2023-01-02 63 浏览
早排聽個住大埔既朋友講食左雪糕咖喱豬排飯~~新出呀~唔錯呀~~俾佢講到心郁郁~跟手就約左朋友一齊去朝聖下~~而且仲係聯乘蠟筆小新~~小新迷就更唔會錯過啦~~但我一心為飯~~~大埔超級城都易去係火車站都有巴士去到門口落車~仲有呀係得銅鑼灣同大埔先有小新系列❗ 咪去錯佐敦呀~我地2個人梗係叫左2個雪糕咖喱飯啦~一個豬排一個炸雞~~等陣又可以互相交换幾件試下~而且唔食辣都唔怕可以簡唔辣嫁~好貼心~因為都眼見有媽咪帶住小朋友黎食~朋友要唔辣我就要左小辣~ 套餐仲包埋特色野飲,湯同腐皮壽司~一開始梗係試雪糕啦~係雪糕黎~試埋咖喱有小小辣岩岩好~~跟手就撈埋一齊啦~冇問題呀~令我感覺似印度咖喱~因為知道印度咖喱都係落乳酪去整~好唔錯~~味道係夾到呀~可以一試呀~~特色野飲都好好味兩隻味我地各一~~動感超人芒果特飲~一開始唔溝會飲到有氣水既味但唔甜~~到撈埋下面既芒果又係第二種享受~甜甜芒果味又有股氣~一杯兩味~~露屁股怪獸草莓特飲~就一飲係清清地感覺,之後溝埋下面既士多啤梨又係第二種感覺~~覺得好唔錯~~好似飲左兩杯野飲咁~走時留意到原來仲可以加購蠟筆小新T-shrit~~但我一心為飯~~入黎時冇
早排聽個住大埔既朋友講食左雪糕咖喱豬排

大埔超級城都易去係火車站都有巴士去到門口落車~
仲有呀係得銅鑼灣同大埔先有小新系列❗ 咪去錯佐敦呀~

一開始梗係試雪糕啦~係雪糕黎~

走時留意到原來仲可以加購蠟筆小新T-shrit~~但我一心為飯~~入黎時冇留意到~而且入面好大每處都有好多小新既布置~~~影相打卡一流~~
而且仲有bb用既bb櫈~~就算帶住bb細路都好唔錯~~唔會覺迫同阻到人~~
~

呢間位於大埔嘅餐廳~而家同蠟筆小新crossover😆😆作為fans終於有時間嚟🥹🥹一入到門口已經好多蠟筆小新裝飾擺設,仲有得買周邊產品~環境好岩打卡呀🎐呢間小店走小清新路線🥰🍥整體環境十分舒服❤️餐牌仲有好多不同種類嘅食物任你揀🤤有各式丼飯🍥如北海道海鮮丼、吞拿魚三色丼及北海道馬糞海膽丼等🥳多都數唔晒呀~仲可以自選海鮮配搭🥹🥹岩晒有選擇困難嘅我🤤雪糕咖喱吉列豬扒飯 $118配 腐皮壽司🍙特飲🍸同麵豉湯🥧雪糕咖喱飯🍛都有幾款可以揀🙌🏼炸雞、吉列豬扒、牛肉、海鮮😍我就叫左吉列豬扒😍好足料呀,豬扒份量好多🫡配菜都好多😍豬扒嘅肉質十分之鮮嫩~~好香口!仲好脆口🍗仲有個咖哩汁好好味🤤同埋好貼心,有唔同嘅辣度🫡岩晒唔食得辣嘅我🙈我揀左小新嘅中辛。配埋嘅雲呢嗱雪糕,好襯🥹冷熱交替,口感好特別,超得意🙌🏼好creamy!!真係好match!!值得一提~食物擺盤好靚,有個小新牌仔❤️❤️可以留念🇯🇵🇯🇵🥭動感超人芒果特飲動感超人主題嘅飲品🙌🏼鮮豔奪目的顏色,令人看一眼就能感受它的氣味🤤香口嘅芒果甜味與碳酸的清爽香氣令人飲到愛不釋手😍🇯🇵🍗日式炸雞呢個炸雞係即叫即炸😆鹹酥香脆的外皮,結合多汁肉嫩的雞肉🙈酥脆外

