2021-04-29 270 浏览
蛋蛋蛋... 全部都係蛋食好喇,唔好成績比隻蛋我呀😂燉牛肉黑咖哩蛋包飯唔好睇佢係黑色,都好香咖哩味,蛋又煮得剛剛好唔會太熟吉列豚滑蛋丼豚肉炸得好香脆可口,配搭滑蛋撈飯,好味道👍🏻大板燒風八爪魚捲除左蛋捲好香好味之餘,入面亦配有八爪魚,有咬口,又唔太韌5款玉子串燒有蕃茄仔,海藻醬,親子三文魚,鱈魚子沙律,蟹肉,好多唔同味嘅醬料配搭玉子燒,食落都幾過癮🤤黑糖珍珠奶茶甜度適中,好香奶茶味,最得意就係個杯都係蛋形狀🥚 好吸引到小朋友😁
蛋蛋蛋... 全部都係蛋
食好喇,唔好成績比隻蛋我呀😂

燉牛肉黑咖哩蛋包飯
唔好睇佢係黑色,都好香咖哩味,蛋又煮得剛剛好唔會太熟

吉列豚滑蛋丼
豚肉炸得好香脆可口,配搭滑蛋撈飯,好味道👍🏻

大板燒風八爪魚捲
除左蛋捲好香好味之餘,入面亦配有八爪魚,有咬口,又唔太韌

5款玉子串燒

黑糖珍珠奶茶

2021-04-23 258 浏览
第一次食,整個menu 偏貴。叫咗個三文魚牛油果三文魚子飯,面頭個生蛋完全冇味,食落好奇怪,得個睇字。另外大阪燒八爪魚卷,睇圖勁多八爪魚,實物少,仲要喺軟林林的,唔好期望好似章魚丸咁有咬口,仲要勁多油,仲要$78真係唔值。唯一叫咗個明太子三文魚蛋包飯係好食。
第一次食,整個menu 偏貴。

大阪燒風八爪魚捲

唯一叫咗個明太子三文魚蛋包飯係好食。
明太子三文魚忌廉蛋包飯
2021-02-27
明太子三文魚忌廉蛋包飯
2021-03-24 378 浏览
之前係北角食過呢間,覺得佢d滑蛋丼都唔錯,咁岩係德福又見到新開左一間,而妹妹又想試下,所以就帶佢去食我今次叫左 🍤海鮮明太子意粉個意粉d汁好滑,應該係因為有忌廉,加埋個流心蛋理應係冇得輸既🤔但係食落個意粉冇咩味,唔睇餐牌麵唔知原來我叫既係明太子意粉,因為一d明太子既味麵食唔到,我一度懷疑係唔記得左落明太子😭如果加埋明太子個咸味正常應該係岩岩好妹妹叫我問個職員,但因為我已經食過碟野,唔通叫個職員來試下個味咩,所以都係算啦妹妹叫左 🍱滑蛋豬扒丼,呢個都好難唔好食,穩陣之選

我今次叫左 🍤海鮮明太子意粉

妹妹叫左 🍱滑蛋豬扒丼,呢個都好難唔好食,穩陣之選

午餐
呢幾年都係九龍灣返工,出去食飯都食到有啲厭,有次無意間經過一間新餐廳,被餐廳橙橙黃黃嘅顏色吸引咗,可惜一開業太多人,想插針都針唔入,難得今次經過唔使等位,即刻去試吓先!呢間係一間以日本雞蛋做主題嘅餐廳,據說每星期都會由日本沖繩農場空運雞蛋過嚟,粒粒雞蛋都經過嚴格UV殺菌工序,所以符合安全標準,可以放心食用。**海膽碎金鎗魚腩終極TKG生雞蛋拌飯將蛋白發至蓬鬆軟嫩,感覺有啲似食鬆乎厘咁,濃郁嘅蛋黃醬與白飯攪拌,再加上新鮮嘅海膽同碎金鎗魚腩,百般滋味在心頭!係好味嘅,但分量確實太少啦,兩三啖就食晒啲海膽同碎金鎗魚😂😂得返啲蛋撈飯唔係好夠皮囉。**燉牛肉蛋包飯燉牛肉燉得淋身之餘,仍能保留肉質嘅鮮嫩,加上汁料濃郁,令到成個飯嘅口感好豐富,再加上西蘭花伴碟,成個蛋包飯即刻變得好精美好吸引,真係未食都已經流晒口水呀!不過可惜個蛋煮得太熟,無晒蛋嘅半生熟果種滑嫩感,變咗蛋皮同飯,無法融合起埋一齊,呢度係有點扣分嘅。開心嘅係星期一至五都有沙律同餐湯(南瓜/麵豉)附送!中意食蛋嘅朋友可以去試試,原來唔經唔覺已經開咗五間分店㗎啦!

