2K
2017-11-20 33 浏览
最近比我發現澳門逸園中心10樓開咗間串燒店,一向鍾意捐窿捐啦搵嘢食嘅我,當然拉埋吃貨朋友一齊去試啦!餐廳款式食物種類非常多,有炸物、燒串燒、燒肉類、蔬菜類、小食、沙律、小食、海鮮、甜品等等,款式應有盡有,選擇非常多。我和朋友都喜歡吃蔬菜,所以先點了兩個🔥燒蔬菜🥗🌽原條粟一粟🌽($28)粟米燒得香香的,加入了蜜糖味道很香。粟米粒粒飽滿,而且每粒都非常鮮甜,一條切開四件,和朋友share剛剛好。🍆蒜蓉燒原條茄子🌶($62)茄子是必點之物,幾乎每台都點一客呢!茄子燒得非常香,茄子肉非常軟腍,配上孜然粉和七味粉的香味,非常惹味!🍲主食🐟原條鰻魚泡菜石鍋飯🍚($108)原條鰻魚非常吸睛,鰻魚索滿了醬汁的味道,香嫩又可口,鹹甜味控制得宜,配上泡菜香香辣辣,有助燒濟!石鍋內的飯粒粒有嚼口,還輕微帶有飯焦,非常美味呢!🍝海鮮炒烏冬($68)炒烏冬雖然不是用上新鮮的海鮮,但味道卻非常好。配料亦非常多,有蜆肉、青口、蝦、還有蟹柳等,面頭話有一堆木魚碎,烏冬炒得爽口,不錯!餐廳服務非常好,店員會不停為客人加熱茶,好客殷勤。📌店名:一鳴燒’📍地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心10樓

我和朋友都喜歡吃蔬菜,所以先點了兩個🔥燒蔬菜🥗

🌽原條粟一粟🌽($28)

粟米燒得香香的,加入了蜜糖味道很香。

🍆蒜蓉燒原條茄子🌶($62)

茄子是必點之物,幾乎每台都點一客呢!

🍲主食
🐟原條鰻魚泡菜石鍋飯🍚($108)

石鍋內的飯粒粒有嚼口,還輕微帶有飯焦,非常美味呢!

🍝海鮮炒烏冬($68)

餐廳服務非常好,店員會不停為客人加熱茶,好客殷勤。

📌店名:一鳴燒’
📍地址:銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心10樓
約了朋友銅記SOGO 交收,順便食個飯 SOGO 隔離既澳門逸園中心成幢都變左做食肆了。 見到呢間新開有折,即管上去試試~ 一鳴燒 AMAZING BBQ 門口全木裝修, 好日式~ 內部同樣都係木,無論牆,枱,椅,到地面都給人一種日式潔淨,整齊的感覺 雖然係BBQ 串燒,但完全無串燒的烤味~ 配以落地大玻璃窗,可俯覽銅鑼灣最繁忙的地段~ 餐廳佔地不少,有2邊,另一邊同樣好寬敞~ 七點未到,我地係第一枱客人 (香港人收工真係咁夜~T.T ) 串燒食物供應由海鮮到肉類到燒瓜果都有 價錢屬正常價,由最平廿十幾到過百都海鮮都有~ 先來個冷冷的前菜 辣酒花螺冷食 HKD 48 48元價有成15粒花螺,每粒SIZE 都大過隻手指公,好抵食 花螺唔單止大,肉質都係實實的,而且每隻花螺都有肉架~ 最重要係辣味的調味不錯,不是超級辣的那種,初食少少辣,但越食越有辣勁~ 最近大熱的玉子卷,呢度都有唔少選擇 有明太子/鰻魚/蟹肉/帶子粒 不同餡料揀。 加芝士仲係免費, 當然要加埋啦。 我地最後揀左明太子玉子卷 HKD 98 成個玉子燒大約有成20CM咁長 厚度約有3-4CM ~ 芝士雖然係
約了朋友銅記SOGO 交收,順便食個飯
SOGO 隔離既澳門逸園中心成幢都變左做食肆了。

