2019-03-16 96 浏览
而家D飲品店真係多到有D驚😂有時同男友講起都話覺得好似好大競爭咁。但呢間一茶詞🍵又係我飲過呢D台式茶飲入面好好飲既一間!🥳因為地點好方便,係太子地鐵站一出就係,所以第一次試佢個鮮奶抹茶🍼覺得好滑幾香抹茶味🍵今日咁啱經過又心思思叫杯野飲😍今次揀左一水果一茶詞🍎🍐🍊難得佢個茶唔會落好多糖水,烏龍茶茶味本身夠香,又多生果,D生果浸落茶度吸收左D味又多一種層次🤓🥰另外我就揀左火焰焦糖珍珠鮮奶🍬🍼燒左個焦糖面香而唔會過甜,但又唔濃味,鮮奶厚得黎幾滑,感覺唔錯! 好多珍珠奶茶☕️個珍珠一係就好硬一係就好飽肚,但呢個好趙口同QQ得黎唔會太搶🍵飲完又唔會覺飽飽滯滯咁! Good!! 👍🏼因為我地未食飯所以見佢有個芝士Nachos又覺得幾吸引,所以心思思買左一份黎食,Nachos夠脆點個芝士🧀好夾! 而且佢個芝士會再落啲尼廉,多一份香味!我就覺得佢芝士份量好多,其實點都食唔哂! 哈哈,食完覺得個胃開左,越食越想再食😂

水果一茶詞

芝士暖心脆

2019-03-16
水果一茶詞
芝士暖心脆
行完街就搭地鐵走,見到響B2出口(太子)旁有間叫‘一茶詞’個名好得意!就隨意點左杯人氣飲~烤棉花波波茶 ☕️~通常呢類飲品都只有凍,有熱既就岩曬我!烤棉花望落有點似旺旺小饅頭(那些年),食落都脆脆軟軟,仲有好香清茶味(選用台灣茶葉煮茶)!竹炭鮮奶烏龍,清新烏龍茶香,我叫左微糖,茶味更突出,用明治鮮奶最愛!必點小食 暖心芝士脆正,見住店員即煮芝士熱烘烘,加上三角脆帶有小小香辣,超滋味!環境佈置細細間店都幾別緻,仲有個高櫈打卡位霓虹燈牌、牆身仲掛滿色彩繽紛相片、擺放小植物!

就隨意點左杯人氣飲~烤棉花波波茶 ☕️~
通常呢類飲品都只有凍,有熱既就岩曬我!

最愛!

環境佈置細細間店都幾別緻,仲有個高櫈打卡位

霓虹燈牌、牆身仲掛滿色彩繽紛相片、擺放小植物!

• 烤棉花波波茶
  • 暖心芝士脆
2019-03-12 43 浏览
Any Time is Tea Time 💜前兩日係太子行街, 見到呢間一茶詞,感覺棉花糖 飲品等等都幾吸引,所以就試試啦見到佢又唔少嘅飲品優惠咁當然都要賺返個好慳番三蚊啦👌一茶詞有有好多唔同嘅飲品可以選擇而我哋就選咗火焰焦糖珍珠鮮奶😋 同埋黑糖珍珠鮮奶😋火焰焦糖珍珠鮮奶非常香濃滑溜加上有薄薄一層焦糖所以飲落嘅時候仲會咬到脆脆焦糖~ 甜甜地 好正💕黑糖珍珠鮮奶亦唔錯~ 香滑的鮮奶加口感珍珠不過兩杯黎講 我會中意火焰焦糖珍珠鮮奶多啲🌟飲飲下嘢都想食下啲小食所以我哋就叫左一個棉花波波脆微燒的棉花糖配上脆脆薯片甜甜地又有咬口,不錯吃👌
Any Time is Tea Time 💜

