Restaurant: Poke Go (大南街)
Info:

2023-06-25 1318 views
Poke Go.足料健康碗夏天天氣熱最好食清淡一點Poke Bowl的好處是以清爽健康為主配大量新鮮食材令人流晒口水最近去深水埗大南街見到有一家店,也是吃Poke Bowl的名叫Poke Go小店好有文青FEEL廚房由外國人主理選擇也多樣化可以DIY、有魚生有素食有選擇困難症者可直點後頁已選配好的大碗於是點了一份雜菌香菇BOWL配:壽司飯、櫻桃番茄、麻醬豆腐牛油果、鮮蟹肉柚子醬酒醋全選seasoning小食點了炸黃金蝦雜菌香菇BOWL是滿滿的大碗足料的牛油果同蟹肉,特別香甜木魚絲與櫻桃番茄,鹹甜兼具非常開胃底層是大量的香菇和飯飯全是香噴噴的滋味清爽好吃炸黃金蝦好有越南的風格炸得香脆內容是一隻隻大蝦連殼都可以食埋這裡真的很文青更有寄賣的小東西好適合中意尋寶的青年人到此一CHILLPoke Go (大南街)深水埗大南街211號地舖#PokeGo#chill#文青#香港美食#Cheese #vegetarian#wine #coffee#food #foodporn #instafood #amazing #instagood #photooftheday #sweet #fresh #ta
Poke Go.足料健康碗

夏天天氣熱
最好食清淡一點
Poke Bowl的好處是以清爽健康為主
配大量新鮮食材
令人流晒口水

最近去深水埗大南街
見到有一家店,也是吃Poke Bowl的
名叫Poke Go
小店好有文青FEEL
廚房由外國人主理

選擇也多樣化
可以DIY、有魚生有素食
有選擇困難症者可直點後頁已選配好的大碗

於是點了一份雜菌香菇BOWL
配:壽司飯、櫻桃番茄、麻醬豆腐
牛油果、鮮蟹肉
柚子醬酒醋
全選seasoning

小食點了炸黃金蝦

雜菌香菇BOWL是滿滿的大碗
足料的牛油果同蟹肉,特別香甜
木魚絲與櫻桃番茄,鹹甜兼具
非常開胃

連殼都可以食埋

這裡真的很文青
更有寄賣的小東西
好適合中意尋寶的青年人到此一CHILL

Poke Go (大南街)
深水埗大南街211號地舖

#PokeGo
#chill
#文青
#香港美食
#Cheese
#vegetarian

#wine #coffee
#food #foodporn #instafood #amazing #instagood #photooftheday #sweet #fresh #tasty #delish #eating #foodpic #相機先食 #eat #hungry #foodgasm
#好味 #love #follow4follow
#tbt #happy #topcitybites
2023-03-24 2291 views
長長的南昌街隔開大南街一邊搭滿竹棚的街坊老店,另一邊往太子方向並排數間清雅食店,此乃其一。時13:40,小店格局,樓底特高,木系裝潢,有吧台,十多枱二人枱幾近坐滿。早已盤算:文青食店,宜放鬆預算,備好足夠銀兩(有機會只收現金。然而今回最後埋單見收支付寶等)價錢會輕刷我觀感。以車仔麵式選項的用螢光筆劃單法,每項劃一至數劃。有選擇困難可翻至另頁預設飯款下單。收得此價也不是前菜份量,十數分鐘後就堆砌成一大木碗砵滿姿態上枱,幾乎滿瀉,互相開心些牙怕有點難道,於是選項大致與友人相符,分別是主食三文魚、吞拿魚,配菜青瓜、枝豆(已褪皮)。角切魚生粒鮮嫩十數粒,有一小顆青檸在碗旁差點忘了擠汁,選的糙米底飯好嚼,還有點像椰菜花粒,自我欺騙為生酮吃。基本不加大不加多餘配餸已夠好,而且,還點了以下這杯⋯⋯還是受這種「賭博型超級食物」所吸引。老是表皮青亮,切開是嘔心黑絲;又或鱷魚皮色,開來是奶油柔滑,表裏不一,摸不透心。此店將之製成的極濃稠奶昔,坦蕩蕩無花無假,奶油香果味濃,不滯胃又再三回味。

