2023-05-11 96 views
味道正正常常,點了個套餐,拉麵食完20分鐘餃子還未上,追了廚房都話冇單,服務員死話炸了冇拿出來。不老實。其他就冇乜好評論,拉麵濃度比預期要淡,叉燒得一塊,灼燒沒有什麼特別。當快餐吧(雖然因為漏單所以好耐)
服務真係差,我見隔離大陸既旅客一入黎,就同佢講無晒餃子,得返炸雞;落左單之後又話有餃子無炸雞,真係玩野!不過呢個都唔係問題,係後來個侍應姐姐攞左罐凍既野比佢哋,佢地想要常溫既,個侍應姐姐串佢哋下次早講,係唔係玩嘢?你熟讀吓你哋菜單先啦!上面幾時有得tick凍唔凍呀!之後我去埋單果時,個侍應哥哥竟然同我講因為人多唔收卡,有幾多人呀?就我同另一個人埋單!咁都話忙O左嘴!咁係香港間間店都好忙啦!間間都唔使收卡啦!無下次啦!食物質素都差左好多,湯無咩味,肉又柴左!有好多拉麵店,真係有好多更好選擇!
2023-04-14 118 views
身為日本廣島規模最大的拉麵品牌,霸嗎拉麵的質素一直也是很穩定!甚麼都想吃一點,就果斷點了新推出的2人套餐。先來2罐一肥一瘦的可樂~太愛吃糖心蛋了,連小食也點了糖心蛋!100分糖心蛋!炙燒豚肉味玉拉麵霸嗎的豬骨湯底絕對配得上「最強濃厚拉麵」的稱號!湯底濃郁香淳,入口黏稠,掛麵力一流!「溜醬油」為湯底添上鮮香,吃久了也不膩!炙燒厚切叉燒是霸嗎的一個大賣點,用上肥瘦相間的五花腩肉,以滷汁慢煮入味,上桌時炙燒以表,入口鬆化,焦香不膩,重口味人士必選!雞叉燒味玉雞白湯拉麵相比起來,雞白湯則比較清淡,入口清爽,雞叉燒雖連皮但亦偏瘦,怕肥膩人士應該會喜歡。羽根燒餃子吃拉麵少不了點餃子,如果再脆一點就好了!吃完拉麵吃枝豆,一下子好像去了居酒屋,哈哈!
甚麼都想吃一點,就果斷點了新推出的2人套餐。
先來2罐一肥一瘦的可樂~
太愛吃糖心蛋了,連小食也點了糖心蛋!
100分糖心蛋!
炙燒豚肉味玉拉麵
霸嗎的豬骨湯底絕對配得上「最強濃厚拉麵」的稱號!
上桌時炙燒以表,入口鬆化,焦香不膩,重口味人士必選!
雞叉燒味玉雞白湯拉麵

怕肥膩人士應該會喜歡。
羽根燒餃子
吃拉麵少不了點餃子,如果再脆一點就好了!
吃完拉麵吃枝豆,一下子好像去了居酒屋,哈哈!
2023-03-29 161 views
星期三晚上和朋去吃拉麵,選了這家霸嗎拉麵,因為是日本正宗拉麵,而且在廣島是最大的拉麵品牌。我們點了兩個不怕單一人前,再加日本柚子雪葩。雞叉燒雞白湯拉麵這碗是我的,雞叉燒即是雞卷,雞卷很嫩滑,拉麵是細的,叫了硬麵、少油、走葱,吃完不會很口渴,不錯。炙燒豚肉拉麵這碗是朋友的,我嚐了豚肉,比較肥的部位,非常軟腍,入口即化的感覺,朋友很喜歡。沙拉炸餃子炸得很脆,裡面包的是菜和肉,沙拉醬挺多的。唐揚炸雞兩件都挺大塊的,炸皮不會很厚,所以肉的部分挺多的,還保有肉汁。日本柚子雪葩柚子味突出,不會很假,雪葩透心涼。套餐還包了汽水呢。
我們點了兩個不怕單一人前,再加日本柚子雪葩。

