2009-09-19 394 views
The dan dan noodles were the best, and only $18 hkd (+$10 with meat). They gave us a lot more sauce than noodles, so I ended up ordering a bowl of rice to finish the sauce. Service was also top notch. Our server kept refilling and pouring tea for us, and they did not automatically add 10% to the bill either.
2009-09-18 13 views
2男2女~叫了一枱東西~吃不完~有點過份4碗麵係錯的決定~但亦都因為咁~令我知那一碗最好味 酸辣湯麵~~唔掂~辣湯加左醋咁... 不辣擔擔麵~~很一般...有點乾乾的感覺 清湯肉燥麵~只屬合格~沒有很深的印象 改良版擔擔麵(辣)~~真係有少少辣~但係係最好味~最香口~最想食晒佢~~~開頭見到佢寫改良版~我地仲狂笑tim呢~~有眼不識泰山~~ 砂鍋雲吞雞...一般....貴了點~不用試 奶油津白.............甜了一點 雞絲粉皮~合格飲飲茶~傾下計~環境算不錯~~
2男2女~
叫了一枱東西~
吃不完~有點過份

4碗麵係錯的決定~
但亦都因為咁~令我知那一碗最好味

酸辣湯麵~~唔掂~辣湯加左醋咁...

不辣擔擔麵~~很一般...有點乾乾的感覺

清湯肉燥麵~只屬合格~沒有很深的印象

開頭見到佢寫改良版~我地仲狂笑tim呢~~有眼不識泰山~~

砂鍋雲吞雞...一般....貴了點~不用試

奶油津白.............甜了一點

雞絲粉皮~合格

飲飲茶~傾下計~環境算不錯~~
改良版(辣)最好味~
一行四人黎食dinner一坐低, 個經理就sell我地雲吞雞..... 我唔鍾意俾人sell, 好似係賣剩先要sell....揀左好耐, 最後叫左四個擔擔麵, 雞絲拉皮, 銀芽鱔糊, 小湯包(4件), 水煮魚, 豆沙鍋餅, 蒽油酥餅.1) 雞絲拉板, 一般水準2) 銀芽鱔糊: 好食3) 小湯包: 一般4) 水煮魚: 一d都唔辣,連唔食得辣個fd都話唔辣.... 魚既份量又少...芽菜多過魚囉... 去阿拉廚房食會正好多5) 擔擔麵: 只有微辣, 都ok既...6) 豆沙鍋餅: 夠熱, 唔太甜, 好食7) 蒽油酥餅: 超好食... 正.. 又熱要夠酥...
一行四人黎食dinner
1) 雞絲拉板, 一般水準
2) 銀芽鱔糊: 好食
3) 小湯包: 一般
5) 擔擔麵: 只有微辣, 都ok既...
6) 豆沙鍋餅: 夠熱, 唔太甜, 好食
7) 蒽油酥餅: 超好食... 正.. 又熱要夠酥...
2009-09-17
2009-08-27 22 views
據聞以前呢間店響鑽石山好受歡迎, 所以我見佢響紅墈區既位置都ok, 所以試左呢間。2個人星期六晚上, 等左半個鐘左右喇~入到去, 搭檯, 坐大檯。叫左唔係好多野食:1) 改良擔擔麵2碗(辣) - 朋友話改良版好食d因為有d肉碎。我覺得辣度ok, 有肉同冇肉與本身既味道冇關係, 唔係好多花生醬, 我喜歡。2) 金牌雲白肉 - 又話金牌菜, 都唔覺得好好食, d汁好求其咁撻左落d肉上面就算, 賣相好差~3) 銀芽炒鱔糊 - 唔算好"結", 勁多銀菜, 味道麻麻。4) 一口小湯包 (4件) - 話雖"小湯包", 實情冇乜湯, 皮唔算厚, 可以接受。前菜炸花生同埋酸津白, 因為要錢, 所以我地清哂~味道ok, 但未至於好食, 不過嫌價錢略貴, 每人$115.
2個人星期六晚上, 等左半個鐘左右喇~
入到去, 搭檯, 坐大檯。
叫左唔係好多野食:
前菜炸花生同埋酸津白, 因為要錢, 所以我地清哂~
改良擔擔麵(辣)
一口小湯包
金牌雲白肉
銀牙炒鱔糊
2009-08-22
一口小湯包
2009-08-13 37 views
媽媽話想試好耐啦喎..間野咁出名(特別係擔擔面)咁岩經過..就去食lunch 啦.我地叫左..2碗擔擔面(spicy)/雞絲拉皮/高力豆沙total : $120左右擔擔面 $18少少spicy.幾好…入面少少肉碎,炸菜..d 汁有d芝麻味.冇咩特別!雞絲拉皮$38幾貴bo!細細碟咋.上面有d芝麻醬,料就有.青瓜/雞絲/粉皮.粉皮有咬口ok高力豆沙$32我自己最愛食高力豆沙尼間野有4粒,大粒到成個fist咁大.食一個都夠飽.!問題係大就大啦.不過炸得唔夠鬆軟.太實!入面d豆沙都算可以…overall---認為唔值得d報紙雜誌介紹.d菜式太普通.價格與味道不成比例.比較貴.要加一.要茶介.服務: 一般,d 人好似daydreaming咁,有個仲係咁打噴嚏仲有.尼間野唔係食四川野架咩.點解d菜式似食上海菜多d囉!
媽媽話想試好耐啦喎..間野咁出名(特別係擔擔面)
咁岩經過..就去食lunch 啦.