雪糕咖喱吉列豬扒飯 $118
配 腐皮壽司🍙特飲🍸同麵豉湯🥧

🥭動感超人芒果特飲
香口嘅芒果甜味與碳酸的清爽香氣令人飲到愛不釋手😍🇯🇵

🍗日式炸雞
呢個炸雞係即叫即炸😆鹹酥香脆的外皮,結合多汁肉嫩的雞肉🙈酥脆外皮一咬,充滿日式風味~配上沙律醬🫡口感瞬間在嘴裡蔓延開🤤🤤

🧆一口和牛粒[推薦]
呢個一口牛肉粒好好食😆牛粒脂肪分佈平均~油花細密🥩食落味道都幾嫩滑,牛味濃郁🫡

🍑完熟水蜜桃梳打
水蜜桃梳打好吸引❤️🍑喝一啖就可以感受到微甜嘅桃香喺口中蔓延🙈🙌🏼
2022-12-18 63 浏览
之前係網上見到這間餐廳同蠟筆小新做Crossover已經好想去,餐廳入面有好多蠟筆小新嘅佈置,真係好可愛。.🍛雪糕咖喱豬扒飯(小辣) $118腐皮壽司、麵鼓湯、飲品 (跟餐附送)第一次食加入🍦雪糕嘅咖喱飯,以為會好奇怪,點知食落又OK喎!香滑冰凍嘅🍦雲呢拿雪糕,配上🍛日式甜咖喱飯,有冷熱交融的感覺。而咖喱仲有走辣、小辣同辣揀。而吉列豬扒🐷都幾大塊,炸得好香脆,上面仲有蠟筆小新嘅裝飾,打卡一流📸 而腐皮壽司就正正常常。.🥭動感超人芒果特飲 (跟餐附送)漸變顏色好靚,芒果味香濃,感覺好夏日。.🐥芝士雞扒丼 $78日式蒸蛋、沙律、麵鼓湯 (跟餐附送)雞扒都好大塊,煎得外皮香脆入面juicy,加上惹味的🧀芝士,撈飯食一流。日式蒸蛋都幾香滑,熱辣辣,冬天食一流。沙律菜好新鮮,麵鼓湯好大碗。.🦀忌廉蟹肉薯餅 $28新鮮炸起熱辣辣,加上入邊軟滑的忌廉薯蓉,和一絲絲蟹肉,是個不錯的小食。

🍛雪糕咖喱豬扒飯(小辣) $118
腐皮壽司、麵鼓湯、飲品 (跟餐附送)

🥭動感超人芒果特飲 (跟餐附送)
漸變顏色好靚,芒果味香濃,感覺好夏日。

🐥芝士雞扒丼 $78
日式蒸蛋、沙律、麵鼓湯 (跟餐附送)

🦀忌廉蟹肉薯餅 $28
2022-12-15 48 浏览
大埔超級城嘅Superdon最近同蠟筆小新crossover,推出期間限定套餐,這個套餐嘅賣點就係日式咖喱飯配雪糕,非常之創新嘅諗法,不過其實賣相一般,擺盤擺到一堆野咁,唔係幾開胃,至於兩者夾唔夾,其實我覺得一般,雖然可以當杯雪係咖喱嘅椰汁或忌廉,但我始終覺得如果係椰汁或忌廉係會夾啲,不過用嚟打下卡都真係有啲震撼嘅,店內都有不少蠟筆小新嘅打卡位,係佢嘅粉絲就必定要去朝聖啦.#蠟筆小新#晚飯#dinner#咖喱飯#創新#主題餐廳#卡通人物#大埔#打卡#雪糕#日式
2022-12-11 35 浏览
♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡ 大埔 - SUPERDON ♡‎ ♡‎‎ ♡‎ ♡‎ 人氣蠟筆小新聯乘新穎料理 我自己本身都好鍾意睇蠟筆小新有時食飯悶悶地唔知睇咩都會揀蠟筆小新嚟睇今次知道SUPERDON 同蠟筆小新有Crossover又有得食 又有小新仲要係啲新穎菜式已經好感興趣🔹雪糕咖喱豬扒飯(小辣)$118聽個名已經夠晒特別有小新樣 趣味感增加咗好多又凍又熱咁究竟係咩感覺呢?熱辣辣嘅咖哩配上凍冰冰雪糕雪糕好快就融化食落竟然唔怪 變成甜甜嘅咖哩仲有得揀咖哩辣度啱晒大人小朋友食 又可以食受歡迎嘅咖哩又食到雪糕~而吉列豬扒都幾大塊 成隻手掌咁🔹腐皮壽司 小新雪糕咖哩飯套餐包咗腐皮壽司 + 特飲都好抵食有動感超人出現~🔹動感超人芒果特飲藍藍橙橙好有活力嘅顏色甜甜地 好好飲另外加咗兩款日式小食同埋日式玻璃樽裝飲品🔹唐揚魷魚鬚 $42🔹忌廉蟹肉薯餅 $28🔹靜崗綠茶梳打 $33餐廳仲有賣小新嘅tee 超可愛大人細路仔都有size◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.📍スーパー丼 (大埔超級城) (大埔)大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖喜歡我嘅分享:請follow, like

