2018-12-10 779 浏览
到太子吃串燒前當然買定茶水解辣,太子聯合廣場後面整排都是茶店,各種選擇,挑了一家飲品比較創新,種類繁多的店,畢竟有些朋友喜歡水果茶,有些朋友喜歡熱奶類製品。店內乾淨俐落,飲品料理櫃位間隔較低,可以清楚看到內里環境。店員服務親切,會主動介紹飲品。烤綿花波波茶(走甜)一杯三重口味,一開始可以直接當芝士奶蓋飲,入口上層芝士下層奶茶,芝士帶點咸香口感幼滑。之後可以吃掉上面的烤綿花糖,半融口感,入口即化。最後把奶茶喝光,茶香而不膩。黑糖珍珠鮮奶(凍)黑糖珍珠鮮奶(熱)黑糖蜜漬手工熬煮,散發天然香氣,煙韌彈牙的珍珠配上奶香濃郁冰純鮮奶中,甜蜜中帶有滿滿幸福感。冰凍及熱飲味道相似但感覺卻不一樣。水果一茶詞水果茶以橙、青檸等鮮果調製,冰凍而入口帶果甜。特濃紫薯鮮奶(走甜)個人喜歡鮮奶作飲料底,鮮奶奶香味濃郁,口感也較厚純幼滑,配上紫薯口味,濃郁香醇。最後,店里外帶打包很捧,可一次四杯也不會傾斜或打翻,貼心也方便的設計。

烤綿花波波茶(走甜)

黑糖珍珠鮮奶(凍)

黑糖珍珠鮮奶(熱)

水果一茶詞

水果茶以橙、青檸等鮮果調製,冰凍而入口帶果甜。

特濃紫薯鮮奶(走甜)

• 烤綿花波波茶
2018-12-10 23 浏览
台式飲品越開越多我就飲極唔厭 最近係屋企附近開左一茶詞我見個名咁得意就入去望望臨近聖誕 店鋪加入左唔少聖誕原數 唔錯唔錯店鋪細細 但裝修一d都唔求其用白色為主體 走文青風 仲有個打卡位 又有少量位坐 岩晒我野飲選擇同一般台式飲品大同小異其中最特別係有竹炭系列 火焰焦糖珍珠鮮奶 同烤棉花波波奶茶我地揀左竹炭牛奶抺茶烤棉花波波奶茶特濃紫薯鮮奶竹炭牛奶抺茶顏色分明 漸層好靚 抺茶濃郁 冇粉感特濃紫薯鮮奶有唔少紫薯粒粒 好有口感 紫薯味濃烤棉花波波奶茶勁吸睛 好靚 棉花糖烤過好襯個奶茶👍🏻
台式飲品越開越多

有唔少紫薯粒粒 好有口感 紫薯味濃

烤棉花波波奶茶
勁吸睛 好靚 棉花糖烤過好襯個奶茶👍🏻
2018-12-09 36 浏览
黑糖鮮奶就聽得多,第一次見到有火焰焦糖珍珠鮮奶,見到佢個poster寫住"hot", 我仲以為係呢杯野pre-set左係熱野,所以落單我都冇再註明要熱,剩係叫左半糖。。。但最後佢俾左凍我,仲要勁多冰。。係有d唔開心。。味道係唔差,面頭有層焦糖芝士奶蓋,好入味,但由於我叫左半糖仲要勁多冰,覺得有d淡。。同埋啜幾啖就已經飲完。。。珍珠略嫌有d硬,下次我都係講清楚要熱

