Restaurant: OTETSU
Terms & Details:
2024-05-18 82 views
最近到銅鑼灣一間頗負盛名的日式鐵板燒餐廳用餐,進入餐廳的瞬間,我就被它精心設計的裝潢所吸引,餐廳營造出一種現代且舒適的氛圍,大自然的元素和木質的家具營造出一種和諧的感覺,讓我感到賓至如歸。我揀選了一款套餐,包含海鮮和肉類:前菜是季節沙律,選用合時蔬菜,擺盤精緻,相當醒胃。來自澳洲的龍蝦,師傅從魚缸撈起,開邊起肉,經過悉心的烹調,香噴噴的澳洲龍蝦,入口鮮甜彈牙。令人回味無窮。來自南非的兩頭鮑魚同樣精彩,師傅費盡氣力才將兩隻緊黐住缸邊的鮑魚採出,清洗乾淨後放在鐵板,冚蓋煎了片刻,師傅火候拿捏精準,鮑魚入口相當鮮甜軟腍,非常滋味。厚切日本A5和牛 - A5和牛是日本著名的高級和牛品種,今次吃的具有卓越的嫩度、大廚巧妙地將A5和牛切成厚片,並在熱鐵板上烤製至適度的火候,入口即化,完全感受到肉質的鮮嫩和香氣。清酒煮蜆 - 看似簡單的一道菜,其實心思工夫可不少。落清酒一刻火焰溢出,視覺滿分。蜆肉肥美,鰹魚湯底清甜可口。最後還有我喜愛的芝麻雪糕,相當滿足的一餐。

我揀選了一款套餐,包含海鮮和肉類:

前菜是季節沙律,選用合時蔬菜,擺盤精緻,相當醒胃。

最後還有我喜愛的芝麻雪糕,相當滿足的一餐。

Dinner
🎄聖誕前夕比較多飯聚🤣~⁡同舊同事來到銅鑼灣【御鐵】用不同觀感體驗好滋味😋⁡⁡日式木系裝修風格已添加了聖誕裝飾,有氣氛❤!⁡⁡餐廳提供唔同套餐選擇👍🏻,總有一款啱心水。⁡⁡※Premium Set A※⁡二人前⁡🔸️鮮蝦青木瓜沙律⁡日式芥末醬汁微微辛辣🤤⁡鮮蝦爽彈,青木瓜絲爽脆,好開胃😋⁡🔸️澳洲龍蝦配海膽蝦膏醬⁡生猛龍蝦,蝦爪仍然郁動😲⁡師傅在鐵板上輕鬆將龍蝦去殼拆肉,真係一種視覺享受😎!!⁡龍蝦肉Q彈爽口😋,味道鮮甜,海膽蝦膏醬濃郁甘香,超正~⁡🔸️澳洲牛柳⁡冰鮮牛柳油花均勻,五成熟牛柳,入口軟腍多汁,肉味濃香😍。⁡點竹炭鹽及蒜片,味道更豐富~⁡🔸️匈牙利鬈毛豬⁡肥瘦適中,肉味濃郁有油香。⁡熟度剛剛好,口感細緻帶點爽口🤩~⁡🔸️清酒煮蜆⁡清酒鰹魚湯煮蜆🍲⁡蜆肉鮮甜彈牙,湯底清徹鮮美🦪,好啱依家冬天飲⁡🔸️奄列炒飯⁡和牛蛋包飯份量唔少呢🤩⁡淋上鮮蝦汁,熱辣辣鐵板炒飯🍛⁡炒飯帶有牛油脂香,炒得乾身粒粒分明!⁡🔸️抹茶雪糕⁡濃郁回甘的抹茶雪糕🍦,配上軟綿的紅豆蓉,甜度剛剛好❤⁡⁡🔸️日本蘋果汁⁡純粹濃郁蘋果味🍎,果香清甜。⁡大滿足💯~
🎄聖誕前夕比較多飯聚🤣~⁡
同舊同事來到銅鑼灣【御鐵】用不同觀感體驗好滋味😋⁡

