🚇交通:近中環站 D2 出口,步行上蘭桂坊方向,約五分鐘到,旁邊是狗仔粉。🏠環境:門面裝潢已很有日本的感覺,設有室外和室內窗枱,室內面積不大,以傳統日式拉麵館佈局,有看到師傅製作拉麵的吧枱、中間的長方枱,座位安排整齊乾淨,明亮而富於日式風情。🤵🏻服務:QR Code下單,不收取加一。🍽️午市:推出期間限定,最近是中式的藥膳雞白湯拉麵。🐔花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵 $108 + 味玉 $15🍜份量十足,湯底呈淺啡色,入口有很濃郁的當歸藥味😚,但不會苦澀,而是滋補清爽🤤;雞卷厚身又嫩口☺️,帶有濃郁的花雕酒味,原來是用了三款酒來醃製,暫時是我吃過最肥美又酒勁十足的🤤;軟韌的炸牛旁、爽口木耳作配料;加上流心的溏心蛋,真是大滿足😋。🍗辣汁唐揚炸雞(5件) $38🤩件件大塊而厚肉,肉質是細嫩有汁🤤,外層炸粉脆而較厚身,淋上辣醬惹味十足。🍨白米雪糕 $35重牛奶味,雪糕內有粒粒軟韌的米🥰,很有口感,冰涼解暑😆。🥤信州🍎蘋果梳打 $28微甜的果汁。
🏠環境:門面裝潢已很有日本的感覺,
設有室外和
室內窗枱,
室內面積不大,
以傳統日式拉麵館佈局,
有看到師傅製作拉麵的吧枱、
中間的長方枱,座位安排整齊乾淨,明亮而富於日式風情。
🤵🏻服務:
QR Code下單,
不收取加一。
🍽️午市:推出期間限定,
最近是中式的藥膳雞白湯拉麵。
🐔花雕雞卷藥膳雞白湯拉麵 $108 +
味玉 $15
加上流心的溏心蛋,
真是大滿足😋。
🍗辣汁唐揚炸雞(5件) $38
白米雪糕
🍨白米雪糕 $35
重牛奶味,雪糕內有粒粒軟韌的米🥰,很有口感,冰涼解暑😆。
🥤信州🍎蘋果梳打 $28
微甜的果汁。
2024-04-24
$200 (Lunch)
白米雪糕
2024-04-16 52 views
本身在中環工作,公司雖然有飯堂,不過都會間中約同事出來食嘢,今日就約咗同事去中環德己立街的這家拉麵店午膳。🥳我地嚟到嘅時候大約中午十二點搭半,已經坐到差不多滿座,好有白領喺中環食晏晝嘅氣氛。🥰《原隻灸燒魷魚墨白湯拉麵》期間限定ramen,全部新鮮即製。經過燒烤烹調的魷魚,味道寧舍不同,為避免黑色墨魚汁濺到客人衣物,店家特意提供圍裙作保護用途,十分體貼。黑色湯底入口變成帶墨魚味的雞白湯,濃而不腻,配上香葱及木魚乾的麵底,出色!☺️《辛辣炙燒豚肉味玉拉麵》作為勇者就想挑戰一下這個辣度,原來辛辣唔係講得笑,所以揀之前要三思一下,或者做好心理準備,麵身軟硬適中,辣度十足令麵身也沾上的辣揮發出來,豚肉夠曬諗,一咬鬆化,只係覺得得一塊唔夠喉而己,欣賞那個玉子,裏面仲係流心狀,軟軟濡濡滾動著的口感,不錯。👍《波子汽水》《枝豆》《羽根燒餃子》每隻都係細細隻,一啖一隻唔使分開食,點醬油幾惹味。🫶整體嚟講,湯底和麺都唔錯,值得再捧場!😎

