2006-12-03 19 views
陪老爸去應酬,那三名臺南商家說想吃上湯菜。週二晚上,因為老正興滿屋,所以訂了這兒。點了個「江南歡樂宴」(HK$1380;五位用)。臺南佬自己帶左兩支酒來,埋單才$1588。先來「四冷盤」,有鎮江肴肉、花彫醉雞、舟山蜇頭、脆皮素鵝。份量不少,四款都相當水準。什麼新派上海菜館,都給我靠邊站。再來「黃金白玉蝦」,蝦肉肥大厚肉爽口,正!再來「火朣雞燉大排翅」,翅係好超大梳,好味過癮。再來「蔥燒大烏蔘」和「渤海雅片魚頭」,不甚懂得欣賞!只覺海蔘係一pat pat 彈性果凍,感覺怪怪。魚頭無肉多幼骨,唔識欣賞。但臺南佬幾欣賞那魚頭。當「南瓜汁鮮露筍」出場,令人讚歎,賣相漂亮。南瓜汁香香的,露筍嫩滑,好味!上海點心,少不了「南翔小籠飽」,這兒的豬肉餡好鮮好香,好易入口。皮亦作得好好。最後,是殿堂級的上海甜品「高力豆沙」。除了好味,都唔知點形容!題外話:由六點九食到十點三,班臺南佬飲到滿臉通紅,我就食到胃擴張。花相當力氣才送到他們回酒店,好累!
再來「黃金白玉蝦」,蝦肉肥大厚肉爽口,正!
再來「火朣雞燉大排翅」,翅係好超大梳,好味過癮。
2006-09-27 11 views
帶兩個‘奄尖’老人家去街食飯,本以為揀選間‘老字號’餐廳必萬無一失,哪知道一坐下,就發現原來那兒居然是沒分非吸煙區的,我們又碰巧坐在一群‘煲煙客’旁,一陣陣難聞的煙霧不停飄過來,胃口已沒一大半.為免掃興,我們唯有繼續點菜.先來‘小籠飽’四個,果然皮薄汁多,雖然比不上我吃過的最好的小籠飽,但都是合格的.之後的是‘蔥爆羊肉’,有鑊氣,但欠缺了羊羶味,和蔥爆牛肉差不多.然後上的是‘蔥油炸雞’,皮脆汁香,是全晚最好吃的,被我‘解決’了一大半.跟著是‘酥炸黃魚’,本是我很喜歡吃的的一道菜,但就令我好失望,炸得不脆又好腥,唉.因為老人家們很喜歡食大閘蟹,於是我們也點了兩隻試試.我們較愛食雌蟹的蟹羔,現在也應是雌蟹‘當造’之時,但不知為何,這兒只提供雄蟹.而且只有$240和$280兩種可選擇,但侍應又解釋不到有什麼實際的分別,只說是‘大隻少少’,但是兩種看來實在沒太大分別,故此我們吃了$240的.ok啦,蟹羔很多,肉質也很鮮甜,大家都很滿意.服務就一般,侍應很忙碌,經常沒時間招呼客人;我們又被煙味薰死了大量肺細胞,所以不想再去.

為免掃興,我們唯有繼續點菜.

(Non-member)
2006-09-09 14 views
老毛病發作,吃到好吃就老是想吃。星期二才去過滬江,星期五又去,全為了「毛豆年糕炒蟹」。毛豆年糕炒蟹:蟹之中當以大閘蟹居冠。其膏之豐腴濃厚,蟹肉之鮮美。蒸之賞其原味,炒之配料沾上其膏,更添香滑。百吃不厭。去吃吧。極品。蔥爆羊肉:羊肉軟熟、有咬口但不韌,入口即化;蔥很香,平時甚麼作料都不吃的我居然一筷筷地夾起爆蔥吃。出色。小籠包:麵皮薄薄、湯鮮餡嫩。出色。小心滾燙的湯,「喉擒」之下幾乎沒燙傷喉嚨。招牌炒飯:料多不油,還好。砂鍋津白:普通。拍黃瓜:爽脆,拌料很甜,朋友很喜歡。桂花酒釀丸子:丸子太韌,咬得牙都酸。高力豆沙:粉太多,失敗。

