2023-04-29
大角咀越來越多好野食了,我就快考慮搬去大角咀住!今次又發現左一間主打鐵板燒同御好燒嘅日式料理店! 環境舒適,而且佈置充滿日本特色!就連固力果嗰個跑步男人都係度!環境真係好chill 好舒服。餐廳主打親民高質素鐵板燒,而且水產食材由日本直送。==============================〖 慢煮紅酒鴨胸 〗 | 🜸 3.3/5鴨胸煙熏味好香,肉質半肥瘦,好爽口,配上芥末籽醬,有點酸味,減低膩感,仲有青瓜粒、沙律菜、粟米,配料豐富,下層仲鋪咗海帶,不過唔夠爽口,太實,同埋太鹹〖 松葉蟹肉薯仔沙律 〗 | 🜸 3.4/5好多蟹肉絲,蟹味濃郁,仲有爽口蟹籽,下面就係薯仔沙律,薯仔沙沙口感,整體好開胃,好清新〖 蕃薯條 〗 | 🜸 3.2/5蕃薯條偏粗身少少,炸到外脆內軟,食落嗦嗦聲,番薯味濃,帶點甜味。〖 宮崎厚切煙肉 〗 | 🜸 3.0/5比平時嘅煙肉明顯厚身,食落有嚼勁。煙熏味都相當突出,好惹味〖 鐵板三式豚肉卷(京都水菜,意青瓜,蘆筍) 〗 | 🜸 3.2/5分左三款唔同嘅菜! 京都水菜食落會濕潤少少,菜汁令豚肉更juicy 。青瓜則比較厚切,味道會清新啲! 蘆筍則比較爽
〖 慢煮紅酒鴨胸 〗 | 🜸 3.3/5
慢煮紅酒鴨胸
〖 松葉蟹肉薯仔沙律 〗 | 🜸 3.4/5
松葉蟹肉薯仔沙律
〖 蕃薯條 〗 | 🜸 3.2/5
蕃薯條
〖 宮崎厚切煙肉 〗 | 🜸 3.0/5
比平時嘅煙肉明顯厚身,食落有嚼勁。煙熏味都相當突出,好惹味
宮崎厚切煙肉
分左三款唔同嘅菜! 京都水菜食落會濕潤少少,菜汁令豚肉更juicy 。青瓜則比較厚切,味道會清新啲! 蘆筍則比較爽口,層次感充足。 三款各有特色,而且豚肉仲灑滿黑椒粒及配有麵䜴醬,好惹味
〖 甘鯛立鱗燒 〗 | 🜸 3.3/5
鱗片燒得好香脆,入口出奇地爽口,好有驚喜!魚肉比較實身,帶有啲香烤味。立鱗燒面頭亦有黑松露忌廉醬,更帶出甘鯛嘅鮮甜。
不得不讚最底有塊厚切翠肉瓜,鮮甜多汁!
甘鯛立鱗燒
〖 三重芝士肉醬御好燒 〗 | 🜸2.8/5
睇落好足料,好邪惡。面頭一層烤香左嘅厚芝士,配上微甜嘅肉醬,仲有好多椰菜。但我覺得御好燒太厚身,食落成團麵團咁,而且個人認為芝士配肉醬同期待嘅日式味道唔係好夾,但都值得讚下真係足料大份
三重芝士肉醬御好燒
三重芝士肉醬御好燒
——————————————————————————
評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7.5/10
人均消費: $200
想睇多啲好西就記住☟
꧁Follow @hknous.foodie꧂
🔍 店舖資料
☕️ 一錢 (大角咀)
📍 大角咀嘉善街18號利奧坊地下G706號舖
🦶🏻 港鐵奧運站C1出口,步行約4分鐘
⏰ 𝗠𝗼𝗻-𝗦𝘂𝗻: 12:00-15:00, 17:00-23:00
☎️ 2788 2680
🔍想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_大角咀
⌫ #eatwithnous_鐵板燒
#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #hkgirl #hkdaily #photography #hongkong #seafood #cafehopping #foodoftheday #御好燒 #美食 #相機食先 #日式 #吃貨 #打卡 #手機食先 #大角咀美食 #鐵板燒 #小店