2016-07-27 125 浏览
今晚去左旺角捉寵物小精靈 就要搵個地方可以一路食野 一路捉!!!最後就去左山東街一休食日本野係街捉小精靈行左好耐 行到好肚餓今日兩個人都叫左比較多野食 叫完唔洗5分鐘 花之戀+一休海鮮沙律 已經到花之戀上沙律醬夠多 三文魚厚身食落去有很幸福的感覺 而且三文魚子脆卜卜一休海鮮沙律 沙律菜上滿佈刺身海鮮除左三文魚 鯛魚 蟹柳 仲兩隻甜蝦不錯的前菜係香港好少地方有熱既厚燒玉子所以每次去一休都會叫玉子很厚身 蛋帶有少少甜味 食入口時 還是暖暖的中意食蛋既人 必叫之前食過一休既壽司都不錯 今次叫左個香芒乳酪松葉蟹卷香芒酸酸 連壽司食落口不會覺很滯 不錯的配搭依到既食物種類真係好多 仲有日本串燒比客人選擇叫左串和牛串燒試試超好食 很有牛肉味 串燒上滿佈醬汁 牛肉夾住燒洋蔥一齊食 唔會覺太濃啖啖肉 牛肉又唔會燒到太硬 值得一試最後未夠飽 叫多左個 親子丼飯飯的份量也頗多 足夠兩個人一齊share非常抵食今餐真係好滿足 而且一休價錢真係好合理叫左6樣野食都係每人$150想食日本野 去一休真係最抵!!!!
今晚去左旺角捉寵物小精靈

就要搵個地方可以一路食野 一路捉!!!
最後就去左山東街一休食日本野

飯的份量也頗多 足夠兩個人一齊share
非常抵食
今餐真係好滿足 而且一休價錢真係好合理
叫左6樣野食都係每人$150
想食日本野 去一休真係最抵!!!!

2016-07-27
  • 厚燒玉子
2016-07-26 709 浏览
呢度都算大, 最好既係地方枱面都夠闊落, 我同朋友今日坐咗卡位位置, 好舒適早收工仲可以趕得及7:30前落單, 食到好抵既壽司刺身!鰻魚卷 $42鰻魚多肉多汁,有幾條幼骨,入面嘅料似加州卷 有青瓜玉子蟹柳,啲飯握得啱啱好 唔會太實又唔易散左: 火炙黑松露帶子壽司 $20 (discount -3)帶子厚肉又甜 但可以燒得再香啲就好了 黑松露味唔係好重 所以普通帆立貝應該已經夠好味右: 醬皇燒皇帝蟹捧壽司 $15 (discount -2)朋友食火炙左口魚邊壽司 $9 一件魚肉夠滑,燒得亦香 啲汁多又甜三文魚刺身 $40 (優惠價)好多件 好抵食!三文魚夠肥美鮮甜 真係堅抵香芒乳酪松葉蟹卷 $52好特別既口味 感覺健康 我最鍾意酸酸地嘅芒果 配壽司食好開胃。不過乳酪味好淡,而入面食落似炸蟹棒厚燒玉子 $38真係好厚 好香蛋味 上菜時夠熱咬落夠軟熟炸芝士年糕 $28強烈推介!炸得唔會太燶太熱氣,外皮脆得剛剛好!年糕好煙韌,入面流心芝士超濃郁嘅芝士味 我食咗兩嚿仲想再食!今晚食得好滿足 樣樣好大份又好味,食飽傾飽埋單只係$277,超抵
早收工仲可以趕得及7:30前落單, 食到好抵既壽司刺身!
鰻魚卷
鰻魚卷 $42

朋友食
火炙左口魚邊壽司 $9 一件
魚肉夠滑,燒得亦香 啲汁多又甜
三文魚刺身

鰻魚卷
三文魚刺身
厚燒玉子
2016-07-15 274 浏览
平日去日本餐廳唔想食生冷野的話,我通常都會點鍋物定食。因為濕濕地暖粒粒的湯飯很易入口,而且帶甜味既湯底的確很合我心意。上檯時要不斷將熱湯淋落隻雞蛋到,去到雞蛋半熟既情況下就可以用黎撈飯了~ 肉質夠薄又夠鮮嫩,唔想過熟的話就唔好浸太耐先食喇。冬菇煮得夠淋夠入味,而且都算大隻唔會一啖就食晒。用晒充滿肉汁既湯底黎送飯,又是yummy yummy的一餐。