《原隻灸燒魷魚墨白湯拉麵》

《辛辣炙燒豚肉味玉拉麵》

《波子汽水》

《枝豆》

《羽根燒餃子》

每隻都係細細隻,一啖一隻唔使分開食,點醬油幾惹味。🫶

整體嚟講,湯底和麺都唔錯,值得再捧場!😎
2024-04-15
Type of Meal
Lunch
  • 原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵
  • 羽根燒餃子
  • 辛辣炙燒豚肉味玉拉麵
2024-05-05 0 views
今晚收工同朋友去了中環,然後朋友說想吃日本拉麵🍜,於是便來了這間拉麵店吃晚餐。特盛灸燒豚肉拉麵🍜($138):非常多等叉燒!非常滿足。豚肉叉燒燒得好香口,又幾好食,然後湯底都好香濃,但又唔會太咸,幾好食,不錯。雞叉燒味玉辛辣🌶️雞白湯拉麵🍜($98):辛辣味又幾香口,另外雞叉燒都幾好食,又好滑。拉麵湯底都幾好飲,不錯。食拉麵都中意飲d凍飲,又幾正。唐揚炸雞5件($35):炸雞又香口,幾正,好脆口,不錯。加埋檸檬汁,少少酸酸地,又幾開胃,不錯。埋單最後都係$301,價錢真的完全不貴,好抵食,而且食物質素都算高,不錯,不算太貴,值得一去。當中個人認爲最出色的都是特盛灸燒豚肉拉麵,因為我比較喜歡吃豚肉叉燒。

特盛灸燒豚肉拉麵🍜($138):

雞叉燒味玉辛辣🌶️雞白湯拉麵🍜($98):
辛辣味又幾香口,另外雞叉燒都幾好食,又好滑。
拉麵湯底都幾好飲,不錯。

食拉麵都中意飲d凍飲,又幾正。

2024-04-19
這間來自廣島的人氣拉麵連鎖店,無論裝修和食品也有一秒回到日本的感覺,店員服務很熱情貼心,落單用code,方便簡單。主打款式炙燒豚肉豬骨湯以濃厚豚骨湯配上店內自家製麵條,還有炙燒豚肉味玉拉麵及雞白湯拉麵,撈麵,亦有羽根餃子、炸雞和石燒飯等小吃。拉麵湯底熱辣辣,味道濃厚但不會過咸,豬肉肥瘦均勻,溏心蛋蛋黃味濃郁又香,半熟的蛋黃流出,幾種口感 夾在一超,非常好吃😋價錢由$68元起,亦有套餐可選,也太超值了!

價錢由$68元起,亦有套餐可選,也太超值了!
2024-04-27
$160 (Lunch)
  • 灸燒豚肉味玉拉麵
打工仔中環食lunch其實都有唔少選擇,拉麵都係一個唔錯既選擇,岩哂唔係太多食飯時間既打公仔!店鋪既位都幾多,今日中午時間黎到等左一陣就有位了!特盛炙燒豚肉拉麵 $138有4大塊好厚既豚肉,肥瘦適中,而且炙燒得剛好,能夠帶到肉既油脂香出黎!而拉麵可自選軟硬度,睇個人喜好!湯底係濃厚既豚骨湯,夠哂濃郁,麵可掛湯!雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95雞白湯湯底清爽鮮甜,配有兩大塊厚實既炙燒雞叉燒,肉質軟嫩,溏心蛋蛋黃味濃郁,拉麵口感煙韌彈牙!燒汁唐揚炸雞$38超級推介,性價比極高,三十幾蚊有成5大塊!而且炸粉夠薄,炸雞肉質鮮嫩多汁,一d都唔鞋口,呢個價錢同味道係中環呢個地方真係無得輸!飲品都有唔少選擇信州蘋果梳打 $28
打工仔中環食lunch其實都有唔少選擇,
拉麵都係一個唔錯既選擇,岩哂唔係太多食飯時間既打公仔!
店鋪既位都幾多,今日中午時間黎到等左一陣就有位了!

