餐廳:スーパー丼 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣駱克道501號地舖想食Superdon好耐🤤,今次終於搵到機會嚟試吓,本身諗住求其平平地食個丼飯,但見到佢地出咗啲期間限定好吸引嘅丼飯,搞到我忍唔住貴少少都要試吓🙈佢地嘅期間限定丼飯喺黃金系列,有黃金鰻魚丼、黃金炸雞丼,同埋黃金天婦羅丼,我就揀咗黃金鰻魚😋黃金鰻魚丼($98)包埋味噌湯同埋是日前菜,今日前菜嘅喺日式胡麻醬沙律🥗,我另外仲加咗隻45度溫泉蛋♨️,一啖放入口再咬爆佢,蛋汁四淺嘅滋味真係好正😍。講返個飯,將煮熟嘅汁煮鰻魚蘸上蛋黃醬再拎去輕炸,食落先有蛋黃嘅脆同香,繼而食到鰻魚汁嘅濃郁同埋鮮嫩嘅鰻魚肉,呢個配搭都係第一次試,又真係幾夾👍,撈飯一流!
餐廳:スーパー丼 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣駱克道501號地舖

我另外仲加咗隻45度溫泉蛋♨️,一啖放入口再咬爆佢,
蛋汁四淺嘅滋味真係好正😍。
講返個飯,將煮熟嘅汁煮鰻魚蘸上蛋黃醬再拎去輕炸,
2021-04-04
2021-04-03 220 浏览
一間專做丼既食店-superdon係銅鑼灣市區有一間性價比幾高既店舖 今次食左3個餐一個小食火炙三色丼(三文魚,吞拿魚同埋左口魚邊)鵝肝和牛丼黃金鰻魚丼炸魷魚海鮮味道新鮮 火炙後魚油香味四溢 入口即融 👍👍👍鵝肝煎得香脆 M5和牛可以選擇熟度 加上肉汁比粒粒日本米吸收 非常好味👍👍👍👍👍黃金鰻魚係期間限定既產品,有驚喜。厚厚既鰻魚沾上香濃既鹹蛋黃,配合廚師既炸功,原來鹹蛋黃加鰻魚都可以咁合襯👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍魷魚用料新鮮,加上廚師再運用炸功,令一碟炸魷魚都變得不平凡👍👍👍👍👍👍裝修方面,簡潔風,雖然舖頭面積唔大,但枱與枱之間既空間感非常好,唔會感覺擠迫👍👍
一間專做丼既食店-superdon

係銅鑼灣市區有一間性價比幾高既店舖 今次食左3個餐一個小食

火炙三色丼
(三文魚,吞拿魚同埋左口魚邊)
鵝肝和牛丼
黃金鰻魚丼
炸魷魚

海鮮味道新鮮 火炙後魚油香味四溢 入口即融 👍👍👍

2021-04-02 189 浏览
今日係銅鑼灣行到攰攰地,早左啲5:30pm左右就去左餐廳飯食早飯順便休息下對腳。時間咁早店內都只有一兩枱客,雖然枱同枱之間空位唔多,但人少少係坐得舒服啲。食物配搭好多,基本上你想食既食材都可以左配右搭,梗有一款你鍾意。三文魚配三文魚子 $88 (包埋前菜中華沙律同麵豉湯)三文魚厚薄適中,入口鮮甜,加上5大片三文魚,絕對唔會話食到到喉唔到肺三文魚子鹹淡適中,唔好睇相好似好少,其實份量又係岩岩好,可以配搭到成個丼飯食哂。和牛配蟹肉$108(包前菜螺肉同麵豉湯)餐一到個下有少少失望,因為蟹肉得好少🥲同埋啲蟹肉同餐牌上既唔同(餐牌係蟹肉)但黎到係爛左蟹腳,呢個位置有少少唔開心。事關我好鍾意食蟹,失望都正常既,因為呢個丼飯重點係和牛。原本諗住都係普通牛肉,但我想講好好食😍!牛肉係5成熟左右,冇血水,鮮嫩多汁 油脂豐富🤩,可能加左汁煮過食落甜甜地,仲要我分左3件俾朋友食都仲有好多件。可能因為牛肉煮過,啲肉汁滲入啲飯到,令到啲飯又甜又好味😋😋不過有啲美中不足既係個麵豉湯唔熱,係個餐一到我就飲個下都唔熱,朋友個碗湯亦都一樣。煎餃$38個人覺得餃子一般,餃子餡同大小都好正常, 但係我同朋友都覺得餃子係一