三文魚枝仁豆冷豆腐櫻桃蕃茄果仁木魚絲岩鹽脆蒜紫菜絲山葵乳酪醬沙律拼珍珠糙飯
吞拿魚青瓜冷豆腐粉紅岩鹽脆蒜木魚絲鰹魚醬沙律拼白飯

牛油果奶昔

2023-03-18
$142 (Lunch)
吞拿魚青瓜冷豆腐粉紅岩鹽脆蒜木魚絲鰹魚醬沙律拼白飯
牛油果奶昔
2023-09-10 33 views
我地2個人,非繁忙時間去食。咁入到餐廳,大約都只係座左2-3成客。(總共5-6個人)咁我地就隨便揀左張空嘅枱座。然後收錢個女人走埋黎問:你地2位定4位?(2位)咁你地去返呢張座。(搭枱,個張枱嘅情侶都有啲愕然被要求同其他人搭枱)我問個收銀女人,你成間餐廳仲有成4張吉枱,而家又非繁忙時間點解要我地搭枱?佢話因為呢張係4人台黎,只可以4人座。我:你地好好生意咩?成間鋪連埋我地得6個人。點解唔座得空枱?有人訂晒位?佢:咁如果等陣有4位以上,會要求你調台我:(黑人問號?)你座得滿間鋪,我咪調位囉。佢:ok,如果有4位會要求你調枱(ok)然後廚房個鬼佬又走出黎用英文問一樣嘅問題(你地4個人?如果2個人唔座得4人枱)個收銀女人話:that’s ok個鬼佬就有啲唔順氣咁返入廚房食物質素就一般啦。唔多講落單自己Qr code落,0服務。但又要收加一服務費
我地2個人,非繁忙時間去食。
咁入到餐廳,大約都只係座左2-3成客。(總共5-6個人)
咁我地就隨便揀左張空嘅枱座。

然後收錢個女人走埋黎問:你地2位定4位?(2位)

佢話因為呢張係4人台黎,只可以4人座。

佢:咁如果等陣有4位以上,會要求你調台

我:(黑人問號?)你座得滿間鋪,我咪調位囉。
佢:ok,如果有4位會要求你調枱(ok)

然後廚房個鬼佬又走出黎用英文問一樣嘅問題
(你地4個人?如果2個人唔座得4人枱)
個收銀女人話:that’s ok
個鬼佬就有啲唔順氣咁返入廚房

食物質素就一般啦。唔多講

落單自己Qr code落,0服務。但又要收加一服務費
2023-09-10
$240 (Tea)
2023-09-05 57 views
大南街都好多嘢食 今次揀咗個健康啲食poke bowl😎有d set好 亦可以自己組合Build Your Own Bowl 三文魚 ($108)海量嘅柴魚碎 仲有果仁 紫菜絲等Base揀咗珍珠糙飯同沙律菜沙律菜都幾新鮮 撈果仁芝麻醬都幾夾👍🏼三文魚夠凍 冇筋 不錯😌Toppings可以揀三款我揀咗枝豆、雞蛋絲同麻醬豆腐每樣都正常 幾清新嘅味道食哂成碗都好飽!另外叫左個椰青水 ($38)中等size 都幾多水 清甜 解暑一流😋
大南街都好多嘢食 今次揀咗個健康啲
食poke bowl😎
有d set好 亦可以自己組合

海量嘅柴魚碎 仲有果仁 紫菜絲等
Base揀咗珍珠糙飯同沙律菜
沙律菜都幾新鮮 撈果仁芝麻醬都幾夾👍🏼
三文魚夠凍 冇筋 不錯😌
Toppings可以揀三款
我揀咗枝豆、雞蛋絲同麻醬豆腐
每樣都正常 幾清新嘅味道
食哂成碗都好飽!

