2025-07-15 91 浏览
**地點**:筲箕灣 **米芝蓮獎項**:獲得過米芝蓮獎項,品質有保障。**糖醋雞球** 雞球外酥內嫩,糖醋醬汁酸甜適中,每一口都能感受到雞肉的鮮嫩,搭配的糖醋醬醇厚,帶有一絲檸檬的清香,十分開胃。**燒汁爆炒牛肉** 牛肉切割均勻,炒製時火候掌握得當,保留了豐富的肉汁。燒汁味道濃郁,與牛肉的鮮香相得益彰。菜品呈現上佳,色澤誘人。**糖醋小排骨**小排骨外焦裡嫩,糖醋醬的味道恰到好處,讓人一口接一口。**小籠包** 皮薄餡多,肉汁鮮美,咬下去瞬間湧出的湯汁令人驚喜。包子形狀完美,蒸制得恰到好處,搭配姜醋,風味更佳。 **香茅檸檬薏米水** 清新爽口,檸檬的酸味與香茅的香氣相得益彰,薏米的口感也為整體增添了層次。是一款非常適合夏天的消暑飲品。**炸芝麻團** 外皮酥脆,內餡香甜,芝麻的香氣濃郁。
**地點**:筲箕灣

**米芝蓮獎項**:獲得過米芝蓮獎項,品質有保障。

**糖醋雞球**

**燒汁爆炒牛肉**

**糖醋小排骨**
小排骨外焦裡嫩,糖醋醬的味道恰到好處,讓人一口接一口。

**小籠包**

**香茅檸檬薏米水**

**炸芝麻團**
外皮酥脆,內餡香甜,芝麻的香氣濃郁。
2025-07-14 88 浏览
位於筲箕灣嘅一家🌟咕嚕肉咕嚕肉炸得好酥脆 酸酸甜甜特別開胃😋午市套餐仲有前菜涼拌同例湯🌟佛手瓜炆雞佛手瓜好軟腍 雞肉炆得好入味 🌟小籠包小籠包皮薄多汁湯汁濃郁又品嚐到肉餡既鮮味🌟上湯豆瓣莧菜湯鮮味濃 加上清甜既莧菜同炸蒜等 簡單又好味🌟炸芝麻團外皮炸到脆有好多芝麻粒入面係流心芝麻餡👍🏻🌟 香茅檸檬薏米水有冬瓜,檸檬片,薏米,香茅同冰糖岩哂夏天飲👍🏻🌟丫頭採用新鮮水果整成既沙冰有芒果肉粒,石榴汁,番石榴肉,櫻桃啫喱同椰子芝士雲飲落好清新 十分解渴💯
位於筲箕灣嘅一家

外皮炸到脆
有好多芝麻粒
入面係流心芝麻餡👍🏻

🌟 香茅檸檬薏米水
有冬瓜,檸檬片,薏米,香茅同冰糖
岩哂夏天飲👍🏻

🌟丫頭
採用新鮮水果整成既沙冰
有芒果肉粒,石榴汁,番石榴肉,櫻桃啫喱同椰子芝士雲
飲落好清新 十分解渴💯

行過筲箕灣地鐵站附近呢間叫一家中式菜館,入去叫咗幾個餸,有驚喜喎!雞絲粉皮呢個最先上,清爽青瓜絲、有質感嘅雞絲加滑嘟嘟粉皮,撈埋超香濃芝麻醬,口感夾到絕!係非常惹味開胃嘅前菜。韮菜鍋貼上碟已經好吸引!餃子煎到 pat pat 脆卜卜,裏面餡料豐富仲有肉汁,韭菜味剛剛好,點埋醋汁,真係清晒!濃湯勝瓜煮蟶子呢個真係正,必試!勝瓜好清甜,加埋鮮味嘅蟶子,嫩口又有海鮮味,仲有啲菇添。啖湯好清甜,夏天食好爽口,食完成個人好舒服。極品蜜汁金華火腿叫得「極品」真係冇誇張!鹹香金華火腿夾住清爽青瓜,最正係塊炸腐皮!配埋白色蒸包同蜜汁,一啖咬落去,香甜、鹹香、清爽夾埋,超滿足!棗泥拉糕本來食到好飽,但見到個棗泥糕煙煙韌韌,唔太甜,棗泥味又香濃,竟然每人兩件都食得晒!香水表舅父原來係檸檬特飲!裏面加咗啲會爆開有驚喜嘅爆珠,再加埋新鮮提子,好清爽!丫頭朋友叫咗呢杯番石榴特飲,佢話材料勁豐富,每一啖口感都唔同:有芒果肉、有啲似啫喱嘅嘢,最緊要番石榴味好出,面頭仲有 cream,好香濃!鍾意番石榴嘅一定唔好錯過!

