去到西貢 係出名餐廳食海鮮 就預咗貴🤔只要唔係太離譜 咁都ok😂最推薦: 👉🏻時椒炒聖子炒得好香 聖子肉質好正😍😍👉🏻鹽焗奄仔蟹好多膏🥰🥰🥰好正 隻隻質素都d唔同嘅 我食個隻好彩係juicy d 濕潤d 其他雖然都多膏 但就會有d乾 不過都好味😎😎👉🏻墨魚餅勁彈牙!仲要炸😍😍🥰🥰必食👉🏻椒鹽鮑魚我本身麻麻鮑魚 但佢調味調得好惹味 鮑魚又好彈牙😍 不過如果可以再濃味d就好 有d淡味🤣麻麻:👉🏻扇貝粉絲無乜味 無乜蒜香 基本上係乾食粉絲咁 所以我食咗一啖 無在食🤦🏻‍♀️👉🏻龍蝦伊面其實無乜芝士味 太少汁 食到一半 剩低嘅面係完全乾 又係乾食🤦🏻‍♀️👉🏻豆腐 正常 同出面酒樓一樣 炸得幾好😂👉🏻火腿娃娃菜湯幾甜 菜煮得啱啱好👍🏻👉🏻魚正常 幾鮮甜送甜品:桂花糕 益力多味糕 同西柚味嘅糕 都好重魚膠粉Overall12個人一齊食 人均775算係咁嘅呢個價 始終要計手工費😂
去到西貢 係出名餐廳食海鮮 就預咗貴🤔

12個人一齊食 人均775
算係咁嘅呢個價 始終要計手工費😂
2022-10-15
2022-10-14 2317 views
今次嚟到西貢避世一日遊,話晒西貢都係一個近海嘅海鮮勝地,緊係要來食返餐豪華嘅海鮮餐啦!朋友介紹咗呢間勝記海鮮比我地,於是嚟試一試!佢個位置係起海鮮大街行到最入面,起小巴站大概行15分鐘左右勝記樓高三層,由於我地人數眾多,店家安排左三樓全層給我們享用,有麻雀枱可供任玩酒糟粉絲蒸帆立貝帆立貝好大粒好新鮮,爽滑彈牙,配埋少少酒香嘅粉絲好鮮甜!好好食😋金不換炒蟶子師傅落咗好多豉椒去炒,炒到好香,聖子好大條好肥美好新鮮,正😄椒鹽鮮鮑魚呢個椒鹽鮑魚好有驚喜!!師傅係用椒鹽去焗,焗到個鮑魚外層咬落去好脆,外脆內軟!呢個口感都係第一次食到!食到入面好彈牙好有爽口!比清蒸好食一百倍!清蒸沙巴龍躉沙巴魚肉肉質肥美,最啱清蒸嚟食,蒸後魚肉更鮮甜!原汁原味!令人食指大動😋芝士龍蝦伊麵芝士味好濃郁,滲透晒落去隻龍蝦入面,龍蝦都好大隻好多肉龍蝦肉,配埋個鮮龍蝦湯汁伴伊麵,簡直美味到極點!企鵝燒春雞呢個燒春雞廚師用咗好多茶葉去薰燒,令到個雞皮好香脆好多汁,雞肉嫩滑,真係幾好食😋送飯一流!

佢個位置係起海鮮大街行到最入面,起小巴站大概行15分鐘左右

2022-09-09
  • 金不換蟶子皇
2022-10-04 711 views
不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳一只椒鹽鮑魚,一碟芝士龍蝦伊面,加茶錢。埋單HK$1000+。欺負新客戶。千祈唔好幫襯!不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳不誠實餐廳

2022-10-02 605 views
試了一個四人餐,菜的份量除了龍蝦、青菜其他的都比較迷你,不過可以理解的,四人套餐嘛,一人一塊,但是真的太敗好感了,店家居然用冷凍品充之,現在香港都沒外地遊客了,哪個香港人吃不出來呢?搵人笨=砸自己招牌
試了一個四人餐,菜的份量除了龍蝦、青菜其他的都比較迷你,不過可以理解的,四人套餐嘛,一人一塊,但是[自家製酒糟粉絲蒸帆立貝]真的太敗好感了,店家居然用冷凍品充之,現在香港都沒外地遊客了,哪個香港人吃不出來呢?搵人笨=砸自己招牌

