居住北角嘅朋友介紹一間日本料理叫我一定要試下,咁當然二話不說即刻book 係去食。因為訂咗枱6:00pm,所以唔使等位。仲有卡位可以坐,餐廳內地方寬闊。食完之後7:30已經坐滿晒餐廳內的玻璃窗望向英皇道,見到行人、巴士和電車匆忙經過,而自己可以舒舒服服食嘢,真係好幸福餐廳內都有吧枱,可以望到師傅嘅open kitchen店內見呢個清酒放題,無時間限制,真係好抵飲。見到隔籬枱有位食客出出入入斟咗好幾次。清酒放題可以用手機選擇自己喜歡的味道,一共有9款可以選擇1. 味噌甲羅燒 ($98) 必食之選,好濃郁嘅蟹膏,加上鮮甜蟹肉同蟹籽,食之前將材料拌勻,再用紫菜加上白飯包住黎食真係一試難忘,好有日本🇯🇵嘅味道。2. 海之天婦羅(蝦、鯛魚、黑松露帶子、墨魚、紫蘇葉)($118),外皮炸醬夠薄同香脆,唔會有油膩感覺,喜歡食天婦羅一定食唔停口3. 芝士焗蠔(1隻$48,圖為2隻),芝士味香濃,蠔肉亦好大隻同新鮮4. 吉列牡蠣($72),一共4隻,上枱時熱辣辣,外脆內熱,吉列外皮同樣無油膩感覺5. 火焰牛(配醬漬山葵莖)($48),重點係個醬漬山葵莖,同燒牛肉一齊食,確係絕配6. 鮮海膽($68),海

餐廳內都有吧枱,可以望到師傅嘅open kitchen

店內見呢個清酒放題,無時間限制,
真係好抵飲。見到隔籬枱有位食客出出入入斟咗好幾次。

清酒放題可以用手機選擇自己喜歡的味道,一共有9款可以選擇

海之天婦羅、味噌甲羅燒

味噌甲羅燒

真係一試難忘
,好有日本🇯🇵嘅味道。

海之天婦羅

,喜歡食天婦羅一定食唔停口

芝士焗蠔(1隻)

吉列牡蠣

火焰牛(配醬漬山葵莖)

鮮海膽

6. 鮮海膽($68),海膽夠鮮甜,份量多

牛之拼盤(牛舌、一口牛、牛肉蘆筍)

7. 牛之拼盤(牛舌、一口牛、牛肉蘆筍)($108),喜歡食牛一定要叫依個拼盤,入口啖啖牛香,一次過滿足晒三個願望

整體而言,餐廳環境裝修舒適,食物水準高,價錢優惠。難得喺北角搵到間高質嘅日本料理🇯🇵,值得一試再試
2023-05-18
海之天婦羅、味噌甲羅燒
味噌甲羅燒
海之天婦羅
芝士焗蠔(1隻)
吉列牡蠣
火焰牛(配醬漬山葵莖)
鮮海膽
牛之拼盤(牛舌、一口牛、牛肉蘆筍)
2023-05-18 154 浏览
相聚是緣份…是夜歡送一位同事揀喱度係因為就近office…放工行過嚟唔使10分鐘…爭取時間傾多兩句同事超鍾意..我就覺得味道大路冇驚喜嗰名好少女🤣其實係琥珀合桃+木耳絲墨魚配埋青瓜🥒蕃茄🍅海帶…入口酸酸甜甜、爽脆彈牙可惜份量少咗啲飲具齊全居酒屋🏮又點會唔飲酒喱支🍶勝在抵飲囉…質素還可以👌色彩繽紛、增進食欲沙律醬稍嫌過多!如可以另上自己落就perfect熱辣脆口、味道帶鹹…但送酒OK啦👌3串味道偏淡、仲要幾韌吓😅牛脷串、蘆筍卷都燒得恰到好處👌送酒OK有辣有唔辣、燒得香脆可口👌送上枱熱辣辣食才新鮮…可惜粉漿厚咗啲煮得好腍、份量亦多👌流心蛋🥚畫龍點睛之效用餐體驗環境:🏮居酒屋格局、擺枱唔算好逼服務:🤵‍♂️似有還冇味道:港式日本料理價錢:💵合理收費other:🥂三五知己聚腳地#卡拉不專業foodreview#卡拉自費真實食評論
相聚是緣份…是夜歡送一位同事

