2022-02-28 269 浏览
之前聽過好多朋友推介過呢間系佐敦嘅🏮日本餐廳,今日咁啱經過佐敦,所以就入咗去試下喇~ 有咩環境空間闊落,絕對唔會覺得有壓迫感。內裡格局同一般日式餐廳無異,整體上都好舒服,有系日本既feel朋友就推介呢個❇️石鍋香辣海鮮湯烏冬❇️,係用預熱咗嘅石鍋, 保持住烏冬嘅溫度,令到呢個🏮✅海鮮烏冬有最好嘅狀態,配料都幾多,有蝦、青口、元貝,烏冬都幾煙靭,而個海鮮湯底辣辣地,令人開胃,真心出色!👍🏼👍🏼

2022-02-24 148 浏览
最近朋友升職加薪🅰️🅰️🅰️,佢就請咗我哋去一間日本餐廳到慶祝食個飯,坐地鐵到佐敦都係行多幾步就到好近好方便!😍😍😍餐廳一打開門口就充滿著日本嘅氣氛,忍唔住都影咗張相🥇我哋首先叫咗刺身三品盛合,有三文魚🐟啦~有油甘魚🐟啦~ 同埋金蝦🦐嘅,口感都非常爽身,新鮮嘅🈵🈵🈵最值得一提嘅係石鍋香辣海鮮湯🦀🦞🥰🦐🦑🐙烏冬,佢湯底絕對係出眾嘅秘訣,啱啱上咗嘅時候已經問道非常濃烈嘅海鮮湯味道,除咗烏冬已經充滿著海鮮味,就連烏冬上面都佈滿著各種唔同種類嘅小海鮮,有元貝、青口、蝦等等,非常之吸引係值得一試!❤️❤️🈵

餐廳一打開門口就充滿著日本嘅氣氛,忍唔住都影咗張相🥇

2022-02-22 124 浏览
系佐敦做完facial經過,見到有間日本嘢好似都唔錯,就膽粗粗入去試下味道如何~ 餐廳入口比較特別,好似樓上式茶樓咁,上一層樓梯就可以到達餐廳門口,樓梯嘅兩側都用左日式嘅裝修黎設計,神秘得嚟又好似置身系日本咁,裏面仲有好多好可愛嘅小擺設,幾有日本嘅氣氛!🥰🍱👍🏼坐低我睇左陣就叫左一份🍱❤️極上魚生丼 $118,見佢配搭非常之豐富,可以比我補充下面部嘅蛋白質🍳。佢嚟到同我預期都差唔多,魚生質素、擺盤設計同餐牌都一致,每一塊刺身同海鮮喺燈光底下都充滿住光澤,可想言之係有幾新鮮,食落去係極鮮甜可口~ 所以推介大家值得一試!💯💯👍🏼👍🏼

2022-02-21 87 浏览
好耐已經冇同個小學同學聯絡👧🏻📱,最近講起食日本餐就睇到佐敦呢間🎏七福神和食亭,原來有幾個同學都食過話唔錯,我哋就約好咗去食番次聚舊,而我就係第一次嚟。黎到感覺環境都充滿著日式嘅氣氛,地方都覺得闊落唔會覺得逼夾。🙈🙈🙈佢哋嚟到就決定好嗌👩🏻‍🍳套餐,先黎左💕刺身三品盛合,裡面分別有🎏三文魚、🎏油甘魚、🎏甘蝦三種配搭,肉質都非常之新鮮,食落去係鮮甜爽口嘅,果然係唔錯!🎏🎏🎏另外仲有石鍋香辣海鮮湯烏冬,係最好食之一!香辣海鮮湯非常之濃郁,上面仲有好多海鮮、美味無比、回味萬分!大家嚟到一定要試下!💕💕