不過兩杯黎講 我會中意火焰焦糖珍珠鮮奶多啲🌟

飲飲下嘢都想食下啲小食
所以我哋就叫左一個棉花波波脆

微燒的棉花糖配上脆脆薯片
甜甜地又有咬口,不錯吃👌
2019-03-11 1067 浏览
今天早了下班,未到晚飯時間,無聊在附近走走。晚上約了朋友,所以在之前還是不要吃太飽。無意中在太子地鐵站附近發現幾間茶店。「一茶詞」這名字聽上去很盞鬼,就試試它!皇牌推介:有兩款小食可供選擇:裏面的裝修以白色為主:餐單:有幾個座位:落order後,店員認真工作:我買的兩杯飲品:因為我是外賣,店員幫我用膠袋裝起兩杯飲品,膠袋中間是不相通的,減少弄翻的機會。棉花波波脆 $25這個要等5分鐘左右,想買的人要注意。棉花糖軟綿綿又暖,剛出爐就是不同!三角形薯片脆中帶辣,很香口。一個人食或跟朋友share都可以。鮮奶抹茶 $24看menu是店主推介之一。有抹茶味但可以再濃些,牛奶味也是一樣。感覺比以前在別的地方喝過的淡味。或者這店賣的是台式,有別於西式的濃味。黑糖珍珠鮮奶茶 $29珍珠很有咬口,整杯飲品甜度適中。天氣冷的時候,來杯暖笠笠的飲料剛剛好。
今天早了下班,未到晚飯時間,無聊在附近走走。

晚上約了朋友,所以在之前還是不要吃太飽。

無意中在太子地鐵站附近發現幾間茶店。

「一茶詞」這名字聽上去很盞鬼,就試試它!

皇牌推介:

有兩款小食可供選擇:

裏面的裝修以白色為主:

餐單:

有幾個座位:

落order後,店員認真工作:

我買的兩杯飲品:

棉花波波脆 $25

這個要等5分鐘左右,想買的人要注意。
棉花糖軟綿綿又暖,剛出爐就是不同!
三角形薯片脆中帶辣,很香口。
一個人食或跟朋友share都可以。

鮮奶抹茶 $24

看menu是店主推介之一。
有抹茶味但可以再濃些,牛奶味也是一樣。
感覺比以前在別的地方喝過的淡味。
或者這店賣的是台式,有別於西式的濃味。

黑糖珍珠鮮奶茶 $29

珍珠很有咬口,整杯飲品甜度適中。
天氣冷的時候,來杯暖笠笠的飲料剛剛好。
2019-03-03
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
2019-03-11 49 浏览
天寒地凍買返杯野暖下手又暖下胃!同朋友一人叫左一杯野飲同小食SHARE~招牌 烤棉花波波茶(熱) $32烤過棉花糖金黃色好靚,入口即溶。微微的香脆口感。似係平時BBQ烤錦花糖的感覺。茶底夠香夠滑,不死甜不苦澀。屬中規中舉。建議將棉花糖與茶攪拌中和味道。蕉糖珍珠鮮奶 $32蕉糖好香奶泡上面的蕉糖脆脆的。鮮奶好滑珍珠煙韌,有口感。最驚喜係小食! 必點 暖心芝士脆 $25墨西哥脆片加自製芝士醬! 每一片都沾滿濃濃的芝士醬。咸咸地好好味。但記得要快D食曬去! 因為墨西哥脆片浸得太耐會淋會影響口感。同場加影有大白兔奶蓋~ 下次去試下先!!
天寒地凍買返杯野暖下手又暖下胃!
同朋友一人叫左一杯野飲同小食SHARE~

招牌 烤棉花波波茶(熱) $32
烤過棉花糖金黃色好靚,入口即溶。微微的香脆口感。
似係平時BBQ烤錦花糖的感覺。茶底夠香夠滑,不死甜不苦澀。
屬中規中舉。建議將棉花糖與茶攪拌中和味道。

