2021-09-06 411 views
地道屋村食堂可以過去買少見少有咁高質素嘅就更加難得🥂🙏🏻先來三樣象拔蚌新鮮又好味 厚切脆肉鯇魚貢丸菇味夠濃😋😋😋😋😋😋😋當然還有主角雪花肥牛肉 什麼入口即溶什麼好友牛肉味什麼新先至正不能夠再形容只能夠講 好好味呀~ 既大聲又不是做戲😎加上老闆斯文有禮 街坊的感情盡在於此👍🏻👍🏻再來雞子 想問有邊個志同道合嘅人呢❤️還有 一碟午餐肉 我打邊爐一定要食午餐肉😌好想快點到冬天 再來再來☺️🍺
地道屋村食堂可以過去買少見少

再來雞子 想問有邊個志同道合嘅人呢❤️

還有 一碟午餐肉 我打邊爐一定要食午餐肉😌

好想快點到冬天 再來再來☺️🍺

2021-08-25 628 views
今日去朝聖#瀝源盛記真係隱世小店搵勁來都搵唔到😑落到去難聽啲講句好似鬼屋咁😅但係原來入邊燈火通明 💡💡鍋底來講麻辣湯唔係正宗麻辣❌但入邊嘅鴨血同埋豬肚有驚喜牛肉點左豉油都仲係好重牛肉味👍🏾👍🏾水魷爽口厚身又大塊🤤牛胸爽好少何切到咁大塊超滿足象拔蚌刺身鮮甜無比 切得厚唔會博切切整體來講大件夾抵食 第一次嚟朝聖真係非常滿意會有下次🥰🥰🥰
今日去朝聖#瀝源盛記
牛胸爽好少何切到咁大塊超滿足
象拔蚌刺身鮮甜無比 切得厚唔會博切切
整體來講大件夾抵食 第一次嚟朝聖
真係非常滿意會有下次🥰🥰🥰
餐廳由五六個舖位打通而成,地方闊落,冷氣充足❄️。店內有好多書比你免費任睇,打書釘之餘仲可以漂書,另有大量裝置藝術,充滿藝術氣息。店主會定期為長者送上免費熱飯,又試過為眾新聞籌款💵,店內仲有擺放🍎蘋果特刊,有幾黃就自己分啦~呢度節日期間會制作盤菜,平日晚市就有得打邊爐,喺得民居附近相信價格會比較親民,有機會黎試下先~🌗生炒骨飯 $46生炒骨其實都幾脆,唔會比醬汁浸到淋曬;醬汁甜甜酸酸,醒胃得黎唔算太刺激;不過好多醬汁去左個飯度就唔係咁啱我胃口,分開上會好啲;份量都幾大,夠曬飽。🌗豉汁蒸馬頭魚 $43平時去飲會係眾人面前食魚頭魚尾,咁你就知我有幾鍾意食魚😆😆。屋企餐餐都有魚食,但成日出街嘅我已經好耐無啖新鮮魚落肚,難得有得食蒸魚就梗係叫黎食啦~不過那馬頭魚嘅魚肉比較散,好似都係煎比較適合。

🌗生炒骨飯 $46

🌗豉汁蒸馬頭魚 $43

Other Info. : 位置有少少難搵,搵到瀝源社區會堂,再行隔離條樓梯落樓下就啱啦~
$44.5 (Lunch)
2021-08-06 616 views
幫襯過盛記好多次 食物嘅質素都維持得幾好 每次嚟到沙田想打邊爐就會嚟呢度 中意環境同枱夠大坐得舒服吾會逼食物質素👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻比較推薦佢哋嘅本地手切牛肉 🌟🌟🌟🌟🌟海鮮刺身新鮮爽口值得一試🌟🌟🌟🌟每次嚟到都唔會失望店嘅職員好有人情味 服務態度好適合一班朋友一齊嚟打邊爐 可惜今次人數唔多 下次多啲朋友一齊嚟可以試多幾樣菜式 下次會再幫襯 每次埋單都係合理價錢 性價比超高👍🏻👍🏻👍🏻

