又有新開的台式飲品店,是次光顧原因很簡單,因為它就在地鐵站旁邊,非常方便!而且看到它小店裝修也有點走小文青的風格。試業期間有優惠,那就試試吧黑糖伯爵拿鐵 $25加了黑糖珍珠(+$4),很少見妨間的黑糖奶茶還可以選茶底,通常都是配鮮奶或普通紅茶,有些店也有得挑選茶底,不過真的比較少。而這一間就有烏龍、錫蘭和伯爵供選擇,我就揀挑了特別一點的伯爵。看到杯身都有一點點黑糖掛杯,一呷茶味先岀,但也不算太重,黑糖味和奶味都較弱,珍珠也沒有黑糖味道,整體有待改善。不過有發現杯身有個特別的小地方嗎?就是英文字是特意左右反轉寫,因為要你自拍才知道它是寫什麼,挺有意思的!竹炭抹茶拿鐵 $25有漸變效果,沒搞拌均勻之前試試,抹茶味挺足夠的,帶一點點抹茶甘香,而竹炭的味道就是甜甜的。而搞拌均勻之後整杯的味道就略為淡了些,抹茶味沒有第一口喝那麼重,奶味也不夠,但我也比較喜歡這一杯,建議抹茶比例再多一點就不錯了。當然要在拍照牆前拍一下「呃LIKE」相~小店還是非常新,才開業不久,飲品可能還未熟練,不過定價比較便宜,價格合理,看到裝修以至杯身設計也有下點心思,支持小店,希望繼續進步!

而且看到它小店裝修也有點走小文青的風格。

試業期間有優惠,那就試試吧

黑糖伯爵拿鐵 $25
黑糖伯爵拿鐵
黑糖伯爵拿鐵

,挺有意思的!

竹炭抹茶拿鐵 $25
竹炭抹茶拿鐵

竹炭抹茶拿鐵

當然要在拍照牆前拍一下「呃LIKE」相~

2018-10-21
3 分钟 (外卖自取)
2018-10-21 60 浏览
今日同老公拍拖經過太子,突然發現有間新嘅珍珠奶茶店,俾佢個鋪頭名同埋入邊裝飾吸引左然後仲見到舖頭有塊牌棟住試業優惠每杯減$3😱😱望下個價錢牌,喺旺角區都只係賣緊2X蚊😯冇理由唔試近期大熱嘅黑糖鮮奶㗎嗱嗱聲嗌左杯黑糖鮮奶加珍珠,老公就想試吓生果茶,就嗌咗個鮮橙滿滿我個杯黑糖珍珠鮮奶,第一啖就㗳到佢個陣黑糖味,加埋珍珠嘅煙銀,奶味又冇重到搶咗黑糖味,剛剛好配搭得宜👍🏻👍🏻感覺飲左晤會肥咁😝然後發現佢哋聲稱不含奶精或奶蓋粉仲話係以原片茶葉沖泡每杯飲品咁我就試啖老公個杯鮮橙滿滿老公個杯茶味好出好清香,但又有橙味係中間飄出嚟,平時唔會揀飲橙汁嘅我都覺得呢杯唔錯喎,我諗嗰杯有好多生果嘅果茶應該仲好飲👍🏻而且我忍唔住食咗老公嗰啲橙肉😝唔酸小小甜甜地幾好喎我諗要趁佢減$3嘅時候試多幾次其他款先🤣🤣老公都話下次要試竹炭系列
然後仲見到舖頭有塊牌棟住試業優惠每杯減$3😱😱

而且我忍唔住食咗老公嗰啲橙肉😝唔酸小小甜甜地幾好喎

2018-10-21
  • 黑糖珍珠鮮奶
2018-10-21 44 浏览
路經花園街時留意到太子道西新開了一間名叫做「一茶詞」的特色茶飲店店舖裝修以純白色為主,感覺簡單潔淨飲品嘅種類都幾廣泛,除左大熱芝士奶蓋類既飲品外,仲有黑糖同果茶系列,亦有頗特別和罕有的竹炭系列茶飲當日就同朋友點左個芝士奶蓋金鳳茶王 & 奶蓋竹炭烏龍茶。飲品嘅賣相都幾靚,黑色竹炭烏龍茶既外表好特別!芝士奶蓋都幾有厚度,質地尚算濃稠,但芝士味略淡。金鳳茶王茶味香濃,整體不錯奶蓋竹炭烏龍茶,黑漆漆的竹炭其實係冇味的😂😂只飲到烏龍茶味
店舖裝修以純白色為主,感覺簡單潔淨

