姜man就黎生日啦🎂🥳‼️呢間木系風cafe近排同 @mmmmirrorrrr合辦姜濤BIRTHDAY PROJECT,店內外都擺放咗好多應援品,當日仲有幸影到姜糖私人帶黎嘅姜濤公仔tim🙋🏻‍♂️(btw姜糖真係好nice、好有禮貌同好禮讓🍬💕)-Cafe主打焙茶Latte、卷蛋、龍蝦湯烏冬、All Day Breakfast等,outdoor仲可帶寵物🐶🐱tim:-1️⃣「All ...🍳($128)」係日系All-Day Breakfast ! 🇯🇵 食材超豐富,都處理得唔錯,有炒滑蛋🥚、日式免治雞肉棒🐔、牛角包🥐/bagel🥯、腸仔、煙三文魚🍣、車厘茄🍅、提子🍇等等~ All-day Breakfast: Japanese-style, w/ scrambled eggs, minced chicken skewer, croissant/ bagel, sausages, smoked salmon, cherry tomatoes, grape etc.👍🏻-2️⃣「黑松露雜菌忌廉扁意粉($138)」意粉都幾有咬口🤪,忌廉都夠香,有黑松露味,要趁熱食~Black truffle mus
1️⃣「All ...🍳($128)」
2️⃣「黑松露雜菌忌廉扁意粉($138)」
意粉都幾有咬口🤪,忌廉都夠香,有黑松露味,要趁熱食~Black truffle mushroom creamy linguine
3️⃣「牛油果蟹肉蛋沙律竹炭吐司🥪($98)」
係超級健康嘅組合😳,食落都幾多蟹肉,配超厚嘅牛油果蓉,麵包都夠香脆,不過雞蛋嘅存在感有d低😂~Avocado crab egg salad bamboo charcoal toast: stuffed sandwiches! Thick layer of mashed avocado and crab meat!
4️⃣「Flat White (H)☕️($45)」
飲落香濃咖啡味,唔會好多奶,拉花都幾靚,不過要注意控制溫度,佢嘔泡有dd快🙉~Flat white (hot):nice latte arts, milk and espresso in great balance
🐰💬小結:
姜糖打卡必去!拉埋前夫黎呢度飲番杯啡/同朋友黎吹下水,影多兩張相😏,都係一個唔錯嘅選擇🍬~
⚠️:KEUNG TO BIRTHDAY PROJECT打卡期
(10/4-1/5) 不設強制消費,但請注意秩序,如有發現破壞現場佈置,請照價賠償,所以大家記住小心d啦🤣🙏🏻
2022-04-16 36 views
帶狗仔出街放電好多時都煩惱唔知喺邊度食嘢好我發現銅鑼灣最近都比較多寵物有善餐廳所以好多時我都會揀呢頭附近行街今次吸引我嚟到呢間日式木系Cafe除咗靚裝修之外, 仲有outdoor 位置 比狗狗休息同埋竟然貼咗好多姜濤嘅posters原來係餐廳為咗預祝姜濤月尾嘅生日佈置去到5月1號咋 姜糖們要把握時間去打卡啦flat white 拉花好特別, 味道濃郁抹茶latte 入口好滑, 有柔和嘅回甘味焙茶cakeroll 唔會太甜, 熄晒成個都唔會膩, 仲有粒煙煙韌韌嘅蕨餅增加口感, 唔錯!all day breakfast 好豐富吖, 牛角包香脆得嚟酥軟, 仲有免治雞棒同煙三文魚等等, 有誠意朱古力waffles 都唔算好甜, 香蕉上加咗焦糖呢個就比較甜, 夾埋一齊食味道啱啱好
帶狗仔出街放電
好多時都煩惱唔知喺邊度食嘢好
我發現銅鑼灣最近都比較多寵物有善餐廳
所以好多時我都會揀呢頭附近行街

今次吸引我嚟到呢間日式木系Cafe
除咗靚裝修之外, 仲有outdoor 位置 比狗狗休息
同埋竟然貼咗好多姜濤嘅posters
原來係餐廳為咗預祝姜濤月尾嘅生日
佈置去到5月1號咋
姜糖們要把握時間去打卡啦

flat white 拉花好特別, 味道濃郁
抹茶latte 入口好滑, 有柔和嘅回甘味
朱古力waffles 都唔算好甜,
香蕉上加咗焦糖呢個就比較甜, 夾埋一齊食味道啱啱好

銅鑼灣希雲街有一間簡約風格嘅Cafe Tsuzuku,發現佢四月仲有姜濤主題!最啱姜糖過嚟食嘢打卡!唔單止室內好多影相位,仲有室外,更可以帶埋寵物過嚟,亦有寵物餐。除咗影得靚之外,嘢食都幾正~ Tsuzuku漢堡配薯條$148呢款漢堡除咗麵包表皮香脆外,仲有流心太陽蛋,漢堡裏面仲有嫩粉紅色,配上芝士鹹香惹味,以及沙律菜令整體口味更清新。薯條嘅份量都比想像中多!章魚燒$48 熱辣辣,脆卜卜,鹹香十足,做小食就最啱。焦糖香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕$78甜品方面有原隻焦糖朱古力(切開兩邊),表面焦糖香脆金黃,朱古力窩夫口感香脆,富蛋香,加埋朱古力雪糕就最正。焙茶Latte $55 抺茶Latte $55個人就更加鍾意焙茶,本身鍾意同埋覺得佢呢個就算係凍飲都同樣好香好滑,值得encore ! 抺茶就比較小清新~ 其他環境及餐牌

除咗影得靚之外,嘢食都幾正~

Tsuzuku漢堡配薯條$148

章魚燒$48 熱辣辣,脆卜卜,鹹香十足,做小食就最啱。

焦糖香蕉朱古力窩夫配朱古力雪糕$78

焙茶Latte $55 抺茶Latte $55

其他環境及餐牌
2022-04-13 31 views
踏入四月,銅鑼灣變身姜濤灣,粉絲們花招百出,除了後援會的姜濤叮叮之外,還有粉絲自組佈置主題Cafe!平日下午,走到希雲街未端,找到Tsuzuku,雖然店舖不大,設戶內外餐桌,初夏氣溫不高,正好點一杯 Soda,玫瑰荔枝梳打顏色漂亮,正好為初夏解暑!❒ 玫瑰荔枝梳打 $48*特設粉絲打卡區,戶外戶內,均有不同應援物打卡,亦有人形紙牌,咕臣等應援物可供客人打卡,店主亦非常helpful,主動詢問客人是否需要協助!

❒ 玫瑰荔枝梳打 $48

2022-04-11 34 views
呢閰位於銅鑼灣希雲街走日系襌風cafe,環境舒適,室內主要用上木製傢俬,亦有戶外露天位置,可帶同寵物前來;另外有提供包場服務可以喺戶外位置食燒烤套餐👍🏼食物方面主要以輕色為主,有all day breakfast、吐司、甜品、咖啡及日系咖啡飲品! ⭐️由即日起至5月1日有慶祝姜濤23歲生日嘅佈置😆 粉絲們切勿錯過📸 .🍔炸蝦青蘋果叉燒蛋黃醬漢堡 配薯條 $148🍝明大子煙三文魚忌廉扁意粉 $138⭐️焙茶latte $50☕️Cappuccino $45
🍔炸蝦青蘋果叉燒蛋黃醬漢堡 配薯條 $148

🍝明大子煙三文魚忌廉扁意粉 $138

⭐️焙茶latte $50

☕️Cappuccino $45
之前疫情關係儲落好多新店都未去🥹啱啱星期六終於去咗呢間都𝚋𝚘𝚘𝚔𝚖𝚊𝚛𝚔咗一段時間嘅𝚌𝚊𝚏𝚎📸當日下午大約兩點多到達 店內已經坐滿了客人~幸好我最想影嘅位置客人正準備離開等了差不多半小時左右就入座了🤎店員都很有禮貌 因為暫時沒有座位微微鞠躬道歉(弄得我都有點不好意思哈哈)店內外也有座位 外面是寵物友善的🐶溫泉蛋肉醬扁意粉 $𝟷𝟷𝟾肉醬沾滿了每條意粉~意粉的軟硬程度剛剛好!茄味幾香 而且意粉份量都幾多🍝整體覺得蠻好吃的!焙茶蕨餅蛋糕卷 $𝟻𝟾焙茶味好香!𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖都打得好滑不過覺得蛋糕質感稍為立口左小小小小🤏🏻個人比較喜歡鬆軟𝚜𝚝𝚢𝚕𝚎的卷蛋~蕨餅煙韌 整體味道還是不錯的☺️.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍🤙🏻.𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟻𝟶焙茶味香濃 入口濃滑不會有粉感帶微微回甘 而且不會很甜😇喜歡!位置方面也蠻方便!環境也好拍!
之前疫情關係儲落好多新店都未去🥹

當日下午大約兩點多到達 店內已經坐滿了客人~
幸好我最想影嘅位置客人正準備離開
等了差不多半小時左右就入座了🤎
店內外也有座位 外面是寵物友善的🐶

溫泉蛋肉醬扁意粉 $𝟷𝟷𝟾
肉醬沾滿了每條意粉~
意粉的軟硬程度剛剛好!
茄味幾香 而且意粉份量都幾多🍝
整體覺得蠻好吃的!
溫泉蛋肉醬扁意粉

焙茶蕨餅蛋糕卷 $𝟻𝟾
焙茶味好香!𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖都打得好滑
不過覺得蛋糕質感稍為立口左小小小小🤏🏻
個人比較喜歡鬆軟𝚜𝚝𝚢𝚕𝚎的卷蛋~
蕨餅煙韌 整體味道還是不錯的☺️
焙茶蕨餅蛋糕卷

𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟻𝟶
焙茶味香濃 入口濃滑不會有粉感
帶微微回甘 而且不會很甜😇
喜歡!
Hojicha  latte

位置方面也蠻方便!
環境也好拍!

溫泉蛋肉醬扁意粉
Hojicha  latte
🍽 𝕋𝕤𝕦𝕫𝕦𝕜𝕦 🍽 用心製作🧑🏻‍🍳吃得出的心思🫖首先叫左d 茶培茶🤎 Minoshirakawa Hojicha Latte烤過嘅茶有一種特別嘅甘香🍂🍼茶味香濃配埋牛奶香滑🤩5星級嘅享受🌟🌟🌟🌟🌟抹茶💚 Minoshirakawa Macha Latte抹茶嘅清香🍃味道非常優雅😳配上牛奶順滑 balance 得好好🌟🌟🌟🌟煎茶🍵 Minoshirakara Sencha茶味芬芳☺️ 有回甘 而且可以refill 水🥴繼續enjoy🌟🌟🌟🌟🥗🥔薯仔沙律係粉紅色嘅富士山🗻酸酸地嘅醬有少少介辣味個薯蓉口感好好又唔會太綿裡面有粟米🌽 甜甜地好襯個薯仔🌟🌟🌟🌟🌟🦪吉烈蠔幫我炸皮唔會太厚裡面嘅蠔熱辣辣 岩岩好熟鮮甜好好味 點買沙律醬一流🤤🌟🌟🌟🌟🍟黑松露炸薯條份量都幾多 上面仲灑咗少少黑松露 而且黑松露醬都比唔少🤤好香 不錯不錯🌟🌟🌟🍗炸雞皮唔厚 裏面熱辣辣又唔會太熟隻雞仲好Juicy😳好好味呀🥰🌟🌟🌟🌟🌟🍝明太子煙三文魚意粉個意粉好靚係粉紅色嘅💕煙三文魚砌成玫瑰花喺中間🌹味道非常清爽酸酸地🤤再少少芥辣嘅辣味🌟層次豐富好開胃💪🏻好好好好好好好好味💯🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍔Tsuzuku 漢堡賣相真係非常
🍽 𝕋𝕤𝕦𝕫𝕦𝕜𝕦 🍽

黑松露薯條
炸雞
明太子煙三文魚意粉
Tsuziku  漢堡
以前喺希雲街一路都只係會去到食shari shari嘅位置 完全唔知行到咁入 但原來有間咁寫意嘅Cafe(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)佢有種唔屬於呢條街嘅感覺🤣裝修有點日本復古feel 位置唔多 但係好闊落 坐得好舒服~-🥪明太子薯仔沙律竹炭吐司 ($78)完全係為咗佢嘅樣子而叫😆因為覺得佢黑色吐司好搞笑 味道中規中矩唔算特別 但食食下覺得個吐司有點乾~-🍳All Day Breakfast ($128)呢個都算係喺cafe見過比較豐盛嘅all day breakfast🤭比較特別嘅係有雞卷 同埋乳酪 另外麵包方面仲可以揀bagel!-☕️Hojicha Latte ($50)飲品就真係幾出色🤍叫咗呢個焙茶拿鐵 焙茶味幾濃 而且拿鐵好滑身 面頭嗰層泡沫好綿密 甜度好適中 推介🤍
🥪明太子薯仔沙律竹炭吐司 ($78)

🍳All Day Breakfast ($128)

☕️Hojicha Latte ($50)

• Hojicha  Latte
2022-04-01 49 views
⌇t s u z u k u “ 🥑 “ 牛油果蟹肉蛋沙律行炭吐司 ( $ 8 8 )烘底既竹炭吐司外脆內軟 吐司既口感幾有驚喜 牛油果配上蟹肉係輕食既吾錯選擇 非常清新“ 🍵 “ Minoshirakawa Hojicha Latte ( $ 5 0 ) 用上美濃白川產的茶葉 焙茶濃郁茶香同回甘既後勁 加入左龍樹蘭糖 亦係吾錯健康的選擇 latte上面加上一圈培茶泡泡 口感棉密 好有心思 喝到最後都非常順滑 透明杯加上小樹葉杯墊好靚🍂而且轉oat/almond milk都吾洗加錢🍼“ 🎂 “ 焙茶蕨餅蛋糕卷 ( $ 5 8 )“ ☕️ “ Dirty ( $ 4 8 )つづく係未完待續既意思 cafe位置吾多 但樓底高亦有大玻璃自然光 每個角落都好用心佈置 店員都超好人超可愛 係好鍾意既一間cafe呵呵🤍Tsuzuku✋🏻銅鑼灣希雲街33號地舖🍞#foodraah_cwb
⌇t s u z u k u
“ 🥑 “ 牛油果蟹肉蛋沙律行炭吐司 ( $ 8 8 )
牛油果蟹肉蛋沙律行炭吐司

Minoshirakawa Hojicha Latte

“ 🎂 “ 焙茶蕨餅蛋糕卷 ( $ 5 8 )
“ ☕️ “ Dirty ( $ 4 8 )

Tsuzuku
✋🏻銅鑼灣希雲街33號地舖
🍞#foodraah_cwb
牛油果蟹肉蛋沙律行炭吐司
Minoshirakawa Hojicha Latte
近日香港疫情放緩,終於能夠稍為放鬆一下,說起來已經很久沒有在外享用過美食,工作日在外午飯都是快餐居多,這天來到位於銅鑼灣希雲街的Tsuzuku,是一間日系風格的Café,食物種類都是以西式為主,店面雖小但亦有室內及室外的位子,坐有種舒適自在的感覺。Tsuzuku在日文裡是未完待續的意思,店家希望能夠打造一個能夠讓客人在鬧市中稍事喘息的小角落,好好休息過後再回歸日常。很喜歡它們的概念,的確這幾年真的有抗疫疲勞的倦怠感,屈指一算原來疫情在不經不覺間經已持續了兩年,戴口罩的日子亦成為了我們的日常。實在很需要一個空間去讓我們放慢節奏,好好休息和整頓生活,抖擻精神後再度出發。當日中午時份去到只剩下室外的位置,幸好最近的天氣也未算太熱,坐到室外間中亦有點涼風吹過,假日能像這樣慢活,好好享受這份寫意閒適,實在是好久違了。All… HK$128已經很久沒有吃過All Day Breakfast,各式各樣的食材整齊地並列在盤子上,形成一幅美麗的構圖。不過這裡的全日早餐對比起其他Cafe來說並不算太豐富,基本的煙三文魚、牛仔腸、沙律菜和車厘茄都有,憾的是沒有我喜歡的薯餅和炒雜菇。比較有特色的是有一串日式免

All… HK$128

已經很久沒有吃過All Day Breakfast,各式各樣的食材整齊地並列在盤子上,形成一幅美麗的構圖。不過這裡的全日早餐對比起其他Cafe來說並不算太豐富,基本的煙三文魚、牛仔腸、沙律菜和車厘茄都有,憾的是沒有我喜歡的薯餅和炒雜菇。比較有特色的是有一串日式免治雞肉串,增添了日式的元素。而雞肉串中含有雞軟骨,食的時候很有口感,味道也是不錯的。另外很喜歡的是車厘茄採用了串茄,吃起來份外香甜。是日鮮果則是波子提,不得不提最近的波子提非常好吃,皮脆又清甜,我家早前買了兩袋也很快被消滅掉。All Day Breakfast可以選擇貝果或者牛角包,如果要我二選一的話我會是牛角包派,那蘇脆鬆化的口感和濃濃的牛油香氣實在令人無法抗拒。
Tsuzuku漢堡 配薯條

Tsuzuku漢堡 配薯條 HK$148

本來想試另一個比較特別的炸蝦青蘋果叉燒蛋黃醬漢堡,可惜當日並沒有供應,所以點了Tsuzuku漢堡。漢堡賣相非常吸引,太陽蛋煎至金黃色的燶邊,擱在厚厚的牛肉漢堡上面,一切下去蛋黃便沿著漢堡肉緩緩地流下來,看到這畫面實在垂涎三尺。免治牛肉口感軟綿彈牙,夾著新鮮生菜以及配上蛋黃醬,這些都是漢堡包無敵的組合吧?薯條的份量亦很多,如果將幼薯條換成粗薯條的話相信會更美味。
Flat White

Flat White HK$45

最近多半都是自己在家沖咖啡,很久沒有到過咖啡店喝專業的。精緻的拉花點綴了普通的咖啡,味道沒有太大驚喜,咖啡因為拍照而放置了才一會,奶泡便變得粗糙,咖啡店出品的咖啡來說這是有點小失望的。另外一杯是Latte,因與Flat White結構相似,所以亦有同樣狀況就不介紹了。
2022-03-26
$200 (Lunch)
Tsuzuku漢堡 配薯條
Flat White
  • All…
一走進咖啡店 洋溢滿日系自然古樸氣息旁邊米白牆寫上的つづく 解作「待續」的意思也挑起日本旅游的心癮 是久違的日文唷֊ ̫ ֊ 𓈒𓂂𓏸 中午澄澈陽光下的窗台和後花園坐滿客人卻幸運地 被安排坐在門口的深咖系舊式沙發自娛地 把復古皮箱茶几上的餐點 排得整整齊齊的暖陽下甜度恰好的熱可可 入口順喉友人也很喜歡hojicha latte 細看杯內奶泡上帶有多一層的深色焙茶泡沫茶香甘甜 不負被選用的美濃白川茶葉全日早餐All.. 的味道都是喜歡的口味雞卷和乳酪都是ADB的稀客 頗有新鮮感的軟殼蟹配上脆卜卜飛魚子 連帶酸酸脆脆醃製的日本蘿蔔漬 多重口感卻又能消膩解滯這特別的配搭在咖啡店內遇見 實是驚喜⸜❤︎⸝ 與友人享受不一樣的餐點和飲品吃着笑著 又在咖啡店過了一天 ☼˚˖𓇠@hk.tsuzuku𖤥 Tsuzuku༶ ALL… ༶ Mentaiko Potato Salad Bamboo Charcoal Toast༶ Minoshirakawa Hojicha Latte༶ Coco (75% Award Winning Chocolate)𓇠
一走進咖啡店 洋溢滿日系自然古樸氣息

༶ ALL…
༶ Minoshirakawa Hojicha Latte

𓇠
Minoshirakawa Hojicha Latte
$160 (Lunch)
2022-02-14 75 views
銅鑼灣既咖啡店真係越開越多,連希雲街呢條好多食肆既小巷都搵到咖啡店既蹤影Tsuzuku係希雲街既盡頭,位置好幽靜,日系既咖啡店,店內以木系為主調,帶帶少少復古風,卑人一種好寧靜舒服既感覺C.Orange Espresso同橙汁味道真係好夾,橙汁既酸甜正好中和咖啡既苦味,帶出咖啡既甘香,飲落唔太甜,清新好飲芝士香蕉磅蛋糕芝士味唔重,香蕉味都幾香,件蛋糕好實淨,口感都幾黏口,配咖啡一流呢度真係可以令我完全放低煩擾,可以盡情咁享受片刻既寧靜,真係一個遠離繁囂既好地方

C.Orange

芝士香蕉磅蛋糕

2022-01-30 44 views
日式咖啡店Tsuzuku隱身在希雲街的盡頭有種遠離鬧市的感覺室內外也有十數個座位在繁忙的銅鑼灣 也能靜靜的享受咖啡時光不過因為比較鄰近垃圾站 所以也不時會有蚊滋飛過食物選擇主要有all day/吐司/甜品很推薦軟殼蟹竹炭吐司 軟殼蟹上碟時仍是脆脆的!還加入了蟹籽和蘿蔔漬口感豐富 調味用上了沙律醬剛好中和了炸物的油膩~芝士香蕉磅蛋糕推薦給香蕉fans!香蕉味道香濃 配上軟滑的芝士口感順滑 甜度適中是很有新鮮感的配搭!
日式咖啡店Tsuzuku隱身在希雲街的盡頭
有種遠離鬧市的感覺
室內外也有十數個座位
在繁忙的銅鑼灣 也能靜靜的享受咖啡時光
不過因為比較鄰近垃圾站 所以也不時會有蚊滋飛過

食物選擇主要有all day/吐司/甜品
很推薦軟殼蟹竹炭吐司
軟殼蟹上碟時仍是脆脆的!
還加入了蟹籽和蘿蔔漬
口感豐富
調味用上了沙律醬
剛好中和了炸物的油膩~

芝士香蕉磅蛋糕推薦給香蕉fans!
香蕉味道香濃 配上軟滑的芝士
口感順滑 甜度適中
是很有新鮮感的配搭!
🅣🅢🅤🅩🅤🅚🅤 📍銅鑼灣🥯______________________________出名多出色cafe 嘅希雲街,開左間新嘅日系小cafe,係路嘅最盡頭,所以靜到不得了,仲有露天户外位置,可以spend一個下午係呢到,飲杯啡傾吓計睇吓書,有陽光又唔太熱嘅話,真係好舒服先介紹吓,Cafe主打係紅豆火鍋,打卡度十足👩🏻‍🎨𝔐𝔦𝔰𝔰 𝔏𝔦𝔬𝔫𝔫🦋🦁評分:7.5/10 𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐋𝐢𝐧𝐠𝐮𝐢𝐧𝐞濃濃嘅菇味意粉,好香黑松露味𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐄𝐠𝐠 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 𝐒𝐨𝐮𝐫𝐝𝐨𝐮𝐠𝐡牛油果配蟹肉一定唔輸,多士烤得好香好脆,好味👍🏻𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞用美濃白川茶嘅茶葉,好濃厚嘅焙茶,好creamy𝑳𝒂𝒕𝒕𝒍𝒆拉花美美的🌹有陣深烘焙嘅味道,比較濃縮,用靚靚陶瓷杯裝住,味道會提升左☺️回頭率:65% ☕️食物、環境、餐具裝修都好好,可惜係用餐時,bar枱前有大窗,外面有兩位吸煙嘅人,懷疑其中一人是員工,啲煙味吹左入店內,大大減分!影響食慾🤢如果再有下次要試吓坐户外….
🅣🅢🅤🅩🅤🅚🅤 📍銅鑼灣🥯

先介紹吓,Cafe主打係紅豆火鍋,打卡度十足

👩🏻‍🎨𝔐𝔦𝔰𝔰 𝔏𝔦𝔬𝔫𝔫🦋🦁評分:7.5/10

濃濃嘅菇味意粉,好香黑松露味

牛油果配蟹肉一定唔輸,多士烤得好香好脆,好味👍🏻

𝐇𝐨𝐣𝐢𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞
用美濃白川茶嘅茶葉,好濃厚嘅焙茶,好creamy

𝑳𝒂𝒕𝒕𝒍𝒆

回頭率:65% ☕️
2022-01-14
$100 (Tea)
  • 牛油果蟹肉酸種
  • 焙茶拿鐵
今日星期日,出街食個早啲嘅晚餐先返歸。喺OpenRice揾左呢間希雲街最入嘅Tsuzuku。小店呈半開放,冬天坐入面都會有啲凍,大部份座位都係露天。餐牌有全日早餐,吐司,小食,意粉,燉飯,漢堡,甜品,飲品,同吸引左我哋黎嘅北海道紅豆火鍋 。冇收加一。北海道紅豆火鍋 $158呢個北海道紅豆火鍋係期間限定,今日係為佢而黎,其他地方唔見有得食紅豆火鍋。果然係啱哂打卡。北海道紅豆鍋用蠟燭台暖住,份量唔少,好多粒粒紅豆,不過略嫌唔夠熱同空口清埋時候就太甜。入面有兩舊超煙韌嘅年糕。另上配料有薑餅人,迷你冬甩,最中餅,白玉,抹茶白玉,迷你牛角窩夫,同士多啤梨。因為係是日最後一份,所以已經冇哂士多啤梨,變左兩杯哈根大師雲呢拿雪糕,加埋紅豆粒一齊食其實仲正。首先墊底嘅迷你牛角窩夫超脆又勁多層酥餅,無論配紅豆定雪糕都好正。白玉同抹茶白玉各一串4粒,細細粒,煙韌度尚可。最中餅有聖誕樹同熊仔造型,非常脆,自己加啲紅豆入去再食仲好味。最差嘅就係薑味蛋糕同冬甩,好似兩件唔太得嘅蛋糕,麻麻哋。總括而言,呢個紅豆火鍋唔算貴,都可以一試。另外叫左兩份主菜。軟殼蟹龍蝦忌廉汁意大利燉飯 $158軟殼蟹龍蝦忌廉汁意大利燉飯睇

北海道紅豆火鍋 $158

北海道紅豆火鍋

另外叫左兩份主菜。
軟殼蟹龍蝦忌廉汁意大利燉飯

軟殼蟹龍蝦忌廉汁意大利燉飯 $158

軟殼蟹龍蝦忌廉汁意大利燉飯

軟殼蟹龍蝦忌廉汁意大利燉飯睇落份量唔大,不過其實都有唔少飯。燉飯好多汁,夠濕,不過唔覺有龍蝦味,配料方面只係食到有蘆筍,冇乜口感。燉飯上面有一隻有膏嘅軟殼蟹,雖然擺左一陣先食,但係都仲有少少脆,上面灑上少少蟹籽。

Tsuzuku漢堡 $148

Tsuzuku漢堡

Tsuzuku漢堡材料由上至下有麵包,煎太陽蛋,厚切番茄片,芝士,牛肉漢堡扒同生菜,加左蜜糖芥末醬。主角漢堡扒入面都仲粉嫩,多汁唔乾,可惜冇脆皮。塊包唔多夠脆,不過蔬菜新鮮搭夠。隻蛋整穿左之後勁多蛋汁。個蜜糖芥末醬都好味。另外配左薯條,特登叫左走鹽。薯條係幼身,炸得特別脆口,仲配左大大兜茄汁。
Tsuzuku漢堡

店員見我哋帶住兩個小朋友,仲送左兩位babyccino俾佢哋飲。
babyccino

食物方面有好有唔好,不過服務員態度極好,麻煩影相都冇托手㬹,值得一讚。
2022-01-09