我地叫左..
2碗擔擔面(spicy)/雞絲拉皮/高力豆沙
total : $120左右

擔擔面 $18
少少spicy.幾好…
入面少少肉碎,炸菜..
d 汁有d芝麻味.
冇咩特別!

雞絲拉皮$38
幾貴bo!細細碟咋.
上面有d芝麻醬,
料就有.青瓜/雞絲/粉皮.
粉皮有咬口ok

高力豆沙$32
我自己最愛食高力豆沙
尼間野有4粒,大粒到成個fist咁大.
食一個都夠飽.!
問題係大就大啦.不過炸得唔夠鬆軟.太實!
入面d豆沙都算可以…

overall---
認為唔值得d報紙雜誌介紹.d菜式太普通.
價格與味道不成比例.比較貴.要加一.要茶介.
仲有.尼間野唔係食四川野架咩.點解d菜式似食上海菜多d囉!
擔擔面
雞絲拉皮
高力豆沙
2009-08-13
$65 (Lunch)
2009-08-12 9 views
這店分為兩間,裝修與食物有些不同,但要分開登記攞位。每次都是去第一間, 即是對正大電視的那間, 店內座位少少迫,座得不太舒服。簡單的京滬菜點, 點頭份量不算少, 約適合三至四人份量小籠包, 肉質不算新鮮, 咬落實實的, 可能包好後放置太久才入水蒸, 皮也不算出色, 不夠彈力, 易爤.擔擔麵, 麵味及口感一般, 不算太煙韌, 過得去, 湯比較厚, 不太辣, 花生/芝麻醬味太多, 可惜而味道不太濃, 炒年榚, 最好的一味, 圓條形年榚, 外邊的上海鋪甚難吃得, 十分煙韌彈口, 可惜材料只有兩樣, 雪菜和肉絲, 不似外間的一般會用三絲炒年榚, 味道略淡, 迷你鍋貼, 入口熱呼呼, 肉質也比小籠包的好些, 可能不是包起太耐, 只是底部皮煎得不夠燶, 咬落不夠脆

