餐厅: 一遊
资讯:

2025-08-04 158 浏览
一遊尖沙咀諾士佛臺1號4樓經開尖沙咀,老友推介地道日式居酒屋,環境舒適,食材新鮮,正呀喂!😸南瓜沙律手打新鮮南瓜蓉,配蓮藕和蕃薯脆片,好開胃。😚三文魚魚鬆豆腐凍香滑豆腐,配鹹度適中的三文魚鬆,好惹味。😸和牛薄燒配料有蘆筍和大蔥,和牛鬆軟,肉汁豐富,香氣四溢,包著新鮮的配料,一番。🤤刺身盛合五點盛合有赤身、三文魚腩、鯛魚、帶子和牡丹蝦,魚肉口感鬆軟,蝦肉爽口彈牙,連蝦頭都食埋,鮮甜的味道慢慢滲出,美味しい!😋雜錦刺身丼款式有鯛魚、帶子、牡丹蝦、吞拿魚和海膽,鮮味十足,魚油豐富,米飯口感煙韌,酸甜度適中,加子薑、醬油和 wasabi 效果更佳,一番!😘串燒拼盤有牛肉蝦串、雞肉串、鹽燒牛舌、鹽燒活鰻 和雞肉京蔥串,肉類新鮮,肉汁豐富,口感煙韌,鰻魚外層香脆,內層鬆軟,大蔥新鮮爽口,烹調得恰到好處 ,好味道!😻豚肉野菜石頭湯豚肉和蔬菜配料的精華融入湯中,鹹度適中,鮮甜好飲,推薦!😄神龍 純米大吟釀餐廳獨家發售,數量限定,米味香濃,口感嫩滑,又香又甜,配刺身和串燒一流,So Chill。😽一遊 環境舒適夠氣氛好,食材新鮮高質,刺身串燒清酒正,侍應服務態度好,回頭率高。😎🤘🏻
一遊

尖沙咀諾士佛臺1號4樓

南瓜沙律

手打新鮮南瓜蓉,配蓮藕和蕃薯脆片,好開胃。😚

三文魚魚鬆豆腐凍

香滑豆腐,配鹹度適中的三文魚鬆,好惹味。😸

和牛薄燒

刺身盛合五點

雜錦刺身

串燒拼盤

豚肉野菜石頭湯

豚肉和蔬菜配料的精華融入湯中,鹹度適中,鮮甜好飲,推薦!😄

神龍 純米大吟釀

2025-08-04
📍4/F, 1 Knutsford Terrace, Tsim Sha Tsui 尖沙咀諾士佛1號4樓---🍣 Sashimi 5-Kin Deluxe – Pristine cuts that melt like poetry.🥢 Minced Salmon on Cold Bean Curd – A silky, umami-packed fusion.🎃 Pumpkin Salad – Sweet and refreshing, a gentle palate opener.🔥 Grilled Ox Tongue & Chicken with Spring Onion – Smoky, tender bites with a savory punch.🦐 Grilled Prawn Roll with Chick – Juicy and playful in texture.🐟 Grilled Fresh Eel – Rich, buttery, and unmistakably comforting.🦑 Squid Bone – A rare treat with a deli
---

🦑 Squid Bone – A rare treat with a delicate crunch.

🍲 Pork Soup with Veggies – Homey, hearty warmth in a bowl.

🥩 Wagyu Teppen 2P – A sizzling moment of indulgence.

🎌 Daily Special – Surprise creations that never disappoint.

🍶 Sake 神龍 – Smooth and elegant, like sipping starlight.

🍵 Green Tea – Earthy notes, perfect for a reset.