蕉糖珍珠鮮奶 $32
蕉糖好香奶泡上面的蕉糖脆脆的。
鮮奶好滑珍珠煙韌,有口感。

最驚喜係小食! 必點 暖心芝士脆 $25

同場加影有大白兔奶蓋~ 下次去試下先!!
2019-03-08
  • 暖心芝士脆
2019-03-10 34 浏览
今日試咗呢間飲食男女都介紹過嘅一茶詞🥤🥤試咗佢哋最出名嘅烤棉花糖波波茶,面頭有烤過嘅棉花糖,好似BBQ燒棉花糖一樣,溶溶地🍡鍾意就咁食有得,撈落杯嘢飲入邊都得,我自己就撈左啲棉花糖落杯嘢飲度,令到杯茶甜度增加😋另外仲試咗杯果茶,荔枝滿滿,飲落係好香嘅紅茶味,加淡淡的荔枝味,個底仲有幾粒大大粒嘅荔枝㗎🤗仲試咗個小食,棉花波波脆,其實佢都係烤棉花糖,配埋Doritos,一鹹一甜,一脆一軟,呢個配搭幾搞笑🤪
今日試咗呢間飲食男女都介紹過嘅一茶詞🥤🥤
2019-03-08
  • 烤棉花波波茶
2019-03-09 38 浏览
💁🏻‍♀️一茶詞 (太子)🍴-🍏🍎🍌🍉🍒🍍🍓水果一茶詞☕️($27)呢間飲品店系舊公司附近,以前下午茶間唔中都會買一杯來歎吓🤩個人覺得佢嘅水果茶都唔錯,入面有西檸、橙、荔枝,好清新,茶🍵味都香濃👍🏻不過甜度我覺得可以少啲,同埋多數舖面得一個員工,所以都要等幾耐🙈🔸如果即場like佢地嘅fb/ig,有得減$3架😆📍一茶詞 (太子)#太子 太子道西157號別樹華軒地下12號舖#小丸子搵食記 #小丸子太子-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn
💁🏻‍♀️一茶詞 (太子)🍴
🍏🍎🍌🍉🍒🍍🍓水果一茶詞☕️($27)

呢間飲品店系舊公司附近,以前下午茶間唔中都會買一杯來歎吓🤩

🔸如果即場like佢地嘅fb/ig,有得減$3架😆

📍一茶詞 (太子)
#太子 太子道西157號別樹華軒地下12號舖
#小丸子搵食記
#小丸子太子
2019-03-08 30 浏览
勁推介! 好好味🤤黑糖鮮奶間間都係 #雖然好好味係時候試下新野! 係聯合隔離開左間叫意#一茶詞個名都幾得意🤩我就叫左個佢地的主打 🥤#烤棉花糖波波茶佢個波波茶唔係珍珠 而係 "棉花糖波波"真係必點 ~ 飲完佢其他都失色左賣相靚之餘, 佢的 #棉花糖 係好好味!!!!🤤要等得耐少少都值得棉花烤脆左個面架 ~ 就好似BBQ 🍡上面薄薄一層又唔會太甜下面就係#奶蓋 勁creamy #絕對有回味而最底就係茶🍵而第二杯 推介的係 🥤#特濃紫薯鮮奶🍠如果就咁飲都已經好香 #明治鮮奶沖真係好香而重點係佢竟然有埋紫薯🍠粒粒係入面#紫薯 唔係假架! 係真紫薯黎架😍現場仲有少少打卡位🤳🏻, 一路等住野飲都唔會悶喇
勁推介! 好好味🤤
黑糖鮮奶間間都係 #雖然好好味
係時候試下新野!
係聯合隔離開左間叫意#一茶詞
個名都幾得意🤩

我就叫左個佢地的主打 🥤#烤棉花糖波波茶
佢個波波茶唔係珍珠 而係 "棉花糖波波"
真係必點 ~ 飲完佢其他都失色左
賣相靚之餘, 佢的 #棉花糖 係好好味!!!!🤤
要等得耐少少都值得

