2020-12-19 100 浏览
-大埔最近開左間新餐廳"スーパー丼 Superdon"🤩顧名思義專食日本丼丼飯😋🍚由於疫情關係我哋冇堂食😭所以叫咗外賣返屋企食😈叫左二個set dinner送麵豉湯前菜返屋企撐枱腳👩‍❤️‍👨🐮【帆立貝和牛丼】🍚$98幾Juicy d 和牛 好入味口感都唔錯呢個配搭都幾特別❤️D 和牛幾大塊 yummy ❤️🐠【火灸海鮮丼 】🍚$98有3款🐠左口魚、三文魚同吞拿魚好豐富😻😻😻😻都幾新鮮
大埔最近開左間新餐廳"スーパー丼 Superdon"🤩

呢個配搭都幾特別❤️
D 和牛幾大塊 yummy ❤️

🐠【火灸海鮮丼 】🍚$98
有3款🐠
左口魚、三文魚同吞拿魚
好豐富😻😻😻😻
都幾新鮮
屋企附近新開了一家餐廳,取締了舊舖吉x家。是一家主打日式丼飯的餐廳,柔和木紋裝修,給人一種舒適感覺。不過因為疫情關係,現在晚上只供外賣。店家提供不同種類丼飯選擇,分別有「熟食丼」、「海鮮丼」,還有「吞拿魚系列」、「和牛系列」。店家連小孩也照顧到,設有Kid menu,賣相非常精美可愛。我就點了「Superdon超級丼」及「鰻魚和牛丼」外賣回家。如果是堂食的話,套餐就配有茶碗蒸。如果是外賣的話,就變為中華沙律。套餐包含了丼飯、麵豉湯、前菜。「Superdon超級丼」有大蝦、帶子、吞拿魚蓉、三文魚籽、油甘魚、三文魚刺身。三文魚籽晶瑩剔透,咬後破魚油滲進口中,濃郁的醬油味滲出點點甜香。帶子肉質滑嫩。醋飯讓生魚片更加美味。「鰻魚和牛丼」醬汁超香濃,將米飯跟蛋伴勻,配上和牛,非常滋味。和牛呈嫩紅色,肉質鮮嫩多汁,有油香。

套餐包含了丼飯、麵豉湯、前菜。

2020-12-18 59 浏览
好少去大埔嘅咁岩今次我就去一田減價掃貨,經過原來開咗一間superdon,進住咗新界區咁點少得入去試吓,原來呢呢間原來有得睇住原條切件鯨藍做刺身,我太晏過去已經賣晒我最鍾意食嘅鰻魚同埋牛肉啦✨鵝肝牛肉丼我就Order鵝肝加牛肉,厚厚嘅鵝肝慢慢滲出鵝肝油好Juicy,肉質好軟滑已牛肉8成熟,所以食落去個口感比較腍咗個日本豉油一齊食啖啖肉層次感很豐富油脂又唔會諗油膩喎✨鰻魚牛肉丼另外在帶咗個鰻魚牛肉,我同朋友都好鍾意食鰻魚一定必食肉質非常厚嘅鰻魚滲出魚油嘅香味再也滿鰻魚汁帶有少少甜味,以牛肉同我食嗰個一樣都係八成熟所以都係好腍,再加埋佢日本蛋黃撈埋飯一齊食成件事係口感好豐富,日本飯先落去一陣蛋香嘅味道熱飯住得軟硬適中咦個窗簾都會加埋一罐汽水,所以$98價錢來講你都算合理