墨魚餅

• 椒鹽鮑魚
  • 椒鹽瀨尿蝦
2022-09-18 675 views
睇左OpenRice食評,滿懷期望黎食個午餐。侍應招呼好好,手腳好快安排入座。點左個hkd2998 四人海鮮餐。炸墨魚餅,無乜鮮味;聖子,有4份,但其實係得兩隻,分左4份🙄;帶子,係連殼上,但竟然帶子係急凍帶子。椒鹽鮑魚,咸蛋辣椒炒瀨尿蝦,芝士龍蝦都唔錯。最後有碟白菜。加埋茶芥,加埋一,成hkd3400落樓。哩個價錢期望真材實料,但個價錢同食物質素/分量唔多對稱,好失望囉。最後要讚揚侍應們,好禮貌,亦很殷勤。
2022-09-18
$850 (Lunch)
2022-09-09 667 views
兩個人又想食多啲款式就叫咗佢哋嘅二人餐每樣嘢都好好食非常之新鮮我仲加咗個咕嚕肉食到捧住個肚走😋不過咕嚕肉我就覺得有少少貴囉$168得幾舊不過其實係真係好好食嘅又香又脆又林不過份量就少啲
2022-07-12 3221 views
今日老闆生日,請我哋食海鮮。今次到訪嘅餐廳係米芝蓮推介嘅海鮮餐廳,餐廳位於西貢,坐在海旁露天地方,陽光普照,看着海,有特色。白灼中蝦這中蝦大大隻,蝦肉結實爽彈,不用沾豉油也味道鮮美。青瓜沙律雖然這青瓜沙律10分普通,但醬料味道唔錯,沙律菜10分新鮮。椒鹽土魷這炸魷魚炸得香脆,炸皮又脆又香,有着椒鹽風味,而且魷魚口感軟滑,一點也不油膩。粉絲帶子這帶子實在太細粒了!雖然帶子鮮味,但粉絲太多,醬汁太少,帶一點蒜蓉風味,粉絲有少少乾身。灼菜心這灼菜心是正常水平,白灼風味,菜心唔太老,亦無渣,灼得剛剛好。蝦仁叉燒炒飯炒飯材料十足,啖啖肉,不但有爽口的鮮蝦,又有香口的叉燒,還有香蔥,飯粒粒粒分明,幾有鑊氣,還不錯吧。蒸石斑這石斑份量十足,蒸煮的時候剛好,魚肉剛剛離骨,口感嫩滑,加上鮮甜的豉油和蔥絲,好吃。中式肉排這肉排完全無骨,啖啖肉,加上中式醬汁,味道香濃,黏黏的,好下飯。這一天的海鮮餐真豐富,更可和十多年沒見的舊同事再聚,真是難得的小確幸。

白灼中蝦

這中蝦大大隻,蝦肉結實爽彈,不用沾豉油也味道鮮美。

青瓜沙律

2022-07-09
Type of Meal
Lunch
2022-07-11 1443 views
入西貢梗係要食海鮮,食海鮮我首選勝記。睇曬成本menu,好多都無寫價錢,係海鮮價。上次嚟食過佢個二人餐,一於再食。1)白灼海中蝦:新鮮嘅蝦,白灼係最好嘅品嚐方法。啲蝦好鮮甜彈牙,配埋少少辣嘅辣椒豉油,唔鹹得嚟又食得出鮮甜味,正!2)脆皮滑金磚:脆皮一啲都唔油膩,稍嫌厚咗少少🤏豆腐好滑3)自家製酒糟粉絲蒸帆立貝:食唔出個粉絲有咩特別,不過佢無灒啲油落去,所以比較清而且唔膩。帆立貝經細心處理過,無咗裙邊、腸、同埋好硬嘅嗰舊肉,非常好👍🏻4)椒鹽鮮鮑魚:味好唔鹹,鮑魚亦都係新鮮嘅,亦都唔算細隻👍🏻不過如果佢地再洗乾淨啲隻鮑魚就更好。5)金不換炒蟶子皇:蟶子唔老,好嫩而且有鑊氣!好鮮甜,連啲配料(洋蔥同青椒)都好好味。6)芝士波士頓龍蝦配伊麵:我勁中意食芝士伊麵,呢個配搭真係好好!龍蝦比上次嚟食再大隻啲,呢道菜性價比高,伊麵索曬啲汁,又入味又彈牙🤤🤤🤤7)上湯浸時蔬:清湯浸白菜仔,一人幾條菜已經食完,無咩特別。8)自家製甜品:三舊糕,分別係桂花糕、益力多糕(無食錯的話)同埋柚子糕,三款都無咩特別。店員服務唔係特別殷勤,不過都會幫你換碟、斟水、俾多幾張濕紙巾。之前嚟西貢有試過啲乜記乜記海鮮,同呢

2)脆皮滑金磚:脆皮一啲都唔油膩,稍嫌厚咗少少🤏豆腐好滑

之前嚟西貢有試過啲乜記乜記海鮮,同呢度真係完全無得比。勝記嘅海鮮真係新鮮,煮得真係好食啲。不過二人餐加價都加得幾犀利,早一兩年都係800幾,今日再嚟食就$12xx😵‍💫都真係算幾貴,所以都係呢間嘢無乜客人嘅原因?

不過平得嚟嘥quota 同貴得嚟好食,我傾向揀後者😬
2022-07-10
$600 (Lunch)
  • 金不換蟶子皇
  • 芝士龍蝦伊麵
2022-06-24 1185 views
入西貢staycation,阿女話無理由唔食海鮮呀。。但咁多間點揀呢?上睇吓介紹啦!佢就話揀間坐得舒服嘅。。。所以就揀勝記。由於平日,而且又落雨。。人客唔太多,我地坐低之後就叫咗幾樣海鮮喇。。總括平時去布袋澳食海鮮,同呢到食感覺唔同,我地都係鍾意布袋澳嘅感覺,不過勝記嘅味道都唔錯。
椒鹽瀨尿蝦
椒鹽瀨尿蝦
鼓椒炒蟶子
龍蝦炒米粉底
2022-06-18 1009 views
週末小🐤胃說要去慶祝一下發年終,其實他不吃海鮮,就我吃,我本身想去布袋澳的發記,因為我覺得沒去過,他非要帶我來這家說是米芝蓮推薦,說實話讀書時候大大小小米其林我吃了很多家都不咋地,我們買的海鮮加工,味道還可以,主要是海鮮很新鮮!加工費挺高,海鮮才750,加工費900多
週末小🐤胃說要去慶祝一下發年終,其實他不吃海鮮,就我吃,我本身想去布袋澳的發記,因為我覺得沒去過,他非要帶我來這家說是米芝蓮推薦,說實話讀書時候大大小小米其林我吃了很多家都不咋地[流泪],我們買的海鮮加工,味道還可以,主要是海鮮很新鮮!加工費挺高,海鮮才750,加工費900多
2022-06-06 2966 views
幾個月前, “師姐” 帶我去西貢 “勝記” 食海鮮, 超級好食, 預算冇失控, 一試難忘. “師姐” 交帶落下次可以搵 “經理” 寫菜單.🥢 等了又等, 終於有機會再訪! 今晚8人飯局, 六道海鮮, 一味小食, 菜, 炒飯, 加甜品. 用餐地方屬於餐廳一樓, 分區只有兩張枱, 座位闊落. 💰黃金脆豆腐. 外脆內軟, 持久力強, 表面落咗椒鹽, 微辣, 神級產物!🦑 椒鹽鮮鱿. 魷魚彈牙, 炸粉夠簿, 味道調校不俗.🥰 酒糟粉絲蒸元貝. 元貝啱啱好熟, 十個讚! 酒糟係米, 麥, 高粱釀酒後剩餘嘅酒渣, 略帶甜味. “酒糟版本” 比 “蒜蓉版本” 更保留到元貝嘅鮮味.🐚 金不換炒蟶子. 新鮮爽口, 一流! 今餐至愛之一.🐟 清蒸沙巴龍躉. 約三斤, 魚肉結實嫩滑, 咁大條魚, 都冇 “擦膠” 位置, 大廚實力嘅表現.🥰 椒鹽鮑魚. 椒鹽唔會搶咗鮑魚嘅鮮味, 有咬口, 又唔韌, 掂喎!🦞 芝士龍蝦煎米粉. 龍蝦肉結實彈牙, 呢款煎米粉用咗新竹米粉, 脆口. 芝士俾到米粉足夠味道. 讚!🍚 楊州炒飯. 生菜同叉燒比例啱啱好, 蝦非常新鮮, 夠鑊氣, 正!🥬 上湯浸菜心. 青綠爽甜. 最後嘅

