2021-07-05 28 浏览
𝒥𝒶𝓅𝒶𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝓊𝑒𝓃 𝒲𝒶𝓃今日心血來潮想食拉麵,無意之中經過呢間餐廳,決定一試。餐廳既裝修簡單而舒服,二人入坐被安排左𝒷𝒶𝓇 枱既位置。點左兩個拉面,仲可以加配小食。🌟魚介豚骨沾麵($78)餐廳比較貼心,沾面可以揀凍定熱同埋口感(淋𝒹定硬𝒹),我揀左正常🤣沾面本身有半隻流心蛋同埋四片叉燒,叉燒比較肥美,個人覺得好好味。佢既湯超濃同埋勁香,飲到好濃郁既魚介香味,入面仲有幾舊肥肉(定叉燒?),麵條掛滿湯汁,非常好味呀!但太咸唔建議直接飲,可以係食完沾面之後叫侍應幫手加入清湯,呢個時候飲就𝓅𝑒𝓇𝒻𝑒𝒸𝓉 啦🤣🌟白湯豚骨拉麵 ($69)面既份量都好多,同樣有叉燒、流心蛋、木耳、荀、大量蔥花仲有紫菜,湯底上面有一層油脂,不過味道非常濃😃😃😃但又唔會過咸,都做到掛湯既感覺,勁正🥰🌟章魚燒($28)呢個小食有5粒,不過比較細粒🥺個外皮整到好脆好熱,連埋紫菜、燒汁同沙律醬一齊食好惹味。每粒入面都有一粒章魚粒🐙,可惜就比較細粒😂。📍 一生懸麵 𝗜𝘀𝘀𝘆𝗼𝘂𝗸𝗲𝗻𝗺𝗲𝗻荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖

🌟魚介豚骨沾麵($78)

🌟白湯豚骨拉麵 ($69)

🌟章魚燒($28)

📍 一生懸麵 𝗜𝘀𝘀𝘆𝗼𝘂𝗸𝗲𝗻𝗺𝗲𝗻
荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖
2021-07-04
2021-07-04 42 浏览
早排同謙謙係千色匯食壽司時已經比對面的拉麵店吸引左,因為謙謙和我都喜歡食沾麵的,緊係要來嘆返碗啦!⚛ 海老沾麵 ~ 呢到幾好有3款沾麵可以選擇,謙謙一見到已經 mark 住話要海老了,因為相片好吸引, 來到時同相一樣成碗都係細細隻海老放拉麵入去後再夾上來已經沾滿哂入口帶有濃濃的蝦味。⚛ 辛辣拉麵 ~ 兩碗拉麵都係有兩塊叉燒,叉燒燒得香口,肥瘦適中夠軟腍, 拉麵可以自行選擇軟硬度,辛辣味夠辣,麵連湯一起送入口,感覺超正糖心蛋亦做得唔錯。⚛ 唐揚炸雞 ~ 我喜歡的炸物,炸雞點上蛋黃醬夠滋味,外脆內爆汁。⚛ 章魚燒 ~ 普通左小小,可能炸雞太出色,兩者會比下去。

⚛ 章魚燒 ~ 普通左小小,可能炸雞太出色,兩者會比下去。
2021-07-03 32 浏览
一生縣麵-荃灣呢間野嘅拉麵好味 都唔係第一次聽 今次終於可以黎試下 果然有驚喜好好味!🥘辛辣沾麵 ($78)辛辣沾麵啱晒食辣嘅朋友仔,麵底幾彈牙,叉燒幾香肥瘦剛剛好,食沾麵最驚食到最後碗湯凍晒,呢度有個爐可以加熱,真係超貼心,🥘魚芥豚骨沾麵 ($78)湯底好濃厚 好有豬骨湯味 而且唔係普普通通 可以講係色香味俱全 因為我本身怕辣就唔敢叫辛辣味 但我可以話 如果鍾意清湯嘅人 呢個嘅味道絕對唔差 而且好味!🥘章魚燒 ($28)章魚燒 就普普通通 同一般普通嘅章魚燒無二 未去到好好味 味道同醬料 配答起黎 都真系有啲似日本嘅章魚燒🥘唐揚炸雞($32)呢度炸雞即叫即炸,同埋炸雞只要夠新鮮就好難有伏,跟埋檸檬可以解膩,炸雞不過不失,不過$32 四舊就性價比唔高
一生縣麵-荃灣

🥘辛辣沾麵 ($78)

🥘魚芥豚骨沾麵 ($78)

🥘章魚燒 ($28)