**海膽碎金鎗魚腩終極TKG生雞蛋拌飯

**燉牛肉蛋包飯

2021-03-16
2021-01-30 801 浏览
昨晚到達德福廣場時, 已經是晚上接近9時, 很多食肆也陸續開始關門, 還以為要隨便找間食晚餐,  突然發現這間仍然營業, 而餐廳是以蛋為主打的. 本身是超級中意食蛋的, 沒想到這麼幸運可以找到間對胃口的. 而且餐廳還強調使用的蛋全是源自日本. 看餐牌好像很多也是十分美味的, 在左思右想後, 最終選了 "煙三文魚班尼迪蛋全日早餐" , 沒想到希望越大, 失望越大. 外賣回家後發現不但尼迪蛋變了溫泉蛋, 而且全盒內連半點煙三文魚也沒有 由於是外賣關係,方包吸了沙律醬變得十分潮濕,而溫泉蛋&煙肉也只是不過不失而已

煙三文魚班尼迪蛋全日早餐
2021-01-29
15 分钟 (外卖自取)
2021-01-19 591 浏览
成日見好多人去食Tamago En,有一日係屋企附近行街,估唔到新開左分店,一於去試下。呢間餐廳係以雞蛋🥚為主題既餐廳🍴,所以主打蛋包飯同玉子燒。相信大家係知道日本人成日會食生雞蛋拌飯☺️,因為對佢地嚟講又平又好味😋!而tamago en 將傳twitter上瘋傳嘅「終極生雞蛋🥚拌飯」改良,加入佢地嘅menu添。其實就係先將蛋白打至起泡,加入個原個生蛋黃。味道方面,蛋白食落好creamy,口感幾特別,覺得真係好似一舊雲咁😂。蛋黃篤穿後又可以撈飯食😋,唔怕太乾!配菜係有牛油果🥑、三文魚粒同魚籽,食落叫做有少少餸😅,但份量唔多。雖然味道唔差,但係$108加一都只係食生雞蛋拌飯,即使係用左沖繩雞蛋🥚同埋有少少配菜,但性價比依然低。另外,即使係終極TKG,但菜式始終難登大雅之堂,賣$100以上更加唔想再試😅,試一次就可以了!

牛油果🥑三文魚親子終極TKG
今日同男朋友黎德福廣場食lunch,叫左一個「日式拿坡里義大利麵」同一個「香濃海膽忌廉意粉」,叫左一杯「櫻花士多啤梨奶」。首先係佢地既主題雞蛋真係煮得唔錯,半熟係我最愛,作為蛋控既我,今次之後下次會想黎試下其他蛋飯。我覺得拿坡里義大利麵好好食,啲料好夠,蕃茄酸甜度剛好,但因為有啲細碟,食完唔係好夠飽….而男朋友食既海膽忌廉意粉,我食左兩啖,海膽幾新鮮,但啲意粉真係好creamy,所以佢食左一半已經話有啲漏,但個味道其實都唔錯唔夠飽既我就飲埋杯櫻花士多啤梨奶就啱曬。一開始糾結要「櫻花士多啤梨奶」定「士多啤梨奶昔」好,就問左個店員邊隻好飲啲,佢超有禮貌咁介紹比我知如果中意淡味少少就建議「櫻花士多啤梨奶」,因為「士多啤梨奶昔」會較濃味,所以我就揀左櫻花奶啦!味道果真唔錯!個樣超靚超滿足到我依個粉紅控!個味都好正,唔太甜又唔會有中伏既藥水味,真心推薦!

