2022-10-26 50 views
太掛住日本,個個朋友都出發。為有搵個friend去食拉麵🍜😍😍朋友介紹試試入到店已經就拎order紙點餐,今期推介極黑+蒜醬油豚肉拉麵😍😍好香濃味道到我面前,成碗全黑幾得意,湯底是黑醬油,今期限定,先試湯,香濃皮蛋幾特別,上面灑上辣椒🌶️及香蒜,幾特別,仲有冬姑、木耳,另外都加了味蛋,最後當然係主角豚肉,厚厚大大件,淋身香口,竹炭麵彈口,麵可選擇硬度。我就愛軟身,至愛🥰🥰味玉,蛋黃現啫喱狀流,蛋黃味十足,正朋友點了濃厚豚肉拉麵,豬骨湯底極甜,水準同日本咁好食,麵點選中度,口感更加豐富,加了少少7味粉更昇華。👍🏻👍🏻👍🏻再點了唐楊炸雞,雞肉好滑,加了檸檬🍋汁。已經非常好,最後飲可樂。簡直完美一餐
味玉,蛋黃現啫喱狀流,蛋黃味十足,正
2022-10-20 71 views
喺中環做完野,又好耐冇嚟食拉麵,2點半呢度有下午茶餐,啱晒雞叉燒雞白湯拉麵配唐揚炸雞3件及汽水 ($78)雖然係下午茶,不過份量唔少㗎喎!雞叉燒厚身,有啲燒烤味;炸雞估唔到有咁大件,仲好juicy,炸得熱辣辣極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵 ($108)配合Halloween而推出嘅黑色拉麵,湯底非常濃稠,蒜味香濃。威廉食到有一隻皮蛋,我仲話夠膽輸賭一餐飯肯定唔會係皮蛋啦,點知真係皮蛋!有冇試過拉麵嘅蛋係皮蛋?叉燒非常厚身
喺中環做完野,又好耐冇嚟食拉麵,2點半呢度有下午茶餐,啱晒

雞叉燒雞白湯拉麵配唐揚炸雞3件及汽水 ($78)
雞叉燒雞白湯拉麵配唐揚炸雞3件及汽水
極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵 ($108)
極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵
$100 (Lunch)
極黑蒜醬油豚肉竹炭拉麵
同朋友一齊喺中環覓食,佢話想食日本🇯🇵拉麵🍜,又話想去一間大家都未去過嘅,咁我哋即刻上網Google一下,搵到呢間大家都未去過嘅,距離我哋嘅位置又好近,咁就嗱嗱聲行過去開餐😆- $108 嘅 期間限定「極黑蒜🧄醬油豚肉🐷竹炭🎋拉麵🍜」:落單之後幾分鐘 拉麵🍜就嚟咗,湯底真係極度黑鼆鼆仲黑到反晒光😆,幾特別😆,即刻飲番啖湯先,味道都幾濃郁,真係有淡淡嘅黑蒜🧄香味😋;竹炭🎋拉麵🍜都係黑萌萌🤩,麵質幾軟熟😋,仲有半隻都係黑蚊蚊嘅皮蛋😆- $95 嘅「濃厚豚骨湯拉麵 — 炙燒🔥豚肉味玉拉麵🍜」:豚骨🐷湯底都係好濃郁,仲加咗少少辣醬所以湯底帶微辣,食落幾開胃😋兩碗麵 嗰件叉燒都係肥瘦適中,又甘香😋

兩碗麵 嗰件叉燒都係肥瘦適中,又甘香😋
2022-09-06 108 views
今日經過蘭桂坊,見到有上次試過嘅霸嗎拉麵,所以就入去食個麵。今期有個季節限定嘅松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵,全蟹宴點可以唔試下☺️拉麵係幼身嘅,我揀咗軟硬度適中。拉麵索左濃濃嘅湯汁,唔會令到啲麵淡而無味。軟殼蟹炸得外脆內軟,而且好酥脆,重點係夠大隻而且啖啖肉,好滿足。松葉蟹肉鮮甜,蟹膏甘香,混合喺濃濃嘅湯頭裏面,個蟹膏令到個湯底提升鮮味。另外叫咗個沙拉唐揚炸雞,即叫即炸熱辣辣,又香脆,雞肉有醃過所以好入味,炸完都好Juicy,配埋沙律醬同香蔥,增加口感同埋減低油膩感!

