2020-10-24 568 浏览
有日lunch time路過見到好多人在店外等待,相信必定係好嘢。就拎咗張菜單看看。第二日打電話外賣自取,每個餐減$10,魯肉飯都唔洗$60,好抵食。包裝好靚簡約,用紙盒,盡量少膠,好環保喔。飯盒分幾間,有飯,有沙律菜,木耳,小紫薯,仲有個湯,好豐富。味道唔錯,魯肉放飯面,有魯肉汁,令飯有味道,口感好好。配有酸菜同埋魯水蛋,感覺好均衡健康。而且分量剛好,連男同事都講飽飽,好滿足 地點方便,正正中環街市旁邊,係中環區外賣既其中一個好選擇喔。

包裝好靚簡約,用紙盒,盡量少膠,好環保喔。

魯肉飯
2020-10-20
10 分钟 (外卖自取)
魯肉飯
2020-10-22 378 浏览
疫情下多咗叫外賣,一班同事預早用外賣app叫定外賣,係預定時間送到,開完會就有得食,唔駛排隊唔駛等位,雖然比堂食貴又唔環保,但疫情下都無法。今次我地揀咗「一起食堂」,我order咗黑糖豬軟骨飯,飲品就揀咗桂花雪梨茶(熱)。外貌及質素比預期好,豬軟骨份量足,配菜(有蕃薯仔、芝麻醬沙律、木耳、酸蘿蔔絲、滷水蛋、青菜)多元化又吸睛😍,不錯不錯!唯一缺點係豬軟骨略油了一點。依餐盛惠$89+$15加配飲品+約$3人均運費=$107

依餐盛惠$89+$15加配飲品+約$3人均運費=$107
2020-10-21
外卖送餐
2020-10-18 564 浏览
平時係中環番工都冇機會食到 因為真係太多人同埋d位比較少 所以今次weekend黎到中環 大概2 點到 唔洗等 叫左個和風牛肉波 gf 就叫左一個魯肉飯 跟set有d salad小食 湯同埋泡芙 首先份量係非常多 牛肉有十塊左右 好多調味份 整體d牛同調味都普通 不過個飯真係有d失望 太多水 搞到一舊舊 魯肉飯都有同一問題叫左個鹽酥雞做小食 呢個就出色 炸粉唔厚 雞夠滑 叫左個仙草豆漿 甜度fix左 覺得岩岩好 多仙草最後一個wu圓甜品 好普通 同埋痴埋晒 2 個人食左$250 台灣野算貴 有d失望
平時係中環番工都冇機會食到 因為真係太多人同埋d位比較少

有d失望

• 仙草豆漿
  • 鹽酥雞
2020-10-16 418 浏览
原條蒲燒鰻魚飯🍛非常大條既鰻魚 整得幾好味將個蛋整穿用黎拌飯基本上你食哂成碗包你一陣間已飯氣攻心關東煮烏龍麵突然間又好想食關東煮所以就點左佢好豐富 樣樣都有 而且個湯底清清地麵質都幾好 唔錯 小食就點左滷牛腱 厚切仲好大塊 啖啖肉呀蘆薈桂花雪梨茶 飲落去啖啖蘆薈 甜度適中 好滋潤既感覺最後萬眾期待既芋圓仙草凍亦係最失望既位 成碗野完全唔夠凍 處於微凍之間雖然芋圓佢有粒粒係入面有口感 仙草都夠挺身但唔夠凍又唔係暖 真係幾失望
原條蒲燒鰻魚飯🍛
雖然芋圓佢有粒粒係入面有口感
仙草都夠挺身
但唔夠凍又唔係暖 真係幾失望

2020-10-15 615 浏览
冇得去台灣就唯有搵間台式餐廳試試,頂頂癮。地鐵站行過去都好近,喺正中環街市隔離,好易搵到。因為早食飯,好彩唔使等位(7點前已到)。餐廳都好有台北嘅感覺,職員都好友善。餐牌唔複雜,好快就揀到自己想食嘅野,食物都好快送嚟。呢個豬軟骨真係煮得好好味,仲有隻台式鹵蛋,真係一解相思之苦牛肉麵一睇都知好濃郁,啲面好掛湯,牛肉好淋好入味,唯一不足就係面嘅分量唔太多,好似食左幾啖就食晒😅😅又可能食得太大啖😂紅蘿蔔同白蘿蔔都炆得淋,不過白蘿蔔就有啲渣
冇得去台灣就唯有搵間台式餐廳試試,頂頂癮。
黑糖豬軟骨