見到呢間新開有折,即管上去試試~

一鳴燒 AMAZING BBQ
門口全木裝修, 好日式~

雖然係BBQ 串燒,但完全無串燒的烤味~

配以落地大玻璃窗,可俯覽銅鑼灣最繁忙的地段~

餐廳佔地不少,有2邊,另一邊同樣好寬敞~
七點未到,我地係第一枱客人
(香港人收工真係咁夜~T.T )

串燒食物供應由海鮮到肉類到燒瓜果都有
價錢屬正常價,由最平廿十幾到過百都海鮮都有~

先來個冷冷的前菜
辣酒花螺冷食 HKD 48
花螺唔單止大,肉質都係實實的,而且每隻花螺都有肉架~

最近大熱的玉子卷,呢度都有唔少選擇
有明太子/鰻魚/蟹肉/帶子粒 不同餡料揀。
加芝士仲係免費, 當然要加埋啦。

我地最後揀左明太子玉子卷
HKD 98

成個玉子燒大約有成20CM咁長
厚度約有3-4CM ~
芝士雖然係免費,但滿滿的,一切開就流哂出黎~

明太子的份量都唔少,我地將玉子燒一開四,每塊都有2舊明太子
明太子咸味適中~唔會咸過籠~

蛋味唔算好濃,但都幾滯
2個人食,都飽左一半~

再黎燒腩肉
HKD 48

腩肉薄切,面燒得幾脆
因為薄切,所以肉汁唔算太豐富
同埋瘦味部份有少少乾~

香草燒羊架
HKD 72/2件

羊架羊羶味唔算好勁
不過落ORDER 時好似無講幾成熟,燒出黎後約六成度,肉質幾滑,
尤幸醃料唔太勁, 可以食到羊肉香混合淡淡的香草

但燒烤個隻肉感同質感就唔係好夠~ 如果再燒耐少少就更好~

京蔥雞肉卷
HKD 28

雞肉味略淡,反而京蒽味更突出
如果加多少少燒汁黎燒,效果更好~

雖然話係燒物,但食物上枱好快
可能亦因為咁,燒物好似燒得唔太夠火喉
如果燒耐少少,有個陣焦焦地BBQ香味應該更正~
2017-11-16
  • 辣酒花螺冷食
  • 明太子玉子卷
2017-11-17 38 浏览
去完日本就好掛住日本既居酒屋,好想係香港再食下雖然知道香港居酒屋既文化不太盛行,氣氛亦不及日本好,但過下口癮還是可以的呢間新開既居酒屋主打串燒同燒海鮮由於新開,所以餐廳冇人芝麻雞翼應該係全餐最好食既一款食物黎雞翼炸得皮脆,肉質仍滑,仍Juicy汁燒白鱔$68一串,白鱔係海鮮類叫做最好食,白鱔肉質爽口,魚肉亦吸收了醬汁既味道蒜蓉燒原條茄子$62一條真係好貴,但愛吃茄子既我就任性一次吧茄子燒得還可以,味道不算太惹味,蒜蓉味都多既但還是覺得太安樓既燒茄子好食啲鹽燒松葉蟹腳,甲羅燒一見到隻蟹腳就覺得佢好渺小,約有手指尾咁大隻,跟以往在酒店buffet食到既size略有不同,可能產地不同卦食落都算係鮮,但實在太細,冇咩口感甲羅燒在這橦大廈的其他餐廳食過,鮮味齒頰留香,令人留下深刻既印象呢度既甲羅燒價錢平一截自然吸引我去試下以這價錢來講,算是鮮味既,可以一試,畢竟一分錢一分貨,但有錢既還是會願意比貴一點食更好鹽燒原塊雞皮一上枱見到塊雞皮扁如紙,與係日本食過既雞皮賣相略有不同咬落好脆,食到係雞皮味,口感似豬肉紙但比較乾身,燒法唔同,不似日本既肥美而Juicy
去完日本就好掛住日本既居酒屋,好想係香港再食下
呢間新開既居酒屋主打串燒同燒海鮮
由於新開,所以餐廳冇人

