最鍾意就係食港式小炒同重口味嘢食🙈🙈所以今晚就嚟咗銅鑼灣🔺三希樓🔻晚餐,睇吓我哋食咗啲咩先👀👀✔️招牌咕嚕肉 $228➖ 咕嚕肉可以話係我最❤️嘅小炒,酸酸甜甜爆開胃👍🏼薄薄嘅炸漿炸完好香脆,皮脆肉嫩食多幾粒都唔會覺得油膩,醬汁調較得完美,出色嘅一碟咕嚕肉🫶🏻✔️蒜片牛仔肉粒 $138➖牛仔肉唔韌,走油後再加蒜片一齊快炒好有鑊氣🥘送酒食一流🍺✔️青椒青香魚 ( 大 ) $488➖唔太食得辣又想食少少辣嘅人可以叫🤣青椒嘅微辣好易入口,主要係麻嘅感覺多啲,湯底清澈飲完都唔會太大負擔💪🏼
2022-12-01 126 浏览
知道爸爸好鐘意食片皮鵝🦆,又臨近佢生日🎂,所以book左位去三希樓同佢慶祝,我地一行4人一齊去👨‍👩‍👧‍👦 好彩有book位咋,門口大排長龍🤓➡️片皮鵝 ( 兩食) $888⬅️呢隻鵝超級大隻😚包左好多皮食,皮薄肉嫩,肉汁爆多,餐廳俾左好多醬,好正好好味呀~~重點佢有得兩食,好化算😎四個人食唔哂最後要打包😂➡️三希樓水煮魚 $498 大⬅️呢砵魚真係超大砵😍材料非常豐富,有超級多四川乾辣椒🌶️、蔥、胡椒同海量既魚肉🐠 魚肉肉質嫩滑好味😋仲好爽口添,辣味好足,令人精神爽利,爸爸都話頂瓜瓜呀😙爸爸👨🏾十分欣賞今次既生日飯,尤其片皮鵝兩食大讚💯👍🏿

➡️片皮鵝 ( 兩食) $888⬅️

➡️三希樓水煮魚 $498 大⬅️

爸爸👨🏾十分欣賞今次既生日飯,尤其片皮鵝兩食大讚💯👍🏿
2022-12-01 96 浏览
今日放假,同媽媽去飲個下午茶🤣。知道銅鑼灣有間唔錯嘅酒樓。係網上面亦都有唔少人推介!所以今日就決定去試下😍去到就知冇揀錯。酒樓嘅環境同餐具都好乾淨,睇得出店長好用心經營!而食物方面都好出色👍🏻,每一樣嘅食物都好好味。以下呢幾樣係我特別鍾意🤩,推介俾大家!✔️春風香脆百花腸粉。口感有少少似炸兩。腸粉皮好滑溜,加埋香脆嘅油炸鬼同特色脆脆係入面。口感好豐富。😋好快就俾我哋食晒!✔️瑤柱XO醬炒腸粉 。份量都幾大碟。腸粉煎到少少燶🥘。加埋勁多嘅瑤柱XO醬去炒,令到每一條腸粉都沾滿XO醬係上面。十分香口,惹味十足!正😍😍✔️香辣鮮牛肚 。🐮牛肚口感好腍,一啲都唔韌。而且辣味滲哂入牛肚到。咬每一啖牛肚都辣辣地🌶。味道豐富!我勁鍾意😍😍✔️水晶鮮蝦餃。 呢個蝦餃超正,一籠有5粒,隻隻都好大粒。而且仲有勁鮮甜嘅蝦蝦味。食得出佢用料新鮮😍嚟到一定要食👍🏻

