2021-07-18 657 views
一直聽講米之連推介呢一間102樓嘅天龍軒,除咗景靚之外 食物都非常之高質🤩 今日生日就同家姐同媽咪一齊試吓餐廳嘅裝修華麗端莊🤩飽覽香港維港景色🥰 淨係環境已經加晒分服務非常之周到,令到整餐飯都感覺到受重視鍋貼大蝦多士 爽口彈牙嘅蝦肉配上香脆嘅多士,口感味道豐富脆皮燒三層肉外皮燒得非常之香脆,肥瘦均勻,明顯見到三層唔同嘅肉蜜汁西班牙黑豚肉叉燒傳說中最好食嘅叉燒,我哋前一晚已經預訂咗, 果然冇失望🤩 西班牙黑豚肉叉燒,肉質軟林,非常入味

餐廳嘅裝修華麗端莊🤩
飽覽香港維港景色🥰 淨係環境已經加晒分

服務非常之周到,令到整餐飯都感覺到受重視

鍋貼大蝦多士

爽口彈牙嘅蝦肉配上香脆嘅多士,口感味道豐富

脆皮燒三層肉

外皮燒得非常之香脆,肥瘦均勻,明顯見到三層唔同嘅肉

蜜汁西班牙黑豚肉叉燒

今天我和家人終於來到期待而久的米芝蓮二星中菜廳~「天龍軒」飲茶了,兩星期前預訂時希望安排窗邊的位置,沒想到我們最後竟然有幸坐到窗邊,而且今天更天公造美,可以觀賞一望無際的大海和天空,我們一邊飲茶一邊看風景,簡直是視覺與味覺的極致享受今次我們分別點了一系列餐廳的招牌菜色,包括蝦多士、黑豚肉叉燒、吉品鮑魚酥、炸蟹蓋和龍鳳燒賣等,當中大部份的味道都簡直堪稱一絕,果然是名副其實的米芝蓮二星餐廳No.1【窩邊大蝦多士】$156由於蝦多士是即叫即炸,所以外皮十分香脆可口,油而不膩,而內裡的質感則十分爽嫩彈牙,鮮美多汁,細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的蝦汁更立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的鮮蝦氣息,口感細膩而延綿,讓人陶醉其中,難以忘懷No.2【蜜燒西班牙黑豚肉叉燒】$400叉燒需要一天前預訂,今次我們四人預留了一份叉燒,總共有八件可惜的是,雖然叉燒的醬汁十分香甜可口,甜香四溢,但是肉質卻不夠柔軟嫩滑和軟綿綿,其實我上次品嚐「嘉麟樓」的叉燒亦同樣有這個問題,我發現自己竟然喜愛街市 $40的叉燒質素,多過酒店 $400的叉燒味道No.3【中東吉品鮑魚酥】$168/位鮑魚的質感煙煙韌韌,每一口都很有嚼勁

蝦多士&黑豚肉叉燒&魚子鳳眼餃
No.1【窩邊大蝦多士】$156

No.2【蜜燒西班牙黑豚肉叉燒】$400
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
叉燒需要一天前預訂,今次我們四人預留了一份叉燒,總共有八件

No.3【中東吉品鮑魚酥】$168/位
中東吉品鮑魚酥
鮑魚的質感煙煙韌韌,每一口都很有嚼勁,同時旁邊的鮑魚芡汁亦十分出色,充滿著濃濃的鮑魚香氣,香飄十里,滋味非常,最後再配上柔軟嫩滑,香甜美味的雞粒,味道立即更上一層樓,簡直完美得無懈可擊,美味得讓人久久縈繞

中東吉品鮑魚酥
另外撻底的質感相當酥脆香口,外脆內軟,而且口感亦一點也不油膩,個人認為這間餐廳的鮑魚酥無論是味道抑或賣相都比半島的「嘉麟樓」和樓下一層的「波士廳 101」更為出色和精緻,非常值得推介給大家

No.4【炸釀鮮蟹蓋】$298
炸釀鮮蟹蓋
雖然這是一份炸蟹蓋,但是口感卻油而不膩,一刀切下去之後,便看見了大量一梳梳的蟹肉,當中並沒有夾雜了任何洋蔥,全部都是真材實料,比起上次「波士廳 101」的芝士焗蟹蓋更為驚艷和美味

炸釀鮮蟹蓋
當我細嚼慢嚥的時候,鮮甜無比的蟹汁便立即傾巢而出,在唇齒間留下一絲絲濃郁的蟹肉氣息,鮮甜可口,芳香四溢,口感豐富而飽滿,美味得讓人吮指回味,鳳髓龍肝

No.5【三文魚子蟹腿鳳眼餃】$160/四件
三文魚子蟹腿鳳眼餃
三文魚子的色澤看起來非常晶瑩剔透,顆粒飽滿,而且更嚐不到任何魚腥味,最後配上豐腴肥美,清甜可口的蟹肉餃,味道立即變得堪稱一絕,讓人口舌生香,回味無窮

