Restaurant: Poke Go (大南街)
Info:

繼續探索深水埗美食地圖!這次來到大南街的 Poke Go,店內色彩繽紛,令人心情都輕鬆起來。如果有選擇困難的話可以點他們配搭好的6款Signature Bowl,不過這次我就挑戰一下自選的 Build Your Own Bowl ʕº̫͡ºʔ ⋆⁺ ➊ Main Protein先四選一,我和朋友分別點了吞拿魚及三文魚,素食的朋友可選雜菌香菇🍄 粒粒魚生份量十足,每一口都可以品嚐到!➋ Base可以壽司飯、珍珠糙飯和沙律菜中選一至兩款,推薦一半米飯配一半沙律,比較輕盈無負擔🥗➌ Toppings 多達十一款!每碗可選三款,我們就分別點了溫室青瓜、甜粟米、紫洋蔥和櫻桃蕃茄、麻醬豆腐、芝麻海帶。吃到原形食物的滋味而且滿滿的彩色蔬果感覺營養豐富~➍ Dressing選鰹魚醬油是安全百搭的口味,我就試了Nutty的果仁芝麻醬,效果也很讚➎ Seasoning 我懶得選就點了全部配料,有芝麻、果仁、木魚絲、辣椒碎、岩鹽、脆蒜和紫菜絲,不吃辣的記得不要勾選辣椒碎🌶️ 加了配料令整體口感一流!看似小小的一碗其實相當豐富,大滿足 ♡

Build  Your  Owm  Bowl

Build  Your  Owm  Bowl
  • Build Your Own Bowl
人氣夏威夷魚生飯🍣🥗健康清新之選💛大大碗🍙咩都有齊💯超足料#sdm荃灣 #sdm尖沙咀 #sdm灣仔 #sdmCafe #sdm日本菜 💛#和你食啲咩 💎 808 bowl $118必食💯💯 (😋:8.5/10)👍🏻:呢款入面有🍚吞拿魚,壽司飯,沙律菜,和式青蔥,枝仁豆,三文魚籽,雜菌香菇,山葵乳酪醬,芝麻,木魚絲呢個combo 好好食!啱晒啲揀唔到/唔想諗嘅你🤭🥳 勁鐘意呢個山葵乳酪醬😍😍超好食🤤同埋好開胃!吞拿魚🍣份量好多🐟估唔到~👎🏿:。💎 Build your own bowl 自選bowl $108值得一試‼️ (😋:8/10)👍🏻:沙律菜都好大碗🥗好多纖維🥒🌱 想減肥嘅入士就啱晒心水💛Step1: Main protein: 三文魚🍣激多!食到最尾都仲會有😍Step2: 可以加配第二主食Step3: Base: 沙律菜🥗Step4: Toppings: 雞蛋絲🍳芝麻海帶🥬麻醬豆腐🤤幾好食Step5: Top-up: 可自行選擇加配料Step6: Dressings: 蜜糖芥末醬🍯Step7: Seasoning: 果仁、木魚絲、辣椒碎、岩鹽、脆蒜、紫菜絲👎🏿:蜜糖芥末醬唔夠多
人氣夏威夷魚生飯🍣🥗健康清新之選💛大大碗🍙咩都有齊💯超足料

💛#和你食啲咩

💎 808 bowl $118
必食💯💯 (😋:8.5/10)
👎🏿:。

值得一試‼️ (😋:8/10)
Step2: 可以加配第二主食
Step3: Base: 沙律菜🥗
Step5: Top-up: 可自行選擇加配料
Step6: Dressings: 蜜糖芥末醬🍯
👎🏿:蜜糖芥末醬唔夠多,冇乜味🥹