招牌炒飯:料多不油,還好。

砂鍋津白:普通。

拍黃瓜:爽脆,拌料很甜,朋友很喜歡。

桂花酒釀丸子:丸子太韌,咬得牙都酸。

高力豆沙:粉太多,失敗。

2006-03-26 32 views
小籠包,皮薄灌湯灌得滿滿的,一個都不破,Very good!上海粗湯麵,麵很有咬勁!$9 一碗的小菜飯,好吃!
上海粗湯麵,麵很有咬勁!
$9 一碗的小菜飯,好吃!
2006-03-16 25 views
上星期五,同事提議去呢度食晚飯,重一早訂一隻片皮鴨($220)。隻鴨兩食,做炒鴨鬆加菜片,另外又叫海蜇頭、燒肉(肴肉)、沙碢雲呑雞、賽磅蟹、小籠飽(16隻)、窩貼、宮寶雞丁、銀絲卷、咸肉菜飯、上海粗炒,八個人食- 好飽,重叫咗拔絲蘋果同香蕉合奶露。大致上都有水準,不過...賽磅蟹無加蛋(可能因禽流感)食落就爭啲,上海粗炒肥咗啲,拔絲蘋果個糖coating可以均衡啲(有部份厚咗啲) :-)

2006-02-20 12 views
我擒晚三個人去食飯, 我一般都拒絕要花生酸菜, 如果係其他小食我還可能要. 因為花生熱氣,酸菜有腳患不能食. 但侍應表明要唔要都要計錢,這是公司規定. 但又無其他小食選擇. 這很不公平:1. 這不是我要的食物2. 我無得選擇3. 一般這些小食一早已經放在小碟上封塵4. 消委會已說過客人有權拒絕5. 入坐前無任何說明,或顯示有關小食一定要客人要

1. 這不是我要的食物
2. 我無得選擇
3. 一般這些小食一早已經放在小碟上封塵
4. 消委會已說過客人有權拒絕
5. 入坐前無任何說明,或顯示有關小食一定要客人要

(Non-member)
2006-02-14 12 views
今晚同gf 幫佢姨婆補祝生日。因聽朝一早5:45am 要跑10km 渣打馬拉松,所以特登定早d 6:00pm。呢間滬江我第二次來,上次係兩年前我生日時gf 帶我來呢度食,印象都幾好。講返今次未到6:00pm 已到,入到去客人唔多,睇左一輪menu,決定叫一隻片皮鴨($220),鴨湯(+$50),海蜇,小嚨飽,荵爆牛肉,白飯兩碗。應該仲有一碟,不過一時唔記得係乜。waiter 話隻鴨要40 分鐘,鴨湯要等隻鴨來左先再煮,諗過都okay。到呢刻個感覺都仲幾好。海蜇來左,唔同平時食o個d ,比較硬身d,但咬落許都幾爽口,點d 汁都幾好食。荵爆牛肉無乜特別,預料之中既味道,送飯都幾好。等左八九個字隻鴨來左,用架車仔整隻推出來,隻鴨脹bok bok,賣相幾好。waitress 先上荵段,甜醬,同青瓜條上台。就係呢個時後我gf 驚叫(唔係尖叫或狂叫o個隻) "甲由",我望去碟青瓜條,真係有隻野扒緊,我同個waitress 講,waitress 囉起來睇,轉身囉走,佢行緊返入去時,負責片緊鴨既waitress (似係阿姐級) 叫佢掉左佢(唔通個waitress 準備就咁擺番上個架度..?).. 過左

荵爆牛肉無乜特別,預料之中既味道,送飯都幾好。

waitress 先上荵段,甜醬,同青瓜條上台。

就係呢個時後我gf 驚叫(唔係尖叫或狂叫o個隻) "甲由",我望去碟青瓜條,真係有隻野扒緊,我同個waitress 講,waitress 囉起來睇,轉身囉走,佢行緊返入去時,負責片緊鴨既waitress (似係阿姐級) 叫佢掉左佢(唔通個waitress 準備就咁擺番上個架度..?).. 過左一陣佢囉過另外一碟出來。

睇真d ,碟青瓜條表面唔濕潤,即係應該係好多碟切好擺埋一齊,隨時上台個種。即係話頭先隻甲由都好可能... 算喇,唔諗。其實食慾都大減...