人氣蠟筆小新聯乘新穎料理

已經好感興趣

🔹雪糕咖喱豬扒飯(小辣)$118
聽個名已經夠晒特別
有小新樣 趣味感增加咗好多
又凍又熱咁究竟係咩感覺呢?
熱辣辣嘅咖哩配上凍冰冰雪糕
而吉列豬扒都幾大塊 成隻手掌咁

🔹腐皮壽司
小新雪糕咖哩飯套餐包咗腐皮壽司 + 特飲
都好抵食
有動感超人出現~

🔹動感超人芒果特飲

🔹忌廉蟹肉薯餅 $28
🔹靜崗綠茶梳打 $33

餐廳仲有賣小新嘅tee 超可愛
大人細路仔都有size

◆*.◆*.◆*.餐廳資訊◆*.◆*.◆*.
📍スーパー丼 (大埔超級城) (大埔)
大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖

喜歡我嘅分享:請follow, like and share @elaine.eat

🔎冇頭緒:#elaineeat
🔎發掘同區美食:#ee大埔
🔎發掘同類美食:#ee日式

#hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #hkblogger #hkkol
蠟筆小新主題餐廳🦸🏻‍♂️ スーパー丼SUPERDON (՞•Ꙫ•՞) ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ前排見到好多人討論呢個雪糕咖喱飯🍦仲要係crossover蠟筆小新 望落勁吸引😍🍛雪糕咖喱吉列豬扒飯💲1️⃣1️⃣8️⃣呀!因為實在太唔小心 所以嚟到之後整跌咗個雪糕🥹不過好彩冇影響佢嘅味道 有得揀要辣定唔辣 我哋就要咗唔辣!撈勻咗啲雪糕之後食落係偏甜嘅咖哩😆本身以為咖喱飯上面有雪糕會好怪但係食落又唔係 係幾新奇嘅一個組合🥰豬扒份量都幾多 而且大大嚿😻不過炸粉就有少少厚🤏🏻整體嚟講賣相都幾吸引同特別 仲插着個小葵嘅裝飾牌添🍼跟餐附送咗兩件腐皮壽司同埋一杯嘢飲🥤腐皮壽司就正常發揮啦 甜甜地😆嘢飲可以揀動感超人芒果特飲/露屁股怪獸草莓特飲🍓我哋就揀咗芒果特飲🥭味道就偏甜~🦀蟹忌廉蟹肉薯餅(1件)💲2️⃣8️⃣有個偏酸啲沙律醬點 食落都有啲蟹味🥰仲好貼心咁切開咗一半😉🧀芝士年糕(2件)💲3️⃣8️⃣最鍾意就係食芝士年糕( ˘ ³˘)♥︎佢嘅芝士味唔算好濃好漏嗰隻 入面食落煙煙韌韌咁🥰幾好食!🥟日式餃子(5隻)💲3️⃣8️⃣正常發揮嘅一個小食🙌🏻成間店環境都有好多小新嘅卡通人物🥰望住食都特別開心🥳銅鑼灣同大埔分店
蠟筆小新主題餐廳🦸🏻‍♂️ スーパー丼SUPERDON
(՞•Ꙫ•՞) ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ
前排見到好多人討論呢個雪糕咖喱飯🍦
仲要係crossover蠟筆小新 望落勁吸引😍

🍛雪糕咖喱吉列豬扒飯💲1️⃣1️⃣8️⃣
呀!因為實在太唔小心 所以嚟到之後整跌咗個雪糕🥹
不過好彩冇影響佢嘅味道 有得揀要辣定唔辣 我哋就要咗唔辣!
撈勻咗啲雪糕之後食落係偏甜嘅咖哩😆
整體嚟講賣相都幾吸引同特別 仲插着個小葵嘅裝飾牌添🍼