芝麻雞翼

應該係全餐最好食既一款食物黎
雞翼炸得皮脆,肉質仍滑,仍Juicy

汁燒白鱔

蒜蓉燒原條茄子
$62一條真係好貴,但愛吃茄子既我就任性一次吧
茄子燒得還可以,味道不算太惹味,蒜蓉味都多既
但還是覺得太安樓既燒茄子好食啲

鹽燒松葉蟹腳,甲羅燒
食落都算係鮮,但實在太細,冇咩口感
呢度既甲羅燒價錢平一截自然吸引我去試下

鹽燒原塊雞皮
一上枱見到塊雞皮扁如紙,與係日本食過既雞皮賣相略有不同
咬落好脆,食到係雞皮味,口感似豬肉紙
但比較乾身,燒法唔同,不似日本既肥美而Juicy
2017-11-16 1337 浏览
呢日同朋友行完sogo個感謝祭之後(估唔到中午都有唔少人),真係要補返啲體力先得行過隔離就見到呢度新開有9折免加一啵,所以就同朋友直接上左去睇睇先呢度以木系裝修,牆身掛上不同的和風掛畫,餐廳仲提供免費wifi,正合無曬數據既朋友坐底之後仲發現中午原來有set lunch!!! 由HKd$58-98不等,仲包埋味增湯、前菜同餐飲添所以我地就叫兩個set share先,跟住再單點下一啲燒物(話晒呢度叫“一鳴燒”,點都要試下啲燒物既)先黎既係海帶豆腐味增湯同前菜“海蜇帆立貝群邊”,前者熱度十足、味道不會過濃;後者爽口而味道帶酸,係個醒胃前菜上菜既速度好快,我地主菜都好快送到:“煙三文魚黑松露沙律”HKd$72!份量唔少,如果女仔食曬呢碟沙律都夠飽架而味道方面於正正常常啦,不過用料都幾新鮮之後就係飽肚既主菜:“泡菜原條鰻魚石鍋飯”HKd$98原條鰻魚雖然唔算好厚身,但都有手臂咁長架,加上肉質唔梅,連同帶微辣既石鍋飯一齊食都唔錯而燒物方面,我地分別要左“芝士年糕”HKd$28、“翠玉瓜”HKd$18同“汁燒白鱔”HKd$68芝士年糕燒而外層焦脆,内裹芝士流心,因為唔係炸物,仲唔會咁油膩而白鱔厚身

份量唔少,如果女仔食曬呢碟沙律都夠飽架

而味道方面於正正常常啦,不過用料都幾新鮮

之後就係飽肚既主菜:“泡菜原條鰻魚石鍋飯”HKd$98

而白鱔厚身而肉嫩彈口,唔錯唔錯

餐飲方面,我地兩個都加左HKd$3要“凍檸水”同“熱檸蜜”

