2022-08-31 2040 views
充滿人情味既盛記盆菜&盛記麵家❤️bookmark左好耐既餐廳, 終於可以同d朋友去打邊爐-店舖既位置比較隔涉, 身為沙田友都唔係好知係邊🤣一入門就覺得d裝潢好warm好特別, 周圍都有好多懷舊既玩具同書打邊爐既材料全部份量十足同埋好新鮮❤️💁🏻‍♀️🍴手切鮮肥牛(例) $198係好新鮮既牛肉🐄👍🏻問左d員工, 大份既手切鮮肥牛同例牌既分別, 前者係比較多油脂, 後者就比較瘦, 2個既分量差好少, 但朋友仔都比較中意食偏瘦既牛肉, 所以最後簡左例牌🤣中意食比較肥既肥牛就可以簡番大份🍴中山脆肉鯇片 $65份量比想像中更多, 肉質結實、脆口, 無咩骨👍🏻🤣好啱懶人打邊爐食既魚🍴花雕醉雞件(例) $68好香花雕酒味❤️, 但最好放係d比較清既湯底度煮, 唔係都係會比d湯搶走曬d味🤣🤣

打邊爐既材料全部份量十足同埋好新鮮❤️💁🏻‍♀️
🍴手切鮮肥牛(例) $198

🍴中山脆肉鯇片 $65

🍴花雕醉雞件(例) $68
盛記在香港有一定歷史,早在大吃貨中學時期已到盛記吃火鍋,其裝修佈局混合文青和大排檔風格的小店,日間為茶餐廳及麵店,晚上為火鍋店,用料上盛,又有濃濃的人情味,是大吃貨很喜歡的本地特色食店之一。❤️海底椰紅棗鮮雞湯底❤️海底椰潤肺止咳,紅棗鮮雞亦有滋補養生功效,小廚神和大吃貨喝了一碗又一碗,然後才下料吃火鍋。好喝又養生,一舉數得❤️鮮活蟶子皇❤️一個詞語足夠形容:新鮮!用料有質素!❤️盛記炸腐皮卷(即炸手工響鈴)❤️這邊的響鈴比一般的脆和厚,吃下去有淡淡豆香,喜歡吃豆製品的朋友必定不可以錯過了!❤️脆鯇片❤️大吃貨很愛吃魚,這裡的脆鯇片份量很足夠,味道很鮮又爽口。可惜小廚神不愛吃,最後通通都落到大吃貨的肚子裡了哈哈!❤️美國特大桶蠔❤️每一顆都跟手掌一樣大,吃下去鮮嫩多汁,不是一般貨色。而且海鮮清洗得十分乾淨,完全沒有泥沙。❤️手切本地牛肉❤️本地牛肉肉質非常新鮮,灼一灼就可以享用。那種牛肉的香味在小廚神口中不斷游走,是少有在吃火鍋時可以享用到的高質牛肉❤️雜菜籃❤️當然不少得吃蔬菜,小小一個菜籃中已有數種不同蔬菜,滿足了有選擇困難的食客呢!得知老闆善心滿滿,每逢農曆十六都會免費送贈湯麵給區內老人家。而且這邊雖然是大

❤️海底椰紅棗鮮雞湯底❤️

❤️鮮活蟶子皇❤️
一個詞語足夠形容:新鮮!用料有質素!

❤️盛記炸腐皮卷(即炸手工響鈴)❤️

❤️脆鯇片❤️

❤️美國特大桶蠔❤️

❤️手切本地牛肉❤️

❤️雜菜籃❤️

得知老闆善心滿滿,每逢農曆十六都會免費送贈湯麵給區內老人家。而且這邊雖然是大排檔,沒有華麗的佈置,但用料上盛又用心服務,沒有不回訪的理由,真的是好食又抵食!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