日式木系裝修風格已添加了聖誕裝飾,有氣氛❤!⁡

餐廳提供唔同套餐選擇👍🏻,總有一款啱心水。⁡

※Premium Set A※⁡
二人前⁡
🔸️鮮蝦青木瓜沙律⁡
日式芥末醬汁微微辛辣🤤⁡
鮮蝦爽彈,青木瓜絲爽脆,好開胃😋⁡
🔸️澳洲龍蝦配海膽蝦膏醬⁡
生猛龍蝦,蝦爪仍然郁動😲⁡
師傅在鐵板上輕鬆將龍蝦去殼拆肉,真係一種視覺享受😎!!⁡
龍蝦肉Q彈爽口😋,味道鮮甜,海膽蝦膏醬濃郁甘香,超正~⁡
🔸️澳洲牛柳⁡
冰鮮牛柳油花均勻,五成熟牛柳,入口軟腍多汁,肉味濃香😍。⁡
點竹炭鹽及蒜片,味道更豐富~⁡
🔸️匈牙利鬈毛豬⁡
肥瘦適中,肉味濃郁有油香。⁡
熟度剛剛好,口感細緻帶點爽口🤩~⁡
🔸️清酒煮蜆⁡
清酒鰹魚湯煮蜆🍲⁡
蜆肉鮮甜彈牙,湯底清徹鮮美🦪,好啱依家冬天飲⁡
🔸️奄列炒飯⁡
和牛蛋包飯份量唔少呢🤩⁡
淋上鮮蝦汁,熱辣辣鐵板炒飯🍛⁡
炒飯帶有牛油脂香,炒得乾身粒粒分明!⁡
🔸️抹茶雪糕⁡
濃郁回甘的抹茶雪糕🍦,配上軟綿的紅豆蓉,甜度剛剛好❤⁡
⁡🔸️日本蘋果汁⁡
純粹濃郁蘋果味🍎,果香清甜。⁡
大滿足💯~
  • 西澳龍蝦配海膽汁
2023-12-25 662 views
​銅鑼灣豪嘆日式鐵板燒午餐,座位闊落,坐得舒服,適合情侶悠閒豪食。​​前菜木瓜絲沙律配西班牙串茄,泰國露筍,醋汁清爽開胃,蔬菜爽甜新鮮。​蝦膏海膽炒西澳龍蝦配食用玫瑰,鮮活龍蝦即劏即燒,用牛油炒香蝦膏同海膽,炒成濃汁拌入龍蝦肉快炒,鮮味爆登,龍蝦肉爽彈,令人回味無窮。​​主菜燒伊比利亞豬,肉厚味香,配竹炭鹽更加帶出豬肉香味。配菜意大利青瓜,溫室南瓜,大啡菇,用料講究,清甜南瓜平衡油膩感。​​燒冰鮮澳洲牛柳,選用未經急凍的冰鮮牛柳,將肉質保持到最高質素,鮮嫩無比,師傅火喉控制得宜,保持到肉汁,牛柳含脂量低,輕鬆吃無負擔。​​清酒煮蜆,選用超大蜆即煮, 配上鰹魚湯底,蜆肉無沙,鮮甜彈牙。​​和牛蛋包飯,炒香濃濃牛脂香味,加入日本米大炒,包上蛋皮,配鮮濃蝦汁,一啖接一啖停唔到口。環境悠靜,座位闊落,服務貼心,師傅功架了得,食物新鮮高質,高端日式鐵板燒。

伊比利亞豬

和牛蛋包飯

伊比利亞豬
和牛蛋包飯
  • 西澳龍蝦配海膽汁
  • 西班牙伊比利亞厚切豬
我是鐵板燒常客,那裏有好的鐵板燒我都會去試下,今日選了位於駱克駅的「御鐵」來試試店內裝修簡潔舒適,以吧枱設計,可以近距離看到師傅精湛廚藝,視覺味覺得享受😎🔺OTETSU Dinner Set D|$2188 (二人前)🔸 季節沙律新鮮翠綠的沙律菜,拌上酸甜的柚子醋,還有大大隻爽甜的鮮蝦仁🍤🔸 蘇格蘭元貝元貝大大粒,元貝厚身,口感較韌,十分鮮甜😋🔸 澳洲龍蝦 🦞新鮮剛由水中出來的活龍蝦,肉質結實,彈牙,師傅用蝦膏燴入蝦肉,更加惹味😋🔸 愛爾蘭羊架羊架煎到7 成熟,羊味濃郁,肉質嫩滑多汁,少油脂,美味😋🔸 和牛厚燒配煎野菜🐮熊本A5和牛師傅煎到5 成熟,兩邊有點焦香,中間十分juicy,牛味十足,入口即溶,配菜有南瓜🎃和大啡菇,煎得剛好,完全保留水份🔸 清酒煮蜆🍶煮蜆用了鰹魚湯底和清酒來煮,師傅點著清酒大火煮蜆!好有視覺效果,還配上菇同海苔,湯底十分鮮甜🔸 海膽炒飯🍚師傅十分大方,加入了滿滿的海膽來炒飯,十分惹味,炒飯粒粒分明🤩,再飽都可以食晒😏🔸 甜品🍧抹茶雪糕🍶梅酒