🍋 Ice Lemon Tea – Crisp and refreshing to round out the meal.
---

✨ From classic flavours to adventurous bites, The Yuu 一遊 captures the soul of Japan in every course. Ideal for date nights, quiet catch-ups, or anyone craving a taste of serenity in the heart of Tsim Sha Tsui.
Deluxe assorted sashimi 5 kin
Minced salmon on cold bean curd
Pumpkin salad
Sake  神龍
Grilled ox tongue,  Grilled prawn roll with chick,  Grilled fresh eel,  Squid bone,  and  Grilled chicken with spring
WAKYU TEPPEN 2P
Green  Tea
Ice  Lemon  Tea
Receipt
2025-08-02 141 浏览
同朋友好耐無見,大家又好鍾情食日式野,於是帶左佢地去我其中一間飯堂,因為呢間餐廳保持到食物一貫嘅高水準,而且環境舒適,大家可以好放鬆咁傾偈。⭐海苔芝士海膽卷呢個啱晒做前菜,海苔脆卜卜,包住芝士同埋流心海膽,雖然係邪惡咗少少,但係真係好好食😋。⭐白鯛薄切刺身啲鯛魚片片都晶瑩剔透,配埋個酸汁,即刻將魚嘅鮮味提升咗,一睇就知師傅刀工唔簡單👍。⭐海膽吞拿魚壽司吞拿魚同海膽嘅組合真係無得輸,入口即化,仲夾咗啲香蔥同芝麻,令到口感更加豐富🤤。⭐東洋卷我勁鍾意呢個東洋卷,出面好少地方有得食!用薄餅包住肥美嘅鰻魚、牛油果同埋卜卜脆嘅飛魚子,再加埋沙律醬一齊食,正呀👍!⭐燒物我哋叫咗好多嘢,有燒牛舌、燒豚肉蘆筍、燒雞肉明太子、燒羊架,仲有汁燒原隻日本魷魚。佢哋嘅燒物一向都好高質,唔洗我多講,啲朋友食完都話我介紹得好。⭐薄煎日本蠔配雜菇呢個又係另一道出色嘅菜式!啲蠔用薄煎嘅方法,一啖咬落去,又鮮甜又多汁又香脆,真係令人覺得好幸福🥰。⭐手打稻庭烏冬最後我哋叫咗呢度嘅招牌菜之一,手打稻庭烏冬,嚟個perfect ending。師傅仲好細心咁將啲配料放喺碟邊,等我可以自己DIY,啱晒我口味👍。

⭐海苔芝士海膽卷

⭐手打稻庭烏冬
2025-07-28
  • 薄煎日本蠔配雜菇
  • 海苔芝士海膽卷
一遊(尖沙咀)📍尖沙咀諾士佛臺1號4樓今晚與好友相約「一遊」宵夜,一步入店便彌漫著江戶時代的古典格調,店內燈光柔和,營造出寧靜祥和的日式氛圍,適合三五知己聚會放鬆。先來一顆完美的溫泉蛋🥚,蛋黃流心的質感令人陶醉。南瓜沙拉🎃甜而不膩,是開胃的絕佳選擇。重頭戲絕對是那豪華刺身拼盤🍣!牡丹蝦鮮甜彈牙,吞拿魚肉質細膩,北海道帶子鮮嫩多汁,深海池魚入口即化,油甘魚更是肥美非常。每一口都是大海的饋贈。而海膽吞拿魚壽司🍙則是今晚最大驚喜,海膽的鮮甜在舌尖爆開,那一刻簡直幸福得讓人想哭!🔥燒物也不容錯過:燒牛舌👅肉質軟嫩有嚼勁,烤鮮鰻🐟香氣四溢,燒豬肉蘆筍卷🌿完美結合肉香與菜香,豚肉車厘茄串🍅酸甜開胃,雞肉🐔京蔥串與雞肉明太子則鹹香可口。飲品方面🍹,特別喜歡西柚燒酌梳打,酸甜清爽;一遊特飲則果香濃郁;荔枝與柚子梳打也各具特色。幾杯下肚,微醺的感覺伴隨美食記憶,成就了完美的夜晚。「一遊」的菜品以新鮮食材和創意搭配為特色,既保留了居酒屋的經典元素(如串燒、刺身),又融入創新調味(如東南亞風味醬汁、柚子花椒解膩)。 整體適合追求日式氛圍與精緻料理的食客。 #香港美食 尖沙咀美食 #支持留港消費 #日料控必收
一遊(尖沙咀)
📍尖沙咀諾士佛臺1號4樓