2018-12-08
下午茶
2018-12-08 54 浏览
由於呢一間新開嘅飲品店鋪係我工作範圍附近,比我嘅午飯時間就可以落去幫襯一下啦,有陣時真係無胃口食嘢嘅時候我會飲杯飲品就當午餐,今日試吓呢間新開嘅店舖,果然帶比我驚喜!佢哋嘅選擇有好多,同一般嘅珍珠奶茶店不能而且樣樣野都好靚,應該就係港女嘅打卡好地方,佢唔係買一般嘅珍珠奶茶,裏面都有一啲健康嘅元素飲品!價錢亦都好合理!我同我同事叫咗兩杯飲品,第一杯就係烤棉花波波茶,另一杯就係黑糖珍珠鮮奶!我同事喜歡這裏可以選擇甜度以及多少冰,而且佢哋嘅珍珠夠晒大粒又有口感,用黑糖會比較甜一點,但係比起用普通糖更加有層次!👍呢杯烤棉花波波茶都幾特別架,係個冬天嘅日子,飲番杯甜甜地暖粒粒,突然間覺得好有少女感覺,其實我平時燒烤都好鍾意食烤棉花糖,今次可以飲到呢杯飲品充滿咗好多棉花糖真係好窩心呀!佢裏面嘅紅茶味好濃,比起一般嘅芝士奶蓋,改咗用棉花糖作為奶蓋就更加特別啦!
我同我同事叫咗兩杯飲品,第一杯就係烤
雖然是日天氣開始轉冷😖❄️天氣亦不似預期😟但適逢Happy Friday難得可以同女友去撐枱腳😚亦無阻小肥既好心情☺️🙇🏻‍♂️🐷一於趁女友未收工買杯佢既至愛氹下佢先🤪🥛位於太子西洋菜南街既一茶詞🍵喺太子站B2出口隔離確係夠哂方便🤪處身於街邊太多人與車既繁忙鬧市黎到充滿文青氣息既小飲品店拎住一杯自己心水既茶飲🥛坐喺高櫈聽住歌沉醉一番☺️享受一茶詞中的恬靜☺️🍵芝士奶蓋伯爵紅茶奶蓋夠哂厚身之餘亦甚有奶香😋🥛配合面頭灑上既芝士更為Creamy濃郁🧀😆本身叫左微甜更能帶出伯爵茶既茶香☺️唔會被甜味蓋過茶香味🍵整體來說都算不錯的☺️珍珠鮮奶茶茶底夠濃味醇香☺️🍵均勻既鮮奶配合亦唔會蓋過茶香味☺️另加煙韌彈牙既黑糖珍珠更增添口感😆鍾意飲濃茶既朋友不妨試試☺️
雖然是日天氣開始轉冷😖❄️

均勻既鮮奶配合亦唔會蓋過茶香味☺️
另加煙韌彈牙既黑糖珍珠更增添口感😆
鍾意飲濃茶既朋友不妨試試☺️

2018-12-07
$30 (其他)
2018-12-06 97 浏览
飲飲飲飲返杯 【一茶詞】🍹.台式飲品店真係好多 要好好選擇下 始終Quota有限😂嚟到太子想試下新店架話可以揀一茶詞💁🏻‍♀️太子地鐵站B1出口即刻見到~.門口有幾款皇牌推介 賣相好吸睛😆裝修帶有文青風,仲有小小位置可以坐底抖抖打下卡👍🏻.皇牌推介‼️:火焰焦糖珍珠鮮奶($32)🔥呢個真係一定要試 係 獨 家 秘 制😮😮我對珍珠有一種說不出的瘋狂,珍珠好有咬口吾會太硬太糊,感覺新鮮。上層係奶蓋,焦糖用火槍輕輕燒過,就變咗一塊脆脆😍😍 好似食緊焦糖布甸咁,吾會覺得膩😋.皇牌推介‼️:特濃紫薯鮮奶($25)賣相夢幻,打卡影相正😬入面有紫薯粒粒,份量都吾少,口感軟綿,不太甜,正!.奶係用Meiji ,即刻加曬好感分👍🏻。新張期間每杯減$3,甜度冰量可隨意按個人喜好選擇✨一茶詞 (太子)📍太子太子道西157號別樹華軒地下12號舖(太子站B1出口)
飲飲飲飲返杯 【一茶詞】🍹