鹽麴枝豆

同事超鍾意..我就覺得味道大路冇驚喜

佃煮小女子合桃

嗰名好少女🤣
其實係琥珀合桃+木耳絲

松露紋甲墨魚

墨魚配埋青瓜🥒蕃茄🍅海帶…入口酸酸甜甜、爽脆彈牙

可惜份量少咗啲

彩虹凱撒沙律

色彩繽紛、增進食欲

沙律醬稍嫌過多!如可以另上自己落就perfect

唐揚豆池魚

熱辣脆口、味道帶鹹…但送酒OK啦👌

雞之拼盤

3串味道偏淡、仲要幾韌吓😅

牛之拼盤

牛脷串、蘆筍卷都燒得恰到好處👌
送酒OK

三色手羽

有辣有唔辣、燒得香脆可口👌

送上枱熱辣辣

食才新鮮…可惜粉漿厚咗啲

煮得好腍、份量亦多👌
流心蛋🥚畫龍點睛之效

用餐體驗
環境:🏮居酒屋格局、擺枱唔算好逼
服務:🤵‍♂️似有還冇
味道:
港式日本料理
價錢:💵合理收費
other:🥂三五知己聚腳地

#卡拉不專業foodreview
#卡拉自費真實食評論

2023-05-12
2023-05-17 116 浏览
✅極上刺身丼呢個刺身丼真係好新鮮,食落口感覺得到海洋嘅味道。刺身切得剛剛好,同飯一齊食,口感好有層次。而且份量都好足,食完都有滿足感✅唐揚雞唐揚雞真係好香,外皮炸得金黃酥脆,肉質部分鮮嫩多汁,好有咬口,再加埋旁邊嘅醬汁,味道就更加提升✅鰻魚雙霸: 鰻魚雙霸,食落口先係鰻魚嘅香,然後再係燒烤嘅味道。皮烤得又香又脆,肉嘅部分又滑又腍,好飽滿嘅口感。配嘅醬汁又甜又鹹,好搭✅火焰牛牛肉質地好嫩,烤得恰到好處,食落口就係個肉嘅香氣。配埋醬漬山葵莖,口感就更加提升,微辣嘅味道好開胃✅火炙帶子:帶子食落口先係海鮮嘅鮮味,然後才係火炙嘅味道。外面烤得有點焦香,裡面嘅肉質又軟又滑,真係好有咬口

✅極上刺身

✅唐揚雞

✅火焰牛

✅火炙帶子:

2023-05-17 96 浏览
上星期去咗位於北角英皇道港運城@三代目居酒屋食日本嘢🇯🇵🇯🇵🇯🇵,位置都算方便,喺地鐵站 B3出口行5分鐘左右就到,地舖門面裝橫係以現代日式居酒屋為風格,設有開放式廚房,空間感充足,幾舒服~ 🥰🥰🥰入到去waitor安排咗我哋2人去卡位坐, 有少許私隱度,可以靜靜地傾下計諗下食咩 🧐🧐🧐 研究左menu 一陣就點咗幾款心儀嘅菜式 😍😍😍 (其實成日都係點呢幾款😂😂😂 )如下:1.)前菜 🥗🥗🥗:和風芥末豚足,wasabi salad開胃 豚足彈牙,幾好味!可惜最後先嚟 😒😒😒 變咗甜品😂😂😂2.)跟住 :海膽 & 火焰牛 一口壽司各一,味道幾好,飯份量比例啱冇料嘅鮮味,尤其係海膽 😋😋😋 3.)牛🌀併盤串燒 🍢🍢🍢: 薄切牛舌 + 一口牛 + 牛肉蘆筍 🐃🐃🐃 燒得幾香口4.)海鮮天婦羅🦐🦑🐟🍀 : 様様有一件share, 而粒黑松露帶子最好味~ 5.)豚肉醬油魚介伴麵 🍝🍝🍝 有好配料 (蛋黃、櫻花蝦、洋蔥、紫菜……)一齊上,撈起咁撈勻佢食,食落好香口,配埋件件豚肉食一流~ 😋😋😋整體來講係豐富滿足嘅一餐 🥰🥰🥰