雞絲粉皮

韮菜鍋貼

濃湯勝瓜煮蟶子

極品蜜汁金華火腿

棗泥拉糕

丫頭
2025-07-02 160 浏览
筲箕灣形薈有間幾好食嘅上海料理,除咗好味嘢食之外,佢仲有好多特飲添,佢而家仲有好多夏日特別菜式都超推介 💯 紫洋蔥涼拌苦瓜海帶絲 🥗最近出咗好多夏日菜式,呢個係一個幾消暑嘅前菜 🫑小籠包 🥟食上海嘢一定要叫小籠包,熱辣辣蒸出嚟,外面皮薄而入邊滾熱辣👍濃湯勝瓜煮蟶子 🥒好鍾意呢個勝瓜,用濃湯浸會比較好食啲😛一家蔥油白切雞 🐥 白切雞超推介,上面有超多蔥油所以好香口😍一家三絲伴冷麵 🍜呢個都係夏日菜式之一,冷麵配雞絲鐘、青瓜絲同埋火腿絲,重點係要撈埋麻醬一齊食真係好正😌 可以加醋同辣椒醬一齊點添🤩炸芝麻團 🥠呢個甜品整得好出色👍 新鮮炸出嚟嘅芝麻團,咬落去外面好脆,入邊好多芝麻,好香口 😋香茅檸檬薏米水 🍹 好清涼解渴嘅夏日特飲,有香茅、冬瓜同埋檸檬薏米 🍋 野蠻奶奶🥤佢仲有好多其他嘅特飲,仲有特別嘅名稱🤣 野蠻奶奶呢杯係港式口味嘅紅豆冰😛

紫洋蔥涼拌苦瓜海帶絲 🥗
最近出咗好多夏日菜式,呢個係一個幾消暑嘅前菜 🫑

小籠包 🥟

濃湯勝瓜煮蟶子 🥒
好鍾意呢個勝瓜,用濃湯浸會比較好食啲😛

一家蔥油白切雞 🐥
白切雞超推介,上面有超多蔥油所以好香口😍

一家三絲伴冷麵 🍜

炸芝麻團 🥠

香茅檸檬薏米水 🍹
好清涼解渴嘅夏日特飲,有香茅、冬瓜同埋檸檬薏米 🍋

野蠻奶奶🥤
2025-07-01 135 浏览
「一家」用膳是一次令人愉快的美體驗。餐廳菜式不僅精緻,還會隨季節推出新菜,展現出主廚對時令的敏銳觸覺。當晚我品嚐了多道菜式,每一道都在水準以上,座位舒適,吃得舒服!雞絲粉皮清爽彈牙,配上芝麻醬汁,開胃又不膩。菜肉鍋貼外皮出奇地香脆,內餡鮮嫩,火候掌握得恰到好處。石鍋濃湯甲魚裙湯底濃郁,甲魚裙滑嫩入味,配菜非常多,是一道滋補又美味的佳餚。主食蟶子泡飯泡飯吸收了蟶子的鮮味,米粒飽滿卻不失口感,加上節瓜鮮甜。「香水表舅父」名字風趣,充滿清香茶味及蜜糖爆珠,仲有一粒一粒的香印提子,好得👍🏻👍🏻香茅檸檬薏米水清新解膩,令人回味。