簡單的京滬菜點, 點頭份量不算少, 約適合三至四人份量

2009-08-11 87 views
詠藜園登記姐姐問我地搭枱好唔好喎梗係唔好啦,等位要等幾耐吖好快嘅啫,不過搭枱都好闊落,一啲都唔迫架咁我地等位吖比咗張紙仔比我地之後唔知點解佢忽然之間可以變張二人枱出黎比我地前菜小食迫你要嘅 後 : 酸椰菜前 : 花生兩個都好好食,尢其個酸椰菜,正!!!拌海蜇,好爽,好粗,醬料夠味,呢個好呀炸饅頭,外面脆卜卜,入面軟綿綿,不過店子孤寒啲,勁少練奶擔擔麵,無以前大磡村咁好食以前仲係大磡村時,爹地媽咪成日都帶我去食架麵夠彈牙,亦唔會打結,麵條係得嘅不過個湯底真係唔知想點花生味唔濃唔香,只係咬到有花生時,感覺到有花生唔夠辣,唔關我食得辣事,係一啲辣味都無清炒蒜蓉白菜仔,呢個好好食,又唔油賽螃蟹,一上到枱,我望住碟嘢心想 : 無嘢呀,呢個係賽螃蟹 ? 蛋黃呢 ?無蛋黃都唔梗要喇,仲要油到爆我唔識點形容,總之成件事好差感覺差,味覺梗差賣相 ? 有咩 ? 白雪雪一碟嘢,一啲色彩都無,睇見都把火呀韭黃肉絲炒擔擔麵餅餅食呢個麵好好食架配料足,味夠,不過油咗少少但都可以接受咕嚕肉,賣相好靚上枱時熱辣辣,又香但當夾起一舊圓形嘅肉,放入口咬一口時咬極都咬唔開,咬開了...唔好食呀,食到我噴火總結就係,黎"詠藜
詠藜園
登記姐姐問我地搭枱好唔好喎
梗係唔好啦,等位要等幾耐吖
好快嘅啫,不過搭枱都好闊落,一啲都唔迫架
咁我地等位吖
比咗張紙仔比我地之後
唔知點解佢忽然之間可以變張二人枱出黎比我地
前菜小食迫你要嘅
後 : 酸椰菜
前 : 花生
兩個都好好食,尢其個酸椰菜,正!!!
拌海蜇,好爽,好粗,醬料夠味,呢個好呀
炸饅頭,外面脆卜卜,入面軟綿綿,不過店子孤寒啲,勁少練奶
擔擔麵,無以前大磡村咁好食
以前仲係大磡村時,爹地媽咪成日都帶我去食架
麵夠彈牙,亦唔會打結,麵條係得嘅
不過個湯底真係唔知想點
花生味唔濃唔香,只係咬到有花生時,感覺到有花生
唔夠辣,唔關我食得辣事,係一啲辣味都無
清炒蒜蓉白菜仔,呢個好好食,又唔油
賽螃蟹,一上到枱,我望住碟嘢
心想 : 無嘢呀,呢個係賽螃蟹 ? 蛋黃呢 ?
無蛋黃都唔梗要喇,仲要油到爆
我唔識點形容,總之成件事好差
感覺差,味覺梗差
餅餅食呢個麵好好食架
配料足,味夠,不過油咗少少但都可以接受
咕嚕肉,賣相好靚
上枱時熱辣辣,又香
但當夾起一舊圓形嘅肉,放入口咬一口時
咬極都咬唔開,咬開了...
唔好食呀,食到我噴火
總結就係,黎"詠藜園",只可以食小食,包點,麵食
其他的,諗都唔好諗呀
兩個人食,埋單$318
相關網誌 : http://hk.myblog.yahoo.com/jessicalim1112/article?mid=5872

差 咕嚕肉
炸饅頭
拌海蜇
餐前迫你食小食
2009-08-09 42 views
究竟擔擔麵同改良版擔擔麵有乜分別?仲要相差成十蚊,原來改良版係多咗肉碎.湯底本身幾好味,感覺不會咸,啲麵幾幼,麵身幾軟熟,不會太硬,和不會食完頂住個胃嗰隻.而改良版啲肉碎亦幾有肉味,亦夠淋,整體上感覺是一碗很美味的擔擔麵,就算飲埋啲湯都不會咸死.另外兩樣都有驚喜,楊家小湯包,啲皮厚薄適中,肉質同肉汁都幾鮮味,味道都不會太像小籠包,幾特別;另外的一口鍋貼,細細粒,皮煎得不會硬,幾好味,可惜是比較多油.豆漿六蚊雞,幾抵飲.唔怪得之星期日下午三點幾都仲有好多人.