盛記盆菜&盛記麵家
地址:沙田瀝源熟食中心5號舖
港鐵沙田站A3出口,步行約7分鐘
電話:26926611
2022-07-24 1811 views
盛記打邊爐之前嚟親都係晏晝食飯同埋牛腩粉,今日食Farewell飯,就上嚟呢度試吓打邊爐想食海鮮,所以就揀咗個比較清嘅湯底,湯底都比較有肉味,清清地幾好叫咗個象拔蚌,估唔到大排檔叫嘅象拔蚌,都幾高質素,非常新鮮,味道鮮甜, 烚10秒就夾返起即食,非常爽甜,其他配料例如牛肉、魚片、餃子都係非常高質素,非常好食值得一讚嘅係佢嘅響鈴,即叫即炸,放落個邊爐度索湯,簡直一流呢度雖然係大排檔,但係絕對唔會揸流攤,相對一啲大型嘅舖頭,呢度真係好食又抵食幫襯左午市咁耐,第一次食晚市,都覺得自己有啲遲,有感情嘅地方要多啲幫襯,不要等到消失嘅時候先至後悔
盛記打邊爐

其他配料例如牛肉、魚片、餃子都係非常高質素,非常好食

值得一讚嘅係佢嘅響鈴,即叫即炸,放落個邊爐度索湯,簡直一流

2022-07-23 1343 views
一餐你食完非常滿足的火鍋。材料新鮮,份量充足,湯底濃郁,冷氣強勁,夏天打邊爐一流,以後打邊爐,只會想來盛記,食過翻尋味,沙田火鍋之最,第一次覺得俾左的錢,是食番足料嘅食物。正。
2022-07-16
Celebration
Birthday
  • 手切鮮肥牛
  • 炸響鈴
2022-07-22 1595 views
今晚朋友約食飯,因為東鐵綫已經延伸過海,所以朋友建議去沙田瀝源熟食中心一間餐廳「盛記盆菜&盛記麵家」食火鍋,我們一行4人叫咗:1️⃣ 特惠套餐(4-6人) $888*象拔蚌刺身(例)*本地手切鮮肥牛(例)*日本黑豚肉*手打鮮墨魚滑*肥鵝腸*炸魚角 拼 韭菜餃*潮式魚皮餃*爽甜脆鯇魚片*豆腐 拼 粟米🌽*雜錦鮮菇拼盆*海中蝦(4隻)*雜菜2️⃣ 椰子鮮雞鍋 (半隻) $1983️⃣ 牛胸爽 $684️⃣ 豬粉腸 $485️⃣ 盛記炸腐皮卷 (一份) $446️⃣ 鮮魚卜$487️⃣ 手打鮮蝦丸 $758️⃣ 自制蠔仔餃 $589️⃣ 椒醬豉油 (4位 x $18) $72🔟 酸梅湯 $361️⃣1️⃣ 黑麥啤 $381️⃣2️⃣ 白麥啤 $38整體來講:第一次食,果然好介紹;食材非常新鮮,價格尚算合理

1️⃣ 特惠套餐(4-6人) $888

*象拔蚌刺身(例)
象拔蚌刺身(例)

*本地手切鮮肥牛(例)
本地手切鮮肥牛(例)

*日本黑豚肉

*豆腐 拼 粟米🌽
豆腐 拼 粟米

*雜錦鮮菇拼盆
雜錦鮮菇拼盆

*海中蝦(4隻)
海中蝦(4隻)

*雜菜
雜菜

2️⃣ 椰子鮮雞鍋 (半隻) $198
椰子鮮雞鍋 (半隻)
椰子鮮雞鍋 (半隻)

3️⃣ 牛胸爽 $68

🔟 酸梅湯 $36
酸梅湯

1️⃣1️⃣ 黑麥啤 $38
1️⃣2️⃣ 白麥啤 $38

整體來講:第一次食,果然好介紹;食材非常新鮮,價格尚算合理
2022-07-08 1001 views
午膳時間人流唔算好多,好容易搵到位。叫左個午餐梅菜扣肉飯邪惡得黎試到餐廳手勢😂梅菜整到甜甜地,送飯一流👍🏻👍🏻.主角扣肉雖然得三塊,但啖啖肉,最鍾意係佢唔會全肥膏,反而係肥瘦均勻,瘦肉都整到好軟熟同入味,所以食完唔覺得有強烈罪惡感😂🤣凍奶茶正正常常。。.餐廳環境其實好有特色,都坐得好舒服,唔使驚午膳時間會係咁趕你走,或者太多人坐得唔舒服,可以枱之間有適當嘅距離👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻順帶一提,上菜速度好快😂😂😂😂
午膳時間人流唔算好多,好容易搵到位。