冬菇煮得夠淋夠入味,而且都算大隻唔會一啖就食晒。
2016-06-10 622 浏览
今晚行到山東街附近,又唔知食咩好,見到個水牌7:30前落單有折就不如試下啦。上到去叫左個極上魚生飯,39.9十片魚生,地獄拉面,3樣。極上魚生飯,一上個樣ok嘅,但一夾起D魚生就火起,吞拿魚,一種好似係劍魚,魷魚,三文魚,片片紙禁薄片片紙禁薄又細片,薄到可(透光)氣忿,食左入口都唔知咩味,係有一D靑瓜粒蟹柳粒蛋粒就大大粒,D飯都好難食jam 住一嚿嚿,醋味多到暈,68元超唔值。。。😡😡地獄拉面,唔可以叫地獄,普通面啦,食完好要飲好多水。39.9十 片魚生叫合格,但都係細片ga la ,埋單203真係好搵笨,出去食都可以食到。。呢世唔會再去。。。😠
上到去叫左個極上魚生飯,39.9十片魚生,地獄拉面,3樣。
地獄拉面,唔可以叫地獄,普通面啦,食完好要飲好多水。
2016-06-08 459 浏览
今晚同友伴諗住搵下新嘢食,點之中伏......講左個40蝦嘅三文魚,外填唔差,油脂分布都平均,但食落口好軔,同埋完全有魚生味只得冷藏味三色卷,海膽偏腥,另外兩個淡而無味大蝦壽司,惟一滿意嘅食物,蝦夠新鮮且甜美軟殼蟹芝士卷,其實味道上ok,但佢好大件而鬆散,軟殼蟹好似放得耐左所以淋了
今晚同友伴諗住搵下新嘢食,點之中伏......
三色卷,海膽偏腥,另外兩個淡而無味
大蝦壽司,惟一滿意嘅食物,蝦夠新鮮且甜美
2016-06-05 327 浏览
朋友的曼魚飯,偷左一啖黎食,曼魚無骨幾好食,不過係咸左dd,送飯食就啱。三文魚頭窩,係令我喜岀望外的。冒險一試,已經有心理準備會腥or無乜料。結果d魚係唔腥,勁大窩,而且裝滿料。最後要好努力先食得完。真係大件夾抵食!好大窩,兩個女仔share都夠食!下次黎可以再encore咁既價錢,超值。

咁既價錢,超值。
  • 三文魚頭窩
2016-04-30 475 浏览
今天去了旺角行街食飯,表妹系個學生妹帶我去食平價日本菜是咁的~行過路過唔好錯的易拉架的廣告,所以我們7:30前落單有8折優惠,便毫不猶豫去食飯極上魚生飯$68~這個丼十分豐富有三文魚,甜蝦、吞拿魚、油金魚、蟹子、蟹柳丶甜蛋做成,魚生算新鮮冇雪味而且還是厚切,沒有因為平價而馬虎三文魚海膽魚生飯$68~比上一個簡單一點,但海膽永遠是我首選,同樣鮮味牛油果軟殼蟹壽司$48~一般水準,只是軟殻蟹太鹹,但粉槳薄而脆,有少許油益味芥末八爪魚$24~紫菜有咬口,八爪魚切粒混合wasabi 把腥味癖去,好少會失準星期六特價的蕃茄大蝦鍋$39~湯底是蕃茄濃湯加入什菜豆腐中蝦,湯底好正,有茄粒而且好重蕃茄味,什菜亦能提升湯的鮮甜豆腐都好滑但蝦確實太霉,所以我們放棄食蝦,但我們亦把湯全部飲清光消費才$270是平價之選,環境和服務都好好,在旺角人來人往可以食平價曰本菜也是一個好選擇
今天去了旺角行街食飯,表妹系個學生妹帶我去食平價日本菜

2016-04-30
2016-04-20 410 浏览
今日又黎左一休食個lunch,我間唔中都會去呢間食lunch,晚餐就真係未試過,貪佢午餐有好多選擇而價錢都經濟,環境方面雖然餐廳環境都幾舊而且燈光昏暗,但係so far 都未比我見到小強今次叫了槍燒鰻魚飯,跟餐的一碗面豉湯和飲品先到~ 面豉湯屬正常普通水準,熱辣辣的,飲品叫了杯熱鴛鴦,反而幾有驚喜 因為估唔到佢沖得幾好飲 碗飯的賣相都唔錯,鰻魚有五六片 份量都算唔少,雖然每塊的厚度都相當薄,但都幾好味而且全部都冇骨的,略嫌佢唔夠多鰻魚醬汁,多d 汁可以撈飯就更好。啲飯係壽司飯嚟,室溫偏涼少少的溫度,好似食緊好多件鰻魚壽司咁壽司飯都調味不錯,醋味適中。上面仲有好多我最愛的紫菜絲,撈埋一齊食幾好味。

槍燒鰻魚飯
2016-04-19
係旺角,LUNCH其實好多選擇,偏偏我地就揀左個伏 ,下晝一行2人去試下呢間日本野。入去有一陣味, 勁凍,個員工話中央冷氣,冷氣10度,凍得傷風感冒 三文魚骨腩煱定食重點係D三文魚好差, 用特價買返來果D, 全部係肥到冇人會食果D腩位,腥唔新鮮, 飯非常乾硬,差!三文魚刺身飯,都係俾三文魚頭頭尾尾既位,唔少係有筋, 凍飯 ,簡單的說,争鮮的魚生飯更好食。除左唔洗等位, 同埋唔洗BOOK 位之外, 沒有再幫襯的理由...

