Restaurant: Ying Dining
Info:

呢間酒樓可一不可再,元旦日諗住同家人好好飲餐茶,結果一肚氣!嘢食麻麻都算數,但服務真係勁差。1) 我地落咗單40分鐘,只係送上小菜、腸份,一籠點心都冇。我哋搵經理追單,轉頭就有個阿姐送碟腸粉嚟,下?食咗啦喎2) 我哋叫咗一個點心拼盤,雞包仔/蝦餃/韭菜餃/粉果 各2粒。等多10分鐘就送上嚟,但全部係3或4粒,即係上哂全份。跟住個阿姐又收走返哂,即係我哋又要再等3) 期間我搵咗第二個經理,同佢講返件事,想叫佢check清楚,佢嘅態度好差,好冇禮貌咁叫我講重點,我只係講咗唔夠兩句,就已經叫我講重點,我淨係叫你哋check有咩用?有用就唔會上錯哂! 後來我阿媽出手,佢先至死死氣拎張單去check,但已經搞到我媽咪好勞氣。4) 然後另一個經理,走埋嚟放低兩籠點心,有四粒蝦餃,兩粒粉果,兩粒韭菜餃,話「蝦餃比多兩粒你,就咁就算啦好冇?」 屋企人見佢俾多兩粒,諗住算數,跟住發現冇咗兩件雞包仔,同佢講爭嘢喎,佢就話:「咪俾多咗兩粒蝦餃你囉」 原來嗰兩粒蝦餃唔係因為搞錯晒啲嘢,唔好意思就俾埋你,係迫你換走兩件雞包仔,一啲唔好意思都冇。5) 食物味道方面,我覺得基本都做唔到。海蜇呢啲即食嘢冇味,陳皮牛肉

5) 食物味道方面,我覺得基本都做唔到。海蜇呢啲即食嘢冇味,陳皮牛肉腸粉冇陳皮味,鳳爪係食過嘅當中最難食,牛柏葉好似未蒸夠時間,其餘點心都麻麻哋

6) 屋企人後尾話,第一次俾張枱我哋,張枱臭嘅,之後要求換枱。我仲安慰屋企人,話唔緊要啦,可能嘢食好好食呢,結果就係搞到成家人都食得唔開心

我知呢間酒樓有好多好評,而家我有啲懷疑好評嘅真假,大家要唔要去食,自行判斷。

2025-01-01
$130 (Lunch)
2024-12-31 1494 views
而家做緊優惠 午市成本價!菜苗餃只需$8.8!外皮煙韌 餡料豐富 真係好抵食呀👍豉椒深海龍躉頭腩炒河 (原價$128)優惠價只需$48龍躉魚塊大約有六件 夠哂鑊氣 芝士鮮蝦腐皮卷加入芝士好特別 兩者味道幾夾紅菜頭鮮蝦脆皮腸薄薄腸粉皮內包裹住彈牙鮮蝦 生菜及粟米 頂部有櫻花蝦碎 香味十足燒腩仔米粉腩仔屬半肥瘦 配上湯粉感覺唔會太膩 金湯小籠包 內裏注滿湯汁一口咬入真係大滿足 黑金流沙包 每次都必點 一定要趁熱食薑汁炒雜菜 雜菜翠綠 有淡淡薑汁香氣
而家做緊優惠 午市成本價!菜苗餃只需$8.8!
外皮煙韌 餡料豐富 真係好抵食呀👍

豉椒深海龍躉頭腩炒河 (原價$128)
優惠價只需$48

金湯小籠包 內裏注滿湯汁

一口咬入真係大滿足

黑金流沙包 每次都必點 一定要趁熱食
薑汁炒雜菜 雜菜翠綠 有淡淡薑汁香氣

超級超級之差!!!!等咗半個鐘,叫個經理吹一次廚房,佢同我講話廚房做緊,之後我等咗成40分鐘佢同我講話廚房要多20分鐘先可以做到一個餐出嚟,真係超級無敵之差! !有咩理由?我落單之後要等一個鐘先有嘢食?仲同我講話叫我自己睇吓可以點做!:係要等㗎喇你哋!冇計,廚房做緊嘢,未有嘢食住,真係超級過分! !服務態度又差,明明已經唔係滿座㗎啦,都仲要咁耐先有嘢食!問佢哋經理嘅時候回覆嘅態度又極差!!!警世!唔好嚟