#香港美食 尖沙咀美食 #支持留港消費 #日料控必收 #燒白鱔串 #燒牛舌の誘惑 #深夜食堂 #吃貨日常 #燒酌 #不醉無歸#燒酌夜 #刺身控 #美食探索 #海膽之戀 #微醺時光 #饕餮盛宴 #週末小確幸
2025-04-14
$500 (宵夜)
  • 豪華剌身五點
  • 串燒
自從帶過屋企人黎食之後,一提起食日本野,佢地就會話食一遊,評價非常高呢~店員服務超級好,同我地介紹嚟緊四月復活節有優惠,食夠$500就送$100coupon,下次食到$300就可以再用~如果一大班朋友仲可以包廂暢聚~一遊沙津秘製沙律醬配上新鮮沙津菜,食食下發現配料仲有珍珠粒同埋小丸子,非常煙靭,清新開胃~刺身盛盒五點超級新鮮!!今次我地試高級一個grade嘅刺身盛盒,有中拖、牡丹蝦(分成滿滿蝦膏嘅蝦頭、蝦身兩件,超方便入口)、鮮帶子、赤貝同埋油甘魚,鮮甜度媲美係日本魚市場即食!!邊食邊有種去左日本嘅感覺~東洋卷特色卷物!!外表好似pancake,非常鬆軟~裡面就有爆量的三文魚籽、牛油果同埋鰻魚,鹹甜味道配搭得非常好~海膽蟹肉牛油果卷牛油角卷物上面放滿滿嘅鮮蟹肉,on top仲有超鮮甜嘅海膽~用料超級新鮮又闊綽,食得勁開心~雜菌厚燒玉子作為玉子控,我覺得呢個玉子燒仲好味過築地排長龍嘅玉子燒店~上枱時仲係熱辣辣,玉子好鬆軟,滿滿的蛋黃香,裡面夾住香菇片,成個玉子燒香味level up~串燒必試串燒!!今次試左豚肉車厘茄串、豚肉蘆筍串 雞肉明太子串、免治雞肉同埋魷魚串(期間限定,必試),依家

一遊沙津

刺身盛盒五點

東洋卷

海膽蟹肉牛油果卷

雜菌厚燒玉子

串燒
必試串燒!!今次試左豚肉車厘茄串、豚肉蘆筍串
雞肉明太子串、免治雞肉同埋魷魚串(期間限定,必試),依家保持水準~師傅即叫即燒,燒得岩岩好,超juicy同好香~

炭燒黃魚
今日daily special係炭燒黃魚,魚皮燒至香脆,魚肉仍然juicy,完全唔腥無泥味,好值得試~

生薑豚肉石頭鍋飯
熱辣辣石頭鍋飯~醬汁相對清淡,豚肉片好香無雪味,份量大約有5-6碗,非常滿足~

飲品
呢到飲品選擇都算多,由酒精類到非酒精類都有,我飲左梅酒(加Rock),梅味甜~屋企人就飲左海鹽荔枝梳打、熱柚子、陳年柑桔蜜,滿足晒大家唔同嘅需要~

2025-03-25
今晚同朋友嚟到尖沙咀諾士佛臺嘅一遊 chill 返晚! 😌 諾士佛臺成個氣氛都幾輕鬆,好啱同朋友飲嘢傾偈! 🥂 🧀 **芝士海膽卷**炸得好香口,好啱送酒做前菜! 🍻 芝士咸香同海膽鮮甜,簡直係 perfect match! 😜🐟 **石鯛片**薄切,好有魚味! 😋 特別個汁咸咸酸酸,好夾! 👍🍣 **Toyo 卷**朋友推薦咗食呢個,係一塊蛋皮,裡面包住牛油果同鰻魚、飛魚子,有多種口感,好滿足! 🤩🦪 **汁燒廣島蠔**真係外脆內軟,隻蠔又厚身,入哂味,食到好滿足! 🤤 💦呢間餐廳嘅嘢食都幾有特色,環境又夠晒 chill,服務又周到! 💯 如果你想喺諾士佛臺搵個地方同朋友飲嘢傾偈,不妨嚟呢度試吓! 🌟