鴨片好上台,比想像中少好多,只係皮,無肉,舖係d 用作索油既蝦片物體之上,掛住諗之前發生既野,無留意隻鴨片完之後既樣,已經被佢推走左。味道無特別驚喜,明顯唔及北京酒樓整得好食。

印象中甲由事件中我無聽過有人同我地到歉。佢地做既只係好快咁囉走碟野,之後好似無野發生過咁。

個鴨湯過左十幾廿分鐘來左,味道okay。但撈下湯入面得五六舊鴨肉,連骨都無。早知唔要鴨湯,囉隻鴨返屋企自己煲。

飲飲下係湯入面發現一條頭幼尾粗扁身既毛髮。撈左出來放係碟邊... 無再飲落去..

埋單時個阿姐女人過來,我同佢講間餐廳都幾污蹧喎,跟住我指住條毛,佢即刻又聲都唔聲囉走左個碟,我見佢同人講左幾句,返來話佢地可以送甜品比我地... 我話打個discount 都應該喇.. 佢話無得打折,只可以送甜品,我話算啦,唔要甜品喇,埋左張單佢,我無比tips。

又係一句道歉說話都無,最後連多謝都無...

可能你地會問我點解咁"淋", 唔發惡鬧佢地,唉,因為今次係同個老人家一齊,費鬼事嘈。年初二同樣我地三個係Times Square 金滿庭食飯,我係前菜入面食到個食過既煙頭.. 我發惡個經理都免費請我地食左餐,但就嚇死gf 既姨婆。

呢間野被我black listed。

三人共$517。
2006-02-13 14 views
老豆生日,佢老人家話想食上海菜,當然由佢話事啦!冷盤:雞絲粉皮-失敗在於麻醬,醬汁太”杰”及味道太濃,有點溜,如果改用芥辣會醒胃D。海蜇頭-這碟是部長推介,說是出名的。口感好硬,不是爽口的。主菜豆腐餃子-以前o黎一定會叫,不過今次水準麻麻,餃子皮的豆腐仍然好滑,但料實在太鹹。桂花干貝-是瑤柱炒蛋,瑤柱分量不少,可惜蛋炒得太老。松子桂魚-甜酸汁調教得唔錯,不過魚身炸得唔夠透徹,咕嚕肉-我估全碟只得十件肉,比配菜的紅蘿蔔還少,不甜不酸,味道怪怪的。蒜茸塌菜-這種菜較特別,帶點苦澀味,口感有點似西式的bb椰菜。飯麵:有上海湯麵、擔擔麵及蒸銀絲卷。上海湯麵-我冇食。老豆話始終不及舊式上海店。前後叫了兩碗擔擔麵,第一碗是正常,雖然沒有麻辣感覺,但湯底好味,而且係手拉麵,麵身好有質感及彈牙。食完一碗唔夠喉,再叫第二碗,而且叫加辣,這碗與第一碗完全兩回事,味道不是加辣,加了鹽似的,味道好鹹,麵又不是拉麵,係普通的陽春麵,不爽口又不彈牙。8個人唔駛千二蚊,不過味道不算叫好,但服務唔錯。
老豆生日,佢老人家話想食上海菜,當然由佢話事啦!
冷盤:
海蜇頭-這碟是部長推介,說是出名的。口感好硬,不是爽口的。
主菜
桂花干貝-是瑤柱炒蛋,瑤柱分量不少,可惜蛋炒得太老。
松子桂魚-甜酸汁調教得唔錯,不過魚身炸得唔夠透徹,
飯麵:有上海湯麵、擔擔麵及蒸銀絲卷。
上海湯麵-我冇食。老豆話始終不及舊式上海店。
8個人唔駛千二蚊,不過味道不算叫好,但服務唔錯。
2006-01-25 11 views
來到滬江大飯店,慶祝哥哥的生日。地點是哥哥選擇,有時覺得他的推介很危險,所以抱著姑且一試的心態。環境一般,地方其實算迫了點,但很旺。不知有否分設非吸煙席,只知不時有人在附近抽煙,降低食慾。說回食物,其實認真不賴。幾味菜,大約名字如下:外婆豬肉,火腿夾,小籠包,清炒蝦仁,雲吞燉雞湯,唔知仲有個乜貝乜乜,叫左個菜飯。最美味是外婆豬肉,很多食客都有點,非常受歡迎。火腿夾都好吃,不過計落就貴了點。服務一般,畢竟太旺多人。希望下次能再試其他食物。