台式飲品店真係好多 要好好選擇下 始終Quota有限😂
嚟到太子想試下新店架話可以揀一茶詞💁🏻‍♀️
太子地鐵站B1出口即刻見到~

門口有幾款皇牌推介 賣相好吸睛😆
裝修帶有文青風,仲有小小位置可以坐底抖抖打下卡👍🏻

皇牌推介‼️:火焰焦糖珍珠鮮奶($32)🔥
呢個真係一定要試 係 獨 家 秘 制😮😮
火焰焦糖珍珠鮮奶

皇牌推介‼️:特濃紫薯鮮奶($25)
特濃紫薯鮮奶

奶係用Meiji ,即刻加曬好感分👍🏻。

新張期間每杯減$3,甜度冰量可隨意按個人喜好選擇✨

一茶詞 (太子)
2018-12-04
2018-12-05 49 浏览
三人同行食飽飯又係飲番杯茶消滯時候正正太子港鐵站B2出口見到個名幾得意叫一茶詞餐牌野飲又幾靚系列既顏色都玩埋出名係原片茶葉沖制而成四季春茶加黑糖珍珠是綠茶來的店員說相對紅茶茶味冇咁濃茶味是青青帶少許苦澀的綠茶味飲得出試用真正茶葉沖制而成不是用茶粉沖制的另外黑糖珍珠偏甜苦澀茶味加上黑糖嘅甜味兩者配合味道剛好最終是不甜亦不苦烤棉花糖波波茶海報見到粒粒棉花糖好可愛同吸引所以朋友就叫咗杯波波茶整個杯面鋪滿一粒粒細細粒可愛既棉花糖用來代替左糖加上棉花糖是烤過的香烤味甚濃雖然睇落去有上密集恐懼感但真實版都係一樣咁可愛如果只食棉花糖就有些甜但加埋茶底一齊飲呢又是另一番風味覺得似係飲緊奶茶嘅感覺炭香烏龍芝士奶蓋朋友叫的但我都偷飲了一啖芝士是優質紐西蘭乳製品絕對唔係化學奶蓋粉朋友飲到一半整杯顏色好特別不斷變化飲感同埋視覺上嘅享受

三人同行食飽飯

朋友飲到一半
整杯顏色好特別
不斷變化
飲感同埋視覺上嘅享受

前幾日到太子salon 坐足幾個鐘電髮後,覺得極度肚餓,路經這間地鐵站旁的一茶詞,便忍不住停下來點杯飲品為自己充一充電。雖然小店面積不大,但也設有三數個座位,裝修走小清新的淡雅文青風。除了每間台式飲品店必備的黑糖珍珠鮮奶之外,這裡的招牌貨是獨家秘製火焰焦糖珍珠鮮奶,二話不說就決定選這款來試試。火焰焦糖珍珠鮮奶 $32店內頗多精心設計的打卡位,賣相絕對夠「IGable」。以鮮奶取代奶精沖調,今次點了走冰,所以不會因為冰塊溶化而沖淡味道,質感更加厚滑富乳香。面層就像平時吃甜品的Creme Brulee,是即場以火槍燒過的焦糖糖衣,金黃香脆富焦香。珍珠下得夠足料,口感煙韌彈牙,不是軟軟的那種,富有嚼勁,同時滿足喝與嚼的小確幸。特濃紫薯鮮奶 $25粉紫造型相當浪漫瑰麗,紫薯味和奶味平衡得恰到好處,不會過甜。紫薯喝起來雖然不像橙心、黃心蕃薯那般香甜,反而散發一種淡淡的清香,而且真材實料,呷下還有粒粒質感粉糯的紫薯蓉。