🧀 **芝士海膽卷**

🐟 **石鯛片**
薄切,好有魚味! 😋 特別個汁咸咸酸酸,好夾! 👍

🍣 **Toyo 卷**

🦪 **汁燒廣島蠔**
真係外脆內軟,隻蠔又厚身,入哂味,食到好滿足! 🤤 💦

2025-08-02 0 浏览
體驗極差嘅生日飯由七點坐低 點餐 到第一碟菜 等咗個成個鐘都未黎隔離枱有個明星 明明成枱都遲過我哋黎點餐都遲過我哋 但啲菜已經上左三四碟 我哋一碟都無好有禮貌問個到waiter 但好嘅個個都黑口黑面得一個男waiter有禮貌少少 其他十問九唔應 由其係戴眼鏡短頭髮嘅女侍應 一句話吹左廚房就走左 禮貌極差 斟個水都要好似求佢哋咁每碟都好似法國菜咁上 最後差唔多差八點半忍唔住再催上菜 佢竟然攞張單黎 好驚訝話仲未上咩 我哋再望一望張單 發現仲要落錯單…..好無語 真係無下次
體驗極差嘅生日飯
每碟都好似法國菜咁上 最後差唔多差八點半
好無語
真係無下次

2025-07-27 0 浏览
諾士佛臺的「一遊」藏著濃濃江戶風情,幽暗燈光下炭火香氣繚繞,開放式廚房裡師傅專注翻烤的身影,彷彿一場味覺的深夜劇場。海膽起司烤肉一上桌就成焦點,炙燒芝士裹著北海道海膽,濃郁奶香與海洋鮮甜在舌尖爆開,搭配紫蘇葉的清香,層次驚艷。烤牛舌厚切得豪邁,外微焦內軟嫩,簡單岩鹽調味已足夠迷人。豪華什錦刺身新鮮度滿分,油甘魚腹油脂甘甜,牡丹蝦鮮糯得讓人捨不得吞下。串燒水準出色,魷魚骨脆中帶糯,沾蛋黃醬超上癮;春捲烤雞內藏松露雞肉慕斯,酥皮與綿密內餡反差感十足。唯一小缺點是番茄烤豬肉稍乾,但爆汁小番茄挽回分數。入夜後氣氛越發熱絡,適合三五知己配著神龍純米大吟釀暢聊。在尖沙咀能吃到這樣高質又不傷荷包的居酒屋,絕對要收進口袋名單!

2025-07-23
庆祝纪念
生日
2025-07-22 180 浏览
今晚同屋企人黎食晚飯,店舖環境好有日本居酒屋氛圍🏮環境幽暗,座位間隔有距離感好有私隱度👍🏻上菜速度適中,可以保持食物溫度及質素🩷食材非常新鮮,就算係炸物都一樣爽口彈牙不油膩🥰而我最喜歡係前菜炸蓮藕伴南瓜蓉,好有創意之餘仲甜甜的~💘卷物都係一般壽司店裡沒有的,覺得好獨一無二🥰而串燒都十分有水準👍🏻熟成剛好,再配搭特製醬汁,非常之一流👍🏻呢度好適合情侶、朋友、家庭聚餐,慢慢把酒暢談😋💛💛💛💛💛💛💛💛以下係我所點的食物🤤🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡Sea urchin fried riceGrilled chicken with spring oGrilled pork and tomatoGrilled chicken w/ codroeSquid boneGrilled ox tongueDaily specialFried squidSliced white fish(Sashimi)ice kumguatSpecial DrinkSummer gardenToyo rollUni crabmeat Roll💛💛💛💛💛💛💛💛