🔸 季節沙律

🔸 蘇格蘭元貝
元貝大大粒,元貝厚身,口感較韌,十分鮮甜😋

🔸 澳洲龍蝦 🦞

🔸 海膽炒飯🍚

🔸 甜品🍧抹茶雪糕

🍶梅酒

2023-12-12 380 views
#銅鑼灣地膽 今次約埋好姐妹去御鐵食板燒;坐位濶落舒適,兩張大大嘅鐵板燒枱,可以邊食邊睇住廚師席前煮!我地分別點左Set B $638同 Set C $838兩款晚餐,有齊全店最正嘅招牌菜,點餐後師傅會即叫即煮!🥗季節沙律:新鮮嘅海蝦同清爽嘅蔬菜,清新又開胃!🐚蘇格蘭帶子:用了鰹魚高湯煮嘅蘇格蘭帶子,鮮嫩多汁,配上黑魚籽及紫蘇花令香氣味道更出色!🐟銀鱈魚:魚皮煎得薄脆輕盈,魚肉軟嫩,口感滑溜!底層舖了食用花及海苔一齊食口感更豐富!🦪南非鮑魚:鮑魚肉質嫩口感彈牙,配搭忌廉海苔醬一齊食,突顯鮑魚的鮮味! 🦐大虎蝦:大虎蝦味道鮮甜,肉質彈牙,沾点海膽龍蝦膏醬,濃郁又惹味!🦆法國鴨肝: 煎嘅時間剛好而且外脆內軟,味道濃郁,香而不膩!🥩澳洲牛柳 / 和牛薄燒配煎野菜:厚切嘅牛柳原汁原味肉味香濃,脂香四溢!薄燒和牛色澤亮麗!夾著香蔥及櫻花蝦等一齊食,香氣迫人!口感層次豐富!配香煎野菜,清爽可解解膩!🍶清酒煮蜆:用了鰹魚高湯煮,大蜆肉粒飽滿,飲埋啖湯,十分暖胃!🍚奄列炒飯:薄薄嘅蛋漿包住炒飯,香口又惹味!🍨雪糕:食埋香甜嘅柚子及薑味雪糕~完美嘅結束!御鐵 📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓

🥗季節沙律:新鮮嘅海蝦同清爽嘅蔬菜,清新又開胃!

🍚奄列炒飯:薄薄嘅蛋漿包住炒飯,香口又惹味!
🍨雪糕:食埋香甜嘅柚子及薑味雪糕~完美嘅結束!

御鐵
📍銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅13樓
2 day(s) ago 0 views
銅鑼灣鐵板燒店林立,食開一間叫御鐵,質素穩定,通常都係食套餐前菜季節沙律,我揀咗柚子芥末醬,少少攻鼻,都好清新,沙律菜亦好新鮮兩頭南非鮑魚,超大隻,非常新鮮,一路煎一路擺動身體🤣師傅冇將佢煎到全熟,食到鮑魚鮮味,而且一D都唔韌,愈咬愈甜象拔蚌,快炒幾下已經食得,爽脆鮮甜,接近刺身級咁好味澳洲龍蝦,新鮮生猛,一路煎一路郁,睇得到嘅新鮮。由於咁新鮮,唔洗煎到全熟,龍蝦嘅甜味就更出,加上用蝦膏同牛油調配嘅醬汁,鮮味特別出A5和牛厚燒及匈牙利厚切豬,豬肉屬國寶級美味-匈牙利鬈毛豬,全天然無添加,油花分佈均勻,油脂融化溫度較低,肉味濃郁,果然名不虛傳,個人覺得仲好食過和牛🤪而和牛絕對對得住A5呢個級別,接近入口即溶,牛味稍薄,但就滿口油香,share分量啱啱好,唔會覺得油膩清酒煮蜆,加入昆布水,鮮味爆燈,本地沙白灼得啱啱熟,唔過韌,連同一齊滾嘅海帶同海草都入味好食,如果分糧再多啲就要好海膽炒飯係我最鍾意嘅做法,將飯炒到粒粒分明又乾身,之後先將海膽直接放上飯面,咁嘅做法就更食到海膽嘅甘甜,真係好食到停唔口最後就用荔枝雪糕作結,完美

