Restaurant: Ying Dining
Info:

2024-07-16 0 views
媽媽生日,我哋帶佢去旺角《盈館》細味粵菜!我哋選擇咗佢地特色放題,種類多元,包括有:高級牛小排,肉餃,豐富自助區,甜品等等。1️⃣第一款就是高級牛小排🥩, 肉質香軟,幾乎可以同溶化於口相提並論,肉味豐富,一試難忘。2️⃣我哋又試咗雞煲🍲,每款肉餃都採用新鮮食材,而且可以自己選擇, 真係物超所值!3️⃣在此特別推介佢地的美國肥牛肉🥩,肥瘦相間,嚐起來肉味十足,肥膩噴香,完全將牛肉嘅精髓發揮得淋漓盡致。4️⃣再者,酸菜魚🐠 味道鮮美,肥膩之處完全被酸菜的酸辣味融化,超級好食!5️⃣黑毛豬豚肉片🐷 肉質細嫩,美味可口,配上滑嘅口感,入口即化,味美可口!6️⃣無止境的自助區,可以任選喜歡的食品飲品~~

6️⃣無止境的自助區,可以任選喜歡的食品飲品~~
2024-07-08 309 views
今日媽媽生日,我哋就帶佢去旺角嘅盈館一齊慶祝🍾️。我哋食咗呢度嘅精緻午餐,抵食美味,有粵菜點心嘅特色,令人大飽口福。🦆首先就係京式片皮鴨,烤得皮脆肉嫩,外層嘅皮香味濃郁,一啖咬落去簡直係入口即化。再配上酥炸的鴨皮和配料,滋味豐富,真係令人回味無窮。🍤繼續就係晶瑩鮮蝦餃,每一個都包得靚仔,透明嘅皮包裹住鮮嫩蝦肉,每一啖都爆滿海鮮香。🧀跟住我哋試咗芝士鮮蝦腐皮卷,金黃酥脆嘅皮包裹住軟滑嘅芝士同鮮蝦,好似一次過滿足哂所有味蕾。下次會黎試佢地既晚市,因為試左個片皮鴨超正,晚市仲要$188就已經有一隻,超抵阿~~~

每次都想約老豆媽咪一齊飲早茶,但係因爲工作關係唔可以早起陪佢哋去。不過搵到呢間雖然係粵菜館但係早午都供應自家點心,就帶佢哋嚟試吓啦!👍🏻晶瑩鮮蝦餃:老豆媽咪都鍾意食蝦,呢道點心係必點嘅!晶瑩剔透嘅外皮,包住成隻新鮮嘅蝦,彈性嘅外皮同埋鮮美嘅蝦味,爸媽都讚不絕口!👍🏻懷舊燒賣王:食點心肯定要叫燒賣啦!呢間嘅燒賣個頭都算幾大,豐富嘅肉餡同適當嘅調味,食落去每一口都十分滿足!一口一個真係唔夠喉!👍🏻金湯小籠包:小籠包亦係經典中式點心之一,呢間嘅小籠包帶有濃郁嘅湯汁味道,輕輕一口咬落去直接爆汁!鮮美嘅肉餡同埋鮮美嘅湯汁喺口中爆發嘅瞬間,真係正啊!👍🏻鮮蝦蒜香脆春卷:呢道點心非常特別,蝦柔軟嘅口感、炸得金黃酥脆嘅外皮同埋濃郁嘅蒜香味,令個春卷味道十分豐富!今餐老豆媽咪都食到好滿足,咁樣就值得啦!下次再嚟試下其他嘅點心~

2024-07-08 175 views
今日同男朋友約好一齊飲早茶,但係我哋兩個都賴床起唔到身😂,幸好搵到呢間中午都有賣中式點心嘅茶樓。佢嘅menu好豐富,有好多特別嘅點心同小菜、粵菜,屬於創新嘅茶樓。我哋兩個點咗三樣嘢食~【京式片皮鴨】睇到呢個菜式我哋就決定要叫嚟試一試~ 鴨肉本身非常嫩滑、同埋肉質鮮美多汁,再加埋青瓜條包裹喺餅皮一齊食,呢種豐富美味嘅口感真係令我哋有去到北京嘅感覺😭 最重要係呢道菜先$268,真係幾抵食吓!【金湯小籠包】小籠包係我嘅最愛!呢度嘅小籠包肉餡非常厚實、皮薄餡多、湯汁亦都非常鮮甜。我最鍾意嘅就係一咬開就爆汁嘅瞬間!呢種感覺真係十分滿足!【雪花墨西哥叉燒餐包】呢個墨西哥餐包係一個有住脆皮甜帽嘅鬆軟麵包,外脆內軟,再搭配上叉燒嘅咸甜味,令每一啖都充滿咗豐富嘅層次感!如果唔係我已經食飽咗,我仲可以食多兩個!
我哋兩個點咗三樣嘢食~