2021-01-11
  • 櫻花士多啤梨奶
2021-01-05 471 浏览
Pancakes is my life🥞 1. 焦糖香桃梳乎厘班戟 $98超有蛋香味 咬落軟綿綿 加埋啲香桃同焦糖醬真係好好食 會encore!2. 海膽碎金鎗魚腩生雞蛋拌飯 $118朋友食嘅呢個 佢話好好味 好新鮮啲魚生 個蛋都好香好靚 撈飯一流3. 海鮮鮮茄忌廉蛋包飯 $108個人覺得普通 可能入面又係有好多磨菇碎 我又唔鍾意食再扣左分 海鮮唔算好多同好鮮味 唔算太推介Overall推介指數:3-4/53分for 個海鮮飯 4分 for pancakes 所以黎食一定要食pancakes !!
Pancakes is my life🥞

1. 焦糖香桃梳乎厘班戟 $98

2. 海膽碎金鎗魚腩生雞蛋拌飯 $118

3. 海鮮鮮茄忌廉蛋包飯 $108

Overall推介指數:3-4/5
2021-01-02 325 浏览
又多一間可以去嘅餐廳🍴一直冇留意開左間新餐廳,本來以為只係食蛋包飯之類,見餐牌有D特別野,所以試吓,原來都好多野食,仲有至愛「空氣感班戟」👍🏻➕分😄燉牛肉蛋包飯牛肉夠淋,蛋夠滑,呢個飯正👍🏻珍珠奶茶🧋相對淡D😅蛋沙律三文治🥪呢個普通左D,蛋沙律有生洋蔥,變成味道太濃,叫蛋沙律應該希望清淡D,建議可以唔好要生洋蔥🧅薯片好脆👏🏻焦糖香桃疏乎厘班戟班戟鬆軟、蛋味香濃😍好好食👍🏻👍🏻👍🏻餐廳環境光亮,吊燈幾靚😍
又多一間可以去嘅餐廳🍴

燉牛肉蛋包飯
牛肉夠淋,蛋夠滑,呢個飯正👍🏻

珍珠奶茶🧋相對淡D😅

蛋沙律三文治🥪

焦糖香桃疏乎厘班戟
班戟鬆軟、蛋味香濃😍好好食👍🏻👍🏻👍🏻

餐廳環境光亮,吊燈幾靚😍
2020-12-20
  • 燉牛肉蛋包飯
  • 疏乎厘班戟
2020-12-29 266 浏览
疫情下甚少外出用膳,難得安排到一天,千揀萬揀,到了這間從未試過食肆。店員均十分有禮,安排坐位甚至查問顧客意願,執抬下單亦勤快有禮。由於心情自然叫得豪爽:兩人分別叫咗宮崎和牛漢堡太陽蛋及日式那波里意大利麵,附小沙律菜,及湯(南瓜湯及麵鼓湯各一)。沙律菜配意大利醋,尚算新鮮,南瓜湯夠滑但南瓜味不足,麵鼓湯則偏咸。主菜-和牛漢堡太陽蛋,本身已附有薯條及沙律菜,可加配白飯,但沒有。和牛漢堡味道不錯,只是用作漢堡以至肉質鬆散,有點浪費,反而薯條厚切,更有驚喜。另一主菜-那波里意大利麵,麵條為幼身款.配三色椒及肉腸,味道正常。小食叫咗南蠻炸雞,配他他醬,醬汁還好,但炸雞出事了。炸粉太太厚,表面已偏燶,但內裏粉漿未熟透,雞件不算乾,但偏咸。最後是黑糖珍珠奶茶,只有黑糖味,奶及茶味都不算突出。
最後是黑糖珍珠奶茶,只有黑糖味,奶及茶味都不算突出。
南蠻雞
2020-12-27 205 浏览
食完飯諗住食個飯後甜品,行經呢間就諗住入去試個pancake,menu個pancake好吸引架!但實物就燶左,入口更加有陣“鑊氣”味!!認真唔掂!平時唔會寫食評,但呢間真係食到嬲嬲地唔會再黎