兩頭南非鮑魚,超大隻,非常新鮮,一路煎一路擺動身體🤣
師傅冇將佢煎到全熟,食到鮑魚鮮味,而且一D都唔韌,愈咬愈甜

象拔蚌,快炒幾下已經食得,爽脆鮮甜,接近刺身級咁好味

最後就用荔枝雪糕作結,完美
2024-05-21
5 day(s) ago 0 views
朋友生日佢鍾意食鐵板燒,所以今日就去咗銅鑼灣食飯,可能大家嘅消費模式改變了,感覺上而家喺香港食嘢好似實惠咗,通常有啲優惠!二人餐前菜有個沙律,俾你開開個胃,之後睇住師傅喺你面前煎熟嘅象拔蚌入口彈牙清甜,有鐵板獨有嘅香氣。之後見到size非常大隻的鮑魚,個鮑魚勁新鮮,睇住師傅嘅手勢慢慢煮熟切開及上碟視覺上都滿足晒。上碟嘅鮑魚仲有啲三文魚子及昆布做嘅醬汁,而旁邊伴碟嘅海草仲可以食得嘅,鮑魚非常彈牙配埋個醬汁又滑又香,加埋三文魚子鮮上加鮮。之後有一隻龍蝦,size好大隻,由生煎到熟,醬汁配合埋龍蝦嘅蝦膏,真係好惹味呀!龍蝦肉彈牙配埋蝦膏醬汁,味道更加突出又濃烈。跟住匈牙利嘅鬈毛豬,不用煎到全熟,咬開幼嫩又充滿肉汁。朋友的和牛,煎得外皮焦香,入口充滿油脂嘅豐盈感。清酒煮蜆,師傅喺鐵板上放上一個錫紙嘅器皿之後加入清酒,燃燒嘅時候會產生噼啪噼啪嘅爆裂聲,之後再加入蜆肉及高湯慢慢煮熟,喺旁邊聞到個酒香已經好吸引,個蜆入口清甜,最緊要個湯充滿鮮味,好醒神!最後海膽炒飯,每個飯粒都炒得粆粆分明,充滿蛋香。最緊要用上北海道嘅生海膽鋪面,因為海膽炒熟咗就會流失咗鮮味,生食始終係最滋味。當然有雪糕結尾,有荔枝
當然有雪糕結尾,有荔枝水果的味道及幾特別嘅沖繩海鹽雪糕!
餐廳用料真係好新鮮,食得好滿足的一餐,有陣時留港消費,水準的確幾高!
2024-05-28 0 views
和朋友慶生當然不能失禮,搵到呢間位於銅鑼灣嘅《御鐵》,係一家西日Fusion鐵板燒餐廳餐廳環境高級優雅,全吧枱設計,可邊食邊欣賞師傅烹調手藝✨Otetsu Dinner Set D $2188 (御二人樣)🥢季節沙律用上鮮蝦仁、日本椰菜、蕃茄仔和其他沙律菜製成嘅沙律,淋上柚子醋,酸酸味味好醒胃🥢南非鮑魚差不多有手掌咁大!肉質煙韌帶嚼勁,淡淡海水味,而鮑魚嘅肝臟相對濃味,配上三文魚籽和海苔醬非常夾味🥢澳洲龍蝦肉質鮮嫩彈牙,伴上龍蝦膏和牛油炒成嘅醬汁,夠晒原汁原味🥢愛爾蘭羊架鐵板燒甚少會食到羊架,幾特別!羊架柔嫩多汁,油脂不多,沒有羊羶味,配菜有西班牙青椒、大啡菇和南瓜,份量豐富🥢和牛厚燒配煎野菜厚切A5和牛,5成熟看得到粉嫩,入口鮮嫩多汁,肉味香濃,伴碟有竹炭鹽,輕輕點一點非常好味🥢清酒煮蜆蜆肉還好沒有沙,湯底就用上清酒和海帶煮成,味道清甜🥢海膽炒飯炒飯好乾身,粒粒分明,面頭再加海膽,感覺好滿足🥢甜品桃味雪糕作餐後甜品,完美的一餐