特盛炙燒豚肉拉麵 $138
有4大塊好厚既豚肉,肥瘦適中,
而且炙燒得剛好,能夠帶到肉既油脂香出黎!
而拉麵可自選軟硬度,睇個人喜好!
湯底係濃厚既豚骨湯,夠哂濃郁,麵可掛湯!

雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95
拉麵口感煙韌彈牙!

燒汁唐揚炸雞$38

飲品都有唔少選擇
信州蘋果梳打 $28
2024-04-16 39 views
今日約左同事食Lunch, 去左中環德己立街霸嗎拉麵。 辛辣灸燒豚肉味玉拉麵 - 湯味香濃, 辛辣度都十足, 燒豚肉燒得惹味而且非常夠份量。 燒豚肉入口啖啖肉, 肉質煙韌。雞义燒味玉辛辣雞白湯拉麵 - 雞湯味好有膠質好濃味, 雞肉超級嫩滑, 直頭好似用slow coke 咁煮一樣。 2款麵硬度都煮得剛剛好, 唔會太林太軟, 有硬度, 啱哂我呢d鍾意食硬麵的人士。沙拉唐揚炸雞, 勁多肉汁, 熱辣辣, 第一口差d 比熱辣辣嘅肉汁燙親。辛辣唐揚炸雞 辛辣味勁度十足, 連我食得辣都差d 頂唔住。 不過個辣味係出色的。辛苦燒餃子 - 脆卜卜幾得意, 餃子材料勁足夠, 入口啖啖餃子肉。
今日約左同事食Lunch, 去左中環德己立街霸嗎拉麵。

2024-02-19 307 views
每過一段時間,就會對濃郁豬骨湯拉麵和大塊的叉燒有強烈慾望!!!全港得一間拉麵可以滿足我個craving就係霸嗎!!.新的原隻炙燒魷魚🦑墨汁雞白湯拉麵宣傳poster下註釋得圖片只供參考完全是多餘!!!半個碗大的厚肉魷魚搭配鮮美墨汁濃湯,職員細心提供圍裙不怕弄髒衣服,吃完滿嘴黑色不可避免🎱大大隻魷魚厚肉軟熟!!絕對唔會咬到好幸苦!!!.建議大家如果啱啱拍拖就唔好嗌尼碗啦🤣🤣🦁️到成口黑曬好搞笑
建議大家如果啱啱拍拖就唔好嗌尼碗啦🤣🤣🦁️到成口黑曬好搞笑
天氣凍凍地,想食碗拉麵暖暖身,放工去公司附近的霸嗎拉麵。霸嗎拉麵每隔一段時間就有期間限定,最近是原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵,黑色墨汁湯底很吸睛!裝潢很有日本的感覺先點了兩款飲品照燒餃子餃子上加上照燒汁,有點大阪燒的感覺原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵 墨汁雞白湯放上烤得嫩滑的魷魚,煙韌有嚼勁湯底入口濃而不膩,不錯!炙燒豚肉味玉拉麵炙燒厚切叉燒用上肥瘦相間的五花腩肉,入口軟綿即化麵條掛湯煙韌,鮮味湯底配上厚切叉燒,惹味十足!
天氣凍凍地,想食碗拉麵暖暖身,放工去公司附近的霸嗎拉麵。
霸嗎拉麵每隔一段時間就有期間限定,
最近是原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵,黑色墨汁湯底很吸睛!
裝潢很有日本的感覺
先點了兩款飲品
照燒餃子
餃子上加上照燒汁,有點大阪燒的感覺
原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵
墨汁雞白湯放上烤得嫩滑的魷魚,煙韌有嚼勁
湯底入口濃而不膩,不錯!
炙燒豚肉味玉拉麵
炙燒厚切叉燒用上肥瘦相間的五花腩肉,入口軟綿即化
麵條掛湯煙韌,鮮味湯底配上厚切叉燒,惹味十足!
2024-02-08 152 views
這家源自日本廣島的人氣拉麵連鎖店,以濃厚豚骨湯配上自家製麵條主打,亦有雞白湯拉麵口碑不錯,這次有機探店👏傳統東洋拉麵館佈局,坐下速速以二维碼落單,可自訂麵條軟硬度,亦可追加配菜👏選了正在大賣的:原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵; 雞叉燒雞白湯拉麵炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵氣勢相當,大大一隻魷魚淋上黑墨汁,份量十足, 麵條夠咬口😋雞叉燒雞白湯拉麵, 雞肉用慢煮烹調後再造成似义燒肉塊,入口嫩滑,又是另一種口味😋意猶未盡追加石鍋鰻魚飯, 上枱時熱氣騰騰,飯香散溢, 燒鰻魚亦合心水😋食得過的拉麵店👏