我最鍾意食嘅鰻魚同埋牛肉啦

✨鵝肝牛肉丼

✨鰻魚牛肉丼
另外在帶咗個鰻魚牛肉,我同朋友都好鍾意食鰻魚一定必食
日本飯先落去一陣蛋香嘅味道
2020-11-30
2020-12-17 38 浏览
最近屋企樓下開左間新嘅日式丼飯 餐廳係快餐店模式 所以你要先落order拎單再等食物 我同朋友一人先去搵位坐 而我就負責去買野食***我地order左兩個set 朋友想食藍鯨吞拿魚蓉 溫泉蛋 牛油果丼 而我就叫左鰻魚和牛丼 一個丼除左有一個飯之外 仲有碗湯同一個茶碗蒸 吞拿魚蓉都幾新鮮 仲有4-5塊牛油果 撈埋隻溫泉蛋一齊食幾好 而我幾滿意我個鰻魚和牛 和牛係薄切 肉質算嫩 壽司飯好多 平價丼飯黎講算係咁🌝唔夠飽仲可以加錢叫多個餃子
***
2020-12-13 63 浏览
某日同朋友去左大埔行街影燈飾,順便行下一田有咩買,之後肚餓就見到一間門面好光鮮好大間既賣丼飯既鋪頭,入面都幾多客人,我地決定外賣拎回家食,外賣既話茶蒸碗會轉成中華沙律,中華沙律都幾彈牙,丼飯既選擇好多,我地最後揀左一碗海鮮丼,魚生刺身都幾多,魚子大大粒好飽滿甘,仲有帶子,帶子爽口,三文魚,甜蝦,吞拿魚,貌相都吸引仲配埋麵豉湯,另一個係鵝肝和牛丼,丼飯下面有醬汁,鵝肝煎香左個外皮都幾多油脂,幾滑,不過個皮就煎得燶左少少,和牛肉油脂分佈好平均肉既油花好多,入口即溶好淋,juicy小編比較喜歡和牛丼,如果可以份量再多少少就更正。

2020-12-09 72 浏览
疫情下外賣變咗常規今次試下呢間日式don飯雖然刺身飯好吸引但係天氣凍凍地都係想食熱嘢熟食嘅選擇都有好多,外賣套餐嘅茶碗蒸變咗中華沙律鰻魚和牛don鰻魚色澤燒得好靚,和牛嘅賣相都似好軟熟鰻魚燒得好香,食落好惹味和牛的確回味無窮,入口有溶化嘅感覺蛋醬撈埋飯一齊食,加上甜醬油嘅味道好快就可以食哂成碗飯鵝肝和牛don鵝肝雖然唔大舊,但亦足以過下口癮鵝肝配和牛嘅配搭幾新鮮,加埋中華沙律一齊食夠晒fresh外賣嚟講係幾唔錯嘅選擇,賣相亦都唔錯下次要試埋刺身飯先得啦
疫情下外賣變咗常規
今次試下呢間日式don飯

雖然刺身飯好吸引
但係天氣凍凍地都係想食熱嘢
熟食嘅選擇都有好多,外賣套餐嘅茶碗蒸變咗中華沙律

鰻魚和牛don
鰻魚色澤燒得好靚,和牛嘅賣相都似好軟熟
鰻魚燒得好香,食落好惹味
和牛的確回味無窮,入口有溶化嘅感覺
蛋醬撈埋飯一齊食,加上甜醬油嘅味道
好快就可以食哂成碗飯
鵝肝和牛don
鵝肝雖然唔大舊,但亦足以過下口癮
鵝肝配和牛嘅配搭幾新鮮,加埋中華沙律一齊食夠晒fresh

外賣嚟講係幾唔錯嘅選擇,賣相亦都唔錯
下次要試埋刺身飯先得啦
2020-12-06
2020-12-08 72 浏览
今日往大埔出席講座, 晚上往大埔超級城superdeon食晚餐, 我點了天婦羅和牛飯套餐。套餐除了天婦羅蝦和牛飯外, 還有味噌湯和茶碗蒸, 味噌湯溫度適中, 味道剛剛好, 味噌湯除了昆布外還有蔥花, 昆布食落爽口, 蔥花能帶出味噌湯的鮮味;茶碗蒸熱辣辣, 蛋味香滑, 食落入口即熔, 鳴門卷食落彈牙, 整個茶碗蒸食落熱辣辣, 口感軟綿;天婦羅蝦和牛飯賣相吸引,份量適中, 飯食落軟綿香滑, 醬汁甜度適中, 配上白飯食落醒胃, 和牛入口即熔, 肉質鮮甜味美, 連蔥花一起食能提昇和牛口感, 最後天婦羅蝦炸得金黃熱辣辣, 蛋漿薄薄, 蝦食落新鮮彈牙, 食落香脆惹味, 整碗天婦羅蝦和牛飯食落口感豐富有層次, 份量十足。餐廳座位舒適光猛, 食物份量十足, 美味高質, 食了一頓高質豐富日式晚餐。
天婦羅蝦和牛飯
2020-12-08
2020-12-05 89 浏览
今日同友人到大埔掃完貨好肚餓了 行過一間日式丼店好美味咁 一於試下先與友人叫了superdon超級丼同鵝肝和牛丼share 跟miso soup 同一個茶碗蒸 蝦很鮮甜彈牙呢,而且魚刺身也魚油豐富加上一啖魚蓉一啖飯 好幸福另外點了一份鵝肝和牛丼 熱辣辣和牛很juicy!而且肉味十月香濃 ,肉質香滑鬆軟鵝肝煎得外脆內軟又多汁,不會overcook小tips香甜飯汁喺碗底,食之前拌勻先食更滋味呢茶碗蒸 好香滑 甜甜的蛋味 十分滋味而且服務很好 大家都勤快細心有禮貌 成餐食得很愉快 期望下次再來

