2008-03-19 355 浏览
以前(10幾年前) 讀書放學之後都會係媽媽個office 度做功課, 午餐9成都係三悅度食, 佢地d貴妃雞, 真係食極都唔厭, 因為真係好好食, 唔太肥, 又夠滑, d 薑蓉又夠味, 佢地堅持用新鮮雞。有排禽流感, 無雞食, 就食下碟頭飯, 特別係有時叫沙爹牛肉飯加蛋..正..佢地d小菜好有水準, 唔會將貨就價, 全部新鮮煮的, 侍應態度幾好, 我仲記得當再次有番鮮雞供應, 佢地第一隻貴妃雞出爐, 全場哄動, 好快就賣哂, 而家close左, 真係可惜
而家close左, 真係可惜
2007-05-31 216 浏览
我們同事的飯堂。每每在想不到lunch 地點時,它就是我們的救星, 尤其一班人,lunch 好難搵食。依度d雞出曬名,不用多說,其他小菜如扣肉飯、燒味、炒牛河等。而且仲送例湯tim最重要是好底食,一般9 個同事去,只order 7個餸,都好飽,計埋都係廿幾銀。底!!

2007-02-01 172 浏览
呢個星期終於有幾個同事同我係鰂魚涌做嘢,做到夜夜地,大家諗到頭都爆唔知食乜時,係七姊妹道見到呢間飯店,就入去食吓啦。睇睇佢的菜牌,有好多小菜可以選擇,仲可以有一啲自選套餐,一湯四餸,248蚊。見我地二男三女,四人餐都應該夠食架啦。於是點咗例湯、貴妃雞、魚香茄子煲、炒菜心同埋椒鹽九肚魚。好快就有得食啦,先黎例湯,個晚係煲西洋菜湯。自己對西洋菜有喜好,於是覺得好味,但同事說鹹了少許。再黎就係貴妃雞,呢間飯店主打貴妃雞。啲雞唔係太大隻,而且唔係好肥,都幾好味。到魚香茄子煲,熱騰騰的,同事激讚好味,我都覺得幾好味。炒菜心同椒鹽九肚魚都幾夠鑊氣。食食吓望過隔離,見隔離枱開咗支紅酒。嘩!咁high?係呢間唔係咁高級的地方食飯都開支紅酒,似乎呢個係熟客。總結而言,呢間飯店都可以推介,一人60蚊左右的晚飯,幾抵呀!

2007-01-13 113 浏览
舊店成日幫襯,自從搬左之後第一次去.昨晚同老公兩個去食晚飯,叫左個二人餐:雞一碟例牌,保持到水準,d肉好嫩,唔錯!雜菜煲味道ok.梅菜扣肉正!唔會太甜唔會太咸,扣肉肥而不膩.例湯不過不失,可惜因為天氣冷,好快凍左.連埋beer同白飯,埋單二百二,抵食!d伙計貌似做到滑哂"牙"果類,但估唔到都幾好服務.
舊店成日幫襯,自從搬左之後第一次去.

昨晚同老公兩個去食晚飯,叫左個二人餐:

雞一碟例牌,保持到水準,d肉好嫩,唔錯!

雜菜煲味道ok.

梅菜扣肉正!唔會太甜唔會太咸,扣肉肥而不膩.

例湯不過不失,可惜因為天氣冷,好快凍左.

連埋beer同白飯,埋單二百二,抵食!