🥘唐揚炸雞($32)
經常見到大家分享的一家麵店「一生懸麵」。繼旺角、牛頭角後,終於等到開荃灣新分店了!😎荃灣千色匯分店座位多,夠闊落,比旺角坐得舒服。👍🏻吧檯位置設有一人火鍋爐頭🍲,設計不錯。如過食到湯底變凍可以自行翻熱,能保持湯底溫度和質素。🔥🔥*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*識食一定要叫期間限定,口味會相對特別。😋😋【‼️今期限定】🍋檸檬柚子沾麵 $88聽名都覺得夠夏日,有種透心涼的清爽感。不禁令我聯想起東京「阿夫利」的柚子鹽味拉麵。檸檬柚子這個組合沒有任何違和感,沒想到混入沾湯後也相當融洽。先飲一啖湯,覺得有點鹹,但加上麵條後味道剛好。湯底味道到位,較為稀薄,有豚肉粒及蔥花。如果能做到濃厚稠密一點,會更吸引。麵底可選熱/凍,是平打麵,口感不錯。但由於沾汁較稀,掛湯力未夠。配料附帶兩片檸檬,覺得未夠酸可以加到沾湯裡去。另外還有露荀、溏心蛋半隻、叉燒兩片。不得不提叉燒做得幾出色,半肥瘦,脂肪比例分佈均衡,表面火炙過,微微帶香脆。*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*【清湯底】🦐海老沾麵 (蝦乾) $83對比起期間限定,海老沾麵略為略為遜色。雖然沾汁表面鋪滿了很多櫻花蝦碎,亦有微微帶脆的口感,

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

識食一定要叫期間限定,口味會相對特別。😋😋

【‼️今期限定】🍋檸檬柚子沾麵 $88

【清湯底】🦐海老沾麵 (蝦乾) $83
對比起期間限定,海老沾麵略為略為遜色。雖然沾汁表面鋪滿了很多櫻花蝦碎,亦有微微帶脆的口感,但清湯底未夠突出,如果能搭配濃蝦湯會更加合適。配料方面,跟普通一樣附帶竹荀、溏心蛋半隻、叉燒兩片。

2021-06-13
2021-06-28 99 浏览
去到荃灣行行下肚餓,搵餐廳個陣見到賣相唔錯,跟住又見到menu都幾吸引,入到去之後叫左沾麵要硬身,但最後來到比較淋同埋沾麵湯底唔夠濃,同埋塊肉質感唔好,然後我女朋友就叫左個白湯豚骨拉麵,湯底係唔錯,但塊肉都係口感比較差,同埋塊紫菜都已經淋哂,食落去有小小怪...到最後章魚燒,就食落章魚比較細得離譜,係咬左幾口都唔覺有章魚...食完覺得比較普通,有啲失望,都無食哂同飲哂啲湯底就走左,應該唔會再幫襯...
魚介豚骨沾麵
章魚燒
白湯豚骨拉麵
2021-06-21 684 浏览
千色店最近summer sale拎住$100-$30 的coupon於是去左荃灣三層的千色店慢慢shopping行到累了就去左千色附近的好多foodie朋友介紹的一生懸麵一生懸麵主打沾麵和拉麵第一次光顧就點了各一款再加了兩個小食🐱海老拉麵$83上菜時嚇艷了湯碗上是滿滿的紅紅的櫻花蝦乾雖然是清湯湯頭飲的時候有很濃的蝦的鹹香味但又不會過鹹蝦乾下是兩大塊肥瘦適中厚切的叉燒叉燒明顯用火槍燒過,好香但又唔會過燶還有我最愛的滑滑半熟蛋濃濃的蛋味和爽脆的筍片增添了拉麵的風味麵條可揀硬度我選了普通麵條雖幼身但爽口彈牙整體配搭不錯推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐱檸檬柚子沾麵$88沾麵可選冷熱我選了熱豬骨沾麵醬配搭檸檬柚子感覺添了一份清新酸酸甜甜鹹鹹夏天可能冷食更清爽沾麵的叉燒和蛋跟拉麵一樣不過筍片換成了更清爽的蘆筍而且加了大量椰菜配搭吃起來少了拉麵的膩麵條比拉麵粗更彈牙有口感亦更能沾到醬汁的味道推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐱煎餃子$285大隻餃子皮相當彈牙肉和菜的配搭剛好吃起來鹹鹹甜甜味道很好推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🐱唐揚炸雞$32四大件炸雞剛剛炸起出爐很夠熱外脆內軟炸粉不會太厚肉很嫩滑推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍
千色店最近summer sale

