉、明太子沙律、胡麻醬豆腐✧ 火龍果沙律前菜同沙律一齊上,味道正常,開胃小菜~✧ 鮮活澳洲龍蝦味道比得上市面上過千元的鐵板燒~龍蝦爽口彈牙用龍蝦膏製成的醬汁亦超鮮甜!✧ 茶碗蒸底下有木魚絲、黑松露油、三文魚籽、鰹魚湯係食過最滑嘅茶碗蒸! 一碗覺得完全唔夠喉!!✧ 鐵板燒日本野菜✧ 美國Prime肉眼薄燒卷用上松露油來燒香,將牛肉包裹著雜菇肉味較重,而且不會太油膩~  好好食~✧ 鐵板炒飯木魚、白飯魚、櫻花蝦、酸梅味道加入咗酸梅後好特別,顏色紅紅而且酸酸味味~ 仲有壺茶比你當作茶漬飯一碗飯有兩種食法! ✧ 龍蝦味噌湯用上龍蝦頭煲味噌湯,味道不錯✧ 甜品甜品是Tiramisu 蛋糕,味道
𖠿 尖沙咀 —— 三日月

𖧷 有加一

‧˚₊ ៸៸

*・゜抵食高質午市鐵板燒 ゜・*
節日慶祝可以考慮下~

‧˚₊ ៸៸

✧ 前菜三小點 — 煙燻雞肉、明太子沙律、胡麻醬豆腐

✧ 火龍果沙律
前菜同沙律一齊上,味道正常,開胃小菜~

✧ 鮮活澳洲龍蝦
味道比得上市面上過千元的鐵板燒~
龍蝦爽口彈牙
用龍蝦膏製成的醬汁亦超鮮甜!

✧ 茶碗蒸
底下有木魚絲、黑松露油、三文魚籽、鰹魚湯
係食過最滑嘅茶碗蒸! 一碗覺得完全唔夠喉!!

✧ 鐵板燒日本野菜
✧ 美國Prime肉眼薄燒卷
用上松露油來燒香,將牛肉包裹著雜菇
肉味較重,而且不會太油膩~  好好食~

✧ 鐵板炒飯
木魚、白飯魚、櫻花蝦、酸梅
一碗飯有兩種食法!

✧ 龍蝦味噌湯
用上龍蝦頭煲味噌湯,味道不錯

甜品
甜品是Tiramisu 蛋糕,味道普通
但畫碟服務有驚喜
預早訂座可享有畫碟服務
畫碟公仔亦可以自選
頗有特色~
2023-12-15
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 日式鐵板燒 在尖沙咀 🇯🇵。三日月 Mikazuki。金馬倫廣場2樓B號舖。九道菜午市套餐 9 Dishes Lunch Set前菜三小點 Appetizer沙律 Salad鮮活澳洲龍蝦 Fresh Live Australian Lobster茶碗蒸 Chawanmushi鐵板燒日本野菜 Teppanyaki Grill Veggie美國Prime肉眼薄燒卷 US Prime Ribeye Beef Roll鐵板炒飯 Teppan Fried Rice龍蝦味噌湯 Lobster Miso Soup甜品 Dessert。HKD498 + 10% per Head🤫 就咁樣..呢一日大約十二點半左右..我自己一個上到去三日月..坐喺我預先Reserve咗嘅鐵板燒吧枱位..揀選咗餐廳近排做緊嘅Lunch Time九品優惠套餐🤫 五百蚊有找有半隻龍蝦同埋薄燒Ribeye Beef喺尖沙咀嘅席前鐵板燒嚟講都算係幾性價比🤫 鐵板燒嘅三式前菜就係簡簡單單嘅牛蒡漬..麵豉胡麻醬豆腐同埋用清清地嘅Italian Sauce佐鮑魚片..三種前菜能夠清一清你口腔..配埋新鮮手打柚子
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 日式鐵板燒 在尖沙咀 🇯🇵