三文魚配三文魚子 $88 (包埋前菜中華沙律同麵豉湯)

和牛配蟹肉$108(包前菜螺肉同麵豉湯)

煎餃$38
個人覺得餃子一般,餃子餡同大小都好正常, 但係我同朋友都覺得餃子係一早煎定然後有人落單再叮熱個種。你見到餃子睇落係煎過,應該係少少🤏趣,但其實餃子係淋哂。除左餃子之外所有野都好,有機會會再食。
2021-04-02
2021-03-26 254 浏览
スーパー丼𝕊𝕦𝕡𝕖𝕣𝕕𝕠𝕟香港有好多高質丼飯,而スーパー丼就係其中一間我認為不能錯過的丼飯。餐廳提供好多款丼飯選擇,由刺身到熟食的都有,啱哂唔同口味嘅食家。・⊳ M5和牛拼海膽丼平時刺身丼食得多,見呢間有和牛即管試下,結果無令我失望。牛肉份量都算多,有大概8塊。由於廚師只燒熟牛肉表面,所以應該係係5成熟。牛肉食落肉味濃郁,充滿肉汁,而口感亦都好嫩,實在唔錯!另外海膽雖然份量唔算多,不過幾好食,味道新鮮而甘香😋!鍾意食丼飯嘅朋友真係要搵機會試下 🤤
スーパー丼𝕊𝕦𝕡𝕖𝕣𝕕𝕠𝕟

⊳ M5和牛拼海膽丼

鍾意食丼飯嘅朋友真係要搵機會試下 🤤

2021-03-26
2021-03-26 215 浏览
📍Superdon スーパー丼來一碗丼飯應該也變成香港人的日常吧🍚🍣這間日式店 材料新鮮價錢也公道 是不錯的午餐或晚餐選擇🙌🏻- 三文魚親子丼 $88 + 溫泉蛋$10定食除了丼飯外,也包了味噌湯和沙律三文魚的油脂分布平均 是近三文魚腩的口感三文魚子也是挺新鮮 味道剛好 不會過鹹另外加上溫泉蛋的加持 兩者都好配壽司飯 好吃🤎雖然今次並沒有點很多魚生, 但簡單卻美味!之前吃過它的和牛丼 性價比高 也是好吃很推薦給喜歡吃丼飯的朋友們喔☺️地址: 銅鑼灣駱克道501號地舖
📍Superdon スーパー丼

來一碗丼飯應該也變成香港人的日常吧🍚🍣
這間日式店 材料新鮮價錢也公道
是不錯的午餐或晚餐選擇🙌🏻

- 三文魚親子丼 $88 + 溫泉蛋$10
定食除了丼飯外,也包了味噌湯和沙律
三文魚的油脂分布平均 是近三文魚腩的口感
三文魚子也是挺新鮮 味道剛好 不會過鹹
另外加上溫泉蛋的加持 兩者都好配壽司飯 好吃🤎