跟餐附送咗兩件腐皮壽司同埋一杯嘢飲🥤
腐皮壽司就正常發揮啦 甜甜地😆
嘢飲可以揀動感超人芒果特飲/露屁股怪獸草莓特飲🍓
我哋就揀咗芒果特飲🥭味道就偏甜~

🦀蟹忌廉蟹肉薯餅(1件)💲2️⃣8️⃣
有個偏酸啲沙律醬點 食落都有啲蟹味🥰
仲好貼心咁切開咗一半😉

🧀芝士年糕(2件)💲3️⃣8️⃣
最鍾意就係食芝士年糕( ˘ ³˘)♥︎
佢嘅芝士味唔算好濃好漏嗰隻 入面食落煙煙韌韌咁🥰幾好食!

🥟日式餃子(5隻)💲3️⃣8️⃣
正常發揮嘅一個小食🙌🏻

成間店環境都有好多小新嘅卡通人物🥰望住食都特別開心🥳

銅鑼灣同大埔分店有限定蠟筆小新精品換😼

有興趣可以快啲去啦 記住佐敦分店係冇㗎🌟

———— ʕ•͡ᴥ•ʔ ʕ•ᴥ•ʔ ♥︎ ——————
📍 スーパー丼SUPERDON
大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓1號舖
銅鑼灣駱克道501號地舖
早排咁啱經過見到大埔間 Superdon 變身做咁蠟筆小新主題餐廳🤨,加上出咗個每日限量供應50份嘅「雪糕咖喱飯」系列menu,作為勇者嘅我🦸🏻‍♀️梗係要身先試伏啦~點知⋯⋯🤦🏻‍♀️唉⋯⋯其實 Superdon 之前食過幾次都覺得唔錯🍚,特別係啲慢煮牛同鵝肝丼嘅性價比都ok,加上見今次蠟筆小新主題都好有心思,唔止牆身貼晒小新一家同佢嘅幼稚園同學嘅裝飾🍭,特別 menu 仲超有小新搞鬼嘅風格,將早排紅極一時嘅忌廉湯烏冬改變,變成雪糕咖喱飯,仲插咗支角色旗仔加持👍🏻,心思真係滿分㗎!🍛雪糕咖喱豬扒飯套餐 $118雪糕咖喱飯套餐除咗有主角「雪糕咖喱飯」,仲可以自選吉列豬扒、炸雞、牛肉和海鮮其中一個配料。隨餐附有腐皮壽司、味噌湯同特飲,咁豐富,用嚟打卡一流!😆但食落就真係⋯⋯🍦雪糕咖喱豬扒飯咖喱豬扒飯上面加咗半支阿波羅雲呢拿甜筒 (🤔唔知師傅點先可以切得咁整齊),大家都知阿波羅雪糕一向偏甜,仲要加埋朱古力醬,梗係非常非常甜,但咖喱微微辣之外,其實好鹹。混合一齊食,冰火交融同時極甜極鹹交加,味道真係非筆墨可形容😆!咪以為分開食塊豬扒就唔會出事,可惜佢塊豬扒放咗喺飯同咖喱中間,以雪糕喺最面,所以⋯
雪糕咖喱豬扒飯套餐