。三日月 Mikazuki
。金馬倫廣場2樓B號舖

鐵板炒飯 Teppan Fried Rice
龍蝦味噌湯 Lobster Miso Soup
甜品 Dessert
。HKD498 + 10% per Head

🤫 鐵板燒嘅三式前菜就係簡簡單單嘅牛蒡漬..麵豉胡麻醬豆腐同埋用清清地嘅Italian Sauce佐鮑魚片..三種前菜能夠清一清你口腔..配埋新鮮手打柚子醬汁嘅蔬菜沙律..成件事都相當開胃~
🤫 當Appetiser享用得七七八八嘅同時..就開始見到師傅表演佢嘅拿手戲..望住師傅利落嘅動作..三兩下手勢就已經將龍蝦完美拆開..仲有時間為龍蝦嘅擺盤添置紫薯粉食用花蔥花等等..擺盤之精美令到我打卡打到欲罷不能😂然後龍蝦肉放入口嗰一刻..蝦肉嘅彈牙加上香濃嘅龍蝦膏麵豉醬汁..有令到我要瞌埋眼享受嘅衝動😌而且唔好睇佢一個人剩係得半隻龍蝦..其實嗰個龍蝦肉都幾大㗎喎~
🤫 侍應姐姐喺我食哂啲龍蝦肉之後就會收起龍蝦嘅蝦頭攞去廚房度準備整後邊嘅龍蝦味噌湯
🤫 再之後就係呢度特色嘅茶碗蒸..佢唔係嗰種放好多材料嘅茶碗蒸..而係㨴開個蓋你只係會見到蒸蛋同埋上邊嘅幾粒三文魚籽..肉眼睇呢個茶碗蒸冇乜料到咁..但其實佢係俾你好淡雅感覺嘅松露油茶碗蒸..當松露油加落去滑溜嘅蛋上邊係嗰種好清好鮮嘅味道..仲有幾粒三文魚籽嘅鮮甜味點綴..真係簡簡單單都得到最好嘅效果
🤫 再嚟就係肉眼薄燒卷..鐵板燒師傅預先已經炒好牛片入邊嘅材料..又係有別於其他鐵板燒用嘅香蔥蒜片..佢哋嘅材料換上大量嘅野菌同埋蔥花..然後薄薄嘅肉片輕輕焫兩下就捲埋餡料放上碟..連同旁邊嘅幾款蔬菜..擺盤依然係美不勝收..薄燒卷可以加埋炸蒜片又或者係簡單點一點岩鹽胡椒..甚至乎原味放入口..個人就覺得原味非常之唔錯..薄薄嘅牛片配埋爽口嘅野菌口感相當豐富..而野菜方面有蘆筍冬菇番薯蓮藕..可以配預先準備好嘅酸汁麵豉汁或者芝麻醬..整體比我嘅感覺係可以比客人有多種嘅配搭..而且各有好處
🤫 食埋最後嘅櫻花蝦炒飯就真係剛剛好啦~呢度嘅櫻花蝦炒飯除咗有櫻花蝦之外仲落咗白飯魚木魚花蔥花同埋佢哋自家製嘅酸梅汁..望住師傅左炒右炒..然後好快就可以上枱啦..三日月嘅櫻花蝦炒飯係可以兩食嘅..侍應姐姐話我哋可以首先食咗原味嘅炒飯..剩返些少就可以加入佢哋嘅鰹魚湯造成茶碗漬👍🏻可能因為炒飯落咗酸梅汁味道偏酸..個人就比較喜歡加埋鰹魚湯嘅茶碗漬..成件事就係恰到好處..同一時間龍蝦頭嘅味噌湯亦都送上..淡淡嘅龍蝦香配落清清地嘅味噌湯可以將之前所有香濃嘅味道沖洗一番..隨之而嚟就係小小嘅一粒抹茶紅豆Mochi作為甜品..為鐵板燒畫上完美嘅句號
🤫 其實席前鐵板燒平時都食得多嘅..三日月嘅種種服務都令到我非常之滿意..侍應姐姐對每一道菜嘅詳細介紹啦..相當勤力咁樣添茶添水啦..鐵板師傅又會主動將食材俾我哋打吓卡先啦😂連同最重要就係食材夠新鮮擺盤又夠靚..價錢亦都相當大眾化..甩我底嘅朋友~我想同你講句:你蝕咗啦😏
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-11-24
  • 鮮活澳洲龍蝦
有人話去台灣旅行一定要食鐵板燒🤪其實留係香港,同樣有性價比極高嘅鐵板燒!今次同朋友帶咗我去呢間尖沙咀嘅三日月💕一上到去就已經見到日籍主廚welcome我地😜我叫咗三日月一人前鐵板餐❣️首先有一個勁甜勁多汁嘅富有柿沙律🥗前菜三小點裏面有估唔到咁爽脆嘅明太子沙律、香濃嘅麻醬豆腐同埋陣陣煙燻香嘅煙燻雞❤️鐵板燒北海道帆立貝呢隻帆立貝勁厚肉,用牛油煎到七成熟,外微脆內軟🤤下邊仲有好多菠菜墊底!茶碗蒸濃郁嘅鰹魚湯煮成茶碗蒸夠晒滑嘟嘟呀😍帝王虎蝦虎蝦勁大隻,口感非常爽口彈牙!醬汁用咗炒熟嘅蝦膏,令到虎蝦更加鮮味🤓紐西蘭肉眼扒肉眼扒好Juicy,牛肉味濃郁!可以配埋蒜片、黑椒、海鹽一齊食✨醬汁都有三款,分別係酸汁、麻醬汁、麵豉汁,令到肉眼扒更加有層次😚銀板燒日本野菜牛肉旁邊有幾款日本燒雜菜!有好甜嘅甘薯、爽甜嘅鮮蘆筍、脆口嘅蓮藕、濕潤嘅冬菇🫶鐵板炒飯用咗自家製梅子醬炒嘅炒飯味道酸酸,甜甜好開胃啊😌食到一半仲可以落鰹魚湯做茶漬飯😇焦糖多士最後梗係唔少得我最愛邪惡嘅焦糖多士啦🥰鐵板燒必吃!三日月 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
有人話去台灣旅行一定要食鐵板燒🤪
其實留係香港,同樣有性價比極高嘅鐵板燒!
今次同朋友帶咗我去呢間尖沙咀嘅三日月💕