2022-08-22
Type of Meal
Dinner
  • 松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵
  • 沙拉唐揚炸雞
2022-08-29 1682 views
之前於一綜合電子會籍平台成為會員,兌換了一些現金券,剛好今天到中環辦事,晚餐就於這過江龍連鎖拉麵店解決小店位於蘭桂坊上,可於暢飲前先填飽肚子店內裝修環境跟其他分店的格調相同,佈置充滿着日本的感覺,在吧台的位置能夠直接看到師傅製作拉麵餐廳經常推出特別的限定菜單,繼之前的「啤酒拉麵」、牡蠣主題餐單,今次推出三款軟殼蟹期間限定新品孩子才作選擇,作為蟹迷的我,決定全要松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵以原隻天婦羅軟殼蟹作主角,賣相吸睛湯頭以日本直送的招牌豚骨湯為基調,加入濃郁蟹味噌,配以鮮甜松葉蟹肉,香味十足石燒松葉蟹膏軟殼蟹飯的軟殼蟹外脆內軟又厚肉,幾乎遮蓋整個石燒鍋底部有滑蛋、香蒜、香蔥、蟹肉、蟹膏及醬汁,拌勻食材後飯焦已經形成,熱騰騰的飯充滿蟹香甲羅燒內有松葉蟹肉、蟹膏和鵪鶉蛋,加蛋令甜味提升拌勻之後再塗滿多士,有助減低膩感碳酸飲料三矢蘇打刺激、爽快
小店位於蘭桂坊上,可於暢飲前先填飽肚子
孩子才作選擇,作為蟹迷的我,決定全要
松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵
松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵以原隻天婦羅軟殼蟹作主角,賣相吸睛
甲羅燒
甲羅燒內有松葉蟹肉、蟹膏和鵪鶉蛋,加蛋令甜味提升
甲羅燒
拌勻之後再塗滿多士,有助減低膩感
三矢蘇打
碳酸飲料三矢蘇打刺激、爽快
2022-08-29
三矢蘇打
約咗朋友今晚係中環睇午夜場, 點知朋友臨時OT, 叫我自己係附近搵餐廳食住野等佢。一個人的晚餐, 除了快餐, 即時諗起蘭貴坊間霸嗎拉麵, 行到去剛好係上班族放工高峰時間, 餐廳門外已經出現人龍, 還好有時間排隊等入座。餐廳地方企理, 一人堂食都唔會顯得尷尬。見到MENU上新推出三款期間限定軟殼蟹系列, 自行CLICK ORDER紙落單, 【松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵】HK$128食材相當豐富, 完全覆蓋整個拉麵, 擺盤整齊, 盡顯份量。有大大片紫菜、海苔、蔥花、蟹味噌、松葉蟹肉、蟹膏, 仲有原隻軟殼蟹。將所有配料撈起, 大量蟹膏同埋蟹肉令湯底杰咗少少, 蟹鮮香味濃郁; 炸得金黃香脆嘅軟殼蟹, 放上拉麵湯底上, 稍為索咗湯汁, 令軟殼蟹更為鮮香惹味, 就連麵條都充滿蟹味增湯汁, 完全滿足到我呢個蟹控。另外仲 +$10 追加粟米粒混入湯麵中, 多一點層次, 多一份清甜。【唐揚炸雞】HK$35炸雞表面乾身, 不過只有微溫, 炸皮微脆, 但肉質幾滑。原味冇配調味料, 但檯上有七味粉, 沾少少食, 少少辣, 唔錯。最後再點埋甜品【日本米雪糕】HK$28雪糕米香味十足, 間中夾集煙韌米飯粒。

餐廳地方企理, 一人堂食都唔會顯得尷尬。

見到MENU上新推出三款期間限定軟殼蟹系列,

自行CLICK ORDER紙落單,

【松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵】HK$128

另外仲 +$10 追加粟米粒
混入湯麵中, 多一點層次, 多一份清甜。

【唐揚炸雞】HK$35
唐揚炸雞

最後再點埋甜品【日本米雪糕】HK$28
雪糕米香味十足, 間中夾集煙韌米飯粒。

日本米雪糕
2022-08-26
日本米雪糕
蘭桂芳真係隱藏好多好野食呢間拉麵店好有日本風味。見到Menu <限定款式> 梗係要試一試✨松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵大大隻軟殼蟹,即叫即製外層香脆,都幾厚肉配搭日本松葉蟹肉 蟹膏細膩香味湧出,味道唔會太鹹同湯底好夾拉麵口感彈牙,就算食得慢.浸得耐都唔會腍成碗麵好有份量,賣相好靚呢個配搭確實唔係一般拉麵店食得到✨中野梅酒難得呢度咁多酒類選擇,呢款梅酒甜甜地好易入口,配拉麵一齊飲都好正✨日本柚子雪葩呢款雪葩好幼滑,柚子味香清得嚟唔會太甜,冰凍透心涼,可以中和一下