食物質素👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
比較推薦佢哋嘅本地手切牛肉 🌟🌟🌟🌟🌟
海鮮刺身新鮮爽口值得一試🌟🌟🌟🌟
每次嚟到都唔會失望店嘅職員好有人情味 服務態度好
下次會再幫襯 每次埋單都係合理價錢 性價比超高👍🏻👍🏻👍🏻
2021-07-27 570 views
同事介紹來食一餐weekday平價lunch。揀咗無骨豉油雞,未想到如此好味。雞好滑好嫩,調味也剛剛好,是最近食到最好的雞。48蚊的lunch set還跟一碟油菜,豉油雞附送的小酸菜蘿蔔不知是什麼醃製方法,食落有股酒味。同事的餐也都份量好足好靚,可以再來幫襯。
同事介紹來食一餐weekday平價lunch。

揀咗無骨豉油雞,未想到如此好味。
雞好滑好嫩,調味也剛剛好,是最近食到最好的雞。

同事的餐也都份量好足好靚,可以再來幫襯。
無骨豉油雞
無骨豉油雞
再一次黎盛記打邊爐 食物保持到質素 好新鮮 今次叫左象拔蚌刺身 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻十分推介 好鮮甜而且鋪頭既員工都好有人情味 主動幫我哋打包食吾哂既食物 😊推介
再一次黎盛記打邊爐 食物保持到質素 好新鮮
今次叫左象拔蚌刺身 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻十分推介 好鮮甜
2021-07-14 419 views
各方面都係出色 店員服務態度非常好 食物質素新鮮味美湯底選胡椒豬肚豬軟骨湯 所有湯料都十分好吃另外我們選了$888套餐 非常豐富 還有炸物如響鈴芋頭條魚皮又熱又脆 非常可口!
  • 手切牛肉
2021-06-14 718 views
來到沙田瀝源這個舊社區遊逛,到了相當隱閉而且很久沒去吃的盛記。我點了家中少吃的咕嚕肉飯,和凍檸茶 (凍飲不用加錢)。上菜的速度比想像中快,可能我比較早到達。醬汁不如我想像中那麼紅,可見平日街外吃的都可能下了很多人造色素。醬汁的酸度剛剛好,送飯一流。豬肉沒有包裹著很厚的粉漿,外表很脆,裡面有很多汁,一點都不難咬。其中一塊咬了一口才發現是肥膏,但沒有那種肥膩得不能吃下去的感覺,所以整塊都被我吃掉了。至於白飯,粒粒分明,對我來講有點硬,而且份量有點多。餐廳由大門開始就有很多適合打卡的地方,午餐價錢絕對比外面餐廳的All Day Breakfast便宜得多。

2021-06-12 576 views
這裡坐位很舒服 ,兩個人也給予兩張枱,方便放食物。食物很新鮮,特別是牛坑腩粒,每次也是必食之選(愈淥得耐愈林愈入味),湯底清甜足料,只食湯料也夠飽。姐姐很helpful,經常主動幫忙。每月都會定時來這裡和朋友打邊爐聚聚,已變飯堂!打邊爐加藍妹啤酒,完美配搭!
2021-06-09
  • 牛坑腩粒
2021-05-30 620 views
食過2-3次lunch, 第一次來食火鍋。先講湯底 十分足料。叫左個套餐,如為d野應該質素麻麻,點不知來到竟然係令。肉令,蝦仲郁緊,特別要講個手打滑 真係好出色。服務好 環境又舒服 下次一定再來。
2021-05-29
  • 盛記炸腐皮卷
  • 老友鬼鬼
  • 手打滑
2021-05-30 641 views
呢間餐廳好有老闆嘅個人風格,周圍都掛咗好多充滿特色嘅裝飾。出邊係屋村,但係餐廳就好似入咗去另一個世界,好鍾意咁特別嘅餐廳。呢度好多食物都係自家製,充滿特色,亦都好好食。服務更加係非常高質,店員服務細心,令我哋過咗一個好開心嘅晚上。晚市只有打邊爐,我哋嗌左鹹菜胡椒豬肚湯底,湯底非常足料,配料食極都唔完。好欣賞佢哋嘅象拔蚌刺身,非常鮮甜,切得厚薄適中。而餐廳獨有嘅蠔仔餃亦都好有特色,自家製果然唔同啲,充滿麻油香。呢兩樣嘢都係必食!另一樣嘢一定要食嘅就係手切肥牛,店員話例牌會瘦啲,而大嘅手切肥牛會比較肥美,我哋就揀咗瘦啲嘅例牌。亦都非常好食,本地牛肉充滿牛味,亦都切得厚薄適中!呢個自家製嘅響鈴亦都不得了,非常之新鮮,好香脆,但係又無一般坊間買到響鈴嘅油溢味!雖然好邪惡,但係吸收曬湯底嘅精華真係好好食。因為慶祝屋企人生日,我哋亦都嗌左壽包,店員仲好細心咁樣準備咗好可愛嘅熊仔蠟燭,好有heart。除咗食物出色之外,呢度嘅服務亦都係世界級嘅一流,所有店員都好attentive,有咩需要都會即刻幫到你。佢哋嘅服務態度好好,成個氛圍好開心。好想多謝佢哋,俾咗一個咁開心嘅晚上我同屋企人。