【京式片皮鴨】

【金湯小籠包】

【雪花墨西哥叉燒餐包】
今日同姑媽一齊逛街,肚餓我哋就喺呢間菜館食飯。我哋去嘅時候人潮唔算多,唔使等好耐就安排我哋入座。餐廳嘅裝修簡約時尚,設有多張圓枱方便大家同家人一齊嚟食點心。因為我哋食量都唔算太大,我哋兩個就叫咗三樣share吓:食神叉燒飯呢個真係要重點稱讚下,嗰個叉燒肉經過醃製同埋烤製,微微焦香嘅外皮,肉唔會太柴仲帶有啲汁水。仲有嗰個蜜汁嘅味道,淋喺飯上真係絕配!👍🏻👍🏻晶瑩鮮蝦餃經典嘅中式點心,皮薄透明嘅外皮包裹住鮮甜嘅蝦肉,蒸煮得啱啱好,口感非常彈牙!👍🏻👍🏻金湯小籠包呢道亦都係經典嘅中式點心,豬肉餡鮮嫩多汁,肉汁被鎖喺薄薄嘅餃皮內,咬一啖啲湯汁就會帶住濃郁嘅肉香同鮮味喺嘴度噴發!👍🏻👍🏻

因為我哋食量都唔算太大,我哋兩個就叫咗三樣share吓:
食神叉燒飯

晶瑩鮮蝦餃

金湯小籠包
2024-07-08 112 views
早上踢完波,約咗朋友去旺角盈館飲茶,順便食午餐。呢次係我第一次嚟呢度食,食完覺得呢間餐廳真係值得推薦,以下係我對呢間餐廳嘅評價。💯呢度嘅環境真係夠大,而且裝飾優雅,非常舒服,食起嚟都好開心。唔止環境值得讚,食物都唔輸畀其他餐廳。強烈推薦食神叉燒飯 $48,大大碗。睇過星爺經典之作《食神》嘅人都知,星爺喺最後關頭憑住“黯然銷魂飯”贏咗比賽,而呢碗飯竟然可以喺現實中食到。🫡仲有金湯小籠包都唔可以錯過,咬一口,熱辣辣嘅湯汁激情四射咁噴滿口,肉味同湯汁配合得天衣無縫,真係好好食。🤤仲有就係鮮蝦蒜香脆春卷,金黃嘅色澤睇落去已經令人垂涎欲滴。鮮蝦同蒜嘅味道完美結合,加上酥脆嘅外皮,保證你讚不絕口!👍🏼

2024-06-30 392 views
見網上的廣告宣傳和400幾個讚賞食評,趁結婚周年紀念,就試下推廣的火鍋放題啦!適逢星期日又七一假期,想不到全晚只得5枱散客,而吃火鍋則卻只有我兩公婆1枱!真係靜到拍烏蠅啦!可能因食客少,侍應招呼一流的。酸菜魚鍋份量大,味道不錯!兩位送一隻乳鴿,品質都可以。其次是大蜆,大隻和新鮮。但牛肉和其他配料就麻麻地了,醬料區更加嚇人,睇相就知幾流料。都吾知係咪中伏?相比“牛乜牛物”的火鍋專門店,真係輸了整條街啊!還說推廣?難怪其他食客都選擇食小菜啦!整體上,如果想靜靜地包場又平平地食酸菜魚鍋,都可以考慮的。會否翻焯再幫襯?多謝晒囉!