一上到去就已經見到日籍主廚welcome我地😜

我叫咗三日月一人前鐵板餐❣️

首先有一個勁甜勁多汁嘅富有柿沙律🥗

鐵板燒北海道帆立貝

呢隻帆立貝勁厚肉,用牛油煎到七成熟,外微脆內軟🤤
下邊仲有好多菠菜墊底!

茶碗蒸

濃郁嘅鰹魚湯煮成茶碗蒸夠晒滑嘟嘟呀😍

帝王虎蝦

虎蝦勁大隻,口感非常爽口彈牙!
醬汁用咗炒熟嘅蝦膏,令到虎蝦更加鮮味🤓

紐西蘭肉眼扒

肉眼扒好Juicy,牛肉味濃郁!
可以配埋蒜片、黑椒、海鹽一齊食✨

銀板燒日本野菜

牛肉旁邊有幾款日本燒雜菜!
有好甜嘅甘薯、爽甜嘅鮮蘆筍、脆口嘅蓮藕、濕潤嘅冬菇🫶

鐵板炒飯

用咗自家製梅子醬炒嘅炒飯味道酸酸,甜甜好開胃啊😌
食到一半仲可以落鰹魚湯做茶漬飯😇

焦糖多士

最後梗係唔少得我最愛邪惡嘅焦糖多士啦🥰鐵板燒必吃!

三日月 (尖沙咀)
  • 三日月一人前鐵板餐
  • 鐵板燒北海道帆立貝
  • 帝王虎蝦
  • 紐西蘭肉眼扒
  • 焦糖多士
2天前 0 浏览
三日月係一間有日本師傅駐場嘅鐵板燒餐廳,一個價錢食到多款高質食物,刺身、海鮮、肉類有齊,食到好滋味呢🔸野生海參大虎蝦珍寶帆立貝套餐🔸▪️前菜三小點同沙律當中有一味係煙燻雞肉好有特色,令人難忘▪️刺身有魷魚、赤身同埋油甘魚,色澤鮮艷好新鮮▪️日本廣島生蠔伴入柚子汁同魚子醬,蠔身肉質鮮甜,味道甘香,口感滑溜▪️茶碗蒸松露味非常之香,蒸蛋口感幼滑,充滿彈香,食到底仲有木耳碎▪️鐵板燒北海道珍寶帆立貝帆立貝好厚肉,口感肥厚爽甜,而且又煎得好靚,食落啖啖肉▪️加拿大桂花蚌 & 海參鐵板海參真係第一次食,口感好爽彈,師傅切碎後,每件都沾滿醬汁,桂花蚌鮮甜爽脆▪️帝王虎蝦擺碟好有心思,蝦肉非常彈牙,沾上由蝦膏製成嘅醬汁,更加鮮味!▪️鹿兒島黑毛豬肩豬肩肉質鮮美柔嫩,豬味香濃,厚切食落有口感▪️美國Prime肉眼薄燒卷牛肉卷上金菇、蔥花同埋香蒜,整得好入味,夾雜着蒜片食更能突出牛肉香氣,而半碟亦都好有心思,加入雜菜▪️鐵板炒飯炒飯好有驚喜,加入白飯魚、櫻花蝦、木魚、葱花等製作而成,炒得乾身而粒粒分明!食到一半可以加入鰹魚湯變成茶漬飯,有另一番風味!