警世!唔好嚟

好耐冇飲過茶,聽朋友介紹呢到嘅點心抵食夾大件,味道仲好唔錯,所以就特登嚟幫襯吓💁‍♀️呢度仲會周不時推出特價點心,好似最近嘅菜苗餃只需$8.8,菜苗味道鮮甜爽脆,包住佢個皮好薄😋豉椒深海龍躉頭腩炒河都做緊特價,雖然只係$88,但唔止大碟,仲有6大件龍躉頭腩添😗 不過,每日數量有限,建議入座就order定先😜流沙包都值得一讚,外觀奢華;就算凍咗,奶黃都冇凝固,又比其他茶樓少甜,小朋友食多件,都唔需要擔心蝦餃嘅外皮做得薄而煙靭,蝦肉新鮮爽口,同外皮有一定嘅黏附力,唔容易散開大大件珍珠雞嘅餡料豐富,除咗有海量碎肉,仲有完整鹹蛋黃一個叉燒腸嘅粉皮做得好滑身,叉燒亦都好Juicy;牛肉球加入唔少爽口嘅馬蹄,口感十足;鹹水角以小雞雞造型呈現,好吸睛👀

大大件珍珠雞嘅餡料豐富,除咗有海量碎肉,仲有完整鹹蛋黃一個

放工後,同屋企人相約在油麻地的創興廣場一間中式酒樓共聚晚市,因晚市新推出不少特價優惠菜式,屋企人也是中菜的愛好者,就選擇了這間中菜館。🥬🐟🫖🥢✨ 沙巴龍躉($48),濃郁鮮甜的沙巴龍躉,魚肉鮮嫩,利用簡單的薑葱清蒸煮法,完全保留了游水魚的原汁原味,老少咸宜的美味菜式,這個價錢簡直是物超所值。🐟🍃💨光顧晚市,2人起可以優惠價選擇晚市超特價精選系列(脆皮吊燒雞或沙巴龍躉)。🐥🐟🌟✨ 冰鎮咕嚕肉($138),用上一大盤冰鎮住,令賣相看起來更矜貴,是餐廳的鎮店之作。經典咕嚕肉加上創新的冰鎮手法,外酥內嫩,甜酸汁又唔會太多,得恰到好處,很入味。冰涼的口感提升了整道菜的清新層次,讓人一試難忘!❄🐷️🍖🍋✨ 香芒脆蝦球($168),大蝦的外皮炸得金黃酥脆,蝦肉大隻爽口彈牙,塗上芒果沙律醬,還可伴上沙律菜一起食。🦐🥭✨✨ 啫啫肉碎芥蘭煲($98),打開蓋時香氣四溢,芥蘭幼嫩,入口無渣,肉碎令芥蘭的味道更加鹹香濃厚,煲仔還帶有陣陣的焦香味!🍲🥬🔥好客的經理叔叔最後還請我地食紅棗桂花糕,清香冰爽涼快,正!😋🫶🏼

沙巴龍躉

冰鎮咕嚕肉

香芒脆蝦球

啫啫肉碎芥蘭煲

$200 (Dinner)
沙巴龍躉
冰鎮咕嚕肉
香芒脆蝦球
啫啫肉碎芥蘭煲
2024-12-22 1212 views
很久沒有飲茶,趁著放假,跟家人一起嘆一盅兩件。午市時間,「盈館」內已有很多客人,店員告知,最近將推出不同優惠,有些點心以午市成本價,只需$8.80元。而另一優惠,是豉椒深海龍躉頭腩炒河,$48元就可食到。還有午市精選套餐,三款點心、一小菜 、一特式飯麵、一小食,仲奉送燒味一款添!燒味選擇包括:脆皮燒雞(半隻)、蜜汁叉燒王、脆皮燒乳鴿(兩隻)、燒味拼盤(例牌)。😋是日選擇:1️⃣姬松茸灌湯餃🍽姬松茸帶有淡淡香氣,灌湯餃大大隻,賣相很吸引。2️⃣招牌燒鵝皇(例)🍽燒鵝蠻多件,沾上醬汁,味道更豐富。3️⃣柴魚花生豬骨粥🍽米粒煮至軟爛,粥質地綿綿,入口即化。4️⃣鮮蝦燒賣皇🍽價惠價$8.80元,好抵食!5️⃣北菇棉花雞🍽雞肉很滑,魚肚吸收了食材的精華,很入味。6️⃣健康薑汁糕🍽每一口都有薑味,食落煙煙韌韌。7️⃣盈館桂花糕🍽淡淡花香,不會過於甜膩。
很久沒有飲茶,趁著放假,跟家人一起嘆一盅兩件。