雞叉燒雞白湯拉麵
雞叉燒雞白湯拉麵

炙燒豚肉拉麵
炙燒豚肉拉麵

沙拉炸餃子
炸得很脆,裡面包的是菜和肉,沙拉醬挺多的。
沙拉炸餃子

日本柚子雪葩
柚子味突出,不會很假,雪葩透心涼。
日本柚子雪葩

套餐還包了汽水呢。
2023-03-29
2023-03-15 91 views
約朋友在蘭桂坊飲酒,還未食飯,途經霸嗎拉麵,所以就簡簡單單食拉麵。拉麵麵質有彈性,叉燒夠淋,湯夠濃郁。炸餃子配沙律汁沒有特別,不過所有食物夠熱,職員上菜快,有禮貌,值得再試。拉麵最主要係湯底,麵質,溫度。希望餐廳能夠保持。現時惠顧好多食肆品質經常不穩定,主要是唔夠人手,唔夠人點可以做好品質及服務。可能未來要轉哂做機械人餐廳。
2023-03-14
  • 炙燒豚肉味玉拉麵
2023-03-04 132 views
一行四人兩大兩細,知道有兒童餐,咁就食啦。叫咗炙燒豚肉味玉拉麵,賣相okay ,味道都唔差,不過份量較少,仲有就係無生蒜同芝麻。兒童餐我無食,小朋友話好食,咁我就唔過問😂。另外叫咗份唐揚炸雞,勝在夠熱,但味道一般。整體來講,呢個價錢食嘅嘢,叫做合格有餘。中間有同事幫手收食完嘅碗,對答都好有禮貌。今日唔好彩,坐正喺廚房吧枱前面,一般食日本嘢吧枱前係好位,但今餐全程聽住廚房阿姐投訴人工唔高,埋怨足全程,都幾煩🤦🏻‍♂️下次都唔敢坐呢啲位😂
一行四人兩大兩細,知道有兒童餐,咁就食啦。

兒童餐我無食,小朋友話好食,咁我就唔過問😂。

另外叫咗份唐揚炸雞,勝在夠熱,但味道一般。

整體來講,呢個價錢食嘅嘢,叫做合格有餘。

中間有同事幫手收食完嘅碗,對答都好有禮貌。

下次都唔敢坐呢啲位😂
炙燒豚肉味玉拉麵
兒童餐
2023-03-04
2023-03-03 1094 views
「霸嗎拉麵」為日本廣島規模最大嘅拉麵品牌,於 2003 年喺廣島創立,憑住「最強濃厚豚骨 No.1 湯底」由日本拓展至亞洲其他地區,而依家喺香港亦有3間分店。今日有活動要嚟中環,見好耐冇食過拉麵,辦完正經事,就專登過嚟德己立街分店吃頓午餐。餐廳嘅佈置風格同其他分店一樣,以日本設計嘅獨有畫作同字樣作點綴,配上一室木系裝潢,洋溢著濃厚的和風氣息。點咗炙燒豚肉海苔味玉拉麵 ($98) 同 石鍋燒豚肉海老飯,另外再加咗客羽根燒餃子。先嚐一口拉麵湯底,味道超濃郁,質感稠身得嚟又富膠質,每一啖都充斥住豚骨嘅香味,很討人歡心。豚肉相當厚身,肉質肥瘦相間,經火炙後逼出油份,入口甘香油潤,配埋面頭嘅自家製辣醬吃,更添肉香。溏心蛋烹調時間剛好,蛋黃咬開呈流心狀,滑溜得嚟更蛋香泗溢。麵條亦係店舖自家製作,麵質幼滑且掛湯,配上油脂均勻嘅厚切叉燒,幸福感滿瀉。另外呢客石鍋燒豚肉海老飯 ($78)  賣相亦非常吸引,用料超豐富,飯面除了鋪滿豚肉丁和海老外,還有碎蛋、粟米粒和蔥花等。立即動手將飯和配料拌勻,趁熱吃一口,豚肉粒軟嫩鬆化,啖啖肉又 Juicy,混合埋大大隻海老同香脆嘅飯焦一齊食,簡直係完美配搭!羽根燒餃
羽根燒餃子 ($35) 餃子一碟有5隻,底部煎得非常香脆,入面嘅餡料相當豐富,皮薄又有肉汁,沾少許醋汁食,酸香醒胃。
最後食埋甜品先走,點咗杯日本米雪糕 ($28),雪糕以日本高知縣白米製成,食落米味好突出,加上入面仲混合咗一粒粒嘅米粒,口感勁特別,絕對值得一試。
✨期間限定厚切芝心豚肉 濃厚咖喱豬骨拉麵 $138個名真係冇呃人,豚肉真係好厚好大件,黎到嚇親🤣 外面層炸衣好脆身,厚切豚肉入邊包住芝士,啱啱上枱趁熱真係可以拉到絲~ 佢係三重芝士流心所以芝士味好濃郁😙 不過比較驚喜嘅係咖喱豬骨拉麵🍜 平時食咖喱烏冬食得多,點知咖喱拉麵都幾有驚喜喎!咖喱湯本身都夠香濃,拉麵亦好掛湯,咖喱味更加突出,食落比較甜帶點微辣~仲有啲野菜做配料,有四季豆、香菇、南瓜同埋茄子🍆🍄✨雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95有三件都幾厚身嘅連皮雞肉卷,肉質唔乾又唔鞋,而且炙燒得幾香🤓 雞白湯味道清清地,但都食到雞湯嘅精華!✨照燒餃子🥟 $38餃子一排五件,見到個底煎到岩岩好唔會太燶又夠香脆,餃子皮夠薄身,所以咬落啖啖肉😆平時食日式餃子,豬肉味會比較突出,今次菜嘅香味冇蓋住,兩者平衡得幾好!面頭有啲照燒汁同埋芝麻,味道會冇咁單調~✨沙拉唐揚炸雞 $38呢個真心有驚喜,件件都好大件,岩岩炸起好熱辣辣🔥外皮炸得微脆,香味撲鼻而來,而且雞肉好嫩滑仲有幾多肉汁,高質炸雞🥰
✨期間限定厚切芝心豚肉 濃厚咖喱豬骨拉麵 $138