呢個豬軟骨真係煮得好好味,仲有隻台式鹵蛋,真係一解相思之苦

紅燒牛肉麵

紅蘿蔔同白蘿蔔都炆得淋,不過白蘿蔔就有啲渣
黑糖豬軟骨
  • 黑糖豬軟骨飯
2020-10-11 281 浏览
好日都唔入中環今次難得大鄉里入城一於發掘下高CP值餐廳係開飯見到依間,好評多又價格合理就專登過黎試試佢一點左右黎到,剛好有兩個位,fit晒!台式野當然係要食牛肉麵啦紅燒牛肉麵跟餐有胡麻沙律,冷盤木耳同泡芙前菜唔錯,木耳夠爽口泡芙現成野,正常味道到主菜,試啖湯底先,少少辣,正牛肉夠淋,入晒味,好食蘿白無渣,都係好夠淋,不錯麵條彈呀,份量足夠,抵讚叫多份鹽酥雞,熱辣辣,外脆內軟份量不少,好食,再讚叫多杯冷泡茉莉毛尖茶,甘甘苦苦有淡淡茉莉味,幾特別總括黎講非常不錯,CP值高如果再入中環可以考慮再黎以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
好日都唔入中環
今次難得大鄉里入城

一於發掘下高CP值餐廳
係開飯見到依間,好評多又價格合理
就專登過黎試試佢

一點左右黎到,剛好有兩個位,fit晒!
台式野當然係要食牛肉麵啦

紅燒牛肉麵
跟餐有胡麻沙律,冷盤木耳同泡芙
前菜唔錯,木耳夠爽口
泡芙現成野,正常味道
到主菜,試啖湯底先,少少辣,正

牛肉夠淋,入晒味,好食

蘿白無渣,都係好夠淋,不錯
麵條彈呀,份量足夠,抵讚

叫多份鹽酥雞,熱辣辣,外脆內軟
份量不少,好食,再讚

叫多杯冷泡茉莉毛尖茶,甘甘苦苦
有淡淡茉莉味,幾特別

總括黎講非常不錯,CP值高

如果再入中環可以考慮再黎

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
2020-10-06 263 浏览
中環食店真係多,每次行過這間鋪都好多人排隊,未知係等位還是等外賣🤔🤔今日12點15分去到不用等就可以入坐,原來食店有2層,坐位都好善用空間連走廊位都坐埋🤷‍♀️🤷‍♀️蔥油雞肉乾拌麵~蔥油好香,混合温泉蛋拌麵好滑咖哩雞肉拌麵~似日式咖哩唔辣帶甜,內裡有雞肉粒,薯仔,紅蘿蔔前菜有粟米雜菜,木耳及麻糬,不過我見成盤放在出入口位又冇嘢遮住 ,人來人往有點唔衞生🤦‍♀️🤦‍♀️

蔥油雞肉乾拌麵~蔥油好香,混合温泉蛋拌麵好滑

午餐
中環食午餐,選擇好多,反而係搵位難。呢間平時好多人排隊好彩今次12:35來到,人齊就可以入座注意⚠️要人齊才可入座餐牌有小食,甜品,面餐,飯餐甜品可加錢食,是小碗朋友點了一份芋圓,成碗面咁大碗😂紅燒三牛面餐有冷盤雲耳前菜,沙律🥗和泡芙甜品爆汁牛丸,好juicy牛肉好稔,入味餸很足夠湯底有層次台式面,有點像稻庭烏冬,滑滑的!⭕️全店職員戴上口罩⭕️進店前量度體溫 ⭕️提供酒精搓手液 ⭕️座位間有隔板相隔
中環食午餐,選擇好多,反而係搵位難。
呢間平時好多人排隊
好彩今次12:35來到,人齊就可以入座
注意⚠️要人齊才可入座

餐牌有小食,甜品,面餐,飯餐
甜品可加錢食,是小碗
朋友點了一份芋圓,成碗面咁大碗😂

紅燒三牛面餐
有冷盤雲耳前菜,沙律🥗和泡芙甜品
爆汁牛丸,好juicy
牛肉好稔,入味
餸很足夠
湯底有層次
台式面,有點像稻庭烏冬,滑滑的!