而第二杯 推介的係 🥤#特濃紫薯鮮奶🍠
如果就咁飲都已經好香 #明治鮮奶沖真係好香
而重點係佢竟然有埋紫薯🍠粒粒係入面
#紫薯 唔係假架! 係真紫薯黎架😍

現場仲有少少打卡位🤳🏻, 一路等住野飲都唔會悶喇
2019-03-06 99 浏览
今晚出SHOW,諗住食少少嘢先去會場,剛好見到呢間一茶詞除左有飲品仲有小食,而且最好係佢有得坐!平時D台式飲品店都係預你邊行邊飲,好少有位坐,呢間雖然地方唔大,但至少見到店主好用心去裝飾,讓人在鬧市中都有一個可以休息一下的地方。原本想飲黑糖珍珠奶茶,不過見佢到門口有個牌sell 獨家秘製的火焰焦糖珍珠鮮奶($32),於是決定試一試!而且仲有得讚好就減3蚊!抵呀!送上飲品時雖然蓋上杯蓋(唔係平時嗰D啤膠呀)仲加埋stopper以防倒瀉,但我當然要打番個蓋睇下我塊焦糖啦!(其實我見住佢即場燒的)唔捨得整爛塊焦糖,所以起初就咁飲,都聞到焦糖香味,鮮奶甜而滑珍珠大粒又有咬感飲到最後,唔知係咪我一路行一路飲,所以後尾個texture似奶昔!都幾好喎!另外我仲叫左個小食係暖心芝士脆,勁多芝士份量都唔少!下次在附近行街行到攰,識得去邊度揾位hea了!飲既時候望下隻杯你會以為佢印錯嘢搞到D字反左,但原來係專登咁設計比你selfie時倒轉番!又幾細心喎!臨走先見到原來被選為十大好評餐廳

珍珠大粒又有咬感
火焰焦糖珍珠鮮奶

另外我仲叫左個小食係暖心芝士脆,勁多芝士
份量都唔少!
暖心芝士脆

下次在附近行街行到攰,識得去邊度揾位hea了!

臨走先見到原來被選為十大好評餐廳

下午茶
2019-03-06 45 浏览
今日同朋友經過聯合行街,見到有間之前未見過嘅珍珠奶店,仲有埋小食,口痕嘅我又點可以唔試,而且佢嘅裝修好靚。去打卡都抵啦!焦糖珍珠鮮奶 $32平日我鍾意飲黑糖,但今朝想試下其他店無嘅caramel,雖然只係薄薄一層但攪暈後,一啖一啖飲落好香好好味!珍珠軟硬度還可以,唔錯,如果怕甜可以學我要少糖75%!棉花波波脆 $25佢有D類似墨西哥脆片咁包住,入面係滿滿嘅棉花糖,平日鍾意食棉花糖嘅我點可以錯過!下次想試埋佢另一個小食:暖心芝士脆,今次要留肚食夜晚飯,下次一定再試!烤棉花波波茶 $32幾欣賞呢杯波波茶,佢用咗上等嘅錫蘭紅茶做茶底,再加棉花糖同奶蓋。甜度啱啱好,啱哂怕甜嘅大家。涼涼哋嘅天氣飲簡直係暖入心。🍽7/10🔎 一茶詞 (太子)太子太子道西157號別樹華軒地下12號舖

焦糖珍珠鮮奶 $32

棉花波波脆 $25

烤棉花波波茶 $32

🍽7/10
🔎 一茶詞 (太子)
太子太子道西157號別樹華軒地下12號舖
近日行街,經過太子一間台式飲品店,咁岩又口渴,一於買左兩杯黎試下。-火焰焦糖珍珠鮮奶 $32 面層有一層焦糖糖衣,為呢杯野增添左種脆脆既口感。將層糖衣吉穿再撈埋啲鮮奶後,成杯野飲落好香焦糖味,感覺好驚喜好特別😍可惜啲珍珠口感麻麻,唔太煙韌而且偏硬,同埋飲到一半開始覺得有啲過甜同埋膩🤔整體味道還好,如果有興趣試而且可以既話,建議兩個人飲一杯應該會好啲-黑糖珍珠鮮奶 $29呢杯真係唔太建議🤣鮮奶正正常常,無咩特別,但珍珠無黑糖味之外,同上面所講既一樣都係偏硬唔彈牙,係唔好食既珍珠!-✨建議少冰/無冰,因為正常冰量都幾多下,去到後尾變到好淡。
火焰焦糖珍珠鮮奶 $32
黑糖珍珠鮮奶 $29
✨建議少冰/無冰,因為正常冰量都幾多下,去到後尾變到好淡。
2019-03-03 29 浏览
食飯後有點口乾買了杯飲品這間店鋪有幾個打卡位呢~粉紅色的字很少女風格哦😍如果Follow店鋪的Facebook/Instagram會有HKD $3的折扣優惠美女店員的服務態度有很好飲品酸酸甜甜的 很不錯
食飯後有點口乾買了杯飲品
這間店鋪有幾個打卡位呢~
粉紅色的字很少女風格哦😍
如果Follow店鋪的Facebook/Instagram
會有HKD $3的折扣優惠
美女店員的服務態度有很好
飲品酸酸甜甜的 很不錯[调皮]