🔸野生海參大虎蝦珍寶帆立貝套餐🔸

▪️前菜三小點同沙律
當中有一味係煙燻雞肉好有特色,令人難忘

▪️刺身
有魷魚、赤身同埋油甘魚,色澤鮮艷好新鮮

▪️日本廣島生蠔
伴入柚子汁同魚子醬,蠔身肉質鮮甜,味道甘香,口感滑溜

▪️茶碗蒸
松露味非常之香,蒸蛋口感幼滑,充滿彈香,食到底仲有木耳碎

▪️鐵板燒北海道珍寶帆立貝
帆立貝好厚肉,口感肥厚爽甜,而且又煎得好靚,食落啖啖肉

▪️加拿大桂花蚌 & 海參

▪️帝王虎蝦

▪️鹿兒島黑毛豬肩
豬肩肉質鮮美柔嫩,豬味香濃,厚切食落有口感

▪️美國Prime肉眼薄燒卷

▪️鐵板炒飯
4天前 0 浏览
📍三日月 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖好朋友必須成日見😆😆😆我哋約好左每個月都必須要見一次🙋🏽‍♀️🙋🏽‍♀️🙋🏽‍♀️今次揀左間性價比高既鐵板燒😍😍😍我至鐘意望住大廚係我面前大顯身手😆😆😆👉野生海參大虎蝦珍寶帆立貝餐一人前💰$1088/人💙火龍果沙律火龍果的甜味加上清新爽口既蔬菜🥬好開胃💙前菜三小點煙燻雞肉、麻醬豆腐、牛蒡,口感層次豐富。💙是令生蠔哇估唔到隻生蠔咁大隻😍落左酸汁、魚子醬,食落更加鮮味十足😆💙極上刺身會揀當日新鮮嘅食材做刺身,今日嘅有油甘魚、赤身、白魷魚🦑😍😍每款都好新鮮😋😋😋💙加拿大海參&桂花蚌海參底下喺昆布,海參食落勁爽脆,好彈牙😍😍😍感覺滿滿既骨膠原,而且昆布都充滿鮮味😆😆而桂花蚌都好新鮮好好味🥹🥹食唔停口呀!💙茶碗蒸口感細緻綿密,松露油的香氣與茶碗蒸的濃郁蛋香完美融合😚😚😚💙虎蝦蝦頭蝦生蝦酥蝦肉都食得😍😍 蝦肉鮮甜彈牙,蝦膏醬汁味道濃郁,後勁十足,鮮味無比💙北海道帆立貝新鮮甜美的帆立貝同菠菜一齊食更能充分突出食材本身既鮮美💙時令蔬菜南瓜、筍、蓮藕、冬菇😚😚💙主菜美國Prime肉眼薄燒卷肉眼肥瘦適中,師傅加上蔥花卷入肉眼到,食落更香口,加上伴碟既脆
📍三日月 (尖沙咀)

👉野生海參大虎蝦珍寶帆立貝餐一人前
💰$1088/人

💙火龍果沙律
火龍果的甜味加上清新爽口既蔬菜🥬好開胃

💙前菜三小點
煙燻雞肉、麻醬豆腐、牛蒡,口感層次豐富。

💙是令生蠔
哇估唔到隻生蠔咁大隻😍落左酸汁、魚子醬,食落更加鮮味十足😆

💙極上刺身

💙加拿大海參&桂花蚌

💙茶碗蒸
口感細緻綿密,松露油的香氣與茶碗蒸的濃郁蛋香完美融合😚😚😚

💙虎蝦

💙北海道帆立貝
新鮮甜美的帆立貝同菠菜一齊食更能充分突出食材本身既鮮美

💙時令蔬菜
南瓜、筍、蓮藕、冬菇😚😚

💙主菜
美國Prime肉眼薄燒卷
肉眼肥瘦適中,師傅加上蔥花卷入肉眼到,食落更香口,加上伴碟既脆蒜片食落更滋味😚😚😚

💙櫻花炒飯
炒飯粒粒分明,而且每啖都有櫻花蝦真係好鮮甜,店員建議食到一半加入鰹魚湯造成茶漬飯咁樣食又別有一番風味,雖然好飽,但係真係好好食唔小心又食晒成碗飯🥹

💙麵豉湯
濃郁的湯底

💙焦糖多士
外層金黃酥脆,焦糖醬汁恰到好處唔會過於甜膩😋😋

💙大福丸子
Q彈柔軟的外皮包裹著甜而不膩的紅豆餡料,口感層次豐富

回頭:yesyesyes:食材新鮮,又有細心有禮貌聽店員介紹菜式🙌而且環境仲好舒服😆😆😆

#三日月 #三日月鐵板燒 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #鐵板燒
#香港鐵板燒 #香港日本菜 #香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡
5天前 0 浏览
平時食鐵板燒嘅偏食肉類比較多🥩今次特登點食刺身海鮮嘅鐵板燒🍣🌟野生海參大虎蝦珍寶帆立貝套餐🌟前菜:日本豆腐 煙燻雞肉 醃製蒜頭 沙律🥗煙燻雞肉都香口 幾特色刺身:赤身 油甘魚 魷魚🦑刺身油脂香口 魷魚彈牙鮮甜生蠔🦪 超大大隻 新鮮配上黑松露魚子醬 掩蓋海水味🌊👍 鐵板燒北海道珍寶帆立貝🐚想像中大粒 鐵板燒絕對唔會唔好食😍日式茶碗蒸🍵絕對推薦 本來唔好茶碗蒸嘅人 都超鍾意食 超滑嘅口感 蛋香味夠🍳加拿大桂花蚌 帝王乙虎蝦🦐加拿大海參🪸正常鐵板燒水平海參比一般食落特別爽口🤪虎蝦配上用原蝦頭膏 好嘢未 好邪惡👿有六款肉類選一款:鹿兒島黑毛豬肩🐷切好一粒粒 用鐵板燒炒香 肉質好嫩滑 油脂香好重 美國Ptime肉眼薄燒卷🐄內裏包住香蔥 超香口用高級肉眼 即刻睇落高貴🌟放落口充滿肉汁 激正🥰到最後會有鐵板燒炒飯+ 麵豉湯內裡加咗櫻花蝦🍤 增加口感香氣💨可以配埋鰹魚湯 變為泡飯 兩種食法最後食飽飽都要食埋個甜品啦🍨🫘紅豆大福作結尾 甜而不膩作終結又滿足嘅一餐啦😍
平時食鐵板燒嘅偏食肉類比較多🥩