蘭桂芳真係隱藏好多好野食

呢間拉麵店好有日本風味。

見到Menu <限定款式> 梗係要試一試

✨松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵

大大隻軟殼蟹,即叫即製
外層香脆,都幾厚肉

配搭日本松葉蟹肉

蟹膏細膩香味湧出,味道唔會太鹹同湯底好夾

拉麵口感彈牙,就算食得慢.浸得耐都唔會腍

成碗麵好有份量,賣相好靚

呢個配搭確實唔係一般拉麵店食得到

✨中野梅酒

難得呢度咁多酒類選擇,
呢款梅酒甜甜地好易入口,配拉麵一齊飲都好正

✨日本柚子雪葩

呢款雪葩好幼滑,柚子味香清得嚟唔會太甜,
冰凍透心涼,可以中和一下

2022-08-26
Type of Meal
Lunch
  • 松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵
💎總評分:6.5/10-好耐之前已經介紹過尖沙咀分店,喺正The One對面成日都經過,係來自日本廣島嘅過江龍🇯🇵,主打自制麵條同濃厚豬骨湯,上次食左慢煮叉燒拉麵🐷,呢日行過中環見到佢地有新野,以軟殼蟹做主題,推出期間限定拉麵同鍋飯🎏,仲有甲羅燒添😃。1️⃣ 松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵 $128亮點係大大隻軟殼蟹👀,即炸多肉,不過建議嚟到即刻食,因為吸左啲湯會變淋。中間嘅蟹膏份量好慷慨,加埋松葉蟹肉🦀,撈均後令豬骨湯底頓時充滿蟹香😋。麵條可以㨂硬度,小編㨂左「適中」,食落有彈性。對上一次食己經有加味玉🥚(+$12),親手拮爆佢嗰下好有滿足感🤩,今次再翻叫依然無令人失望,一滴滴橙色嘅蛋黃香濃好食🤤,正👏🏻!2️⃣ 甲羅燒 $58估唔到拉麵店都有得食😗!蟹膏、蟹肉,加鵪鶉蛋連同蔥花一同攪拌🥢。雖然無磯燒餐廳咁有專人喺你面前燒♨️,但價錢唔貴,值得一試,若然多士脆身點會更好食呢!3️⃣ 羽根燒餃子 $35拉麵配餃子是常識吧🥟!餐廳算係比較多單點小食嘅拉麵店,淨係餃子都有4款,質素正常👌🏻,同價錢成正比。4️⃣ 沙拉唐揚炸雞 $38上次以加配價錢叫左小份,結果發現驚喜地嫩滑🤩,大大嚿啖啖肉,無出現炸粉過厚情況🐓,今
💎總評分:6.5/10

1️⃣ 松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵 $128
味玉
2️⃣ 甲羅燒 $58
3️⃣ 羽根燒餃子 $35

4️⃣ 沙拉唐揚炸雞 $38
上次以加配價錢叫左小份,結果發現驚喜地嫩滑🤩,大大嚿啖啖肉,無出現炸粉過厚情況🐓,今次單點左正常份量一共5件,好抵食🤑!送上嚟時熱辣辣,推介💯!
沙拉唐揚炸雞
5️⃣ 野菜 $20
作為拉麵配料份量如此大碟,有芽葉、木耳絲、蘿蔔絲等🥕,真令人滿足。輕輕以鹽調味🧂,食出芽菜新鮮爽口,balance反濃味嘅一餐。
野菜
不論係拉麵款式🍜還是單點小食🥟餐廳都提供唔少選擇,連石燒飯都有好幾款,未致於驚為天人,但係軟殼蟹搭配比叉燒來得新鮮,價錢唔算貴,留意係期間限定🦀,小編都唔知佢會做幾耐嫁!
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
Other Info. : 🚗 中環分店同樣係地舖,小編泊左喺stanley street,快食都算安全。
2022-08-10
$150 (Lunch)
味玉
沙拉唐揚炸雞
野菜
2022-08-21 76 views
一向好鐘意食霸嗎拉麵而且中環分店位置極方便作為蟹迷嘅我覺得今次 期間限定 好吸引#松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵蟹肉蟹膏非常足料有一大隻軟殼蟹炸得剛好 香脆唔油膩湯底好濃郁食得出製作好用心拉麵軟硬度剛剛好 彈牙有咬口而且非常掛湯夾埋海帶 紫菜同食 非常美味#石燒松葉蟹軟殼蟹飯建議上檯先等一陣可以享用到飯焦非常香脆惹味雖然都係蟹膏蟹肉但拌飯同拌麵係完全唔同感覺我個人比較鐘意配飯同食比較更清楚品嚐到蟹嘅鮮甜味每顆飯粒都沾左蟹膏蟹肉好濃郁整體黎講食物用料新鮮 烹調用心性價比好高

