2010-09-13 12 views
今日行開黃埔又想食擔擔麵就入咗去,叫咗個改良擔擔麵(辣)+小籠包,不夠十分鐘擔擔麵來了,,味道濃郁,好重花生味,好多肉碎,不過麵的份量太少,大食的唔知要食幾多?等咗陣熱辣辣的小籠包來了,都幾好食,皮夠薄,多湯汁,肉唔肥,幾好食,但如果唔要小籠包一定唔夠~~~
2010-02-16
2010-09-13 22 views
去黃埔行街街,見擔擔麵出名去試下過左食午飯時間2:30pm,明顯少左好多人,唔駛等位餐牌有套餐$88見有兩人份量岩岩好擔擔麵麵條做得幾好,可惜辣湯底做得麻麻好睇唔好食京蔥爆牛肉好味,京蔥夠甜唔辣,牛肉冇根小龍包一般,唔算差豆沙窩餅~都唔明塊餅皮好似未煎好,食落一朕生麵粉味短期內唔會再幫襯
去黃埔行街街,見擔擔麵出名去試下

過左食午飯時間2:30pm,明顯少左好多人,唔駛等位
餐牌有套餐$88見有兩人份量岩岩好

擔擔麵麵條做得幾好,可惜辣湯底做得麻麻好睇唔好食

京蔥爆牛肉
好味,京蔥夠甜唔辣,牛肉冇根
小龍包一般,唔算差
豆沙窩餅~都唔明塊餅皮好似未煎好,食落一朕生麵粉味
短期內唔會再幫襯
2010-09-07
好味;)
  • 擔擔麵
2010-08-21 10 views
剛去過世界殯儀館,已是九時了,打的去黃埔本打算吃松屋放題,但10時半LAST ORDER,媽媽又想吃熱,和去大紅裝修的地方於是選了算有名的此間,貪佢有關帝在門口(鬼節嘛,一人住的我去完殯儀館也驚)搬家後少有請媽外出吃,這次令她失望了最好吃是酸菜和花生九王肉絲炒擔擔麵好吃,不過冷了便差了一點可是除此以外,其他都唔掂小籠包很一般,吃過很多館子都此這好改良版擔擔麵除多了些配料和蝦乾外,湯很淡薄,麵質不太好,沒香味,媽媽最愛吃擔擔麵,都覺這個不濟,我很訝異做炒擔擔麵比這個還好,真令人失望雞絲粉皮普通水準,有些店做得比它好最差就是高力豆沙,媽媽見別人叫了外形得意又叫,我以前吃過幾次,有印象但並不深刻有蛋香,可是內裏很厚很厚,很肥,沒什麼味道,很膩滯,印象中不是這麼差的,我們四個豆沙吃了2個便放棄了結脹204元,連我也訝異,這個質素算好貴,而且媽媽少有開口吃這間唔掂,覺得頂泰豐,甚至佐敦的小店都比它好,早知道去吃松屋還好。
剛去過世界殯儀館,已是九時了,打的去黃埔
搬家後少有請媽外出吃,這次令她失望了