😋是日選擇:
1️⃣姬松茸灌湯餃
🍽姬松茸帶有淡淡香氣,灌湯餃大大隻,賣相很吸引。
2️⃣招牌燒鵝皇(例)
🍽燒鵝蠻多件,沾上醬汁,味道更豐富。
3️⃣柴魚花生豬骨粥
🍽米粒煮至軟爛,粥質地綿綿,入口即化。
4️⃣鮮蝦燒賣皇
🍽價惠價$8.80元,好抵食!
5️⃣北菇棉花雞
🍽雞肉很滑,魚肚吸收了食材的精華,很入味。
6️⃣健康薑汁糕
🍽每一口都有薑味,食落煙煙韌韌。
7️⃣盈館桂花糕
🍽淡淡花香,不會過於甜膩。
2024-12-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
2024-12-13 1349 views
朋友嚟香港玩幾日Plan好一定要飲茶帶佢嚟旺角品嚐多款即蒸點心午市全場爆滿.吸引不少茶客同上班族除咗點心之外炒粉麵都好有鑊氣✨豉椒班腩炒河豉椒炒河好惹味再加上啖啖肉無骨嘅班腩.好足料有份量點心 即叫即蒸.熱到出煙整體味道有水準✨菜苗餃✨晶瑩鮮蝦餃✨北菇棉花雞✨手剁牛肉陳皮腸✨黑金流沙包✨甫魚乾蒸燒賣✨自製馬拉糕✨鮮蝦蒜香脆春卷最後加埋甜品✨盈館桂花糕加入杞子.味道清甜香滑滿足又豐富朋友話下次嚟香港 要再嚟呢間
朋友嚟香港玩幾日

滿足又豐富
朋友話下次嚟香港 要再嚟呢間
2024-12-11
2024-12-13 1199 views
最近發現旺角喱間飲茶真係好抵,尤其係午市特別優惠💲菜苗餃只需$8.8,日日都有,味道鮮美,值得一試!🥟豉椒深海龍躉頭腩炒河只需$48,原價其實$128,真係仔平😲再加上午市精選套餐,價格$428,已經包括三款點心、一巧手小菜、一特式飯麵同一小食,仲有燒味一款送🐚一口鮑魚燒賣鮑魚鮮甜,肉質滑嫩,口感極佳🥟🍞黑金流沙包外皮柔軟,流心香甜,甜而不膩🍯🍠山竹紫薯流心球外脆內軟,紫薯香甜、流心濃郁💖🥟金珠小雞鹹水角雞仔造型,鹹香可口,餡料豐富,口感酥脆🐔🍄姬松茸灌湯餃鮮香無比,湯汁充盈,滋味獨特🥟 🥓酥皮格格三層肉層次分明,酥脆外皮包裹著嫩滑肉✨@media.vas @yingdininghk盈館📍旺角彌敦道601號創興廣場7樓#盈館 #海鮮酒家 #foodie #高質 #酒家 #酒樓 #香港美食 #抵食 #旺角美食 #人界 #黯然銷魂飯