火焰焦糖珍珠鮮奶 $32
店內頗多精心設計的打卡位,賣相絕對夠「IGable」。

特濃紫薯鮮奶 $25

2018-12-03
2018-12-04 30 浏览
一茶詞 (太子)逛街要買定杯飲料,在太子出地鐵站剛好就有一家。被店面少女風格的裝修吸引了我們點了最新推出的👉焦糖珍珠鮮奶茶上面一層奶蓋有d厚度經過炙燒之後散發出焦糖的香味好似戲院爆谷咁👉奶茶底濃郁奶同茶比例剛剛好仲混合了焦糖在杯的側邊怕甜嘅人建議少甜👉珍珠煙韌有咬口本身也帶點甜味👉紫薯鮮奶茶紫薯🍠配鮮奶當然係熱飲冬天先夠warm🔥奶味濃郁 甜度適中加入粒粒紫薯有咬口而且十分足料飲完成個人暖笠笠❤
一茶詞 (太子)

我們點了最新推出的

加入粒粒紫薯
有咬口而且十分足料
飲完成個人暖笠笠❤

2018-12-03 116 浏览
香港嘅連鎖飲品店隨街可見,但小店都好需要我哋支持!今日經過一茶詞呢間飲品店,見到裝修好靚,個名又幾有創意,價錢又唔係特別貴,就入咗去試下喇!裝修好靚,好ig-able!烤棉花波波茶($32)天氣越嚟越凍,喺飲品舖除咗珍珠奶茶、奶蓋凍飲之外,係時候叫下熱飲喇~呢杯烤棉花波波茶,喺其他飲品舖冇見過,賣相又好靚,好特別。其實都係奶蓋茶嚟嘅~茶底係錫蘭紅茶,茶味相當濃。同埋奶蓋同棉花糖一齊飲落去又會甜少少,好過癮~棉花糖外皮燒到脆脆地咁,飲落口又入口即溶,就好似BBQ燒棉花糖咁!黑糖珍珠鮮奶($29)可以揀冰度、甜度-我就揀咗少糖、少冰。好味!珍珠較大粒,好彈牙、好有咬口份量都唔少!而且黑糖味都出!玫瑰奶蓋伯爵紅茶($23)呢度嘅奶蓋可以揀原味/芝士/岩鹽/玫瑰。平時比較少試到玫瑰味奶蓋,所以就揀咗啦~玫瑰味都算重!伯爵茶不嬲係我最鐘意嘅茶,呢到都沖得好好飲,好香!大家都可以嚟試下,支持下本地小店!menu:
香港嘅連鎖飲品店隨街可見,但小店都好需要我哋支持!
裝修好靚,好ig-able!

烤棉花波波茶
烤棉花波波茶($32)
呢杯烤棉花波波茶,喺其他飲品舖冇見過,賣相又好靚,好特別。
其實都係奶蓋茶嚟嘅~
茶底係錫蘭紅茶,茶味相當濃。
同埋奶蓋同棉花糖一齊飲落去又會甜少少,好過癮~
黑糖珍珠鮮奶
黑糖珍珠鮮奶($29)
可以揀冰度、甜度-我就揀咗少糖、少冰。

好味!珍珠較大粒,好彈牙、好有咬口
份量都唔少!而且黑糖味都出!
玫瑰奶蓋伯爵紅茶
玫瑰奶蓋伯爵紅茶($23)
呢度嘅奶蓋可以揀原味/芝士/岩鹽/玫瑰。
平時比較少試到玫瑰味奶蓋,所以就揀咗啦~
玫瑰味都算重!
伯爵茶不嬲係我最鐘意嘅茶,呢到都沖得好好飲,好香!