✨雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95

✨照燒餃子🥟 $38

✨沙拉唐揚炸雞 $38

絕對不會有下次。叫咗碗拉麵🍜但吃起來就十分失望。成碗麵簡直冇靈魂,完全沒有拉麵應該有的精髓。D湯唔夠熱,隻蛋凍冰冰,塊肉普通及份量少,麵身唔彈牙而且麵資普通。餃子🥟就簡直失望。在屋企自己煎都好食過佢。餃子唔係生煎,係先蒸後煎。冇下次!☹️Rather disappointing experience compared to other ramen places I have been to. Definitely not coming back. The Goyza was another big disappointment.

冇下次!☹️

2023-01-07
$130 (Lunch)
廣島出名既霸嗎拉麵連所專門店,係香港有三間分店位於尖沙咀、屯門及中環。成日行中環既我,每次經過都見好多人排隊! 可能今日做冬,見人龍唔長,就即興試試~入到舖裏面就見到大大隻字寫住"最強濃厚豚骨湯底",見到咁當然要試下啦!💥特盛炙燒豚肉拉麵選用了五花腩用製作,肥瘦適中既叉燒以高火溫度燒炙,將油脂逼出! 厚切豚肉經燒過後,入口帶點焦香味道,但不覺油膩! 特盛有4塊厚切豚肉,非常滿足! 配上秘製醬油濃厚豬骨湯,味道相當香淳鮮味,加上每日新鮮製做既麵條,掛汁力強,最後食到見度碗底期間限定:💥厚切吉列芝心豚肉配濃厚咖哩豬骨拉麵熱辣辣上枱,豚肉真係好厚,肯定有1吋,份量仲有一隻手掌咁大!吉列豚肉炸出黎色澤金黃,外層脆卜卜,咬下去卻鬆脆,肉質軟腍,而且juice! 每咬一啖,芝士係咁流出黎!提提大家,而家天氣凍左,芝士會好快凝固,所以最好盡快食, 好好享用流心既感覺!特別喜愛呢個咖哩湯底既拉麵,咖哩湯底香氣非常濃郁,一上桌就能聞到撲鼻的辛香料味,飲起來介於日式咖哩的溫順又帶點印度咖哩的辣味! 雖然香味濃厚,但因為搭配了豚骨湯,增添了濃郁感與圓潤度,再配上南瓜、紅椒、香菇、矮瓜各類蔬菜配料既清甜又有爽

💥特盛炙燒豚肉拉麵

特盛有4塊厚切豚肉,非常滿足
期間限定:
💥厚切吉列芝心豚肉配濃厚咖哩豬骨拉麵

特別喜愛呢個咖哩湯底既拉麵,咖哩湯底香氣非常濃郁,一上桌就能聞到撲鼻的辛香料味,飲起來介於日式咖哩的溫順又帶點印度咖哩的辣味! 雖然香味濃厚,但因為搭配了豚骨湯,增添了濃郁感與圓潤度,再配上南瓜、紅椒、香菇、矮瓜各類蔬菜配料既清甜又有爽脆口感,讓整碗湯變得更有平衡性。