一向好鐘意食霸嗎拉麵

食物用料新鮮
烹調用心
性價比好高

2022-08-21 52 views
最近上網見到有一間好吸引嘅拉麵店,鍾意食拉麵嘅我就當然叫埋朋友一齊食啦。呢間位於中環嘅霸嗎拉麵之前都有食過㗎啦,不過今次就見到佢有期間限定嘅拉麵,所以就決定試吓。講返餐廳個環境先,餐廳個空間都幾足夠。無論係自己一個食定係同朋友一齊食都會有足夠嘅空間享受拉麵,之後就講吓拉麵啦。首先想介紹嘅拉麵係期間限定嘅松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵🍜,想講我真係好滿意呢個拉麵,唔單止賣相夠靚,成隻完整嘅軟殼蟹放喺拉麵上面,蟹膏食落都好鮮甜,蟹肉嘅顏色都好靚。個湯底充滿着蟹嘅精華,鍾意食蟹嘅我覺得真係冇得輸。至於我朋友就叫咗個辛辣炙燒豚肉味玉子拉麵,炙燒豚肉夠晒大塊,仲要炙燒過後嘅顏色好靚,咬落軟嫩多汁。再加埋有少少辛辣湯底嘅味道,令到成碗拉麵更加開胃。絕對係一間好有水準嘅拉麵店,誠意推介大家嚟試吓啦。
2022-08-20 58 views
🍜松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵Matsuba Crab Meat and Paste Reman with soft shell Crab 由這個非常之長嘅名字,就知道呢一個拉麵嘅蟹量十足。拉麵上放上原隻軟殼蟹,相當有氣派。除咗基本拉麵材料,如紫菜,海苔,蔥花等等,更加入蟹味噌,再於拉麵上放上松葉蟹與肉蟹膏,確保蟹肉同蟹味都一應俱全,令味覺得到享受!You can probably tell from this very long name of the ramen, that you can expect various kinds of crab ingredients in one single bowl of ramen. The whole crab soft-shell is served on the ramen, trying to steal the show. Apart from the essential ramen ingredients, such as seaweed, green onion, etc., the ramen is seasoned with
🍜松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵

You can probably tell from this very long name of the ramen, that you can expect various kinds of crab ingredients in one single bowl of ramen. The whole crab soft-shell is served on the ramen, trying to steal the show. Apart from the essential ramen ingredients, such as seaweed, green onion, etc., the ramen is seasoned with crab miso, a generous amount of Matsuba crab and meat crab paste. It definitely guarantee a rich crab taste!

🦀甲羅燒
Crab Miso Korayaki

甲羅燒是日本傳統的濱燒美食。日本人在海岸旁邊用爐火將海產燒熟,由於即捕即煮,所以味道特別新鮮可口。而甲羅燒更是物盡其用,把蟹膏和蟹肉放在蟹蓋上燒來吃。我特別喜歡
餐廳以烤多士配甲羅燒,香脆嘅多士搽上蟹膏蟹肉,加上蔥花同生雞蛋,味道層次極豐富。

Kora-yaki is a traditional Japanese dish. Japanese cook the seafood next to the coast right after the produces are fished from the sea. As a result, the freshness remains. Karo- yaki makes the best use of the crab shell, which is used as a container of crab paste and crab meat. I especially like the toast that served with the Kora-yaki. Slathered with crab paste, crab meat, chopped green onion and raw eggs, the toast gives the richest textures one can imagine.
2022-08-15 67 views
🇭🇰 Hong KongAverage expense pp: HKD$ 100-150+📍Address: 霸嗎拉麵🍜, Central 最近新推出左期間限定!一定係必試,第一款係松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵,大大隻軟殼蟹,炸得金黃香脆,配上大量蟹膏同埋蟹肉,新鮮又香濃,麵條吸索曬充滿蟹味增湯汁,鍾意食蟹嘅一定要試!第二款係石燒松葉蟹膏軟殼蟹飯,飯粒粒分明,石鍋燒完仲有飯焦,充滿蛋香,撈埋蟹膏醬食一流!最後不過係必食甲羅燒,$58真係好抵食,蟹殼入面有大量蟹肉蟹膏同埋生雞蛋黃,提升蟹嘅鮮味,配埋新鮮紅烘好嘅脆多士,真係人間美味🥰決定彭期間限定冇左之前,再去食多一次先!

