2024-03-14 163 views
平時食開其他分店,原來沙田都新開咗,又試試新分店桔仔薄荷梳打(凍)青桔仔梳打水味道酸甜,開胃解渴,青桔仔加上薄荷嘅配搭更清爽!非常推薦鐘意酸酸甜甜口味嘅朋友仔美祿暴龍(凍)朋友揀咗超罪惡飲品「美祿暴龍」,再加一球雲呢拿雪糕,味道更香甜一字骨肉骨茶混合中藥,香料同肉排熬製而成嘅濃湯,湯底顏色比較濃比較深,而且藥材香味都好濃郁,味道甘甜有特色。一份已經足夠一人飲2-3碗,份量夠大,有一字骨外,仲有豆卜,枝竹同冬菇等配料。店員會另外附上醬油、碎紅椒和生蒜蓉,加入後增添辛辣香氣,別有風味👍🏼特製辣椒板麵板麵配料豐富,中間有一隻半熟蛋,另有肉碎、香脆小魚乾、蝦米同炸豬油渣,味道鹹香濃郁,將配料拌勻再加上特製嘅辣椒醬,超級惹味,辣椒醬尾韻勁強,香氣濃郁,加咗辣椒醬後更加畫龍點睛
平時食開其他分店,原來沙田都新開咗,又試試新分店

桔仔薄荷梳打(凍)

美祿暴龍(凍)

• 桔仔薄荷梳打
2024-03-13 147 views
呢間餐廳食飯時間排名長龍!記得BOOK 定位先黎食!咁就可以節省返時間😋招牌砂煲老鼠粉老鼠粉煮得剛剛好,麵條Q彈有嚼勁,裡面還有各種配料和香料,每一口都能感受到層層的風味!推薦之選!蝦米醬炒鮮魷通菜魷魚鮮嫩,通菜爽脆,搭配蝦醬,絕對是下飯的好菜!椰汁班蘭冰用椰汁和斑蘭調製而成,清涼又香甜,一口下去就能感受到椰香和班蘭的風味,底下仲有斑蘭西米!桔仔簿荷梳打桔仔酸酸甜甜,加上簿荷清爽,梳打又不會太甜!

招牌砂煲老鼠粉

蝦米醬炒鮮魷通菜
魷魚鮮嫩,通菜爽脆,搭配蝦醬,絕對是下飯的好菜!

椰汁班蘭冰
桔仔簿荷梳打
桔仔酸酸甜甜,加上簿荷清爽,梳打又不會太甜!
2024-03-08
Type of Meal
Dinner
  • 椰汁班蘭冰
2024-03-11 98 views
蘇媽蘇媽而家開咗幾間分店,淨係試過始祖店深水埗分店,今日嚟到沙田,見好耐冇食過又好想飲肉骨茶,就一於坐低食少少嘢。沙田店同深水埗嘅分別就係時尚好多,而且啲座位都好闊落坐得舒服,深水埗就走傳統馬來西亞路線。食馬來西亞嘢一定要點肉骨茶,叫咗個細雜錦,肉嘅份量有好多,一字骨🦴豬腳灣、五花肉都有🐖而且仲有豬肚、冬菇、腐皮,材料好豐富,隱隱約約飲到藥材味好香,好潤喉唔會好刺激,同埋真係好大碗,兩三個人分享都可以。另外叫咗招牌砂煲老鼠粉,佢嘅配料都好特別,有魚乾仔、豬油渣、肉碎、蝦米、香蔥、蛋,上菜時都有個火熱砂煲,我哋可以撈勻啲材料,覺得夠熱就可以熄火。老鼠粉即係銀針粉,味道好濃郁好惹味,加埋咁多材料,口感十分豐富,都幾推薦!難得嚟到都要叫返杯特飲,我哋要咗椰汁斑蘭冰,虎咬獅,虎咬獅比較特別都係第一次聽,原來係美祿加白咖啡,甜甜地有少少似香濃朱古力咁。🔸招牌砂煲老鼠粉🔸細雜錦肉骨茶配油炸鬼🔸椰汁斑蘭冰🔸虎咬獅📍#TOSS蘇媽蘇媽 (#沙田美食)沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓107號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟🔖 #吃是真愛_