💥羽根燒餃子

香脆的皮配上香濃的味噌,匹配! 內裏有豐富肉汁!
份量5隻剛好~

雖然呢間係拉麵店,但佢地都有飯餐供應,期間限定既厚切吉列芝心可配飯,食唔度辣拉麵既朋友可選飯食

l
2022-12-20
2022-12-22 52 views
呢間好似係近幾年黎一路都喺中環老蘭路口屹立不倒嘅拉麵店。menu都轉得好快,本來見到人些牙嘅野食今日去已經無咗,cry。有邪惡巨無霸,吉列芝心豚肉咖哩拉麵,塊炸豬排超厚,中間再夾住拉絲芝士,一切落去好脆!芝士拉絲拉到二樓!咖哩好重黑椒味,撈拉麵真係幾新鮮。平時自己都係撈飯多,仲係甜嘅頹㗎咋。個拉麵嘅面積似中華拉麵嗰種感覺,唔係平時配熱湯嗰種面。呢個set好抵,出面只食咗個拉麵嘅價錢,呢度比到你咁大份量醬炆雞叉燒味玉拉麵。白雞湯拉麵,平時成日都係食豚骨湯麵今次試吓新嘢。麵質點了軟麵,但其實麵質食起來又不是咁軟身,有咬口得黎,麵條掛起雞湯表面油脂,幾好。雞湯望落去好清,但超級龍雞味,聞起來仲隱隱散發磨菇香。流心蛋是用醬油醃,一咬落去,半熟蛋黃汁緩緩流出,蛋黃濃稠,令人食指大動,配以蔥花食,簡直絕配。

芝士拉絲拉到二樓!
呢個set好抵,出面只食咗個拉麵嘅價錢,呢度比到你咁大份量

雞湯望落去好清,但超級龍雞味,聞起來仲隱隱散發磨菇香。

▫️呢幾日凍冰冰🥶 最岩食返碗熱辣辣既拉麵🍜 中環呢間拉麵店位置幾方便,唔洗諗收工直接去食先✊🏻🥘 厚切吉列芝心豚肉 濃厚咖喱豬骨拉麵 $138▫️呢款係期間限定‼️ 上枱時嚇親,吉列豚肉超大塊😲 仲切開左一半見到入面既三重芝士🧀 肉質非常結實肥厚🐷▫️第一次食咖哩湯拉麵🍛 揀左中辛🌶 不過日本啲咖哩都係唔辣既🤣 咖哩濃稠,拉麵幼身彈牙好掛汁,仲有好多配菜例如茄子🍆、冬菇🍄、南瓜🎃等,食完真係超飽🤰🏻🍜 雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95▫️雞白湯味幾香濃,雞叉燒嫰滑得黎又唔肥🐔 拉麵同樣用上我最愛既白色幼身拉麵🍜 仲有流心蛋🥚 好香醬油味,一切開蛋汁就流晒出黎🤤🥟 羽根燒餃子 $35▫️一大塊薄皮連住超吸引🤩 總共5隻餃子,煎得幾香口🥟🫘 枝豆 $22▫️清淡啲作為前菜唔錯🟢🍎 信州蘋果梳打 $28▫️餐廳有好多日本飲品🎌 揀左蘋果梳打,幾清甜解渴🫧