卷物都係一般壽司店裡沒有的,覺得好獨一無二🥰

呢度好適合情侶、朋友、家庭聚餐,慢慢把酒暢談😋
💛💛💛💛💛💛💛💛
Grilled chicken w/ codroe
Squid bone
Grilled ox tongue
Fried squid
Sliced white fish(Sashimi)
ice kumguat
Special Drink
Summer garden
Toyo roll
Uni crabmeat Roll
💛💛💛💛💛💛💛💛
🌟🍴 【 尖沙咀• 一遊】 🍴🌟 📍 一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹 🍣 白魚刺身:新鮮又嫩滑,入口即化!魚味清香,帶點鮮甜,真係一流!🐟✨🥗 南瓜沙律:滑溜又甜美,清新開胃!南瓜嘅甜味同輕盈嘅沙律醬好夾,超正!🎃😋🦑 炸魷魚:外脆內嫩,咬落好爽口!調味啱啱好,食到停唔下來!😍🍤🍴 每日特選:充滿驚喜!創意十足,味道大膽,每次食都期待!🌟🔥 燒牛舌:多汁又煙燻,肉質濃郁!燒得啱晒火候,肉食控必試!🥩👌🦑 魷魚骨:好特別嘅口感!帶點脆脆嘅海味,增添食趣!🌊🍗 燒雞配魚子:雞肉香嫩,配上濃郁嘅魚子,味道大爆發!🐔💥🍅 燒豬肉配蕃茄:豬肉 juicy,蕃茄酸甜,平衡得好好!燒烤嘅煙燻味加分!🐖🍅🌱 燒雞配蔥:簡單但超好味!蔥嘅焦香同嫩雞好 match,食到滿足!🍗🧅🍚 海膽炒飯配金桔:豪華又特別!海膽嘅濃香同金桔嘅清新好夾,令人回味!🦔🍊🍹 夏日花園特飲:清涼又充滿花香,似飲咗個夏天!同菜式好配!🌸🥤🍣 Toyo卷:味道濃郁!新鮮食材同飯粒完美結合,一啖一個滿足!😊🍙🦀 海膽蟹肉卷:超級奢華!海膽同蟹肉嘅濃滑口感,係壽司控嘅夢想!🦀🌟呢餐真係好
🌟🍴 【 尖沙咀• 一遊】 🍴🌟
📍 一遊 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號4樓
🍖🥟🍟🥚🍰🍲🍇 • 🥪🍓🍤🍪🍜🍡🍹

🦑 魷魚骨:好特別嘅口感!帶點脆脆嘅海味,增添食趣!🌊
🍗 燒雞配魚子:雞肉香嫩,配上濃郁嘅魚子,味道大爆發!🐔💥
呢餐真係好正!新鮮、大膽又創意十足,等唔切再返嚟食!😍🍽️

🍙🥤 餐廳評分🥤🍙
💰 消費:HKD 1800

✨🥢🍣🍕🍜🍴🍰✨
#尖沙咀美食 #web3尖沙咀 #一遊
2025-07-17 157 浏览
**🔥 燒物1. **豚肉番茄串 $196** 鹿兒島黑豚五花捲糖漬番茄,焦糖化表面鎖住肉汁 2. **燒牛舌** 牛舌juicy ,炭香十足 3. **春蔥雞肉串 $76** 九州若雞腿肉捲小蔥,雞皮烤至玻璃紙脆度 4. **炭燒鱔$78** 反覆刷烤!魚皮烤至「紙張脆度」,肉質保持豆腐般嫩滑 **🍚 主食• 豚肉豆腐鍋|博多風味,湯底熬煮12小時 enough for few people to share 🥚 韓式帶子煎餅** 鐵板夠熱,內藏原粒帶子 **🍹 特飲推薦** • 荔枝鹽汽水 $45|沖繩海鹽調製 • 藍莓果茶|藍莓茶底 📍宵夜時段送燒鱈魚乾 #炭火直燒 #深夜食堂 #港女居酒屋