No.5【龍鳳燒賣】$130
龍鳳燒賣
傳統的燒賣多數採用蟹籽作為點綴,不過這間餐廳的招牌菜~龍鳳燒賣,竟然是帶子燒賣和香茜鮮蝦燒賣,而鮮蝦燒賣上只有香茜,並沒有任何蟹籽/魚子

龍鳳燒賣
雖然鮮蝦燒賣上有香茜,但是我卻連一絲香茜味都嚐不到,不過鮮蝦的肉質非常脆嫩彈牙,質嫩爽口,每一口都充滿著淡淡蝦肉的鮮甜味,至於帶子的肉質亦十分嫩滑可口,鮮美多汁,其味無窮,珍饈美味

No.6【雪山叉燒包】$118
雪山叉燒包
由於叉燒包是即叫即製,所以包皮十分外脆內軟,軟綿香糯,而內裡的叉燒粒則嫩滑可口,咸甜交織,雖然它整體的味道並沒有其他點心這麼獨特,但是卻非常適合用來填飽肚子

No.7【壽包和美點雙輝】免費贈送
壽包和美點雙輝
由於今次飲茶我帶了老人家,所以最後的飯後甜品便點了壽包了,同時酒店亦送了兩份甜品,分別是曲奇和椰絲糯米糍,而且職員亦非常貼心加上生日牌和蠟燭,為這頓午餐畫上一個完美的句號

壽包和美點雙輝
壽包的質感十分鬆軟可口,而內裡的蓮蓉餡料則清甜可口,甜香四溢,至於曲奇亦酥脆香口,美中不足的是糯米糍的味道稍後甜膩了一點,大家淺嚐即可,另外提提大家壽包和叉燒一樣都是需要提前一天預訂

No.8【水仙】$48
水仙
雖然我們點了水仙,但是泡出來的茶水卻非常深色,無論是賣相抑或味道都比較像香片多一些,幸好味道並不算特別苦澀,另外餐廳是用茶包,而不是茶葉

水仙
價錢方面,蝦多士 $156,黑豚肉叉燒 $400,鮑魚酥 $168/位,炸蟹蓋 $298,鳳眼餃 $160,龍鳳燒賣 $130,雪山叉燒包 $118,餐廳設有加一服務費,最後四人總共 $2657.6

總結來說,這間中菜廳大部份點心都色香味俱全,我和家人都吃得津津有味,不亦樂乎,個人認為它的食物質素比起「嘉麟樓」和「波士廳 101」更為出色和驚艷,簡直是「此味只應天上有,人間難得幾回尋」,是我目前最喜愛的中菜餐廳
2021-07-01
$665 (Lunch)
蝦多士&黑豚肉叉燒&魚子鳳眼餃
壽包和美點雙輝
Throwback 前一排同老公慶祝生日,安排左去Ritz-Carlton入面嘅天龍軒嚟個early dinner多謝老公呢年既努力同悉心照顧。不過估唔到早到有驚喜—— 就係可以睇埋日落🌄啦!身處係102樓望出去睇住風雲變色到日落黃昏🌆然後再到萬家燈火盛開,邊睇住個咁靚嘅景邊食飯原來都係一種享受嚟😎我哋一開始先開咗兩壺茶。美味子一向鍾意飲普洱,所以就叫咗一唔150年普洱試吓,飲落去好滑,唔會黏住喉嚨,又冇乜苦澀味,茶香濃郁,係有啲料到嘅😌窩貼大蝦多士 — 我哋先叫左碟小吃,出奇地好味,多士面個層炸粉好薄,入面嘅蝦肉仍然保持滑嫩juicy, yummy 😋黑毛豬叉燒 — 皇牌菜,必試!👍🏻呢道被譽為全香港最好食嘅叉燒,想食嘅朋友記得要預早一日訂。美味子我哋兩個人食,預訂嘅時候按建議訂半份(四件),初頭都驚唔夠食,食左之後發覺原來真係夠,因為啲义燒既味道係非常濃郁,食得太多反而會覺得太溜,兩件就啱啱好適中。竹笙黑松露片 — 唔係幾記得exactly 道菜名但就記得呢道清清地嘅菜味道唔錯,黑松露奬食得多但黑松露片就比較小見,聞係好香,食落去個味就冇醬咁濃郁不過配落竹笙同菜到係幾襯又唔會搶到陣