整體來講係豐富滿足嘅一餐 🥰🥰🥰

• 海膽一口壽司
  • 和風芥末豚足
2023-05-15 100 浏览
位於北角的日式料理居酒屋,主打燒物、壽司、和食、串燒、拉麵、丼飯、日本啤酒等,餐牌上每款食物都附上照片,菜式選擇多元化。餐廳地方寬敞、恬靜,座位也很舒適。前菜:火焰雞這款雞肉肉質較軟嫩,雞肉沾滿了辣汁,帶點麻麻辣辣,辣得過癮,旁邊有大量的芫茜、蔥花、青瓜絲、洋蔥絲伴碟。串燒:燒白鱔串、雞腎 白鱔串表皮燒得焦香,魚肉蠻多且厚身,不過小心細骨絲。鹽燒雞腎爽口,很有嚼勁。燒物:燒喜之次大多以鹽燒方法烹煮的日本深海魚,外皮燒得脆口,裡面肉質肥美鮮嫩,不妨蘸一點甜豉油,味道更加提鮮。一口壽司:鮮海膽壽司飯上鋪了兩大片肥美的海膽,那股海膽味道非常濃郁,鮮味。拉麵:豚肉醬油魚介拌麵很特別的日式熱拌麵,配料有近10款,筍絲、櫻花蝦丶蔥花、紫菜、紫洋蔥、木魚粉、慢煮叉燒等,上面鋪上雞蛋黃;把蛋黃汁及其他配料跟麵拌勻,味道主要來木魚粉及蛋黃汁,調味剛好,不會太鹹或濃味。麵條粗身彈牙,掛滿蛋汁,配上其他食材一併吃,層次口感相當豐富。甜品: 宇治抹茶慕絲蛋糕抹茶味不算特別濃郁,有陣陣的綠茶清香,慕絲質感軟滑,蛋糕綿密。
餐廳地方寬敞、恬靜,座位也很舒適。
前菜:火焰雞

旁邊有大量的芫茜、蔥花、青瓜絲、洋蔥絲伴碟。
串燒:燒白鱔串、雞腎

燒物:燒喜之次

大多以鹽燒方法烹煮的日本深海魚,
一口壽司:鮮海膽

壽司飯上鋪了兩大片肥美的海膽,那股海膽味道非常濃郁,鮮味。
拉麵:豚肉醬油魚介拌麵

甜品: 宇治抹茶慕絲蛋糕

2023-05-09 120 浏览
同老公過海工作,午餐就決定食三代目之前已經食過荃灣分店,感覺唔錯入店後見到有清酒機,有清酒放題😍但礙於陣間仲要揸車,所以今次唯有放棄希望下次有機會再試🔹️宮廷六品盛(海膽壽司丼、鮑魚漬、野菜天婦羅、海鮮天婦羅、吞拿魚蓉壽司丼、加州卷2件)海膽清甜鮮味,吞拿魚蓉無腥,炸物脆口唔會淋晒,鮑魚味道淡啲如果濃返少少就好,睇落去細細份但絕對夠食,可能季節限定上次荃灣唔見呢個餐。下次值得再叫🔹️一口牛串燒+白鰻魚串燒串燒牛肉質結實有濃郁肉味,鰻魚串肉厚又無骨處理得非常好。
同老公過海工作,午餐就決定食三代目
之前已經食過荃灣分店,感覺唔錯
入店後見到有清酒機,有清酒放題😍
但礙於陣間仲要揸車,所以今次唯有放棄
希望下次有機會再試

🔹️宮廷六品盛

🔹️一口牛串燒+白鰻魚串燒
串燒牛肉質結實有濃郁肉味,鰻魚串肉厚又無骨處理得非常好。

2023-05-05 107 浏览
北角區返工都算多野食 , 但食得多總會厭! 平時間唔中都會經過呢間餐廳 , 但從來未試過 , 因為睇落覺得幾貴今次難得有人請,就試下不試還好 , 一試就返唔到轉頭整體黎講 , 餐廳座位舒適 , 夠晒闊落 , 服務亦都好好 , 價錢都合理性價比高🍴👩🏽‍💻推介:炙牛拉麵 $92🍜湯底醇厚豬骨味濃郁,味道有層次不鹹,麵條爽口有彈性,炙燒牛肉就算加左少少黑椒調味,亦都無損牛肉油脂香
今次難得有人請,就試下
不試還好 , 一試就返唔到轉頭