環境:8/10
服務:7.9/10 (自助落單,但有加一服務費)
價錢:人均約$100
性價比:7.5/10

📍 Poke Go (大南街) (深水埗)
深水埗大南街211號地舖

其他分店:
📍Poke Go (漆咸道南) (尖沙咀)
尖沙咀漆咸道南81號南海大廈地下G號舖
📍Poke Go (汕頭街) (灣仔)
灣仔汕頭街5-7號地舖

可以 follow @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽 帶大家喺香港周圍食💛
#香港 #香港好去處 #香港美食 #荃灣好去處 #荃灣美食 #荃灣cafe #荃灣黃店 #cafe #香港cafe #hkcafe #香港黃店 #pokego #pokegohk
#尖沙咀 #尖沙咀美食 #尖沙咀好去處 #尖沙咀黃店 #尖沙咀cafe #灣仔 #灣仔美食 #灣仔黃店 #灣仔好去處 #灣仔cafe
  • 808
4 day(s) ago 0 views
今日午餐時間來到,如果係叫pre-set 嘅選擇,就可以送埋嘢飲☺️嘢飲嘅種類都幾多㗎 有橙汁蘋果汁椰子水等等,我仲見到佢啲椰子水係拎新鮮椰子倒出嚟🥥先叫咗一碗🥗808材料好豐富,有吞拿魚,壽司飯,沙律菜,和式青蔥,枝仁豆,三文魚籽,雜菌香菇,山葵乳酪醬,芝麻,木魚絲🥗🤎木魚絲排到高高的好似座山咁,仲有三文魚子鹹鹹地嘅味道,加埋山葵乳酪醬,感覺都好清新其中雜菌香菇點咗乳酪醬之後特別好味🤎我叫咗壽司飯加沙律菜mix 份量啱啱好另一碗叫咗💓SHOYU AHI同樣都係有吞拿魚,但其他配料就唔同,有壽司飯,芝麻海帶,和式青蔥,紫洋蔥,鰹魚醬油,芝麻,木魚絲🌯呢個感覺就係新鮮 用鰹魚醬油帶出鮮味 好似食緊沖繩嘅飯一樣有大量嘅芝麻海帶 淨係食啲紫菜都已經好飽😛

先叫咗一碗🥗808

其中雜菌香菇點咗乳酪醬之後特別好味🤎
我叫咗壽司飯加沙律菜mix 份量啱啱好

另一碗叫咗💓SHOYU AHI
呢個感覺就係新鮮 用鰹魚醬油帶出鮮味 好似食緊沖繩嘅飯一樣
有大量嘅芝麻海帶 淨係食啲紫菜都已經好飽😛
5 day(s) ago 0 views
終於黎到潮聖🤣🙏🏻餐牌上邊有一啲預設嘅套餐都可以自己任揀。我同朋友就揀咗一款套餐,同埋自己配搭左一碗。套餐方面就揀咗熱嘅ono!🍲🔥呢個熱嘅版本,其實又唔係真係好熱,只係輕輕煮熱啲面頭既配料同醬,所以帶有少少嘅香味,而且個三文魚既口感亦都唔會好生。個醬係果仁芝麻醬,所以大有一啲堅果嘅香味。個份量超大,整體配搭新鮮而且充滿口感~~自由搭配揀左三文魚、昆布、粟米、蟹肉、蛋絲好丈既自由度!如果怕自己唔係好鍾意啲特別嘅醬汁嘅話可以揀返鰹魚豉油比較接近正常嘅魚生飯嘅口味。佢有好多嘅蔬菜可以選擇令到碗魚生飯變得更加健康。三文魚嘅份量亦都好多,食到好飽!🫄🏻🫄🏻🫄🏻最後叫埋個蜂蜜綠茶🍵甜甜地幾好飲。店員都好好又不斷咁幫我哋加茶,一壺好大,可以兩個人分享,都算幾抵飲。
終於黎到潮聖🤣🙏🏻

套餐方面就揀咗熱嘅ono!🍲🔥

自由搭配揀左三文魚、昆布、粟米、蟹肉、蛋絲

最後叫埋個蜂蜜綠茶🍵
2024-04-22 0 views
今日去開深水埗買嘢,順便午餐所以喺度食, 經過大南街就過咗呢一間poke go🤲🏻嚟到呢條好多Cafe嘅街, 呢間嘢都算幾出眾入面嘅裝修有啲壁畫咁樣,聽聞係人手畫落去嘅,都幾靚,另外座位方面都坐得幾舒服佢喺嘢食上面都有好多唔同嘅選擇,咁我自己就揀咗個自選嘅bowl當中包括吞拿魚燥飯,青瓜豆腐,蕃茄仔木魚😁😁另一個就叫咗個特別啲嘅hot ono, 佢係用熱石鍋裝住嘅,入邊有三文魚壽司飯,溫室青瓜雞蛋絲蟹棒沙律芝麻醬同埋芝麻😙用料非常之新鮮食落去幾好食,下次可以再返嚟試😃多啲唔同嘅款式另外都見到佢有好多種唔同類型嘅小食,包括有蕃茄秋葵,和風炸雞黃金蝦卷等等大家可以支持多啲間小店🤲🏻🤲🏻🧘🏻‍♀️🍵