🔸招牌砂煲老鼠粉
🔸細雜錦肉骨茶配油炸鬼
🔸椰汁斑蘭冰
🔸虎咬獅

📍#TOSS蘇媽蘇媽 (#沙田美食)
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓107號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖 #吃是真愛_沙田
  • 招牌砂煲老鼠粉
2024-03-08 168 views
很久沒有吃馬來西亞的食物了,於是星期六一於到新城市廣場的 #toss蘇媽蘇媽 感受一下,可惜失望而回,而且有感和其他分店的水準差很遠 這間店入到去都係掃QR code落單,點了拉茶,檳城炒粿條,細雜錦嘅肉骨茶落單之後,拉茶很快就到了,味道尚算可以,不過after Taste有茶苦澀味 等了25分鐘,檳城炒粿條終於來了,也是失望的一道,粿條不香而且略油,撈一撈沒火喉地上碟了,碟底還有汁未收,蝦肉爽口30分鐘的時候問了侍應,細雜錦嘅肉骨茶是否漏了單,職員說並沒有,因為我哋點的是細雜錦嘅肉骨茶,人哋點嘅係一字排,所以會耐啲,佢哋話已經很關注我哋個肉骨茶。。。再過差不多15分鐘我哋諗住走了,肉骨茶終於都嚟,侍應說不好意思,並說廚房今日比較混亂,明白嘅。。。但睇睇肉骨茶個樣。。。個湯非常油 ,係有一層好厚,而且帶點肥膏嘅油喺個面度,喺馬來西亞從來冇見過,呢個應該係港式style。。。而且每一件肉都好肥,除咗腐竹同冬菇之外,其他。。。都因為太肥而食唔到。。。所以,還是算了吧👽

這間店入到去都係掃QR code落單,點了拉茶,
檳城炒粿條,細雜錦嘅肉骨茶

2024-03-05 110 views
成個新年去咗旅行, -返香港第二日就即刻返工, 都唔得閒同朋友拜年, 今日難得朋友尊登過黎探我, 順便一齊食晚飯.我地都冇特別諗食啲咩好, 沿途經過d 間, 我朋友話想試吓, 因之前佢食開深水埗咗間, 想試吓d 間係唔係-様咁好食, 食完話水準一樣唔錯.蒜香青龍菜: 好特別, 新鮮, 第一次食, 推介招牌砂煲老鼠粉: 非常惹味, 必叫, 食唔停, 超快ko 曬, 平時自己又唔識整海南鴛鴦燒麪包: 個麪包燒得剛剛好, 即整,脆口椰汁班蘭水: 唔算好甜, 椰汁味香

蒜香青龍菜: 好特別, 新鮮, 第一次食, 推介

海南鴛鴦燒麪包: 個麪包燒得剛剛好, 即整,脆口

椰汁班蘭水: 唔算好甜, 椰汁味香

2024-02-28
Type of Meal
Dinner
2024-03-04 118 views
好耐冇食蘇媽蘇媽,人氣仍舊。叫左必食既肉骨茶,入面係配左一字骨,有成4舊,每舊都大大件,好多肉,而且係好入味又軟淋。肉湯入面既藥材味道都突出,好好飲。仲有 豆卜,腐竹等等,都係好吸湯汁。另外叫左魚仔醬炒蘿蔔糕,食落醬料鹹香。蘿蔔糕係煎到外皮勁脆口,有D焦邊,好香口。咬入去就軟糯,整體感覺都好好食。而且大大份,食完都好飽。野飲叫左椰汁班蘭冰,椰汁味突出,又唔會太甜。而我就叫左美祿恐龍,次次黎呢到都必點,濃郁既美祿再加埋D可可脆穀物,飲得又食得。