2022-02-19 140 浏览
我同兩位以前internship識嘅朋友打算同當中一位就快離開嘅香港食返一餐,嗰位朋友話因為驚去嘅地方日本餐廳好貴,所以臨走前要食返一餐日本菜。於是我就係OpenRice搵到哩間餐廳,評分都好高。店鋪嘅大細唔算太大,座位唔算太多,但係座無虛設,上菜速度一啲都唔慢。當日我哋叫咗芝士玉子燒、魷魚鬚唐揚、鐵板蒜片牛柳粒、石鍋蒜香牛肉飯同埋壽司拼盤。佢每樣野都好有自己風格,好似芝士玉子燒咁,其他餐廳會將芝士放係玉子燒入面,而哩間餐廳係將芝士放係出面。至於鐵板蒜片牛柳粒中間放咗薯蓉,食完牛柳粒,可以食少少薯蓉帶一帶走啲蒜蓉味。我最鍾意嘅一道菜就係壽司🍣,其實味道無咩特別,但係佢攞放嘅次序、顏色配搭、壽司嘅光澤,令人食指大動。
鎌倉壽司拼盤🍣
鐵板蒜片牛柳粒
芝士玉子燒
  • 壽司拼盤
2022-02-18 84 浏览
放假帶仔仔出街食嘢,個仔行過話想食就同佢入左去試食,入面裝潢充滿日式嘅風格,令我諗返起同老婆去日本旅行嘅時候,非常唔錯我嗌咗個蟹味噌甲羅燒,配有鱈魚干同紫菜珍珠飯都係$68,賣相比預期中要好,聽講入面有十幾樣嘅配料,蟹膏味道好突出,簡直係物超所值另外叫左鰻魚玉子丼同清酒煮大蜆,價錢分別都係$88,食蜆首先一定唔可以得個殼啦~ 佢每一個都會有蜆,而且食落都冇砂,都非常鮮味。鰻魚都非常肥美,絕對唔似冰鮮雪櫃貨色,鍾意鰻魚嘅尾一定要嘗試一下,肉質香甜、油而不膩。

今日好攰晏晝放lunch出嚟食飯,返工成日經過呢間日式餐廳,但就冇食過。咁就打算去試下,放縱自己咁💴🇯🇵🏯🍜🍣🍡🍘入到餐廳大門收銀處附近會擺有好多日式嘅擺設👹👺🎏🎍,裝修係行緊日式簡約風格,充滿著日式嘅氣氛,環境都簡潔衛生🈳🎎我揀咗嘅係🔥🥩炭火燒安格斯牛扒定食,價錢為$115 💴,牛扒外面煎香,肉汁鮮味,廚師仲細心已經切開多件非常方便懶人食用,安格斯牛扒上面仲會擺放咗啲蒜片同埋伴菜,牛扒味道一流。🉐🉐🉐

2022-02-18 75 浏览
平時好少去佐敦,最近陪fd系佐敦行街買書,睇到本日式料理烹飪嘅書,就有打算去日本料理嘅念頭~ 之後經過呢邊見過一間好似唔錯,就嚟黎試下味道如何。佢裝修用一個一般簡約風,環境都整理乾淨,空間廣闊令人舒適嘅~ 仲有好多擺設、裝飾掛喺牆身同收銀處 幾特別同fd叫咗個套餐,首先嚟咗個蜆肉味增湯,材料都非常充足,味道都非常鮮甜,湯底唔似湯粉質素,唔會偷工減料。壽司定食,裏面就一定有三文魚、赤身、芥辣八爪魚、甘蝦、赤背、油甘魚、玉子蛋,另外多叫佐敦左極上魚生丼 $118 配搭都非常豐富同新鮮,適合三心兩意嘅人選擇
2022-02-18 71 浏览
最近換左份新工佐敦返工,第一次係呢邊做野吾太熟架步,晏晝都唔知食乜就去請教同事,同事就介紹左呢間日本菜一齊去食,佢話都高質。地址系佐敦彌敦道311-313號1樓,距離我公司 mtr都好近,都只係相差幾十步嘅距離,非常之方便!佢哋入到嚟就叫左刺身三品盛合,睇黎都係食開~ 刺身三品有三文魚、油甘魚、甘蝦,都係比較鮮味嘅刺身,賣相睇落去都好新鮮,食落去更加感受到肉質嘅鮮甜。石鍋香辣海鮮湯烏冬,海鮮湯底濃郁,鮮味十足,上面重鋪滿左各種唔同各樣嘅海鮮,都非常鮮味,下次來一定要再食,性價比極高!

2022-02-17 56 浏览
最近男朋友好叻叻,佢考車牌終於合格,我就同佢一齊嚟呢間日本餐廳食飯慶祝,知道平時工作已經好辛苦,仲要抽時間學車咁,所以呢餐我請男朋友一直都鍾意食燒烤,所以幫佢叫咗串燒拼盤五品 $75,裏面有雞軟骨、雞翼、京蔥雞、小青椒、冬菇,個配搭都幾特別,燒烤嘅味道香氣撲鼻,燒完肉質依然嫩滑、焦酥,簡直係人間美味另外仲嗌咗套餐,包括有和風珍味拼盤、煙三文魚凱撒沙律同鐵板蒜片牛柳粒。牛柳粒裏面鬆軟多汁,唔會好難咬,非常之易入口!
2022-02-17 46 浏览
佐敦區呢一間餐廳真係算係非常之出名,今次就同左男朋友一齊過嚟間餐廳食飯!一去到嘅時候就已經比隔離枱嘅海膽炒飯吸引住,望到呢個炒飯嘅顏色真係好靚,而且炒飯好香!炒飯嘅配料非常充足,好多唔同嘅海鮮,再加上上面嘅海膽好吸引!金黃色嘅炒飯真係好正!另外仲叫咗幾款唔同嘅串燒試吓,整體來講,呢一度嘅串燒都幾有質素!同埋當然唔少得要試吓嘅就係一個喺蟹味噌甲羅燒啦!好大個嘅蟹蓋,而且加埋上面有好香嘅蟹膏,同埋蟹子!就咁食入口嘅時候就已經食得到好香嘅蟹肉味道!真係好滋味!

