2024-03-11 160 views
明白,這裏是Cafe製作時間需要長一點單難以接受全餐廳兩張枱五位客人等兩個意粉要差不多一個小時,時間的問題都算了我明明order長通粉,職員送餐的時候才告訴我們沒有長通粉只有螺絲粉,但他已經製作出來了。沒有長通粉,應該一早跟客人說,而不是製作完才告訴客人不好意思,有一種先斬後奏的感覺。職員主動解釋說星期六的時候已經告訴老闆沒有長意粉,但老闆沒有理會,事情沒有解決,所以一直都沒有長通粉,希望老闆看到這個post後多加關注舖頭的情況。在我們等待了很久後終於到餐,職員需要我們的提示下才給我們餐具。一切都算了,到達我們開始進食的時候真的不知道自己吃了什麼,意粉沒有味道,又等咁耐,永不會再來!
明白,這裏是Cafe製作時間需要長一點

我明明點長意粉他給我螺絲粉。
我明明點長通粉他給我螺絲粉。
2024-01-21 234 views
日頭係日式cafe打卡勝地,晚上就係日系浪漫餐廳 一間餐廳兩種風格😍不得不提,呢度個老闆好Nice,間唔時亦都會轉Menu,令到客人都好有新鮮感🥰大湖Sake🍶講到飲酒,小編就最愛😏呢隻大湖Sake,係融合了伊吹山融雪的地下泉水,和琵琶湖所孕育的大自然恩惠,釀造出頂級清酒,聽到咁厲害嘅簡介,都冇理由唔試🤣未入口就已經有濃濃嘅酒香,入口先係好重嘅米味,然後係甘甜,絕對係容易入口,飲完都會即刻接着飲下一杯😝明太子蟹肉溫泉蛋忌廉手工貝殼粉🍝首先要講吓個溫泉蛋係日本蛋,然後滿滿嘅蟹肉同明太子,配上自家製嘅手工粉,咬落去煙煙韌韌,真係令人一試難忘😋吉列日本蠔🦪平時出邊食嘅蠔可能係好厚嘅炸粉配上細蠔,但呢一度絕對唔會,佢炸到外面好脆好香口,咬入去蠔汁已經散佈出嚟,而且唔會話好細隻,超級推介👍🏻大阪燒薯條🍟個薯條份量大,醬汁份量亦都好多,食落去其實小編覺得真係好似大阪燒嘅味道,雖然醬汁滿滿,但薯條都係好脆,配酒一流😆

大湖Sake🍶
講到飲酒,小編就最愛😏

明太子蟹肉溫泉蛋忌廉手工貝殼粉🍝

吉列日本蠔🦪

大阪燒薯條🍟
  • All...
有天想和朋友聚聚舊,朋友找了這間簡約風Cafe。第一次過嚟呢一邊,喺希慎商場出嚟之後都要行一段路先到,有啲遠離繁囂嘅感覺。來到嘅時候俾開放式窗門吸引眼球!喜歡這種通爽的cafe!!因為已經有放鬆嘅感覺👍Chill~~~~點餐要去counter ,今次揀咗烤雞胸扁意粉,再加杯latte正!賣相擺盤都唔錯望上去就係一種健康嘅感覺!最近注重keep fit,但係又成日忍唔住好想食嘢!就揀啲貌似健康一啲嘅餐慢煮雞胸!唔錯!杯latte嘅拉花真係好靚,加埋奶好飽滿好漲,係令人有立即好想飲晒佢嘅感覺但係又要忍住慢慢嘆餐廳外面個石壆見到都有擺設咗圓形咕臣軟墊,同埋小圓枱,非常Chill但因為當天都有啲大風,我哋都冇坐到出去呀而友人點了這個卡邦尼短管通粉但我哋掛住傾偈,都未有訪問佢好唔好食添餐廳內在環境感覺乾淨整齊,店員態度都好nice,即使我哋想點嘅all day Breakfast現在沒有做,都好友善叫我哋揀吓其他全程都保持微笑餐廳仲設有戶外位置,是有蓋遮頭的!適合需要’呼吸‘的客人門口仲有個招財貓擺設,寫了日文字好有feel
正!
烤雞胸檸檬青醬忌廉扁意粉
賣相擺盤都唔錯
慢煮雞胸!唔錯!
Caffe  Latte

