餐厅: 三德素食館 (僑冠大廈)
资讯:

2022-12-16 2946 浏览
三德已經開左好多年,係港島區住而又食素嘅朋友一定有聽過三德。佢嘅種類都好多,又點心,又小菜,又打邊爐。不過佢最出名嘅系點心,我每次來都見到一家大細來飲茶。雖然係舊式餐廳,但坐得好舒服,同埋伙記都好親切!今日同屋企人又來飲茶,講下食物先。蚊米真係大份夾抵食,又有穫氣。米粉唔會太淋,啱啱好,味道仲好野味添!糯米珍珠雞,幾乎每次來都會點。點心來講叫抵食,而且質素唔錯。餡仲好新鮮,味道ok.燒賣又係糯米,叫做有多樣野食下。粉果嘅精華系佢嘅皮,烟烟韌韌。啲餡炒過來先蒸,都好有誠意!素菜包算系三德嘅招牌點心,最好食系包嘅口感,有彈性又鬆。咸水角,系我地鐘意嘅炸物。系點心店來講真係買小見小。炸到啱啱好,外脆內綿,值得一試!
燒賣又係糯米,叫做有多樣野食下。
粉果嘅精華系佢嘅皮,烟烟韌韌。啲餡炒過來先蒸,都好有誠意!
素菜包算系三德嘅招牌點心,最好食系包嘅口感,有彈性又鬆。
2022-11-11 2284 浏览
之前已聽說三德在北角也幾有名氣, 於是叫外賣來試試我們叫了沙嗲串燒, 齋滷味拼盤, 油雞素肉崧綠豆粉絲, 崧子香椿素肉炒飯沙嗲串燒配沙嗲醬不錯, 做得很似, 沙嗲醬味道不算濃, 外賣時醬汁用盒另上齋滷味拼盤, 塞滿整個外賣盒, 都係酸齋最好味油雞素肉崧綠豆粉絲, 外賣來說, 份量很滿, 粉絲炒得不油, 味道很好崧子香椿素肉炒飯, 這個炒飯好好味, 很多崧子, 很香口, 每啖飯都夾著崧子素肉, 很多材料下次應該要試試五柳仙斑, 食齋必食的菜式
之前已聽說三德在北角也幾有名氣, 於是叫外賣來試試
齋滷味拼盤, 塞滿整個外賣盒, 都係酸齋最好味
下次應該要試試五柳仙斑, 食齋必食的菜式
沙嗲素串燒
齋滷味拼盤
2022-11-11
外卖送餐
沙嗲素串燒
齋滷味拼盤
2022-09-04 2098 浏览
今日表嫂生日,去咗(三德)食齋慶祝,即刻去片睇下有啲乜嘢食上菜速度又快,落單唔夠分鐘就傳到出曬嚟,究竟係點樣做到的,係咪知道我有影相所以咁快出嚟,哈哈打破食齋嘅傳統,睇落去全部都好似唔係齋,但係全部都係素菜嚟嘅,個炒蛋白我最欣賞環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍價錢係偏貴的,但係幾好食,唔使識開肉嘅想試下啲齋可以試下呢一間。
今日表嫂生日,去咗(三德)食齋慶祝,即刻去片睇下有啲乜嘢食

上菜速度又快,落單唔夠分鐘就傳到出曬嚟,究竟係點樣做到的
,係咪知道我有影相所以咁快出嚟,哈哈

環境質素🏚:❤️❤️❤️❤️❤️
衛生程度🧽:❤️❤️❤️❤️❤️
美味程度😋:❤️❤️❤️❤️❤️
抵食指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍
回頭指數🤩:❤️❤️❤️❤️🤍
  • 炒蛋白
2022-07-29 1565 浏览
睇到有咁多好評特登過嚟試吓喺北角英皇道一條幽暗嘅樓梯直上一入到去地方很寬敞,有個佛壇感覺慈悲有好多外籍人士同埋街坊場面熱鬧我哋叫咗個二人餐加$20轉燉湯好多姑姑有啲黏口,仲落咗啲假肉粒咕嚕肉啲肉有啲假唔敢食,第二啲齋鋪用猴頭菇,菠蘿用罐頭南乳齋煲成煲野五小塊紹菜,幾條支竹,成煲都係粉絲磨菇蠔姑用罐頭姑姑南瓜西米露夾硬飲咗幾啖,真係唔得餐具油跡有污跡,最基本嘅普洱茶葉都唔好飲咁差嘅質素有浸味,飲完唔舒服又一次對食齋有恐懼不是有意抹黑,純粹個人感受,希望餐廳能夠聆聽意見
睇到有咁多好評特登過嚟試吓
喺北角英皇道一條幽暗嘅樓梯直上
一入到去地方很寬敞,有個佛壇
感覺慈悲