2022-11-29 138 浏览
同事強烈推薦三希樓的菜式,咁岩今日要去銅鑼灣順便去三希樓食埋晚飯。💯‼️同事話一定要食杏汁豬肺湯,一大鍋好足料毫不吝嗇,豬肺湯味道好香濃,😹飲完都已經有D飽飽地。真係超足料超出味,超級鍾意飲湯既我係忍唔住開始食飯之前就飲左3碗湯,超潤,中左covid之後可以當係補補肺!👍🏻有兩款菜式好推薦,分別係瓦𦉘焗胡椒海蝦同三希樓吊燒雞。瓦𦉘焗胡椒海蝦每隻蝦都好大隻,用胡椒煮頗有新鮮感同有另一番風味。三希樓吊燒雞外皮好香脆,😻雞肉juicy又嫩,調味岩岩好好正。👾👾菜式幾有驚喜,而且好扺食大大碟。

👾👾菜式幾有驚喜,而且好扺食大大碟。
同男朋友仔媽咪lunch飲茶🫖緊係要做足功課research 下有邊間嘢性價比高又飲得舒舒服服啦😏三希樓係我今日陪家長嘅「首選」大家第☝🏻次吃到流出蛋黃油的極品流沙包,咬落蛋黃味香濃細滑,是味覺新享受,真材實料,實屬必點!♥️果然係會邊吃邊漏汁🤣仲有款鮮蝦腐皮卷🙊好耐都無食過,Auntie話呢度水準唔錯,腐皮鬆軟,內裏多款材料做餡,趁熱入口加埋喼汁一齊食都唔錯!男朋友就覺得荷葉飯最出色,因為真的是有荷葉香的,飯粒炒得好乾身,荷葉的香味慢慢滲透入飯內🤩色上得均勻而味道適中,料頭幼細,全都是功夫。仲有仲有‼️夫妻肺片‼️特別令我印象深刻牛舌肚均切薄片,味道香麻而不嗆,辣中帶有微甜,並不死辣🌶🌶所有點心都很出色,不管是環境還是服務都是一等一❤️ 👍我哋都覺得非常合我哋口味,加上上菜同服務都好有效率,會再返嚟試其他嘢食

2022-11-28 99 浏览
同事話係公司附近既波斯富街,有間中菜叫<三希樓>川菜🇨🇳好好味,所以我地放工後一齊去食🙌🏻 好彩今日早左少少收工,六點三後開始好多人係門口排隊🔥大大份三希樓水煮魚:作為辣妹既我地,除左衣著辣辣,食得仲好火辣辣🔥如果大家喜歡辣肯定好喜歡呢個水煮魚🐟 材料好豐富,好多魚肉同辣椒🌶️。 好誇張!大份到四個人食都食唔哂🙀🙀🙀一大隻三希樓吊燒雞:吊燒雞燒得熱度好平均,成隻都燒得好均勻又脆皮👐🏻雞肉好幼嫩又多汁💦雞肉同雞皮之間既雞油,令到吊燒雞更好味😽😽大碗四川擔擔麵:麵質爽口,食到我同同事「索索」聲麻醬加辣醬既味道真好味。大碗又好味😈總括嚟講每款食物都大碗又大牒🍜,價格相宜,非常適合同一大班朋友嚟gathering 😎

大大份三希樓水煮魚:

一大隻三希樓吊燒雞:

大碗四川擔擔麵:

2022-11-25 139 浏览
今年Daddy生日,我哋特登book咗佢最鍾意食嘅三希樓同佢慶祝。之前我哋都係要去半山先食到,而家喺銅鑼灣開咗。就唔使再去到咁遠😍😍非常之好!🐔三希樓吊燒雞 $428 🐔Daddy話生日唔可以冇雞🤣呢度嘅吊燒雞勁好食。雞皮同脂肪都燒到脆卜卜,但雞肉就好嫩滑,咬開仲有好多雞汁流緊出嚟。而且🐔雞肉醃到好入味,但唔會太鹹。非常好食。🫑泡椒石鍋田雞 $268🐔賣相好吸引,石鍋入邊有勁多田雞。每一件都勁飽滿。肉質仲好彈牙,一啲都唔鞋口。加埋🫑泡椒一齊煮,令到田雞嘅味道更加鮮甜。Daddy勁鍾意😍🫑青椒青香魚 ( 大 ) $488🐟呢個菜名真係冇得彈。聞到已經流晒口水。成個窩都有好香嘅青椒味。🐟魚肉索哂青椒嘅精華,令到魚嘅味道更加鮮甜。🍜麵條爽口彈牙。加埋湯汁一齊食。滋味非常!呢餐真係大滿足!Daddy 食得勁開心!話希望下年生日再嚟多次😍

