2018-11-01 47 浏览
奶蓋竹炭烏龍茶呢到既奶蓋會俾4款口味大家揀,小妹揀咗玫瑰味,都幾特別不過玫瑰味唔會好濃,比較濃味係個奶蓋。竹炭本身就無咩味既,所以呢杯都係主靠烏龍茶既茶味。烏龍茶無加任何糖漿所以唔會好甜,唔鍾意甜既人都可以揀水果茶呢到既水果茶都好足料,有西柚、荔枝等等既水果,加咗茶又唔會好甜。茶底又夠香,所以呢杯水果茶可以飯後飲都唔錯總括,呢間店舖既位置真係好方便,太子地鐵站出口一出就已經見到,如果係附近行經既都可以一試
奶蓋竹炭烏龍茶
呢到既奶蓋會俾4款口味大家揀,

水果茶
呢到既水果茶都好足料,

總括,呢間店舖既位置真係好方便,
太子地鐵站出口一出就已經見到,如果係附近行經既都可以一試
2018-11-01 107 浏览
今晚去聯合廣場食晚飯,一出太子地鐵站口,便見到一間新開的台式飲品店,裝飾時尚,賣的都是近期流行的台灣珍珠奶茶、黑糖珍珠鮮奶、奶蓋和果茶。門口的Banner推薦一款新口味-火焰焦糖珍珠鮮奶,咁特別,當然要試一試,於是點了一杯,除此之外,又點了一杯芝士奶蓋金凰。等了一會,兩杯飲品便沖好了,先講火焰焦糖珍珠鮮奶,店員臨沖好封蓋前,用火槍燒一燒杯面的糖,做成一個焦糖的效果,猶如吃法式焦糖笨蛋般,當攪勻面的焦糖,每口黑糖鮮奶都有卜卜脆的口感和焦糖的味道,配搭新鮮而且十分夾。至於芝士奶蓋金凰,奶蓋可選幾隻味,最後選了至愛的芝士味,奶蓋的芝士味濃,奶蓋口感厚實富奶味,配上香濃的金鳳茶,認真一絶。試業期間,一律減三元,愛飲台式飲品的朋友一定要試。

外卖自取
$25 (其他)
2018-11-01 39 浏览
當日晏晝時間好頸渴, 突然好想飲珍珠奶茶。見過呢間鋪頭,試一試他們很出名的焦糖珍珠奶茶。無論色香味都俱全,色澤鮮明, 香味濃郁,濃濃的焦糖味。味道溫馨,有家一樣的感覺。第一啖入口,濃濃奶香,代表濃情化不開。最啱就係帶自己心愛的女朋友來飲,可惜佢唔得閒。忙碌嘅感覺令人覺得放鬆,倍感自然。將工作嘅煩惱拋諸腦後,我覺得聽日都想嚟試一試。可惜嗰度好似冇嘢食,我想試一試佢哋有冇燒賣。人情味很濃。😊😊😊😊
當日晏晝時間好頸渴, 突然好想飲珍珠奶茶。
見過呢間鋪頭,試一試他們很出名的焦糖珍珠奶茶。
第一啖入口,濃濃奶香,代表濃情化不開。
可惜嗰度好似冇嘢食,我想試一試佢哋有冇燒賣。
人情味很濃。😊😊😊😊
2018-10-30 26 浏览
太子又開咗一間新嘅飲品店!今次呢間叫一茶詞!呢道有好多選擇,我飲左佢哋嘅一茶詞水果茶水果茶茶底味濃,有百香果同橙味!另外仲有好多生果做配料,感覺清新!而且價錢唔算太貴。另外佢鋪頭裝修好靚,買完嘢飲可以慢慢影相
太子又開咗一間新嘅飲品店!
今次呢間叫一茶詞!呢道有好多選擇,我飲左佢哋嘅一茶詞水果茶