雞絲粉皮
清爽彈牙,配上芝麻醬汁,開胃又不膩。

菜肉鍋貼
外皮出奇地香脆,內餡鮮嫩,火候掌握得恰到好處。

石鍋濃湯甲魚裙

主食蟶子泡飯
泡飯吸收了蟶子的鮮味,米粒飽滿卻不失口感,加上節瓜鮮甜。

香茅檸檬薏米水
清新解膩,令人回味。

2025-06-30 104 浏览
筲箕灣平時好少去,上次探朋友家順便帶我來到附近說有間隱世米芝蓮中菜館,以上海菜為主,他食過幾次山東煎餅齒牛肉卷大蔥有夏天特色的以山東煎餅齒包裹著牛肉、山楂、大蔥等來品嘗,開胃美味,豐富口感食過不停黃魚石鍋准山麵石鍋上枱熱辣辣,還滾著的淮山麵,配上炸到酥酥脆脆黃花魚,熱騰騰食好滋味紅油抄手❤️紅油好香,抄手啖啖肉好惹味夏日飲料🥤香茅檸檬薏米水 超大杯,有檸檬🍋香又有香茅味道清甜甜品棗泥拉糕口感煙銀,甜蜜滋味

山東煎餅齒牛肉卷大蔥

黃魚石鍋准山麵

紅油抄手❤️
紅油好香,抄手啖啖肉好惹味

夏日飲料🥤香茅檸檬薏米水
超大杯,有檸檬🍋香又有香茅味道清甜
甜品棗泥拉糕
口感煙銀,甜蜜滋味
2025-06-29 107 浏览
去完石澳出返筲箕灣,順便喺巴士總站附近呢個商場食飯,見到呢間連續三年米芝蓮推薦嘅上海菜,仲要有夏日menu,啱晒剛剛去玩完嘅我哋😆先黎一份醉雞,涼涼哋啱晒夏天食,雞好滑,花雕味好香,酒味唔會太重再嚟一份山東煎餅歯牛肉卷大蔥,牛肉好入味又唔羶,加埋櫻花蝦同蔥增加香味,山楂微酸好爽口,加埋青椒醬真係一絕👍🏻滬江油爆蝦,甜甜地,炸得好香脆,連殼食都冇問題😋食上海菜緊係唔少得小籠包,呢度嘅小籠包皮夠薄,餡好多汁,正👍🏻高力豆沙平時就食得多,呢度竟然有高力芒果奶黃,甜而不膩,好味😋😋夏天一定離不開飲品,店員推介左夏日特飲-丫頭,番石榴味好清新,帶點芒果粒,加埋椰子芝士雲好rich ,超正🤤香茅檸檬薏米水都唔錯,好清爽

滬江油爆蝦,甜甜地,炸得好香脆,連殼食都冇問題😋

香茅檸檬薏米水都唔錯,好清爽
2025-06-24 119 浏览
呢間係米芝蓮必比登香港推介餐廳,食物有驚喜又有心思。糖醋小排骨外脆內嫩,酸甜汁收得剛剛好,唔會太漏。三絲伴冷麵清新開胃,絲絲分明,醬汁微酸,夏天食一流。最驚喜係鮮藤椒燒甲魚裙,麻得香而唔搶,甲魚裙啖啖膠質。甜品方面,玫瑰桂花湯丸好清香,玫瑰味唔假,桂花點到即止,唔膩。飲品有香茅檸檬薏米水,冰冰涼涼,薏米煮得鬆化,好解暑。另外,香水表舅父有啖啖提子及爆汁珠珠,d珠珠又甜又好味,有口感,好飲到停唔到口。
呢間係米芝蓮必比登香港推介餐廳,食物有驚喜又有心思。