另外叫左個椰青水 ($38)
中等size 都幾多水 清甜 解暑一流😋
2023-09-03 50 views
今日放假陪個friend去深水埗黃金商場睇下啲新機,順道食個lunch。知到深水埗有幾多特色餐廳,於是上Openrice check 下,見有間餐廳主打夏威夷bowl飯,未試過喎🤔就去試下啦😀。店舖前門裝修得簡約別緻,牆上有一個細圓嘅霓虹光管招牌,整體視覺好舒服,感覺好chill,室內佈置同樣舒適休閒。睇咗menu,食物種類唔算多,但係可以有好多選擇,因為你可以build your own bowl。掃過QR code,我哋點咗個已配搭好嘅Signature bowl,可選壽司飯或珍珠糙飯或各一半。午市優惠凡惠顧任何bowl飯,可免費配一杯飲品。ONO $108.-Bowl 飯擺設得好靚,打卡一流😍。食材有三文魚、溫室青瓜及雞蛋絲,全部都好新鮮。三文魚切成小方塊,份量非常多,口感軟腍冇腥味。壽司飯及珍珠糙飯,口感軟熟各具特色,再同seasoning撈埋一齊食,十分醒胃之餘又味道好夾👍。食完一碗無油又有豐富纖維既bowl 飯,飽肚又健康。餐飲椰青水,味道天然又清甜。火山炸雞 $68.-火山炸雞一共有9粒,一口一粒。雞粒表面乾身微脆,混有泰式辣椒醬,肉質嫩滑多汁,十分惹味。

店舖前門裝修得簡約別緻,牆上有一個細圓嘅霓虹光管招牌[Poke Go],整體視覺好舒服,感覺好chill,室內佈置同樣舒適休閒。

ONO $108.-

火山炸雞 $68.-

2023-08-31
2023-08-01 197 views
之前已經聽過朋友介紹呢間Poke Go好多次佢仲要聲稱係佢食過 最好食嘅一間終於有機會來朝聖 深水埗始祖店😛🤟🏿______________________________ Menu上有好幾款配搭好嘅signature bowl另外當然亦可以自選 build your own bowl______________________________ / ONO / ʜᴋᴅ108三文魚•青瓜•雞蛋絲•蟹棒沙律•果仁芝麻醬/ BUILD YOUR OWN / ʜᴋᴅ78雜菌香菇•麻醬豆腐•枝豆•粟米•柚子醬油醋

之前已經聽過朋友介紹呢間Poke Go好多次

三文魚•青瓜•雞蛋絲•蟹棒沙律•果仁芝麻醬

/ BUILD YOUR OWN / ʜᴋᴅ78
雜菌香菇•麻醬豆腐•枝豆•粟米•柚子醬油醋
2023-07-30 212 views
身為poke bowl 🥗 嘅忠實粉絲,試過咁多間同類型餐廳,始終念念不忘呢度足料到滿瀉、用料新鮮、配搭多樣嘅健康 bowl😍😍夏天☀️熱辣辣,一碗清爽又開胃嘅poke bowl就啱晒!亦係on diet朋友仔嘅福音😆🙆🏽‍♀️特色🌟選擇多!主食/配料/醬汁等都以可DIY自由選擇,唔想食飯亦可以要沙律做base~🌟唔想動腦可揀多款已經幫你配搭好嘅signature bowls🤤🌟有素食bowl🌱約埋素食嘅朋友仔一齊去都無問題🌟午餐送免費飲品/是日濃湯1️⃣ONO set 🐟($108)三文魚新鮮又夠多,食極都唔完咁🤤配上青瓜、蛋絲、蟹棒沙律,口感豐富,糙米飯底好咬口,飯同配料嘅份量比例1:1啱啱好。醬汁都係重點喔,唔會搶走正食味道之餘,又可以提味,消除膩感又開胃!2️⃣冷壓菠蘿汁🍍濃郁得嚟唔會好甜,清新解渴,酸酸哋令人更開胃😆✍️評分味道:9/10環境:8/10服務:8.5/10打卡值:9/10抵食:9/10