最後食飽飽都要食埋個甜品啦🍨
🫘紅豆大福作結尾 甜而不膩作終結
又滿足嘅一餐啦😍

• 茶碗蒸
突然想食鐵板燒,但見出面閑閑地都要成千幾起跳。上網搵搵下見到尖沙咀呢到價錢都幾抵,就book左個lunch 黎試下佢。餐廳裏面嘅環境都幾舒適,仲有日本清酒可以叫。下次一定要同啲friend嚟一定要試吓佢。 咁自己就叫咗一個lunch set (澳洲龍蝦配美國Prime 肉眼薄燒既午市套餐)1. 煙燻雞肉、明太子沙律、胡麻醬豆腐-唔錯既開胃小菜,特別個沙律幾refreshing,令到你更加期待之後嘅嘢食🤤2.茶碗蒸-好香黑松露味,配上鰹魚湯,好鮮甜好好味😋3. 澳洲龍蝦- 師傅燒到啲龍蝦爽口彈牙,因為佢燒嗰陣時會放一張竹葉以防overcooked ,加上用龍蝦膏製成的醬汁,一個字「爽」!4. 美國Prime肉眼薄燒卷配燒日本野菜美國Prime肉眼薄燒卷,配埋啲燒日本蔬菜,不會太油膩~ 而且擺盤都好靚,唔錯唔錯😌5.櫻花蝦炒飯師傅將木魚、白飯魚、櫻花蝦、酸梅炒埋一齊炒飯加左酸梅之後好特別,酸酸味味咁但如果你覺得太酸呢,都可以加鰹魚湯比你當作茶漬飯咁食。6. 龍蝦麵豉湯食完嘅龍蝦既殼,師傅亦會攞嚟熬湯7. 甜品:焦糖多士另加咗一個焦糖多士啦,甜甜地好香口好脆, 同埋個擺盤都好IGable😂
突然想食鐵板燒,但見出面閑閑地都要成千幾起跳。

1. 煙燻雞肉、明太子沙律、胡麻醬豆腐

2.茶碗蒸
-好香黑松露味,配上鰹魚湯,好鮮甜好好味😋

3. 澳洲龍蝦

4. 美國Prime肉眼薄燒卷配燒日本野菜

5.櫻花蝦炒飯

但如果你覺得太酸呢,都可以加鰹魚湯比你當作茶漬飯咁食。

6. 龍蝦麵豉湯
食完嘅龍蝦既殼,師傅亦會攞嚟熬湯

7. 甜品:焦糖多士

2024-05-24 0 浏览
鐵板燒| 三日月|尖沙咀同朋友去開尖沙咀行街所以嚟咗呢間bookmark咗好耐嘅鐵板燒—————————-🫶🏻 柚子汁生果沙律+前菜三小點沙律新鮮,配上柚子汁,整體酸甜,好開胃。三小點各有唔同特色:牛蒡爽脆、滑滑嘅豆腐口感、煙薰雞肉。🫶🏻 季節時令生蠔日本廣島蠔配黑魚子,十分飽滿,海水味好重,好新鮮!🫶🏻 剌身三味刺身:油甘魚、吞拿魚、帶子整體新鮮,帶有鮮味。🫶🏻 鐵板燒北海道帆立貝帆立貝厚肉,食到好香牛油味,外表煎到金黃內裏軟身。下面仲有菠菜,解膩。🫶🏻 茶碗蒸同行最鐘意食呢個,先用濃郁嘅鰹魚湯煮成茶碗蒸,面層有三文籽,底層有木耳絲,整體茶碗蒸滑嘟嘟,而且爽口木耳絲,增加口感。🫶🏻 帝王虎蝦好用心嘅一款菜式,先用蝦頭整成蝦膏虎蝦勁大隻,口感非常爽口彈牙!🫶🏻鹿兒島黒毛豬肩豬肩好濃味!而且油花十足。加埋隔離嘅蒜片,脆脆的增加口感。🫶🏻 A4鹿兒島和牛薄燒卷A4鹿兒島和牛油花分佈啱啱好,肉質嫩滑卷上雜菇後增加口感,連埋炸蒜片一齊食,更香口。牛肉旁邊有幾款日本燒雜菜,解膩。🫶🏻 加拿大海參、桂花蚌兩樣都食得出好鮮甜,海參爽身、桂花蚌滑滑的,而且份量好多。🫶🏻 鐵板炒飯用櫻花蝦、梅醬。食落鮮
鐵板燒| 三日月|尖沙咀
同朋友去開尖沙咀行街
所以嚟咗呢間bookmark咗好耐嘅鐵板燒