大家都可以嚟試下,支持下本地小店!

menu:
玫瑰奶蓋伯爵紅茶
我每星期都會經過太子站聯合廣場旁的地鐵站口一次,近日發現,在這一條短短的街道居然一連開了三間台式飲品店!最吸睛就是這間甚有文青風格的//一茶詞//,就趁今天做義工後,掌勵一下自己。這裡的茶種類與一般台式飲品店頗不同的,有炭香烏龍、金鳳茶王、四季春、玫瑰紅茶、伯爵茶等等,分為純茶系列、黑糖系列、竹炭系列、奶蓋系列、果茶系列和鮮奶茶系列,實在是眼花撩亂。老公在剛完結的台北之旅瘋狂地嘗過五至六間店的黑糖珍珠鮮奶,然後再瘋狂地愛上,今天毫無玄念,但又想一試這裡特別的茶,便選了黑糖珍珠鮮奶茶,半糖少冰。賣相非常吸引,特別是杯身下半部那種滴漏感,令人想立即喝下去!果然鮮奶和茶平衡得剛剛好,茶味香濃之餘,鮮奶令口感更細滑,珍珠的黑糖味討好,不會過甜。店家只用鮮奶,棄用奶精,感覺健康很多。我這個貪新鮮的人則點了竹炭鮮奶抹茶,冷飲熱飲均可,趁天氣還有點熱,就選凍飲吧,也是半糖少冰。我這一杯走形格路線,是深綠和黑色的漸變色,第一口喝下去有點回甘,然後用飲管搞一搞,原來糖份在杯底呢,不同層次的味道慢慢滲出,有趣有趣。我不喜歡甜,覺得半糖頗對我的口味,愛甜的朋友可能全糖也可。呀妹仍未放工的關係,我被吩咐幫她點

呀妹仍未放工的關係,我被吩咐幫她點了小店特別推介:火焰焦糖珍珠鮮奶。原來店員會在表面燒一層焦糖,加上一個半開的杯蓋,便可以直接喝了。

呀妹約一小時後才放工,我看著那層焦糖真的很想很想偷喝呢!不過最後也等她回家才一起分享

我以為只有珍珠和面層的焦糖有焦糖的味道,但原來整杯鮮奶充滿著焦糖的香甜,加上表面脆脆的口感(對,我回家放雪櫃一小時後表面仍是脆的!不過當然建議大家買完立即喝),甜度剛好,明治鮮奶亦無得彈,推介果然是推介,味道非常有驚喜!
連小嚐了兩口的公公也表示非常欣賞。

小店的佈置也甚有心思,不知道是否因聖誕快到,店門有一顆用小燈泡製成的聖誕樹,夢幻得來又有點型格,店內的粉紅色霓虹燈字句也非常有味道呢,坐在bar檯,旁邊有一棵棵小植物,看看聖誕樹,又看看人來人往的街景,這裡是一個小歇的好地方。

相信我很快會為火焰焦糖珍珠鮮奶再來!

2018-12-02
外卖自取
  • 火焰焦糖珍珠鮮奶
2018-12-03 52 浏览
內地盛行的波波茶香港終於有了,一茶詞位置非常方便,一出太子地鐵站就見到烤綿花糖波波茶原來是熱的熱熱的茶配上剛剛烤好的綿花糖特別配合烤過的綿花糖外脆內軟  將綿花糖攪拌到茶內令到茶味更香濃很好飲另外還點了黑糖珍珠鮮奶珍珠是大粒那款 不會過甜 但亦帶有黑糖味配上鮮奶後值得一試令人值得一提的是店舖的小角落充滿文青的氣息買完飲品可打埋卡先走而且飲品價錢定位不算昂貴很適合學生
烤綿花糖波波茶原來是熱的

買完飲品可打埋卡先走
而且飲品價錢定位不算昂貴
很適合學生
2018-12-01 729 浏览
食完午餐準備搭地鐵的時候,途經一茶詞,看見飲品的價錢幾便宜,就買了來試一試。點了黑糖珍珠鮮奶 $29,特濃紫薯鮮奶 $25,烤棉花波波茶 $32。 正等待飲品的時候,留意到店舖雖小但設計有文青的風格。黑糖珍珠鮮奶 ~ 每次點黑糖珍珠鮮奶都很喜歡 欣賞佢嘅賣相,這一杯的珍珠口感煙韌,黑糖味濃,好飲!特濃紫薯鮮奶 ~ 最愛的紫色,杯面滿佈粒粒紫薯,增添口感之餘還感覺健康!烤棉花波波茶 ~ 欣賞這一杯有很特別的烤棉花, 熱辣辣的奶茶剛剛好配上香甜的棉花糖,感覺特別! 推介這一杯,真是好味!一茶詞的飲品定價很親民,比起出面好多都會大約四十幾蚊一杯,所以感覺這裏特別抵飲,還有我最欣賞的烤棉花波波茶。支持香港小店,所以我下次會再encore的!