整體黎講,食物環境都ok,加上依家有折唔洗加一,所以係呢個地段黎計,佢地既午市都幾抵食
2017-11-16
2017-11-16 78 浏览
剛經過銅鑼灣 澳門逸園中心, 收到傳單,    一鳴燒,  位於 10 樓,  " 新張期間, 全日免加一, 全單九折"  好吸睛,  要把握時間.  电約女友一起去試試.  餐廳門外日式氣氛濃厚.餐廳內裝修雅緻, 燈光亮麗, 座位舒適.                侍應安排我們入坐,  有禮的送來綠茶及餐牌.   我們先點了飲品.  七喜, 玉泉忌廉. 再點了前菜,  烤物, 飯及甜品.荔枝蕃茄蟹肉沙律 $68-此沙律份量大, 足夠兩人分嚐.   蕃茄去了皮, 浸了濃濃荔枝味,  好特別, 蕃茄清空了芯, 改裝滿新鮮蔬菜, 蟹肉, 粟米粒, 加點胡麻汁, 好開胃.四色前菜小食 $48-一碟四款:  芥辣八爪魚仔, 元貝裙邊, 鮮魷魚, 螺肉,  組合不錯, 有咬口又鮮味.吉列盛盒:  (廣島蠔 2粒, 帶子2粒,  大蝦 2 隻, 芝士蝦球2粒) $42-每款兩件, 師傅控制火候不錯, 食物炸得剛剛好, 不會太乾, 仍保留 juicy.   大蝦入口彈牙, 蠔肉香濃, 帶子好大個肉質優,  芝士蝦丸好滋味.鹽燒青花魚 $38-魚肉結实, 味道鮮美, 烤得熱.,  少骨又完全冇腥味.
餐廳內裝修雅緻, 燈光亮麗, 座位舒適.
再點了前菜,  烤物, 飯及甜品.
荔枝蕃茄蟹肉沙律 $68-
四色前菜小食 $48-

鹽燒青花魚 $38-
魚肉結实, 味道鮮美, 烤得熱.,  少骨又完全冇腥味.  頂好.
翠玉瓜 $18-     清甜健康, 爽口.
秋葵 $18-           人氣蔬菜, 有益去膩,  極美味.
潮流海鮮燒,  我們共點了三款:  各 $58-
蒜蓉燒聖子皇 聖子皇好肉大隻, 內質彈牙有口感
蒜蓉燒象拔仔 :  象拔仔, 鮮鮮好入口, 越食越愛
鹽燒松葉蟹腳 (2隻) :  外形尺寸不太, 但肉質豐厚, 鮮甜.
原條鰻魚泡菜石鍋飯 $108-
原條鰻魚很長又肥美, 放在石鍋/木盤上,  夠熱又夠搶眼.
鰻魚燒得好入味, 伴著韓式泡菜, 帶了辣感, 味美.

燒秘製牛肋條 $62-
牛味濃, 肉質鮮嫩, 我們 order 五成熟, 剛好合心意.  點些芥 辣醬.  tasty !

牛油焗金菇 $28-
用錫紙包著焗, 金菇含很香濃牛油味, 入口勁熱又香.
香草燒羊架 (2件) $72-
羊架配香草, 燒味濃, 入口肉質稔, 完全無騷味.  配備餐廳自制醬汁, 也不錯.
帶子粒玉子燒 $88-
玉子燒吃得多, 但內藏帶子粒,  是第一次吃.  樣子大份, 入口有層次, 好香蛋味, 一鳴 招牌, 師傅 用了蕃茄醬寫成, ,