2016-03-28
  • no
2016-03-22 292 浏览
這餐廳的午餐如在一點前結賬, 是有85折優惠的, 適逢今日提早食LUNCH 就去試試呢間啦~ 午餐餐牌有好多選擇, 揀左一輪先揀到呢個槍燒三色飯, 三色是指: 三文魚, 帶子和左口魚邊. 飯一上枱就覺得賣相好吸引, 好香, 每種都有三四片 份量都不少了! 先吃吃口飯, 原來是壽司飯嚟㗎, 喜出望外, 因為原本以為只是普通的白飯. 由於是壽司飯的關係, 飯底是不熱的, 但又不算凍! 這個溫度剛剛好. 而且壽司飯的調味也不錯, 不會太酸, 質地都幾好! 再吃吃三文魚, 稍燒一下的三文魚好好味, 感覺比魚生仲好吃點~不過就略為薄了一點....帶子都好香, 都幾新鮮的. 左口魚邊吃入口更有少少入口即溶既感覺~ 很香油脂味~ 這頓午餐好滿意, 一定會再來! 佢這個午餐仲會跟一碗面豉湯和飲品的.
這頓午餐好滿意, 一定會再來!
佢這個午餐仲會跟一碗面豉湯和飲品的.
槍燒三色飯
2016-03-12
午餐
槍燒三色飯
2016-03-15 452 浏览
今晚約左死黨H去旺角食飯吹水,行行下就去左呢間餐廳 坐底後我地2條友就左睇右睇,之後就叫左幾款食物 先黎有三文魚刺身,份量唔算好少,切得幾厚身吓,食落鮮甜之餘,仲好juice,好味道~壽司就點左鵝肝及帆立貝,配埋我最愛既ASAHI啤酒,真係爽 熱食方面點左個蕃茄烏冬,湯底好味呀!可能夜嘅關係,侍應比較少人,不過一叫到仆埋黎幫手,加分 又是滿足的一餐!
今晚約左死黨H去旺角食飯吹水,行行下就去左呢間餐廳
坐底後我地2條友就左睇右睇,之後就叫左幾款食物
壽司就點左鵝肝及帆立貝,配埋我最愛既ASAHI啤酒,真係爽
熱食方面點左個蕃茄烏冬,湯底好味呀!

可能夜嘅關係,侍應比較少人,不過一叫到仆埋黎幫手,加分

又是滿足的一餐!
2016-01-19
2016-03-05 238 浏览
一休係細個就成日聽的名字, 因為果套卡通片嘛~~~ 但係一休日本野, 都係聽左好多年, 由女人街食到去山東街! 一休始終如一, 一樣咁好美, 性價比高!!!!!精美餐牌!!!炸雞沙律, 聽個名似韓風? 其實都係日本風, 沙律醬吱得好靚, 撈一撈黎食, 有生菜的鮮, 炸雞的香, 一休的水準! 烤雞一D都唔差! 表面脆卜卜, 入面啖啖肉!食日本野, 緊係飲Asahi, 是常識吧?!今日食下D靚野先! 生! 牛! 肉! 呢個生牛肉, 絕對泊得住平時貴價邊爐的生牛肉! 口感唔錯! 入面即溶有牛香!明太子醬餃子! 香香的明太子醬配上惹味金香的餃子, 味道濃而不膩, 一口咬落去肉汁即時飛出黎~~~難得難得! 一客成4隻, 夠飽肚!
一休係細個就成日聽的名字, 因為果套卡通片嘛~~~

精美餐牌!!!
烤雞一D都唔差! 表面脆卜卜, 入面啖啖肉!
食日本野, 緊係飲Asahi, 是常識吧?!
今日食下D靚野先! 生! 牛! 肉!
一客成4隻, 夠飽肚!