水果茶茶底味濃,有百香果同橙味!
另外仲有好多生果做配料,感覺清新!而且價錢唔算太貴。

另外佢鋪頭裝修好靚,買完嘢飲可以慢慢影相
2018-10-28 52 浏览
又有一間 台灣茶飲店 加入油尖旺呢一個大戰場講緊嘅係呢間叫一茶詞嘅茶飲店,位置係 太子地鐵站 聯合廣場出口, 轉個彎就到, 非常方便。 店舖唔係好大, 但係裝修俾人感覺好清新, 而且靠牆嘅一邊仲有打卡位添 。今次同朋友經過,口痕叫咗兩杯嘢飲,黑糖珍珠鮮奶茶欣賞佢地用meji 的奶, 保証奶味夠濃,雖然黑糖珍珠無得揀甜度, 但冰度都有3款可以揀, 100%, 50% 同0%, 我揀左50%, 如果有得揀25%會更加好不過d珍珠比想像中硬,如果再q軟d會更合口味水果一茶詞朋友想飲得fresh 1D, 叫左水果一茶詞,茶底冰涼配上大量新鮮水果,有荔枝, 西柚, 青檸同檸檬, 口味清新輕盈,透明杯中入面滲出的一片橙黃嫩綠,剩睇七彩外表已覺得療癒,唔會太甜, 又唔會過酸~飲落仲好fresh tim~
又有一間 台灣茶飲店 加入油尖旺呢一個大戰場
講緊嘅係呢間叫一茶詞嘅茶飲店,
今次同朋友經過,口痕叫咗兩杯嘢飲,

黑糖珍珠鮮奶茶

欣賞佢地用meji 的奶, 保証奶味夠濃,
黑糖珍珠鮮奶茶

雖然黑糖珍珠無得揀甜度,

但冰度都有3款可以揀, 100%, 50% 同0%,

我揀左50%, 如果有得揀25%會更加好
不過d珍珠比想像中硬,如果再q軟d會更合口味

朋友想飲得fresh 1D, 叫左水果一茶詞,

水果一茶詞

透明杯中入面滲出的一片橙黃嫩綠,
剩睇七彩外表已覺得療癒,
唔會太甜, 又唔會過酸~
飲落仲好fresh tim~
2018-10-28 37 浏览
奶蓋伯爵紅茶($23) +珍珠($4)奶蓋可以揀原味/岩鹽/芝士/玫瑰,我就揀左岩鹽味,奶蓋幾杰身,唔太岀奶味。伯爵紅茶茶底唔錯,茶味好岀!水果一茶詞($27) +珍珠($4)水果茶百香果味比較重,但都冇蓋過茶底,又唔會太甜,唔錯!店舖有好多個打卡位,杯身後面既字句有特別既design反轉左黎印,比你selfie既時候就會變返正,呃like一流。店舖係太子B2岀口一岀轉右就係,好方便!趁宜家試業期間每杯減$3快d去試試啦!
奶蓋伯爵紅茶($23) +珍珠($4)

水果一茶詞($27) +珍珠($4)
水果茶百香果味比較重,但都冇蓋過茶底,又唔會太甜,唔錯!

珍珠奶茶實在係難以抗拒,間5中都一定要飲下!就近近地喺正太子地鐵站出口側邊,有哩間小清新風格嘅奶茶店,諗住試一試。哩度真心係一個幾唔錯嘅打咭位剛開張仲有每杯減 $3嘅優惠,真係好抵飲㗎!不過哩度定價都唔貴,而且種類亦好多,真係唔怕會揀唔到,梗有一款自己鐘意嘅叫左佢招牌嘅黑糖珍珠奶茶,好香茶味之餘,個奶茶同黑糖比例亦較得好好,唔會話太甜,亦唔會唔夠甜珍珠細細粒亦好軟熟,份量多,紫薯鮮奶真係落足料咖,杯底有一舊舊嘅紫薯,好甜好好食我雖然我嗌熱嘅,無佢幅圖影相嘅漸變效果,不過見到佢紫色咁樣,就可見係落足料

哩度真心係一個幾唔錯嘅打咭位

剛開張仲有每杯減 $3嘅優惠,真係好抵飲㗎!

黑糖珍珠奶茶

珍珠細細粒亦好軟熟,份量多,

紫薯鮮奶真係落足料咖,杯底有一舊舊嘅紫薯,好甜好好食

熱紫薯鮮奶
下午茶
黑糖珍珠奶茶
熱紫薯鮮奶
2018-10-26 40 浏览
話說約左朋友在太子站等,佢老人家遲到三個字,等得我有d火氣大,好在佢都算識做,請我飲野。太子地鐵的B出口地面,新開左一檔,「一茶詞」,十分就腳。野飲款式繁多有茶類也有奶類或是果茶,可以調整甜度和冰量。我地飲奶蓋竹炭烏龍,荔枝滿滿。奶蓋竹炭烏龍就矮矮肥肥,荔枝滿滿就高身d,荔枝滿滿的荔枝味好香,同茶的搭配好和諧,揀左微甜少冰,所以很清,感覺很健康。奶蓋烏龍的竹炭味唔太突出,但烏龍卻好香,配在一起也很不錯,清涼解渴。