雪糕咖喱豬扒飯套餐

🍛雪糕咖喱豬扒飯套餐 $118
雪糕咖喱豬扒飯

🍦雪糕咖喱豬扒飯
咖喱豬扒飯上面加咗半支阿波羅雲呢拿甜筒 (🤔唔知師傅點先可以切得咁整齊),大家都知阿波羅雪糕一向偏甜,仲要加埋朱古力醬,梗係非常非常甜,但咖喱微微辣之外,其實好鹹。混合一齊食,冰火交融同時極甜極鹹交加,味道真係非筆墨可形容😆!咪以為分開食塊豬扒就唔會出事,可惜佢塊豬扒放咗喺飯同咖喱中間,以雪糕喺最面,所以⋯⋯都係一齊食吧!!!
🍣腐皮壽司
經過味蕾衝擊後,腐皮壽司反而佢最正常嘅食物!微甜嘅腐皮,普普通通,起碼入到口!
🍹動感超人芒果特飲
動感超人芒果特飲個名得幾鍾意!佢味道清爽,帶微微芒果果香,雖然都係偏甜,贏在可以沖一沖雪糕咖喱豬扒飯嘅味道,解一解甜膩感。
雪糕咖喱豬扒飯
最後⋯⋯
2022-11-06
2022-11-29 30 浏览
早前香港流行雪糕拉麵,近期亦有雪糕咖哩推出,新奇食法掀起大眾注意!雪糕咖喱飯以套餐形式奉上,分別有4款自選配料,包括吉列豬扒、炸雞、牛肉和海鮮。餐廳用上阿波羅雲呢嗱甜筒和日式咖喱,店員建議先將兩者拌勻然後再一併食,冰感甜味的雪糕與熱辣辣的咖喱糅合,有冰火交融的感覺!咖喱分別有大、中、小辣選擇,但由於是以日式咖喱作基調,因此甜味較為突出,相反辣味則不明顯。另外咖喱內的紅蘿蔔和薯仔煮得軟腍,拌飯食一流。雪糕咖哩海鮮飯 $138隨餐還附有腐皮壽司、味噌湯和特飲,似很豐富。一口和牛粒 $68這個明顯不是牛肉粒吧?洋蔥炒牛肉,味道惹味,可惜牛肉過老。唐揚魷魚鬚 $42薄薄的一層粉漿,鹹酥香脆的外皮,入口充滿嚼勁。
雪糕咖哩海鮮飯 $138
隨餐還附有腐皮壽司、味噌湯和特飲,似很豐富。
一口和牛粒 $68
這個明顯不是牛肉粒吧?
洋蔥炒牛肉,味道惹味,可惜牛肉過老。
唐揚魷魚鬚 $42
薄薄的一層粉漿,鹹酥香脆的外皮,入口充滿嚼勁。
2022-11-19 1764 浏览
🚩 スーパー丼由細到大都好少睇卡通,直到去到中學時期我開始迷上蠟筆小新🥹雖然好多時候都覺得蠟筆小新太百厭,有少少討厭,但都影響唔到我鍾意睇呢套卡通😆經過大埔竟然俾我發現依間蠟筆小新主題嘅日本餐廳,裏面有近排大熱嘅雪糕麵個fd‼️雪糕飯,雖然媽咪萬般不願意,但我都拉咗佢入嚟試吓(孝順女啊我🫡〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈雪糕咖喱豬扒飯 $118一嚟到梗係打咗卡先啦!我一開始真係以為佢喺仿雪糕,點知真係凍嘅雪糕嚟㗎喎大佬😣我就一於鼓起勇氣…..試吓佢個雪糕先~雪糕奶香味都十分之濃郁,趁個筒未淋食埋個筒先!之後作為孝順女嘅我梗係慫恿阿媽試吓雪糕撈埋啲咖喱再加飯😆媽咪食咗一啖之後又覺得OK喎~咁根據事情發展就梗係到我試啦🫡雖然雪糕凍凍地嘅口感撈埋啲飯係有少少奇怪,但之後入到口佢慢慢暖返,食落又覺得唔錯喎~咖喱我哋叫咗小辣,雪糕嘅奶香味就會中和返咖喱嘅辣味,有少少似椰汁咖喱咁~除咗個飯之外佢仲配左露屁股怪獸草莓特飲~好香濃嘅士多啤梨味,不過我就略嫌甜咗少少🌈三文魚親子丼 $108試完我想食嘅嘢梗係要叫返一啲媽咪鍾意食嘅嘢安慰返佢~三文魚總共有五片厚切嘅,用嘅都係比較肥美嘅位置~三文魚籽份量都好多
🚩 スーパー丼

🌈雪糕咖喱豬扒飯 $118

🌈三文魚親子丼 $108
三文魚籽份量都好多!媽咪一啖接一啖好快食晒~
我就猴住套餐配嘅茶碗蒸,不過可能佢落得唔夠鰹魚汁落去蒸,所以雞蛋整體比較硬身同埋唔夠魚香味!不過依個價錢食到一個套餐我都覺得十分可以
2022-11-19
2022-11-15 32 浏览
Superdon同蠟筆小新Crossover‼️‼️除咗推出雪糕咖喱飯,仲有小新精品買😍小新系列只會係大埔和銅鑼灣分店推出。我就去咗大埔分店朝聖,店舖不同角落同牆上都有小新同佢嘅家人、同學仔~感覺好歡欣🥳✪ 雪糕咖哩炸雞飯 ⌫💲118套餐包了腐皮壽司、麵豉湯、特飲一杯。雪糕咖哩炸雞飯賣相雖然有少少衝擊眼球😳但食落又好好味😋 咖哩同雲呢拿雪糕出奇地夾☺️咖哩有三種辣度,我揀咗中辛,辣度唔重,加埋雪糕嘅甜味,整體係香甜嘅咖哩味道。炸雞外脆內嫩,好juicy。份量都好多,食完已經好飽。【Superdon】📌銅鑼灣駱克道501號地舖📌大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖

✪ 雪糕咖哩炸雞飯 ⌫💲118

【Superdon】
📌銅鑼灣駱克道501號地舖
📌大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖
驚現蠟筆小新期間限定主題餐廳🍴雪糕🍦+咖喱🍛=飯➡️➡️➡️究竟係咩玩法➡️➡️➡️🌟雪糕咖喱炸雞飯套餐$118配壽司🍣2件 + 光屁股怪獸👾草莓🍓特飲+味噌湯黎到見到咖喱比較杰身,但當凍冰冰雪糕開始溶化,攪勻熱辣辣咖喱到,中和咗咖喱辣,咖哩產生化學作用,仲帶岀少少甜🤣 真系日式料理先諗到idea💫炸雞即叫即炸,熱辣辣岀煙🔥乾屁股怪獸草莓🍓特飲原以為藥水味,點知真草莓果醬,甜甜酸酸,好清新,仲飲到粒粒草莓肉碎🍓🌟鰻魚玉子和牛丼餐$108有茶碗蒸 前菜沙律 味噌湯茶碗蒸熱辣辣,香蛋味,都頗滑玉子均勻沾滿上每一粒飯粒和牛都頗大塊,分量十足,燒香過,和牛未算太淋,什至有一塊有根咬唔開,明白價錢黎講食到和牛,性價比ok反而欣賞鰻魚,好淋好食,我略嫌鰻魚太少🤣得2塊唔夠喉😋蠟筆小新主題,當然環境佈置都係蠟筆小新😍打卡必去食飽飽,仲可能就買蠟筆小新手信返屋企添呀,有tee shirt, tote bag件小童tee小新同小白好正🙆🏻‍♀️
驚現蠟筆小新期間限定主題餐廳🍴
雪糕🍦+咖喱🍛=飯
➡️➡️➡️究竟係咩玩法➡️➡️➡️

🌟雪糕咖喱炸雞飯套餐$118
壽司🍣2件 + 光屁股怪獸👾草莓🍓特飲+味噌湯

炸雞即叫即炸,熱辣辣岀煙🔥

乾屁股怪獸草莓🍓特飲

🌟鰻魚玉子和牛丼餐$108
有茶碗蒸 前菜沙律 味噌湯

茶碗蒸熱辣辣,香蛋味,都頗滑
玉子均勻沾滿上每一粒飯粒

反而欣賞鰻魚,好淋好食,我略嫌鰻魚太少🤣得2塊唔夠喉😋

蠟筆小新主題,當然環境佈置都係蠟筆小新😍打卡必去
件小童tee小新同小白好正🙆🏻‍♀️
2022-11-10 79 浏览
身為蠟筆小新粉絲嘅我知道近排superdon有小新主題嘅嘢食同紀念品,即刻狗衝去!店鋪周圍都都貼滿小新嘅貼紙同擺設~仲有唔少小新嘅周邊產品!啲T-shirt同tote bag都好可愛🥹如果大家去開可以睇下!!🔹雪糕咖喱炸雞飯 $118- 配腐皮壽司及動感超人芒果特飮雪糕咖哩飯真係第一次見食之前真係想像唔到係咩味道熱辣辣嘅咖哩溝埋雲尼拿雪糕之後食落變成好creamy同甜啲嘅咖哩感覺有啲似重忌廉咖哩汁咁!比我想像中好味喎~🔹和牛壽喜燒 $138(轉稻庭烏冬 +$10)壽喜燒汁好甜,幾濃郁~有冬菇、芋絲、紅蘿蔔、金菇、洋蔥等等嘅配菜~牛肉質地頗嫩滑~不過食落覺得肥牛可能同壽喜燒會夾啲!🔹紫芋甘栗薯餅 $28呢個薯餅好好味!紫薯泥+粒粒栗子🌰好有秋冬嘅感覺(๑˃̵ᴗ˂̵)🔹唐揚魷魚鬚 $42炸到脆卜卜好好味~攤咗段時間都仲係好脆口!🔹芝士年糕 $38my all time favourite(*'ω'*)再炸得脆啲就更正!!
身為蠟筆小新粉絲嘅我
店鋪周圍都都貼滿小新嘅貼紙同擺設~
仲有唔少小新嘅周邊產品!
啲T-shirt同tote bag都好可愛🥹
如果大家去開可以睇下!!