2018-12-01
2018-11-30 48 浏览
偶然之下發現一間新嘅飲品店店面細細,但裝修幾精緻,仲有一道專俾客人影相打卡呃LIKE嘅牆店名亦好有趣,叫「一茶詞」我就係俾佢個名同埋各種飲品精美嘅賣相吸引,忍唔住去幫襯叫咗一杯期間限定嘅特濃紫薯牛奶實物同圖片相符,雖則我唔太鍾意紫色,但啱啱整好之後個漸層實在好靚,真係好啱影相呃LIKE而味道亦無令人失望稍微攪勻後,每飲一啖,都會有明顯紫薯甜味+淡淡奶香,仲有一粒粒又軟又甜嘅紫薯肉,增加口感,整體而言,呢杯特濃紫薯牛奶比想像中好飲!唯一敗筆在於我第一次幫襯,唔記得咗叫少冰,搞到飲到尾聲,啲奶太凍又俾啲融咗嘅冰溝淡咗,紫薯肉又俾啲冰咗住吸唔到,有啲可惜……所以,如果大家有興趣去試返杯的話,建議要叫少冰 / 走冰啊~紫色控紫薯控朋友,可以一試!
偶然之下發現一間新嘅飲品店

店面細細,但裝修幾精緻,
仲有一道專俾客人影相打卡呃LIKE嘅牆
店名亦好有趣,叫「一茶詞」
我就係俾佢個名同埋各種飲品精美嘅賣相吸引,
忍唔住去幫襯

叫咗一杯期間限定嘅特濃紫薯牛奶
實物同圖片相符,雖則我唔太鍾意紫色,
但啱啱整好之後個漸層實在好靚,
真係好啱影相呃LIKE

而味道亦無令人失望
稍微攪勻後,每飲一啖,
都會有明顯紫薯甜味+淡淡奶香,
仲有一粒粒又軟又甜嘅紫薯肉,增加口感,
整體而言,呢杯特濃紫薯牛奶比想像中好飲!
唯一敗筆在於我第一次幫襯,
唔記得咗叫少冰,搞到飲到尾聲,
啲奶太凍又俾啲融咗嘅冰溝淡咗,
紫薯肉又俾啲冰咗住吸唔到,有啲可惜……
所以,如果大家有興趣去試返杯的話,
建議要叫少冰 / 走冰啊~
紫色控紫薯控朋友,可以一試!
外卖自取
  • 特濃紫薯牛奶
2018-11-30 29 浏览
小編就試了一間裝潢風格幾文青小清新💫打卡位的台式茶飲店,粉紅的光管燈neon lights十分搶眼💥聽說是新開不久的也想試試他們的水準如何~😀.*特濃紫薯鮮奶紫色非常吸精,混上鮮奶漸層色很漂亮紫薯蓉在吸時時不時吸到食到唔錯👍鮮奶幾滑易入口.*烤棉花波波茶烤的棉花糖外脆內軟,甜甜的,下面有小小鹹香的奶蓋,再底下有錫蘭紅茶,很有層次感🆒茶底既味道濃厚,在近冬💨💨時節飲杯暖暖身子就最合適了🔥
*特濃紫薯鮮奶
紫色非常吸精,混上鮮奶漸層色很漂亮
紫薯蓉在吸時時不時吸到食到唔錯👍
鮮奶幾滑易入口
*烤棉花波波茶
茶底既味道濃厚,在近冬💨💨時節飲杯暖暖身子就最合適了🔥
  • 烤棉花波波茶