選了正在大賣的:
原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵; 雞叉燒雞白湯拉麵

雞叉燒雞白湯拉麵

石鍋鰻魚飯

食得過的拉麵店👏
2024-02-05
$155 (Lunch)
雞叉燒雞白湯拉麵
石鍋鰻魚飯
2024-01-26 144 views
整體📝:唔錯,但偏貴(不過中環算係咁麵🍜:係經典的日本拉麵湯底🥣:濃郁的豬骨湯,有少少濃稠,味道偏鹹。好味,但係係普通拉麵店可以食到的味道叉燒🥩:肥肉與瘦肉的比例係肥肉偏多。但本人唔反感食肥肉,而且食落去都唔膩。所以我覺得幾好食。但我另一半就食剩d肥肉。筍🎋:經典日本筍絲味。溏心蛋🥚:整碗麵的亮點。蛋黃晶瑩剔透,係完全流心的狀態。但蛋白係凝固嘅。可以話係我食過嘅溏心蛋最好嘅幾次體驗。味甜,鮮鹹。推薦。
整體📝:唔錯,但偏貴(不過中環算係咁

麵🍜:係經典的日本拉麵

筍🎋:經典日本筍絲味。

辛辣豚肉味玉拉麵
2024-01-25
天寒地凍,人世間最幸福的事莫過於來一碗熱騰騰的日本拉麵源自廣島,店名解作「非常好吃」的人氣拉麵連鎖店日式風格,座位空間可坐車一至四人,寛敞乾淨舒適中間的位置更可看到師傅製作拉麵,很有新宿拉麵店的特色原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵可以因應自己的口味選擇麵的軟硬度及配料的份量,濃郁滋味共冶一爐特盛炙燒豚肉拉麵大塊豬肉擺滿麵碗,適合愛吃肉的朋友加$15可追加味玉流心蛋半熟蛋,配拉麵一流加$10可追加爽脆鮮嫩的味筍,軟硬度適中
天寒地凍,人世間最幸福的事莫過於來一碗熱騰騰的日本拉麵
源自廣島,店名解作「非常好吃」的人氣拉麵連鎖店
日式風格,座位空間可坐車一至四人,寛敞乾淨舒適
中間的位置更可看到師傅製作拉麵,很有新宿拉麵店的特色
原隻炙燒魷魚墨汁雞白湯拉麵
特盛炙燒豚肉拉麵大塊豬肉擺滿麵碗,適合愛吃肉的朋友
特盛炙燒豚肉拉麵
加$15可追加味玉流心蛋半熟蛋,配拉麵一流
加$10可追加爽脆鮮嫩的味筍,軟硬度適中
味筍
2024-01-23
特盛炙燒豚肉拉麵
味筍
2024-01-20 105 views
呢日咁岩係附近想食宵夜,見到霸嗎拉麵出左一個好吸引既期間限定拉麵,就捉左朋友一齊去食拉麵。拉麵店行正宗日式拉麵店裝修,環境乾淨舒適,店員服務都好有禮貌。原隻炙燒鱿魚墨汁雞白湯拉麵 (期間限定)以墨汁雞白湯作為湯底,麵條呈現深黑色,魷魚size橫跨了整個碗,烤過的原隻鱿魚加上燒汁非常香口,口感煙韌彈牙,湯底與魷魚之間的調味剛剛好,湯底鹹淡適中。非常出色!雞叉燒味玉辛辣雞白湯拉麵朋友叫左無咁常見既雞叉燒,估唔到雞叉燒都可以好出色,雞叉燒十分嫩滑,入口即溶。加上湯底香濃,拉麵做到掛汁。味玉既糖心效果好好,同拉麵一齊食會好有滿足感。辣汁唐揚炸雞拉麵店的炸雞竟然令人驚艷!每件炸雞都大大粒, 即叫即炸,超香口。我食完拉麵再食炸雞已經相隔一段時間,炸雞已稍涼,但炸雞仍然非常脆口,外脆內嫩滑又多肉汁,好驚喜。辣汁偏辣,但同炸雞好夾!照燒餃子餃子配拉麵係必食既配搭,餃子皮薄,正常水準。