2022-02-16 47 浏览
今日同老公行街買衫,經過佐敦呢間餐廳話想食日本野就決定去食。老公減肥所以循例都幫佢叫咗份煙三文魚凱撒沙律,正所謂寶物沉歸底,煙三文魚都系晒沙律下面,所以食之前一定要攪拌均勻!最值得推介嘅係蟹味噌甲羅燒! 佢配搭咗嘅係鱈魚干同紫菜珍珠飯 $68 ,賣相已經滿曬分,老公都好鍾意,味道真係令人垂涎三尺,裏面有強烈蟹膏嘅味道、非常野味,食之前先要攪拌均勻,再配搭米紫菜、飯、鱈魚干一齊食嘅話,味道係最突出絕配!另外叫左碟串燒拼盤五品 $75,有雞翼、京蔥雞、雞軟骨、冬菇、小青椒,全部都燒得好均勻唔會有焦邊,所有燒烤都燒得甘香可口,值得推介!

2022-02-15 39 浏览
今日我生日同呀媽講想食日本嘢,佢晏晝就帶咗我出去行街食飯慶祝生日。入到嚟呢間餐廳都係裝扮多好似日本咁,連啲海報都係日文,記特別,嘢食都勁好食!呢間餐廳係佐敦彌敦道,搭地鐵嘅話轉彎就好快到。石鍋香辣海鮮湯烏冬,除咗海鮮豐富、湯底都好濃味吸引,非常美味令人開胃,烏冬重吸收咗湯汁嘅精華,食多碗都冇問題和風厚切吉列豬扒,我經常喺其他地方都食過,但都冇呢間嘅吉列豬扒咁香脆可口,炸完佢嘅肉質依然仲喺度,肉質唔會好韌難咬、做到外脆內軟,火喉控制得非常之好。蜆肉味增湯都係一個滋潤好物,食完吉列豬扒、海鮮湯烏冬,就最適宜沖淡口腔嘅味道。再試咪刺身三品盛合,有三文魚、油甘魚、甘蝦,都非常新鮮 好滿足!
咁啱同fd路過見到呢間日本菜就上咗去試下,我平時食日本嘢都吾少,呢間我覺得值得推介。除咗裝修唔馬虎,餐廳整體都有置身日本餐廳嘅感覺外,可以系食物方面都睇到師傅嘅心機。和風厚切吉列豬扒,吉列豬扒外脆內軟,外殼咬落去有鬆脆嘅聲音,一邊有一塊幼嫩暖笠笠嘅豬扒,簡直係天作之合,佢嘅分量都幾大下,可以兩個人食,嚟到呢度一定要試下!炭火燒安格斯牛扒定食,價錢 $115,炭火燒嘅美氣十分之吸引,仲有少少伴菜系格離,安格斯牛扒上面擺放咗好幾片嘅蒜片調味,牛扒脂肪比例啱啱好、鬆軟多汁,絕對唔會覺得油膩。極上魚生丼,價錢 $118,白飯上面鋪滿座各種唔同類型嘅海鮮,有三文魚、甘蝦、海膽、帶子、油甘魚、鮭魚卵等等豐富海鮮,勁鮮勁甜美,絕對可以滿足到刺身控!
2022-02-14 28 浏览
之前阿女網上見到呢間日本餐廳,我見到啲相同評分都唔錯,就同阿女約定好佢測驗可以令到高分就帶佢嚟食,佢達成咗今日就帶佢嚟食喇石鍋香辣海鮮湯烏冬,湯底有濃厚海鮮嘅味道,非常吸引美味,加上有少少香辣更加令人胃口大開,烏冬都吸收曬海鮮湯丸嘅精華,爽口彈牙,簡直痛海鮮湯絕配!非常啱我鍾意食烏冬嘅口味。另外叫左刺身三品盛合,有三文魚、油甘魚、甘蝦嘅,擺位都有花功夫,唔係隨便放上去既,至於味道食落去非常之鮮甜,唔會似其他壽司店擺咗好耐嘅感覺,大家都可以黎試一下