有好多外籍人士同埋街坊場面熱鬧
我哋叫咗個二人餐

加$20轉燉湯

好多姑姑有啲黏口,仲落咗啲假肉粒
咕嚕肉

啲肉有啲假唔敢食,第二啲齋鋪用猴頭菇,菠蘿用罐頭
南乳齋煲

成煲野五小塊紹菜,幾條支竹,成煲都係粉絲
磨菇蠔姑用罐頭姑姑

南瓜西米露
夾硬飲咗幾啖,真係唔得

又一次對食齋有恐懼

不是有意抹黑,純粹個人感受,希望餐廳能夠聆聽意見

2022-05-11 1744 浏览
之前在尖沙咀的好味素菜餐廳結業了今日跳完舞朋友特別陪我回北角吃素就去了這間老字號說實話可能我不是素食喜愛者點心真的不好吃唯一比較可口的是兩碟炸物春卷酥脆 ok蘿蔔絲酥餅蘿蔔餡料非常Juicy叉燒腸也是合格的我親自點的燒賣裏面應該是糯米不好吃而且上枱時不夠熱辣辣 更加扣分最後那碗艇仔粥究竟是什麼來的堪稱難食本着不浪費的精神我們通通吃光不過呢不是特別情況也不會再幫襯不過又老實說我們經常外賣齋鹵味是很好味的外賣點心例如蘿蔔糕 腐皮卷 海鮮卷都是極度好味滿意的為什麼堂食質素會這樣大分別呢奇怪
之前在尖沙咀的

為什麼堂食質素會這樣大分別呢
奇怪

2022-05-05
2022-05-02 1175 浏览
第一次去素餐廳用餐,素食最好玩就系佢用食材製造出來噶口感不同。但賣相又非常新奇。|松子魚^類似茄子之類造成,口感脆而甜而不膩。三個人用餐,叫了一個二人套餐(分別會是有湯羹,加兩個小菜)有一個菜苗搭配腐竹再加雲吞,清湯得黎又簡單豐富。,另外會因為套餐有2個湯/羹,我地選擇了,素翅。另外類似酸甜排骨噶菠蘿口味,適合下飯。呢個餐廳背景也是上網摘錄:三德素食館由許金錠居士創辦,於2003年中成立。旗下現有香港北角總店及九龍佐敦分店。歸宗於儒家和佛家之源,以「德食護生」為宗旨。三德素食館服務殷勤、熱誠及專業。地方清雅,坐席祥和,質量保證,取價公道,是香港素食者放心選用之食肆。

|松子魚^

松子五柳素黃魚

類似茄子之類造成,口感脆而甜而不膩。
三個人用餐,叫了一個二人套餐(分別會是有湯羹,加兩個小菜)

有一個菜苗搭配腐竹再加雲吞,清湯得黎又簡單豐富。

,另外會因為套餐有2個湯/羹,
我地選擇了,
自選套餐
素翅。

另外類似酸甜排骨噶菠蘿口味,適合下飯。
呢個餐廳背景也是上網摘錄:

2022-05-02
午餐
松子五柳素黃魚
  • 松子魚
2022-03-09 1147 浏览
呢間北角老字號素食店... 平時好多人買佢嘅外賣雜錦齋㗎! 今次... 我就試吓午市點心同素菜菜式!🍀素五柳魚... 香脆素魚配甜酸醬汁... 夠開胃!👍👍👍🍀鐵板燒汁煎蓮藕餅... 食落蓮藕爽脆... 炸得香口... 唔錯!😋😋😋🍀紅燒本菇海參豆腐... 呢個冇得輸... 雖然冇花巧... 但係豆腐真係好香滑呀!👏👏👏🍀糯米燒賣... 不過不失!🍀蘿蔔絲酥... 稍嫌蘿蔔絲餡唔夠多... 相對酥皮較厚... 宜改善吓!