豆漿六蚊雞,幾抵飲.

唔怪得之星期日下午三點幾都仲有好多人.

改良版擔擔麵
2009-08-09
$56 (Lunch)
改良版擔擔麵
從上海回港, 再次食上海四川野=]行十人去食飯..比左間貴賓房...個感覺幾好...但服務員的服務可以再好點,明明自己下錯單, 卻賴電腦..=.=小湯包...不錯!..從上海學懂食小籠包,懂得食才會覺不錯...從頂部咬一口, 大力吸入面的湯, 才整口放入口, 正!=]水煮牛肉..普通雲吞雞...雞還算嫩...雲吞大大粒, 不錯=]鴨....普通鴨...不值此價...小鍋貼....真係小架喎...=O=擔擔麵($18)花生濃...麵還算可以, 但有點「張」住個口的感覺..100分....可以比70分...
從上海回港, 再次食上海四川野=]
行十人去食飯..
比左間貴賓房...個感覺幾好...
小湯包...不錯!..
水煮牛肉..普通
雲吞雞...雞還算嫩...雲吞大大粒, 不錯=]
鴨....
普通鴨...不值此價...
小鍋貼....
真係小架喎...=O=
擔擔麵($18)
花生濃...麵還算可以, 但有點「張」住個口的感覺..
100分....可以比70分...

2009-08-01
  • 小湯包
2009-07-26 5 views
詠藜園出名的擔擔麵味道濃郁,有花生香,比其他店的出店是好一點,但個人不太愛吃麵,所以不予置評。可能老店好吃點吧,但我不大會去黃大仙區。涼拌黃瓜:香中帶微辣,切成波浪形的青瓜更吃汁,大家手起筷落,吃個清光。炒四季豆和炒蝦仁:一般水準,不過不失。炒鱔糊:奇怪地極多芽菜,有人欣賞有人不,有待改善。津白較膩,紅油抄手只是靠味精汁吧。用心裝修的格局,但奇怪地坐得並不舒服,不知是否侍應服務不夠親切所至?叫了白飯又漏單……老實說標價亦不算便宜,理應做好一點!未去過一試無妨,但如果專程入黃埔去吃就不太值了。

炒四季豆和炒蝦仁:一般水準,不過不失。
炒鱔糊:奇怪地極多芽菜,有人欣賞有人不,有待改善。
津白較膩,紅油抄手只是靠味精汁吧。

未去過一試無妨,但如果專程入黃埔去吃就不太值了。
2009-06-26
2009-07-19 16 views
與友人到黃埔,就進這裡午膳吧!大約12點半,店內只我們一台客,點了擔擔面,改良牌擔擔面,水煮魚片擔擔面--->$18,面係有水準的,湯底可以.與以前老店時的品質差不多,很好及不上,只配一個好字.良牌擔擔面--->貴$10,加了肉碎,在我心目中,擔擔面本身就應該有肉碎,為有說一句"幸福並唔係必然嘅"肉碎都係.水煮魚片-->$68,魚片的份量很多,但不辣,不麻,不香,失敗.經理還過來問我覺得如何,我直言,不夠辣,花椒品質不好,所以不麻不香,他答道:是因應港人之口味,不便做得太辣及麻,下次來食的時候可叫加辣加麻.我心想:花椒唔靚,落幾多都冇用.其實詠藜園出色的不是擔擔面,而是粉蒸肉,但餐牌上沒有,經理同我吹水時我問他為何沒了粉蒸肉,他說只在冬季發售,但現在就算是冬季都可能不賣了,因為蒸的時候所產生的蒸氣及濃烈的氣味,經常觸動了商場的煙霧警報系統而遭管理處投訴,還有人手的問題,他細心地講解粉蒸肉的制作程序:首先用薯心薦底,加上肉,鋪上糯米,再灑上香料,重點是好像煲仔飯一樣,即叫即蒸,因一個粉蒸肉賺不到幾多錢,所以不能安排專人睇火,員工接了order就放入蒸籠然後做其他事
與友人到黃埔,就進這裡午膳吧!