黃金脆豆腐
🦑 椒鹽鮮鱿. 魷魚彈牙, 炸粉夠簿, 味道調校不俗.
椒鹽鮮鱿
酒糟粉絲蒸元貝
🐚 金不換炒蟶子. 新鮮爽口, 一流! 今餐至愛之一.
椒鹽鮑魚
芝士龍蝦煎米粉
楊州炒飯
🥬 上湯浸菜心. 青綠爽甜. 最後嘅浸菜真係睇到一間餐廳嘅誠意.
上湯浸菜心
甜品: 益力多糕. 特別, 好食.
益力多糕
🤗 總結: 神級烹調技術. 金不換, 椒鹽, 芝士味道調校精準, 唔會搶味. 海鮮最緊要啱啱熟, 巨型嘅沙巴龍躉, 柔弱嘅元貝, 全部都冇過火喎! 味道一流! 整體服務到位, 座位闊落, 用餐舒服.

🥰 攻略: 預先搵餐廳經理寫好菜單, 一來可以扮熟客, 二來唔使爆單.
Type of Meal
楊州炒飯
上湯浸菜心
益力多糕
2022-04-19 1318 views
今日去行山之前嚟咗呢間米芝蓮嘅勝記海鮮酒家食海鮮。第一個感覺就係覺得呢一間酒家好傳統,因為嗌海鮮嘅時候係要走落去自己揀嘅。今次試咗椒鹽鮑魚、炒蟶子、脆皮生炒骨同埋脆炸豆腐。個人覺得鮑魚係唔應該用黎椒鹽嘅,因為椒鹽炸左蓋過咗鮑魚嘅鮮味,可能清蒸會好味啲啦。炒蟶子就炒得好出色啊,炒得比出面嘅餐廳爽口入味,正呀!我自己都好鍾意食脆皮生炒骨,覺得佢個皮真係好脆好好味。不過同行嘅團友就覺得冇乜特別囉,我覺得係佢哋唔識野🤣🤣仲有就係脆炸豆腐啦,炸得個皮外脆內軟,個口咁真係好好味呀。又食到脆皮,又食到嫩滑嘅豆腐,正!不過佢嗰啲椒鹽就好似唔係好夠啦,因為個豆腐食落好似冇乜味咁。總括嚟講呢間餐廳係好好味嘅,不過就唔係話特別平,性價比唔算高。

$250 (Lunch)
2022-04-16 1226 views
叫了一個6人餐,復活節假期加假,HKD 2888,另外再加一服務費。第一樣黎既係白灼蝦,普遍都大隻,食得出唔係死蝦。配上辣椒豉油,非常不錯。呢個炸豆腐非常好食,外脆內軟,裡面非常滑。師傅話有6種調味粉,就算教識我地,都會懶得煮,所以唔怕比人抄。有紅酒榨成份,粉絲唔錯,但入面粒「帆立貝」唔掂。我地即場問係咪急凍的,佢地冇承認但都冇否認,淨係話散叫同套餐會唔同,散叫會好食d,有d失望。金不換炒蟶子,唔錯幾入味,個人都係鍾意豉椒炒多啲。芝士澳洲龍蝦配伊麵,佢地話原本係波士頓龍蝦,因為假期所以改用澳洲龍蝦,加了200幾蚊。有冇好食左我就唔識分,不過份量好大,10人食都夠分。椒鹽鮮鮑魚,五星推薦,係咁多樣最好食,得鮮嫩,唔會韌,又特別!沙巴龍躉,不過不失,平時酒家婚宴水準,冇咩特別。菜也是正常水準。炒飯,其實唔錯,不過前面已經食到好飽,所以就唔會好吸引到大家。這個價錢應該是假期西貢中最貴的,不過質素都合格,算係對得起個價錢。服務亦都不錯,叔叔很熱情。環境很大很舒適,有幾層,唔會迫。