服務一般,畢竟太旺多人。

希望下次能再試其他食物。
2005-12-25 6 views
2005/12/24今晚同埋個朋友仔,再約左個網友黎呢樹見面加食個飯3個人,網友叫我負責叫菜,一開menu,嘩d價錢都比預期中貴(都唔知道點解可以d人平均食到100蚊||||)因為月尾要顧住個荷包,而朋友仲係學生哥,所以我都係點d炒飯炒粉(費要叫得黎又要再叫飯呀咁)>.<叫左個大家推介既栗米蟹王'更'$68,黎到都唔見得好大碗,每人平均都有3碗仔,不過我唔餓都係食左1碗。至於味道....第一啖OK,之後食食下有D咸,同麻麻地辣,食到好大陣胡椒粉味=.=之後點左我的至愛,上海粗炒$??,黎到都係好細碟(我睇呢度食評話乜都好大碟既~),好油....都係第一啖好食...之後..好膩...我都係食左1碗仔,平均每人都係2碗半度...最後網友話唔多夠,咁要叫多樣,佢都同意叫碟飯,最後點左滬江招牌炒飯$88,賣相幾好,有蝦有海參燒肉,不過好油呀,不過呢個都算好食,飯都炒得乾食.我又係食左1碗仔.雖然我知道食上海野係會好油,不過呢度既野真係比較多油了吧.見其他木台的人都係叫叫飯,好似好正,不過呢D價錢我就.....好在今餐飯是網友請的,哈哈!!服務一般,要叫很多次先有人應唔...我不
2005/12/24
今晚同埋個朋友仔,再約左個網友黎呢樹見面加食個飯

雖然我知道食上海野係會好油,不過呢度既野真係比較多油了吧.

服務一般,要叫很多次先有人應

唔...我不會再試的了
2005-10-17 13 views
同老公黎食宵夜, 叫左兩味~1. 雪菜粒蛋白炒飯- 炒得幾好, 夠干身, 口感唔錯, 咸甜適中~ 2. 咕嚕雞球- 好香, 可口! 香片幾好, 值得一讚!完滿的一餐!
同老公黎食宵夜, 叫左兩味~

2. 咕嚕雞球- 好香, 可口!

香片幾好, 值得一讚!

完滿的一餐!
2005-10-02 17 views
尋晚同個fd補足生日,唔知食乜好,都係揀番我like既京滬菜...入到去感覺唔錯,服務員態度幾好點左3樣菜粟米蟹肉羹-好好味,有蟹肉既鮮味,唔會太杰或太稀醬鴨-好稔好好味,甜酸味的比例真係調校得好好炒羊片-d豆好辣,好彩d羊好諗,一d都唔羶同埋夠稔唯一美中不足就係d份量太大,兩個人去試唔到好多野,好想試下佢地d北京填鴨,下次會搵多幾個fd去

入到去感覺唔錯,服務員態度幾好

點左3樣菜

粟米蟹肉羹-好好味,有蟹肉既鮮味,唔會太杰或太稀

醬鴨-好稔好好味,甜酸味的比例真係調校得好好

炒羊片-d豆好辣,好彩d羊好諗,一d都唔羶同埋夠稔

2005-08-17 9 views
上次一家人去同我慶祝生日,食左醉香乳鴿,蘿蔔絲酥餅,清炒蝦仁,雲吞燉雞湯,芝麻鱔絲等, 甜品係高麗豆沙味道一流, 不過食蘿蔔絲酥餅好易食滯,服務都幾好!
上次一家人去同我慶祝生日,
味道一流, 不過食蘿蔔絲酥餅好易食滯,
服務都幾好!
2005-08-03 15 views
6 people came to try this restaurant as it was close to the hotel we were staying. Ordered many dishes, cannot remember all.... foods were just fine and the "mix cold noodle" was no good! overall just ok, will not go again
2005-07-24 12 views
一直都好推介呢間餐廳給friend.七月頭有朋自遠方來,當然要帶佢食啦.點知所有菜色都只有以前的七成功力,個銀絲卷入面冇一絲絲,而係變左饅頭.炒鱔糊味道又差,其他菜太鹹.建議大家去第間食.