d伙計貌似做到滑哂"牙"果類,但估唔到都幾好服務.
2006-10-14 72 浏览
一行三人來到吃午飯。這裡的招牌菜是雞,那我們就一定要叫番個雞食。大家都不太肚餓,先要叉燒切雞飯和日式炒烏冬。切雞的確好好,雞肉香滑,有雞味。雞皮連雞肉食,口感好正,可惜份量太小。叉燒其實都不錯,只是雞太好而被比下去。這飯店始終都係食雞既老店,也有心理準備其餘的菜色不會太出色。所以,即使日式炒烏冬只是平平(其實亦不是太差,只是較淡),也沒有半點失望。看見人家食燒肉好似幾正,又叫一碟例牌試試,也有驚喜。皮脆肉淋,非常好!
2006-07-08 22 浏览
到北角開會後,一落樓就見到呢間野。晚上六點半,只有兩個客。街坊燒腊店格局,裝修保持八十年代風味,絕對唔會堂食。點了半隻貴妃雞($85 / 半隻),外賣。幾貴!經過九個字車程,回到家攤左半句鐘,依然美味!體積頗細,但有雞肝、雞心,老媽幾like 。皮肉之間那層果凍質地,吃得兩老心花放,好!貴,但好味,應該再來買外賣!
到北角開會後,一落樓就見到呢間野。
點了半隻貴妃雞($85 / 半隻),外賣。幾貴!
經過九個字車程,回到家攤左半句鐘,依然美味!
貴,但好味,應該再來買外賣!
2006-06-23 44 浏览
當回憶是美好時, 現實又會是怎麼樣?回想當年, 初出茅蘆, 公司就在健威. 當時三悅雞是北角區名菜, 風頭一時無兩. 我們近水樓台, 有五六年差不多隔天在此開飯. 後來公司一遷再遷, 越搬越遠, 不知怎的, 就是提不起勁回訪當年的飯堂.當年甘之如飴的"美食", 不知是他們退步了還是家人口味已經轉變, 現在已經不再吸引了. 以雞來說, 當年每次必吃的, 現在再品嘗, 已嫌味道不夠鮮美, 肉質不夠嫩滑. 店內環境亦相當擠迫, 當年是如何雄霸一方的呢?話說回來, 這裏的價錢只是中下, 和一般中級酒樓食肆差不多, 要求高質素的美食和優雅的環境當然沒有可能. 總的來說, 是物有所值的, 看個人要求罷.
當回憶是美好時, 現實又會是怎麼樣?

2006-03-06 23 浏览
上面開會,下面就得個等,於是同同事兩條友來試下貴妃雞,要了個例牌,交帶要了雞脾及雞背,再搭個菜,本來打算叫個芥蘭炒牛肉,但同事死話要西芹,惟有就犯,最後加個湯,費時諗,就叫個海鮮豆腐湯。貴妃雞,冰鮮雞,叫做嫩滑,但味道認真麻麻,偶這土包子,吃慣大陸雞,淺嚐兩口,扒飯去也。再來的西芹炒牛柳,夠油水,但無鑊氣可言,最可怕的就是被師傅及它的老友打成一片,那肉質與師傅的味道,叫人一試難忘,又是吃一口,再扒飯去。最後的海鮮湯,認真夠鮮夠腥,喝半口,手震得連匙亦跌下,連喝三杯茶,當晚即告失眠。

2005-12-12 22 浏览
今天和兩個同事,一共三個大男人到這裡午膳。人少關係,只叫了雞(例牌),菜遠炒牛肉和紅燒豆腐。雞一直是這裡強項,果然沒有失手,雞肉滑有雞味而又不會太生,點上蠔油和薑更為惹味。菜遠炒牛肉的牛肉沒有過火的情況,菜亦炒得爽口。豆腐都不錯,幾嫩滑。
2005-07-20 18 浏览
呢度其實都算係飯堂之一, 近我office, 不過lunch比較多麻甩, 地方又幾逼....今日因為經過見人唔多, 拿拿聲叫個雞飯食, 雞肉鮮嫩好吃, 係招牌啦! 其實呢度小菜都唔錯, 見隔離檯碟生炒骨咁正, 叫個例牌, 大大舊, 外面鬆脆但肉地好腍, 個汁亦夠酸, 都好味! 不過如果細件會容易吃.平, 吃得過!