餐廳環境高級優雅,全吧枱設計,可邊食邊欣賞師傅烹調手藝

🥢季節沙律

🥢南非鮑魚

🥢澳洲龍蝦
肉質鮮嫩彈牙,伴上龍蝦膏和牛油炒成嘅醬汁,夠晒原汁原味

🥢愛爾蘭羊架

🥢和牛厚燒配煎野菜

🥢清酒煮蜆
蜆肉還好沒有沙,湯底就用上清酒和海帶煮成,味道清甜

🥢海膽炒飯
炒飯好乾身,粒粒分明,面頭再加海膽,感覺好滿足
🥢甜品
桃味雪糕作餐後甜品,完美的一餐

Dinner
同同事食咗一個超抵食燒鐵板燒套餐,成個set食材勁新鮮,師傅一邊煮餸會同我哋傾偈,好鍾意呢啲氛圍💛首先有前菜沙律比我想像中大份,日本入口蔬菜加三隻勁爽口嘅海蝦真係冇得輸,加上柚子醋調味,好開胃💛南非兩頭鮑魚勁生猛,未煮仲郁嚟郁去,師傅成個煮食過程都好治癒,火候時間掌握得啱啱好,好有彈性,蟹籽嘅鹹香同海鮮好夾,最欣賞師傅用忌廉海苔汁配搭非常出色。大分縣A5和牛厚燒,和牛就唔使講食材靚點煮都好食,入口即溶仲要係厚切,滿滿食肉滿足感。配菜嘅蔬菜亦有好好嘅解膩作用,食完個牛已經飽飽地😆清酒煮蜆個精髓係個湯底,真係可以成碗飲晒,蜆肉大大粒啲肉都好飽滿。海鮮炒飯用海膽炒成碟飯做到金黃色,入面飯粒亦做到粒粒分明,勁香口,食埋個飯真係好飽🤤嘆埋個抹茶甜品,賺錢就係為咗食好嘢,滿足💛

嘆埋個抹茶甜品,賺錢就係為咗食好嘢,滿足💛
  • 南非鮑魚
  • 和牛厚燒
2024-05-24 0 views
餐廳環境好雅致,廚師及侍應都非常親切有禮,揀咗$2188 御二人樣呢個套餐👇🏻季節沙律🈶煙三文魚,西班牙🇪🇸串茄好清甜,配上泰國露荀、沙律菜及柚子汁,非常開胃鮑魚南非孔雀鮑魚好大隻,口感十分彈牙,配搭三文魚籽➕忌廉海苔汁食就更滋味澳洲龍蝦呢款係西澳龍蝦,用蝦膏同海膽做醬料去烹調,令龍蝦味更突出更香,龍蝦肉質鮮嫩彈牙,非常美味可口愛爾蘭羊架羊架生熟程度剛剛好,食落唔會羶,入口香滑,點上岩鹽及芥末醬食就更美味,配🈶煎野菜和牛厚燒配煎野菜揀咗七成熟,和牛油脂豐富,入口非常嫩滑多汁,配菜有大啡菇、青瓜🥒➕紅椒,正好可以解解膩清酒煮蜆個湯好香清酒味,蜆肉又大粒又肥美,咬落冇沙又香嫩爆汁海膽炒飯用海膽炒飯炒到粒粒分明,食落每一啖都好香口甜品叫咗薑味➕抹茶雪糕各一,前者口感辣辣地,後者抹茶味香濃
餐廳環境好雅致,廚師侍應都非常親切有禮,揀咗$2188 御二人樣呢個套餐👇🏻