蜜燒西班牙黑豚叉燒

竹笙黑松露片 — 唔係幾記得exactly 道菜名但就記得呢道清清地嘅菜味道唔錯,黑松露奬食得多但黑松露片就比較小見,聞係好香,食落去個味就冇醬咁濃郁不過配落竹笙同菜到係幾襯又唔會搶到陣味。
黑椒牛柳

黑椒牛柳 — 呢道菜嚟到黑忟忟咁但係d醬汁係幾好味嘅,即刻令到牛柳味道大大提升,最好配白飯😋
蝦子草菇粒燴海參伊麵

蝦子草菇海參粒燴伊麵 —
尾聲就叫返碟伊麵,面頭灑左浸蝦子一粒粒令口感更有層次,同海參原來都幾match.
杞子蘆薈鮮奶布甸
香芒楊枝甘露

甜品— 雪燕鮮奶布甸&
香芒楊枝甘露 :甜品就冇乜特別驚喜,不過不失,係好味嘅。
生日壽包

同場生日加映— 壽包 🎂
由於老公唔好甜食,所以簡單點個壽包做返個小小慶祝儀式,都好多謝廚師👨‍🍳present 得咁靚。overall 一流環境一流食物,服務態度非常好又細心,每次茶杯飲剩一半就即刻有人上前添茶,好🈵️意,美味子下次會帶埋屋企人嚟食👏🏼😊
蜜燒西班牙黑豚叉燒
  • 黑毛豬叉燒
2021-07-13 9122 views
天龍軒其中一個出名之處,是位於103層高,可高高在上,一覧維港景色因為有預先訂座,所以可以坐在窗旁的座位,但其實其景觀並沒有過人之處, 不外如是, 沒有讓人有不斷打卡的衝動, 可能其景觀是望向九龍吧。而今次主要是為了叉燒才慕名而來, 所以先來說一下她們的名物- 「蜜燒西班牙黑豚肉叉燒」$200(半份—4件)。果然天龍軒的叉燒 不負所望, 是非常高水準的叉燒, 是我吃過多間出色叉燒,數一數二之列內。她們的叉燒肉質軟腍,有肉汁, 外面燒得焦香,有微微蜜糖味而不會蓋過叉燒的豬肉味。 近乎完美,起碼合我口味。 如果要必要講改進的空間, 就是肉質有點太淋, 如果可以硬回一點,那更有口感,更美味。介紹過她的名物「叉燒」後, 以下都是以她們上菜次序介紹。1) 琥珀合桃不少中式酒店中菜廳也會以此作為餐前小食。她的味道正常, 糖漿剛好包裹合桃,甜度適中, 也不黏牙;沒有果仁的油膱味, 也沒有合桃的苦澀味。 雖然是油炸,但也不覺太油膩。由於我們除了點了點心, 也點了些小炒,而酒店也有貼心地先上點心, 後上小炒, 最後才是飯類和甜品。2)鮮蟹肉沙律卷 $118外皮炸得太硬, 一點也不酥脆,也不像是剛剛炸起,

蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
 外面燒得焦香,有微微蜜糖味而不會蓋過叉燒的豬肉味。
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒

介紹過她的名物「叉燒」後, 以下都是以她們上菜次序介紹。

1) 琥珀合桃

2)鮮蟹肉沙律卷 $118
鮮蟹肉沙律卷
外皮炸得太硬, 一點也不酥脆,也不像是剛剛炸起, 有點兒涼了的感覺。
至中間近乎中空, 蟹肉絲少得可憐, 咬下去很空虛的感覺。面的沙律醬也沒有特別。
鮮蟹肉沙律卷

3)中東吉品鮑魚酥 $168
中東吉品鮑魚酥
這個是特別點來跟其他2間酒店作比較的, 但的確她做得比較差。
撻皮雖然是呈金黃色,但撻底太酥太油,一碰即散
而雞粒調味太鹹, 但雞粒不嚡,嫩滑。
鮑魚的芡汁不會太多, 剛好包裹住鮑魚,所以不會令撻底濕爛而埳,也顯得光澤亮麗;而鮑魚也燉得爽彈有嚼勁,味濃且肉質厚實。

4)象拔蚌腸粉 $136
象扙蚌腸粉
腸粉皮太厚, 不順滑, 且吃得出有粉味
象拔蚌應該新鮮?也足料,因為每一個腸粉都有包著一件象拔蚌
但象拔蚌處理比較差, 除了吃不到鮮甜味, 口感也很差, 一點也不爽脆, 也不滑。
或者象拔蚌根本不應如此處理
唯一做得對的是, 有配甜醬油。
象扙蚌腸粉

5)椒鹽田雞腿 $156
椒鹽田雞腿
這道菜令我大失所望, 即使不跟「龍景軒」的比較, 她一定是個失分的項目。
首先色澤一點也不金黃,温度也是微温,也像是預製的
而且炸粉太厚與其肉幾乎是1:1的比例,
椒鹽田雞腿