最好吃是酸菜和花生
九王肉絲炒擔擔麵好吃,不過冷了便差了一點

可是除此以外,其他都唔掂
小籠包很一般,吃過很多館子都此這好
雞絲粉皮普通水準,有些店做得比它好

2010-08-20
  • 前菜
2010-08-08 16 views
共4人黎食飯..叫左白肉, 回窩肉, 奶油津白, 松子魚, 小湯包, 擔擔麵**白肉, 全名係金獎唔知咩白肉....嘩講真我覺得幾好味!! 雖然睇看感覺好簡單, 幾塊肉加豉油(!) 但我覺得好好味!!! 但就..份量少左d...奶油津白! 呢個一向係我地最愛...因為呢個汁真係好香...又係咁啦...感覺好驚好肥但又好想食...hahhahah松子魚!!!!!!!!!!呢個係今晚的重點* 其實今晚黎呢度食都係因為松子魚.!! 好大碟啊...我地冇叫到"金獎"個個, 叫左$298一條個個, (那位店員話普通同金獎既分別係刀工...大概係條魚切得靚d....well...) 咁上枱時, 第一感覺係"呢條魚切得好靚!!! 咁金獎個條咪識飛?!"HAHAHHAHA!!! anyways, 呢個魚呢好大條, 切到一支火箭咁, 汁係酸甜? 但我感覺好甜...但好好味!!! 條魚已起骨, 肉身好滑, 好好味, 4個人食咁大條魚的確是有點過多...但好滿足!!!!! (後來我發現係d肉下面個塊皮先係最好味的東西...超級滑...hahha)如果久唔久同屋企人黎食一餐, 係不錯的...hahha
共4人黎食飯..

如果久唔久同屋企人黎食一餐, 係不錯的...hahha
2010-08-06
2010-06-22 112 views
男友幫襯過好多次, 我就第一次試叫左小籠包, 醉雞, 擔擔麵, 白肉小籠包D皮好薄, 幾多汁擔擔麵D麵好幼細, 湯底好滑醉雞D雞唔會太老白肉夠惹味, 好食
男友幫襯過好多次, 我就第一次試

叫左小籠包, 醉雞, 擔擔麵, 白肉
小籠包D皮好薄, 幾多汁
擔擔麵D麵好幼細, 湯底好滑
醉雞D雞唔會太老
白肉夠惹味, 好食
白肉
小籠包
2010-06-19
白肉
小籠包
2010-05-29 4 views
1行4人來吃上海菜生日飯~~ 事先已在or 參考過不少意見~ 閒話少說, 盡可能逐樣簡介1下吧~紅油抄手 - 辣油泡底的小粒菜肉雲吞, 汁是很辣的, 雲吞味道普通。生煎包 - size比手掌還細, 裡頭沒有肉汁的。1口鍋貼 - 果真細小得1口就吃掉, 比較乾身。拌海哲 - 簡單原始風味的小食, 沒加額外調味, 蠻爽口。小籠包 - 皮做得不算薄, 但至少不會黏著蒸籠紙也沒有1夾就破, 裡頭充滿湯汁件著細嫩肉餡兒, 美味~雞絲拉皮 - 麻醬調得不錯而且粉皮夠滑, 如果青瓜可以爽甜些就更好。雲腿津白 - 津白很甜很好吃, 配著雲腿吃更好, 只是雲腿偏鹹缺少了鮮味。擔擔麵當然少不了, 要了1碗辣擔擔麵和1碗改良版小辣擔擔麵。2者分別主要在於湯底, 麵的texture 2碗都煮得不錯不會太淋。擔擔麵- 湯底比較稠, 辣味重得蓋過其他味道。改良版擔擔麵- 辣味固然較輕但同時有蝦的鹹鮮味和花生醬味, 味感層次較豐富, 而且比普通版擔擔麵更多1些肉碎, 吃起麵來就沒那麼單調。 相比之下小妹比較喜歡這個呢~最後來個豆沙鍋餅作甜點~ 豆沙鍋餅不會炸得很油, 豆沙餡是細滑型而不是豆沙泥, 還夾雜著桂香幽香呢