🥘 厚切吉列芝心豚肉 濃厚咖喱豬骨拉麵 $138

🍜 雞叉燒味玉雞白湯拉麵 $95

🥟 羽根燒餃子 $35
▫️一大塊薄皮連住超吸引🤩 總共5隻餃子,煎得幾香口🥟

🫘 枝豆 $22
▫️清淡啲作為前菜唔錯🟢

🍎 信州蘋果梳打 $28
▫️餐廳有好多日本飲品🎌 揀左蘋果梳打,幾清甜解渴🫧

2022-11-21 90 views
環境:裝修日式風格。座位空間有一人座同四人座,空間寛敞乾淨幾舒適。每桌均有一個醬料架,方便顧客自調口味特色:之前萬聖節推出期間限定有黑暗の料理🤭🖤//🖤極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵//成碗都黑色架🖤勁神秘,但湯底以黑蒜醬油等黑色食材調配而成。拉麵則加入竹炭粉打造黑色效果,而麵質適中吸湯力強,啖啖濃厚黑蒜醬油味,豚肉炙燒厚身,入口嫩滑唔乾柴,肥瘦適中。仲有青蔥、麻藥皮蛋、冬菇等配料,超豐富飽肚🥰//🎍竹荀//拉麵可另加$$ 追加配料,但原來呢到加配料唔係加少少,係有成大碗😆我勁鐘意食竹荀,見到超開心//🐤唐揚炸雞//Size 有半個掌頭咁大,油炸前加入調味料醃製鎖緊肉汁,再上麵粉油炸後,入口外脆//中野梅酒 梅の實//最底有2粒醃梅果實,可以一邊飲一邊食🙆‍♀️ 梅酒入口溫和唔刺喉,先甜後酸,幾清爽

特色:之前萬聖節推出期間限定有黑暗の料理🤭🖤

//🖤極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵//
成碗都黑色架🖤勁神秘,但湯底以黑蒜醬油等黑色食材調配而成

//🎍竹荀//

//🐤唐揚炸雞//

//中野梅酒 梅の實//
2022-11-17 91 views
午餐時成個蘭桂芳都係人,唯獨呢間拉麵無人排隊我地兩大1小就入左去,初時睇餐牌覺得都應該無伏,款式多仲有兒童餐(12歲下可叫),所以每人一碗喇,侍應哥哥有耐性解釋餐單,呢個點我係好欣賞,反正在場既crew都有禮貌,但係 麻煩 改善下 食物品質!!!兒童餐— 一碗細拉麵,甜品,玩具,一杯橙汁侍應哥哥話呢排橙汁黎唔到香港所以可以簡多份甜品/玩具。拉麵不過不失,大食啲既小朋友都夠飽。醬油豚角拉麵— 我先唔評論個麵底,豚角勁肥,肥膏多過肉,湯底亦死咸🥱赤豚叉燒麵,流心蛋可以,但麵底好難食(同行友人講既)臨走時發現煮麵果個唔係日本師傅,係香港姨姨,就即刻知問題係邊,太有港味😮‍💨如果想食正宗拉麵,行遠少少🤧

兒童餐— 一碗細拉麵,甜品,玩具,一杯橙汁
侍應哥哥話呢排橙汁黎唔到香港所以可以簡多份甜品/玩具。
拉麵不過不失,大食啲既小朋友都夠飽。

赤豚叉燒麵,流心蛋可以,但麵底好難食(同行友人講既)

如果想食正宗拉麵,行遠少少🤧
2022-10-27 326 views
開心星期五,放工打算跟同事去蘭桂坊飲兩杯,路經這間拉麵店覺得很特別,便先醫飽肚子。餐廳裝潢都滲透著日本風情味,還有一幅很有霸氣的畫,寫著最強拉麵👍🏻馬上便想試試看。極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵 $108期間限定,漆黑的一碗,無論由湯到麵都是黑色的,飄出陣陣香氣,特別富有神秘感,先啜一口湯,獨有且濃厚的豬骨湯底由口腔中散發出鮮甜及芳醇,大量蒜及蔥令味道更濃稠,一喝便知用了不少豬骨取其精華,直接衝擊著味蕾,還有燒過的豚肉,肥瘦剛好,陣陣肉香,最特別的是竟然用了皮蛋,味道且出奇的夾,黑色的麵身硬度亦剛好,彈牙有嚼勁,每啖都十分滋味。不怕單一人前$108這個套餐十分抵吃,一麵一飲品一小食,小食我們選了唐揚炸雞,剛炸起,熱騰騰,雞肉十分香嫰,外脆內軟,彈牙又多汁,濃厚豬骨豚肉拉麵相比起黑色的那一碗,這碗相對比較清淡,不會太膩,最喜歡的溏心蛋,半流心蛋黃沾湯汁是絕配,拉麵韻味關鍵在於油脂,有助使拉麵不易變冷,還有豚肉、甘筍、蔥等為拉麵增添更豐富口感與味道層次。我十分喜歡重口味的拉麵,下次會再來☺️

極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵 $108

不怕單一人前$108

我十分喜歡重口味的拉麵,下次會再來☺️

• 炙燒豚肉味玉拉麵