嚟到呢條好多Cafe嘅街, 呢間嘢都算幾出眾

當中包括吞拿魚燥飯,青瓜豆腐,蕃茄仔木魚😁😁

大家可以支持多啲間小店🤲🏻🤲🏻🧘🏻‍♀️🍵

• ONO
2024-04-21 0 views
今日係oddle order, d野食黎到完全唔係我嗌既野。我個碗叫左半沙律半飯,結果一粒飯都冇。叫左海帶,又係唔見左。Suppose係我個friend個碗既雞蛋絲唔知點解去左我到,然後要左柚子醋又係一滴都冇。個豆腐話有sauce,但係完全食唔出。今次已經唔係第一次,上次係尖沙咀分店食,叫半沙律半飯,剩係俾左飯......睇黎兩間分店都唔睇order左乜就整野食。咁careless,幾好食都冇用......

2024-04-20 0 views
過咗個冬天,發現自己又肥番,唯有食健康d⋯之前經過深水埗,淨係發現多咗好多小Cafe,估唔到都有poke bowl🥙 食Poke Bowl最好就係大大碗,食完之後又唔會有罪惡感,又好食,又食得飽😋呢間餐廳喺深水埗舊區,佢嘅餐廳設計同舊式唐樓新舊交融,門口仲有個小小嘅霓虹燈招牌,好有feel🌱睇埋佢個Menu ,就覺得個老細應該好鍾意夏威夷😆連Menu嘅菜式名都同夏威夷有關,(不過唔了解夏威夷嘅人,應該會唔明白😅)我就要咗個「808」同「ALOHA」,兩個都配珍珠糙飯🥗「808」有吞拿魚、蔥、枝豆、三文魚籽、菇、wasabi醬同木魚絲,成個配搭好日式,食落真係好fresh好健康,個醬勁好食,同吞拿魚刺身勁夾,食到停唔到口,份量又啱啱好🥙「ALOHA」係全Vegan,有牛油果、菇、粟米、豆腐、海帶同柚子醬油醋,佢哋自製嘅sauce令到成個bowl升左去另一個Level,勁正
我就要咗個「808」同「ALOHA」,兩個都配珍珠糙飯

Type of Meal
Lunch
Poke go 呢間出名夏威夷魚生飯。去美國試過之後愛上食poke bowl,返到嚟成日食呢間回味。🥗🥑Poke bowl可以揀自選配料,自己mix and match鍾意嘅配菜同醬料。我同朋友都唔想諗,就直接點佢signature bowl。我點ONO $108Toppings有三文魚,壽司飯,溫室青瓜,雞蛋絲,蟹棒沙律,果仁芝麻醬同芝麻。 成個飯豐富得嚟好健康。飯同餸嘅份量都好足夠,面頭一大球蟹棒沙律。三文魚角切上,每粒都好肥美厚肉,食落每啖飯都有三文魚。我仲另外點咗多醬,加上爽脆青瓜,口感非常滿足。NALU $108Toppings有八爪魚,壽司飯,櫻桃番茄,和式青蔥,甜粟米,蟹棒沙律,辛味蛋黃醬,芝麻,辣椒碎。男朋友一向鍾意食香辣野味少少,NALU嘅辛味蛋黃醬加辣椒碎🌶️就好啱佢口味。飯嘅份量偏多,連大食嘅男仔都話食完好有飽腹感。總括嚟講係抵食,想再食夏威夷壽司飯會返嚟呢間👍🏼。