🔹雪糕咖喱炸雞飯 $118
- 配腐皮壽司及動感超人芒果特飮
雪糕咖哩飯真係第一次見
食之前真係想像唔到係咩味道
熱辣辣嘅咖哩溝埋雲尼拿雪糕之後
食落變成好creamy同甜啲嘅咖哩
感覺有啲似重忌廉咖哩汁咁!
比我想像中好味喎~

和牛壽喜燒

🔹和牛壽喜燒 $138
(轉稻庭烏冬 +$10)
壽喜燒汁好甜,幾濃郁~
有冬菇、芋絲、紅蘿蔔、金菇、洋蔥等等嘅配菜~
牛肉質地頗嫩滑~
不過食落覺得肥牛可能同壽喜燒會夾啲!

🔹紫芋甘栗薯餅 $28
呢個薯餅好好味!
紫薯泥+粒粒栗子🌰好有秋冬嘅感覺(๑˃̵ᴗ˂̵)

🔹唐揚魷魚鬚 $42
炸到脆卜卜好好味~
攤咗段時間都仲係好脆口!

🔹芝士年糕 $38
my all time favourite(*'ω'*)
再炸得脆啲就更正!!
和牛壽喜燒
雪糕咖喱炸雞飯
《スーパー丼 - 大埔》自從我個朋友知道有間食日式丼飯嘅餐廳聯乘蠟筆小新之後,就成日都話要我陪佢去試呢間餐廳😅作為大埔友,我竟然唔知屋企附近有間咁既日式餐廳😆本着試吓無妨嘅心態咪去陪朋友食囉😂去到餐廳,我好似龍友咁要幫朋友影相同打卡🙄因為餐廳好多位置都有蠟筆小新嘅裝飾,同埋有蠟筆小新既聯乘精品可以購買😎如果係小新來嘅話應該會幾鍾意❤️我就簡單啲,一心諗住食啫😋今次我哋兩個都要咗同蠟筆小新聯乘嘅套餐,個餐嘅份量都唔少㗎,有一個飯雪糕咖喱飯、兩件腐皮壽司、主題特飲同埋麵豉湯🤔配搭都好新穎,等我逐一介紹先💁🏻‍♀️雪糕咖喱炸雞飯配動感超人芒果特飲 $118雪糕咖喱飯🍛真係一個聽都未聽過既組合,不過其實咖喱飯同埋雪糕個味道都算幾夾,雲呢拿雪糕既作用就好似喺咖喱飯入面加咗cream咁,令微辣既咖喱食落口感更細滑,朋友嘅呢個炸雞飯雞件都幾多,都有成六七件㗎,佢嘅套餐入面嘅兩件腐皮壽司就好似平日壽司店既咁甜甜地而杯特飲個顏色都漸層得幾靚,飲之前要攪勻佢,因為底下嘅黃色層係芒果糖漿嚟㗎,特飲加左梳打水,有助中和甜度,配咖喱的確可以解到油膩💁🏻‍♀️雪糕咖喱牛肉飯配露屁股怪獸草莓特飲 $118而我呢一份雪糕咖
《スーパー丼 - 大埔》
💁🏻‍♀️雪糕咖喱炸雞飯配動感超人芒果特飲 $118

💁🏻‍♀️雪糕咖喱牛肉飯配露屁股怪獸草莓特飲 $118

而我呢一份雪糕咖喱牛肉飯份量都幾多,特別係啲牛肉🐮雖然我叫咗中辣,但係感覺個辣度仲可以再高啲,可能因為個雪糕嘅關係,攪勻左之後覺得個咖喱唔算太辣😉下次等我挑戰一下大辣先🤓佢驚牛肉其實就好似平時食嗰啲薄切牛肉片咁,拌埋咖喱一齊食都幾惹味😉而我嗰杯特飲係草莓味嘅,反而我呢一杯就唔算太甜,梳打水好夠氣,有啲似飲緊mocktail,啲顏色配搭咁靚小朋友實鍾意啦😎