🐔三希樓吊燒雞 $428 🐔

🫑泡椒石鍋田雞 $268🐔

🫑青椒青香魚 ( 大 ) $488🐟

2022-11-25 86 浏览
人越大越少去茶樓飲茶,適逢同今日晏就有少少時間,就決定去飲返個午茶,飲杯茶食件點心🌱鮑汁荷葉飯 $228糯米粒粒分明,每粒米都俾鮑汁包圍住,味道濃郁💥荷葉飯仲有臘腸、蝦米、冬菇等等材料,所以好香好惹味👃🏼份量好多,堂食完仲可以外賣一大半返屋企再食🌕麻蓉煎堆 $38小巧玲瓏嘅煎堆係細個飲茶一定要食嘅點心😚外脆入面軟糯,個人認為好食過細個食過嘅煎堆☀️燒賣果然係茶樓嘅燒賣最正💋豬肉肥瘦適中,調味唔會過鹹,絕對係今日嘅MVP🏆⚡️極品流沙包 $42叫得流沙包,奶黃餡一定要湧出嚟先合格😌依個流沙包一撕開,奶黃餡就好似泥石流咁流出,好正,無負極品流沙包依個名😍

🌱鮑汁荷葉飯 $228

🌕麻蓉煎堆 $38

☀️燒賣

⚡️極品流沙包 $42

2022-11-24 142 浏览
懶洋洋的中午唔想煮野食,👨‍👩‍👦‍👦就同屋企人去三希樓醫肚。🍲泡椒石鍋田雞 $268石鍋田雞份量好多,味道夠辣而且用石鍋煮可以保持熱度,田雞肉質爽口嫰滑,而且好入味每一件都食到泡椒香味。🥒蒜泥拍黃瓜 $58面頭的蒜泥超加分,中間有一塊薄薄的白肉包裹著黃瓜片,味道唔膩又有清新的感覺,口感好豐富。🌻春風香脆百花腸粉 $58外貌似炸兩,但入面包著的唔係油炸鬼而係蝦肉春卷,好有創意。滑嘟嘟的腸粉同脆卜卜的蝦肉春卷簡直係完美拍檔。🍞極品流沙包 $42咬開流沙包既時間仲出緊煙,餡料慢慢地由包入面流出來,餡料質感有點濃稠,味道微甜.

🍲泡椒石鍋田雞 $268

🥒蒜泥拍黃瓜 $58

🌻春風香脆百花腸粉 $58

🍞極品流沙包 $42

2022-11-23 108 浏览
由於媽媽跟好友來過幾次,所以今次由佢發板帶我嚟見識吓🙈佢對這裏的菜式瞭如指掌,這次由她點菜🥴第一道大大碗得令心驚訝😲金湯肥牛肉肉質帶甜香,惹味到一個點,牛肉嫩得來有咬口,牛肉新鮮,肉味香濃,金湯調校得很香濃🍲媽媽話三希樓出名嘅有麻辣口水雞🐔雖然細細份, 但麻辣鮮香爽嫩于一身,甜中帶辣,辣中帶香,香中帶麻,雞肉入口細嫩幼滑,人人食完口水直流🤤另外要讚下侍應服務態度好,食物水準不錯!整體來說,這裡環境舒適、食物咸淡適宜🫶🏻絕對岩一家大細,滿足他們的口味🫦

2022-11-22 149 浏览
朋友一直推介我試下呢間三希樓,今次系銅鑼灣附近辦事,lunch既飲茶時段可以順便試下。我地叫左呢幾個送,包括:瑤柱XO醬炒腸粉 $48,腸粉有好多,爽滑清甜,XO醬保留瑤柱有的鮮美甘甜之余增加鹹香味,保證一試難以忘懷!夫妻肺片 $118麻辣香料結合爽脆的肺片🐷,濃鬱辣香,大滿足。 鮑汁荷葉飯 $228飯粒充滿荷葉的清香,🍚有少少鮑汁,將美味提升。 木桶即撞豆腐花 $78沒有半點渣,豆味淡淡地好滑好香,甜甜地幾開胃。🥂今次揀咗呢間餐廳果然沒令我失望👍下次黎試埋晚餐先❤🍴