雖然今次並沒有點很多魚生, 但簡單卻美味!
之前吃過它的和牛丼 性價比高 也是好吃
很推薦給喜歡吃丼飯的朋友們喔☺️

地址: 銅鑼灣駱克道501號地舖
2021-03-25 131 浏览
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊☞鵝肝丼飯 138$佢呢到都有好多款丼飯比大家選擇 而Fat9就揀左佢既鵝肝丼飯黎食😋✌🏻佢除左個丼飯仲有個麵豉湯 有個前菜 同埋有個醬油跟埋比你😺Fat9覺得碗飯最出色係 鵝肝啲肝油滲左落啲飯到 再撈埋個醬油簡直令我味蕾大爆發 食入口每一啖都係幸福既味道 鵝肝啲油令到成碗飯好香口🤩而佢啲鵝肝舊舊都大舊 驚你食唔飽咁 佢有沾啲粉去煎 唔會話沾好多成舊都係粉 佢係實實在在係舊鵝肝大舊 唔係啲炸粉令佢大舊😍有啲人應該會擔心啲鵝肝咁大舊本身已經好油膩又加埋飯會唔會食到好飽好濟架🤭Fat9食哂成碗都唔會話覺得好油膩好濟 食完係岩岩好既感覺 唔會係飽到頂住哂勁辛苦個隻感覺😚呢個價錢有呢個份量再加呢個味道 Fat9覺得真心抵到爛🤤👏🏻👏🏻下次會再去試下其他丼飯 Fat9相信其他丼飯一樣都會咁出色🥰﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊↬味道: ☻ ☻ ☻ ☻ ☻/5↬服務: ☻ ☻ ☻ ☻ ☻/5↬環境: ☻ ☻ ☻ ☻/5
﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊
☞鵝肝丼飯 138$

﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊

↬味道: ☻ ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬服務: ☻ ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬環境: ☻ ☻ ☻ ☻/5
2021-03-24 133 浏览
港島吃貨系列🎏 — Superdoon✨ CP值高嘅日丼飯😌#90cp黃店篇💛 #90cp銅鑼灣篇 #90cp日本篇➖➖➖➖➖本身自己都非常鍾意食日本嘅刺身同埋丼飯🇯🇵🤤 疫情之下又冇得去旅行 見到呢一間Superdon 有晒刺身同埋丼飯 可以一次過滿足晒兩個願望就嚟試吓😆美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️~⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 三色海鮮丼 $98性價比其實算幾高🤔 刺身方面佢有三文魚吞拿魚同油金魚各2片 油甘魚係特別出色🤤 食落去非常肥美 而且都幾鮮甜 唔錯👍🏻 反而吞拿魚就有少少腥味 不過都可以接受嘅😎 如果佢嘅刺身飯可以再多少少壽司醋 酸少少 咁就完美!🔸 帆立貝和牛丼 $98 + 溫泉蛋 $10 和牛方面你可以自行選擇要幾多成熟 小編就叫咗七成😆 食落去其實味道唔錯 加上佢嘅和牛汁令到成件事更加正🤤 不過可能某啲牛煮得相對比較生 所以食落去會有啲韌🙈 另外佢嘅帆立貝就正正常常啦 冇諗過佢係炸 亦都冇想像中咁好食🤔🔸 唐揚魷魚鬚 $38炸得都正正常常 加埋沙律醬食
#90cp黃店篇💛 #90cp銅鑼灣篇 #90cp日本篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️~⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 三色海鮮丼 $98

🔸 帆立貝和牛丼 $98 + 溫泉蛋 $10

🔸 唐揚魷魚鬚 $38
炸得都正正常常 加埋沙律醬食 都不過不失啦👅

💰Total: $268

✅ 整體個人覺得$100唔使有得食一碗刺身飯 又或者係日式丼飯 講真都算係幾抵🤑

❌ 店員嘅服務態度有待改善🥲 (喺點餐嘅時候俾其中一位店員串親🤢)