性價比高🍴

👩🏽‍💻推介:炙牛拉麵 $92🍜

2023-05-04 95 浏览
之前食荃灣嘅三代目巳經覺得唔錯,今次經過北角再食多次除咗甲羅燒,試咗其他唔同嘅嘢食~甲羅燒同之前一樣唔錯,所以encore再食今次要大讚嘅係鰻魚飯個鰻魚好軟冧冧,無細骨刺,味道好入味,同埋啲鰻魚燒汁浸落啲飯到,好好味!第二樣要讚嘅係一口海膽壽司個海膽唔腥唔苦,雖然無omakase嘅海膽咁甜,但都算新鮮同甜味一啖大啖食哂,啱啱好!今次天婦羅試咗黑松露帶子外脆內軟,唔會炸到老哂,個人比較鍾意食濃味啲就沾醬油食,帶出啲個味名啲飲品就試咗蘋果汁,蘋果味濃,唔係溝稀個啲整體用餐如舊滿意,環境同食物質素都係唔錯,係值得試下嘅
之前食荃灣嘅三代目巳經覺得唔錯,今次經過北角再食多次

除咗甲羅燒,試咗其他唔同嘅嘢食~

甲羅燒同之前一樣唔錯,所以encore再食
今次要大讚嘅係鰻魚飯

第二樣要讚嘅係一口海膽壽司

一啖大啖食哂,啱啱好!
今次天婦羅試咗黑松露帶子

飲品就試咗蘋果汁,蘋果味濃,唔係溝稀個啲

整體用餐如舊滿意,環境同食物質素都係唔錯,係值得試下嘅
2023-05-03
  • 鰻魚飯,海膽壽司
2023-05-03 63 浏览
收工想好好慰勞自己,比我發掘到係北角港運城有間高質日式居酒屋🏮食物非常有水準,瞬間好似去咗轉日本咁🇯🇵🐂牛之拼盤 $108分別有牛舌,一口牛同牛肉蘆筍非常Juicy,滿足晒牛魔王嘅我🤤🍤海之天婦羅 $118包括:蝦,鯛魚,黑松 露帶子,墨魚,紫蘇葉用料新鮮上乖,全部都炸得好好,一啲油膩感都無。最有驚喜係帶子,入面加咗黑松露,口感好豐富~🐟燒白鱔串 $68外皮香脆,燒得剛剛好,白鱔肉質嫩滑啖啖肉~🍣粉嫩吞拿魚 $58魚腩蓉幼滑粉嫩,油分充足而不膩,肉味濃郁。🍣火炙帶子$48帶子面輕輕用火槍燒過,為魚件添上炙燒味,入口即溶,脂香中帶甜美。🏮三代目📍地址:北角英皇道500號港運城G/F 11-13號鋪

🐂牛之拼盤 $108
分別有牛舌,一口牛同牛肉蘆筍
非常Juicy,滿足晒牛魔王嘅我🤤

🍤海之天婦羅 $118

包括:蝦,鯛魚,黑松 露帶子,墨魚,紫蘇葉

🐟燒白鱔串 $68

外皮香脆,燒得剛剛好,白鱔肉質嫩滑啖啖肉~

🍣粉嫩吞拿魚 $58
魚腩蓉幼滑粉嫩,油分充足而不膩,肉味濃郁。

🍣火炙帶子$48

🏮三代目
📍地址:北角英皇道500號港運城G/F 11-13號鋪
與媽媽到三代目午餐,位於北角英皇道500號港運城地下11-13號舖,北角地鐵站B3出口, 然後直行就好快到。店內裝修以紅黑色為主, 時尚型格,餐廳主打日本料理🥢,有拉麵、丼飯、拌麵、串燒、燒物、炸物和一口壽司等等。午餐 ~ 雙色鰻魚丼定食$118、芝士牛丼$52、 燒白鱔$68、 燒牛肉露筍$38、 燒一口牛$38、 一口壽司海佬 · 膽$68、 一口壽司鮮海膽$68、荔枝培茶。 🔸雙色鰻魚丼定食🍱 ~ 午市套餐好抵食,已包括日替沙律、鰹魚味噌湯、茶碗蒸和飲品, 內含兩種煮法的鰻魚, 魚肉厚身而味道十足, 肉質又夠肥美。 🔸芝士牛丼🍚 ~ 濃香的芝士再配上牛肉, 對於我來說份量剛剛好。 燒白鱔、 燒牛肉露筍、 燒一口牛🍢🍢🍢🔸燒白鱔🍢 ~ 外層燒得夠香脆, 味鮮肉美。 🔸燒牛肉露筍🍢 ~ 香濃的牛肉配上清新脆口的露筍, 味道不錯。 🔸燒一口牛🍢 ~ 啖啖肉,味道好香濃,一串有四嚿。 🔸一口壽司海佬 · 膽🍘🍤 ~ 海膽已經好好味,仲要配一隻天婦羅海蝦🍤, 口感雙重享受。 🔸一口壽司鮮海膽🍙~ 入口超鮮甜, 份量好多,抵食。 🔸荔枝培茶🥤 ~ 清甜的荔枝配上濃濃茶香,好飲。 喜歡三代目的