我地叫左呢幾個送,包括:

🥂今次揀咗呢間餐廳果然沒令我失望👍下次黎試埋晚餐先❤🍴
2022-10-14 1157 浏览
呢日同屋企人嚟慶生6個人叫咗5個餸第一味花雕酒蝦兵蟹將真係要比讚👍👍👍個汁好香酒味又吸收唒d蝦同蟹仲有蜆嘅精華食完仲有陳村粉先正 同個汁絕配😻😻燒味拼盤嘅燒腩仔都好正 個皮好脆好脆叉燒就不過不失個酸菜魚望落唔辣但食落都幾辣炸蠔都好脆好香口整體係值得再食👍👍
呢日同屋企人嚟慶生
個酸菜魚望落唔辣但食落都幾辣
炸蠔都好脆好香口
整體係值得再食👍👍
2022-09-25 1090 浏览
食過好幾次,因為太好味,所以join左會員,以後黎免三支開瓶費同埋每次都有九折😆環境非常好,係銅鑼灣利舞台17樓,每次必叫嘅酸菜魚,好白好濃嘅湯底加埋酸菜同鮮嫩嘅魚片,真係好正!啲湯都可以飲,唔會太鹹😊照片脆片雞皮脆肉嫩,咬落去仲有汁爆出黎。真心好玩!螞蟻上樹就一般般,比較乾。排骨蒸陳村粉好好味,係荷葉包住蒸嘅,所以啲陳村粉都有荷葉嘅香味。有一次試過水煮魚,都好好味,但係太辣。下次可以叫小辣😊
2022-09-25 840 浏览
三希樓麻辣同火煱出色,好多人都知,而嚟嘅人多數為麻辣嚟,成腦麻辣未必太多人留意倒唔辣菜式點心炒粉麵燒味原來都好味,價錢喺旺區亦好合理,個人覺得必食包括燒鵝,叉燒,燻蹄,蒜泥白肉,擔擔麵,韮菜水餃,燒賣,鮮竹卷,雪山叉燒包,菜遠牛河兜亂,椰汁紅豆糕,其實樣樣都唔錯,冇伏,穩陣之選,絕對值得一試。
春風得意腸
真材實料燒賣,一人獨享冇難度
菜遠牛河兜亂,鑊氣夠,牛肉有牛味
千層馬拉糕,滿滿蛋香
酒釀丸子,桂花味好清香
燻蹄可以做到兒時味道,難得
春風得意腸
真材實料燒賣,一人獨享冇難度
千層馬拉糕,滿滿蛋香
酒釀丸子,桂花味好清香
2022-07-04 2965 浏览
我的生日在1月初,2021和2022的生日,都是疫情嚴峻的時候,老同學約食飯,也得延後半年,所謂有心唔怕遲。老同學知道我愛吃辣,2021年中就想帶我吃三希樓,可惜當時銅鑼灣店和半山店都結業了,吃不到。今年再約食飯,她說三希樓在利舞臺重開了,終於可以吃到,開心!我們點了以下的:#壽眉:和家人一定喝普洱茶,和朋友可以試試其他茶,壽眉解油膩,挺好的。#乾鍋牛柳粒:微辣(餐牌標示1隻辣椒),牛柳切厚粒,肉質嫩,入口juicy,好味!#螞蟻上樹:同學的最愛,她自己可以吃1盤,要趁熱吃,放涼的話,味道會大打折扣。#紅油水餃:個大,白菜豬肉餡飽滿,好味!#鯪魚球生菜煲:鯪魚球彈牙有勁度,配生菜、豆腐,清淡、健康之選。滿足的一餐!

我們點了以下的:
#紅油水餃:個大,白菜豬肉餡飽滿,好味!

滿足的一餐!
2022-06-07