唔會再黎
原味pancake
2020-12-26 184 浏览
自從係東京築地食過一人生第一口正宗日式玉子燒,之後就對日本🇯🇵美食念念不忘🙈見到呢間新開張嘅日式正宗玉子專門店【Tamago-EN たまご園】,秒速入去試啦!知道佢地只選用從沖繩直接進口嘅新鮮雞蛋,製作多款玉子料理,真係好難揀架😗🥢今次點咗佢地其中兩款招牌料理:🥚Tamago-EN特製5款玉子串燒·玉子嘅味道會隨住面頭配料有所不同,每款都有特色之餘又唔蓋過咗蛋嘅香甜味😋🍤吉列蝦滑蛋丼·吉烈蝦好大隻,熱辣辣咬落去,外脆內彈牙😍😍😍太好味,蛋汁加醬汁撈飯一齊食,可以眨眼就食晒碗飯,超滿足呀!

🥢今次點咗佢地其中兩款招牌料理:
🥚Tamago-EN特製5款玉子串燒
🍤吉列蝦滑蛋丼
2020-12-24
2020-12-25 208 浏览
係聖誕節正日下次3 點鐘見係新餐廳試下等位等左30 分鐘都算食物仲要漏單 催左2次先有人理又等左30 分鐘。。。。😵😵😵食物方面有個泡泡蛋既物體 完全冇味冇texture, 求大家千祈唔好中伏🥺🥺佢個牛肉黑咖哩蛋包飯.........咖哩最緊要有味。而佢可以做到唔甜又唔辣都真心勁!然後個牛根本係雪藏牛 仲要痴牙到底賣$150 仲衰過茶記想點我究竟食左d mud2 個人埋單承惠$350唔好食仲要貴 (完全冇cp 值)大家小心 🙈
係聖誕節正日下次3 點鐘
見係新餐廳試下
等位等左30 分鐘都算

然後個牛根本係雪藏牛 仲要痴牙
到底賣$150 仲衰過茶記想點
我究竟食左d mud
2 個人埋單承惠$350
唔好食仲要貴 (完全冇cp 值)
大家小心 🙈

2020-12-25 144 浏览
點餐後可以和朋友慢慢聊天交談,望一望手錶,原來已經25分鐘了,飲品唔追都唔到。又不知不覺間再傾談了10分鐘,食物才開始奉上,由點餐到有得食,原來我已傾談了35分鐘。性急、肚餓或趕時間的可以留返下次先試。點了3款凱撒沙律,公司三文治,鰻魚飯呢間餐廳主打係旦,上面3款都有旦,而且係溫泉旦 凱撒沙律有酒店嘅味道,麵包夠脆,醬汁調得非常合當。公司三文治饀料配搭剛好,不脷亦不清,份量亦適中,青瓜夠簿,配菜仲有薯條。鰻魚飯的鰻魚份量可以接受,飯上加有溫泉旦,而蛋白是打起發泡的,蛋白與鰻魚飯略為不夾。食物美味5星食物質素5星份量剛好5星環境4星服務4星收費合理
性急、肚餓或趕時間的可以留返下次先試。

點了3款
凱撒沙律,公司三文治,鰻魚飯

呢間餐廳主打係旦,上面3款都有旦,而且係溫泉旦

凱撒沙律有酒店嘅味道,麵包夠脆,醬汁調得非常合當。

食物美味5星
庆祝纪念
圣诞节
  • 凱撒沙律
2020-12-16 3523 浏览
跟在「新蒲崗」享用晚餐的情況比較之下,在「九龍灣」購物商場「德福廣場」裡面享用晚餐,尋找可以享用晚餐食店的實際難度,其實都是大同小異。在「新蒲崗」想食「牛腩粉」或者「牛腩飯」,我會選擇在「萬迪廣場」或者「采頤花園」,相反在「九龍灣」想食「牛腩麵」,則會選擇光顧美食廣場。所以我在「德福廣場」二期的美食廣場裡面享用完「牛腩麵」之後,就把「晚餐」食品裡面剩下的「雞肉飯」食品這一環,留了給「德福廣場」二期裡面的日本雞蛋主題餐廳「たまご園」。我之前曾經在「旺角」某大型商場裡面,光顧過「たまご園」的分店,當時我享用了主菜食品「宮崎和牛漢堡扒」,另外因為「宮崎和牛漢堡扒」沒有定食套餐,所以另外再點了一碗白飯。至於當時我在「旺角」分店「たまご園」裡面,除了選擇享用主菜食品「宮崎和牛漢堡扒配太陽蛋」和白飯之外,還另外點了一客甜味炸雞肉小食食品「南蠻炸雞配莎莎醬」,沒有選擇飲品。至於「たまご園」甜品方面,當時我在「旺角」分店「たまご園」裡面,選擇了享用以甜味「香桃」作為主要配料的「梳乎厘班㦸」甜品,食品實際名稱叫做「焦糖香桃梳乎厘班㦸」。相隔多個月之後,今次我在「德福廣場」二期光顧「たまご園」,選擇的主菜