叫左個午餐梅菜扣肉飯
邪惡得黎試到餐廳手勢😂
梅菜整到甜甜地,送飯一流👍🏻👍🏻

凍奶茶正正常常。。
順帶一提,上菜速度好快😂😂😂😂
2022-07-08
$52 (Lunch)
2022-06-02 1291 views
好野真係手快有手慢無BOOK左,7點幾去到已經有D料無晒盛記位置好隔涉,唔識路一定搵唔到隻新冠病毒夜晚6點開始特別惡,搞到前排要突然停晚市呢餐久違了既升職飯局,等到頸都長終於有得食呢度既環境佈置全部都好有心思有懷舊,有環保,佈置果個既藝術感同空間感好強,好養眼SU ME MA SAE,掛住望掛住食無影呢度打邊爐好出名,坐無虛席既出名,要食提早一星期BOOK穩陣姐姐好有耐性咁溫馨提示呢樣就黎無果樣就沽清,因為食材新鮮預備,再遲D就叫一樣少一樣!砰砰聲拿拿林落柯打蕃茄豬腳湯底,無得1個鴛鴦鍋同大佬慶祝升職梗係要叫到成枱都係先夠威威豆腐同菜之間有個新既生蠔餃,淡淡蠔味整體鮮肉同海鮮比較出色鮮牛好搶手,食肉獸要留蠔好鮮,好大件海鮮都好乾淨好新鮮即使有D野食好快賣晒,但MENU勝在夠多款式一定叫到野食魚皮好食SUPER巨形響鈴,BOTBOT脆主角出場~象拔蚌刺身 姐姐轉數快,我地未齊人都安排到一半一半分開上姐姐話好高膽固醇,唔建議食但係幾好食環境: 好適合暢所欲言既聚會,每圍都有屏風,影相都唔怕影到隔離左右食物: 服務: 親切感,人情味濃,有講有笑價錢: 平靚正(計埋酒水貴D)
好野真係手快有手慢無
BOOK左,7點幾去到已經有D料無晒
盛記位置好隔涉,唔識路一定搵唔到

隻新冠病毒夜晚6點開始特別惡,搞到前排要突然停晚市
呢餐久違了既升職飯局,等到頸都長終於有得食
呢度既環境佈置全部都好有心思
有懷舊,有環保,佈置果個既藝術感同空間感好強,好養眼

SU ME MA SAE,掛住望掛住食無影

姐姐好有耐性咁溫馨提示呢樣就黎無果樣就沽清,
因為食材新鮮預備,再遲D就叫一樣少一樣!
砰砰聲拿拿林落柯打
蕃茄豬腳湯底,無得1個鴛鴦鍋
同大佬慶祝升職梗係要叫到成枱都係先夠威威
豆腐同菜之間有個新既生蠔餃,淡淡蠔味
整體鮮肉同海鮮比較出色

鮮牛好搶手,食肉獸要留

蠔好鮮,好大件
海鮮都好乾淨好新鮮

即使有D野食好快賣晒,但MENU勝在夠多款式
一定叫到野食

魚皮好食

SUPER巨形響鈴,BOTBOT脆

主角出場~象拔蚌刺身

姐姐轉數快,我地未齊人都安排到一半一半分開上

姐姐話好高膽固醇,唔建議食
但係幾好食

食物:

服務: 親切感,人情味濃,有講有笑
價錢: 平靚正(計埋酒水貴D)
Other Info. : 食材新鮮準備,想加單要預早留定,食晒就無
2022-05-23
  • 海鮮
  • 鮮肉
2022-05-25 873 views
隱藏喺街市入面嘅麵店,竟然有得打邊爐?!入面嘅裝修中非常特別,乾淨企理。呢間散叫嘅火鍋店,既然唔係火鍋放題對於每一樣餸嘅要求自然會高啲。果然每個料都做得比預期好。我叫咗嘅湯底本身有滑雞嘅~ 覺得佢每個餸嘅份量都相當多,絕對對得住價錢。三個人食咗$999(圖中未顯示晒所有食物呀),非常飽,自己覺得呢個份量四個人都食得飽!值得專程來試一試。

