2016-02-21 503 浏览
Yoho mall開左咁耐都未嚟過, 今晚就嚟行一轉, 順便搵食, 食市都幾多選擇, 間間都要等, 呢間見等得最少no, 一於嚟呢到開餐一家三口, 店員比左張六人梳化位, 位得好寛鬆, 唔洗迫, 舒服order 左刺身沙律: 魚生份量都足夠, 唔會得幾舊, 又夠fresh鴨肉蕎麦湯面: 鴨肉好特別, 又香又軟燒牛舌: 好香, 好好味壽司: (八爪魚,鯖魚(好似係),三文魚)都算新鮮牛肉粒鍋飯: 熱辣辣有有脆卜卜飯焦, 牛肉粒又夠香口燒羊架, 岩岩好, 又唔會鞋口同un, 好容易又咬開, 又香羊味
order 左
刺身沙律: 魚生份量都足夠, 唔會得幾舊, 又夠fresh
鴨肉蕎麦湯面: 鴨肉好特別, 又香又軟
燒牛舌: 好香, 好好味
壽司: (八爪魚,鯖魚(好似係),三文魚)都算新鮮
牛肉粒鍋飯: 熱辣辣有有脆卜卜飯焦, 牛肉粒又夠香口
2016-02-10
2015-11-17 1186 浏览
今晚好友們來這裡吃晚飯為我慶祝生日,餐廳的佈置很有日式的感覺。餐牌有中日文對照,印刷和式精美。我們點了的食物如下:十件壽司:賣相漂亮,魚生非常新鮮美味串燒:有冬菇、牛舌、牛肉車厘茄、明太子雞肉、芝士雞肉,烤味濃郁,肉質juicy, 十分惹味!豚肉關西燒:很香,質地軟滑可口,配上日式醬汁,熱辣美味!是我吃過最好吃的燒餅呢!茶漬飯:賣相非常有特色。雖然像湯飯,但很清很易入口,友人說配合wasabi吃更味美一壼玄米茶:玄米味好香,飲下去好舒服。這裡的侍應很有禮貎,樂意幫我們加水。我和友人們邊喝茶邊聊天說笑,吃得很飽,感覺就像去了大阪一晩呢!

餐牌有中日文對照,印刷和式精美。我們點了的食物如下:

十件壽司:賣相漂亮,魚生非常新鮮美味

一壼玄米茶:玄米味好香,飲下去好舒服。

2015-11-16
庆祝纪念
生日
  • 豚肉關西燒
2015-10-28 1203 浏览
聽朋友講,話呢間餐廳另一間分店係APM都好多人食,行開元朗,聽完朋友介紹好似吾錯!我又想食大板燒 ~ 八點左右入座,星期六呢個鐘數,人都吾多都覺得怪怪的!餐廳環境很特別,本人覺得幾靚幾吸引! 但職只有點怪怪的,下單時好像沒有聽一樣,個身重係到搖搖下!本身先諗住點個大板燒,再加杯野飲。諗住食住睇下餐牌,再加野食,我選擇左二菜自選餸「豚肉,芝士」* 還有一杯巨峰梳打。豚肉,芝士!整個大板燒只有燒汁味,豚肉好韌,吾覺得有芝士!麵粉好厚,菜都算幾多,但有點燒濃左!杯野飲得糖水味,得個甜味,又吾夠凍。最後同朋友都再無加野食,因太難吃了。
杯野飲得糖水味,得個甜味,又吾夠凍。
最後同朋友都再無加野食,因太難吃了。
2015-10-17
2015-10-20 1131 浏览
星期一,因為心思思想約小比食飯,但又怕佢唔應承,幾經波折,幸好,最後都成功約到 ,今次去了一杯,呢到裝修好有日本feel,有大大個鐵板,除了燒烤,還有壽司,不過今次主要食烤物,飲品選了梅酒梳打同荔枝梳打,正常味道再來帶子,幾好肉同鮮甜,有埋配菜大蝦,兩隻,都彈牙可口三文魚魚骹,是職員介紹,好滑又野味羊架,約4成熟,冇酥味,但味道易入口燒鰻魚同牛,鰻魚好肉同滑,但牛太硬呢個叫鰻魚茶漬飯,把湯加入飯,鰻魚切粒似湯飯,清清地,幾開胃燒餅好似叫豚平關西燒,有蛋同豚似,加埋燒烤醬,十分野味總結價錢在元朗區叫貴,但食物質素高,服務好,所以下次有機會,一定要帶小比來多次,
,今次去了一杯,呢到裝修好有日
本feel,有大大個鐵板
除了燒烤,還有壽司,不過今次主要食烤物
,飲品選了梅酒梳打同荔枝梳打,正常味道
再來帶子
,幾好肉同鮮甜,有埋配菜
大蝦,兩隻,都彈牙可口
三文魚魚骹,是職員介紹,好滑又野味
羊架,約4成熟,冇酥味,但味道易入口
燒鰻魚同牛,鰻魚好肉同滑,但牛太硬
燒餅好似叫豚平關西燒,有蛋同豚似,加埋燒烤醬,十分野味
2015-10-20 972 浏览
今日朋友百無聊賴玩即興…並強烈要求要一齊lunch...我見下個星期都無時間…就脆脆地應承佢啦…今次就選左呢間和風style既<一杯>…由於時間關係…朋友首先發牌…朋友就慢條斯理咁等食…我呢d忙碌人士黎到就要好似速龍咁食食食啦…>,<…牛油果醬伴活帶子~豬圓肉潤…夠鮮甜…豚肉關西燒~有半熟旦同豚肉做材料…有d似台灣既阿仔煎…醬汁幾好味…甜甜地…算特別…鹽燒活鰻~脆皮無骨…啖啖肉…鹽燒牛舌~有點乾梗…麻麻地…鰻魚茶漬飯~等同湯飯…細細碗飯…少少配菜…加茶湯…但茶味唔夠…只勝在清清地…無油幾健康…燒大蝦~幾大隻…連蝦頭都有d肉食…新鮮彈牙…燒羊扒~好大件…紅紅地…應該有6成熟…羊羶味一般…無芥辣…好似差咁d野…三文魚~幾滑又唔腥…少油無咩骨…少少鹽已經唔錯…梅子燒酎梳打,海鹽荔枝梳打~燒酎一d都唔覺有酒精…梅子味道亦不足…只係甜甜地…味道比較清淡…荔枝梳打得個咸字…論裝修…呢度好有和風味道…朋友建議如果有tatami形式坐…就更加感覺到地道風味…論食物…都ok...但唔會好突出…
牛油果醬伴活帶子~豬圓肉潤…夠鮮甜…
鹽燒活鰻~脆皮無骨…啖啖肉…
鹽燒牛舌~有點乾梗…麻麻地…
燒大蝦~幾大隻…連蝦頭都有d肉食…新鮮彈牙…
三文魚~幾滑又唔腥…少油無咩骨…少少鹽已經唔錯…
午餐
2015-09-30 1751 浏览
過去一週又兩訪了這個元朗新場,上午先分享在 一杯鐵板燒居酒屋 的午餐食記。沒吃過一杯在觀塘的分店,事前也不知道它原來是 King Parrot 集團旗下餐廳;這天純粹給充滿大阪風情的環境吸引了進來,同時也是同行婆婆想吃日本菜。 這天爸爸取了病假,我們接了剛放學的囝囝,三大兩小就在小小的半廂房用餐;就坐裡面頗有隱密感,不過光線就不太充足,結果食物都放在外面拍。週一至五午市套餐由 $78 - 180(最豐富是鐵板燒)不等,平均消費 $100 多,比區內日本餐廳賣得貴,當然要在賣相及用料上花點心思,如味噌湯不過鹹,又加了櫻花蝦更添鮮味。小吃薯仔沙律味道調得幾好,可薯仔本身未夠粉腍,否則會更好。後面是 壽司定食 Mixed Sushi Set ($85) 跟的迷你烏冬(也可選迷你蕎麥麵),味道淡出鳥來,不過正適合小兄妹。   壽司本身就量多又吸引,我只吃了一件,其餘主要給囝囝吃了!是的,為食豬完全康復了,胃口超好,媽媽我也不介意他與爸婆分掉這批壽司,反正下午在屯門又有一場約會。  這是婆婆點的 刺身飯定食 Sashimi and Salmon Roe on Rice ($120),飯用的是白飯

這是婆婆點的 刺身飯定食 Sashimi and Salmon Roe on Rice ($120),飯用的是白飯,婆婆加 $10 將之轉為壽司飯。成品賣相美極了,用料也新鮮豐富好吃,她可是一粒不剩的吃光的!

爸爸的選擇也差不多,是 刺身定食 Sashimi Set ($105),白飯另上,內容與刺身飯很相似,論抵食應該要選刺身,不過論賣相刺身飯贏了十條街。
在經理推介下,也單點了一份 東洋卷 ($65),說是適合小朋友吃。成品以軟熟班戟皮,包著完熟牛油果、蟹籽及肥美鰻魚,不覺得特別適合幼兒,但味道真的很讚,再來多份也吃得完!

東洋卷
其實還想吃友人盛讚的炒麵,不過元朗店暫時還未供應,唯有作罷。又這裡並不供應茶,淨飲水感覺有點,但就有午餐加 $10 點果汁的選項,這天也點了一杯給囝囝~
這頓埋單 $435,還不錯啦。今餐是婆婆在重慶回來後,兩隻孫的首頓飯;經過差不多三週的相隔,婆婆見到孫兒們幾乎要融了啊~總的來說,這個場算是幾適合帶小朋友用餐,夜晚再分享一家人在場內的中秋晚餐吧~
2015-09-22
東洋卷