生煎包 - size比手掌還細, 裡頭沒有肉汁的。
1口鍋貼 - 果真細小得1口就吃掉, 比較乾身。
拌海哲 - 簡單原始風味的小食, 沒加額外調味, 蠻爽口。

擔擔麵- 湯底比較稠, 辣味重得蓋過其他味道。

最後來個豆沙鍋餅作甜點~ 豆沙鍋餅不會炸得很油, 豆沙餡是細滑型而不是豆沙泥, 還夾雜著桂香幽香呢。

整體而言食物的味道皆有中上水準哇~ 而且價錢合理~ 大夥兒開餐很不錯呢~
  • 小籠包
  • 豆沙鍋餅
2010-05-13 125 views
平時較少會係黃埔出沒,對上一次應該係去食時新快餐店!所以係紅磡搵食比較陌生,在開飯看到了在黃埔新天地的Outback Steakhouse有點吸引,但主要是食扒的!本人又沒太大興趣,都是清淡一點吧!簡了試排名第二的詠藜園,二人點了五款食物如下: 拌海蜇 - 看上去份量飽滿,足料!味道略略偏咸,但個人喜歡粗小小的海蜇會爽D~擔擔麵(唔辣) - 大大碗!看上去是抵的,湯汁不夠濃~都條幼身...但不彈牙!改良擔擔麵(唔辣) - 與不改良的分局就是內碎的份量多了,湯看起來就當然濃一點~砂鍋雲吞雞 - 職員介紹說是招牌菜之一,最後悔莫過於點了這款菜!個砂鍋職員首先撈起半隻雞,然後將煲裡的黃油撇開分了兩碗給我們,先試試半隻煲完湯既雞...發覺超鞋又冇味!忍不住喝了一啖湯!冇理由用半隻雞、6粒雲吞、娃娃菜加火腿煲出黎都咁既味!結論:又一裝假狗,同飲有菜既味精湯冇分別!....湯唔飲得、雞(油多到爆)唔食得~唔通整煲野凈係雲吞同菜?咁就貴lo......所以大家千奇咪試!寧願叫個醉雞食好過食湯渣!!!小湯包 - 類飲小籠包又稱楊家湯包,一夾即穿!yeah~不過豬肉餡料新鮮食落都OK埋單二個人29X差唔

埋單二個人29X差唔多3百~食不出什麼好野....感覺價錢有點貴!
最後結論非常同意之前出post的食家說: 「黎詠藜園,只可以食小食,包點,麵食!」
檯上的蓮花
差 雞皮多油
2010-05-10
小食
2010-04-06 65 views
楊家小湯包....雖未致乾但冇乜肉汁, 而且我和朋友都吃到肉裏面有硬粒, 好彩冇用力咬下去, 否則真是會咬崩呀改良擔擔麵, 其實都想知改在甚麼地方, 湯汁不會過濃, 食下去花生味也不是太濃, 我食的是辣卻唔多覺辣有些失望 (我不是嗜辣的人) 茶每位$3環境頗舒服

茶每位$3

環境頗舒服
楊家湯包...即是小籠句
改良擔擔麵唔辣
2010-04-05
2010-03-27 102 views
2010年3月6日 ( 4-1 ) 紅磡黃埔 ( 詠藜園 = 1 ) 午餐 日程:( 詠藜園 - 麻酸樂米線 - Jenny Bakery - 太興燒味 ) 今天太座提議前往黃埔逛遊,很久沒有到過紅磡了,去到黃埔後,當然要上船遊歷吉之島呢!再逛遊這裡的商場區域,不知何解,行公司感覺總比行山累,但太座卻喜歡行公司多過行山!不久,肚子餓了,係時候搵食啦,我們行過對面的( 黃埔新天地 ),這裡很多食肆,最後,太座選了詠藜園。改良四川擔擔麵:麵質不錯,醬汁湯底帶花生味,味道不甚吸引,好一般的擔擔麵。回窩肉:比較油膩,用料有椰菜、青椒、紅椒、蔥及腩肉,配合用醬料炒製,辣度適中,十分惹味。怪味雞:雞胸肉,不太嚡,這道菜主要是靠個醬汁,醬汁料有豆辦醬、辣椒、蔥、薑、糖及醋等混合成,吃起來時,酸、甜、薑、辣味道怪怪的,不過,醬汁幾特別,味道十分好。豆沙窩餅:餅身酥而軟,內釀豆沙甜滑好味。這店子環境唔錯,座位也舒適,今餐食物平均算是ok,服務衛生也可以,總之就是ok了!