奶蓋竹炭烏龍茶,黑漆漆的竹炭其實係冇味的😂😂只飲到烏龍茶味
其他
最近黑糖珍珠飲多了,有時候都想飲一啲清新嘅手搖茶飲料,琴晚同朋友食完飯見到太子地鐵站B出口旁新開咗一間新嘅手搖茶飲料店,個名幾得意叫一茶詞,不同的茶為主打,價錢都係20幾蚊一杯,而且新張期間每杯減$3,於是就吸引左我同朋友每人買一杯試吓。我哋見到有好多茶類嘅飲品選擇,仲有奶蓋,即時令我諗起我至愛嘅喜茶😝同我至愛嘅喜茶比係有啲唔公平㗎啦😂好啦,咁我以平常心去試杯茶啦😋我哋叫咗水果一茶詞($27)同埋奶蓋玫瑰紅茶($23)價錢就唔算貴,不過最緊要都係要好飲先有下次。水果一茶詞其實即係水果茶,首先佢嘅size已經令我覺得幾滿意大大杯咁, 今年嘅水果有青檸,香橙🍊檸檬🍋和兩粒大大粒嘅龍眼肉,都算幾足料,睇上去好靚👍我同朋友都急不及待要是佢嘅茶,飲咗一啖即刻對眼,飲落去唔錯喎👍茶味好香好濃,我哋係正常甜度都唔會覺得好甜,水果嘅甜酸味都帶得出,水果茶來講我真係幾收貨,至少完勝之前我飲過不知所謂的一芳先,都贏幾條街👍👍👍奶蓋玫瑰紅茶店員問我地奶蓋要邊一款味道,有原味,芝士,岩鹽同埋玫瑰四款口味,我哋二話不說就揀咗芝士奶蓋🤣我哋見到店員真係用手係咁搖而唔係用機器搖啲茶,之後將啲芝士奶蓋好細心放上杯面,

水果一茶詞

奶蓋玫瑰紅茶店員問我地奶蓋要邊一款味道,有原味,芝士,岩鹽同埋玫瑰四款口味,我哋二話不說就揀咗芝士奶蓋🤣我哋見到店員真係用手係咁搖而唔係用機器搖啲茶,之後將啲芝士奶蓋好細心放上杯面,每一杯都幾細心去整咁,不過我們好奇如果顧客一多咪會好踢腳囉?😅
芝士奶蓋玫瑰紅茶

第一啖當然先試芝士奶蓋,並無想像中嘅濃,但都有芝士味,再飲落去試吓茶,玫瑰花茶嘅香味十分岀,紅茶同芝士奶蓋味道融合咗,又真係幾夾唔會比其中一邊搶晒啲味,可能因為咁所以芝士味冇咁濃,仲有淡淡玫瑰清香,杯野幾得有驚喜喎!

我覺得宜家呢個世代飲料店開到成行成市,小店想突圍而出真係幾困難,因大店宣傳強勁壟斷市場,但我相信只要小店保持水準,默默地堅持就一定會有捧場客,呢家一茶詞小店我撐佢啊,幾用心,啲嘢飲真係幾得!起碼好過某幾間大型飲品店先啦!
店名:一茶詞

#一茶詞
2018-10-18
芝士奶蓋玫瑰紅茶
2018-10-19 44 浏览
今日經過太子地鐵站想去食炸薯條,但咁啱間炸薯條店結束左,不過俾我見到隔兩間舖新開左一間新嘅珍珠奶茶店,個名幾搞笑叫一茶詞,我就行過去睇下,當我行到間舖前面,一位店員就已經帶住笑容同我打招呼。我從間舖嘅餐牌睇到有一款種特別茶飲叫【竹炭系列】,之前我就冇見過其他台式茶飲店有呢款茶,所以我就買左一杯【竹炭鮮奶鳥龍】,杯茶有好香嘅鳥龍茶味,奶味亦夠,間舖頭亦標鎊唔用奶精,而係用鮮奶,咁應該會健康啲,下次會再試下間店其他茶。
竹炭鮮奶烏龍
2018-10-18
竹炭鮮奶烏龍
2018-10-19 45 浏览
星期五晚上收工經過太子地鐵站近聯合廣場出口,見到有一間新開叫”一茶詞”的台式茶飲店,裝修幾簡潔特别,同一般台式茶千篇一律的裝修不一樣,就抱著試試的心態,在店員的推薦下就買了一杯”凍紫薯拿鐵”,等了大約3-4分鐘,飲了一兩口就已經感覺到很濃的紫薯味道,仲估唔到可以食到一粒粒紫薯,紫薯和鮮奶味道balance,不會太甜,整體有90分以上。店員態度親切有禮,一見到我就say hello。下次會試下店員推介的signature 飲品”竹炭系列”同“水果茶系列”
2018-10-19
4 分钟 (外卖自取)
$25 (其他)
2018-10-18 49 浏览
係太子附近食完飯,見到有間新開的飲品鋪,地點便利,一出地鐵站就見到,而且有新張優惠,決定買杯飲下!裝修簡潔又帶啲文青風格,係打卡既好地方😎我地叫左一杯水果一茶詞同一杯奶蓋碳香烏龍。我見佢有得加蜜糖咁特別,就決定加落水果茶。店員仲好細心同我解釋個甜度,蜜糖同水果茶夾,甜度啱啱好,好好味!成杯水果茶好清甜,水果仲好足料!真心推介大家飲,仲要只係$27,大大杯,平過好多地方!另外奶蓋烏龍茶方面,奶蓋好厚身,好香滑,茶味香醇!佢呢到的奶蓋有好多口味,原味,芝士,岩鹽,玫瑰,下次要叫下其他口味先得!