2024-06-30
Celebration
Anniversary
2024-06-21 691 views
今日同大學朋友一齊聚餐,我哋已經好耐冇見面,所以決定一齊嚟呢度試吓粵菜,順便重溫吓舊時光。我哋叫咗四樣經典粵菜,都非常美味😋👉🏼 即燒大紅乳豬乳豬嘅外皮烤得金黃酥脆,嫩滑嘅豬肉肉質非常鮮嫩,每一啖都充滿咗濃郁嘅肉香🤩 我哋一班朋友都食得津津有味😋👉🏼 避風塘脆茄茄子炸得香脆好食,加埋調味得非常濃郁,蒜蓉同埋辣椒嘅味道適中,又唔會搶咗茄子嘅風頭,令呢道菜嘅味道非常均衡!👉🏼 金蒜陳醋拍青瓜非常清爽開胃嘅小菜!青瓜嘅清香同脆爽感,搭配上陳醋嘅酸味及蒜蓉,帶嚟一種清新又濃郁嘅口感。開胃又解膩😋👉🏼 豉蒜虎皮尖椒外皮因煎炒過嘅尖椒形成咗皺摺同微焦,俗稱‘虎皮尖椒’,外皮脆口內裡軟嫩,再配上蒜蓉同豉油,係非常下飯嘅菜色!
我哋叫咗四樣經典粵菜,都非常美味😋

👉🏼 即燒大紅乳豬

👉🏼 避風塘脆茄

👉🏼 金蒜陳醋拍青瓜

👉🏼 豉蒜虎皮尖椒
2024-06-20 481 views
昨晚我同老公想食餐勁嘅嚟慶祝我哋嘅週年紀念日。我哋決定去盈館食放題2.5小時嘅套餐。呢個套餐係任飲任食嘅,仲有自助選區任我哋揀。🤎酸菜魚酸菜味開胃又清爽,仲帶嚟麻辣嘅口感,酸辣結合。魚肉本身嘅鮮味使其更加突出,加上魚肉鮮嫩滑爽,入口即化,成道菜餚都好完美。❤️‍🔥美國肥牛肉濃郁嘅肉香味,食起嚟鮮美多汁,最重要係彈性十足,咬起嚟非常有嚼勁,整體口感層次非常豐富,可以話係頂級牛肉品質。❤️精選特級牛小排擁有良好嘅大理石紋理,脂肪同瘦肉比例適中,又柔滑又嚼勁,每口咬起嚟都特別香甜可口,潤滑多汁,令人難以忘懷。🖤黑毛豬豚肉片非常豐富嘅油脂風味,富有天然嘅肉香,唔需要任何調味料都可以食到好鮮美嘅味道。我哋仲攞咗啲小菜,開開心心咁食完每道食物。

🤎酸菜魚

❤️‍🔥美國肥牛肉
❤️精選特級牛小排
🖤黑毛豬豚肉片

我哋仲攞咗啲小菜,開開心心咁食完每道食物。
2024-05-08 1137 views
現今在openrice 睇網評都要好小心, 想不到都逃不過中伏. 之前評分見都唔錯, 就過去試一試, 裝修有點舊, 絶不是高檔級別, 但價錢就走中高檔, 食物就連屋村街坊酒樓都不及.只可以說在服務上評分合格, 不至於食到一肚氣, 也不會一早就催客人離場.叫了壽眉茶, 沒有茶味. 估計放茶叶放得少, 但後期要求再多放茶葉, 都一樣無茶味....可以見得連茶葉都是劣品.菜色不多, 單點只有半張紙, 其他都是套餐. 份量少得可憐, 食材質量也太差, 煮出來的菜色不夠熱.絶對不會再來吃.....冰鎮咕嚕肉 $188負分....相中已經被我整理過, 比較好看些, 第一次食到冰鎮係一排排冰都沒有保鮮紙包好, 出來的樣子好似: 排冰炒咕嚕肉...但就只有相中見到幾件肉粒, 沒有太多了....藍莓已經變壞...菠蘿粒是淺白色, 我都分不清是否用了菠蘿芯來切粒粒清炒時蔬$128份量極少, 而且菜花都不摘掉, 收這個價錢不能接受老壇酸菜魚$238老實講買現成的酸菜魚理料包都好味過這碟, 慳..味不夠, 魚片只有見到的幾片, 沒有太多配菜, 水一鍋脆皮燒雞半隻$168燒春鷄的size, 皮不夠脆也沒有肉汁福
絶對不會再來吃.....
冰鎮咕嚕肉
冰鎮咕嚕肉 $188
清炒時蔬
清炒時蔬$128
份量極少, 而且菜花都不摘掉, 收這個價錢不能接受
老壇酸菜魚
老壇酸菜魚$238
半隻燒雞
脆皮燒雞半隻$168
燒春鷄的size, 皮不夠脆也沒有肉汁
褔建炒飯
福建炒飯$168
無言...睇相都知唔好食價錢平均都要$200 , 但份量細, 用料差, 食香味全無..不會再來吃.
梅菜扣肉煲
梅菜扣肉煲$188