野飲款式繁多
有茶類也有奶類或是果茶,可以調整甜度和冰量。

我地飲奶蓋竹炭烏龍,荔枝滿滿。

奶蓋竹炭烏龍就矮矮肥肥,荔枝滿滿就高身d,

2018-10-21
5 分钟 (外卖自取)
其他
行完始創中心口乾乾地想搵野飲見呢到開左間新既飲品店令我既試新野之魂又再啟動!==============================選擇唔算特別多,但都唔算少不過價錢相對其他飲品店都算係幾相宜雖然鋪仔細細但裝修都唔馬虎試業期間仲可以每杯減3蚊真係抵到爛要係佢呢個優惠完之前再黎先得紅柚滿滿(左)、水果一茶詞(右)先講紅柚滿滿可以見到真係滿滿既紅柚茶底都好香而且同紅柚本身既甘香都好搭配雖然我冇叫到少甜但係個人認為唔夠甜因為始終紅柚本身都係甘d所以甜少少會好d但整體味道都唔錯而水果一茶詞飲既第一啖就感受到好香既熱情果味之後會慢慢滲出陣陣既橙香同檸檬既果香而且加埋本身都幾靚既茶底令人一飲再飲另外不得不提既係店家既巧思見到杯身既字反轉左唔好以為係印錯其實係特登反轉印比人自拍打卡用因為咁就唔怕自拍果陣d字會反轉左啦真係好有心思喎
行完始創中心
口乾乾地想搵野飲
見呢到開左間新既飲品店
令我既試新野之魂又再啟動!
選擇唔算特別多,但都唔算少
不過價錢相對其他飲品店都算係幾相宜
雖然鋪仔細細
但裝修都唔馬虎
試業期間仲可以每杯減3蚊
真係抵到爛
要係佢呢個優惠完之前再黎先得
紅柚滿滿(左)、水果一茶詞(右)
先講紅柚滿滿

其實係特登反轉印比人自拍打卡用
因為咁就唔怕自拍果陣d字會反轉左啦
真係好有心思喎
2018-10-20
$20 (宵夜)
  • 紅柚滿滿
2018-10-25 50 浏览
食過中午飯,在太子附近遊蕩,口乾無聊的時候發現原本地鐵口多左一檔飲品,叫一茶詞,仲在試業期。價錢中位數,可以自由調配糖份同冰,岩晒我地呢d麻煩的香港人。皇牌推介,識揀一定揀黑糖珍珠鮮奶,前一排咁火熱,勁多店賣黑糖珍珠鮮奶,變成全城熱話,我都諗住試下呢一間,同之前飲過的比較下。我喜歡甜度可以自由調配,畢竟不是間間都可以,珍珠也都Q彈,鮮奶優質,奶味香濃。半糖少冰,午後提神佳品。小店開在地鐵口,就腳。下次再來。

小店開在地鐵口,就腳。下次再來。

2018-10-22
下午茶
2018-10-25 24 浏览
天氣涼返小許,適合逛街。行到太子附近看到有間新開的店鋪《一茶詞》。 八掛之下便過去看看以茶為主,在苦惱之製最好都係問問店主有什麼推介, 果茶、拿鐵系列都好好賣,於是我們點了:-紫薯拿鐵 HKD 25Wow ... 紫色好靚啊! 味道淡淡的,但甜度不用再調。竹炭抺茶拿鐵 HKD 25抺茶控的我不論是抺茶、煎茶、培茶通通都鍾意! 而抺茶配上竹炭又幾夾播~~ 等候期間, 門口有句slogan “anytime is tea time” —- 覺得幾有意意。可以套用係公司就好了 !