2016-02-23 351 浏览
睇午夜場前 定要醫飽肚仔先朋友話知道好地方 咁帶我去一休地方唔細 但放左好多枱 不過坐落都幾舒適我地都唔係好肚餓 所以叫左幾樣野食姐三文魚咁平 又點可以唔叫魚顏色夠新鮮 用冰盛住係可以防止變壞但好易因為冰融 而令三文魚味變淡最令我驚訝嘅......係腸!到底呢條腸有幾寸長? 味道普通 開party影下相開心下都幾好玩如果可以皮再爽脆一啲 同肉汁多一啲會更更吸引芝士煎餃皮算係夠薄 芝士味不太濃 而且唔夠熱可以加濃芝士味 同煎至皮更脆身會令口感更有層次最後 一個牛肉豆腐窩 凍天係應該食啲有湯嘅野湯底偏似吉野家 豆腐夠嫩滑下次有機會都會再黎試下其他野食嘅
睇午夜場前 定要醫飽肚仔先

朋友話知道好地方 咁帶我去一休

地方唔細 但放左好多枱 不過坐落都幾舒適

我地都唔係好肚餓 所以叫左幾樣野食姐

三文魚咁平 又點可以唔叫

魚顏色夠新鮮 用冰盛住係可以防止變壞

但好易因為冰融 而令三文魚味變淡

最令我驚訝嘅......係腸!
到底呢條腸有幾寸長?

味道普通 開party影下相開心下都幾好玩

最後 一個牛肉豆腐窩 凍天係應該食啲有湯嘅野

湯底偏似吉野家 豆腐夠嫩滑

下次有機會都會再黎試下其他野食嘅
2016-01-21 524 浏览
約咗朋友食飯,好耐冇見,想搵一個靜靜地嘅地方傾吓計,可以坐耐少少,朋友介紹咗呢間,地方幾好坐,服務員都幾Nice ,價錢實惠,嘢食都幾OK。 餐牌有個按星期嘅每一日特別優惠,星期二,就係日式炸雞。估唔到係優惠嘅菜式,都會咁用心!好大碟,而且賣相都好好。係熱辣辣即刻炸起嘅,個脆皮好薄,絕對唔會食到一口粉,雞肉好滑好嫩,夠晒熱配埋沙律醬有雙重口感特別正! 三文魚卷,呢個本身應該係有六件嘅,但太肚餓食咗唔記得影相!我欣賞佢嘅size ,會太大唔會太細,因為太大唔可以一次過放晒落口會食到好論盡,但係太細又會覺得搵笨,呢個啱啱好。但三文魚感覺不太新鮮啦,而且切得好薄。全部食材加埋感覺都幾配合 蝦拉麵,睇個樣好明顯係一包包嗰啲雪藏蝦,買返屋企做蝦仁炒蛋個種,嗰啲蝦本身食落係幾脆口,至少佢有處理過,食唔到雪藏味。個面嘅質感都好好,唔會林啤啤,有彈性。對於呢種中下價位嘅日本料理,我覺得呢個拉麵算唔錯。湯嘅味道唔差,不過就多味精喇 鐵板牛油炒雜菇牛油味好重,師傅應該落得好重手,熱辣辣時候就好香好食,但係凍咗就好膩喇 呢個魚石頭鍋,個魚就唔太新鮮,個湯係幾有魚鮮嘅味,d菜吸晒d魚湯好入

鐵板牛油炒雜菇

呢個魚石頭鍋,個魚就唔太新鮮,個湯係幾有魚鮮嘅味,d菜吸晒d魚湯好入味,但係都係嫌佢多味精

兩個人,叫咗五樣嘢,埋單都係270幾蚊,真係好實惠,但食唔晒,所以打包左,拎左去後街俾咗一個紙皮婆婆食,佢好開心。
2016-01-19
2016-01-14 416 浏览
旺角有好多餐廳,但總無一間能令人留下深刻印象,每當同朋友到旺角食飯諗唔到時,就會選擇一休。其實幫襯左一休好耐,一直保持到水準,性價比極高,難怪會成為我地旺角食堂。今次來到山東街分別揀左個window seat,望住以下繁忙旺角街道好有忙裡偷閒的感覺。晚市promotion menu,感覺幾抵不過揀唔岩。所以都係點番一直會點的$39.9三文魚,比起大連銷店還要厚切,還要鮮甜  壽司仲點左鵝肝及帆立貝,配埋ASAHI啤酒,真係爽呀!熱食方面點左個蕃茄烏冬,湯底好味呀!可能夜嘅關係,侍應比較少人,不過一叫到仆埋黎幫手,加分  又是滿足的一餐!
晚市promotion menu,感覺幾抵不過揀唔岩。
壽司仲點左鵝肝及帆立貝,配埋ASAHI啤酒,真係爽呀!
熱食方面點左個蕃茄烏冬,湯底好味呀!
可能夜嘅關係,侍應比較少人,不過一叫到仆埋黎幫手,加分

又是滿足的一餐!
2015-12-02