🍀素五柳魚... 香脆素魚配甜酸醬汁... 夠開胃!👍👍👍
🍀糯米燒賣... 不過不失!
2022-01-12 794 浏览
今日約左朋友食晚飯,佢平時唔食菜突然話要食齋就帶佢黎三德,因為選擇多得黎又煮得好味,而且枱同枱之間都有好多空位,地方算闊落。什菓沙律卷:一共有8條沙律卷,岩岩炸起好香脆,主要係什菓加沙律醬,食落甜甜酸酸係我好鍾意的味道。椒鹽猴頭菇: 猴頭菇炸完感覺好特別,外脆內軟,香口得黎又一D都唔油膩,係咁越食越多,唔食齋的朋友都覺得超好味。鑊仔雲吞雜菌時菜:呢碟份量好大,有4粒水餃仲有好多枝竹,菇同菜,味道岩岩好得黎完全冇味精的感覺。今次食素菜令我覺得其實選擇都好多, 如果要我日日食都可以,而且好美味。

2021-12-10
  • 椒鹽猴頭菇
2021-10-04 1098 浏览
今日買咗盒外賣 $42/10款的齋加餸,拎上手微暖。特別嘅系有扎蹄,齋雞粒吾夠入味,只係表面嗰層有一點點嘅汁包著,酸齋、咖喱齋和蠔油齋都冇乜汁,好嗰方面系比較健康,所以令到味道方面亦都比較淡口,至於好吾好食,就見人見智啦!
今日買咗盒外賣 $42/10款的齋加餸,拎上手微暖。

2021-10-04
2021-05-09 2001 浏览
💐Happy Mother's Day🌸母親節梗係要同媽媽慶祝一家人最緊要 開開心心一起就好, 簡簡單單食餐飯, 當然唔少得買母親節禮物素食之選非三德素食館莫屬,簡單而平實, 味道唔錯☺上海酸辣湯正 不過媽媽覺得辣咗少少好鍾意 入面嘅素蟹柳, 豆腐好滑 ,而且有我鍾意嘅木耳好爽口好鍾意呢度嘅南瓜🍄粒🌽粟米粥 簡簡單單,但係好好味 而且好足料🍓草莓咕嚕猴頭菇🍄 甜甜酸酸好開胃 ,炸到外脆內嫩有口感唔知以為真係食緊肉嚟到必點之選崧子五柳素黃魚, 外面係紫菜 炸到脆卜卜真係好似魚皮,入面有粉絲 ,腐皮 配埋甜甜酸酸嘅汁加崧子羅漢齋炒麵 脆卜卜嘅麵 上面淋上芡汁 有爽脆 芽菜, 木耳,雲耳 ,粟米芯 同最愛嘅🍄🍄名副其實嘅飄香荷葉飯~正, 飯粒粒分明好乾身而且粒粒都充滿荷葉香氣
💐Happy Mother's Day🌸

母親節梗係要同媽媽慶祝

素食之選非三德素食館莫屬,簡單而平實, 味道唔錯☺

2021-05-09
庆祝纪念
母亲节
  • 飄香荷葉飯
  • 南瓜菇粒粟米粥
  • 崧子五柳素黃魚
2021-04-22 1599 浏览
三德一直係我好鍾意嘅素菜館,基本上每個月都最少要食兩三次法海蒲團,上面鋪滿好多髮菜,下邊係腐皮卷,好好食,成個菜都好夾🤪🥰🥰🥰酥炸南瓜🍲🍲🍲,呢個菜係我每次嚟到必會嗌嘅一個餸,但係發現咗一個新食法,就係將南瓜點白糖食,超級無敵好食,南瓜炸到好脆,原本有少少油,但係加埋白糖就好解漏,🤩🤩好中意松茸醬雜菇炒四季豆🥕🥬🥦,勁香松茸味,連埋其他菇一齊食成個菜好夾,絕對係送飯嘅最佳選擇🤪🤩
三德一直係我好鍾意嘅素菜館,基本上每個月都最少要食兩三次