**🔥 燒物

1. **豚肉番茄串 $196**
鹿兒島黑豚五花捲糖漬番茄,焦糖化表面鎖住肉汁

2. **燒牛舌**
牛舌juicy ,炭香十足

3. **春蔥雞肉串 $76**
九州若雞腿肉捲小蔥,雞皮烤至玻璃紙脆度

4. **炭燒鱔$78**
反覆刷烤!魚皮烤至「紙張脆度」,肉質保持豆腐般嫩滑

**🍚 主食

🥚 韓式帶子煎餅**
鐵板夠熱,內藏原粒帶子

**🍹 特飲推薦**

• 荔枝鹽汽水 $45|沖繩海鹽調製
• 藍莓果茶|藍莓茶底

📍宵夜時段送燒鱈魚乾
#炭火直燒 #深夜食堂 #港女居酒屋
1959 浏览
2025-07-16 120 浏览
豪華刺身五品 $480** 師傅刀工展現時令鮮魚真味: • 藍鰭吞拿魚中腹|油脂如雪花分布 • 北海道帶子|甘甜柔軟帶海水氣息 • 深海池魚|爽脆口感配竹炭鹽 • 油甘魚腩|厚切1cm油香爆發 • 牡丹蝦|蝦頭有膏**🦀 軟殼蟹沙律** 現炸軟殼蟹保持酥脆,搭配有機羅馬生菜+日式醬👍👍👍**🍣 東洋卷 $98** 創意fusion卷物| ▫️ 法式可麗餅皮▫️ 內藏牛油果+鰻魚▫️ 爆多飛魚籽 • 海膽炒飯 $104|用馬糞海膽+日本蛋黃快炒 ,very large portion for three people to share #直送 #相機食先 ❤️❤️❤️❤️❤️冰金桔蜜 熱金桔蜜

豪華刺身五品 $480**

師傅刀工展現時令鮮魚真味:

• 藍鰭吞拿魚中腹|油脂如雪花分布

• 北海道帶子|甘甜柔軟帶海水氣息
• 深海池魚|爽脆口感配竹炭鹽
• 油甘魚腩|厚切1cm油香爆發
• 牡丹蝦|蝦頭有膏

**🦀 軟殼蟹沙律**

現炸軟殼蟹保持酥脆,搭配有機羅馬生菜+日式醬👍👍👍

**🍣 東洋卷 $98**

❤️❤️❤️❤️❤️
冰金桔蜜
熱金桔蜜
2025-06-05 682 浏览
好鍾意呢間餐廳嘅裝修,有股殼嘅日本風味,寬敞坐得好舒服。同朋友嚟一齊食飯傾吓偈係個好好嘅選擇,而且食物質素都好高👍❤️小丸子沙律呢個沙律酸酸甜甜,口感清新,入面有啲小丸,仲有黑珍珠,咬落去彈牙,令人食得津津有味,完美開胃。❤️壽司拼盤呢個壽司拼盤色彩繽紛,包含咗新鮮嘅吞拿魚、油甘魚、帶子、鯛魚同埋鮮美嘅牡丹蝦,每一口都係海洋嘅鮮味👍❤️串燒串燒方面,有燒牛舌,肉質鮮嫩,雞肉京蔥串香氣四溢,煙肉茄外脆內軟,魷魚燒得剛好,仲有燒鰻魚,味道濃郁😋❤️香蔥吞拿魚腩卷呢個香蔥吞拿魚腩卷,魚腩鮮美,香蔥提味,包裹得剛好,口感滑順😋