季節沙律

鮑魚

澳洲龍蝦

愛爾蘭羊架

和牛厚燒配煎野菜

清酒煮蜆
個湯好香清酒味,蜆肉又大粒又肥美,咬落冇沙又香嫩爆汁

海膽炒飯
用海膽炒飯炒到粒粒分明,食落每一啖都好香口

甜品
叫咗薑味➕抹茶雪糕各一,前者口感辣辣地,後者抹茶味香濃
今天下班後和朋友一起吃飯,我們相約在銅鑼灣,商討了一會兒就決定吃鐵板燒。 我們大概7點半到達,店裡的裝修很有氣派,乾淨舒服。我們選了Set D套餐。 未幾,沙律就上來了,沙律菜加上酸甜的柚子醋很開胃,還有鮮蝦仁呢! 之後來的是南非鮑魚,旁邊醬有淡淡的奶油和新鮮的香味,建議先試原味,因為燒過的鮑魚香實在出色。 之後就是期待已久的西澳龍蝦呢!7成熟,肉質彈牙,而且肉質配上蝦膏經過烹飪後更加入味。一試難忘。 我們選了一份愛爾蘭羊架, 一份厚切豚肉。我個人很喜歡羊,鐵板燒出來也十分不錯,豬也很好吃。 接著就是清酒煮蜆和海膽炒飯。鰹魚和清酒十分夾,湯底還有海苔,很鮮甜。 炒飯也有濃郁的海膽味,真不錯!最後以豆腐雪糕作結,總的來說我會推薦給喜歡鐵板燒的朋友呢!

最後以豆腐雪糕作結,總的來說我會推薦給喜歡鐵板燒的朋友呢!

2024-05-22 0 views
好耐冇食鐵板燒,跟朋友介紹初次試呢間位於鬧市中嘅日式鐵板料理。當晚雖然係平日,去到都已經全場滿座!晚市鐵板燒套餐D($2188/2位用)大蝦沙律選用靜岡縣溫室青瓜同茄子,配搭柚子醋,清爽開胃,大彈口感彈牙,係不錯嘅開胃前菜🥒 南非鮑魚廚師用上二頭鮑,厚實大大隻✨師傅沒有額外調味,整個鮑魚嘅味道都係來自新鮮海水味,超新鮮!可以沾上海苔醬食用提鮮。旁邊更配上鮑魚肝,味道超濃郁!西澳龍蝦 用上蝦膏同海膽烹調至七成熟,鮮味滿溢,龍蝦肉嫩滑多汁,有驚喜!🦞澳洲牛柳呢個係職員推介,絕對比得上高級扒房質素~ 牛柳肉質相當軟腍,亦能散發牛肉香氣,伴菜亦十分豐富,有意大利青瓜、日本南瓜、美國大啡菇,沾上竹炭鹽食令牛香更突出! ✨清酒煮蜆師傅用大錫紙裝住啲沙白,一落清酒隨火焰溢出🔥 蜆肉肉質飽滿,而且非常清甜,一啲沙都無~ 鰹魚湯底非常美味,搭配水海苔、日本菇,完全滿足到視覺同味蕾!海膽炒飯炒飯非常足料,師傅落咗四隻雞蛋炒香,表面更加入一大排海膽,入口甘香濃郁,炒至粒粒分明,滋味十足。望住佢一路炒飯,猶如觀賞緊藝術表演!👀

晚市鐵板燒套餐D($2188/2位用)

大蝦沙律

南非鮑魚

2024-05-15 8 views
銅鑼灣出名多日本菜這間聽聞口碑不錯,決定去試試。御二人樣 $2188鮮蝦日本野菜沙律很開胃的前菜,西班牙串茄酸甜開胃,泰國露筍爽口。南非孔雀鮑魚鮑魚既新鮮尺寸亦很大,肉質口感爽彈,配搭的忌廉海苔汁味道濃郁。西澳龍蝦利用龍蝦本身的龍膏及牛油去烹調,令龍蝦味更突出。加上龍蝦肉質鮮嫩彈牙,完全是完美配搭。熊本牛厚切燒/澳洲牛柳配煎野菜牛肉油脂豐富,每啖都充滿牛肉香氣。搭配吸收了牛肉油香的大啡菇、南瓜及紅椒,能解解牛的油膩感。清酒煮蜆蜆肉份量不少,加上採用昆布湯烹調,味道清甜,清清味蕾。海膽炒飯飯炒得粒粒分明,夠乾身。配上海膽及三文魚籽,令炒飯更惹味。芝麻雪糕芝麻味濃郁,冰冰涼涼,很舒服。
銅鑼灣出名多日本菜這間聽聞口碑不錯,決定去試試。