相隔多個月之後,今次我在「德福廣場」二期光顧「たまご園」,選擇的主菜食品是傳統日式丼飯食品「Tamago - EN親子丼」,至於「たまご園」飲品則變成了「士多啤梨奶昔」。

跟上次我在「旺角」光顧「たまご園」一樣,我也點了「梳乎厘班㦸」甜品,不過口味則變成「士多啤梨梳乎厘班㦸」,我吩咐「たまご園」裡面的侍應,要求把甜品「士多啤梨梳乎厘班㦸」「叫起」,食到最後才正式上檯。

結果「德福廣場」分店「たまご園」最早安排上檯的,竟然變成了主菜食品「Tanago - EN親子丼」,「Tamago - EN 親子丼」竟然比飲品「士多啤梨奶昔」更早製作完成。

「九龍灣」分店「たまご園」廚房製造出來的「Tamago - EN親子丼」實際製成品,跟我當年在「東京」旅行,在「東京站」的日本菜食店裡面,食到的「親子丼」感覺十分相似。

「たまご園」的「Tamago - EN親子丼」,跟當年我在「東京站」食到的「親子丼」相對比較之下,唯一分別就是「たまご園」的「Tamago - EN親子丼」蛋汁已經完全熟透,我個人比較喜歡半熟蛋汁的「親子丼」。

至於「たまご園」廚房製造的「Tamago - EN親子丼」,「Tamago - EN親子丼」裡面的「雞肉」食材實際份量,感覺也不算很少,肯定滿足到我的要求。

至於「Tamago - EN親子丼」「雞肉」裡面的實際口感,我最初以為「Tamago - EN親子丼」蛋汁看似已經完全熟透,那麼「雞肉」按道理也應該已經完全熟透,口感也會變成熟透和比較粗糙吧?

結果我意外地發現「Tamago - EN親子丼」裡面的「雞肉」雖然看似已經熟透,但是「雞肉」口感原來也不很粗糙,還有少許新鮮感。至於「Tamago - EN親子丼」裡面還未完全熟透的蛋汁裡面,我還食到少許鹹味。

我發現「たまご園」「Tamago - EN親子丼」裡面的「蛋汁」,「蛋汁」實際顏色有少許來自日本「醬油」的淺褐色,所以「蛋汁」實際味道不只有「玉子」甜味,還有來自「日本醬油」的甜味。

我趁「Tamago - EN親子丼」實際表面的半熟蛋漿製,還未完全熟成凝固之前就儘快同匙羹攪拌,把仍然偏熱的半熟蛋漿跟白飯完全撈勻起來,把「Tamago - EN親子丼」變成滑蛋炒雞肉飯。

經過「たまご園」廚房不算很漫長的製作工序,和我小心翼翼的攪拌食品過程之後,我終於食到味道有「雞蛋」甜味,「醬油」甜味加上少許鹹味,少許軟腍口感的滑蛋雞肉丼飯「Tamago - EN親子丼」。
Tamago-EN親子丼

可能真的因為「たまご園」是屬於「雞蛋」食品專門店,所以就算享用飲品,也不難從「たまご園」飲品裡面感受到食店濃濃的「雞蛋」主題氣息。我選擇享用「士多啤梨奶昔」,裡面恰巧也加入了「生雞蛋」作為材料。