2019-03-02 40 浏览
一茶詞個名好得意同連鎖店不同的是更有心思飲品好特別 新嘗試😚😚😚一出太子地鐵站 就會見到就腳又影搵 買完杯野飲 可以係店內影相打下卡透明度好高呀 文青打卡牆🥰🥰🥰呢度既座位有限諗黎諗去都揀唔到飲咩小店有小店既特色 因為佢有兩杯好吸引既野飲火焰焦糖珍珠鮮奶同埋烤棉花波波茶 我就揀左火焰焦糖珍珠鮮奶 有凍有熱 咁冬天就緊係揀熱啦暖下身都好呀面個層係脆卜卜既焦糖珍珠都好好食 個甜度對我就岩岩好小食- 棉花波波脆好有創意呀烤過既棉花波波同脆片撈埋一齊食好特別既食法可以試下仲有枝心型既醬以為係煉奶原來唔係 好似係cream 定奶咁唔甜既 😉😉 吱左啲落去 又幾好食
一茶詞個名好得意

唔甜既 😉😉 吱左啲落去 又幾好食
2019-03-02
  • 火焰焦糖珍珠鮮奶
2019-02-15 73 浏览
呢間咁難飲嘅鋪頭,竟然無負評😨雖然個環境係ok,有得比你打下卡咁杯野飲望落去都係正正常常,但一飲落去真係有好大嘅反差。嗌左杯特濃紫薯鮮奶同黑糖珍珠鮮奶都唔掂,甚至稱得上係神奇😵建議大家不如行多兩步再加多一蚊飲老虎堂仲好。呢杯特濃紫薯鮮奶真係好神奇,因為佢就咁飲落去只有微弱嘅紫薯味,但係自稱特濃🤪入面嘅紫薯粒就咁食的話係完全無味😨有d懷疑自己食左乜。呢杯黑糖珍奶又係木好神奇,皆因佢望落去掛晒杯咁,一飲落去又*好似*有黑糖味,但再飲第二啖發現,拖肥味黎嘅喂!唔知係佢有心魚目混珠定落錯啦😵,但真係好失望囉,珍珠又好似食緊膠咁。不過大家想試下拖肥珍奶都可以一戰嘅。
特濃紫薯鮮奶

黑糖珍珠鮮奶

2019-02-13 65 浏览
珍珠奶茶咁盛行. 本身對呢類店鋪冇乜特別嗜好。 但朋友的盛情推薦下, 試左太子站的一茶詞。結論: 唔錯喎又! 過程: 叫左兩杯皇牌: 紫薯同棉花糖。 紫薯🍠不能不稱讚, 粒粒新鮮紫薯🍠蓉再加鮮奶, 用料真才實料, 我叫左最少甜, 認真不負眾望, 飲落好新鮮,好快飲晒成杯! 棉花糖: 好特別的口感! 用棉花糖代替一大舊咸芝士, 飲落冇咁大罪惡感之餘,你會見到距係用棉花糖本身的甜味! 如如果大家經過又口渴,我真心覺得呢兩款不錯。我見都有報張報導,果然不錯,可以一飲。
結論: 唔錯喎又!
過程: 叫左兩杯皇牌: 紫薯同棉花糖。