紫薯拿鐵 HKD 25
Wow ... 紫色好靚啊! 味道淡淡的,但甜度不用再調。

竹炭抺茶拿鐵 HKD 25

2018-10-23 45 浏览
是日和阿妹行街,我們一出地鐵站見到有間新開的飲品店,見到每杯飲品有減3蚊的優惠,所以就當試吓新野=]望見價位都不算貴,原本想加胚芽,可惜當日冇晒>.<裡面的裝潢簡單得來感覺好舒服~~~我點咗竹炭烏龍拿鐵,攪拌後飲感覺不錯,奶唔太點,茶味淡淡得來又唔會搞到冇晒奶味~~~而阿妹點的水果一茶詞簡直超正,有水果(荔枝兩粒、西柚和檸檬)配茶,感覺甜中帶點茶味,我飲咗一啖就覺得更吸引,我地兩姊妹仲一人一粒荔枝分享

望見價位都不算貴,原本想加胚芽,可惜當日冇晒>.<

裡面的裝潢簡單得來感覺好舒服~~~

2018-10-20
2018-10-23 53 浏览
依家珍珠奶茶已經係香港地開到成行成市 香港地無一個地區無珍珠奶茶店(台式飲品)但沖得好味既 有水準就唔係每一間都有而今次好好彩 俾我飲到一間係有水準既台式飲品呢間飲品都係可以自行揀選甜味 冰凍外在裝修簡潔 有一個角落位供俾客人飲野(企位)飲台灣飲品必飲珍珠奶茶啦而我飲既係錫蘭奶茶拿鐵加$4 珍珠另外一杯就係一茶詞水果茶係絕對絕對絕對係好有原有水果味 而且同時係飲到有茶味 係推薦👏👏👏下一次我都會再去飲 希望開多幾間唔同區🤤
依家珍珠奶茶已經係香港地開到成行成市
香港地無一個地區無珍珠奶茶店(台式飲品)
但沖得好味既 有水準就唔係每一間都有
而今次好好彩 俾我飲到一間係有水準既台式飲品

呢間飲品都係可以自行揀選甜味 冰凍

外在裝修簡潔 有一個角落位供俾客人飲野(企位)

飲台灣飲品必飲珍珠奶茶啦
而我飲既係錫蘭奶茶拿鐵加$4 珍珠

另外一杯就係一茶詞水果茶

下一次我都會再去飲 希望開多幾間唔同區🤤
2018-10-22 43 浏览
喺太子食完飯,又心郁郁想飲杯野。行過見到呢間應該係新開既茶飲店,裝修好靚。望一望menu 都幾吸引,又唔太貴,試業期間仲有得減$3! 最貴都唔駛$30最平$15就有交易幾抵飲點左一杯奶蓋金鳳茶王,奶蓋有幾種味可以揀,我就揀左芝士味,另外一杯係水果一茶詞。兩杯茶個茶底都幾好飲,茶味香濃無酸味,而且就算加左奶同水果都好,茶味都無被蓋過。水果一茶詞有我最愛既西柚,勁清新,另外仲有青檸同埋荔枝等等,飯後飲都好岩。店內仲有好靚既裝修比我打卡!相信店主都擺左好多心機喺店鋪設計度!
喺太子食完飯,又心郁郁想飲杯野。
行過見到呢間應該係新開既茶飲店,裝修好靚

望一望menu 都幾吸引,又唔太貴,試業期間仲有得減$3!

最貴都唔駛$30
最平$15就有交易
幾抵飲

2018-10-22
宵夜
2018-10-22 38 浏览
今日係聯合行完去地鐵站之時見到呢間台式飲品店做緊試業優惠!店面光明,整潔!睇完一輪menu之後,都係比奶蓋深深咁吸引着😊❤️要左一杯芝士奶蓋金鳳茶王加黑糖珍珠 *注意:佢地既奶蓋可以揀原味/芝士味/玫瑰味/岩鹽味口味都真係好多選擇...但係我都係抵擋唔住芝士既引誘🤭🤭🤭店員加奶蓋中...茶味好香,好清新!好醇👍🏻👍🏻👍🏻芝士奶蓋既芝士味好重!黑糖珍珠有咬口!佢地仲有2個靚靚既霓虹燈比大家打卡🎈🎈
今日係聯合行完去地鐵站之時見到呢間台式飲品店做緊試業優惠!
店面光明,整潔!
睇完一輪menu之後,都係比奶蓋深深咁吸引着😊❤️
要左一杯芝士奶蓋金鳳茶王加黑糖珍珠
*注意:佢地既奶蓋可以揀原味/芝士味/玫瑰味/岩鹽味
口味都真係好多選擇...
但係我都係抵擋唔住芝士既引誘🤭🤭🤭
店員加奶蓋中...

茶味好香,好清新!好醇👍🏻👍🏻👍🏻
芝士奶蓋既芝士味好重!
黑糖珍珠有咬口!
佢地仲有2個靚靚既霓虹燈比大家打卡🎈🎈