有一個建議俾大家,如果想黎同小新打卡嘅話記住要揀啲飛繁忙時間呀,因為佢嘅裝置setting其實同客人坐位好近,有幾個打卡位都值得慢慢影相嘅😉同埋臨走前可以望吓佢嘅聯乘T-shirt同精品,小白果件其實都幾得意下😎
2022-11-06
  • 雪糕咖喱牛肉飯
繼上次挑戰雪糕拉麵🍦今次看到這間大埔丼飯店推出雪糕咖喱飯~ 就二話不說想再次挑戰! 究竟雪糕和咖喱配搭味道怎麼樣?!ψ(`∇´)ψ-店鋪以蠟筆小新為主題🖍️ 店內外都貼滿小新的貼紙和海報 除了售賣主題餐點之外 更可以換購限量版Tshirt和布袋~🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ 雪糕咖喱吉列豬扒飯 ($118)雪糕咖喱飯有吉列豬扒、炸雞、牛肉和海鮮4款選擇! 吉列豬扒都算頗大份 而且炸得香口! 因為想吃到咖喱的原汁原味 就沒有指定要任何辣度了~ -咖喱汁惹味濃郁 雪糕就是半份的阿波羅雲尼拿雪糕🍦雪糕在咖喱很快就成半溶狀態 變成忌廉狀~ 雲尼拿味可以中和咖喱辣味 令到醬汁更加香甜creamy! 的確可以試一下 味道很有層次🤣-✨ 小食特飲而小食包括了兩件腐皮壽司、特飲和麵豉湯~動感超人芒果🥭腐皮壽司偏甜 而特飲就選擇了動感超人芒果特飲! 味道同樣較甜 但用來打卡確實不錯!-✨ 和牛壽喜燒 ($138)朋友說倒不如再打個邊爐吧! (好 奉陪到底!) 😂🍲 壽喜燒是只有大埔分店限定 有和牛、肥牛、西班牙豚肉和雞扒選擇! 每個套餐都有六款野菜、白飯/稻庭烏冬(+$10)和日本生蛋!-和牛是厚切形狀 不是薄薄一片

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 雪糕咖喱吉列豬扒飯 ($118)

✨ 小食特飲

✨ 和牛壽喜燒 ($138)

和牛是厚切形狀 不是薄薄一片 蘸蛋汁一起吃 挺軟嫩有咬口 但牛肉味較淡~ 而最有開心的是配料有福袋年糕!!! 實在好一陣子沒吃這配菜 年糕Q彈煙韌 一試難忘! 壽喜燒湯底味道甘甜 但吃到最後稍微變得甜膩~

🔺🔺🔺🔺🔺
📍スーパー丼 (大埔超級城) (大埔) @superdon_hk
🗺️ 大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖
2022-11-06 232 浏览
スーパー丼 SUPERDON 聯乘蠟筆小新主題店🍚スーパー丼一向走小清新路線,主打各式丼飯!今次攪攪新意思,聯乘🖍蠟筆小新聯乘,夏日限定,有最新創意料理🍦雪糕咖哩飯🍛,仲有小新嘅周邊產品,小新迷一定要黎呀!😍👧🏻Caca今次食乜嘢?🍱限定套餐-雪糕咖哩飯(有吉列豬扒、炸雞、牛肉、海鮮可選)、麵鼓湯、腐皮壽司、特飲。🍦#雪糕咖哩吉列豬扒飯 (中辛)$118- 從來無諗過雪糕同咖哩飯可以crossover,將雪糕咖哩同飯一匙放入口🙉完全無違和,口感滑滑地、甜甜地、凍凍地,雪糕嘅甜同日式咖哩嘅甜又好夾喎🥳🍹#動感超人芒果特飲 -以動感超人嘅signature 藍色炮製,飲落酸酸甜甜,食完咖哩飲就剛剛好中和又解渴。🦀 #松葉蟹肉和牛丼 $128 - 定食連沙律、麵鼓湯。松葉蟹肉貨真價實,鮮甜多肉,和牛好有質素,油脂均勻,好有和風味道。🐔 #日式炸雞 $58 - 脆脆外皮,香口而肉滑,沾沙律醬食最滋味。
スーパー丼 SUPERDON 聯乘蠟筆小新主題店

👧🏻Caca今次食乜嘢?
2022-11-05