2023-03-02
平時去開尖沙咀搵食,都知道厚福街係食街,除左街舖原來樓上舖都有咁多!想食日本野又唔想太貴,搵到間居酒屋價錢都合理,一於試試佢。北海道豚肉炒麵 $82 無諗過呢個價錢會有咁大碟炒麵!一向食開啲炒麵都係粗麵黎,呢到有surprise喎,竟然係好似幼麵黎,無粗麵咁漏食完都唔會太飽,重有空間食其他野!豚肉量都好足,肉味都好濃,菜都好夠。7味墨魚咀 $62我真係好中意呢啲香口野,粒粒都炸到卜卜脆又熱辣辣咁真係好邪惡啊!每一粒都好大粒,但炸粉又唔會好厚,同出面食到嘅好唔同,彈牙到以為自己食緊墨魚丸,超正!螢光魷魚沖漬 $68開頭都好擔心生嘅魷魚會唔會好腥,但佢完全唔會,好濃鹹香味,魷魚好有咬口好新鮮。雞心 $30以前去台灣夜市係我必食嘅,估唔到呢到都有!真係好耐無食過啦,超有咬口亦都唔會好似橡筋咁,好正!三文魚腩 $32三文魚味好濃,都唔會好腥,燒得好香脆。吉列廣島蠔 $68好明顯係岩岩炸起就送上枱,一咬啲蠔汁必出黎差啲辣親我,大家食嘅時候要小心啲啊!同樣地炸皮都唔會好厚,食落唔會好油膩,蠔食落係新鮮無臭味。鱈魚干 $33出面食過啲鱈魚干係有咬口,但呢到係卜卜脆嘅,如果黎到會叫酒飲就一定要叫一客啦
北海道豚肉炒麵 $82
7味墨魚咀 $62
螢光魷魚沖漬 $68
雞心 $30
三文魚腩 $32
三文魚味好濃,都唔會好腥,燒得好香脆。
吉列廣島蠔 $68
鱈魚干 $33
出面食過啲鱈魚干係有咬口,但呢到係卜卜脆嘅,如果黎到會叫酒飲就一定要叫一客啦!
三文魚 $62
食日本野又點可以唔試下啲刺身呢,可惜係當日三文魚腩已經賣晒,得返三文魚。刺身都好新鮮無臭味亦都唔腥。
另外有樣野又係要讚,呢間居酒屋真係好貼心啊,枱面又有紙巾又有搓手液。
總括黎講呢到嘅選擇都幾多,舖面唔大嘅,如果大家想黎幫襯前記得訂位啦,無謂摸門釘啦!