白灼海中蝦

第一樣黎既係白灼蝦,普遍都大隻,食得出唔係死蝦。

配上辣椒豉油,非常不錯。

脆皮滑金磚

自家製酒糟粉絲蒸帆立貝

金不換炒蟶子皇

金不換炒蟶子,唔錯幾入味,個人都係鍾意豉椒炒多啲。

芝士澳洲龍蝦配伊麵

清蒸沙巴龍躉

沙巴龍躉,不過不失,平時酒家婚宴水準,冇咩特別。

上湯浸時蔬

菜也是正常水準。

勝記至尊炒飯

2022-04-16
$550 (Lunch)
白灼海中蝦
脆皮滑金磚
金不換炒蟶子皇
芝士澳洲龍蝦配伊麵
勝記至尊炒飯
 這裏的食物是無可挑剔的。 我們兩個大人和2兒童和餐廳的工作人員很熱心的建議我們可以添加到哪一道菜上的2人套餐(扇貝蛤蜊和竹子)以便數量將是合適的。 我們很喜歡這裏的菜單,特別是鮑魚非常美味和它棒極了的麵條到'擦乾'剩餘的醬汁鮑魚。 設置的菜單,那裏沒有單獨的烹飪是要收費的,所以我就坐在後面欣賞米其林美食。 通過西貢以外的海濱長廊和穿過馬路就是一個很不錯的改變香港的大多數遊客看。 餐廳可以通過電子郵件提前預訂的。
好掂喎!話說”諗”咗呢餐西貢海鮮一段時間. 睇完各餐廳嘅食評根本落唔到手. 飯局前一日師姐話佢幫襯開勝記. 仲可以幫我哋安排菜單. 安落晒.睇完張菜單, 真係挑戰我嘅價值觀. 之後再講...餐廳坐得舒服, 烹調技術一流. 海鮮高質. 服務周到. 價錢OK喎 (!)循例參觀下金魚缸. 扮揀下海鮮.第一味: 炸豆腐. 外脆內軟. 椒鹽味啱啱好. 必點.豉椒炒蟶子. 一流嘅豉椒味烹調. 唔會好濕或者杰撻撻. 蟶子夠大隻. 肉質超爽口.椒鹽鮑魚. 椒鹽? 果然大開眼界. 椒鹽俾到味, 但又唔會搶咗鮑魚嘅鮮味. 肉質有嚼口但唔會靭. 超讚!豉油王煎蝦. 中蝦. 都夠大隻. 佢支豉油好掂. 好香好入味. 除咗蝦殼, 蝦肉都沾到豉油味. 椒鹽瀨尿蝦. 我自己應該唔會點. 一係好貴, 一係將貨就價. 講番食物, 椒鹽夠晒味, 瀨尿蝦亦夠份量, 肉質好滑.芝士龍蝦配煎米粉. 好多餐廳都會俾芝士搶哂龍蝦味. 呢度又冇喎. 芝士汁幾簿. 啱啱好. 龍蝦夠肉. 爽口. 神級煎米粉底. 好夾芝士汁. 香脆.咕嚕肉. 出面太多餐廳做咕嚕肉都好出色. 呢味菜相比海鮮遜色. 當然都好好食.勝記至尊炒飯. 好味. 乾身
好掂喎!

睇完張菜單, 真係挑戰我嘅價值觀. 之後再講...

循例參觀下金魚缸. 扮揀下海鮮.

第一味: 炸豆腐. 外脆內軟. 椒鹽味啱啱好. 必點.

勝記至尊炒飯. 好味. 乾身.

上湯浸菜芯. 我仲以為求其一條菜. 菜芯好嫩. 而且入晒上湯味.

甜品特別. 有桂花糕. 柚子糕. 益力多糕.

一路食一路讚. 一路食一路擔心以後食唔番. 再睇埋張單. 當然唔係話好平, 但係Ok喎. 一定會再嚟. 希望到時再食番呢個超水準.