❤️小丸子沙律

❤️壽司拼盤

❤️串燒

❤️香蔥吞拿魚腩卷
2025-05-31 645 浏览
好喜歡這間日本餐廳”一遊”,食物新鮮美味,環境舒服,服務員也很有禮貌,喺現今香港眾多餐廳下脫穎而出,成為我心目中其中一間高質日本餐廳。餐廳餐牌有多款日本料理,如刺生、壽司、串燒等等,飲品亦有很多日本酒,如清酒、啤酒、燒酎。温泉玉子溫泉蛋蛋黃半熟,蛋白程半凝固狀態,入口滑溜,味道鮮甜。 海鮮沙律沙律菜拌有雜锦魚生,再沾上酸甜汁,是一道酸酸甜甜醒胃菜。 吞拿魚Tataki吞拿魚刺身切薄片,配有白海草和海带,鮮甜美味,擺盤漂亮。 海膽吞拿魚壽司肥美吞拿魚上放上新鲜海膽,海鮮味配搭很適合。 特上壽司十貫有葱吞拿魚蓉軍艦、海膽軍艦、吞拿魚腩、立魚、油甘魚、赤具、牡丹蝦和帆立貝等等,我特別喜歡鮮味十足的海膽軍艦,還有肥美的嫩口的吞拿魚腩壽司。 串燒有豚肉車厘茄、免治雞肉、香蔥金山寺雞肉和牛舌。我很喜歡免治雞肉,每次去居酒屋都一定會吃,很喜歡免治雞肉沾生蛋醬汁的味道和口感。 燒魷魚燒魷魚香口,廚師火喉拿捏良好。稻庭烏冬烏冬冷食,幼身烏冬軟身,加入薑蓉和wasabi食效果唔錯。

温泉玉子
溫泉蛋蛋黃半熟,蛋白程半凝固狀態,入口滑溜,味道鮮甜。

海鮮沙律
沙律菜拌有雜锦魚生,再沾上酸甜汁,是一道酸酸甜甜醒胃菜。

吞拿魚Tataki
吞拿魚刺身切薄片,配有白海草和海带,鮮甜美味,擺盤漂亮。

海膽吞拿魚壽司
肥美吞拿魚上放上新鲜海膽,海鮮味配搭很適合。

特上壽司十貫

串燒

燒魷魚
燒魷魚香口,廚師火喉拿捏良好。

稻庭烏冬
烏冬冷食,幼身烏冬軟身,加入薑蓉和wasabi食效果唔錯。

2025-05-31 529 浏览
今晚朋友約咗嚟尖沙咀呢間「一遊」日本餐廳聚下。餐廳裝修佈置充滿懷舊居酒屋風格,環境闊落,坐得好舒服。食物同服務都好好!🇯🇵一遊沙律廚師自創沙律,酸酸甜甜嘅沙律汁配上小丸黑珍珠,配搭新鮮。🇯🇵 串燒🍢 燒牛舌🍢雞肉京蔥🍢鹽燒活鰻🍢燒汁日本魷魚🍢豚肉車厘茄燒得啱啱好,好味。🇯🇵刺身盛合五點有吞拿魚、油甘魚、帶子、鯛魚、牡丹蝦從刺身嘅色澤,光澤,脂肪分布均勻,已經反映出刺身好新鮮,入口好鮮甜。🇯🇵香蔥吞拿魚腩卷吞拿魚腩一樣係鮮甜美味,呢款壽司正。🇯🇵海鮮茶壺湯食完刺身、壽司,再飲呢款海鮮湯,清清甜甜,感覺好舒服。🇯🇵海膽炒飯飯粒分明,唔會黐埋一齊,加埋海膽嘅鮮味,口感唔錯。🥃 梅洒我嘅至愛。

🇯🇵一遊沙律
廚師自創沙律,酸酸甜甜嘅沙律汁配上小丸黑珍珠,配搭新鮮。

🇯🇵 串燒
🍢 燒牛舌
🍢雞肉京蔥
🍢鹽燒活鰻
🍢燒汁日本魷魚
🍢豚肉車厘茄
燒得啱啱好,好味。

🇯🇵刺身盛合五點
有吞拿魚、油甘魚、帶子、鯛魚、牡丹蝦

🇯🇵香蔥吞拿魚腩卷
吞拿魚腩一樣係鮮甜美味,呢款壽司正。

🇯🇵海鮮茶壺湯
食完刺身壽司,再飲呢款海鮮湯,清清甜甜,感覺好舒服。

🇯🇵海膽炒飯
飯粒分明,唔會黐埋一齊,加埋海膽嘅鮮味,口感唔錯。

🥃 梅洒
我嘅至愛。