2022-05-23 1031 views
💛舖頭名就聽得多,位置其實都唔易發現,不過行到附近就已經聞到好香邊爐味😋唔知因為疫情定原本間隔都係咁,每張枱都自己空間,安全得黎又放心!而食材都好足料,就算散叫但唔會交行貨,而湯底應該都淆左好耐:蕃茄湯比較清而麻辣湯就愈滾愈有味🤤 就算係豉油都係煮過既邊爐豉油,心機野值得一讚!最後就係服務,因為食唔哂要打包走,侍應哥哥好貼心咁提我地怕豆腐會變壞所以唔好拎啦(雖然舊豆腐真係好香豆味),但無辦法聽話既我唯有...下次再黎食過!
  • 韮菜餃
  • 黑豚肉
盛記係一間好特別嘅茶餐廳。老闆係一個好有善心嘅人,定期會免費派飯比長者🧓。另外收銀處成日都會有個婆婆喺度幫手,旁邊有店員告訴婆婆找幾多錢,婆婆就會跟住找錢。試過有一次,得婆婆自己一個,食客都唔會心急,個個都好有秩序咁同婆婆講要找幾多錢。呢度就係一間咁有人情味嘅茶餐廳。另外,呢一度嘅裝修都好得意,喺呢度你會見到好多香港嘅舊物。看似無意,但有意咁拼合在一起,色彩斑斕,眼花撩亂,目不暇給。覺得自己好似置身於老香港嘅博物館👍🏻。我今次叫咗佢嘅公司麵$58以前呢個菜唔喺餐牌度。要熟客先識叫。話明係公司面,就好似公司三文治咁,咩都有-係最強車仔麵。嚟到嘅時候視覺好震撼,因為個碗係平時嘅一倍半大。材料包括有:- 魚蛋、魚片、牛丸、雲吞、蘿蔔、豬紅、豬皮、牛腩等。性價比極高,好味飽肚👍🏻
盛記係一間好特別嘅茶餐廳。
老闆係一個好有善心嘅人,定期會免費派飯比長者🧓。

公司麵

我今次叫咗佢嘅公司麵$58
以前呢個菜唔喺餐牌度。要熟客先識叫。
話明係公司面,就好似公司三文治咁,咩都有-係最強車仔麵。
嚟到嘅時候視覺好震撼,因為個碗係平時嘅一倍半大。
公司麵
位於瀝源邨嘅盛記係區內熱門嘅良心小店💛充滿濃厚人情味🥰老闆B哥超級好人,每逢農曆十六都會免費贈百碗湯麵畀區內嘅公公婆婆👵🏻而且用料新鮮,皇牌特惠套餐亦需要提早預留先可以食到😯♡ 特惠套餐 $888(4-6人)• 象拔蚌刺身⭐️象拔蚌超新鮮,肉質脆嫩爽滑,點少少wasabi、豉油一齊食夠哂鮮甜🤤• 海中蝦超新鮮,淥之前仲郁緊🤣• 本地手切鮮肥牛油脂比較少,肉味濃郁😋食落幾有嚼勁~• 日本黑豚肉⭐️黑豚肉超有驚喜!! 肉質軟腍細嫩,就算唔點豉油,原汁原味都食到黑豚肉嘅鮮甜🥰• 手打鮮墨魚滑• 肥鵝腸鵝腸輕輕放入湯底滾幾下就會自然捲曲,食落爽脆彈牙~• 炸魚角拼韮菜餃• 潮式魚皮餃• 爽甜脆鯇魚片• 雜錦鮮菇拼盆• 豆腐拼粟米♡ 粟米蕃茄豬骨湯 $138如果火鍋料夠新鮮,清清哋湯底就最岩😛豬骨湯真材實料無味精,打邊爐前可以先飲一碗先,超鮮甜~♡ 珊瑚蚌 $118⭐️珊瑚蚌係每次黎盛記必點嘅海鮮之一,爽脆又彈牙🤓♡ 盛記炸腐皮卷 $44⭐️炸腐皮卷係即叫即炸🤩入口非常鬆脆😋又唔會太油~
位於瀝源邨嘅盛記係區內熱門嘅良心小店💛充滿濃厚人情味🥰
而且用料新鮮,皇牌特惠套餐亦需要提早預留先可以食到😯