2021-04-19 862 浏览
三德素食歷史悠久,是北角出名的素食餐館。地方很大,佈置亦像傳統中式酒樓。這裡可供選擇的食物種類多元化,鑊氣十足,最喜歡叫點心。略嫌食物太油膩、價錢亦昂貴。由於沒貴賓咭提供,信用卡又無任何優惠,並不算太吸引。
2021-04-02 975 浏览
一向唔特別喜歡食素,同事提議lunch食素就試試吧。食物選擇算多,有點心有小菜,好似去茶樓飲茶咁,算幾闊落。試左幾樣野,份量係大嘅,覺得幾好食嘅有✅竹笙露筍粟米羮 - 清清地又多竹笙,感覺健康✅崧子香椿菜素玉炒飯 - 完全唔油👍🏽✅香辣捧捧雞 - 其實一d都唔辣,好似雞絲粉皮咁,麻醬唔錯,素雞真係好似雞😆😭最難食係小籠包!因為一啲湯都無,千其唔好叫!😐薄餅太油膩了😐蜜桃咕嚕鮮竹卷 - 最好食係d蜜桃😂都係prefer咕嚕肉🙂崧子翠玉猴皇菇 - 呢個甜甜哋ok其實初初食嘅時候除咗小籠包樣樣都覺得幾好,不過可能in general比較油膩食食下就覺得好飽......
一向唔特別喜歡食素,同事提議lunch食素就試試吧。

食物選擇算多,有點心有小菜,好似去茶樓飲茶咁,算幾闊落。

試左幾樣野,份量係大嘅,覺得幾好食嘅有
✅竹笙露筍粟米羮 - 清清地又多竹笙,感覺健康
✅崧子香椿菜素玉炒飯 - 完全唔油👍🏽

😭最難食係小籠包!因為一啲湯都無,千其唔好叫!
😐薄餅太油膩了
🙂崧子翠玉猴皇菇 - 呢個甜甜哋ok

2021-04-01
2021-02-11 1027 浏览
找「素」真女子👱🏻‍♀️呢間三德原來係20後😯大大話話都已經十幾廿歲。聽娘親講以前好威水好風光架🤨雖然素食店愈開愈多,愈開愈新穎,之但係講到食齋,我都係比較鍾意傳統啲,唔好搞咁多又扮呢樣肉又扮咩果樣肉😅😅🔷翠肉瓜金錢片腸粉 🌑🌑🌑🌓🌕🔶上海小籠包🌑🌑🌑🌑🌕🔷鮮竹四寶素雞扎🌑🌑🌑🌓🌕🔶鴛鴦素玉崧燒賣🌑🌑🌑🌑🌓🔷蜜汁叉燒包🌑🌑🌑🌓🌕🔶乳香荔芋素腩卷🌑🌑🌑🌓🌕🔷香煎紫薯奶黃餅🌑🌑🌑🌕🌕其實都係長輩想食先會黎,總體不過不失,野食唔會令你好驚艷😅畢竟佢地係行平實且穩重路線😆😆

🔷翠肉瓜金錢片腸粉 🌑🌑🌑🌓🌕
🔶上海小籠包🌑🌑🌑🌑🌕
🔷鮮竹四寶素雞扎🌑🌑🌑🌓🌕
🔶鴛鴦素玉崧燒賣🌑🌑🌑🌑🌓
🔷蜜汁叉燒包🌑🌑🌑🌓🌕
🔶乳香荔芋素腩卷🌑🌑🌑🌓🌕
🔷香煎紫薯奶黃餅🌑🌑🌑🌕🌕

🍽菜式介紹: ❝ 新春素盆菜 $688/6位 $1288/10-12位 ❞▫▫▫▫ ▫📍餐廳地址: 英皇道395號僑冠大廈1樓 彌敦道233-239號佐敦薈地下及4樓▫▫▫▫ ▫🔴食評:新春團拜期間,相信大家會與家中長輩見面👵🏻👴🏻,長輩們都不太能吃大魚大肉,但又想讓他們感受新年氣氛,可以怎麼辦呢?沒問題,主打素菜的 三德素食館🔸幫到你!新春素盆菜✨,由廚師精心挑選18款矜貴食材而成🥰,有吉品素鮑魚、紅燒獅子頭、素翅、煎油鴨片、素龍蝦丸🦞、竹苼、素蝦🦐、素元玉、家鄉釀豆卜、鮮竹卷和髮菜等等,款式多,份量足,一家人開心品嚐就最好啦💁🏻‍♀️~惠顧盆菜的客人,更可獲贈1條五柳仙班哦~

▫▫▫▫ ▫
📍餐廳地址: