沙田新城市開咗好多餐廳,👦🏻👧🏻好鍾意去呢間主打馬來西亞菜嘅餐廳,環境坐得舒適,而且食物質素不錯。平日晚上好熱鬧座無虛席,所以最好預先去餐廳拎定飛先☺️🍲細雜錦 (1-2人份) 配油炸鬼 $168肉骨茶充滿濃郁藥材味,一字骨炆到啲肉軟綿滑嫩,吸收哂肉骨茶湯嘅精華,再沾上黑豉油同生蒜,令肉身加上甜味,味道即時昇華😋!湯入面仲有豬手、腩肉、豬肚、豆卜、腐竹等等,材料豐富。附送嘅油炸鬼香脆可口,浸落湯到吸咗肉骨茶,估唔到咁好食!🥘甲必丹咖喱炸魚柳 $86兩大塊炸魚柳炸到外皮香脆,肉質厚身軟嫩。咖喱香辣惹味,仲有煮到入味嘅咖喱薯仔,送飯一流。🍹椰汁班蘭冰 $48香濃椰汁味配搭清香班蘭味,香甜好飲,感覺清新~🍹似水榴槤 $62飲品睇落好似水咁,但飲落榴槤味非常濃郁,好似食緊榴槤咁,令人好有驚喜🤣📍 TOSS 蘇媽.蘇媽 (沙田)沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓107號舖

🍲細雜錦 (1-2人份) 配油炸鬼 $168

🥘甲必丹咖喱炸魚柳 $86

🍹椰汁班蘭冰 $48
香濃椰汁味配搭清香班蘭味,香甜好飲,感覺清新~

🍹似水榴槤 $62

📍 TOSS 蘇媽.蘇媽 (沙田)
2024-03-26
Type of Meal
Dinner
未試過馬來西亞菜,今次就去學校附近嘅沙田新城市試下蘇媽蘇媽~🌟餐廳裝修充滿東南亞風情,色彩鮮艷,細節位亦都做得好足,包括彩色馬賽克枱,餐單嘅菜式同飲品全國都好特別,每一樣都好想試下😆🍜 特制辣椒板面好大碟撈麵,一上碟已經聞到香味。入面有好多配料,包括豬油渣、肉碎、蝦米、魚仔、炸蒜,仲有隻蛋,撈埋一齊食口味豐富,撈麵醬汁偏甜😝🥣細雜錦肉骨茶(1-2人份)配油炸鬼飲落會有一股藥材香味,但唔會話好苦,好滋補順喉😙。十分足料,有一字骨、豬蹄、豬內臟、雞腳、冬菇等等,啲肉煲到好軟冧,肉質嫩滑,一夾即脫骨,附送嗰個醬汁簡直係畫龍點睛😋椰汁斑蘭冰椰汁和斑蘭香原來咁夾!唔會好甜膩,飲落清涼解渴似水榴槤榴槤味超級濃郁,榴槤迷一定鍾意👍仲會食到啲榴槤果肉

🍜 特制辣椒板面

🥣細雜錦肉骨茶(1-2人份)配油炸鬼

椰汁斑蘭冰
椰汁和斑蘭香原來咁夾!唔會好甜膩,飲落清涼解渴

似水榴槤
榴槤味超級濃郁,榴槤迷一定鍾意👍仲會食到啲榴槤果肉

蘇媽蘇媽的肉骨茶一向是我的最愛這次鐵定心肝試其他想不到居然也非常不錯試了一下喇沙湯粉吃到一半的時候已經飽死發現他還要混合了兩款麵條吃起來真的很滿足但感覺更適合二至三人分享湯底很香濃稠而且還會吃到幾隻螄蚶另外叫了一份蜜糖燒雞翼蜜糖超香而且燒到焦糖脆香感覺肉汁也是滑嫩多汁好久沒有吃到這樣的燒雞翼了飲品一直好猶豫飲美樂恐龍定係飲拉茶最後都係決定飲拉茶浮面的泡棉看起來賣相更加分叫了少甜喝起來剛剛好沒有港式那麼苦澀,也沒有台式過重奶味的感覺相對兩者比較平衡私心提一下餐檯上的花紋真的好有風情特色怎麼拍都好看呢
蘇媽蘇媽的肉骨茶一向是我的最愛

最後都係決定飲拉茶
浮面的泡棉看起來賣相更加分

叫了少甜
喝起來剛剛好
沒有港式那麼苦澀,也沒有台式過重奶味的感覺
相對兩者比較平衡

私心提一下餐檯上的花紋
真的好有風情特色
怎麼拍都好看呢

2024-03-27 338 views
Weekday Dinner招牌肉骨茶一字骨 $178一上枱就聞到陣陣香味,馬來西亞的肉骨茶以不同中藥、香料及肉排熬製而成,湯底顏色比較深,味道濃郁甘甜,暖胃滋補。一字骨肉質鮮嫩,啖啖肉。肉骨茶份量大,每個人可以飲用2-3碗,更有不少配料,有豆卜、枝竹同冬菇等等。如果喜歡再濃味一點的人,可以加入碎紅椒和生蒜蓉,或者沾點醬油,有另一番風味。高佬麵配炸豬扒 $83朋友選擇了馬來西亞特色亁撈麵,配上大大塊酥脆炸豬扒,煎至脆邊的半熟蛋、香口的炸魚仔、惹味花生、青瓜片和参巴醬,配料十分豐富。撈麵的醬汁濃郁帶點甜,味道同樣出色,十分滿足。桔仔薄荷梳打 $48用馬來西亞特產桔仔沖製之特飲,味道清新解膩,酸酸甜甜。椰汁斑蘭冰 $48清香的斑蘭與椰汁互相配合,飲品底下有粒粒西米,香甜可口。餐廳裝潢充滿馬來西亞風情,環境闊落明亮。食物味道出色,喜歡馬來西亞菜的人不要錯過。
Weekday Dinner

招牌肉骨茶一字骨 $178

高佬麵配炸豬扒 $83

桔仔薄荷梳打 $48
用馬來西亞特產桔仔沖製之特飲,味道清新解膩,酸酸甜甜。

椰汁斑蘭冰 $48
清香的斑蘭與椰汁互相配合,飲品底下有粒粒西米,香甜可口。

2024-03-26 237 views
好味的馬來西亞美食不多,蘇媽都算食物質素不錯。對上一次食應該係幾年前。幾年過去,已經開左好多分店,相信都非常受歡迎。個人非常推薦小食炒蘿蔔糕!一上桌就聞到香濃的鹹魚味,食落口係香辣的,調味好足好滋味。配菜係蛋絲、芽菜同辣魚仔。另外叫左招牌的肉骨茶。湯底好濃的藥材味,但又甜甜地容易入口。豬骨方面如果軟熟一點就更好。飲品係雪糕美祿同虎咬獅(一款在馬來西亞相當受歡迎的飲料,由MILO + 咖啡調配出黃金比例的濃厚口味)。雲尼拿雪糕配上美祿粉好好味,而杯美祿好足料,完全吾覺得稀。老公話美祿咖啡都不錯!飲品呢方面好出色!
幾年過去,已經開左好多分店,相信都非常受歡迎。

2024-03-25
$240 (Dinner)
  • 雪糕美祿
  • 炒蘿蔔糕
2024-03-22 265 views
很久沒來,回訪一下沙田站連接的商場中,位置十分方便🤤 🍴加一服務費:✔ ✿ 高佬麵配炸魚柳 $89 (午市套餐價)• 配 桔仔話梅水 +$11一探究竟高佬麵是什麼東東🤣原來是撈麵(・∀・)每條麵條都很有味有兩塊超酥脆魚柳、炸花生、小魚乾,惹味之選話梅水酸甜好喝 ✿ 皇帝骨肉骨茶 $129 • 配 油菜、白飯、油炸鬼分量還是很多😂 足夠4人分肉比上次的更好吃,有肉味有彈性,不像煲湯肉湯的藥材味適中溫和 能感受到但不會太嗆 還有冬菇、支竹、油豆腐作湯料,吸味好食略嫌油炸鬼焦了點 ✿ 椰汁斑斕冰 $48 椰香味挺香,偏甜些
很久沒來,回訪一下
沙田站連接的商場中,位置十分方便🤤

🍴加一服務費:✔

✿ 高佬麵配炸魚柳 $89 (午市套餐價)

• 配 桔仔話梅水 +$11
一探究竟高佬麵是什麼東東🤣
原來是撈麵(・∀・)每條麵條都很有味

有兩塊超酥脆魚柳、炸花生、小魚乾,惹味之選

話梅水酸甜好喝

✿ 皇帝骨肉骨茶 $129

• 配 油菜、白飯、油炸鬼

分量還是很多😂 足夠4人分
肉比上次的更好吃,有肉味有彈性,不像煲湯肉
湯的藥材味適中溫和 能感受到但不會太嗆
還有冬菇、支竹、油豆腐作湯料,吸味好食
略嫌油炸鬼焦了點

✿ 椰汁斑斕冰 $48
椰香味挺香,偏甜些

今日大概11:25pm到蘇媽蘇媽,係門口等咗一陣,11:30pm開始午市,可以入座。餐廳環境闊落,裏面有好多座位,主要有卡位,二人座位同四人座位。午市有三款餐單,午市精選A($79)、午市精選B($89)、午市精選C($129)。我地點咗兩份午市精選A,1份檳城亞參喇沙同1份檳城白咖哩油麵。午市套餐包一杯熱白咖啡或奶茶。檳城亞參喇沙,粉麵改要滲滲,一半米粉,一半油麵。喇沙湯底味道正宗,配菜多,小辣好食。檳城白咖哩油麵,好香椰奶味嘅白咖哩同豐富配菜,鮮蝦彈牙,味道唔錯。

2024-03-19 191 views
肉骨茶配油炸鬼($168)🍖乍暖還寒嘅天氣,飲淡肉骨茶即刻暖笠笠。浸埋油炸鬼嚟食,別有一番風味。除咗有得飲之外,仲有豬手🐷 + 一字骨🍖,食起嚟淡淡肉😋。甲必丹咖哩炸雞球🐔配 薄餅2塊($86)配搭好有趣,似韓式炸雞件 + 馬來西亞咖哩薄餅椰汁班蘭冰🥤($48)椰汁味再加班蘭嘅珠珠,好似珍珠奶茶🧋咁。熱怡保白咖啡☕($32)有啲手拉咖啡嘅感覺。-------------TOSS蘇媽蘇媽 沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓107號舖
肉骨茶配油炸鬼($168)🍖
乍暖還寒嘅天氣,飲淡肉骨茶即刻暖笠笠。
浸埋油炸鬼嚟食,別有一番風味。
除咗有得飲之外,仲有豬手🐷 + 一字骨🍖,食起嚟淡淡肉😋。

甲必丹咖哩炸雞球🐔配 薄餅2塊($86)
配搭好有趣,似韓式炸雞件 + 馬來西亞咖哩薄餅

椰汁班蘭冰🥤($48)
椰汁味再加班蘭嘅珠珠,好似珍珠奶茶🧋咁。

熱怡保白咖啡☕($32)
有啲手拉咖啡嘅感覺。

-------------
TOSS蘇媽蘇媽

Type of Meal
Dinner
  • 肉骨茶配油炸鬼
這店其實很多地方也有分店, 每間店的裝修都略有不同, 本人覺得沙田這一間分店較為色彩繽紛, 門口位置及內部結構由多個拱門結合而成, 地板的瓷磚及牆身彷製造型窗別具古典風格, 猶如置身於馬來西亞當地餐廳一樣😏。🍲細雜錦(1-2人)配油炸鬼食得東南亞菜點少得食肉骨茶呢, 今次食的肉骨茶跟以往食開的唔同, 食材相當足料份量絕對夠三個人食。其食材分別有:(一字骨、冬菇、豆卜、腐竹、腩肉、豬肚, 豬腳)肉骨菜精華所在在於湯底, 由多種藥材及香料煲成, 所以營養價值相當高仲會有健脾益胃的效果😎湯底味道相當濃郁配油炸鬼一齊食吸哂湯汁真心正👍🏼。一字排份量超級足, 雖然只有兩件但每件的Size都超級大, 一字排味道相當入味, 每一啖都能品嚐到肉骨茶的味道, 肉質偏“林”沾上醬油一齊食越食越惹味, 其次是腳豬估唔到會有入口即溶的效果, 同樣也是相當入味, 這道菜份量絕對夠三個食。🦐褔建炒蝦麵(伊麵)賣相望落一般的褔建炒蝦麵其實實際味道是不錯的, 麵質唔會好“林”仲吸入哂醬汁的精華令友人不其然食多兩啖, 不過也有改良的地方, 因為味道偏濃如果落少D鹽會更好, 但唔會影響整體味道。🥤桔仔薄荷梳打東南亞地方較

🍲細雜錦(1-2人)配油炸鬼

🦐褔建炒蝦麵(伊麵)

🥤桔仔薄荷梳打
東南亞地方較著名的一款飲品之一, 甜甜酸酸的桔仔相當開胃再配上薄荷梳打令口腔感到相當清新, 進食完一餐豐富的晚餐, 飲番幾咪可作解膩之用。

🇲🇾馬來西亞拉茶
也是著名飲品之一, 味道跟香港奶茶差唔多只是茶底味道較為再突出多少少獨有的拉茶味, 可選擇少甜所以味道唔太甜飲完唔會覺得好飽的感覺, 不錯之選。

2024-03-19 152 views
今日成Team同事一齊去食lunch,經理提議去沙田新城市TOSS蘇媽蘇媽度食,第一次嚟依間餐廳食lunch,餐廳環境光猛,座位寬敞,一坐低我哋就叫咗三個餐及一些小食,服務員服務都OK,上菜速度都算快,係有傾有講嘅情況之下,輕輕鬆鬆就過咗一個lunch time。招牌砂煲老鼠粉依煲老鼠粉最欣賞係個鍋蛋同魚乾,攪勻嘅窩蛋令到老鼠粉有一種滋潤嘅感覺,而魚乾又帶出一種脆粒粒嘅味道。檳城白咖喱油麵呢個面就比較普通,食唔到白咖喱嘅味道檳城亞參喇沙同平時食開喇沙嘅味道唔同,辣得來又有一種酸酸嘅味道,比較特別

招牌砂煲老鼠粉

檳城白咖喱油麵
呢個面就比較普通,食唔到白咖喱嘅味道

檳城亞參喇沙
最近天氣特別潮濕,感覺整個人都很累,好想飲一口熱騰騰的肉骨茶,發現沙田都有蘇媽蘇媽,馬上搭車出去,裝修格調同馬來西亞常見的茶室好相似,幾有懷舊情懷,沙田店都幾受歡迎,八點幾去到也要排隊輪候入座,但係就唔算等好耐,今次我等了10分鐘我哋食得比較夜,等到啲人走晒先可以影到環境相///每次佢一定會點佢哋嘅肉骨茶,馬來西亞式肉骨茶湯底顏色較深,用上十多種香料煲3至4小時,並跟隨古法加入多種食材,飲完覺得好暖胃//我們只有兩個人,肉骨茶之中選了一字骨最鍾意食啖啖肉配料非常豐富有腐竹、豆卜、冬菇,放心湯底真係唔算油,最值得好評嘅地方係,一字排肉味真係幾出,而且肉質完全冇黐牙,食完都唔使用牙籤✔️一開始直接飲湯都覺得好正,飲到中段,落咗少少蒜蓉和辣椒,感覺又好唔同,味道再濃味一點,都係咁好味甲必丹咖哩炸豬扒$86自從有次食lunch嘅時候試過,呢個一定要encore,炸豬扒份量十足,鍾意香口嘢唔會後悔,炸粉相對比較薄,加埋佢哋即制薄餅蘸上咖喱,包你夠飽,而且薄餅好香脆,滿意飲品選擇,除咗美祿恐龍之外,差唔多次次都會揀,最重要係夠香濃,美祿粉落得好豪,仲有幾粒美祿波波另外朋友點咗斑蘭特飲,味道唔會死甜,

我哋食得比較夜,等到啲人走晒先可以影到環境相
///

我們只有兩個人,肉骨茶之中選了一字骨
最鍾意食啖啖肉

甲必丹咖哩炸豬扒$86

另外朋友點咗斑蘭特飲,味道唔會死甜,奶香和斑蘭很夾,食完香口嘢再適合,最鍾意佢個底粒粒西米,好似食緊甜品

(QR code點餐 幾方便)
—————————————————

TOSS 蘇媽.蘇媽 (沙田)

—————————————————

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #hkinfluence #食好西 #香港美食 #hkiger #蘇媽蘇媽
___
  • 椰汁班蘭冰
  • 美祿恐龍
  • 甲必丹咖哩炸豬扒
2024-03-18 316 views
幾個月無黎新城市廣場用餐,閒日黎到,大部分地肆都不用排隊,響地下嗰層走一圈之後,揀左TOSS 蘇媽.蘇媽。店員原本安排入內面用餐,但望落去有點迫,所以揀咗坐近門口既卡位。馬拉沙嗲串燒($98)特別牛,羊,雞各2,唔係好分到牛同羊,差唔多一樣味。正常水平,無咩驚喜。椰香咖喱叻沙($86)湯底好濃郁,好足料,有豆角、豆卜、芽菜,魷魚圈、蝦仁、螄蚶(有點腥味)、魚肉卷,惹味得黎,有輕微辣味。檳城炒棵條($118)有點似乾牛河偏甜口味,牛肉換左蠟腸、雞蛋、芽菜、椰菜等等既配料,另有一番風味。椰汁斑蘭冰 ($48)~濃厚的椰香味,有陣斑蘭既清香,帶出清甜的口感。桔仔薄何梳打($48)~傳統的氣泡飲料,有桔仔既酸甜配幾片薄荷,非常清新。

馬拉沙嗲串燒($98)

椰香咖喱叻沙($86)

檳城炒棵條($118)

椰汁斑蘭冰 ($48)~
濃厚的椰香味,有陣斑蘭既清香,帶出清甜的口感。

桔仔薄何梳打($48)~
傳統的氣泡飲料,有桔仔既酸甜配幾片薄荷,非常清新。

檳城炒棵條

椰香咖喱叻沙

馬拉沙嗲串燒

椰汁斑蘭冰+桔仔薄何梳打

2024-03-13
$220 (Dinner)
檳城炒棵條
椰香咖喱叻沙
馬拉沙嗲串燒
椰汁斑蘭冰+桔仔薄何梳打
2024-03-18 115 views
話說岩岩閃左轉布吉 係會有少少掛住泰菜🤣咁就食下好耐都冇食過既蘇媽蘇媽🤣.🔸椰香咖央多士 $48🔸呢個甜品係最快到🤣我地就放到最後先食😗所以係個包冇咁脆🥲🥲.🔹桔仔薄荷梳打 $48🔹第一啖飲落去好酸😗個胃即刻開左😌不過配返濃味野就平衡返🥲.🔸高佬麵配炸豬扒 $83 🔸個高佬麵原來係公仔麵(?)有d迷💭食落去好油膩🥲不過炸豬排🥩都接受到的🥲🥲.🔹燒豬頸肉 $92🔹豬🐽頸肉都juicy🥲好彩有呢樣😉😉.
話說岩岩閃左轉布吉 係會有少少掛住泰菜🤣
不過炸豬排🥩都接受到的🥲🥲
🔹燒豬頸肉 $92🔹
豬🐽頸肉都juicy🥲
好彩有呢樣😉😉
🤎店裡內外都以拱門設計為主😼簡單而美觀😌內在環境光猛企理✨餐牌以經典馬來西亞菜為主😋叻沙、肉骨茶、老鼠粉等等🤤特色又好味🍖一字骨香氣四溢既肉骨茶,湯底滿滿藥材香而且味道濃郁,一字骨大大條啖啖肉,配料豐富 有豆卜、枝竹、冬菇,全部都好入味🍝檳城炒棵條棵條加入蝦仁、臘腸等配料炒香,份量足料,二人食用黎講夠曬,食落咸香適中,棵條口感唔錯帶點煙韌🥥椰汁班蘭冰甜度剛好,椰汁味幾香,班蘭味都出,飲落仲有粒粒西米,整體唔錯🦖美祿暴龍美祿加雲呢拿雪糕再撒上美祿粉,味道香濃,雪糕更令成杯飲品加分,邪惡美味

🍖一字骨

🍝檳城炒棵條

🥥椰汁班蘭冰

🦖美祿暴龍
  • 一字骨
  • 椰汁班蘭冰
2024-03-15 108 views
馬拉菜係我同朋友都幾鍾意食嘅亞洲菜之一,今日同佢去左新城市行完街見到有蘇馬,一致通過要試吓😌好彩平日夜晚雖然都full但咁岩唔使排隊😁❤️皇帝骨肉骨茶見佢限量20份未賣晒梗係要嗌!😆雖說二至三人份量,但‘不’出嚟好似都有六七碗😂湯底幾重藥材甜味👍配料有豆卜,枝竹,冬菇,杞子同皇帝骨~索湯嘅配料而個湯又好飲既話點都唔會輸😂皇帝骨肥瘦參半,完全唔會韌~⭐️特製辣椒板麵佢嘅樣貌似河粉,但食落既麵質比較似油麵,主要係靠醬油同肉碎撈勻調味~旁邊嘅魚乾同蝦米等等都係好脆口👍❤️美祿恐龍係我好鍾意就算飲到最後啲冰溶晒都唔會變淡味嘅飲品😋 推薦鍾意飲甜嘢嘅人一定要試🫶🏻#沙田美食 #蘇馬蘇馬 #香港沙田 #新城市廣場 #香港馬拉菜 #馬拉菜推介 #喇沙推介 #馬來肉骨茶 #肉骨茶推介 #一字骨肉骨茶 #美祿恐龍 #美祿飲品 #milo #咖央多士
好彩平日夜晚雖然都full但咁岩唔使排隊😁

❤️皇帝骨肉骨茶

見佢限量20份未賣晒梗係要嗌!😆
雖說二至三人份量,但‘不’出嚟好似都有六七碗😂
湯底幾重藥材甜味👍
配料有豆卜,枝竹,冬菇,杞子同皇帝骨~
索湯嘅配料而個湯又好飲既話點都唔會輸😂

皇帝骨肥瘦參半,完全唔會韌~

⭐️特製辣椒板麵

旁邊嘅魚乾同蝦米等等都係好脆口👍

❤️美祿恐龍

係我好鍾意就算飲到最後啲冰溶晒都唔會變淡味嘅飲品😋
推薦鍾意飲甜嘢嘅人一定要試🫶🏻

2024-03-12
$208 (Dinner)
  • 皇帝骨肉骨茶
  • 美祿恐龍