糖醋小排骨外脆內嫩,酸甜汁收得剛剛好,唔會太漏。

三絲伴冷麵清新開胃,絲絲分明,醬汁微酸,夏天食一流。

最驚喜係鮮藤椒燒甲魚裙,麻得香而唔搶,甲魚裙啖啖膠質。

飲品有香茅檸檬薏米水,冰冰涼涼,薏米煮得鬆化,好解暑。

2025-06-24
呢間中華料理餐廳外牆掛住幾塊米芝蓮必比登推介嘅獎,未食之前已經好期待,入到去見到餐廳嘅裝修融合中式傳統同現代嘅風格。店員服務態度好親切,落單快手同埋都會問下客人對於食物嘅意見。山東煎餅歯牛肉卷大蔥 $218呢道夏日限定菜以薄而軟嘅煎餅皮為基底,卷入豐富嘅配料包括嫩口嘅牛展、微酸嘅山楂條、清香嘅大蔥、脆卜卜嘅麻花條仲有蝦米、紅菜頭根同埋超級好食嘅鹹鹹辣辣剁青椒醬配料層次分明,一啖食起上嚟有多重口感嘅享受特別係剁青椒醬嘅味道突出,直頭想買一樽撈飯食櫻花蝦麻醬秋葵 $68麻醬帶出濃濃嘅香氣,配上清爽嘅秋葵加上大量櫻花蝦,食落去清新又唔失滿足感韮菜鍋貼 $58外皮煙韌得嚟最底有一層薄薄嘅脆脆,咬落去好有口感內餡有肉汁滲出,食得出韮菜嘅清香同肉嘅鮮甜黃魚石鍋淮山麵 $118石鍋熱辣辣滾起,成個體驗加哂分上面有一整條小黃魚,湯底係奶白色嘅不論係用鼻定口都感受到魚嘅鮮甜小黃魚雖然多骨,但魚肉都算滑嫩淮山麵口感似米粉但更Q彈缸鴨狗玫瑰桂花湯丸 $48酒香突出,湯丸內裡有香濃嘅芝麻餡,甜度適中整體有淡淡玫瑰同桂花香,作為今餐嘅結尾好滿意香水表舅父 $38飲品名幾搞笑,入面有香水檸檬、青提子、茉莉花茶同蜜

山東煎餅歯牛肉卷大蔥 $218
呢道夏日限定菜以薄而軟嘅煎餅皮為基底,卷入豐富嘅配料
包括嫩口嘅牛展、微酸嘅山楂條、清香嘅大蔥、脆卜卜嘅麻花條
仲有蝦米、紅菜頭根同埋超級好食嘅鹹鹹辣辣剁青椒醬
配料層次分明,一啖食起上嚟有多重口感嘅享受
特別係剁青椒醬嘅味道突出,直頭想買一樽撈飯食

櫻花蝦麻醬秋葵 $68
麻醬帶出濃濃嘅香氣,配上清爽嘅秋葵
加上大量櫻花蝦,食落去清新又唔失滿足感

韮菜鍋貼 $58
外皮煙韌得嚟最底有一層薄薄嘅脆脆,咬落去好有口感
內餡有肉汁滲出,食得出韮菜嘅清香同肉嘅鮮甜

黃魚石鍋淮山麵 $118
石鍋熱辣辣滾起,成個體驗加哂分
上面有一整條小黃魚,湯底係奶白色嘅
不論係用鼻定口都感受到魚嘅鮮甜
小黃魚雖然多骨,但魚肉都算滑嫩
淮山麵口感似米粉但更Q彈

缸鴨狗玫瑰桂花湯丸 $48
酒香突出,湯丸內裡有香濃嘅芝麻餡,甜度適中
整體有淡淡玫瑰同桂花香,作為今餐嘅結尾好滿意

香水表舅父 $38
飲品名幾搞笑,入面有香水檸檬、青提子、茉莉花茶同蜜糖爆珠
味道清新酸甜,甜度比例會多小小

香茅檸檬薏米水 $34
入面有冬瓜、檸檬片、薏米、香茅同冰糖
味道清新又健康,薏米份量都幾多仲好有嚼口
冬瓜甜甜地中和咗酸味,飲落去解渴又養生

總結:
餐廳環境幾有特色,服務親切
食物質素高,特別係山東煎餅同湯丸特別推薦,值得一試!
2025-06-24 98 浏览
放工老公突然話帶我去食好野,我當然配合啦☺️鮮辣椒燒甲魚裙邊老公為咗呢個水魚群邊專登渣車過嚟!話一定要我過嚟試下😅我都係第一次食甲魚裙邊,好爽口彈牙,QQ的感覺,就像食緊花膠一樣!肌原蛋白升級再升級!唔會太辣,我本身食開譚仔10小辣都食到!老公話香港無乜邊幾間鋪頭有得食,果然冇介紹錯,今次佢求生慾好高😉大排麻醬拌麵超巨型豬扒,仲大過我塊面,估唔到有炸得幾鬆脆!仲有少少肉汁,不會炸到好乾柴!加上麻醬的撈麵!辣椒皮蛋惹味的皮蛋,少少辣!桂花湯圓桂花味好香濃,真正色香味俱,全好似食緊桂花糕一樣,估唔到連甜品都可以做到咁細緻!香水表舅父有鴨屎香檸檬味香茅檸檬薏米水清熱去濕,好適合夏天消暑!今次真係老公抵讚,水魚好食😋
放工老公突然話帶我去食好野,我當然配合啦☺️

鮮辣椒燒甲魚裙邊

大排麻醬拌麵

辣椒皮蛋
惹味的皮蛋,少少辣!