雖然是清湯
湯頭飲的時候有很濃的蝦的鹹香味
但又不會過鹹
蝦乾下是兩大塊肥瘦適中厚切的叉燒
叉燒明顯用火槍燒過,好香但又唔會過燶
還有我最愛的滑滑半熟蛋

外脆內軟
炸粉不會太厚
肉很嫩滑
推薦度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

整體而言,我覺得這間麵店無論是麵還是小食也很出色,日系裝修彷彿置身日本,座位舒適乾淨企理,我應該會再去。😊
  • 海老拉麵
2021-06-19 39 浏览
今天應朋友之約到荃灣地鐵站附近的日本拉麵店「一生懸麵」晚膳。由於時間尚早,人流不多,我們很容易便找到位子。坐下來,每張枱上都放有消毒搓手液和供客人袋口罩的紙袋,值得稱讚。👍我們看到牆上貼著柚子沾麵的海報,於是便點了兩個麵和兩個小食。“柚子沾麵”,名副其實是要“沾”上醬汁來吃的(不是浸在湯中),才可吃出沾麵爽滑的口感。酸甜的柚子醬汁,吃起來特別開胃。日式叉燒肥瘦相間,表面微焦,非常可口。“海老拉麵”,幾乎全碗都蓋滿櫻花蝦,上面有兩塊可口的叉燒,湯底有非常濃郁的海鮮味,好味得讓我全部喝完。小食方面有:“唐揚雞”,日式炸雞也不錯,香脆可口。“燒餃子”,餃子不太油膩,而且餡料的菜肉比例適中。日式湯麵除了餸料之外,最重要的便要看湯底了,這裏的湯底好味道。😋

小食方面有:

“唐揚雞”,日式炸雞也不錯,香脆可口。

“燒餃子”,餃子不太油膩,而且餡料的菜肉比例適中。

2021-06-19 797 浏览
今天請了假期,約了朋友到荃灣逛街兼搵食,剛好過了中午時間,人流不多。找了一間開了不是太久的拉麵店,地點不太難找,就在千色匯3樓。店舖大大的招牌,不用費時就看到了。店內裝飾以木系。非常之日本feel。我們坐下,看看餐牌後也不知吃什麼好,幸而店員服務非常好,知道我們有選擇困難症,為我們介紹了野菜山拉麵和檸檬柚子沾麵。野菜山拉麵 $73 店員為我遞上的一碗拉麵是超級鋪滿芽菜、椰菜、蒜頭碎、也配上兩大塊日本製法的叉燒,肉質軟稔,夾雜少許香濃肥膏入口融化啊!當然你可選擇不要所有配料。另外我額外加了一隻溫泉半熟蛋,增加了不少拉麵風味啊!檸檬柚子沾麵$88 配黑木耳+$10這沾麵是期間限定的,柚子濃湯底不油不膩,也可自行加入兩塊檸檬片增加清酸度。拉麵選了中等硬度,附上幼蘆筍、半隻溫泉蛋、兩件日式叉燒和大量椰菜,黑木耳腍中帶爽。章魚燒 +$28 章魚粒比較細小,木魚乾和醬什味道夠香濃。雞軟骨棒 $28 以免治雞肉包著雞軟骨,加上日式沙律醬和少許日本洋葱是頗滋味的。波子汽水+15
店舖大大的招牌,不用費時就看到了。
店內裝飾以木系。非常之日本feel。

野菜山拉麵 $73

檸檬柚子沾麵$88 配黑木耳+$10
章魚燒 +$28
章魚粒比較細小,木魚乾和醬什味道夠香濃。

雞軟骨棒 $28
波子汽水+15
  • 雞軟骨棒
  • 野菜山拉麵
2021-06-17 55 浏览
今晚經過附近 , 又是晚飯時間 , 記得呢間拉麵係旺角好出名 , 現在荃灣有分店,所以來會一會.大約8:00到 , 不用等位 , 呢到 Menu 簡單 , 得拉麵和沾麵 , 價錢商場來說不算貴 , 最平好似 68 -98 之類 .我見個沾麵個賣相好似幾好 , 所以叫了個魚介沾麵 . 麵質可以簡凍 / 軟硬之類  , 另外有冰水供應 ( 呢個是日本拉麵的慣例 , 不知點解來到 HK 之後 , 會改為溫水 )上菜後 , 香氣好重 , 份量合適  ,  應該足夠一人飽肚 。麵質方面 , 有彈性 , 曲麵 , 但掛湯一般 ,  有小麥的味道 , 但不是好夠凍 , 可能只是用水候水過水,不是用冰水過水。另外,叉燒有炭燒的香味 , 肥瘦適中 , 有油香.雞蛋就爭d , 是一隻普通的流心蛋 , 但是合格的 , 差過佢仲有好多.反而個沾湯就相對失色 . 沾湯上有一個 $5 size 的魚介粉 , 但完全沒有魚介的味道 , 沾湯沒有起膠質 , 很流質 , 使到D湯很難掛到麵上.我不知是否用拉麵的豬骨湯做基礎上 , 再做呢個沾湯 , 使到呢個沾湯和一般的湯水差不多.我懷疑我自己叫錯了 , 我見呢到的客人

另外,叉燒有炭燒的香味 , 肥瘦適中 , 有油香.