2024-03-04 70 views
要諗食肉骨茶,一定係諗起蘇媽蘇媽先。新城市間蘇媽蘇媽,都開左一段時間,長期都好多人。肉骨茶一定必叫,佢嘅招牌細雜錦,有豬手、豬肚同豬肉,啲湯夠哂濃,藥材味濃再配埋油炸鬼,真係一絕!不過呢間就無添飲另一道必試嘅就係佢嘅高佬麵,用上甜豉油同細身麵,搭配香脆嘅炸雞球,酥脆香口。唔少得嘅馬來西亞拉茶,蘇媽好貼心,有少甜同走甜俾大家揀,岩哂要健康的香港人。美祿暴龍🦖邪惡推介,凍美祿同雲呢拿雪糕嘅組合,一啖難忘!

2024-03-03 82 views
好耐無食馬拉野啦,今日專程去沙田食呢間餐廳😍餐廳裝修非常有特色,好似去左馬拉咁🦦1️⃣🍲皇帝骨肉骨茶($208)天氣咁凍緊係要食番個肉骨茶暖下身😆好鐘意呢個味道!食得落左好多中藥材料。最欣賞係個肉排!份量非常多,都有成6舊左右,食到好飽😆唔夠飽既朋友仔可以再加飯!2️⃣🍲檳城炒棵條($118)色香味俱全既一碟😋個味道係少少甜豉油味,再加埋有蠟腸、雞蛋、芽菜等等既配料,食落更加豐富😛同埋佢哋將芭蕉葉放左係底~整到成碟更加香👍🏻3️⃣🍞椰香咖央多士($48)每次食親馬拉菜都係必食👍🏻香脆既多士配埋厚厚既牛油同咖央醬~係味覺既享受😎4️⃣🥤似水榴槤($62)一望落去已經岩晒我呢個榴槤控🤣佢係有榴槤蓉,蔗糖同水調成嘅,一聞已經好大陣榴槤味👍🏻飲落有少少甜,係我鐘意既味道!5️⃣🥤椰汁班蘭冰($48)😆好綠既一杯飲品!班蘭味好突出!而且唔似係加咗香精嗰啲味道👍🏻仲要佢有啲西米喺個底度,有得飲有得食😛

1️⃣🍲皇帝骨肉骨茶($208)

2️⃣🍲檳城炒棵條($118)

3️⃣🍞椰香咖央多士($48)

4️⃣🥤似水榴槤($62)

5️⃣🥤椰汁班蘭冰($48)
2024-03-01 95 views
今日好想食肉骨茶,係沙田新城市中心見到有蘇媽.蘇媽分店,諗都無諗就走入去食。今日晚飯時間去到,好彩唔係太多人,唔駛等位。雖然餐廳內既客人都好多,但環境唔會太嘈,感覺都舒服。對於有選擇困難症既我,見到肉骨茶都有幾款選擇,攪到我唔係好識選,所以選左個小雜錦食,料都好多,夠晒食。肉骨茶小雜錦 $168肉骨茶味濃,小雜錦內樣樣配料都有,滿足想食唔同野既我,肉骨茶飲落停唔到口,配埋白飯更出色👍桔仔薄荷梳打$48起初都擔心凍飲會太甜,但夜晚又唔想飲拉茶,所以就試下呢個。飲過後發現唔太甜,有桔仔味,有驚喜
肉骨茶小雜錦 $168
桔仔薄荷梳打$48
2024-03-01 203 views
沙田新城市呢間 "蘇媽蘇媽" 開左一段時間,依然仲係長期滿座,今日中午專登早D去排隊搵位! 餐廳裝修得色彩繽紛 加入了馬賽克設計 充滿了馬拉南洋異國風情!中午時間有3個Lunch Set,主食跟飲品,亦可另加$ + 小食配搭!Lunch Set A ⭐怡保手撕雞湯河粉 配料有蝦仁,雞絲,魚片頭,芽菜、韭菜、白芝麻,夠哂豐富! 湯底清甜不油膩,河粉口感滑溜溜,好鐘意個魚片頭夠哂厚身又爽口彈牙!Lunch Set C⭐招牌砂煲老鼠粉 原個砂煲熱住甘上,上台後要先炒勻佢,好正既焦香味夠哂獲氣!配料有魚干、豬油渣、肉碎、雞蛋、蝦米、炸蒜、炸蔥,口感豐富又惹味! 老鼠粉有D似我地廣東既銀針粉,口感QQ嫩嫩的好彈牙! 炒得好好食!餐飲⭐馬來西亞拉茶(熱/凍) 比起港式奶茶甜一點,所以不需要再加糖,入口順滑口感醇厚,拉茶面的泡沫細緻,功架十足,口感好好!