桂花湯圓

有鴨屎香檸檬味
香茅檸檬薏米水
清熱去濕,好適合夏天消暑!

今次真係老公抵讚,水魚好食😋

• 缸鴨狗玫瑰桂花湯圓
2025-06-20 177 浏览
呢間米芝蓮推介嘅上海菜館,食物嘅質素的確有保證,價錢亦都合理,裝修清雅,環境寧靜,令整個用餐體驗更加舒適。先講飲品,香茅檸檬薏米水清新解渴, 甜味只來自兩件糖冬瓜,入口順喉,好適合炎熱天氣。糖醋小排骨係經典上海菜,每一件排骨都有軟骨,食落啖啖肉又帶點煙韌,甜酸汁濃稠,每一口都好滋味。小籠包皮薄而不易破,肉汁豐富,咬落去爆汁,加埋嫩滑嘅餡料,相當高分。蔥油白切雞鮮嫩多汁,蔥油香氣濃郁,每一啖都有雞味的回香。最後嚟到甜品,棗泥拉糕煙煙靭靭,紅棗味道香濃,甜度適中,絕對係餐後必食之選!整體而言,呢間餐廳無論係食物質素、環境,定係性價比都非常出色,值得推介!

2025-06-11
  • 糖醋小排骨
2025-06-18 146 浏览
再訪一家!之前食過呢間餐廳,依家仲拎左米芝蓮推薦添。/外婆紅燒肉配流心蛋肥瘦肉均等,紅燒肉炆得好軟淋。海鮮全家福水餃五隻顏色好吸引,有菜有蝦肉做餡,配左啲醋汁提味。滬江油爆蝦啲蝦仔連殼炸到脆身,成隻食晒都得。一家三絲伴冷麵配啲芝麻醬同辣油食幾清爽。/甜品叫左玫瑰桂花湯丸酒釀汁做底,湯丸係黑芝麻味,味道濃郁。/香芒檸檬薏米水入面有冬瓜、檸檬片、薏米、香茅、冰糖,入口係好舒服嘅感覺。香水表舅父入面有香水檸檬、青提子汁、青提子肉、茉莉花茶、蜜糖爆珠,香水檸檬幾清香,蜜糖爆珠感覺好得意。

再訪一家!之前食過呢間餐廳,
依家仲拎左米芝蓮推薦添。
外婆紅燒肉配流心蛋
肥瘦肉均等,紅燒肉炆得好軟淋。
海鮮全家福水餃
五隻顏色好吸引,有菜有蝦肉做餡,配左啲醋汁提味。
滬江油爆蝦
啲蝦仔連殼炸到脆身,成隻食晒都得。
一家三絲伴冷麵
配啲芝麻醬同辣油食幾清爽。
甜品叫左玫瑰桂花湯丸
酒釀汁做底,湯丸係黑芝麻味,味道濃郁。
香芒檸檬薏米水
入面有冬瓜、檸檬片、薏米、香茅、冰糖,入口係好舒服嘅感覺。
2025-06-13 284 浏览
一家 @yijia.hk環境有少少古舊情懷, 空間都闊落, 有2023-2025 米芝蓮必備登推介麻辣香炸鳳尾魚 $78招牌, 炸到酥脆微甜, 有少少麻辣海鮮全家福水餃 $88紫綠黃黑白五色好岩打卡, 味道大多差唔多, 餡有少分別鯪魚肉, 海鮮粒等. 配有蒜蓉醋提味. 餃子皮略厚勝瓜煮蟶子 $168以湯煮得勝瓜軟腍, 加有短身蟶子肉紫洋蔥手涼拌苦瓜海帶絲 $88海帶切條保留爽口感, 加苦瓜同洋蔥, 麻辣sauce 都幾夾. 係岩夏天涼拌棗泥窩餅$72平時食開紅豆, 呢款棗泥多左紅棗香同微酸, 皮金黃硬左d好多款特飲以一家人命名香茅檸檬薏米水 $34 超大杯, 有三片檸檬, 薏米多痴埋一舊舊, 仲有香茅. 味道清甜非常外父 $40下面earl grey , 上面係mago cheese cloud 幾特別味道唔錯另收四寶茶價每位$8筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖
一家 @yijia.hk