但係又要忍住慢慢嘆

但因為當天都有啲大風,我哋都冇坐到出去呀

卡邦尼管通粉

而友人點了這個卡邦尼短管通粉
但我哋掛住傾偈,都未有訪問佢好唔好食添

全程都保持微笑

餐廳仲設有戶外位置,是有蓋遮頭的!適合需要’呼吸‘的客人

門口仲有個招財貓擺設,寫了日文字好有feel

2023-12-26
$173 (Lunch)
烤雞胸檸檬青醬忌廉扁意粉
Caffe  Latte
卡邦尼管通粉
Tsuzuku | #銅鑼灣成日都去銅鑼灣食嘢,竟然咁遲先發現呢間cafe! 位於希雲街街尾,的確唔特登行到街尾都唔會發現,但都係喺平時食開嘅餐廳附近,地點方便👍🏻星期六妟就到訪,但人流尚可,唔洗等位,而且同友人傾咗三個鐘都無趕我地走🥹 要知道鬧市中想揾個傾計之地都唔係咁易🥲✨黑糖金文畢芝士炒蛋竹炭吐司佢地ig張相影得太靚太吸引,忍唔住叫咗麵包有微微烘過,食落帶甜味,配上蛋同金文畢芝士,好食~✨大阪燒薯條份量多,薯條配上大阪燒醬同木魚,好惹味,不知不覺就食哂✨明太子蟹肉温泉蛋忌廉手工貝殼粉勁~多明太子,手工貝殼粉好有咬口,推介! ( ˙༥˙ )嘢食總括幾好,惟覺得熱飲細杯咗小小,同埋甜品窩夫較輕盈空心,個人口味比較喜歡美式厚實的
Tsuzuku | #銅鑼灣

✨黑糖金文畢芝士炒蛋竹炭吐司
佢地ig張相影得太靚太吸引,忍唔住叫咗
麵包有微微烘過,食落帶甜味,配上蛋同金文畢芝士,好食~
黑糖金文畢芝士炒蛋竹炭吐司

✨大阪燒薯條
份量多,薯條配上大阪燒醬同木魚,好惹味,不知不覺就食哂
黑糖金文畢芝士炒蛋竹炭吐司  |  大阪燒薯條

✨明太子蟹肉温泉蛋忌廉手工貝殼粉
勁~多明太子,手工貝殼粉好有咬口,推介! ( ˙༥˙ )
明太子蟹肉温泉蛋忌廉手工貝殼粉

焙茶窩夫
黑糖金文畢芝士炒蛋竹炭吐司
黑糖金文畢芝士炒蛋竹炭吐司  |  大阪燒薯條
明太子蟹肉温泉蛋忌廉手工貝殼粉
2023-09-22 331 views
希雲街就好似係銅鑼灣既後花園🪴無左鬧市既急速嘈吵,反而帶點寧靜同悠閑既感覺!夜晚九點幾好多鋪頭都已經截左單,又唔想食千遍一律既連鎖餐廳,誤打誤撞搵到一間仲未打烊既小店☺️餐廳以木系為主,除左有野食供應,仲有唔少咖啡同調酒選擇,價錢亦相當合理,下次日頭黎仲可以帶寵物🐶!🐡雞泡魚乾居酒屋🏮常見既佐酒小食!雞泡魚乾先用味醂醃到再烘至乾身,香口脆身,配合埋撒左七味粉既沙律醬,一條接一條好快就食晒。🍞牛肉他他溫泉蛋吐司通常牛肉他他只會出現係西式既小酒館,係日式咖啡店搵到真係好少見!牛肉肉質紅嫩,用上多種調味料同醃過既青瓜攪拌均勻,再搭配半熟既雞蛋🥚蛋汁令酸種麵包變得濕潤又唔會過於脆口!入口味道豐富,唔會太單一,而且即使用手食都唔會太狼狽!🍝明太子蟹肉溫泉蛋忌廉手工貝殼粉本身對呢個主菜無咩期望😂因為多次係cafe食既意粉質素都好似自己係屋企煮咁,味道都係一般般,點知竟然有驚喜!蟹肉🦀剝成一絲絲,有蟹味又帶有海水獨特既鹹味。忌廉中和左明太子既鹹度,再加上煙韌有嚼勁既貝殼粉,每一粒都掛滿醬汁🥰溫泉蛋更達到畫龍點睛既效果,濃郁既蛋香增加左成碟粉既層次!📍Tsuzuku銅鑼灣希雲街33號地舖

🐡雞泡魚乾

🍞牛肉他他溫泉蛋吐司

🍝明太子蟹肉溫泉蛋忌廉手工貝殼粉

📍Tsuzuku
銅鑼灣希雲街33號地舖
2023-08-30 197 views
松葉蟹肉燉番茄醬小麥 ($148)第一次見同埋食燉小麥 小麥粒粒分明 口感比較硬身同埋有咬口 感覺好有趣 有啲似食緊健康版嘅risotto咁番茄醬好fresh好開胃 好岩依家夏天食
松葉蟹肉燉番茄醬小麥 ($148)

番茄醬好fresh好開胃 好岩依家夏天食

2023-08-22 182 views
一間街尾嘅cafe, 估唔到竟然滿座,但仲有戶外位置可以坐。室內環境好有日本風,唯一唔好嘅地方係個冷氣比較嘈。食物方面首先係烤雞胸檸檬青醬忌廉手工絲帶意粉。這道意粉表面上平平無奇,但食落有驚喜,手工絲帶意粉的質感彈牙又有嚼勁,搭配烤雞胸肉,口感豐富,不是一般的雞胸肉。檸檬青醬忌廉更帶來了一股清新的味道,為整道菜增添了層次感。接下來是牛肉他他溫泉蛋吐司。這道料理表面上衝擊都大,因為牛肉他他係紅色的,好像食一堆生牛肉咁,但食落口感鮮嫩多汁,搭配溫泉蛋的蛋汁,感覺非常好。吐司除左增添了口感的層次,仲可以把吸收蛋汁,一齊食用。最後是柚子烏龍茶梳打。這杯飲品外表極之配合餐廳環境,味道方面結合了柚子和烏龍茶的風味,清新怡人,是一個適合夏天消暑的飲品。總結來說,這家cafe係一個值得再去的地方。
室內環境好有日本風,唯一唔好嘅地方係個冷氣比較嘈。
食物方面

總結來說,這家cafe係一個值得再去的地方。
烤雞胸檸檬青醬忌廉手工絲帶意粉
柚子烏龍茶梳打
牛肉他他溫泉蛋吐司
Type of Meal
Lunch
一到晚餐時間🍽希雲街總係熙來攘往💃🏻基本上每間舖頭都滿座 甚至出現排隊嘅人走到街尾見到哩間小店剛好有位😆走一般嘅文青路線🤣 有bar枱位置對住大馬路☺️🌟明太子煙三文魚扁意粉🍝份量同味道都正常 賣相都幾精緻🫶🏻明太子嘅味道都夠 亦唔會過鹹🙌🏻🌟Flat White☕️正常水準嘅咖啡 香氣都足夠🙌🏻個拉花好有心機❤️打卡一流😀整體而言性價比都okay🙆🏻‍♀️ 地方都舒服 好似都見到佢有室外位置坐👍🏻想同朋友喺旺區搵個地方靜靜地傾下計 relax下 呢度都幾適合👯‍♀️
一到晚餐時間🍽希雲街總係熙來攘往💃🏻

整體而言性價比都okay🙆🏻‍♀️
地方都舒服 好似都見到佢有室外位置坐👍🏻
明太子煙三文魚扁意粉
2023-05-09 217 views
今晚去左希雲街搵食🌤️呢條街真系好chill,應該要多啲黎,本來想去 Better Late Then Never,but 7點幾去到已經last ordered 😫唯有星期五六日再去,佢話會開到midnight 🌃行前多兩步就有間日式裝修既角落餐廳,好似都唔錯就渣渣淋落單再坐低,無咩人所以揀左窗口高櫈位🪟烤舞茸麻醬味噌冷素麵🍜$118舞茸一聽就知系好野,google話有助減患癌風險,仲防血管硬化😎烤得幾香,冷素麵仲幼過天使麵,I like it 幾好食!(廚師話無晒麻醬,換左豆乳醬,感覺好清新!)烤鷄胸檸檬青醬忌廉扁意粉🍝$138烤雞胸少少dry 但唔差,有烤出香味同時仲keep到肉地,青醬好易整得唔好食but😚佢調味得幾好,好易入口💞最後叫左洋甘菊茶🍵nice place to stay for a while 🐈‍⬛🪔#HongKong #CausewayBay #HKfood #foodcausewaybay #foodiehk #hkfoodie #香港 #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #希雲街 #舞茸 #雞胸 #冷素麵 #青醬意粉 #洋甘菊茶 #銅鑼灣cafe #hkcafe

烤舞茸麻醬味噌冷素麵🍜$118

烤舞茸麻醬味噌冷素麵

烤鷄胸檸檬青醬忌廉扁意粉🍝$138

烤鷄胸檸檬青醬忌廉扁意粉

2023-05-09
烤舞茸麻醬味噌冷素麵
烤鷄胸檸檬青醬忌廉扁意粉
2023-04-30 206 views
平日lunch銅鑼灣都人頭湧湧,所以就黎左一間較遠既cafe。間店唔算大,但可能因為比遠所以人都唔多。首先要去收銀比錢落order。松葉蟹肉燉蕃茄小麥 $148蟹肉方面得兩隻小蟹腳,有d似超級市場個d冷凍蟹腳,但佢解凍做得好,完全唔會有雪味,但都唔算好鮮甜。個小麥好有咬口,本身諗小麥唔會太吸味,但每粒小麥都比醬包住,再加其他爽口蔬菜,十分健康。焙茶鮮奶 $55焙茶味濃,焙茶同鮮奶好溶合,唔會一時焙茶濃d,一時鮮奶濃d,帶有少少甜味。個漸層都好靚。如果男人黎食可能唔會飽,但女仔就啱啱好。

首先要去收銀比錢落order。

松葉蟹肉燉蕃茄小麥 $148

松葉蟹肉燉蕃茄醬小麥

焙茶鮮奶 $55

焙茶鮮奶

如果男人黎食可能唔會飽,但女仔就啱啱好。

松葉蟹肉燉蕃茄醬小麥
焙茶鮮奶
2023-04-21 133 views
🔸凍培茶latte ($55) 😋5/5必點,濃郁卻不會起粉,培茶與奶混合良好。🔸凍抹茶latte ($55) 😋5/5必點,質素與培茶latte不相伯仲。🔸牛油果蟹肉蛋沙律卷包 ($98) 😋5/5牛油果十分新鮮,與蟹肉份量多。卷包(不知怎麼稱呼,形狀如肉桂卷但沒肉桂味)軟硬適中。配清新柚子醬沙律。 🔸明丸子煙三文魚扁意粉 ($138) 😋4/5沒有失望。🔸培茶蕨餅蛋糕卷 ($58) 😋3.5/5可能之前吃過別家蛋糕更柔軟,奶油香滑,這家丁點遜色。配搭蕨餅比較少見,蕨餅則較味濃。服務:🤗🤗🤗🤗🤗服務貼心,在炎炎夏日能理解客人需求,盡量為我們降溫,風機、冰水齊備,室內一有位便叫我們。 環境:🖼️🖼️🖼️🖼️位置不算難找。店內作日式簡約裝修,播放著慢歌,環境十分舒適。✴️總結:慢活小角落,值得推薦及再去。
🔸凍培茶latte ($55) 😋5/5
必點,濃郁卻不會起粉,培茶與奶混合良好。