🙆🏽‍♀️特色
🌟有素食bowl🌱約埋素食嘅朋友仔一齊去都無問題
🌟午餐送免費飲品/是日濃湯

1️⃣ONO set 🐟($108)
ONO

2️⃣冷壓菠蘿汁🍍
濃郁得嚟唔會好甜,清新解渴,酸酸哋令人更開胃😆

✍️評分
味道:9/10
環境:8/10
服務:8.5/10
打卡值:9/10
抵食:9/10
2023-06-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
ONO
2023-07-18 233 views
🖤黑白配⚪️發現係香港🇭🇰唔太多呢種類嘅健康bowl,其實系外國好流行,但始終香港人鐘意大魚大肉🤣 間唔時都好需要清一下腸胃餐廳感覺偏工廠風加文青系,樓底高,空間感足夠Bowl的配料可以自選,亦有餐廳recommend嘅signature,🖤黑白配⚪各款選咗一OHANA $108(三文魚、沙律菜、櫻桃蕃茄、溫室青瓜、甜粟米、蜜糖芥末醬、芝麻、果仁)成碗都系原型食物好健康🧡所有材料都新鮮鮮甜,配蜜糖芥末醬甜甜地好fresh,面頭配有一塊炸蓮藕片幾香口另一碗自選揀咗八爪魚、壽司飯、甜粟米、芝麻海帶、牛油果🥑、枝仁豆、鰹魚醬油) $114相比之下,🖤黑白配⚪️比較鐘意食呢款,有壽司飯嘅加持,好似食緊丼飯咁另外想贊下個八爪魚🐙同海帶好鮮甜,唔同材料配埋一齊食口感好豐富,牛油果份量差唔多半個咁濟,不過牛油果唔夠香🥲有啲失望
餐廳感覺偏工廠風加文青系,樓底高,空間感足夠

OHANA $108

2023-07-01 192 views
外賣想叫健康啲,試下呢間的pokebowl香菇清爽,海帶爽口啲蔥好香,蔥迷就知,啲蔥靚唔靚真係差好遠架麻醬豆腐清清地得嚟又唔會無味,加埋我揀嘅yoghurt sauce 酸酸地好開胃個底揀咗糙米+沙律菜雙拼,啲菜都幾新鮮另外不得不讚賣相,連外賣盒都好有心思呢個價錢嚟講抵食
外賣想叫健康啲,試下呢間的pokebowl

香菇清爽,海帶爽口

啲蔥好香,蔥迷就知,啲蔥靚唔靚真係差好遠架

個底揀咗糙米+沙律菜雙拼,啲菜都幾新鮮

另外不得不讚賣相,連外賣盒都好有心思

呢個價錢嚟講抵食
自選pokebowl
Delivery
自選pokebowl
2023-06-21 233 views
天氣越嚟越熱,熱到個人食嘢都冇乜胃口,又到食飯時間突然諗起去吃poke bowl,於是同為食姊妹一齊去食個健康午餐這裏裝修簡約有特色,打開餐牌先點主菜,三文魚,吞拿魚,八爪魚,也可選素食雜菌香菇,之後就選擇壽司米或珍珠糙飯或沙律菜,然後就可以選擇其他配料配搭我們選了沙律菜,八爪魚,碧綠新鮮爽口沙律菜加入芝麻醬,配料有滑溜豆腐,豆味香濃支豆粒,粟米,再加點錢要了美味的蟹肉,最後灑上又脆又香的紫菜絲,十分美味另外也有一些已配搭好的款式,最啱有選擇困難的人小食點了辣炸雞,帶點甜辣的醬汁佈滿外層酥脆的炸雞上、很惹味