⭕️全店職員戴上口罩
⭕️進店前量度體溫
⭕️提供酒精搓手液
⭕️座位間有隔板相隔
2020-09-18
外卖自取
2020-09-13 565 浏览
太耐無去台灣,今日經過中環就去左呢間熱店食牛肉麵。星期日接近兩點,雖然係小店但都即刻有位。牛肉麵當然先試下個湯底。牛肉麵嚟講,個湯底偏香、淡,唔會太鹹,啱我口味。除左牛肉味,蘿蔔味都好香,牛肉方面,算係俾較足料,大大件,而且有好多件,唔似有啲舖頭得薄薄三片。味道方面,算係比較細緻同複雜,食到係落左幾款香料醃製,但講唔出係邊種。大家見到個餐本身就跟左沙律、醋木耳、泡芺。跟餐可以特價$12加飲品,我叫了仙草豆漿,本身係微甜。呢間可以再食。
台灣牛肉麵
仙草豆漿
牛肉飯
2020-09-13
台灣牛肉麵
  • 紅燒牛肉麵
2020-08-03 1080 浏览
舖入面好細,位置唔多,我地叫外賣(外賣仲可以減$10 - 17/6買的)🍜紅燒三寶牛肉麵 $99-$10外賣回來,湯麵是分開的看似份量很少,又夠飽喎味道好好,幾高質只係價錢貴左d....(無包野飲的) 🍱和風咖哩雞肉飯 $79-$10賣相唔錯,仲有碗湯仔同事叫既,佢話味道好,不過都係價錢貴左少少呢間由於味道好👍🏻,會回頭既======================

紅燒三寶牛肉麵

🍜紅燒三寶牛肉麵 $99-$10
外賣回來,湯麵是分開的
看似份量很少,又夠飽喎
味道好好,幾高質
只係價錢貴左d....(無包野飲的)

和風咖喱雞肉飯

🍱和風咖哩雞肉飯 $79-$10
賣相唔錯,仲有碗湯仔
同事叫既,佢話味道好,不過都係價錢貴左少少

呢間由於味道好👍🏻,會回頭既
======================

2020-06-17
紅燒三寶牛肉麵
2020-07-29 5917 浏览
一起食堂不嬲係排隊店嚟,疫情期間去先少啲人食到呢間日式台灣菜餐廳以台式美食放落日式便當度,幾特別只需喺點單紙點餐就OK,最後攞去埋單就得以中環地段嚟講,價錢尚算合理主打都係牛肉麵、魯肉飯、鹽酥雞、花枝丸等日式美食招牌有原條蒲燒鰻魚飯仲有幾款台式茶飲、小食同甜品,反而唔做最出名嘅珍珠奶茶紅燒牛肉麵(微辣)$89 真係必食似足套餐,有前菜同甜品,呢種Fusion嚟幾吸引係台式紅燒牛肉同日式烏龍麵crossover以烏龍麵作麵底,條條煙韌滑溜,質感彈牙,好掛湯牛肉大大舊,部位係牛助條,有三、四舊唔係好似牛腩咁淋,筋位有咬口、牛肉有肉汁但有少少韌,入口唔會好鹹附送紅蘿蔔同白蘿蔔,蘿蔔軟身又清甜之餘,亦滷得好入味紅燒湯底聲稱微辣,但實際上係唔辣湯頭清澈無味精,味道鮮甜,唔會好鹹,清爽有肉香,牛味好濃郁前菜有沙律、雲耳同泡芙,沙律只係簡單淋上麻醬再加少量芝麻點綴,已經好香口,沙律菜爽脆,入口清新而雲耳就特別加入蒜蓉、牛油炮製,比麻醬沙律驚喜加上淋上少少醋,更開胃醒神小泡芙就最啱食完主食之後當甜品,小泡芙係忌廉泡芙,只係微甜黑糖豬軟骨飯 $79 比較少見豬軟骨肉質勁軟腍,大大舊,調味值得加分,鹹甜度
一起食堂不嬲係排隊店嚟,疫情期間去先少啲人
食到呢間日式台灣菜餐廳
以台式美食放落日式便當度,幾特別
只需喺點單紙點餐就OK,最後攞去埋單就得
以中環地段嚟講,價錢尚算合理
主打都係牛肉麵、魯肉飯、鹽酥雞、花枝丸等
日式美食招牌有原條蒲燒鰻魚飯
仲有幾款台式茶飲、小食同甜品,反而唔做最出名嘅珍珠奶茶

紅燒牛肉麵(微辣)$89 真係必食
似足套餐,有前菜同甜品,呢種Fusion嚟幾吸引
係台式紅燒牛肉同日式烏龍麵crossover
以烏龍麵作麵底,條條煙韌滑溜,質感彈牙,好掛湯
牛肉大大舊,部位係牛助條,有三、四舊
唔係好似牛腩咁淋,筋位有咬口、牛肉有肉汁
但有少少韌,入口唔會好鹹
附送紅蘿蔔同白蘿蔔,蘿蔔軟身又清甜之餘,亦滷得好入味
紅燒湯底聲稱微辣,但實際上係唔辣
湯頭清澈無味精,味道鮮甜,唔會好鹹,清爽有肉香,牛味好濃郁
紅燒牛肉麵