平, 吃得過!
2005-06-30 21 浏览
幫隊友搞婚禮佈置,忙足幾個禮拜,終於黎到正日。一早搞完兩架車o既裝潢,趁新郎哥去左接新娘同「針」茶,o係佢屋企掃埋阿外母預備o既車厘子,就拉隊黎最近o既三悅食個早早地o既午餐。十二點唔夠入到黎,當然係包場咁o既格局啦!連冷氣都好似係o岩o岩開咁,好弱!由於大家之前都食左新娘叫人送黎o既西餅﹝有人唔止食左一件﹞,六個人只係叫左一隻貴妃雞、什菌炒藕片同麵醬炒油麥菜。由於什菌炒藕片o既藕片少得可憐,我地又追加左一碟南乳炒藕片。貴妃雞上檯,都幾大隻,肥瘦相宜,肉地亦算滑,配薑茸同蠔油,味道都唔錯,不過雞味其實並唔係太明顯。似乎o係街食o既雞,點都唔及D伯母整o既咁有雞味,不過質地就好細緻同好滑囉!其他幾味小菜就普普通通,杯茶就完全唔掂,好難飲!整體黎講,呢度o既食物水準只係普通。埋單只係280大元,價錢就幾相宜,益左出錢o既新郎哥啦!食飽飽,又係時間出發去酒店開工。

2005-05-31 33 浏览
三悅在九十年代初曾創下日買七百隻貴妃雞的壯舉,此事在飲食界曾響負盛名,只因此店用的是兩斤半重的黃油雞,再用秘製的堯柱白歯水浸調,雞味香濃而滑口,至於其他菜式是走東江酒家的路綫,如:家鄉炒藕片、梅菜炆扣肉和錦江豆腐煲等,很多菜式都有高水準。奈何近年香港的飲食文化以高速發展,不同菜式的食府處處皆是,再加上金融風暴和沙士的衝擊。那日買七百隻貴妃雞的日子已一去不返,但此飯店仍不致門可羅雀,可見它仍有可取之處。
2004-10-07 28 浏览
黎呢度, 一定要食雞. 平時同屋企人出街食飯, order雞最多半隻, 但呢度就一定一隻!其他小菜也不錯! 但補充一點, 有北角地膽話呢度唔穩定.

最多半隻, 但呢度就一定一隻!

其他小菜也不錯! 但補充一點, 有北角地膽話呢度唔穩定.
2004-09-30 45 浏览
中秋果日跟男朋友的同事一起食飯做節.佢地大時大節都會一齊食個lunch慶祝下,咁岩我又放假就可以一齊高興下.佢地多數都會去呢度或者去北角鳳城.男朋友話呢度d雞好好食,而且價錢好平.一圍十四人,叫左兩個餐.一個四人,一個八人.有好多野食下.雞一隻.size唔算好大.我都唔sure隻雞係唔係鹽焗,少少咸啦.最緊要係唔肥.d肉都好嫩下.感覺好似0係大陸食走地雞咁好食.真係好唔錯喎.粟米魚肚羹.都好足料呀.有好多粟米同魚肚.都幾好味.什菜煲,一般啦.都有幾多菜.梅菜扣肉.勁正.不過得好少.d梅菜一d都唔咸,甜甜地,d汁撈飯一流.雖然d扣肉好似好肥咁,但係食落又唔覺喎.魚香茄子,好香.味道ok.唔係好肥.d茄子冇炸過.椒鹽九肚魚.ok.南乳炸排骨.好得.勁香口.好香南乳味.排骨上面d炸蒜頭都好好食.脆卜卜.斑腩煲,好多料.有菜,叉燒...斑腩都好大舊.幾好味.黑椒牛仔骨.辣辣地,幾正.牛仔骨幾腍.好入味.最好味係d洋蔥,吸晒d汁.仲有一個唔知咩豆腐,我冇食到.但係好快清碟,應該ok.埋單七百蚊有找.都幾抵食.d野都好大碟架.而且服務都幾好.

男朋友話呢度d雞好好食,而且價錢好平.

一圍十四人,叫左兩個餐.一個四人,一個八人.有好多野食下.

粟米魚肚羹.都好足料呀.有好多粟米同魚肚.都幾好味.

什菜煲,一般啦.都有幾多菜.

魚香茄子,好香.味道ok.唔係好肥.d茄子冇炸過.

椒鹽九肚魚.ok.

斑腩煲,好多料.有菜,叉燒...斑腩都好大舊.幾好味.

仲有一個唔知咩豆腐,我冇食到.但係好快清碟,應該ok.

埋單七百蚊有找.都幾抵食.d野都好大碟架.而且服務都幾好.