再加上田雞腿肉質又老又嚡,可能火力太大,令田雞腿水份流失,肉質變得乾身
另一方面調味也不足,令整碟菜式極不滋味

6)冬蟲草鮑魚鹿根湯 $428
冬蟲草鮑魚鹿根燉湯
湯頭本身帶點清甜,可能來至鮑魚?而湯中的鮑魚有滑嫩也略有嚼口,

但鹿根方面太淋爛
價值400多元的原因有待商搉

7)魚露露荀炒螺片 $520
魚露露荀炒螺片
只有伴碟的紅青椒粒有魚露鹹香味,露荀及螺片也沒有味道,似是清炒。
而螺片雖新鮮,但炒得太老而變得不爽脆,有點兒像在咬橡筋
整體而言則太油,500多元來說,性價比低到一個點
魚露露荀炒螺片

8)鮑粒荷葉飯 $115
鮑粒荷葉飯

又是鮑魚,但是並沒有驚喜,只有驚訝,因為這碗飯嗅起來,有點酸叔味,雖然同行友人表示嗅不到。但我叫每一口也感受到
鮑粒荷葉飯
但友人表示,蝦清潔得不乾淨;而我也吃不出蝦的鮮味,應是用冰鮮蝦
鮑粒荷葉飯

9)鳳梨酥$80(3件)
是友人整餐最滿意的品項,但並不代表其做得非常好,只是因為比起其他菜餚不是太差。
外形是模擬菠蘿包外形,
鳳梨酥
但同樣是中空的內餡,鳳梨餡不足,
而酥皮也過於鬆化,沒有牛油香氣
勝只勝在她有真鳳梨顆粒作餡。
其他則是酒店附送的甜點,不過不失,不試沒損失。

最後又來評一評其服務水平,整體而言是不差的。但也是沒比較沒傷害,如果跟四季酒店的天龍軒相比,其服務水準真的是不能相提並論。
「天龍軒」她沒有為客人提供到殷勤貼心的服務,也沒有給客人賓至如歸的感覺。雖然她們提供的服務比文 華酒店的「文華廳」,算是周到, 因為人手充足,但欠人性化,令顧客的感覺並不舒服。只是會有人不斷服務你,但感覺是冷冰冰的。再加上有一兩位的待應不專業的服務,令其觀感再大大扣分。其中一位制服污穢不堪,看到有很多污垢在其制服西裝上。而另一位則目無表情,又為客人講解/解說不足,連在上餐牌時,說一下餐牌一本餐牌是點心,另一本是小炒也沒有說明(我聽到隔離待應在為客人遞上餐牌時,都有講解一下)。而在上菜時,如果也是這位目無表情的待應上菜,他不會為客人講解菜式的特別之處或即便略略介紹菜式名稱也沒有。所以在員工培訓方面仍需大大改善。
Other Info. : 本打算給予劣評,因性價比其低,而且服務也不太令人滿意。但看在平均而言不太差,且叉燒也挽回一些分數。 但還是勸勉是吃還是選擇「龍景軒」,無論在服務,食物品質和環境都比她好上百倍,但價位也差不多,絕對可值回票價
2021-07-10
$1200 (Lunch)
蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
A constant go-to place for yum cha in HK. We had to made a booking almost a month ago to secure a seat . In weekends , there are two slots to pick from , highly recommend going for the latter session to avoid being hurried to finish the meal. 😌Started with a salmon roe dumpling , basically the freshest seafood dumpling you could get in any place in HK . And the salmon roe really highlight the entire dish 🥰Another easily missed out but must try item would be the 腐竹卷. The inner part of it is wrapp

Another easily missed out but must try item would be the 腐竹卷. The inner part of it is wrapped with crap meat , whereas the soup base is filled with the freshness of chicken soup. Totally a must-get item !

We wouldn’t want to miss out the 雪山叉燒包either . The bun is baked to a crispy cover whereas the inner texture is soft.

We also ordered a few more dim sum like siu mai and Chueng fun . All were so great and freshly made out of the kitchen .

Ending the whole meal with an amazing crab meat fried rice.

I would say the service wasn’t as good as before . But not a single dish was disappointing !
2021-06-17 1861 views
十分喜歡這裡環境,開揚,景色優美,令人心曠神怡,暫且忘憂😃😃言歸正傳….1. 服務👍👍👍👍👍侍應細心有禮,每次都不會令人失望!2. 食物👍👍👍👍👍a. 荔枝紅茶 - 荔枝嘅香味令人精神為之一振,消滯解膩,沖了幾泡茶之後,仍然能夠保持茶味!b. 魚子蟹肉餃 - 魚子脹卜卜,鹹鮮!蟹肉鮮味,皮薄煙韌。 驚喜,喜歡這配搭。c. 蟹肉蓮藕餅 - 䊢皮簿,夠火喉,脆口。 忌廉汁蟹肉配上蓮藕片再加上脆脆的外皮,口感層次豐富,比焗釀蟹蓋更好吃!d. 鮑魚酥 - 高水準之作,必食之選,每次都會點🤭🤭e. 花雕蛋白蒸蟹鉗 - 另一必食之選,也是每次都會點🤭🤭 花雕清香,蛋白嫩滑,蟹鉗濃濃鮮味,啖啖肉,絕對能夠保持水準,正! f. 乳豬脆件 - 即叫即燒,脆卜卜嘅豬皮夾著一片包加上底層陣陣燒烤味嘅香嫩豬肉,真係好好味,不得不讚師傅嘅刀工! 每一件都是工工整整,四四方方😬😬g. 美點雙輝 - 曲奇餅加紅豆糯米糍,好食!整體用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

言歸正傳….

1. 服務👍👍👍👍👍
侍應細心有禮,每次都不會令人失望!

2. 食物👍👍👍👍👍
d. 鮑魚酥 - 高水準之作,必食之選,每次都會點🤭🤭
g. 美點雙輝 - 曲奇餅加紅豆糯米糍,好食!

整體用餐體驗 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食境🤣😄
食境🤣😄
今日係平平無奇嘅一日 心思思想食中菜 但因為好小係香港食中菜 上網見到有好多各式各樣嘅中菜餐廳 所以真係花多眼亂 啱啱好上社交平台發現有朋友試左呢間中菜 我見到啲相同環境幾正👍🏼 所以打算去試試佢 所以就打電話去book咗個(天龍軒鮑魚美酒宴)環境相當之舒服 剛好被安排坐窗邊 可以飽覽海景 另外空間感足夠 所以除口罩都唔怕雖然菜單中的叉燒並非signature 的蜜燒西班牙黑豚肉叉燒,呢個係桂花蜜汁叉燒,但已經好食到飛起!XO醬花膠蘿蔔糕就普通。另外點的窩貼大蝦多士,係推介菜式,脆而不油,多士鬆脆,蝦既彈又爽,食得出蝦好新鮮!豬腱紅棗燉白玉瑤柱甫,個湯主要都係瑤柱味,白玉好食鮑魚好腍軟入味,但無乜驚喜最出色就係呢個琥珀核桃 好味😋下次一定返食

豬腱紅棗燉白玉瑤柱甫,個湯主要都係瑤柱味,白玉好食

鮑魚好腍軟入味,但無乜驚喜

最出色就係呢個琥珀核桃 好味😋下次一定返食

2021-06-12 1582 views
weekend 黎飲茶, 要一個月之前book. 仲要分兩個時段, 一點三黎到要響lobby 等到一點半先可以入去坐...是日空氣質素奇差。望出去一篇白濛濛。冇景。座位一如預料闊落兼舒服,有櫈仔專擺嘢。叉燒:要24小時前預訂。幾大碟。切得好大舊。肉質淋而不爛(之前卅二公館嘅叉燒肉太爛). 唔肥唔會太油. 不過個人唔係特別鐘意咁淋嘅叉燒,加上偏甜,可能有個飯會好味啲。蝦多士:幾好。炸得好靚,真金黃色。蝦膠多得黎唔會死實。唔會太油。酸甜汁杰度同甜度都剛好。蟹蓋:非常好味。蟹肉多唔在講,蟹味濃。醬剛好,唔會太杰。一睇以為旁邊嘅係炸蟹腳肉,原來係天婦羅酸薑!估唔到炸酸薑又幾得意。金壕煎糯米:唔明食緊乜。糯米量好少,感覺似食隻炸腐皮蠔多啲。龍鳳燒賣:食完發覺豬肉燒賣襯蝦係有佢嘅原因的,襯帶子真係冇鮮味。佢豬肉唔香呢個失望。斑球魚肉燒賣:呢個好正。斑球做真係好味好多🤣 彈牙魚味夠。呢個如果點埋参拾士多個芫茜豉油應該會勁好味。送嘅曲奇及糯米糍:曲奇得個甜字,唔算鬆唔算脆咁。糯米糍OK, 餡嘅醬香唔太甜,煙韌度剛好,細細粒啱食。總結:埋單每人五百蚊。唔係樣樣好味。唔值。但要食嘅可試:叉燒,蟹蓋,班球魚