🇭🇰 Hong Kong

📍Address: 霸嗎拉麵🍜, Central

2022-08-13 64 views
落雨天總會想食碗熱騰騰霸嗎拉麵最近推出 3款 軟殼蟹 期間限定 松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵 $128 大大隻軟殼蟹霸氣地佔了碗的一半位置,口感酥脆juicy一絲絲松葉蟹肉加埋大量蟹膏拌勻拉麵,味道濃郁,啖啖都係creamy蟹膏味道~~甲羅燒 $58 拉麵店都有居酒屋美食,新鮮燒好甲羅燒拌勻加上多士就食得!加了味增、鵪鶉蛋更順滑咸鮮!仲有抵食一人前套餐 $108雞白湯叉燒拉麵 +小食 & 飲品 厚厚雞卷形狀雞肉嫩滑啖啖肉麵條用左白色幼身,口感較清爽!加上蔥油都滋味~~炸雞 兩大件 外脆內juicy~

落雨天總會想食碗熱騰騰
霸嗎拉麵最近推出 3款 軟殼蟹 期間限定

松葉蟹肉蟹膏軟殼蟹拉麵

大大隻軟殼蟹霸氣地佔了碗的一半位置,口感酥脆juicy

仲有抵食
一人前套餐 $108

雞白湯叉燒拉麵
+小食 & 飲品

厚厚雞卷形狀雞肉嫩滑啖啖肉

麵條用左白色幼身,口感較清爽!加上蔥油都滋味~~

炸雞
兩大件 外脆內juicy~

2022-08-12
2022-07-24 151 views
位於中環外型貌似日本居酒屋裏面麻雀雖小,五臟俱全😎佢地定期會推出限定款式,今次期間限定係牡蠣拉麵🍜 廣島牡蠣漬薑汁石鍋釜飯拉麵同飯都有不同的風味🤩趁著石鍋還有熱力,快手搗好各種食材:石鍋釜飯加上薑汁簡直絕配廣島牡蠣漬薑汁石鍋釜飯釜飯上枱時滋滋作響,就知鑊氣十足同樣有4隻飽滿嘅廣島蠔,而且有大量蔥花同生蛋黃配搭,趁著石鍋還有熱力,快手搗好各種食材飯味道同香氣都好豐富廣島牡蠣醬油拉麵🍜廣島蠔出名鮮甜每碗拉麵都有4隻大大隻醬油漬牡蠣背面有少少燒焦嘅顏色,膏多肉厚,配上京蔥同野菜,口感爽脆,讓口感變得更加豐富而且拉麵細軟彈牙爽口又掛汁,係我最鍾意個隻麵身推介《綠茶可樂》一流霸嗎拉麵(中環店)地址:中環德己立街22號地下電話:3101 0780
位於中環外型貌似日本居酒屋裏面麻雀雖小,五臟俱全😎

廣島牡蠣漬薑汁石鍋釜飯
釜飯上枱時滋滋作響,就知鑊氣

廣島牡蠣醬油拉麵🍜

推介《綠茶可樂》一流

霸嗎拉麵(中環店)
地址:中環德己立街22號地下
電話:3101 0780
2022-07-24 115 views
我呢啲新界人好少去香港區,自從知有東鐵線金鐘站,我地呢啲新界友去香港區俾🤌以前真係方便咗好多,所以呢我都多咗嚟中環搵食,咁今日呢就約咗朋友去中環飲嘢,飲嘢之前梗係要食吓嘢啦,見到有間「霸嗎拉麵」🍜,咁就去食下啦⋯⋯雞叉燒味玉雞白湯拉麵豬叉燒食得多啦,雞叉燒真係第一次食,味道同豬叉燒一樣咁好味😋,雞白湯湯底勁濃稠,飲落去feel到個嘴嗰啲湯會黐住個口,好鮮味👍🏻。炙燒豚肉味玉拉麵🍜豬骨湯嘅湯底,湯底一樣好濃郁及鮮甜,豚肉係五花腩就唔算肥,同埋好入味,再加上糖心蛋好美味,麵質都好彈牙👍🏻👍🏻🍜。

雞叉燒味玉雞白湯拉麵

炙燒豚肉味玉拉麵🍜