🐚一口鮑魚燒賣
鮑魚鮮甜,肉質滑嫩,口感極佳🥟

🍞黑金流沙包
外皮柔軟,流心香甜,甜而不膩🍯

🍠山竹紫薯流心球
外脆內軟,紫薯香甜、流心濃郁💖

🥟金珠小雞鹹水角
雞仔造型,鹹香可口,餡料豐富,口感酥脆🐔

🍄姬松茸灌湯餃
鮮香無比,湯汁充盈,滋味獨特🥟

🥓酥皮格格三層肉
層次分明,酥脆外皮包裹著嫩滑肉✨

@media.vas
@yingdininghk

盈館
📍旺角彌敦道601號創興廣場7樓

茶樓位於旺角創興, 地點夠晒方便!今次一行三人嚟咗呢度食dinner, 點咗幾道菜, 每樣都各有特色~另外, 佢哋做緊晚市超特價(二選一, 星期五六除外, 數量有限)❗️脆皮吊燒雞半隻$18 (原價$128), 一隻$38 (原價$238); 沙巴龍躉一條$48 (原價$188), 咁抵梗係要叫返一樣嚟試吓啦!🥢遠年陳皮一字骨 外層炸至微香脆, 啖啖肉, 旁邊附上炸饅頭。🐟沙巴龍躉原條龍躉適合3-4人分享, 魚肉嫩滑🥢黑金流沙包推介👍🏻 個包一定要襯熱食, 流心效果好明顯!黑色外皮口感鬆軟, 一咬落去即刻見到流沙餡湧出嚟, 啖啖好香嘅鹹蛋黃味!🥣養生燉湯 冬天飲返碗燉湯可以暖下身, 非常足料~🥬櫻花蝦野菌炒芥蘭芥蘭翠嫩, 炒得夠爽脆, 以櫻花蝦爆香, 增添風味, 唔錯!🥢千層薑汁糕最後叫返個滑捋捋, 口感煙靭嘅薑汁糕做甜品。

🥢遠年陳皮一字骨
外層炸至微香脆, 啖啖肉, 旁邊附上炸饅頭。

🐟沙巴龍躉
原條龍躉適合3-4人分享, 魚肉嫩滑

🥢黑金流沙包

🥣養生燉湯
冬天飲返碗燉湯可以暖下身, 非常足料~

🥬櫻花蝦野菌炒芥蘭

🥢千層薑汁糕
最後叫返個滑捋捋, 口感煙靭嘅薑汁糕做甜品
2024-12-09
$200 (Dinner)
  • 黑金流沙包
嗌半隻乳豬就好似例牌咁仲要一邊熱一邊凍都唔知係點樣砌出嚟,片皮鴨小到你喊,快摸摸仲要發毛嚇死人,跟住問過阿姐佢話。今時咁嘅質素唔執都真係有神蹟。打開個menu睇真係揀唔落手,款式好似得燒味咁,叫左菜,瑤柱蝦乾菜苗,淡如水啲菜唔知咩菜,例牌燒肉肥過乳豬,子見肥膏不見肉,個皮淋到痴線好明顯用微波爐叮熱畀你食,肯定係叮既。今時今日佢未執都算好彩。可能中午點心會好食啲

跟住問過阿姐佢話。今時咁嘅質素唔執都真係有神蹟。
打開個menu睇真係揀唔落手,款式好似得燒味咁,

今時今日佢未執都算好彩。
可能中午點心會好食啲

2024-12-10
2024-12-10 1350 views
最近適逢朋友 🎂生日四個齊人喺鬧市食中菜,人均$200 。聽講燒味部大師傅幾代人都做呢行,上網見到脆皮燒鵝皇出名,不過今次大家想試下叉燒,切得薄身,不過份量多到唔止四人份咁,表面微焦,蜜汁味濃。兩味套餐養顏花膠走地雞有大大原隻雞脾,唔會煮到過熟,食到唔少花膠養下顏。沙巴花尾斑清淡,輕輕淋上魚豉油,味道已經足夠。魚肉鮮嫩。XO醬菜苗鮮魷 鮮魷同菜苗比例適中,味道正常發揮。 冰鎮咕嚕肉冰爽酸甜而且外脆內嫩。
最近適逢朋友 🎂生日四個齊人喺鬧市食中菜,人均$200 。

兩味套餐

沙巴花尾斑清淡,輕輕淋上魚豉油,味道已經足夠。魚肉鮮嫩。

2024-12-07 1387 views
盈館係一間傳統啲嘅🥡中式酒樓,menu上好多選擇,例如燒味部👨🏻‍🍳大師傅幾代人都是做呢行,盡得真傳!私心推薦必試脆皮🪿燒鵝皇同🥓叉燒~冰鎮咕嚕肉都係另一個必試,冰爽酸甜而且外脆內嫩的口感,係咪聽到都流晒口水呢~ 🤤老壇酸菜魚🐟好正宗嘅味道,三個人食都有凸,鐘意佢夠多魚塊,酸菜好入味👍脆皮吊燒雞🐓燒雞皮脆肉滑,唔太咸,外國朋友話有啲油黄金焗海蝦🦐咸蛋同焗海蝦係極品配搭,邊個發明真係要掌聲鼓勵👏欖菜肉碎乾煸四季豆🫛呢道菜冇得輸,四季豆一定要咁煮先好食!