🔸凍抹茶latte ($55) 😋5/5
必點,質素與培茶latte不相伯仲。

🔸牛油果蟹肉蛋沙律卷包 ($98) 😋5/5

🔸明丸子煙三文魚扁意粉 ($138) 😋4/5
沒有失望。

🔸培茶蕨餅蛋糕卷 ($58) 😋3.5/5

服務:🤗🤗🤗🤗🤗

環境:🖼️🖼️🖼️🖼️

✴️總結:
慢活小角落,值得推薦及再去。
2023-04-10 152 views
喺繁忙嘅銅鑼灣中,想搵一間寧靜日糸風格Cafe,可以去希雲街尾,有間「Tsuzuku」懷舊日系風格裝修,半開放式吧枱outdoor 歡迎帶寵物供餐食左四款,都不錯!✨吉列慢煮豚肉三文治 $138外脆內鬆軟,吉列炸粉薄身唔油膩慢煮方式可鎖住肉汁,厚身豚肉口感柔軟✨松葉蟹肉燉蕃茄醬小麥 $148小麥好好味,帶有微微粗糙感,口感豐富松葉蟹肉配合蕃茄醬,提升鮮味✨大阪燒薯條 $68大阪燒醬汁相當惹味,酸酸甜甜,面配上柴魚片,同薯條一齊食,有不同層次,薯條相當香脆可口✨草莓黑糖白玉配紅豆慕絲 $98香滑紅豆慕絲,新鮮草莓🍓超甜連埋白玉一齊食,非常有咬口!

懷舊日系風格裝修,半開放式吧枱
outdoor 歡迎帶寵物供餐

食左四款,都不錯!
✨吉列慢煮豚肉三文治 $138
外脆內鬆軟,吉列炸粉薄身唔油膩
慢煮方式可鎖住肉汁,厚身豚肉口感柔軟

✨松葉蟹肉燉蕃茄醬小麥 $148
小麥好好味,帶有微微粗糙感,口感豐富
松葉蟹肉配合蕃茄醬,提升鮮味

✨大阪燒薯條 $68

✨草莓黑糖白玉配紅豆慕絲 $98
香滑紅豆慕絲,新鮮草莓🍓超甜
連埋白玉一齊食,非常有咬口!

Type of Meal
Lunch
2023-04-07 117 views
上星期去咗銅鑼灣間cafe Tsuzuku,環境舒適,採用日式復古木系風格🇯🇵,打卡一流。仲係pet-friendly,outdoor可以帶寵物,嘢食質素都唔錯🥰~牛他他溫泉蛋吐司🐮 $128上枱時香氣四溢,用上法國牛柳肉,牛肉肉質鮮嫩多汁,配上多種香料調味,裡面仲加咗溫泉蛋🥚,令整道菜更加滋潤,一口咬落去,真係美味至極。和風蠔肉茶漬飯🍛 $158睇落清淡健康,但味道卻非常鮮美。蠔肉🦪非常新鮮,搭配上清淡嘅茶漬調味,令整道菜嘅風味更加清新。份量十足,蠔大大隻😍!杏仁檸檬撻🍋 $68個撻外觀好吸引,上面擺滿咗杏仁同一塊檸檬片。撻底非常酥脆,內餡嘅口感非常豐富,帶有杏仁的香氣和檸檬的清新🧚🏻‍♀️,酸酸哋,一啲都唔令人失望🫡。抹茶latte🍵 $55抹茶latte的味道濃郁,帶有抹茶的獨特香氣和味道,口感綿密且有些微甜。Latte Macchihiato☕️ $45口感順滑嘅咖啡,帶有濃郁嘅咖啡香氣同奶香味,由於加入咗一層奶泡,所以整個咖啡嘅味道較為柔和~

牛他他溫泉蛋吐司🐮 $128

和風蠔肉茶漬飯🍛 $158
睇落清淡健康,但味道卻非常鮮美。
份量十足,蠔大大隻😍!