帶子粒真的不少, 好好吃.
甜品:     冰燒菠蘿 $38-
冰燒菠蘿, 入口涼凍, 加點蜜糖也蓋不住菠蘿的鮮味,
食材份量大, 新鮮好味.  價錢合理.
餐牌精簡, 食物包羅萬有:   前菜, 刺身, 壽司, 手卷/軍艦卷, 創作卷物, 日本料理, 燒烤, 湯, 天婦羅, 炸物, 拉麵/烏冬和飲品,  容易點選, 食完可以再加添,  是朋友聚餐好地方.
2017-11-13 780 浏览
去銅鑼灣探索 I phone X, 也乘機找個地方吃晚餐, 去了人氣飲食集中地 , 看見 10 樓有新日式餐廳, 一鳴燒, 要試試了。店外以日式裝潢陳設, 設等候座位.餐廳內座位排列整整齊齊, 一室柔和的燈光, 木色牆身及餐桌,以天然色系列為主, 令客人感覺舒適. 廚房可見師傅在忙碌地工作. 侍應安排我們入坐後, 送來綠茶及餐牌.  最開心是 [新張期間, 全日免加一全單九折]!!  我們要盡力吃.點菜紙細看, 共有十二張, 包括有前菜, 刺身, 壽司, 手卷/軍艦卷, 創作卷物, 日本料理, 燒烤, 湯, 天婦羅, 炸物, 拉麵/烏冬和飲品,  簡單容易, 自己 mark喜歡食物,交給侍應姐姐便可,  好像吃放題的餐單有多頁, 方便快捷。餐廳是新店未有酒牌, 我們先飲汽水也ok,  大家點了 七喜, 玉泉忌廉.  冰凉解喝, 吃燒物最適合.我們先 mark:荔枝蕃茄蟹肉沙律 $68-這個沙律賣相不錯, 看來吸引.  大大個蕃茄去了皮, 塗了濃濃荔枝味, 內藏滿了新鮮蔬菜, 蟹肉, 粟米粒, 好特別, 混合胡麻汁, 真美味又開胃的前菜.四色前菜小食 $48-好豐富, 有芥辣八爪魚仔,
去銅鑼灣探索 I phone X, 也乘機找個地方吃晚餐, 去了人氣飲食集中地 [澳門逸園中心] , 看見 10 樓有新日式餐廳, 一鳴燒, 要試試了。
店外以日式裝潢陳設, 設等候座位.
以天然色系列為主, 令客人感覺舒適.
廚房可見師傅在忙碌地工作.
!!  我們要盡力吃.
我們先 mark:
荔枝蕃茄蟹肉沙律 $68-
這個沙律賣相不錯, 看來吸引.
混合胡麻汁, 真美味又開胃的前菜.
四色前菜小食 $48-
好豐富, 有芥辣八爪魚仔, 元貝邊, 魷魚, 螺肉, 加些芝麻, 佐酒一流.
吉列盛盒:  (廣島蠔 2, 帶子2粒,  大蝦 2 隻, 蝦球2粒) $42-
兩人分嚐, 每人各一件, 剛剛好, 整体外層炸得香,  大蝦肉質彈牙,蠔肉有汁濃甜,  芝士蝦球內裡質感軟滑, 食味滿意.
蒜蓉燒聖子皇 $58-   /  蒜蓉燒象拔仔 $58- /  鹽燒松葉蟹腳 (2隻) $58-
蒜蓉燒得勁香, 食材新鮮, 肉鮮甜, 雖然外形不太大, 但價錢合理, 味道佳.
燒秋葵 $18-
新鮮爽脆, 秋葵中心滑滑的黏液,  極美味.
翠玉瓜 $18-
厚切, 師傅火候控制得好, 一些也不乾 .
鹽燒青花魚 $38-
鹽燒魚肉鮮美, 烤得香口.
香草燒羊架 (2件) $72-
肉味醃到剛剛好, 質感好稔, 無騷味.
燒秘製牛肋條 $62-
師傅會先問我們需要牛的生熟度, 牛肉味濃厚, 色澤粉嫩, 夠晒 JUICY.
帶子粒玉子燒 $88-
侍應送上檯時令我們眼前為之一亮, 師傅想提醒客人餐廳名字, 把招牌 [一鳴]  用紅色蕃茄醬寫成大大個字, 初時內心有點懷疑, 入口好味道嗎?
玉子份量很大, 比餐刀還要長,
切開有滿滿帶子粒,  入口有層次, 香蛋味, 再帶點甜酸蕃茄醬, 更滋味.
牛油焗金菇 $28-
含很香濃牛油味, 雜菌焗得時間好, 不會太稔, 份量不少
原條鰻魚泡菜石鍋飯 $108-
石鍋盛載, 上檯很熱.  鰻魚剛燒起好熱, 好香.
鰻魚汁燒好入味, 肉厚又大條, 泡菜伴著, 更添惹味.
冰燒菠蘿 $38-
部長推介, 最後我們點了甜品, 冰燒菠蘿入口涼冰冰,
加點蜜糖, 更完美.
餐廳位於 SOGO 旁邊, 交通極方便, 約朋友聚頭冇難度.  侍應服務態度誠懇, 出菜快, 換碟加水有效率, 食材新鮮, 價錢合理, 會再來.
  • 荔枝蕃茄蟹肉沙律
  • 四色前菜小食盛
  • 燒秘製牛肋條
  • 原條鰻魚泡菜石鍋飯
  • 香草燒羊架
2017-11-12 101 浏览
同朋友行街經過澳門逸園中心,見到有間餐廳新開,就上黎試下。環境好優雅,簡簡單單,都幾舒服!我地嗌下食下,原來都叫左好多野🙈不過,有幾樣野特別好味!螢光魷魚同芥辣八爪魚超值得推薦!芥辣味岩岩好,好開胃。汁燒白鱔啖啖肉,燒到皮脆內軟。肉汁仲鎖住左,唔錯唔錯!香草燒羊架超好味! 香草味好濃,但又唔會遮住羊肉香味,羊肉好嫩滑,1d都唔蘇😋😋蒜蓉燒象拔仔有驚喜,肉質彈牙,無沙!原條鰻魚玉子燒,香滑既玉子燒入面包住好厚既鰻魚肉!非常特別!
同朋友行街經過澳門逸園中心,見到有間餐廳新開,就上黎試下。