我懷疑我自己叫錯了 , 我見呢到的客人 , 多數食拉麵 , 可能拉麵先是呢到的皇牌 , 下次再試。

題外話,呢度d服務好好,每一個waitress waiter 即叫即做,加分。

2021-06-16
2021-06-16 37 浏览
有時天氣熱都好想食下d麵食 平時既米線粉麵都食到厭行街見到有間集拉麵同沾麵於一店 地點又方便就即刻試下 我就叫咗一個海老沾麵 老公叫咗一個海老拉麵蝦嘅湯底非常香嘅香味 咁曬鍾意食蝦湯嘅我哋但係又不會很油膩 不會腥 只聞到香味拉麵麵質彈牙 而沾麵的麵質粗小小 都很彈牙叉燒肉亦都不會太鹹 調味好適中 肉質夠滑可以入口即溶 櫻花蝦有咬口 配埋麵一齊食好有口感 聽說這些櫻花蝦很有鈣質 另外叫左燒餃子同雞軟骨棒餃子皮很脆 咬落有肉汁 好好味而雞軟骨一直係我最愛 最想不到咁抵的價錢有兩串 簡直係平靚正
有時天氣熱都好想食下d麵食 平時既米線粉麵都食到厭

櫻花蝦有咬口 配埋麵一齊食好有口感 聽說這些櫻花蝦很有鈣質

另外叫左燒餃子同雞軟骨棒
餃子皮很脆 咬落有肉汁 好好味
2021-06-16 488 浏览
今晚放咗工行開荃灣,之前經過千色匯3、4樓好多嘢食, 就喺度搵食先。見到有間一生懸麵, 之前喺九龍灣食過好好味,今次就試下呢間分店先。比起九龍灣,坐得舒服好多比較寬敞,服務員態度非常友善。檸檬柚子沾麵呢排天氣咁熱最啱食一啲酸酸的食材,加咗檸檬同柚子, 令到碗麵感覺清新好多,也減去了一点点肥膩感, 沾麵湯底是分開上的 ,熱辣辣。每一啖麵沾上湯,份外滋美。 不得不提塊豬肉, 烹煮得好淋好入味,加上少少焦燶, 味道不錯。餃子共五隻28蚊,價錢算係ok扺, 即叫即煎,外層香脆, 餡料豐富。唐揚炸雞共四件32蚊, 大大件,性價比高, 炸得好脆好香口,都係熱辣辣, 不過略嫌炸得多咗少少, 肉質較乾身, 我會點湯一起吃, 會好味啲。

比起九龍灣,坐得舒服好多比較寬敞,服務員態度非常友善。

唐揚炸雞

唐揚炸雞

2021-06-09
2021-06-13 48 浏览
今晚約了朋友在荃灣吃麵。餐紙上有沾麵和拉麵兩款,還有少許小食和飲品選擇。本來我和朋友都對選熱/凍沾麵時遇上疑問,遞交餐紙時,店員給予有用的建議,最後選了凍沾麵。<魚介豚骨沾麵>湯熱至出煙,而麵條則冰涼,餐廳用了小麥麵,未沾湯的麵口感較煙韌。單是喝湯會覺得味道太濃,將麵沾上湯吃,麵條除了掛上湯汁,感覺微溫外,麵條順滑。腩肉瘦得來有少少肥,肉本來有少許肉味,浸湯後肉味更出,蛋有流心。<檸檬柚子沾麵>這碗吃法和魚介豚骨沾麵相似。吃到途中,加點檸檬在湯裏,味道會清新點,中和了湯和肉的油膩感。<章魚燒>裏面包着一粒章魚,外邊的沙律醬和燒汁比例剛好,章魚燒腍軟。<煎餃子>外皮煎得香脆,肉汁豐富。
今晚約了朋友在荃灣吃麵。
餐紙上有沾麵和拉麵兩款,還有少許小食和飲品選擇。
<魚介豚骨沾麵>