總結:埋單每人五百蚊。唔係樣樣好味。唔值。但要食嘅可試:叉燒,蟹蓋,班球魚肉燒賣。

蝦多士
蝦多士
斑球燒賣及龍鳳燒賣
蟹蓋
2021-06-07 1029 views
今日終於去試全球最高嘅中餐廳....都有少少期待......餐廳裝修格局;整體外觀設計;絕對值兩星;但好可惜;僅限於止!食飯之前同我;老爸先去洗手間;發現咁嘅級數嘅酒店;洗手間竟然係冇人serve! 我老爸行動不便;張餐椅極之重;我又要扶住佢;又要拉開張凳;起碼都花咗一分鐘竟然冇一個waiter過嚟幫手! 直到我哋屋企人過嚟!上星期喺嘉麟樓;同一情況;我哋未行到埋張枱;已經有侍應幫忙拉開張凳!半島即係半島👍👍跟住坐低,我哋叫咗鐵觀音....雖然唔係佢叫佢啲特別貴價嘅茶,但啲鐵觀音淡而無味😓真係同嘉麟樓又有一段距離!之前我哋訂咗佢「最出名」嘅叉燒;咁我哋都叫咗啲點心同埋個蟹蓋....講真碟叉燒真係同之前有位朋友所講一樣;絕對係用蜜糖浸過嘅豬肉!完全感覺唔到叉燒個「燒」個部份去咗邊度!其他啲點心都中規中矩;完全冇任何驚喜!碟XO醬蘿蔔糕極失望,完全食唔到蘿蔔糕裏面有有乜嘢!只係表面加咗啲XO醬蟹蓋都OK;但係食得好麻煩,一定會整污糟隻手!咁嘅級素嘅餐廳;點解唔學下明閣將隻蟹蓋包好;唔會整污糟隻手?整體來講;純粹真係位置;裝修景觀係值兩星;食物質素真係好一般般!

半島即係半島👍👍

其他啲點心都中規中矩;完全冇任何驚喜!

XO醬蘿蔔糕
蝦餃
2021-06-04 1342 views
今日借媽媽生日的藉口,試試有全世界最高中菜廳之稱,位於ICC 102樓的天龍軒。話說我已經早左兩三個星期打電話去BOOK都BOOK唔到窗口位,所以坐唔到最靚GE VIEW。不過話哂米芝蓮級數餐廳 環境服務都算一流。可惜的是餐廳服務員人數明數不足,見到D服務員走來走去,又要奉茶、落單、幫手上菜,變相好多枱客要等。我地就係坐低左差不多半個鐘先落到單,見到早少少入席的客已經開始食緊。所以建議大家上網睇定佢個餐牌,一坐低就點餐,免卻等候時間。等到中途都幸好有奉茶,重好細心有個蠟燭坐熱茶壺。先黎炸蝦多士(6件)多士薄脆,炸蝦口感豐富彈牙。脆皮燒三層肉有d驚喜,因為一共有成9件!皮脆而沒有一層肥膏反而是整塊也可以入口即融。來到今餐最重要的蜜燒西班牙黑豚肉叉燒這份需要在訂位時已經要預訂的名菜果然名不虛傳,一試難忘。黑豚豬軟熟、蜜汁味度濃厚。蝦餃皮薄,鮮蝦彈牙。荷葉飯顆粒分明甜品本來預訂了壽包但幸運的遇上酒店週年 午餐每人已送壽包所以可以借花祝佛。最後我們每人還點了一客酥皮蛋撻呢!

今日借媽媽生日的藉口,
試試有全世界最高中菜廳之稱,
位於ICC 102樓的天龍軒。

茶 (普洱)

茶(每位)
話說我已經早左兩三個星期打電話去BOOK
都BOOK唔到窗口位,所以坐唔到最靚GE VIEW。
不過話哂米芝蓮級數餐廳 環境服務都算一流。
可惜的是餐廳服務員人數明數不足,
見到D服務員走來走去,又要奉茶、落單、幫手上菜,
變相好多枱客要等。
我地就係坐低左差不多半個鐘先落到單,
見到早少少入席的客已經開始食緊。
所以建議大家上網睇定佢個餐牌,
一坐低就點餐,免卻等候時間。
等到中途都幸好有奉茶,
重好細心有個蠟燭坐熱茶壺。

窩貼大蝦多士(6件)
先黎炸蝦多士(6件)
多士薄脆,炸蝦口感豐富彈牙。
脆皮燒三層肉
脆皮燒三層肉有d驚喜,
因為一共有成9件!
皮脆而沒有一層肥膏
反而是整塊也可以入口即融。
來到今餐最重要的蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
這份需要在訂位時已經要預訂的名菜
果然名不虛傳,一試難忘。
黑豚豬軟熟、蜜汁味度濃厚。

荀尖鮮蝦餃
蝦餃皮薄,鮮蝦彈牙。
鮑粒荷葉飯(每位)

荷葉飯顆粒分明
蛋撻、壽包
甜品本來預訂了壽包
但幸運的遇上酒店週年 午餐每人已送壽包
所以可以借花祝佛。
最後我們每人還點了一客酥皮蛋撻呢!