前菜有沙律、雲耳同泡芙,沙律只係簡單淋上麻醬
再加少量芝麻點綴,已經好香口,沙律菜爽脆,入口清新
而雲耳就特別加入蒜蓉、牛油炮製,比麻醬沙律驚喜
加上淋上少少醋,更開胃醒神
小泡芙就最啱食完主食之後當甜品,小泡芙係忌廉泡芙,只係微甜
前菜

黑糖豬軟骨飯 $79 比較少見
豬軟骨肉質勁軟腍,大大舊,調味值得加分,鹹甜度適中
豬軟骨上僅有微微黑糖甜味
附送一碗蘿蔔湯,好少要因為蘿蔔湯而加分
蘿蔔湯好清甜,唔油膩,仲有蘿蔔粒喺湯底

黑糖豬軟骨飯

茶飲加$12,叫咗蘆薈桂花雪梨茶,好清甜,既有雪梨甜香,又有桂花清香味
飲落底仲有雪梨粒同蘆薈粒,滋潤又可口,有潤喉作用
仙草豆漿就將滑溜仙草加入豆漿內,味道唔甜膩,有幾分豆香,豆漿幼滑
题外话/补充资料: 外賣自取可減$10
2020-06-19
前菜
2020-07-26 969 浏览
第一次黎,叫左兩個主食,體驗極瘋狂。1.和風牛肉烏龍麵烏龍麵麵質極級滑,滑到唔識形容,出面好難可以食得到咁滑,除了滑也是滑,心服口服,正。湯底唔會太濃,清清地但亦夠味,唔會掩蓋其他食材味道。牛肉肉質都唔錯。除左麵仲有其他前菜,包括雲耳、沙律、泡芙,配搭好新奇。雲耳配酸醋開胃,泡芙甜甜地都好食,沙律都不過不失。2.蒲燒鰻魚飯鰻魚飯都係有同樣前菜。另外仲有個湯,有少少苦味,同時又帶辣及鹹。感覺係白蘿蔔湯加左胡椒咁,唔識形容,味道麻麻。鰻魚飯主角當然是鰻魚。鰻魚的魚味普通,但質地卻係令我好無奈...食落膠質幾重,唔識形容,唔知點解彈性咁強,如果用普通匙羹切開係好困難。平時食鰻魚質感好少食到咁樣。食完晒亦特別覺得肥滯。唔清楚鰻魚係咪同出面其他食肆用唔同品種,但唔多好食。3.蘆薈桂花雪梨茶雪梨茶充滿粒粒蘆薈,有清香桂花味,雪梨的味道亦淡淡的,清新怡人,真係幾好飲。
第一次黎,叫左兩個主食,體驗極瘋狂。

1.和風牛肉烏龍麵

2020-07-19
午餐
和風牛肉烏龍麵
2020-07-10 656 浏览
堂食外賣都試過,食左幾次茶漬飯,確實係唔錯,佢既蟹似係真蟹肉,唔係假既蟹柳肉,三文魚籽都好大粒,不過佢午餐晚餐既餐牌好似都係一樣,款式唔多,外賣既話會將茶同飯分開裝,唔會令到個飯林哂,不過價值偏貴,差唔多$100一個飯
  • 三色海鮮茶漬飯
2020-07-10 481 浏览
約咗朋友去中環食午餐,我哋都好早到。🕛.大概12點嚟到嘅時候,都有好幾台客人已經喺度食緊。我就揀咗紅燒牛肉麵,而朋友就叫豬軟骨配拌面。我哋再另外叫多份花枝丸🍡。個紅燒牛肉麵望落好少,但係有好多件牛肉,幾足料不過有少少咸。.咁我就有叫飲品,就係仙草冬瓜茶。佢望落好似比平時冬瓜茶深色,但係都好好飲,好大杯。每個套餐都有三碟前菜,個細番薯好好食,好甜。而個泡芙就有啲普通。.💰 人均消費:$80-100
約咗朋友去中環食午餐,我哋都好早到。🕛
💰 人均消費:$80-100
  • 仙草冬瓜茶
2020-07-09 364 浏览
之前食過堂食,俾佢個外賣便當盒吸引到🍱今次同同事嗌外賣滷肉飯,睇落好精緻,而且中間間隔係用膠分隔開,係有唸過👍🏻但個飯太淋,個味道有啲奇怪,係香料配搭既特別味道,總之唔係台式肉燥果種甜甜既滷水味。最扣分位係有砂🤬仲要唔只一下,食落去殼殼聲,應該係撈埋係啲酸菜度!同埋個湯勁咸,紫薯又超級甜呢下真係無下次❌
之前食過堂食,俾佢個外賣便當盒吸引到🍱

魯肉飯便當

同埋個湯勁咸,紫薯又超級甜

呢下真係無下次❌
外卖送餐