<檸檬柚子沾麵>

<章魚燒>
裏面包着一粒章魚,外邊的沙律醬和燒汁比例剛好,章魚燒腍軟。

<煎餃子>
外皮煎得香脆,肉汁豐富。
2021-06-12 41 浏览
在荃灣千色匯3樓覓食,跟朋友走進了這間有著日式裝橫的拉麵店。店員親切的問候和服務令我們好像置身於東京街頭的小店一樣。少有地沾麵的湯底可以選擇熱或冷湯,而且麵底也可以選擇硬度。每碗麵都附有半隻半熟蛋、竹筍和叉燒。🔺魚介豚骨沾麵 $78 朋友選擇了熱湯底,湯中亦配有數件豚肉,份量十足。叉燒肥瘦均勻,而且有炭燒香味。🔺海老沾麵 $83 櫻花蝦鋪滿在濃湯當中,每吃一口拉麵都有啖啖櫻花蝦,令口感和鮮味十足,味道濃而不咸。🔺章魚燒 $28 皮脆而且入口即化,與坊間的專賣店不相伯仲。章魚燒的配料份量適中,大小剛好可以把它一口吃掉。🔺雞軟骨棒 $28 軟糯的雞肉配搭爽脆的雞軟骨,雞棒上有燒汁、沙律醬和碎蔥,令口感和味道更上一層。

2021-06-12 41 浏览
去日本最鍾意食沾麵, 因麵條彈牙, 醬汁又夠濃, 聽朋友講呢間好食, 今晚帶阿媽嚟試吓店舖小小的, 木製桌椅, 加上開放式廚房, 沒有過多裝潢, 設計簡單和風餐牌有沾麵和拉麵可選另有幾款小食我哋叫兩碗麵和兩款小食share 嚟食海老沾麵 $83呢個湯佈滿櫻花蝦, 好吸晴兼幾有口感個湯濃得嚟好鮮甜, 麵條軟硬適中, 义燒肥瘦均勻, 流心蛋蛋黃呈現流心狀, 入口稠密緻滑, 蛋味濃郁濃厚豚肉沾麵 $78豚肉湯底濃而不膩, 义燒軟腍帶油脂香, 麵條夠煙韌, 仲有流心蛋、筍條等配菜, 特別一讚係呢度嘅荀冇咁臭易入口, oishi 燒餃子$28-餃子皮勁薄, 煎得剛好, 味道香口章魚燒$28-細細粒方便食, 上枱仲熱辣辣,配埋沙律醬, 木魚和紫菜都幾好味

餐牌有沾麵和拉麵可選

另有幾款小食

我哋叫兩碗麵和兩款小食share 嚟食

海老沾麵 $83
呢個湯佈滿櫻花蝦, 好吸晴兼幾有口感

濃厚豚肉沾麵 $78

燒餃子$28-餃子皮勁薄, 煎得剛好, 味道香口

2021-06-11 39 浏览
要數日本最具代表性的食品除了壽司,當然不得不提拉麵了。拉麵甚至已經成為了「國食」,而沾麵就是當然因為拉麵店要的炮製的員工伙食,為了不使麵質受影響,將湯和醬油分開上,用拉麵浸湯佐食。今日來的這店,相信麵控都已經耳聞,當然要來會一會了。選好自己想吃的拉麵後,還可以客製化的選擇麵條軟硬度和配菜。海老沾麵一上枱,蝦香撲鼻,已經難以按捺。夾起麵條,放進澎湃的小蝦子的沾麵湯中,湯頭濃郁,粗粗的麵條口感有嚼勁。吃一口章魚燒,放滿醬汁、木魚片、紫菜絲的章魚燒,外脆內軟,真是十分幸福。海老拉麵緊接到來,拉麵麵身較幼,湯底充滿豬骨香和蝦的鮮甜。幼麵爽滑,加上厚切叉燒,入口即溶,那點脂香令整碗拉麵味道層次提升,實在是真材實料。剩下來一大碗海老沾麵湯也不會浪費。不知道你有沒有留意到桌面有電磁爐呢?先加入一些鰹魚湯,加熱後加入飯粒和芝士攪拌,完全溶化後就成為了「沾湯汁芝士拉絲飯」了!如果要為這碗麵加一個期限,你希望是多久呢?#hkfoodies #foodie #hkrestaurants #restaurant #foodstagram #foodpics#沾麵湯汁 #芝士撈飯 #沾麵 #拉麵 #一生懸麵 #

海老拉麵緊接到來,拉麵麵身較幼,湯底充滿豬骨香和蝦的鮮甜。

如果要為這碗麵加一個期限,你希望是多久呢?
#沾麵湯汁 #芝士撈飯 #沾麵 #拉麵 #一生懸麵 #九龍灣 #旺角 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處