雙色鰻魚丼定食

芝士牛丼

燒白鱔、 燒牛肉露筍、 燒一口牛🍢🍢🍢
燒白鱔$68、 燒牛肉露筍$38、 燒一口牛$38

🔸燒白鱔🍢 ~ 外層燒得夠香脆, 味鮮肉美。
燒白鱔

燒牛肉露筍

🔸燒一口牛🍢 ~ 啖啖肉,味道好香濃,一串有四嚿。

一口壽司海佬 · 膽

🔸一口壽司鮮海膽🍙~ 入口超鮮甜, 份量好多,抵食。
一口壽司鮮海膽

🔸荔枝培茶🥤 ~ 清甜的荔枝配上濃濃茶香,好飲。
荔枝培茶

喜歡三代目的日本料理,食物有水準,服務好,價錢相宜☺️。

2023-04-24
燒牛肉露筍
一口壽司海佬 · 膽
一口壽司鮮海膽
荔枝培茶
  • 雙色鰻魚丼定食$118、芝士牛丼$52、燒白鱔$68、燒牛肉露筍$38、燒一口牛$38、一口壽司海佬·膽$68、一口壽司鮮海膽$68、荔枝培茶
  • 一口壽司海佬·膽
  • 燒白鱔$68、燒牛肉露筍$38、燒一口牛$38
2023-04-27 98 浏览
北角呢間日本料理下午滿座,非常之受歡迎。坐低有熱茶,手機自助落單。午市套餐好多選擇,亦有散叫。午市套餐好抵食,我哋揀咗兩個午市套餐,再散叫咗想食嘅串燒。▶️宮廷六品盛$178呢個超級豐富,而且樣樣都好食😋擺盤好精緻。有海膽壽司丼、鮑魚漬 、野菜天婦羅、海鮮天婦羅、吞拿魚蓉壽司丼、加州卷2件。鮑魚一隻切開三件。鮑魚腍身有酒漬香,好味🤤最正係有海膽壽司丼,海膽新鮮鮮甜,真係高質。吞拿魚用壽司丼亦都非常好食。海鮮天婦羅有魚、魷魚、蝦🍤炸得香脆。野菜天婦羅有茄子及南瓜。加州卷都唔錯。呢個餐真係食到好滿足🥰跟餐可以有免費飲品,揀咗日本蘋果汁夠晒甜又好飲。▶️吉列豚扒拼廣島蠔定食$128配日替沙律 • 飯• 鰹魚味噌湯•茶碗蒸呢個定食沙律菜新鮮;味噌湯幾濃郁;茶碗蒸蛋夠滑。有三塊吉列豚扒及三隻廣島蠔。樣樣都新鮮熱辣辣,炸得香脆。呢個跟餐都係揀咗日本蘋果汁🧃▶️牛之拼盤$108呢個拼盤有三款:牛舌、一口牛、牛肉蘆筍。牛舌非常之好食,帶少少鹽香。一口牛好Juicy, 牛味香濃,牛肉蘆筍口感爽爽地,好食!▶️燒開邊手羽$38雞翼燒得金黃,雞皮香脆,不錯!