象拔蚌

• 盛記炸腐皮卷
  • 手切鮮肥牛
  • 手切牛
2021-05-23 4091 views
象拔蚌刺身,單點半隻$398鮮、甜,超值🥰本地手切鮮肥牛....牛肉夠嫩唔in, 超有🐮味例牌$178日本黑豚肉,切得薄更易熟;肉質鮮嫩,好小食豬肉會覺得好味ga🙀潮式魚皮餃$48,皮薄餡靚; 食完想買盒外賣回家😜手打鮮墨魚滑$90超喜歡😘 好好好味😋豆腐拼粟米🌽難得.....好耐無試過食豆腐有濃香豆味😅粟米甜得無渣,正!花雕醉雞鍋半隻$188呢個必食,記得要飲埋淡湯先再加湯爽甜脆鯇魚片$65夠薄夠鮮😚😚炸魚角,忍唔住講:好Q彈星期一~日都有呢個套餐,真心抵食🥰🥰🥰藝術館套餐十分超值,每道材料新鮮、普通食品如:豆腐、粟米、菜都上盛,其他材料更加唔使講。成餐飯就係不停淥+食,太好味😋套餐份量唔細,4人食超飽🤪仲有外賣套餐送雞煲,價錢都係$888下轉買返屋企跟長老分享🥰🥰
象拔蚌刺身,單點半隻$398
鮮、甜,超值🥰
象拔蚌刺身

本地手切鮮肥牛....牛肉夠嫩唔in, 超有🐮味
例牌$178

日本黑豚肉,切得薄更易熟;肉質鮮嫩,
好小食豬肉會覺得好味ga🙀

潮式魚皮餃$48,皮薄餡靚;
食完想買盒外賣回家😜

手打鮮墨魚滑$90
超喜歡😘 好好好味😋

豆腐拼粟米🌽
難得.....好耐無試過食豆腐有濃香豆味😅
粟米甜得無渣,正!

花雕醉雞鍋半隻$188
呢個必食,記得要飲埋淡湯先再加湯

爽甜脆鯇魚片$65
夠薄夠鮮😚😚

炸魚角,忍唔住講:好Q彈

星期一~日都有呢個套餐,真心抵食🥰🥰🥰

藝術館

套餐十分超值,每道材料新鮮、
普通食品如:豆腐、粟米、菜都上盛,
其他材料更加唔使講。
成餐飯就係不停淥+食,太好味😋

套餐份量唔細,4人食超飽🤪

仲有外賣套餐送雞煲,價錢都係$888
下轉買返屋企跟長老分享🥰🥰
2021-05-22
象拔蚌刺身
2021-05-10 458 views
同同事最鍾意食飯既地方不得不講 一定係盛記食左10次盛記我次次都嗌土魷肉餅飯同事成日都問我係咪食唔厭😹😹😹咁真係好好味啊嘛土魷肉餅飯💰50由落單到上菜唔洗10分鐘d阿姐真係好快手肉餅大大塊,入面d肉係半肥瘦交雜超多汁,送飯一流千萬千萬記得要加佢既辣醬辣醬唔辣有d鹹,配埋個肉餅好香成個餐仲包左個菜,可以簡生菜🥬or菜心記得落單前問問阿姐食完個飯,仲有時間hea一陣簡直係完美我鐘意坐出面因為鋪頭有隻貓,運氣好時仲可以見到佢
同同事最鍾意食飯既地方