老壇酸菜魚🐟
好正宗嘅味道,三個人食都有凸,鐘意佢夠多魚塊,酸菜好入味👍

脆皮吊燒雞🐓
燒雞皮脆肉滑,唔太咸,外國朋友話有啲油

黄金焗海蝦🦐
咸蛋同焗海蝦係極品配搭,邊個發明真係要掌聲鼓勵👏

欖菜肉碎乾煸四季豆🫛
呢道菜冇得輸,四季豆一定要咁煮先好食!

2024-12-02 1781 views
地點咁方便,所以約朋友一定唔會托手踭,又不限時,坐得舒適,同朋友吹水歡聚確實唔錯。🥢脆皮燒鵝 (1/4隻)$881/4隻都夠哂份量,仲只係賣$88都幾抵食;侍應姐姐好nice,佢話燒味部嗰個大師傅幾代人都係做呢行,唔怪得之鵝味咁濃郁,咬落亦有口感,可媲美燒鵝專門店。🥢遠年陳皮一字骨$128炸得好香脆,口感紮實亦帶脂香,味道甜甜香香,另外仲附送炸饅頭。🥢薑蔥煎龍躉球 (6件)$168龍躉球煎得夠哂金香,肉質爽彈,龍躉皮亦充滿骨膠原,配菜除咗有薑蔥之外仲有西芹、紅黃椒及菇菌。🥢蝦乾花膠泡勝瓜 $108花膠Q彈,勝瓜泡得夠軟腍,仲有香芹及東菇,令到個湯汁夠哂濃郁。白飯$15小食$15茶介$15/位侍應姐姐除咗推介我哋食燒鵝之外,叉燒亦係必試之一,另外仲可以試埋冰鎮咕嚕肉,外脆內嫩,包我哋食完會上癮;講到咁正,下次真係要call齊班friend再嚟食過😆。

🥢脆皮燒鵝 (1/4隻)$88

🥢遠年陳皮一字骨$128

🥢薑蔥煎龍躉球 (6件)$168

🥢蝦乾花膠泡勝瓜 $108

白飯$15
小食$15
茶介$15/位

2024-12-02 1924 views
見Openrice食評好似有唔少好評,加上想留港消費,最後,一肚氣離開。。。1。門口職員寧願努力整理宣傳單張,無人等位,我到達後表示3位,唔多想理我,要我等2。成個場只有6成客,要我迫坐近走廓張”細細檯‘’,話要留俾5人客,真心唔明,我問是否一定要調位,最後俾我坐3。粉粉麵唔熱,只可算微熱,超咸,下火4。涼瓜班腩河粉,只有2件是魚肉,其他全是骨。蝦球伊麵,超咸,蝦球6粒,數量算正常5。傳菜阿姐送餐叫我們自己搬位俾佢擺,真心唔明,當時她只手持一碟食物6。埋單俾錢,職員好無禮貌“飛”張單出嚟,唔掂,服務態度絕對唔合格香港食物結業,是有原因的香港人北上消費,只是無奈價錢貴,是明白的,服務態度差,就真的無競爭力,絕對唔推介大家再去受氣!

3。粉粉麵唔熱,只可算微熱,超咸,下火

香港食物結業,是有原因的
香港人北上消費,只是無奈

2024-11-29 1631 views
今日去了旺角同家人食晚飯"盈館"旺角創興廣場傳統中式酒樓,好多人。我們點了第三口孖寶炸子雞(半隻)😘😋😋外皮脆香,雞肉嫩滑,味道剛好!😘薑蔥焗桶蠔薑蔥好惹味,桶蠔都新鮮濃濃的蠔鮮甜味美。第一口孖寶菠蘿咕嚕肉啖啖肉~酸酸甜甜味道剛剛好份量都幾大。好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻清蒸金花海斑仔(1條)條魚都不小,魚好新鮮肉質鮮嫩滑。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻孖寶真的好抵食!
今日去了旺角同家人食晚飯
"盈館"旺角創興廣場
傳統中式酒樓,好多人。
我們點了
第三口孖寶
炸子雞(半隻)
😘😋😋外皮脆香,雞肉嫩滑,味道剛好!😘

薑蔥焗桶蠔
薑蔥好惹味,桶蠔都新鮮濃濃的蠔鮮甜味美。

第一口孖寶
菠蘿咕嚕肉

清蒸金花海斑仔(1條)
條魚都不小,魚好新鮮肉質鮮嫩滑。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

孖寶真的好抵食!