我點ONO $108

NALU $108

2024-04-13 26 views
808 午餐夏威夷碗$118 主菜係吞拿魚刺身,餸方面有和式青蔥、枝豆、木魚絲、三文魚籽、雜菌香菇、山葵乳酪醬同埋芝麻。飯方面揀咗珍珠糙米飯,大大碗,而且糙米好健康。成碗裏面加加埋埋應該都有差唔多10嚿吞拿魚粒!三文魚籽有半個拳頭咁多!鐘意食刺身嘅朋友一定食得好enjoy 。成碗都冇油,都係啲健康嘅配料,最啱減肥想keep fit 嘅人食。如果覺得珍珠糙米飯都係太Heavy嘅話,可以喺主食嗰度揀沙律菜,或者仲可以揀壽司飯。ONO 午餐夏威夷碗$108 主食係三文魚。而配料方面有溫室青瓜、雞蛋絲、蟹棒沙律、果仁芝麻醬同埋芝麻。依一款午餐夏威夷碗就再fresh 啲,青瓜好爽脆,雞蛋絲切得夠幼同埋唔會油。蟹棒沙律唔會有太多沙律醬,所以見到蟹棒嘅量都好多。果仁芝麻醬好送飯,大大碗夏威夷碗好快就清左!
808 午餐夏威夷碗$118

ONO 午餐夏威夷碗$108
2024-04-02 85 views
嚟到深水埗, 食all day breakfast食到悶悶地又想食得健康啲嘅話,可以試下大南街嘅Poke Go~其實就係一碗健康version嘅魚生飯,可以揀壽司飯底,白飯,brown rice底。想cut crabs嘅話,重可以揀沙律菜底。今次試咗808嘅signature bowl $118 超級大碗! 超級多料! 有大大舊嘅吞拿魚魚生粒,有好多支仁豆,三文魚籽,木魚絲,黑白芝麻,青葱,洋蔥,菇。最鐘意佢用wasabi yogurt sauce嚟撈哂成個飯,每一啖都辣辣哋,好食👍🏼係好大碗的,女仔嘅話,建議你嗌少飯或者揀沙律菜底。

今次試咗808嘅signature bowl $118
係好大碗的,女仔嘅話,建議你嗌少飯或者揀沙律菜底。
2024-03-30
$150 (Lunch)
2024-04-02 34 views
今次Order 左兩個bowl🥗NALU 🐙🌶️🍅🦀$108 ⭐️⭐️⭐️⭐️八爪魚,沙律菜,樱桃番茄,和式青蔥,甜粟米,蟹棒沙律,辛味蛋黃醬,芝麻,辣椒碎改左壽司飯做沙律菜 賣相靚 好colourful 啲食材夠足料同新鮮 成個Combination都幾好 八爪魚有咬口估唔到個蓮藕乾都幾好食 點綴咗成個poke bowl不過醬稍為辣左啲 如果唔食得辣嘅建議改醬汁另外叫咗個自選poke bowl 🥑🍣🍚$153 ⭐️⭐️⭐️牛油果 吞拿魚 壽司飯 麻醬豆腐 果仁芝麻醬吞拿魚唔算好新鮮 但呢個價錢有咁嘅質素都OK 麻醬豆腐好食 牛油果令成個配搭好夾不過自選bowl 你本身配搭咗嘅bowl貴 可自己衡量想食得健康啲 嚟poke go都唔錯 環境都好舒服 坐耐啲都唔怕
今次Order 左兩個bowl🥗

牛油果 吞拿魚 壽司飯 麻醬豆腐 果仁芝麻醬
不過自選bowl 你本身配搭咗嘅bowl貴 可自己衡量

• NALU
2024-03-24 58 views
上次同都好鍾意食poke嘅朋友一齊嚟咗深水埗試呢一間🙆🏻‍♀️呢度有兩款超正嘅夏威夷魚生飯,分別係「ONO」同「SHOYU AHI」😋首先講下「ONO」,佢啲材料真係多多啊!😍有三文魚,壽司飯,溫室青瓜,雞蛋絲,蟹棒沙律,果仁芝麻醬同芝麻。☺️食落去清爽又滋味,三文魚鮮甜,加埋蟹棒沙律同果仁芝麻醬,口感更加豐富。😆😆青瓜同雞蛋絲帶返啲脆口嘅感覺,整體都好平衡~🤍再嚟講「SHOYU AHI」,呢個款式嘅魚生飯係用吞拿魚,另外係有芝麻海帶,和式青蔥,紫洋蔥,鰹魚醬油同木魚絲。特別之處就係鰹魚醬油同木魚絲嘅配搭,帶出一啲深厚鮮味同鹹香,而我哋兩款都係沙律再加壽司飯,整體更加健康仲唔會食唔晒添💓總括嚟講,呢度啲夏威夷魚生飯係絕對值得一試嘅!價錢亦都唔貴,地理位置又方便,有興趣就試吓啦😍