御二人樣 $2188
鮮蝦日本野菜沙律

很開胃的前菜,西班牙串茄酸甜開胃,泰國露筍爽口。

南非孔雀鮑魚

熊本牛厚切燒/澳洲牛柳配煎野菜

清酒煮蜆

蜆肉份量不少,加上採用昆布湯烹調,味道清甜,清清味蕾。

海膽炒飯

飯炒得粒粒分明,夠乾身。配上海膽及三文魚籽,令炒飯更惹味。

芝麻雪糕

芝麻味濃郁,冰冰涼涼,很舒服。
1K
2024-05-13 10 views
鐵板燒大家都愛,今次同朋友去咗銅鑼灣廣場附近嘅駱克駅搵到間鐵板燒,座無虛席,師傅喺我地面前即席烹調各種海鮮🦞💫 南非鮑魚員工話有成隻一斤二兩重,冇落調味,系鮑魚自身散味嘅海水味,新鮮有嚼勁,可以沾上牛油海苔醬更美味。💫 澳洲龍蝦龍蝦烹調得十分有創意,師傅話用蝦膏 海膽去烹調🦞龍蝦系7成熟,配以可食用花💐💫 澳洲牛柳澳洲牛柳系餐廳職員推介,佢話系要同酒店搶貨,入口軟稔,推翻平時大家對牛柳口感想像,牛肉味亦香濃🐮💫 匈牙利厚切豬匈牙利名物🐷不添加抗生素、荷爾蒙、防腐劑,具有豐富的大理石花紋和低熔點脂肪,形成肉質和濃烈的香氣。💫 清酒煮蜆事先師傅會用個好大嘅錫紙兜裝住清酒🍶更會有火焰表演🔥打卡度十足😆蜆肉大大粒冇沙又清甜。搭配鰹魚湯、日本本菇🍄水海苔更添滋味。💫 海膽炒飯炒飯落咗成4隻雞蛋😆🥚非常足料啊❣️粒粒分明又夠鑊氣🔥上面有海膽好新鮮🧡

💫 南非鮑魚

• 清酒煮蜆
  • 季節沙律
  • 南非鮑魚
2024-05-10 8 views
今晚約了朋友來到銅鑼灣一間鐵板燒小店晚餐,此店以其獨特的室內設計和高品質的食材聞名。店內只有約20個座位,營造出一個溫馨而舒適的用餐環境。牆上掛著現代日式風格的立體藝術裝飾,增添了一絲雅致和藝術氛圍。開放式廚房設計讓客人可以近距離觀賞大廚們的精湛㕑藝。侍應殷勤招待,介紹多款令人垂涎欲滴的鐵板燒套餐。頭盤是季節沙律,內有西班牙串茄、泰國蘆筍,日本蝦仁和多款新鮮蔬菜,展現了豐富的色彩和口感,結合了各種國家的美食元素。西班牙串茄帶來了濃郁的番茄風味,泰國蘆筍增添了清爽的口感,而日本蝦仁則提供了鮮美的海鮮風味,爽甜新鮮的蔬菜豐富了沙律的營養價值。南非兩頭活鮑魚是這家鐵板燒店的招牌菜之一。鮑魚來自南非,以其鮮美和豐富的口感而聞名。大大隻鮑魚肉質鮮嫩,口感彈牙,帶有淡淡的海鮮甜味,結合了新鮮食材和獨特的烹飪技巧,帶來一場味蕾的盛宴。無論是視覺上的享受還是口感上的滿足,南非兩頭活鮑魚令我留下難忘的印象。澳洲活龍蝦 - 以其鮮美的肉質和豐富的海鮮風味而聞名。由大廚巧妙地烹調而成,嫩滑多汁的龍蝦肉入口鮮甜彈牙,這道菜帶來一種奢華而美味的體驗。愛爾蘭羊架是這家鐵板燒店的一道特色菜,愛爾蘭羊肉以其優質的品質

愛爾蘭羊架是這家鐵板燒店的一道特色菜,愛爾蘭羊肉以其優質的品質而聞名,因為在愛爾蘭的環境中飼養的羊隻享受到了豐富的草地和自然食物,這使得肉質更加鮮嫩和美味。

大廚會巧妙地烹調愛爾蘭羊架,使其保持肉汁飽滿和香氣四溢。羊肉架上的外層烤至金黃酥脆,內部則保持嫩滑多汁。這道菜的味道濃郁,帶有羊肉特有的香氣,絕對能夠滿足我的味蕾。

海膽炒飯 - 一道豪華且美味的菜餚,新鮮海膽獨特的鮮味和奶油質地,在品嚐這道菜時,可以感受到海膽的鮮美和米飯的口感,結合出一個令人愉悅的食物體驗。

最後還有柚子雪糕,盡享一頓優質美味的鐵板燒晚餐。

2024-05-06