另外也有一些已配搭好的款式,最啱有選擇困難的人

小食點了辣炸雞,帶點甜辣的醬汁佈滿外層酥脆的炸雞上、很惹味

🔅Poke Go🔅深水埗🔅夏威夷魚生飯🔅夏日炎炎又係食夏威夷魚生飯嘅季節!我最中意食Poke Bowl的原因係魚生新鮮、醬汁夠多,同埋配料豐富,凍冰冰就爽❄️🥗 三文魚粒配 麻醬豆腐 / 青瓜 / 枝豆配 糙米飯 / 沙律 (一半半)配 果仁芝麻醬🔅$108我好中意自己嘅選擇因為呢個係魚肉、果仁同芝麻香爆燈、爽口crunchy嘅選擇!三文魚油脂好夠,入口回香~除左沙律配果仁醬,爽口好味,仲有枝豆同青瓜係水汪汪嘅crunchy! 有青瓜唔會乾口,亦有creamy口感嘅豆腐,加強所有材料嘅融合程度~上面仲有好多黑白芝麻,撈勻就正!糙米飯亦都好健康,沙律同糙米向半就剛剛好~🥗 吞拿魚粒粒配 雞蛋絲 / 櫻桃蕃茄 / 麻醬豆腐配 壽司飯配 山葵乳酪醬🔅 $108吞拿魚好新鮮,每粒都好甜,櫻桃蕃茄好多汁,同麻醬豆腐亦都唔會撞,好多醬汁好刺激,好味道!撈壽司飯好正!🥨 蓮藕脆片 $48我地亦叫左一份蓮藕脆片,做小食!份量好多,炸得脆口又唔會好油膩,一啖魚生一啖脆片亦可以,好好食!以前就因為Keto 走碳水而好中意食poke,依家就因為佢整體黎講都係健康惹味而食,同大家推介我愛店☺️💛Poke Go (
🔅Poke Go🔅深水埗🔅夏威夷魚生飯🔅

🥗 三文魚粒
配 麻醬豆腐 / 青瓜 / 枝豆
配 糙米飯 / 沙律 (一半半)
配 果仁芝麻醬
🔅$108

糙米飯亦都好健康,沙律同糙米向半就剛剛好~

🥗 吞拿魚粒粒
配 雞蛋絲 / 櫻桃蕃茄 / 麻醬豆腐
壽司
配 山葵乳酪醬
🔅 $108

🥨 蓮藕脆片 $48

Poke Go (大南街)
網上訂座即賺Rice Dollars
網址: https://s.openrice.com/QrbS0Ml0A00~uZ5MGAA
地址: 深水埗大南街211號地舖
電話: 35638137
=====================
#poke #hkgirl #hkfoodie #hkfood #hkgirl #香港美食 #香港好去處 #必食 #黃色經濟圈 #深水埗黃店 #黃店 #魚生 #魚生飯 #青瓜 #枝豆 #麻醬豆腐 #山葵乳酪醬 #沙律 #糙米飯 #壽司飯 #蓮藕片 #蓮藕脆片 #健康 #ketodiet #ketomeals #keto