💡溫馨提示💡其實除咗堂食之外佢嘅外賣都非常之多人買😛 如果大家嚟到又唔想等 又或者喺附近staycation 都可以嚟呢度買個外賣試下😎

➖➖➖➖➖
📍 スーパー丼 (銅鑼灣)
銅鑼灣駱克道501號地舖
三色海鮮丼
帆立貝和牛丼
三色海鮮丼
帆立貝和牛丼
識爆一定係咁爆,爆咩呀?爆丼呀!長期都滿座既「ス ー パ ー 丼」當然有佢既奧妙之處啦。話明Superdon點可以唔嗌返個丼飯呢,睇緊我呢篇reviews既你又會唔會忍唔住爆埋一份?👇📌人 気 和 牛 丼 - ▪ うなどん生玉子·和牛丼 - $98▫ 人氣招牌之一既「鰻 魚 玉 子 和 牛 丼」絕對係我今日既目標,面頭既鰻魚非常厚身,食落夠肥美,口感唔錯;配上隔離既肩板腱和牛,可以話錦上添花;食落牛味十足,軟腍彈滑;配搭流心玉子就無得輸;當然蛋汁撈埋d飯一齊食就梗咖啦,仲要粒粒都係日本米,呢個價錢抵比!

睇緊我呢篇reviews既你又會唔會忍唔住爆埋一份?👇

📌人 気 和 牛 丼 -
うなどん生玉子·和牛丼 - $98

2021-03-19
鰻 魚 玉 子 和 牛 丼
平時superdon都好多人排隊,所以揀左佢岩岩開門12點去食,餐廳出左好多外賣優惠,外賣一律8折,不論係牛丼,還是醬爆芝士丼,都有呢個優惠呢個鹹蛋醬天婦羅系列好似好吸引,亦係期間限定既丼飯,所以就叫一份試一試黃金天婦羅丼 $88 7.5/10附送前菜沙律同麵豉湯,飯配菜有蝦、茄子、香菇、南瓜配上鹹蛋醬不過等候時間較長,等左30分鐘先上菜😖可能等埋其他訂單一齊炸,但炸得唔錯,特別係菇,好多汁又唔乾,粉漿唔會好厚,蝦炸完仲幾爽口,反正鹹蛋醬就冇咩特別,存在感唔高,配天婦羅一齊食又唔係好夾

黃金天婦羅丼 $88 7.5/10

2021-03-12
位於銅鑼灣的Superdon,是一間主打日式丼飯的餐廳。每次銅鑼灣行街見到好多人喺呢間Superdon 排隊,所以今次再經過,見到唔使排,立即衝入去食,點了一個刺身丼及一個熟食丼❤️👍🏻!📍三文魚親子丼🐟🐟🐟🍚($88)相當高質,他們用上4大片新鮮三文魚刺身及三文魚子炮製,魚子鮮甜又爆汁😋👍🏻,三文魚很肥美,油甘鮮味十足❤️!📍帆立貝和牛丼飯🐚🐮🇯🇵🍚($98)有驚喜,帆立貝是以天婦羅形式製作,外皮炸得相當酥脆可口😋,炸粉調味用心,微微咸甜咸甜,有海苔味。而貝肉嫩滑,鮮味無窮🌈♾️!肩板腱和牛質素超好🐮,分量夠多👍🏻,肉質鮮嫩,中間呈粉紅色,油脂分布平均,咬下肉汁多,肉味超濃💥☄️!!配合酸菜和白蔥,好吃!📍丼飯又配送沙律和日式麵豉湯沙律新鮮清爽,麵豉湯配料豐富,有海帶和油揚最後要讚賞服務員的服務,即使店舖忙碌,但仍然面帶笑容,不斷幫忙加茶,很貼心!

📍三文魚親子丼🐟🐟🐟🍚($88)

📍帆立貝和牛丼飯🐚🐮🇯🇵🍚($98)