最初我在「たまご園」廚房製造的「士多啤梨奶昔」飲品裡面,喝到濃厚的「士多啤梨」糖漿甜味。但是我再嘗試攪拌飲品,再深入一點享用「士多啤梨奶昔」之後,才發現「士多啤梨奶昔」裡面有濃厚的「雞蛋」蛋黃甜味。

雖然我從「たまご園」製造的「士多啤梨奶昔」實際製成品表面上,看不到任何來自「士多啤梨」,或者來自「雞蛋」食材遺留下來的痕跡,但是在直接試飲後,才發現「雞蛋」甜味和「士多啤梨」甜味一直存在飲品裡面。

至於「たまご園」「士多啤梨奶昔」口感方面,飲品雖然是有「士多啤梨」甜味,卻需要用匙羹挖掘到底,才找到甜味和口感被徹底磨爛的「士多啤梨」果肉,所以飲品實際上食到的材料不多,也難以奢求有豐盛口感感覺。
士多啤梨奶昔

我在「德福廣場」分店「たまご園」裡面享用晚餐去到尾聲,終於都是時候通知「たまご園」侍應是時候送上,已經在我點餐時,預先「叫起」的「梳乎厘班㦸」甜品「士多啤梨梳乎厘班㦸」。

「たまご園」廚房店員製作出來的「士多啤梨梳乎厘班㦸」,廚房淋灑在「梳乎厘班㦸」表面上的「士多啤梨」,出乎意料地不是偏稀的「士多啤梨」醬汁,也不是只有稠密的楓糖糖漿,而是稠身的「士多啤梨」濃縮果汁。

當然「たまご園」廚房也有為「士多啤梨梳乎厘班㦸」,附上了一小瓶的「楓糖」糖漿,所以食客享用「たまご園」製作的「士多啤梨梳乎厘班㦸」,不需要擔心班㦸實際口感會太乾太難以入口。

再加上「たまご園」廚房還在「士多啤梨梳乎厘班㦸」旁邊加入少許的稠身奶油忌廉,所以「たまご園」的「士多啤梨梳乎厘班㦸」是我見識過的「梳乎厘班㦸」食店裡面,集合了至少三種食法於一身的「梳乎厘班㦸」。
士多啤梨梳乎厘班㦸

「たまご園」的「士多啤梨梳乎厘班㦸」包含了至少三種食法,包括「楓糖」糖漿食法、忌廉泡沫食法,還有「士多啤梨」醬汁食法,只不過「たまご園」梳乎厘班㦸的「士多啤梨」醬汁質地偏稠,不像傳統偏稀的醬汁。

所以我覺得「たまご園」為「士多啤梨梳乎厘班㦸」,使用新鮮「士多啤梨」製作醬汁,是我遇過和試食過的「梳乎厘班㦸」食店以來,第五種「梳乎厘班㦸」食法,集偏稠「糖漿」和偏稀「醬汁」兩者味道口感優點於一身。

至於「士多啤梨梳乎厘班㦸」裡面的「梳乎厘班㦸」本體,「梳乎厘班㦸」裡面也有加入原隻「雞蛋」蛋黃,所以「たまご園」「梳乎厘班㦸」色澤偏向比較黃,實際味道也充滿了「雞蛋」甜味。

而且「たまご園」廚房製造的「梳乎厘班㦸」實際口感裡面,也充滿了強烈空氣感,即使我用餐具直接壓向和切下「梳乎厘班㦸」,「梳乎厘班㦸」也未有被完全壓扁,口感還是軟綿綿,很有空氣感感覺。

最後我把「士多啤梨梳乎厘班㦸」旁邊的甜味奶油忌廉泡沫,加上甜味「士多啤梨」糖漿、「楓糖」糖漿和有雞蛋蛋黃甜味「梳乎厘班㦸」互相融合再享用,我終於食到味道最甜,口感一點也不乾燥的「梳乎厘班㦸」甜品

不過,由於「たまご園」的食品、飲品、甜品價錢都是獨立發售,沒有任何套餐價錢優惠,所以令到我在「たまご園」結賬需要的價錢變得有點昂貴,需要二百四十六元,享用甜味「梳乎厘班㦸」也不是半點代價也能省掉的。
2020-11-26
Tamago-EN親子丼