—————————-
🫶🏻 柚子汁生果沙律+前菜三小點
沙律新鮮,配上柚子汁,整體酸甜,好開胃。
三小點各有唔同特色:牛蒡爽脆、滑滑嘅豆腐口感、煙薰雞肉。

🫶🏻 季節時令生蠔
日本廣島蠔配黑魚子,十分飽滿,海水味好重,好新鮮!

🫶🏻 剌身三味
刺身:油甘魚、吞拿魚、帶子
整體新鮮,帶有鮮味。

🫶🏻 鐵板燒北海道帆立貝

🫶🏻 茶碗蒸

🫶🏻 帝王虎蝦
好用心嘅一款菜式,先用蝦頭整成蝦膏
虎蝦勁大隻,口感非常爽口彈牙!

🫶🏻鹿兒島黒毛豬肩
豬肩好濃味!而且油花十足。加埋隔離嘅蒜片,脆脆的增加口感。

🫶🏻 A4鹿兒島和牛薄燒卷
A4鹿兒島和牛油花分佈啱啱好,肉質嫩滑
卷上雜菇後增加口感,連埋炸蒜片一齊食,更香口。

牛肉旁邊有幾款日本燒雜菜,解膩。

🫶🏻 加拿大海參、桂花蚌
兩樣都食得出好鮮甜,海參爽身、桂花蚌滑滑的,而且份量好多。

🫶🏻 鐵板炒飯
用櫻花蝦、梅醬。食落鮮中帶酸,好開胃。
而且可自行選擇加入鏗魚湯做成茶漬飯!

🫶🏻 甜品
芝麻大福,入面係紅豆蓉,但唔會太甜。

—————————

📍尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖

—————————-
Overall 💗💗💗 💗
2024-05-22 0 浏览
母親節帶媽媽食好野,點左$498 9道菜lunch set,包左大大隻澳洲龍蝦、美國prime肉眼薄燒,超豐富!前菜同沙律都standard,欣賞沙律有火龍果,加上檸檬汁好開胃🤤跟住茶碗蒸亦相當足料,用上鏗魚湯、魚子、松露油同木耳絲,非常鮮甜!日籍廚師show比我地睇黎緊既食材,大大隻生猛龍蝦🦞一啲都唔欺場。睇住廚師純熟咁處理食材完全值回票價!每人半邊龍蝦,份量非常足,淋上由蝦膏煮食既汁勁加鮮味!碟邊亦撒上紫薯同食用鮮花,非常有心思~龍蝦頭亦會再攞去煮湯🫡美國prime肉眼薄燒牛味濃,包住菇菜油脂爆發,本身淋上既燒汁已經好好味,正!呢度既炒飯好特別,用上自家製既酸梅醬,加上櫻花蝦同白飯魚。Staff建議先食一半,淨低既可倒入鏗魚湯二食,過癮!最後既焦糖多士亦好好味,雖然落左好多砂糖😂😂👍🏼地方大,設有廂房,適合一家大細黎食👍🏼性格比高!可以再encore

最後既焦糖多士亦好好味,雖然落左好多砂糖😂😂

👍🏼地方大,設有廂房,適合一家大細黎食
👍🏼性格比高!