負分.....梅菜一點味道都沒有, 扣肉從來未見過切成一片片來炆
2024-05-03
2024-04-23 1050 views
大家好!今天要同大家介紹一間我發掘到既餐廳,呢度有好多我非常中意既點心,每一樣都係經典又美味!先黎係【遠年陳皮牛肉球】,牛肉口感嫩滑,手打得好鬆軟,搭配陳皮既香氣,令人回味無窮,咬上一口,牛肉既鮮香同陳皮既香氣交織係口中,絕對係點心中既一道經典之作!🤓🤓跟住係【香煎鮮肉韭菜餃】,韭菜餃係用新鮮既韭菜同鮮肉做餡,煎得金黃酥脆,而且完全唔油膩,一口咬落去,內外味美,韭菜同肉餡既香味撲鼻而來,絕對係貪嘴既美食必點之選😜😜之後係【甫魚乾蒸燒賣】,呢款燒賣選用鮮嫩多汁既甫魚乾做點綴,燒賣蒸熟後肉質鮮美,鮮嫩既豬肉同爽甜既蝦仁搭配出鮮美既味道,充滿整個口腔😋😋黎到小食先係【頭蒜虎皮尖椒】,帶黎無與倫比既辣味享受,尖椒經過炒制後保留了其酥脆口感,再加上頭蒜既香氣,辣味四溢,絕對係辣控既最愛😎😎然後係【避風塘脆茄】,一味獨特既小食,茄子外皮炸到金黃色,酥脆無比,咬開內芯入口綿軟香甜,頗具口感,搭配避風塘風味既脆蒜辣椒,同茄子既甜味相互交融,口感豐富🤩🤩最後係【滷水豬腳仔】,絕佳既選擇!豬腳皮糯嫩,肉質鮮美,入口即化,配上獨特既滷水汁,鮮香四溢,令人回味無窮🤤🤤
2024-04-23 654 views
媽咪突然話想飲茶,今次爸爸推介係旺角創興廣場既盈館度飲茶🫖佢話朋友試過超好食,我地食完都盛讚!🤝🏻手打順德鯪魚球;外脆內嫩,鮮美多汁,鯪魚鮮味完美展現。外皮金黃酥脆,咬落去聽到卡啦卡啦聲,令人食指大動🤗♨️豉汁蒸鳳爪;鳳爪肉質鮮嫩多汁,豉汁鹹香味同鳳爪鮮甜完美結合,令人回味無窮。蒸得剛剛好,鳳爪皮軟骨滑,肉質鮮美,爸爸話令人欲罷不能😂🦐晶瑩鮮蝦餃;爸爸最喜歡,外皮薄透明,內裹鮮嫩多汁蝦肉,口感極佳蝦肉鮮味彈牙,蒸煮得剛剛好,保持了蝦肉鮮味同鮮嫩度👍🏻🐔 北菇棉花雞;雞肉嫩滑多汁,搭配香氣四溢既北菇,口感豐富,果然無改錯名,整道菜色搭配得宜,力推之選💪🏻一嚟到已經見到好多人排隊,好彩爸媽早到,唔洗等太耐💃🏻