今天太座提議前往黃埔逛遊,很久沒有到過紅磡了,去到黃
埔後,當然要上船遊歷吉之島呢!再逛遊這裡的商場區域,
不知何解,行公司感覺總比行山累,但太座卻喜歡行公司多
過行山!不久,肚子餓了,係時候搵食啦,我們行過對面的
( 黃埔新天地 ),這裡很多食肆,最後,太座選了詠藜園。
改良四川擔擔麵:麵質不錯,醬汁湯底帶花生味,味道不甚
吸引,好一般的擔擔麵。
回窩肉:比較油膩,用料有椰菜、青椒、紅椒、蔥及腩
肉,配合用醬料炒製,辣度適中,十分惹味。
怪味雞:雞胸肉,不太嚡,這道菜主要是靠個醬汁,醬汁料
有豆辦醬、辣椒、蔥、薑、糖及醋等混合成,吃起來時,
酸、甜、薑、辣味道怪怪的,不過,醬汁幾特別,味道十分好。
豆沙窩餅:餅身酥而軟,內釀豆沙甜滑好味。
這店子環境唔錯,座位也舒適,今餐食物平均算是ok,服務
衛生也可以,總之就是ok了!

餐前小吃
怪味雞 , 醬料差點蓋過雞
回窩肉
豆沙窩餅
2010-03-06
Type of Meal
Lunch
(Non-member)
2010-02-10 9 views
同亞媽亞妹3個人去詠藜園食飯~之前聽過但未去過訂左7點半,但係7點就到,等左10分鐘左右就入左去餐前小點,花生+酸菜,我覺得幾好味~叫左辣擔擔面,改良辣擔擔面,一口餃子,小湯包,雞絲拉皮,仲想食高力豆沙,不過諗住要熱食至好味,想到就黎食完晒D野再叫~辣擔擔面比改良辣擔擔面,改良辣擔擔面有多D肉,不過攪到個湯太濃~~辣擔擔面個湯真係好味~~有好香花生味但係唔會大搶,有少少辣咁~正~~一口餃子 - 可以不試...小湯包 - 可以不試..雞絲拉皮-可以不試...D野食食得7788既時候,叫亞姐ORDER一個高力豆沙,亞姐話...廚房唔做(可能太忙),令我有D失望...
同亞媽亞妹3個人去詠藜園食飯~之前聽過但未去過

訂左7點半,但係7點就到,等左10分鐘左右就入左去

餐前小點,花生+酸菜,我覺得幾好味~

一口餃子 - 可以不試...
小湯包 - 可以不試..
雞絲拉皮-可以不試...

2010-02-08
  • 擔擔面
2010-01-05 32 views
今天要幫忙做事,只剩下一小時,於是就近在美食坊內選,見詠藜園難得的沒有排隊,就選了。已知起碼要餓到8時後,所以吃飽一點,每人先來一碗麵,我不要吃得到鼻水長流,於是選了不辣的擔擔麵,友選了改良擔擔麵及清湯炸醬麵。再來就是上湯浸娃娃菜,雞絲拉皮和一口鍋貼。先上來是鍋貼,真的是一口吃完,有肉汁在,皮也夠薄夠脆,就是多了點油;我的麵沒什麼特別,好像不太夠香呢,友的改良版也只是多了點肉碎...。雞絲拉皮比麵還遲來,真的有點奇怪,雞絲有點鞋口,幸拉皮還可以,但那醬真的不夠味道....。娃娃菜是可以,但價錢有點貴吧..相對來說。
今天要幫忙做事,只剩下一小時,
於是就近在美食坊內選,見詠藜園難得的沒有排隊,就選了。
已知起碼要餓到8時後,所以吃飽一點,
每人先來一碗麵,我不要吃得到鼻水長流,
於是選了不辣的擔擔麵,友選了改良擔擔麵及清湯炸醬麵。
再來就是上湯浸娃娃菜,雞絲拉皮和一口鍋貼。