📍丼飯又配送沙律和日式麵豉湯
沙律新鮮清爽,麵豉湯配料豐富,有海帶和油揚

• 帆立貝和牛丼飯
2021-03-14 141 浏览
留意咗好耐,終於有時間去咗試~店舖位置好易搵,就喺sogo後面,等位期間一路都見到幾多人買外賣,堂食等咗十分鐘左右就入得。餐廳主打和牛丼同剌身丼,價錢都幾合理~★ 鵝肝和牛丼 ($98)心大心細咩都想食下,但第一次嚟食,就揀咗最多人推介嘅鵝肝和牛丼😆!牛肉份量比想像中嘅多,真係舖滿曬成個飯,呢個價錢就唔好expect係入口即融嗰種和牛啦,但牛肉肉質都好嫩滑,油脂充足,而且個汁撈飯好好食!而鵝肝肥美,煎得好香脆,但我就覺得油咗少少,有啲膩。 有樣野好驚喜就係,個飯底可以轉壽司醋飯,好幸福🥰

留意咗好耐,終於有時間去咗試~
餐廳主打和牛丼同剌身丼,價錢都幾合理~

★ 鵝肝和牛丼 ($98)
  • 鵝肝和牛丼
2021-03-13 167 浏览
終於都開番晚市啦😭 超耐無出去食晚飯,就算約唔到人自己都要食好d😛 今次黎到bookmark左超級耐既superdon,本身抱住食魚生飯既心態去,點知比個和牛丼飯吸引左🤣 🥩三文魚籽和牛丼 $128不得了!一上碟就見到和牛油脂閃亮既光澤✨ 即刻食慾大增!🥩和牛選用左肩板腱,雖然未到入口即溶,但肉質都夠嫩,油脂都好香🤤 而和牛一碗有8塊 份量都唔少呢,食得好滿足!而丼飯用左刺身醋飯,味道剛剛好,唔會太酸、只係略嫌三文魚籽既份量較少,多番d就perfect啦😛

🥩三文魚籽和牛丼 $128

三文魚籽和牛丼
三文魚籽和牛丼
2021-03-07 342 浏览
食左和牛鵝肝飯,估唔到和牛都有成6-7塊,以$98黎講算幾抵,煎得幾甘香,鵝肝幾香濃,但有少少油左dd,整體都唔錯,係會想再返頭食既一間。set有麵豉湯同沙律仔,又有熱茶供應,唔洗叫野飲都得😆
和牛鵝肝飯
和牛鵝肝飯
2021-03-03 302 浏览
〔 澳洲A5和牛鵝肝 〕 $95 .和牛好韌, 好難咬開, 牛肉汁好小,但牛肉很好吃好有肉汁.炸過既鵝肝, 脆皮但唔夠味道.飯的份量剛剛好, 日本米飯.沙拉的醬汁係芝麻醬, 麵豉湯味道中和.這家店真的食海鮮會比較好🤣(好味指數: 8/10)
〔 澳洲A5和牛鵝肝 〕 $95 .
和牛好韌, 好難咬開, 牛肉汁好小,但牛肉很好吃好有肉汁.
炸過既鵝肝, 脆皮但唔夠味道.
飯的份量剛剛好, 日本米飯.
沙拉的醬汁係芝麻醬, 麵豉湯味道中和.

這家店真的食海鮮會比較好🤣

(好味指數: 8/10)
2021-02-24 367 浏览
其實是被門外貼著的黃金鹹蛋醬丼飯吸引不過可惜進店後卻被告知所有黃金鹹蛋醬類都沒有了友人點了炸雞丼飯可能對沒有了黃金鹹蛋醬耿耿於懷所以只說味道OK不過不失至於我點的鰻魚玉子和牛丼我覺得很不錯啊雖然味噌湯咸了點但沙律蔬菜挺新鮮的而和牛厚度亦切得剛剛好不會煎得太熟少少粉嫩而不韌鰻魚亦鮮味十足,鰻魚汁好惹味雞蛋汁撈飯食真係好正
其實是被門外貼著的黃金鹹蛋醬丼飯吸引

至於我點的鰻魚玉子和牛丼我覺得很不錯啊
雖然味噌湯咸了點但沙律蔬菜挺新鮮的
而和牛厚度亦切得剛剛好不會煎得太熟
少少粉嫩而不韌
鰻魚亦鮮味十足,鰻魚汁好惹味
雞蛋汁撈飯食真係好正
2021-02-09