2023-06-17 108 views
期待已久既魚生飯,我地終於去食啦🤤。價錢黎講都正常,但佢係超爆料既丼飯,所以係物有所值🤩。而且飯既比例都係岩岩好,唔會好多,而且食完成碗都唔邪惡,又飽肚😝。💸$336 💁🏼‍♀️人均$100-200不等整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★ 食物份量超大份,料會多過飯,而且醬汁都好好食。服務態度:★ ★ ☆ ☆ ☆服務員態度主動d會更好!😌環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆ 裝修會偏向街頭風,好多好靚牆畫,坐落都幾舒服。🥯食物方面SHOYU AHI $108+72呢個飯再額外加左三文魚同三文籽,味道係比較咸中和番壽司飯既酸味。魚生真係好多😍超有滿足感而且食落有紫菜同香蔥都比較香🤤。自配poke bowl $156因為👩🏼原本想要ONO果個飯,但因為佢set左既飯係冇得轉醬,所以揀左自配:三文魚、壽司飯、雞蛋絲、蟹棒沙律、牛油果、蟹籽、小番茄同蜜糖芥末醬,黎到超級靚,睇落就好開胃😍。食落甜甜地再加埋牛油果同蟹粉沙律脆卜卜口感好好食,好有滿足感👍🏻。

💸$336 💁🏼‍♀️人均$100-200不等
整體食物評價:★ ★ ★ ★ ★
食物份量超大份,料會多過飯,而且醬汁都好好食。

服務態度:★ ★ ☆ ☆ ☆
服務員態度主動d會更好!😌

環境氣氛:★ ★ ★ ☆ ☆
裝修會偏向街頭風,好多好靚牆畫,坐落都幾舒服。

🥯食物方面

SHOYU AHI $108+72

自配poke bowl $156
假日去完深水埗大南街看展覽後,在附近找了間夏威夷魚生蓋飯小店lunch。難得在香港街頭見到標榜少鹽少糖的有機健康食店!.《poke go》主要賣售Poke Bowl,跟日式魚生飯有點類似,同樣以魚生切塊混在米飯上,不過配料、醬汁和風格都略為不同。.我們點了一份SHOYU AHI($108)、OHANA($108)、100%椰青水($38)和夏威夷賓治($38)🧡SHOYU AHI($108)(吞拿魚,壽司飯,芝麻海帶,和式青蔥,紫洋蔥,鰹魚醬油,芝麻,木魚絲)整體份量還好,吞拿魚魚生粒數量尚可接受,並沒有網傳般的「巨型魚生飯」畫面。吃第一口時有點不習慣太淡味的魚生飯,不過吃著吃著,愈吃愈能感受到原型食物的鮮甜,很不錯的健康料理。🧡OHANA($108)(三文魚,沙律菜,櫻桃番茄,溫室青瓜,甜粟米,蜜糖芥未醬,芝麻,果仁)這款可能有了蜜糖芥未醬的加持,比吞拿魚生飯更美味。整體配搭酸酸甜甜,特別開胃,很適合在盛夏來一碗。🧡100%椰青水($38)、夏威夷賓治($38)點了兩款消暑飲品,個人較喜歡微酸的夏威夷賓治,冰涼透心,很解渴!
($38)

🧡SHOYU AHI($108)

SHOYU AHI

🧡OHANA($108)

OHANA

🧡100%椰青水($38)、夏威夷賓治($38)

2023-05-27
$150 (Lunch)
OHANA
  • 夏威夷賓治
2023-04-25 269 views
🔸808 ($118) 😋5/5不知道為什麼叫808,但見有吞拿魚便點了。材料還有壽司飯、沙律菜、和式青蔥、枝仁豆、三文魚籽、雜菌香菇等,滿滿的一盆上桌。用料健康,沒什麼罪惡感。本來覺得小意思,應該能吃完,誰知一口一口吃著還未見底。切成方塊狀的吞拿魚,大大的一粒,意外地有很多,很鮮味沒渣,配醬很滋味,停不了口。環境:🖼️🖼️🖼️文青風小店,比較細,室外位置可帶毛孩。服務: 🤗🤗🤗🤗態度良好,自助點餐。✴️總結:價錢合理,食物美味,吃得滿足,值得再吃。
🔸808 ($118) 😋5/5

環境:🖼️🖼️🖼️
文青風小店,比較細,室外位置可帶毛孩。

服務: 🤗🤗🤗🤗
態度良好,自助點餐。

✴️總結:
價錢合理,食物美味,吃得滿足,值得再吃。