先上來是鍋貼,真的是一口吃完,
有肉汁在,皮也夠薄夠脆,就是多了點油;
我的麵沒什麼特別,好像不太夠香呢,
友的改良版也只是多了點肉碎...。
雞絲拉皮比麵還遲來,真的有點奇怪,
雞絲有點鞋口,幸拉皮還可以,但那醬真的不夠味道....。
娃娃菜是可以,但價錢有點貴吧..相對來說。
餐前小食
2010-01-02
一口鍋貼
貴價娃娃菜
2009-12-17 11 views
2.30去到都仲有幾個人等緊位, 以為係多人的關係啦, 又問我地搭唔搭枱, 話左搭枱都冇所謂. 都等左半個鐘, 咦..後個我地number 個d 都入左去, 佢話人地5個人喎, 就有位, 再等左10分鐘都未有, 於是就行去問口睇下..一睇..入面幾張吉枱, 但都唔俾我入去, 係咁叫我等!!!想點呀, 2位~唔係客咩?! 要5位先有位呀?好激氣, 以後都唔會再去呀!!!

2009-12-13
Type of Meal
Lunch
2009-12-02 73 views
到詠黎園食飯,要數5、6年前了,當時新店才剛營業,客似雲來,尤其在週末更甚,這晚沒有訂位而來竟無需等位,可是走了一個圈回來已見門口坐了兩三張台,要坐在餐廳門外食飯的,竟會有客人願意,相信是遠道而來否則坐問口的又點會坐得舒服擔擔麵湯底濃郁,濃濃的花生香味,真忍不住要喝掉整碗湯底,結果當然是沒有啦,麵質很實,一個食一碗麵再加其他點心夠飽糯米一字骨點菜未有為意這款點心怎麼模的,撕開粽葉後與一般珍珠雞相似,十分很油膩,糯米煮得過久沒有軟糯感換來濕濕口感的糯米,吃了一口之後,原來是一條骨被包裹在中間,骨很軟化又吸收了粽葉的香味,幾好食紅油炒手皮薄,餡料幾靚,其實就是一碗菜肉“混呑”,秘密就在醬料有少許辣汁雞絲拉皮雞絲若再多3份1份量就好,醬料味道不夠花生香,粉皮有點硬,未知是否煮得較短而致不夠軟滑

糯米一字骨

紅油炒手

雞絲拉皮
雞絲拉皮
紅油炒手
2009-10-16
2009-11-30 121 views
日前和女朋友一齊去到黃埔花園,一想起黃埔就想起詠藜園--這間擔擔麵老字號。畢竟我已沒有去這處多時了,便和她一起分享。其實我倆當日食量不是太多,只選了該店的招牌--改良擔擔麵(一人一碗)、鍋貼、金獎雲白肉和高力豆沙,全部都是很有水準。單單這幾道菜,已值回整餐價錢了!

單單這幾道菜,已值回整餐價錢了!
鮮肉鍋貼
金獎雲白肉
高力豆沙
2009-11-15
鮮肉鍋貼
金獎雲白肉
高力豆沙
2009-10-31 10 views
黎呢度都係食擔擔麵或其他小菜如醉雞。今日係西九試食到佢用咸蛋白抄花生,好味過南乳抄花生!同埋試埋 $18 一碟的醉豬手。因為有 coupon 所以只需 $8!店員解釋話用 18 年陳年花雕酒煮的,去左大部份骨。嘩!真係爽到痺呢! 食到停唔到口。下次去番本店再食先,雖然唔係6呢個價錢 lu
黎呢度都係食擔擔麵或其他小菜如醉雞。

今日係西九試食到佢用咸蛋白抄花生,好味過南乳抄花生!

店員解釋話用 18 年陳年花雕酒煮的,去左大部份骨。

嘩!真係爽到痺呢!
食到停唔到口。

下次去番本店再食先,雖然唔係6呢個價錢 lu
2009-10-31
$8 (Lunch)