他細心地講解粉蒸肉的制作程序:
首先用薯心薦底,加上肉,鋪上糯米,再灑上香料,重點是好像煲仔飯一樣,即叫即蒸,因一個粉蒸肉賺不到幾多錢,所以不能安排專人睇火,員工接了order就放入蒸籠然後做其他事,道至有蒸過火的情況,既然這樣不賣算了.
真可惜呢!尤記得在大碪村時的詠藜園,由大閘到店內要經過一條小徑,在店前的一段小徑的兩旁放置了很多蒸籠,陣陣肉香撲鼻而來,不知現在到那裡才可再品嚐呢!
2009-04-07
$60 (Lunch)
2009-06-25 54 views
我在openrice見尼間都唔少 .... 但係都去左試試。ok丫我覺得。幾抵食。我同女友食左4樣野都係$135唔洗等位。就算要等位都有電時比你睇著 但係唯一我覺得個蔥油餅唔係平時食開個D。太油同太粉 又未至於唔好食嘅﹐ 但係有得再揀我唔會揀佢。
我在openrice見尼間都唔少
.... 但係都去左試試。

ok丫我覺得。幾抵食。我同女友食左4樣野都係$135
唔洗等位。就算要等位都有電時比你睇著

但係唯一我覺得個蔥油餅唔係平時食開個D。太油同太粉
又未至於唔好食嘅﹐ 但係有得再揀我唔會揀佢。
蔥油餅
2009-06-24
擔擔麵
(Non-member)
2009-06-21 17 views
雲白肉超好食,好有肉味,醬料味道啱啱好。担担麵當然正,麵質一流,想連湯都喝清。醉豬手爽到難以想像,但湯年糕一般。
2009-06-20
2009-04-28 20 views
昨天晚餐友人齊集蔡瀾美食坊的詠藜園晚膳, 小弟對其擔擔麵印象深刻一直以嚟擔擔麵在我心中都是很濃的味道, 花生味一定不能缺, 曾經食過無花生的擔擔麵, 該死 另外辣油, 酸醋, 肉碎, 蔥花, 蒜頭等等都係一碗擔擔麵好食既因素, 唔夠重手, 枉為擔擔麵! 是晚終於食到一碗比較出色的, 專登要在這裡推介其他如小籠包等都不俗, 單這碗擔擔麵, 已值得來

其他如小籠包等都不俗, 單這碗擔擔麵, 已值得來
2009-04-26 10 views
兩個人去聽concert前黎呢到食野其實想食好耐架喇~不過未有機會叫左一個擔擔麵~唔辣既~我覺得幾好味呀~同埋18蚊好抵食~一個麻辣擔擔麵~男朋友食~佢食得辣~話都唔算好辣~鍋貼~普通~~唔似出面食個d咁大隻~因為佢叫一口鍋貼~我自己就鍾意食外面大隻個d多d小湯包~呢個都抵食~好似$19~4隻~不過皮就唔夠薄~但係都可能因為咁~無咁易穿~入面都有湯既~蒜蓉炒油麥菜~呢個好味呀~不過相對地黎講~就貴d~要$40食左5樣野埋單$135都算係咁喇~~幾抵食~同埋早去~唔洗等位入面既經理同伙計都好好禮貌唔似得而家其他新派個d食肆紅左之後~連d員工都惡d又無禮貌所以有機會都會再黎~~
兩個人去聽concert前
黎呢到食野
其實想食好耐架喇~
不過未有機會

叫左一個擔擔麵~唔辣既~我覺得幾好味呀~同埋18蚊好抵食~
一個麻辣擔擔麵~男朋友食~佢食得辣~話都唔算好辣~
蒜蓉炒油麥菜~呢個好味呀~不過相對地黎講~就貴d~要$40

入面既經理同伙計都好好禮貌
唔似得而家其他新派個d食肆
紅左之後~連d員工都惡d
又無禮貌

所以有機會都會再黎~~
2009-04-25
$67.5 (Dinner)
  • 擔擔麵~