裝修簡潔又帶啲文青風格,係打卡既好地方😎
我地叫左一杯水果一茶詞同一杯奶蓋碳香烏龍。

2018-10-17 44 浏览
今晚同友人係太子附近食完飯,我自己係聯合廣場行左一陣有d 口喝,咁岩見到附近有間新開既台灣飲料🥤既舖頭,個名都幾特別叫《一茶詞》🤗,幾有詩意咁既感覺!Give me tea and nobody gets hurt! 睇完個menu 都唔錯咁,價錢合理唔太貴,新開業期間仲減$3/杯,就膽粗粗咁入左去試一試先,本身我都鍾意飲茶,所以我叫左杯正常奶蓋四季春試下先,店員好貼心咁同我講奶蓋有幾款口味,有原味,芝士,岩鹽同玫瑰🌹口味,我就揀左岩鹽口味配奶蓋應該效果會唔錯,店員好用心咁沖我杯茶,終於到左我手上啦!個四季春茶味🍵都好香濃,配埋個岩鹽咸咸地既奶蓋味道真係絕配,店員又冇放太多冰,否則就會溝淡d 茶味!可能太口喝既關係,我好快就KO晒成杯,份量岩岩好,位置仲超近太子MTR,好方便,下次再經過附近都要再encore 多次充滿住台灣茶味既店舖😎
岩鹽奶蓋四季春
2018-10-17
$21 (其他)
岩鹽奶蓋四季春
  • 奶蓋四季春
2018-10-17 325 浏览
紅日嘅晚上,行開過黎太子搵食。發現左一間新開嘅台飲店- 一茶詞 晚上嘅8點左右,見唔洗等就決定試下新野先。裝潢風格非常簡潔,以白色為主調。令粉紅neon lights 更加突出。櫃位嘅底部清楚寫住店舖嘅中文名字。餐牌上飲品嘅價錢比一般台飲定價較便宜,新張試業期間,每杯減$3!等待嘅期間,見到佢地刻意標明店舖採用meji牛奶,相信奶蓋系列都有d 保証。最後叫左:一杯水果一茶詞 $27 紫薯拿鐵 $25(每杯再減$3)店內少少,仍不乏打卡位!喜愛鐵絲網與neon lights 呈現整體的畫面感覺。Anytime is tea time!紫薯拿鐵有少夢幻浪漫嘅漸層紫藍色,飲落順口、淡淡紫薯香,甜度正常都唔會過甜。底部仲有大量紫薯粒粒增強整杯飲品嘅口感。水果一茶詞一飲首先最出嘅熱情果底、仲有陣陣橙同檸檬嘅果香,茶底味道依然出到,廿幾蚊做到呢個效果都幾驚喜。慢慢飲飲下,浸在果茶內嘅西柚味道開始出黎,又飲到另一種果香味。

晚上嘅8點左右,見唔洗等就決定試下新野先。

裝潢風格非常簡潔,以白色為主調。
令粉紅neon lights 更加突出。

櫃位嘅底部清楚寫住店舖嘅中文名字。

餐牌上飲品嘅價錢比一般台飲定價較便宜,
新張試業期間,每杯減$3!

最後叫左:
一杯水果一茶詞 $27
紫薯拿鐵 $25
(每杯再減$3)

店內少少,仍不乏打卡位!
喜愛鐵絲網與neon lights 呈現整體的畫面感覺。

Anytime is tea time!

底部仲有大量紫薯粒粒增強整杯飲品嘅口感。

• 水果一茶詞
2018-10-17 54 浏览
呢日經開始創,見到開左間新既飲品舖,見新開張有優惠又咁岩口渴就試下啦。試茶期間每杯減$3~小店堅持以原片茶葉沖泡,標榜茶味十足、用料天然,不含奶精或奶蓋粉種類繁多,Latte、奶蓋、近期大熱既黑糖、果茶樣樣齊。水果茶睇樣就知好足料大大塊西柚、青黃檸檬、龍眼肉。茶底係金鳳茶王,屬於白茶,味道清香帶微澀,同西柚味好相配,飲起黎好清新醒神。裡面既水果食落好新鮮,特別係龍眼,好爽甜。+$8 芝士奶蓋,可能因為無用奶蓋粉,奶蓋偏削,但幾滑有淡淡奶味,無咁甜漏。整體味道唔會好甜好假紫薯味,底下好多紫薯粒,甜甜地好綿好有口感。最得意既係杯身既字無鏡面倒轉印刷,要自拍先會睇到句字寫咩,好有心思

試茶期間每杯減$3~

種類繁多,Latte、奶蓋、近期大熱既黑糖、果茶樣樣齊。

水果茶睇樣就知好足料
大大塊西柚、青黃檸檬、龍眼肉。

裡面既水果食落好新鮮,特別係龍眼,好爽甜。