可以再encore
用餐时段
2024-05-21 0 浏览
放假心血來潮想食吓鐵板燒,就搵到呢間三日月鋪面好大,淨係鐵板前嘅座位都有十幾個,坐得舒服我哋叫咗一個「澳洲龍蝦‧美國Prime肉眼薄燒9道菜午市套餐」($498一位)先有「前菜三小點」,分別有醃蒜頭、日本豆腐同煙燻雞肉,蒜頭味道濃郁,好醒胃;日本豆腐質地較實淨,點咗啲味噌醬,幾香口,而煙燻雞肉有種食緊煙三文魚嘅感覺,同樣咁新鮮滑口之後就食咗個「沙律」,今日係用柚子醬調味,酸酸甜甜,特別鍾意佢有啲細細粒嘅枝豆,令個沙律更有口感跟住就到今日嘅主角——澳洲龍蝦,睇住佢極新鮮咁係面前燒,加埋師傅嘅功架,真係睇見都已經流口水,十分喜歡佢呢款龍蝦蝦肉大嚿厚實之餘,鮮味仲非常突出,唔需要點調味已經好正,加埋用蝦膏煮成嘅醬汁,加咗啲鹹味,鮮甜嘅口味就更加明顯,真係啖啖肉,絕不欺場之後就有一客「茶碗蒸」,雞蛋熱辣辣,再加咗一層類似鮑魚汁咁嘅Sauce,令個蒸蛋更加滑溜,再加上少少魚子吊一吊味,係幾好食嘅跟住就係另一味主菜——美國Prime肉眼薄燒卷,我哋叫咗五成熟,已經十分足夠,牛肉味道唔算太濃,但咀嚼之間仍然好食到板燒牛肉嘅油脂香,而卷住嘅牛油金菇就更香口,整體個卷會比較Juicy濕潤一啲,而蘸醬有柚
放假心血來潮想食吓鐵板燒,就搵到呢間三日月
鋪面好大,淨係鐵板前嘅座位都有十幾個,坐得舒服
先有「前菜三小點」,分別有醃蒜頭、日本豆腐同煙燻雞肉,
而煙燻雞肉有種食緊煙三文魚嘅感覺,同樣咁新鮮滑口

之後就食咗個「沙律」,今日係用柚子醬調味,酸酸甜甜,
特別鍾意佢有啲細細粒嘅枝豆,令個沙律更有口感
跟住就到今日嘅主角——澳洲龍蝦,
十分喜歡佢呢款龍蝦蝦肉大嚿厚實之餘,鮮味仲非常突出,
唔需要點調味已經好正,加埋用蝦膏煮成嘅醬汁,加咗啲鹹味,
鮮甜嘅口味就更加明顯,真係啖啖肉,絕不欺場

之後就有一客「茶碗蒸」,
雞蛋熱辣辣,再加咗一層類似鮑魚汁咁嘅Sauce,
令個蒸蛋更加滑溜,再加上少少魚子吊一吊味,係幾好食嘅

跟住就係另一味主菜——美國Prime肉眼薄燒卷,
我哋叫咗五成熟,已經十分足夠,牛肉味道唔算太濃,
但咀嚼之間仍然好食到板燒牛肉嘅油脂香,
而蘸醬有柚子豉油、味噌醬等等,有不同選擇,而我覺得就咁食都唔錯!
又或者可以夾住炸蒜嚟食,又有另一種風味。
側邊就係另一味菜——鐵板燒日本野菜,
擺埋一齊,可以平衡返牛肉嘅膩,咁多種蔬菜入面,
我最鍾意係入口即溶,又甜甜哋嘅日本南瓜,當然大蔥果啲都幾好!

跟住已經飽飽哋時,就嚟咗呢客「鐵板炒飯」,
入面有櫻花蝦、銀魚仔等等,加埋梅子醬,個炒飯味道好濃郁,又好鮮香!
食到一半,仲可以加埋鰹魚湯同山葵,搖身一變做茶漬飯,
即刻變得好香甜,兩種食法各有擅場。

最後,龍蝦一啲都無浪費,煮埋做「龍蝦味噌湯」,
味噌湯本身都已經可以暖暖胃,做成餐飯嘅總結,
加埋淡淡嘅龍蝦味,就更加香口。
今日嘅甜品係紅豆大福,甜入心,
食埋甜品就真係好飽好滿足喇!
2024-05-18
$547.8 (午餐)
今日Treat meal, 約埋老公出黎尖沙咀食個假日午市鐵板燒。呢個餐$498 + 10%,兩位起有9道菜,試試佢先。上菜都幾快,一個鐘左右食完。1️⃣前菜三小點🌸煙燻雞肉:半生熟雞肉幾特別,煙燻味濃,配爽脆高麗菜入口幾正🌸日本豆腐:用麵豉醬同芝麻調味,口感綿密似菜糕多過似豆腐😀幾濃郁🌸漬物蒜頭:好開胃2️⃣柚子沙律有啲特別蔬果例如係枝豆同火龍果,幾酸溜開胃3️⃣鮮活澳洲龍蝦好出色😆主角一登場就覺得值回票價了!師傅即席係我地面前燒,隻龍蝦超生猛,睇似佢由拆肉到煎,上碟至擺盤,視覺一流👍🏻食落蝦味鮮甜,肉質腍中帶彈,生熟程度拿捏得剛剛好😳另外再用龍蝦膏較成醬汁調味,非常入味啵!龍蝦肉索晒啲精華,💯👏🏻👏🏻👏🏻4️⃣美國Prime肉眼薄燒卷5️⃣鐵板燒日本野菜牛肉嗌左五成熟,擺盤一樣好有心思。味道上,野菜燒物已經好好,南瓜綿滑順口,露筍爽脆。牛肉整體好Juicy,包住野菇甜感好重,加上大量香蔥提鮮,一口爆開好正🤤後段再加片炸蒜食,增加餘韻。餐廳仲提供左酸汁、麵豉汁、芝麻醬可以醮,不過我覺得原味唔洗醮汁已經夠正6️⃣鐵板炒飯一味兩食幾有心思😛食到櫻花蝦同銀魚仔兩種截止不同的香😇。佢地的空氣感重,同分明的飯粒呈現兩
1️⃣前菜三小點
🌸漬物蒜頭:好開胃

2️⃣柚子沙律
有啲特別蔬果例如係枝豆同火龍果,幾酸溜開胃

3️⃣鮮活澳洲龍蝦
好出色😆主角一登場就覺得值回票價了!