杏仁檸檬撻🍋 $68

抹茶latte🍵 $55

Latte Macchihiato☕️ $45
2023-04-06 72 views
係銅鑼灣既街頭巷尾總係有好多美食等著我地去發掘,總係會覺得係最深入既係最好既,人生要行遠d,先會睇到最心儀既風景。果然有驚喜!今次個cafe真係chill到爆,悠閒過lunch time真係好正。本來想試下全日早餐,但係點餐先發現轉左menu,原來店鋪會時不時研發新餐牛他他溫泉蛋吐司 係cafe都可以試到新鮮牛他他,真係驚喜!肯定要試下新,法國牛柳粒配上溫泉蛋,回歸本源既味道夠曬過癮。而配搭既麵包底都唔會太過乾硬。松葉蟹肉燉番茄醬小麥燉爛既番茄滲入到小麥中,令小麥帶酸酸甜甜,好開胃。用健康小麥燉飯係cafe店好少有,而且仲有松葉蟹肉腿點睛。大阪燒薯條用薯條做番一個大阪燒既感覺,光睇份量就知道一d都唔含糊,4個人食都絕對夠飽~草莓黑糖白玉配紅豆慕絲特別既係紅豆慕斯第一次食,滿滿既紅豆綿密慕斯,,而且仲有黑糖紅豆味丸子,滿滿草莓🍓邊個唔鍾意!重點係全部都唔甜!放心食多d都唔膩~玫瑰荔枝伯爵茶冷凍的伯爵茶更沁人心,帶著淡淡的玫瑰花香和荔枝果味口感。Caffe Latte係玫瑰🌹拉花啊女人最愛既拉花,而口感奶味剛好份量是中午最適合點一杯。

牛他他溫泉蛋吐司

松葉蟹肉燉番茄醬小麥

大阪燒薯條

草莓黑糖白玉配紅豆慕絲

玫瑰荔枝伯爵茶
冷凍的伯爵茶更沁人心,帶著淡淡的玫瑰花香和荔枝果味口感。

Caffe Latte
係玫瑰🌹拉花啊
女人最愛既拉花,而口感奶味剛好份量是中午最適合點一杯。
2023-04-04 79 views
早排去開銅鑼灣物色cafe時已經留意到呢間文青系嘅Tsuzuku 決定放工去試試!🤤環境舒服 是日式復古木系的風格 打卡一流📸食物有特色 好多款出面係未見過的完全感受到小店嘅誠意!先點一份吉列慢煮豚肉三文治 $138佢係8成熟 唔洗全熟食我第一次聽西班牙伊比利亞黑毛豬梅頭嘅部位吉列豚肉豬扒炸得外皮很脆😋😋肉質保持到一定的濕潤度餡料給得很足 滿滿的肉感食完很有飽足感 加上蘿蔔漬物帶點小清新 一定要叫嚟試吓!汁煮羊後腿肉配咖喱番薯圈$178羊後腿肉偏瘦 肉質軟腍且嫩口 食落唔靭都幾重羊味呀 羊羶味啱啱好😍而且肉質好 推介!唔夠味可以點上咖喱汁旁邊再放有咖喱番薯圈 帶有甜甜味道隔離仲有一隻滑捋捋嘅溫泉蛋 非常滿足最後食埋草莓黑糖白玉配紅豆慕絲作甜品🍰草莓鮮甜多汁圓滾滾的白玉口感煙靭 同紅豆慕絲真係好夾🤩 多重口感 呢種食法又幾夾!$98 性價比高!有機洋甘菊$55味道清香濃郁 唔錯🤔朋友點了一杯Latte Macchihiato看下去很不錯 個拉花都幾靚整體是好有Heart的cafe環境唔錯 又坐得好舒服店員服務態度好友善🤗
環境舒服 是日式復古木系的風格 打卡一流📸
食物有特色 好多款出面係未見過的
完全感受到小店嘅誠意!

先點一份吉列慢煮豚肉三文治 $138
佢係8成熟 唔洗全熟食我第一次聽
西班牙伊比利亞黑毛豬梅頭嘅部位
吉列豚肉豬扒炸得外皮很脆😋😋
肉質保持到一定的濕潤度
餡料給得很足 滿滿的肉感
食完很有飽足感 加上蘿蔔漬物帶點小清新
一定要叫嚟試吓!

汁煮羊後腿肉配咖喱番薯圈$178
隔離仲有一隻滑捋捋嘅溫泉蛋 非常滿足

最後食埋草莓黑糖白玉配紅豆慕絲作甜品🍰
草莓鮮甜多汁
圓滾滾的白玉口感煙靭 同紅豆慕絲真係好夾🤩
多重口感 呢種食法又幾夾!
$98 性價比高!

有機洋甘菊$55味道清香濃郁 唔錯🤔
朋友點了一杯Latte Macchihiato