2021-05-16
茶 (普洱)
窩貼大蝦多士(6件)
荀尖鮮蝦餃
2021-05-31 1051 views
上年父親節帶了爸爸到Ritz-Carlton 酒店Staycation,既然一場來到,就帶兩老去全球位處最高的中菜廳 - 天龍軒。天龍軒位於ICC 102樓,為米記二星中菜廳。坐在落地玻璃旁,看到維港海景是基本野,今日的是晚飯,日落景色為晚餐帶來不少氣氛。在高處看香港,令我有所頓悟。我平時的辛勞,對這座城市有什麼影響呢?先來一個口罩袋前菜蜜燒西班牙黑豚肉叉燒天龍軒的叉燒是肥瘦均勻,光看圖都可以留意到。而雜誌說天龍軒的叉燒是帶有果香,原因是選用的豬肉是放養,自小食橡果長大。這個我是食到的,對於有果香味的肉,覺得十分新鮮。脆皮燒三層肉三層肉十分的骰,一小份燒肉切成九粒骰仔。份量雖小,但燒肉的大小令人可以一口就食到皮脆、油香和肉味。而餐廳揀選的都是最均勻的位置,從相中可見那九粒燒肉的皮油肉是差不多厚度。芝士焗銀鱈魚鱈魚好食的,不過用芝士就不太夾。原個椰皇花膠燉雞椰味足夠,但花膠和雞味就不太突出,也算好飲的。翡翠黃金蝦球夠香夠咸,十分好食,只是份量太少。松露翡翠竹笙卷味道差不多,加了松露貴了,所以可以不點。蛋白松子海鮮炒飯炒得好食,走高檔大路線的餐廳炒飯都是信心之選,不太油夠乾身,飯又夠鬆散,

先來一個口罩袋

前菜

芝士焗銀鱈魚
鱈魚好食的,不過用芝士就不太夾。

原個椰皇花膠燉雞
椰味足夠,但花膠和雞味就不太突出,也算好飲的。

翡翠黃金蝦球
夠香夠咸,十分好食,只是份量太少。

松露翡翠竹笙卷
味道差不多,加了松露貴了,所以可以不點。

蛋白松子海鮮炒飯
炒得好食,走高檔大路線的餐廳炒飯都是信心之選,不太油夠乾身,飯又夠鬆散,料份料差不多。

雪燕桂圓糕
好好味,桂圓糕的甜度適中,食落有材料又不像藥材舖的味道,是值得一叫的甜品

父親節馬仔(贈品)
蜜絲薩琪瑪

前往廁所的例牌打卡位

因為有Staycation的關係,所以有八折。不過總數都要接近$4000,個人覺得有事情慶祝是值得一試。
2020-06-16
$1000 (Dinner)
Celebration
Father's Day
  • 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
  • 脆皮燒三層肉
2021-05-06 1698 views
我地又來啦今次決定食新野🤭入正題叉燒包 脆皮 包又薄 多料 多士 my 飛佛 番躂 之選魚子好好味 大大粒 ( 唔記得咩名)連偶蟹肉餅 我個人覺得食左好流, 唔太推介。 可能煎炸野關係 ( 唔計蝦多士壓軸 鮑魚伴飯2 淡飯 差唔多2百蚊味道偏濃, 如果有得俾我 加白飯就好啦, 絕對可以食幾碗 食乾淨隻碟 有落左金蓮華火腿的感覺 。 鮑魚當然好味 竹筍唔錯,又脆又清甜最後是我期待的送甜品因為10 周年,食 壽包。有驚喜, 因為唔係 蓮蓉,是 有煉奶做的芯。 職員有講咩做, 但我冇記性唔記得左總結下: 今日2個人食左 7xx主要試新野,等大家試吓。 今日都有window 坐,不過天色較暗,冇特別影。我終於記得買佢地合桃 啦。 好好食 第日用來 送 禮都唔錯 不過我自己 嘆左先
我地又來啦
今次決定食新野🤭
入正題

叉燒包
脆皮 包又薄 多料

多士 my 飛佛 番躂 之選

魚子好好味 大大粒 ( 唔記得咩名)

連偶蟹肉餅

壓軸 鮑魚伴飯
2 淡飯 差唔多2百蚊

最後是我期待的送甜品
因為10 周年,食 壽包。

總結下:
今日2個人食左 7xx

《補祝生日有人請食飯系列》⭐️⭐️ 入口甜到入心既椰皇花膠燉雞Double-boiled 🐔 chicken soup with yellow croaker fish maw 🥠in baby coconut 🥥 以雞湯為基調,熬煮兩小時後去油,再加入椰子水同燉一小時,湯味清甜但不見一絲油膩。湯中加入了黃花魚花膠,更加滋潤。蜜燒西班牙黑豚肉叉燒OUT OF THIS WORLD🤤 Tin Lung Heen’s succulent barbecued Iberian pork cha siu with honey 🐽 🍯 曾在網上被稱為全港最好味的天龍軒叉燒🧐一頭豬只有兩條的豬肩,只能做兩份叉燒。同梅頭位相比既話,實在各有千秋,難分高下。
《補祝生日有人請食飯系列》⭐️⭐️