原隻炙燒鱿魚墨汁雞白湯拉麵 (期間限定)
雞叉燒味玉辛辣雞白湯拉麵
照燒餃子
餃子配拉麵係必食既配搭,餃子皮薄,正常水準。
2024-01-16 87 views
内地很多朋友来香港只知道吃一兰其实在我们看来一兰一点都不好吃。这家霸吗可以甩一兰十条街。汤底浓厚,香而不腻。我选的是不辣的豚肉玉拉面,真的很好吃。我朋友点的是辛辣的,她说也不错。
内地很多朋友来香港只知道吃一兰
其实在我们看来一兰一点都不好吃。这家霸吗可以甩一兰十条街。
  • 炙烧豚肉味玉拉面
2024-01-15 89 views
來了中環,前往aia 嘉年華前,先來到了中環旺區的霸嗎拉麵吃晚餐。店家位置不多,但裝潢舒適,服務很好,味道十分正宗。 羽根燒餃子$35餃子即叫即製的,豬肉餡料很新鮮,外皮不會太厚,羽根煎得很漂亮。綠茶可樂$25日本的綠茶可樂,喝不出綠茶味,但依然特別。唐揚炸雞$35即叫即炸,必點的炸雞,吃了兩塊才記得拍照,哈哈,很美味的炸雞,外皮脆內幼滑。炙燒豚肉味玉拉麵$95拉麵硬度自選適中,口感剛好,很掛湯。湯底濃厚,配上炙燒豚肉,豚肉肥瘦比例合適,肉質厚實鮮甜,每口都是滋味。 原隻炙燒鱿魚墨汁雞白湯拉麵$128雞白湯湯底較為濃郁及清甜,第一次嘗原隻的鱿魚,加了燒汁,十分惹味。口感煙韌有咬感,份量十足。墨魚湯底不會太濃郁,嘗到雞白湯的鮮味,推介。

羽根燒餃子$35
綠茶可樂$25

日本的綠茶可樂,喝不出綠茶味,但依然特別。
唐揚炸雞$35

炙燒豚肉味玉拉麵$95

原隻炙燒鱿魚墨汁雞白湯拉麵$128
2024-01-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-01-07 66 views
每次經過中環呢一間拉麵店都好想入去試吓,嗰日見到佢哋有款檸檬口味嘅拉麵,吸引到我衝咗入去食。完全冇諗過呢一碗檸檬炙燒雞叉燒拉麵咁好食,檸檬嘅酸味依然保留,但係同拉麵同埋叉燒好夾,成碗拉麵都幾開胃,但係亦都保留咗本身拉麵嘅風味。叉燒好厚身同埋入味,亦都煮得好淋身。羽根燒餃子見到隔籬枱有人食緊餃子,所以自己都叫咗一碟嚟食,係我最鍾意嘅日本餃子,食落去塊餃子皮好薄,亦都鎖住晒啲肉汁,食落唔會好Heavy。沙拉唐揚炸雞炸雞唔係每一間舖頭都可以整得咁好食,呢間餐廳除咗份量多之外,每一嚿炸雞嘅皮都炸得啱啱好,好脆但唔會好油。

羽根燒餃子

沙拉唐揚炸雞