一嚟到已經見到好多人排隊,好彩爸媽早到,唔洗等太耐💃🏻
2024-04-15 587 views
【享受美味的小吃之旅】今日要同大家介紹既係一間有不同精美美點既酒樓,🍲「紅米魚茸脆竹腸」脆竹腸其實就係米網腸,有啲似炸兩既感覺,同新穎既紅米魚茸完美結合,令人驚艷既外觀好似一張鮮花般綻放,紅綠配色好奪目,咬下一口,香脆既口感周鮮美既魚肉味道瞬間填滿味蕾,不單係外形精緻,更係口感與味道既完美昇華!🐟「手打順德鯪魚球」傳統手打魚丸既精湛工藝完美展現,帶黎獨特既口感同風味,精選順德特產既鯪魚慢慢人手打成細膩既魚丸,每一粒都係鮮嫩爽彈,口感綿密回彈!🥟「香煎鮮肉韭菜餃」韭菜餃子有香脆金黃既外觀,搭配住香醇既肉餡,精選既鮮肉搭配新鮮既韭菜,經過獨特既調味工藝,每一口都散發著濃郁既香氣,一口咬下,肉餡汁水四溢,咸香韭菜既香味此起彼伏,美味無比!🐟「甫魚乾蒸燒賣」蒸燒賣選用新鮮既甫魚乾搭配精心調制既餡料,蒸既過程中每一口都飽含鮮美既魚香,更加有肉餡既咸香鮮嫩,雙重滋味令人回味無窮!
【享受美味的小吃之旅】
今日要同大家介紹既係一間有不同精美美點既酒樓
🍲「紅米魚茸脆竹腸」
🐟「手打順德鯪魚球」
🥟「香煎鮮肉韭菜餃」
🐟「甫魚乾蒸燒賣」
2024-04-12 541 views
同同事喺創興廣場食開年飯,喺呢間叫盈館嘅酒家食。呢間酒家嘅食物一向有水準,環境又乾淨,食得好安心。我哋嗌咗五道菜,每一道都好好味😋食到我哋舔舔脷!❤️盈館小炒王🥘🥘🥘🥘🥘盈館小炒王,這道小炒結合了多種美味的食材,包括叉燒、蝦仁、蝦乾、腰果、韭菜花和菜甫,叉燒的香氣和蝦仁的鮮甜,蝦乾的鮮味與腰果的香脆交織在一起,韭菜花和菜甫的清香更是為整道菜品增添了一層獨特的風味,絕對能讓您食指大動。和風雜菜煲🍲🍲🍲🍲🍲和風雜菜煲以多種新鮮的雜菜煮成,搭配著清淡的和風風味。雜菜的色彩豐富,包括冬菇、西蘭花、豆角、菜心、蟹柳和粉絲等,每一種蔬菜都保持了自己的味道。湯汁濃郁鮮美,為菜品增添了豐富的風味。投蒜虎皮尖椒🧄🧄🧄🧄🧄頭蒜虎皮尖椒,新鮮的虎皮尖椒搭配著炸過的頭蒜,帶來了酥香的辣香味。尖椒的辣勁和頭蒜的香氣,真心美味得不得了!避風塘脆茄🍆🍆🍆🍆🍆避風塘脆茄是一道炸至金黃酥脆的茄子菜品。茄子的軟綿口感與外層的酥脆相結合,茄子的香甜和外層的酥脆口感。使用避風塘炸法,讓茄子保持了內部的軟綿和外部的酥脆,口感絕妙!紅米魚蓉翠竹腸🫔🫔🫔🫔🫔紅米魚茸脆竹腸,這道菜以紅米魚茸和脆竹腸為主要食材,結合了鮮美的魚肉和脆爽的
盈館小炒王🥘🥘🥘🥘🥘
和風雜菜煲🍲🍲🍲🍲🍲
投蒜虎皮尖椒🧄🧄🧄🧄🧄
避風塘脆茄🍆🍆🍆🍆🍆
紅米魚蓉翠竹腸🫔🫔🫔🫔🫔
紅米魚茸脆竹腸,這道菜以紅米魚茸和脆竹腸為主要食材,結合了鮮美的魚肉和脆爽的竹筍口感。紅米魚茸的鮮嫩和脆竹腸的口感相得益彰,魚肉的鮮香和竹筍的脆爽,帶來一種獨特的食物享受。
2024-04-12 332 views
朋友最近推介性價比好高既盈館,佢係旺角既創興廣場。點心好味又多款,所以我同家姐立即訂位同爸媽去試試啲點心🧧首先食頭蒜虎皮尖椒🫑,外觀非常精緻,賣相都已經令人流晒口水。椒皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,配上頭蒜的濃郁香氣,口感十分豐富。再來,手打順德鯪魚球🐡,魚肉鮮嫩,入口散發陣陣既魚香味,相當好味,口感彈牙豐富,值得一試👍🏻仲有,北菇棉花雞🐥,淨係大大舊冬菇都已經賞心悅目。啲雞肉仲非常軟綿,每一啖都好滿足🤞🏻跟住有金蒜陳醋拍青瓜🥒,青瓜清爽脆嫩,搭配金蒜同陳醋組合,味道獨特又開胃。每食落去都能感受金蒜蒜香氣同陳醋既酸甜,令人口感舒爽。青瓜吸收哂陳醋鮮味,令整個菜色更加開胃😌最後有避風塘脆茄🍆,茄子外脆內嫩,口感勁正。經過炒煮後既茄子保持左脆度,食起來好香脆可口。避風塘獨特調味令茄子更加香辣,帶有微妙辣椒同蒜香味,令人回味無窮🥳超級美味嘅中菜,爸媽話下星期再飲茶😈

超級美味嘅中菜,爸媽話下星期再飲茶😈