入口甜到入心既椰皇花膠燉雞

椰皇花膠燉雞
Type of Meal
Lunch
  • 原個椰皇花膠燉雞
  • 琥珀合桃
2021-05-01 2387 views
滿心歡喜咁四日前就打電話預訂咗蜜燒黑豚肉叉燒,因為見寫到明要至少一日前留定。點知去佢個侍應話我哋太遲訂,我話我至少都兩、三日前訂架喎,佢仲要答返我見係寫住當日日子咁低級嘅錯誤都可以發生,十分失望!其實佢直接同我講,唔好意思咁啱賣晒我可能仲冇咁嬲!其他食品都冇傳聞中咁驚為天人,有啲仲偏油同咸咁嘅價錢性價比麻麻地,都係為名號同景觀嘅。公道地說,環境確實不錯,窗口位景觀一流,同埋每樣菜色都係熱上,食得出即叫即造。我本身被安排到中間嘅枱,當窗口位客人走左執好枱之後,waiter都有主動offer窗口位俾我哋,同埋都會主動幫客人斟茶/加水,呢樣又做得唔錯。最後送咗甜品作為結尾,分別係曲奇同埋紫薯糯米糍。

其他食品都冇傳聞中咁驚為天人,有啲仲偏油同咸
咁嘅價錢性價比麻麻地,都係為名號同景觀嘅。
海茸豆瓣銀芽炒豆乾

炒蟶子皇

鮑粒荷葉飯

最後送咗甜品作為結尾,分別係曲奇同埋紫薯糯米糍。
2021-04-29
$1000 (Dinner)
  • 炸釀蟹蓋
今年生日就相約了另一位都是二月生日的寶寶,一齊去一間靚靚餐廳慶祝❤️🥳所以就去左位於係香港麗思卡爾頓酒店裡面的天龍軒,是全球最高的米芝蓮二星中菜廳😎好彩book到個窗口位置係可以望海,勁開心即刻加分😍裡面環境好舒服空間感十足,而餐廳職員既服務態度亦十分好🙆🏻‍♀️仲有一個去天龍軒必定要打卡既長廊~-🎈琥珀合桃 這個小食是餐廳免費提供的,個人覺得幾好味好脆口~-🎈蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份) $188天龍軒的招牌菜黑毛豬叉燒被譽為全香港最好味既叉燒,因為要預訂關係所以基本上在訂座時職員便會幫忙預留~今次叫左半份有四件的,其實兩個人黎講都真係好夠了可以留肚試多啲野嘛🤣😝以價錢來說是有點貴價的,但個人覺得都值得一試雖然未算好驚艷🤩一入口好軟稔,每一塊都好有厚度吃起來口感十足!不過個人覺得蜜汁偏甜了一點,而且如果能做到燶邊會更欣賞~-🎈窩貼大蝦多士 $142新鮮炸出來的所以好香脆而且彈牙,配上甜酸醬吃挺不錯,會令人有想再吃的感覺👍🏻😚-🎈脆皮燒三層肉 $132這個不是太有驚喜,味道正常吧不過都可以吃得出是三層~-🎈翡翠松子素肉蒸包 $115印象中味道是可以的哈哈~因好少食呢種點心所以感覺又幾特別

🎈琥珀合桃
琥珀合桃

這個小食是餐廳免費提供的,個人覺得幾好味好脆口~
🎈蜜燒西班牙黑豚肉叉燒 (半份) $188

🎈窩貼大蝦多士 $142

🎈脆皮燒三層肉 $132

脆皮燒三層肉

這個不是太有驚喜,味道正常吧不過都可以吃得出是三層~
🎈翡翠松子素肉蒸包 $115
翡翠松子素肉蒸包

印象中味道是可以的哈哈~因好少食呢種點心所以感覺又幾特別🤣
🎈甜品

因為慶祝生日所以仲叫左兩個壽包🥰同埋餐廳仲送左糯米糍同曲奇~整體都好滿意了🥳
❣️整體來講職員好細心好nice留意住一啲小細節☺️而環境亦好適合同朋友一齊慢慢坐係度傾下計😌
🔸天龍軒
📍尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC) 香港麗思卡爾頓酒店102樓
2021-02-20
$340 (Lunch)
Celebration
Birthday