環境好優雅,簡簡單單,都幾舒服!

我地嗌下食下,原來都叫左好多野🙈不過,有幾樣野特別好味!

螢光魷魚同芥辣八爪魚超值得推薦!芥辣味岩岩好,好開胃。

汁燒白鱔啖啖肉,燒到皮脆內軟。肉汁仲鎖住左,唔錯唔錯!

蒜蓉燒象拔仔有驚喜,肉質彈牙,無沙!

• 汁燒白鱔
  • 原條鰻魚玉子燒
1K
2017-11-10 754 浏览
又到cwb 覓食, 一向愛試新野, 今次咁岩經過見到新開張全店9折就試試. 入去由於新開, 時間尚早所以唔算好多人. 環境都幾舒服menu 選擇好多, 花多眼亂, 價錢大多唔算貴. 如果之後可加幾張ref photo 或者店長推介, 對選擇困難如我😂 會好大幫助最後樣樣都想試, 唔覺意就order 到滿滿一枱😆 不過我地當然都無做大哂鬼, 清得一乾二淨啦其中最欣賞一道係汁燒白鱔, 燒得肉嫩多汁, sauce好惹味, 推介.主食呢道磯煮鮑魚冷稻庭烏東, 欣賞烏東好有口感. 加上冷烏東sauce 好開胃. 一邊既鮑魚厚肉有口感, 仲有冷盤螺肉同甜瓜. mix 埋幾好食鰻魚玉子燒, 鰻魚份量毫不吝嗇, 到邊位都有香甜大份鰻魚, 蛋都煮得香嫩. 個人覺得如果topping 可以淋上鰻魚汁取代蕃茄醬就更正海膽焗扇貝都幾新鮮, 原來都係用芝士千島醬做底. 芝士千島好出, 海膽唔點食得出. 應該蒜泥底更岩我口味. 另外蒜蓉蟶子皇就幾正鹽燒和牛粒都幾香濃, 正香草燒羊架幾香, 羊騷味唔重. 而且煎得剛好, 幾嫩. 芝士焗龍蝦尾, tonight highlight. 因為焗製需時, 所以都係最後上場.

入去由於新開, 時間尚早所以唔算好多人. 環境都幾舒服

鹽燒和牛粒都幾香濃, 正

香草燒羊架幾香, 羊騷味唔重. 而且煎得剛好, 幾嫩.

芝士焗龍蝦尾, tonight highlight. 因為焗製需時, 所以都係最後上場. 蝦肉結實彈牙, 唔錯

• 汁燒白鱔
  • 磯煮鮑魚冷稻庭烏東