2024-03-22 45 views
天氣開始回暖,就開始想食返啲Fresh啲嘅嘢,poke bowl最啱春夏季節,有蔬菜有魚,有營養又低脂健康平時食poke bowl, 好多時都係嗌外賣,呢度有得堂食,而且裝修幾靚,牆上有johnee 嘅壁畫,而周圍都有好多得意嘅擺設有配搭好咗嘅poke bowl,唔怕選擇困難症。另外要一讚佢有醬汁另上嘅選項,淡口嘅寶寶或者要減肥嘅朋友仔,就可以自行調教落幾多醬🤟808 ($118)有吞拿魚,三文魚子,雜菌香菇等等,呢個山葵乳酪醬少少Wasabi味,又酸酸地,同個飯好夾👍ONO($108)+牛油果($16)三文魚,蟹柳沙律,青瓜,雞蛋絲,再加埋最愛牛油果,超正嘅配搭,跟芝麻醬,呢個配搭都好正👍午餐時間有飲品送,叫咗蘋果汁同埋椰青水,椰青水非常有驚喜,以為係平時飲開嗰啲膠樽裝,點知一開發現非常清甜,估唔到咁好飲👍

808 ($118)

ONO($108)+牛油果($16)

又鍾意食刺身,又追求健康嘅我,其實好鍾意食呢啲poke bowl。既有沙律又有飯,均衡飲食~ 由於前排食咗間真係唔推薦嘅,決定俾多次機會再試多次新嘢,冇理由咁邪連續中伏嘅!.原本諗住自選可以試吓山葵乳酪醬,或者辛辣蛋黃醬,但因為lunch time叫佢嘅signature bowl就送嘢飲,唯有下次先自選啦。.叫咗個ONO,入面本身有三文魚,青瓜,雞蛋絲,蟹棒沙律,配果仁芝麻醬。另外我再加咗芝麻豆腐,揀咗沙律菜加糙米,冇諗過沙律菜係另外上,啲飯嘅份量多到嚇親我!成個組合好清新好夾,即使有醬都唔膩,青瓜應記一功🤣🤣 三文魚同所有配料都好新鮮好足料,好似食極都仲有,最後飽到捧完個肚走。.碗入面仲有一片炸蓮藕片,食落其實冇蓮藕味,反而有一種好似番薯條嘅味道幾好食。.餐飲叫咗冷壓蘋果汁,飲得出同平時普通蘋果汁嘅分別。散叫要30幾蚊㗎,lunch time跟餐送埋真係超級抵!.呢間真係又好食好抵食,下次再想食poke bowl一定會揀返呢一間😋😋 唔洗再驚中伏啦!

2024-03-18 50 views
Poke Go 📍深水埗大南街211號地舖最近食得太多😂想食得健康D🥗上網搵到呢間Poke go 來食poke bowl 健康又好味🤤最正係可以自選食材同醬汁而且有Set好左signature bowl👍🏻我地一行兩人叫左兩個自選碗 Base 可以簡壽司飯,沙律、珍珠糙米再簡主菜~有吞拿魚、八爪魚、三文魚可以揀配料呢就自己揀三款~醬汁係超級多款選擇🤩😋吞拿魚配沙律菜+紫洋蔥+櫻桃蕃茄+麻醬豆腐 跟山葵乳酪醬 😋八爪魚配壽司飯+溫室青瓜+甜粟米+雞蛋絲 鰹魚醬油 醬汁另上 全部配料食材新鮮😍份量又足重點係好味同健康每款配菜都超級多✅健康又好味既選擇
Poke Go

📍深水埗大南街211號地舖

最近食得太多😂想食得健康D🥗

上網搵到呢間Poke go 來食poke bowl
健康又好味🤤最正係可以自選食材同醬汁

而且有Set好左signature bowl👍🏻

我地一行兩人叫左兩個自選碗

Base 可以簡壽司飯,沙律、珍珠糙米
再簡主菜~有吞拿魚、八爪魚、三文魚可以揀
配料呢就自己揀三款~醬汁係超級多款選擇🤩

😋吞拿魚配沙律菜+紫洋蔥+櫻桃蕃茄+麻醬豆腐 跟山葵乳酪醬