4️⃣美國Prime肉眼薄燒卷
5️⃣鐵板燒日本野菜
牛肉嗌左五成熟,擺盤一樣好有心思。

6️⃣鐵板炒飯
一味兩食幾有心思😛食到櫻花蝦同銀魚仔兩種截止不同的香😇。佢地的空氣感重,同分明的飯粒呈現兩種口感。個飯再加左梅子醬炒,微酸,不會膩;
另一種食法係加入鰹魚高湯茶漬飯,進一步提鮮。加湯香蔥同魚蝦乾香氣更出,入口溫和舒服😙

7️⃣茶碗蒸
面頭有幾粒三文魚籽增加風味。高湯濃郁,包覆住本身已經好滑溜的蛋

8️⃣龍蝦味增湯
由主菜隻龍蝦蝦頭煲成,仲有啲鮮嫩的蝦肉可以食埋唔會晒。昆布加入鮮甜的龍蝦熬製,好清甜啊

9️⃣甜品
今日係綠茶紅豆福餅,食埋大滿足

午市(兩位起)埋單共$1096,咁的方式嘆盡一隻龍蝦都幾唔錯丫
2024-05-18
$547.8 (午餐)
2024-05-21 0 浏览
今日lunch係TST食鐵板燒,叫左個午市輕食,包沙律,主食,炒飯,味噌湯同埋甜品。餐廳環境好grand,坐係吧枱睇住師傅烹煮,一大視覺既享受。而且店員服務周到,整體感覺好好。沙律係用左柚子醋,食落好fresh,好開胃。主菜我簡左肉眼薄燒卷,中間師傅會加入菇類,再用牛肉片包住,煮緊個陣已經覺得好香! 肉眼薄燒卷好juicy,好香牛既油脂味,可以配搭海鹽或黑胡椒。鐘意重口味少少既仲可以點餐廳提供既麻醬/面豉醬。之後就到炒飯,炒飯粒粒分明,夠曬乾身,好香口! 食完之後仲有面豉湯暖下胃。到最後就係甜品,我轉左多士。師傅好有心機畫左幅畫,有香檳圖案,好靚,絕對係誠意之作。多士表面有砂糖同埋玉桂,食落好香,外面焦脆,食落甜甜地,好滿足。

沙律係用左柚子醋,食落好fresh,好開胃。
2024-05-21 0 浏览
今天揀了虎蝦輕食套餐 ,坐係吧台,可以邊食邊欣賞師傅煮食。前菜 有火龍果沙律 ,配清爽醬汁。 醬汁微酸 配上荷蘭豆, 蕃茄 ,沙律菜, 令人食慾大開!師傅首先準備製作炒雜菜。師傅會將虎蝦微微煎熟 ,然後會切開蝦頭放出蝦膏, 再將蝦頭一分為二再壓扁煎香 。蝦膏留為醬汁,蝦身蝦頭也可食用架! 由此蝦身在煎蝦頭途中會放置一邊處理, 所以不會過熟,蝦肉爽口彈牙! 製作完成後,師傅細心擺盤 ,更附上香脆炸蒜片,食個陣可隨意配搭白蜆汁或 蝦膏。餐廳亦有送上三款自家醬料 ,分別為酸汁 , 味噌醬, 麻醬, 可自由點搭。炒飯熱辣辣 ,粒粒分明!甜品係艾草大福,睇起來都好精緻,仲有甜甜既紅豆蓉,好好食。
今天揀了虎蝦輕食套餐 ,坐係吧台,可以邊食邊欣賞師傅煮食。

炒飯熱辣辣 ,粒粒分明!

甜品係艾草大福,睇起來都好精緻,仲有甜甜既紅豆蓉,好好食。
2024-05-20 0 浏览
講起尖沙咀邊度吃鐵板燒好吃,我肯定會霖起哩間三日月,超高性價比噶一間吃鐵板燒的餐廳。哩間店環境好,服務態度更加好,服務員招呼周到。我最中意食噶就系哩度噶鐵板燒牛排了,滋滋聲噶牛肉,將滴肉汁鎖住起來,肉質厚實鮮嫩,肉汁好多,真系好美味,距噶其他鐵板燒都好好味噶,我覺得值得再去打卡。