與友人叫了superdon超級丼同鵝肝和牛丼share

跟miso soup 同一個茶碗蒸

蝦很鮮甜彈牙呢,而且魚刺身也魚油豐富
加上一啖魚蓉一啖飯 好幸福

另外點了一份鵝肝和牛丼

熱辣辣

和牛很juicy!而且肉味十月香濃 ,肉質香滑鬆軟

鵝肝煎得外脆內軟又多汁,不會overcook

小tips香甜飯汁喺碗底,食之前拌勻先食更滋味呢

茶碗蒸 好香滑 甜甜的蛋味 十分滋味

而且服務很好 大家都勤快細心有禮貌
成餐食得很愉快 期望下次再來

2020-12-04 76 浏览
好開心呢間良心日式丼加入大埔大家庭👏🏻👏🏻👏🏻餐廳的裝修格局同銅鑼灣店大致一樣,白色風格,感覺簡約整潔Superdon係主打日本新鮮刺身、即炸天婦羅,日式和牛和鰻魚飯,餐牌上有超過20丼的選擇由於今日天氣有啲凍,所以我同屋企人選擇咗天婦羅蝦和牛丼($98/套餐)同埋鰻魚和牛丼($98/套餐)如果堂食,套餐配有味增湯同茶碗蒸我們選擇了外賣,茶碗蒸就轉咗做中華沙律外賣包裝得好好👍🏻返到屋企食仲熱辣辣,2款丼的份量都算好大天婦羅蝦🍤🍤即叫即炸,脆卜卜高質素和牛,cooking time 剛剛好👍🏻調味清,和牛味道濃郁,配合埋蛋汁&燒汁撈飯,簡直係一啖一享受💕 鰻魚大大份,滿足喔高質低食日本丼😋
好開心呢間良心日式丼加入大埔大家庭👏🏻👏🏻👏🏻
餐廳的裝修格局同銅鑼灣店大致一樣,白色風格,感覺簡約整潔

如果堂食,套餐配有味增湯同茶碗蒸
我們選擇了外賣,茶碗蒸就轉咗做中華沙律
外賣包裝得好好👍🏻返到屋企食仲熱辣辣,2款丼的份量都算好大
天婦羅蝦🍤🍤即叫即炸,脆卜卜
高質低食日本丼😋

2020-12-04 35 浏览
今日去了大埔超級城!今日同朋友去食左個日本魚生丼店!"superdon " 有個日文唔知讀!😓這一間好似快餐店模式,點完餐拿號碼自取餐!出餐好快!好多人食!價錢不貴jack 幾抵食!我們點了super 海鮮丼 $128套餐包 湯,中華沙律(堂食是茶碗蒸)內面有~三文魚,甜蝦,吞拿魚,三文魚子...火炙海鮮丼 $98左口魚背,三文魚,吞拿魚,燒過的魚好香,魚是半生熟,熟的有焦香,生的有甘香滑嫩!總結味道不錯價錢合理
今日去了大埔超級城!
今日同朋友去食左個日本魚生丼店!
"superdon " 有個日文唔知讀!😓

我們點了
super 海鮮丼 $128
套餐包 湯,中華沙律(堂食是茶碗蒸)
內面有~三文魚,甜蝦,吞拿魚,三文魚子...

火炙海鮮丼 $98
左口魚背,三文魚,吞拿魚,
燒過的魚好香,魚是半生熟,熟的有焦香,生的有甘香滑嫩!

總結
味道不錯
價錢合理
2020-12-01 55 浏览
SUPERDON主打日本刺身及熟食丼飯魚生都由日本空運到港 確保新鮮有質素店主裝修不錯 以白色同木為主題火焰三色刺身丼$88左口魚 吞拿魚 三文魚刺身比較薄 不過都新鮮 吞拿魚有筋 部位普通添加豉油和新鮮芥辣攪拌食 好不錯定食有埋中華沙律同麵豉湯至於北海道刺身丼特上北海道丼Super Hokkaido Don$128.甜蝦 帆立貝、 三文魚籽、吞拿魚腩蓉及油甘魚魚生新鮮用料足特別 三文魚籽超新鮮 鹹鮮味道 配飯 一口接一口🤤✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿ ✿ ⊹ ✿ ⊹ ✿. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝚑𝚎𝚊𝚍.˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞☞ ☞ スーパー丼Superdon大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130- 133A號舖˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞ ˞
SUPERDON主打日本刺身及熟食丼飯