▶️宮廷六品盛$178

跟餐可以有免費飲品,揀咗日本蘋果汁夠晒甜又好飲。

▶️吉列豚扒拼廣島蠔定食$128
配日替沙律 • 飯• 鰹魚味噌湯•茶碗蒸

呢個跟餐都係揀咗日本蘋果汁🧃

▶️牛之拼盤$108

▶️燒開邊手羽$38
雞翼燒得金黃,雞皮香脆,不錯!
2023-04-27 58 浏览
商場外面看到這間紅黑色的色調,環境優雅的日式餐廳,走進餐廳裡面,經過見到開放式廚房設計及吧檯,然後就是卡位,近窗邊的座位則望著外面街景。侍應推介最近推出的海鮮鍋物套餐及日本清酒放題,很吸引的。只需以手機下單,方便客人隨時加單。松露紋甲墨魚前菜開胃,墨魚肉細細粒,口感彈牙,加入青瓜、番茄、松露油,醬汁酸酸,帶淡淡的松露香。燒一口牛牛肉肥瘦均勻,帶點牛脂,不會太韌。燒雞肉京蔥一粒雞肉、一份京蔥,分隔著串起來,減低膩感。京蔥大大顆,很爽口;雞皮燒得焦脆,雞肉多汁厚肉。極上刺身盛刺身丼飯,大大碗飯,刺身有吞拿魚蓉、火炙帶子、及蟹子,另外有熟的牡蠣,蠔肉肥厚,味道很鮮甜。巨峰梳打日本支裝飲品,巨峰葡萄果味濃郁,喝一口冰凍的梳打果汁,頓時透心涼。
侍應推介最近推出的海鮮鍋物套餐及日本清酒放題,很吸引的。
只需以手機下單,方便客人隨時加單。松露紋甲墨魚
燒一口牛
牛肉肥瘦均勻,帶點牛脂,不會太韌。
燒雞肉京蔥
極上刺身
刺身丼飯,大大碗飯,
刺身有吞拿魚蓉、火炙帶子、及蟹子,
另外有熟的牡蠣,蠔肉肥厚,味道很鮮甜。
巨峰梳打
日本支裝飲品,
巨峰葡萄果味濃郁,喝一口冰凍的梳打果汁,頓時透心涼。
平時間唔中會經過呢間食店 , 但從來未試過 , 今日第一次黎 😲😲 原來樓底好高 , 坐得舒服 !鮮海膽天婦羅 ($88)師傅用紫蘇葉包住海膽再拎去做天婦羅 😮😮 海膽嘅鮮味配埋紫蘇葉 , 味道更突出 , 外脆內軟 , 口感特別 🤗 第一次試 ! 燒白鱔串 ($68)睇圖都知好食 😏😏 鱔皮燒到好香脆 , 魚肉又厚又大件 ! 正 !辛燒豚梅肉拉麵 ($98)我哋揀咗小辣 , 食開 __仔 10 小辣嘅我輕鬆完成 ! 😋😋 配料有 1 隻半熟蛋 , 2 片厚切五花肉 , 同埋 1 d 渣都冇嘅荀 ! 豚梅肉一層肥膏一層肉 , 唔膩又有油香 , 唔錯 ! 👍👍三盛燒肉丼 ($108)呢個丼飯最岩咩都想試吓又貪心嘅我 , 一個飯有齊 3 款肉類 👌 牛舌 , 五花肉同煙燻燒 !! 仲有 2 隻日本辣椒 , 勁豐富  !! 3 款肉都好好食 , 煙燻雞好香 , 又彈牙 , 牛舌係適中嘅厚度 , 又有軟腍嘅感覺 , 又有少少彈牙嘅感覺 , 五花肉都好好味 !! 3 款肉類都好食 😍😍😍 但如果真係要揀 , 我覺得牛舌最出色 !! 飯有醬汁 , 甜甜地 , 好好食 ! 唔好睇呢個丼細細個 , 配料