Lunch Set A
⭐怡保手撕雞湯河粉

Lunch Set C
⭐招牌砂煲老鼠粉

原個砂煲熱住甘上,上台後要先炒勻佢,好正既焦香味夠哂獲氣!

餐飲
⭐馬來西亞拉茶(熱/凍)

2024-03-01 70 views
放飯時間食咩好呢~近排食湯飯食得多,今日想食啲濃味啲嘅嘢,諗下馬來西亞菜或者泰式菜嗰啲都唔錯。之前已經嚟過覺得唔錯,所以就決定過嚟食。今次叫咗個檳城福建蝦麵,十分足料。有3舊大大舊嘅五花腩,3隻蝦同埋豆卜魚片等等,講真如果我自己食真係一碗已經捧住個肚走,好彩有男朋友幫手分擔下🤣🤣🤣🤣。另外叫咗個夾必丹咖哩雞球飯,佢個雞球係炸嘅,但係好好食,炸得香脆之餘,入面舊雞肉好嫩好juicy~ 而啲咖哩汁嘅味道都好得意,有少少酸,有椰香味,亦都有辣味,啲汁攞嚟撈飯一流!!另外仲叫咗2杯嘢飲,椰汁班蘭冰同似水榴槤,兩杯嘅味道都好香好濃。班蘭冰會有西米喺入面,另成杯飲品無咁單調。對於我哋咧啲班蘭同榴槤愛好者嚟講真係幸福感滿滿

• 椰汁班蘭冰
  • 檳城福建蝦麵
2024-02-29 71 views
一段時間冇食蘇媽, 終於等到佢地出左Lunch Set, 有$79, $89, $129 既Lunch Set,想食肉骨茶既我毫不猶豫揀左Lunch Set C $129-招牌肉骨茶(一字骨)碗湯好濃, 飲落夠藥材味, 有杞子, 豆卜, 冬菇同一字骨,一字骨有3大舊, 每一舊都好大又軟腍。好在同朋友一齊食,自己一個食會飽到食唔完。呢個餐仲跟左碟菜, 營養均衡。-福建炒蝦麵 (伊麵)蝦麵裡面有蝦同魷魚,睇落平平無奇,點知調味驚喜, 炒得好食。-特飲+$11-美祿暴龍朋友就係衝住佢既雪糕先叫, 呢一杯係好難唔好飲, 只係食完再肉真係飽到上喉嚨。-虎咬獅 (美祿+白咖啡)本身以為會好甜, 但係飲落甜度係岩岩好, 加左美祿冇左白咖啡既死甜, 多左豐厚既口感。-成間舖既裝修充滿中式風格, 顏色鮮艷, 座位都好寬闊。
想食肉骨茶既我毫不猶豫揀左Lunch Set C $129

招牌肉骨茶(一字骨)
一字骨有3大舊, 每一舊都好大又軟腍。
好在同朋友一齊食,自己一個食會飽到食唔完。
呢個餐仲跟左碟菜, 營養均衡。

福建炒蝦麵 (伊麵)
蝦麵裡面有蝦同魷魚,
睇落平平無奇,點知調味驚喜, 炒得好食。

特飲+$11-
美祿暴龍
虎咬獅 (美祿+白咖啡)