♡ 特惠套餐 $888(4-6人)

• 象拔蚌刺身⭐️

• 海中蝦
超新鮮,淥之前仲郁緊🤣

• 本地手切鮮肥牛
油脂比較少,肉味濃郁😋食落幾有嚼勁~

• 日本黑豚肉⭐️

• 手打鮮墨魚滑

• 肥鵝腸
鵝腸輕輕放入湯底滾幾下就會自然捲曲,食落爽脆彈牙~

• 炸魚角拼韮菜餃

• 潮式魚皮餃

• 爽甜脆鯇魚片

• 雜錦鮮菇拼盆

• 豆腐拼粟米

♡ 粟米蕃茄豬骨湯 $138
如果火鍋料夠新鮮,清清哋湯底就最岩😛
豬骨湯真材實料無味精,打邊爐前可以先飲一碗先,超鮮甜~

♡ 珊瑚蚌 $118⭐️
珊瑚蚌係每次黎盛記必點嘅海鮮之一,爽脆又彈牙🤓

♡ 盛記炸腐皮卷 $44⭐️
炸腐皮卷係即叫即炸🤩入口非常鬆脆😋又唔會太油~
  • 盛記炸腐皮卷
  • 黑豚肉
食盆菜唔駛酒店級嘅,平民小店都有正嘢。作為沙田地膽已經食過盛記好多次,試晒盆菜、粉麵同午市飯餐後終於的起心肝出post,趕喺新年前幫手宣傳下。佢地嘅午餐真係平靚正,雖然話喺熟食中心,但其實係舖位好大同企理,唔止得露天位,係好多沙田友嘅飯堂。佢地仲向露宿者送上一人盤菜,係有良知又有實力嘅小店,值得支持。
🍽柱侯牛腩鮮蝦雲吞麵 ($48)第一次去嘅時候係星期日,只供應粉麵同蒸餸餐。圖二嘅雙拼係午市食嘅。個人覺得幼麵比粗麵掛湯,而牛腩不愧係招牌,淋得黎柱侯醬又濃,腩汁撈湯好味,不過油左少少。雲吞嘅皮好薄,餡料就只有一隻蝦同少許肉碎,鍾意餡多嘅呢款唔啱你。屋企人話牛雜同魚皮都唔錯。🍽無骨豉油雞 ($48)另一樣盛記名物,無骨啖啖肉,肉質滑嫩,雞髀位固然正,雞胸都唔鞋,雞皮下面又唔會成層肥膏,甜豉油撈飯一流,呢個價錢仲仲包凍飲。🍽梅菜蒸肉餅($43)午市人流多所以餸菜整定嘅,上枱時微暖。肉餅大大碟,仲配烚菜真係抵到爛,肥膏嘅比例啱啱好,口感未算好滑但都係中上質素,不過可能配梅菜所以鹹左啲。🍽盆菜(大盆 $1580)冬至時訂左,大蝦彈牙,髮菜又多,已經無得彈啦,比起其他盆菜,佢嘅汁清甜啲無咁膩,腩