麻辣香炸鳳尾魚 $78
招牌, 炸到酥脆微甜, 有少少麻辣

海鮮全家福水餃 $88

勝瓜煮蟶子 $168
以湯煮得勝瓜軟腍, 加有短身蟶子肉

紫洋蔥手涼拌苦瓜海帶絲 $88

棗泥窩餅$72
平時食開紅豆, 呢款棗泥多左紅棗香同微酸, 皮金黃硬左d

好多款特飲以一家人命名
香茅檸檬薏米水 $34
非常外父 $40

另收四寶茶價每位$8

筲箕灣筲箕灣道393號形薈地下G04號舖

2025-06-12 182 浏览
最近聽聞筲箕灣有間叫「一家」的上海菜館獲得米芝蓮推薦,所以特地找了個時間去試試看。甫進餐廳,感覺環境蠻舒適的,裝潢簡潔雅致,營造出一個令人放鬆的用餐氛圍。當天我們試了幾道這裡的招牌菜。小籠包果然名不虛傳,皮薄餡靚,一口咬下湯汁四溢,味道鮮美。菜肉鍋貼也做得很好,外皮煎得金黃酥脆,內餡飽滿多汁,口感豐富。另外,擔擔麵的麻香味道濃郁,麵條也很有嚼勁,整體來說,每道菜都展現了上海菜的特色和水準。雖然這次用餐沒有特別留意等候時間,但感覺上菜速度挺合理。總的來說,這家店的食物品質不錯,價格也合理,是個在筲箕灣品嚐地道上海菜的好去處。
2025-06-06
2025-06-06 341 浏览
食上海菜梗係要試小籠包得唔得啦皮係薄嘅 又多汁嘅 但味道係…同你喺超市買包急凍嘅差不多 係因為肉唔係新鮮(?我唔知 總之係合格 但無驚喜 唔會對佢心心念念囉!見食評有人話鍋貼比小籠包好食少少俾多個機會你 佢係專登加左粉漿煎左個好薄嘅底皮出黎但本人認為真正嘅鍋貼係要煎到佢原本個底香脆先合格 呢個扮鍋貼🥟 加上個肉餡同小龍包係一模一樣 可唔可以加多少少薑汁提提未?佢唯一一樣做得好嘅地方係唔油膩結論係鍋貼一般本人認為筲箕灣之前淨係做外賣成日唔開門嗰間的鍋貼好食過呢間本來想試佢個黃魚春卷 但呢期無就食左個春卷 春卷皮係薄嘅炸得香脆均勻亦都唔油膩 但餡料味道冇驚喜跟住一家醬鴨係食材問題(? 肉質偏梅 味道濃厚 鴨肉入味 但個醬汁又唔覺有酒香 又唔覺香料嘅香味佢係一個類似滷水 又唔係滷水嘅汁我唔識欣賞呢個秘制醬汁最後試左個期間限定油爆蝦(仔仔)我阿爸係咁話街市十蚊盤嗰啲🤣我唔知啦總之都預左唔係大隻嗰啲 又應該係頭盤類$108 係細細碟啦 但又無諗過啲蝦細粒到咁好似縮埋左嘅甜蝦🤣🤣🤣仲要煮得勁甜🍯 食到個嘴條脷好攰跟住甜品都唔想叫啦👋
食上海菜梗係要試小籠包得唔得啦
我唔知 總之係合格 但無驚喜 唔會對佢心心念念囉!

見食評有人話鍋貼比小籠包好食少少

係食材問題(? 肉質偏梅 味道濃厚 鴨肉入味
但個醬汁又唔覺有酒香 又唔覺香料嘅香味
佢係一個類似滷水 又唔係滷水嘅汁
我唔識欣賞呢個秘制醬汁

最後試左個期間限定油爆蝦(仔仔)
我阿爸係咁話街市十蚊盤嗰啲🤣我唔知啦
總之都預左唔係大隻嗰啲 又應該係頭盤類