咁真係好好味啊嘛

土魷肉餅飯💰50
由落單到上菜唔洗10分鐘

d阿姐真係好快手

肉餅大大塊,入面d肉係半肥瘦交雜

超多汁,送飯一流

千萬千萬記得要加佢既辣醬
辣醬唔辣有d鹹,配埋個肉餅好香

成個餐仲包左個菜,可以簡生菜🥬or菜心
記得落單前問問阿姐

食完個飯,仲有時間hea一陣

簡直係完美
我鐘意坐出面
因為鋪頭有隻貓,運氣好時仲可以見到佢
2021-04-26 2514 views
噚日(25-4-2021 Sun)同老公去沙田想攞口罩,點知又冇,咁食個晏同喺瀝源邨買餸啦.我哋又嚟呢間老字號喇,今次記得坐出面.坐低後,店員即俾兩杯水我哋,睇menu時,店員話今日冇午餐A-F,因為師傅放假,而蒸肉餅就冇土魷.最後我哋決定要:2. 叫嘢食加$7.00嘅凍奶茶凍奶茶滑,味道唔太濃,OK 嘅.味道: 2.8分4. 叫嘢食加$7.00嘅凍好立克呢杯老公嘅,我冇飲到.1. $43.00嘅豉汁蒸馬頭,奉送白飯及油菜端上嚟已嗅到香味,魚肉滑,調味又啱啱好.白飯有飯香同飯味,可惜乾咗少少.油菜冇問題.味道: 3.67分3. $42.00雲吞撈粗麵店員放低時,話蠔油可以自己加,啊,原來枱上己有成支蠔油喺喥,咁重好,多少自己調較,唔會嘥.老公話雲吞好食,蝦肉唔錯.但湯有酸味,我飲吓,係有少少,但似係醋嘅酸味.而其他嘅我完全冇食過.呢個我唔評分.上次食評係今年1月22日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/yeah-%E5%91%8A%E6%80%A5-%E9%A0%82%E4%BD%8F%E5%91%80-e3918290

今次記得坐出面.

因為師傅放假,而蒸肉餅就冇土魷.最後我哋決定要:
2. 叫嘢食加$7.00嘅凍奶茶
凍奶茶
凍奶茶滑,味道唔太濃,OK 嘅.
味道: 2.8分

4. 叫嘢食加$7.00嘅凍好立克
呢杯老公嘅,我冇飲到.

1. $43.00嘅豉汁蒸馬頭,奉送白飯及油菜
豉汁蒸馬頭,奉送白飯及油菜
豉汁蒸馬頭
味道: 3.67分

3. $42.00雲吞撈粗麵
雲吞撈粗麵
雲吞撈粗麵
咁重好,多少自己調較,唔會嘥.
呢個我唔評分.

價錢:
埋單$101.00,應該凍飲係加$8.00.

2021-04-25
$50.5 (Lunch)
豉汁蒸馬頭
2021-04-20 683 views
💛盛記麵家💛一間好有特色既屋村食店,環境好,裝潢好有心意夜晚只有打邊爐,曾經同一班朋友試過,啲食物好新鮮,係正既😋除咗打邊爐,原來佢地都有做午市,午市就係食粉麵、蒸餸飯,價錢相當便宜,又好食😋一家三口叫咗個炸魚皮,好大碟,夠脆👍🏻肥佬叫咗個牛腩麵,我就最鍾意食牛雜河🤤🤤🤤湯底好濃郁,牛腩同牛雜都好好食🤤阿女就話要雲吞麵,啲雲吞大大粒,彈牙,好味🤤盛記老細係超級大好人,之前瀝源有火警,老細二話不說就整咗百幾個飯盒同埋百幾個麵包送去災區比居民,同時亦都係一個有良心既老細💛喜歡懷舊呀,打邊爐既,可以去幫襯下,打下卡#盛記 #盛記盆菜 #盛記麵家#盤菜 #火鍋 #打邊爐#粉麵 #蒸餸飯
💛盛記麵家💛
一間好有特色既屋村食店,環境好,裝潢好有心意
夜晚只有打邊爐,曾經同一班朋友試過,啲食物好新鮮,係正既😋
一家三口叫咗個炸魚皮,好大碟,夠脆👍🏻
肥佬叫咗個牛腩麵,我就最鍾意食牛雜河🤤🤤🤤
湯底好濃郁,牛腩同牛雜都好好食🤤
阿女就話要雲吞麵,啲雲吞大大粒,彈牙,好味🤤

喜歡懷舊呀,打邊爐既,可以去幫襯下,打下卡

#盛記 #盛記盆菜 #盛記麵家
#盤菜 #火鍋 #打邊爐
#粉麵 #蒸餸飯
$50 (Lunch)