🍽柱侯牛腩鮮蝦雲吞麵 ($48)
柱侯牛腩鮮蝦雲吞麵
🍽無骨豉油雞 ($48)
無骨豉油雞
🍽梅菜蒸肉餅($43)
梅菜蒸肉餅
🍽盆菜(大盆 $1580)
冬至時訂左,大蝦彈牙,髮菜又多,已經無得彈啦,比起其他盆菜,佢嘅汁清甜啲無咁膩,腩肉淋得黎入味,墊底嘅枝竹、豆卜同芋頭索晒汁好正,nancy親戚都話可以翻兜,人少少嘅話可以試2-4人嘅迷你盆。
(食材如下:古法白切雞、明爐大鴨、冬菇、髮菜、蠔豉、西蘭花、茄汁大蝦、鯪魚球、圍村腩肉、門鱔、鹹菜木耳、枝竹、豆卜、蠔汁豬皮、荷香蓮片、清甜蘿蔔、酥炸荔芋、高湯津白、爽滑馬蹄)
盆菜
屋企人打過邊爐都話正,等有返晚市要去試下先得!
柱侯牛腩鮮蝦雲吞麵
無骨豉油雞
梅菜蒸肉餅
盆菜
沙田盛記經常幫助社區有需要既人😊甚至係超過左60年歷史既一間良心老店❤️日頭提供粉麵飯而夜晚就有火鍋同盆菜位置可能有少少難搵位於瀝源邨熟食中心係瀝源邨見到樓梯落一層先搵到店裡面既環境好舒適亦都好乾淨仲有本土藝術畫作同埋書本去做佈置好靚🥰簡直係一間文青麵店呀🍜🍃盆菜非常足料有古法白切雞、鴨、冬菇、髮菜、蠔豉、西蘭花、茄汁大蝦、鯪魚球、腩肉、門鱔、鹹酸菜、木耳、枝竹、豆卜、豬皮、蓮藕、蘿蔔、芋頭、津白同馬蹄😋真係盤滿缽滿呀👍🏻✨個古法白切雞肉質勁滑!!!🐔茄汁大蝦都好入味而且爽口又彈牙🦐馬蹄係爽到咬落去好大聲"索"一聲😆整體成個盆菜既食材都好新鮮好入味😋👍🏻
沙田盛記經常幫助社區有需要既人😊

馬蹄係爽到咬落去好大聲"索"一聲😆
整體成個盆菜既食材都好新鮮好入味😋👍🏻

TakeAway
2021-12-30 1828 views
盛記餐廳出名下午就賣粉麵🍜晚上就晚飯打邊爐🍲裝修有懷舊的感覺,雖然係屋邨入面地方都好大同埋坐得舒適👍🏻打邊爐點少得本地手切鮮肥牛🥩係真正有牛味,味道鮮甜,絕對唔會韌,好正,一定要叫另外,鮮炸響鈴都係每枱都必點,平時街市買既同呢度無得比,第一size已經見到已經好開心,好大個係比較厚身,同埋有豆香浸埋湯底吸哂啲味,好正仲叫咗個鬼馬油炸鬼,係讓咗啲墨魚滑、蝦滑落去,一食係好夾 呢度勝在料靚,夠新鮮,份量多。一定推介多啲人黎幫襯
盛記餐廳出名下午就賣粉麵🍜晚上就晚飯打邊爐🍲
裝修有懷舊的感覺,雖然係屋邨入面地方都好大同埋坐得舒適👍🏻

仲叫咗個鬼馬油炸鬼,係讓咗啲墨魚滑、蝦滑落去,一食係好夾

呢度勝在料靚,夠新鮮,份量多。一定推介多啲人黎幫襯
2021-12-28 1287 views
經常食午餐🤗 晚餐都打過邊爐 🥘一間位於沙田既餐廳 會派飯俾老人家👨‍🦳👩‍🦳👵 餐廳佈滿好多懷舊東西🏷 值得去參觀食野既一間平民餐廳➡️聖誕假食得濟濟地🤪 今次食豉汁蒸黃花魚🐟 最鍾意就係呢種家庭味道 豆豉撈熱蒜蓉蒸🧄 條魚勁香🤤 個餐配埋白飯同油菜 40幾蚊既價錢絕對唔洗係屋企開爐自己煮同洗碗‼️之前食過晚餐打邊爐,材料一啲都唔媽乎,可以同出面啲連鎖店比什至更好。一間有heart有堅持既餐廳係值得持續支持既💛
經常食午餐🤗 晚餐都打過邊爐 🥘

一間有heart有堅持既餐廳係值得持續支持既💛