鮮海膽天婦羅 ($88)
燒白鱔串 ($68)
辛燒豚梅肉拉麵 ($98)
三盛燒肉丼 ($108)
呢個丼飯最岩咩都想試吓又貪心嘅我 , 一個飯有齊 3 款肉類 👌 牛舌 , 五花肉同煙燻燒 !! 仲有 2 隻日本辣椒 , 勁豐富  !! 3 款肉都好好食 , 煙燻雞好香 , 又彈牙 , 牛舌係適中嘅厚度 , 又有軟腍嘅感覺 , 又有少少彈牙嘅感覺 , 五花肉都好好味 !! 3 款肉類都好食 😍😍😍 但如果真係要揀 , 我覺得牛舌最出色 !! 飯有醬汁 , 甜甜地 , 好好食 ! 唔好睇呢個丼細細個 , 配料好豐富 , 而且份量都多 , 推介 !! 👏👏
Suntory 金啤 ($68)
金啤易入口 ! 爽 ! 而家仲做緊第 2 杯半價 !! 👍
青森蘋果汁 ($22)
整體黎講 , 食店座位舒適 , 夠晒闊落 , 服務亦好好 , 價錢合理 , 質素都唔錯 😉😉 下次一定會再嚟呢間性價比幾高嘅餐廳 !
  • 三盛燒肉丼
  • 燒白鱔串
1K
約同樣住北角嘅朋友食飯,見呢間日本料理餐廳價錢好合理,格局又幾好,就入去食下。入面雖然多人但都多位,而且都坐得舒服!【特色炸物】想食得特別D,可以點下日式料理小食,幾有水準:🍤海膽天婦羅 $88- 外層薄脆唔油膩,夾上一紫蘇葉好香口,配上入面粒粒軟滑海膽,層次感豐富🦪吉列牡蠣 $72- 入面粒粒蠔肉鮮甜,外皮脆口🐟燒油甘魚鮫 $108 -燒到好香口,油甘魚肉質滿滿魚油香【丼飯、拉麵有水準】🍜辛燒豚梅肉拉麵 $98- 湯底幾辣香,豚梅肉厚肉,肥瘦適中,淋淋地滿滿油脂香。另外拉麵都幾彈口,值得一吃!🐷汁燒五花豚丼$95- 上面舖滿豬肉,每塊都厚厚地,燒過好香口,撈上飯同香料,味道更惹味~的確係北角簡單食個有水準日本料理之選!

【特色炸物】

想食得特別D,可以點下日式料理小食,幾有水準:
海膽天婦羅

🍤海膽天婦羅 $88

🦪吉列牡蠣 $72
- 入面粒粒蠔肉鮮甜,外皮脆口
燒油甘魚鮫

🐟燒油甘魚鮫 $108
-燒到好香口,油甘魚肉質滿滿魚油香

【丼飯、拉麵有水準】

🍜辛燒豚梅肉拉麵 $98

汁燒五花豚丼

🐷汁燒五花豚丼$95

的確係北角簡單食個有水準日本料理之選!
海膽天婦羅
燒油甘魚鮫
汁燒五花豚丼
2023-04-14 99 浏览
🔹北角//三代目🔹人均約$250🔹▫️照燒魷魚筒 $98成條上抵食🦑有少少甜燒汁岩岩好!又夾!魷魚一定要食蘇😝▪️粉嫩吞拿魚 $58意外地好食🥹正常居酒屋壽司刺身會比較差少少🤪但係呢度反而保持到壽司店嘅水準🫣🫣真心高質!價錢算合理🫡▫️鮮海膽 $68好食🤣🤣佢嘅壽司雖然選擇唔多,但係勝在高質唔馬虎🤪而且食落去都幾入口即溶, 68蚊絕對超值選🫣▪️三盛燒肉丼 (煙燥雞,五花肉,牛舌)$108掙扎咗食牛定係三盛好耐🤣🤣最後揀咗三盛,估唔到豬肉係最好食😋🤣佢汁唔係好多,但係用夠晒味,送飯啱啱好💖▫️蘋果焙茶 $38MVP嘢飲😭😭😭😭💖個人好鍾意飲焙茶,見到有蘋果味好得意即刻試吓😝飲落去唔係好甜啱晒我👍🏼有少少焙茶味蘋果味好fresh 🍎🍎啱晒配居酒屋啲啲比較油嘅嘢食💖🔹好飽評語:整體好多嘢食都非常不錯,係地理位置遠少少,但係值得特登嚟一試架!仲有另外兩間分店💖門面裝修都幾舒服幾靚!暗暗地居酒屋感覺😝嘢食都好多款!本身諗住試吓烏冬,但係得辣嘅🥹🥹喉嚨痛有少少可惜🫣🧠回頭指數:8️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:7️⃣🌬冷氣溫度:8️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:8️⃣
🔹北角//三代目🔹人均約$250🔹

▫️照燒魷魚筒 $98
成條上抵食🦑有少少甜燒汁岩岩好!又夾!魷魚一定要食蘇😝

▪️粉嫩吞拿魚 $58

▫️鮮海膽 $68

▪️三盛燒肉丼 (煙燥雞,五花
肉,牛舌)$108

▫️蘋果焙茶 $38