成間舖既裝修充滿中式風格, 顏色鮮艷, 座位都好寬闊。
  • 一字骨肉骨茶
如果大家係為咗蘇媽無限添飲肉骨茶而嚟嘅話,可以慳返!因為呢間分店係冇嘅!連油炸鬼都要另外叫十萬個失望真心講,佢嘅食物唔係出色,價格一啲都唔平,相信好多人都係為咗添飲而嚟但呢間分店係冇嘅,完全不解做唔到同樣policy就唔好開分店!加上冇接呼,連杯水都唔俾你要問,茶餐廳都好過佢公平講,肉骨茶嘅味道係幾好嘅,起碼算係香港食得到比較接近馬來西亞嘅味道其他食物質素就真係一般般,唔難食嘅只係唔出色我只可以話係一間好唔大器好孤寒,但又要做到好似高檔嘢咁嘅餐廳大家唔好中伏,如果為咗蘇媽嘅添飲,要去旺角店
連油炸鬼都要另外叫
十萬個失望
但呢間分店係冇嘅,完全不解
做唔到同樣policy就唔好開分店!
加上冇接呼,連杯水都唔俾你要問,茶餐廳都好過佢
其他食物質素就真係一般般,唔難食嘅只係唔出色
大家唔好中伏,如果為咗蘇媽嘅添飲,要去旺角店
2024-02-25 85 views
蘇媽咁出名,一定有佢嘅原因,今日我終於知道個原因就係來自碗肉骨茶,呢度既肉骨茶永遠都係熱辣辣,阿姐一倒出來,全部都係煙入落口有豐富嘅藥材、豉油嘅香味,味道都係獨一無二嘅一字骨基本上係必點名物,一大支骨有瘦肉、有黐住骨嘅位置,又林,加上獨一無二嘅醬汁同埋等等嘅調味料,完全係非筆墨,能形容嘅享受蝦米醬炒鮮魷通菜 夠大碟,而且蝦米醬好香,食咗咁多肉加番碟茶都幾好似水榴槤,第一次飲榴槤嘅嘢飲,味道都幾搞笑,而且仲有少少榴槤肉,好真實嘅感覺 美祿暴龍 🦖有球雪糕,再加埋無限嘅美祿粉,如何抗拒?
入落口有豐富嘅藥材、豉油嘅香味,味道都係獨一無二嘅

美祿暴龍 🦖有球雪糕,再加埋無限嘅美祿粉,如何抗拒?
近排朋友話想食馬來西亞野,我就同咗佢一齊去新城市嘅蘇媽蘇媽。以前都有食過幾次,次次都覺得好好食,所以先推介同朋友一齊食。 檳城福建蝦麵 ($83)麵條煮得啱啱好,彈牙有嚼勁。配上新鮮的蝦仁和豐富的福建醬汁,每一口都散發出濃郁的海鮮風味。 辣死你嗎 配炸雞球 ($86)聽到名大家可能嚇一嚇以為好辣,但其實絕對唔係,佢哋嘅辣醬係分開上,大家可以自行調節辣度。而且佢哋嘅辣醬係啱啱好,作為一個唔係好食辣嘅人都覺得好好食,搭配椰漿飯更加美味。椰漿飯的香氣和炸雞球的口感完美融合,令人回味無窮。 恐龍下蛋 ($48)呢款飲品係由美祿波波、咖啡和雲呢拿雪糕組成的,味道奇特而獨特。美祿波波帶來了清新的果味,咖啡的苦澀與雲呢拿雪糕的甜蜜相互融合,形成一種獨特的口感和味道。 三色拉茶 ($42)呢個係馬來西亞非常受歡迎的飲品之一。呢種茶由茶葉、牛奶和糖混合而成,呈現出三種不同顏色的層次感。茶的香氣和牛奶的滑順口感相得益彰,真係一試難忘。

檳城福建蝦麵 ($83)

辣死你嗎 配炸雞球 ($86)

恐龍下蛋 ($48)

三色拉茶 ($42)