添加豉油和新鮮芥辣
攪拌食 好不錯
定食有埋中華沙律同麵豉湯

至於北海道刺身

特上北海道丼Super Hokkaido Don$128.
甜蝦 帆立貝、 三文魚籽、吞拿魚腩蓉及油甘魚

魚生新鮮用料足
特別 三文魚籽超新鮮 鹹鮮味道 配飯 一口接一口🤤

. 𝚈𝚞𝚖:👅👅👅👅/𝟻
𝚁𝚎𝚟𝚒𝚜𝚒𝚝﹕💃🏼💃🏼💃🏼💃🏼/𝟻
𝙿𝚛𝚒𝚌𝚎﹕ $200/𝚑𝚎𝚊𝚍.

☞ ☞ スーパー丼Superdon
大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130- 133A號舖

2020-11-24 120 浏览
今日去左大埔一田睇睇有冇筍貨。血拼完之後好想食飯,甘岩見到新開,而且人流都多,價錢又合理,試下無妨😃叫左2個丼飯。1.Superdon$128有蝦、帶子、三文魚、吞拿魚蓉、拖羅同我最愛嘅三文魚子;樣樣刺身都好新鮮,無雪藏味,好滿足!2.火炙藍鰭中拖羅-吞拿魚蓉丼$158拖羅燒得岩岩好,半生熟,肉質比較結實;但配上口感軟林林嘅吞拿魚蓉,撈埋鼓油同芥末,好味😋依度嘅食物份量同質素都好唔錯,食材都十分新鮮,下次會再食過。

1.Superdon$128

2.火炙藍鰭中拖羅-吞拿魚蓉丼$158

2020-11-24 110 浏览
生薑豚肉飯之前間牛肉飯執咗😁,喺同一位置開咗呢間良心日式丼。佢唔單止有牛肉飯,豚肉飯,仲有各式魚生飯,多選擇嘅。每個丼飯都有味噌湯同茶碗蒸。😃生薑豚肉飯賣相唔錯,豚肉肥瘦啱啱好,唔會有一半都係肥肉跟住。加隻生蛋配埋佢嘅肉汁,好味。仲有,份量都唔少㗎。😊茶碗蒸估唔到‘快餐店’嘅茶碗蒸都做到好滑,就得趁熱食。
生薑豚肉飯

😃生薑豚肉飯

😊茶碗蒸
估唔到‘快餐店’嘅茶碗蒸都做到好滑,就得趁熱食。

2020-11-22 138 浏览
最近先知大埔開左superdon!仲以為會好多人😂但座位算多都容易搵到位😆男朋友叫左super海鮮丼$128 有三文魚 帶子 吞拿魚 吞拿魚腩蓉 魚子 油甘魚 甜蝦 都幾豐富!佢話都幾新鮮 可惜我又要戒口 唔食得魚生 淨係可以嗌照燒雞扒丼😑落單個陣話要等十分鐘 見係即整我都有啲期待 super海鮮丼好快有得拎 每個餐都有包麵豉湯同茶碗蒸😝茶碗蒸好滑 建議食左先因為味道比較清~雞扒丼有啲失望🥺味道ok但雞扒好薄身 唔夠嫩 睇黎都係叫返魚生穩陣啲🤭
2020-11-16 145 浏览
聞說大埔多特色美食,而且對比市區價錢較便宜加上食客較少,相對舒服。今日特意來到這區覓食,選了這間。呢間主打井飯快餐 價錢相對便宜但質素好高火焰海鮮井-套餐包左麵豉湯同埋中華沙律 麵豉湯好足料有腐皮鮮味濃郁 依個飯有左口魚 三文魚 吞拿魚 雖然係外賣但係賣相擺得好靚 而且刺身係厚切 $100都唔使絕對超值 三色海鮮井-同樣包左麵豉湯同中華沙律 個飯包括油甘魚三文魚 吞拿魚 識落充滿鮮味 食材係用最新鮮,最當造的食材。而且一啲都唔孤寒 全部厚片上估唔到一間小店做出了出面幾百蚊日本餐廳水準,而且價錢只是百零元,出面敢寫包單唔會食到呢個質素的食物!

呢間主打井飯快餐 價錢相對便宜但質素好高

2020-11-15