Restaurant: Nam Kee Restaurant
Info:

2018-11-08 685 views
Heard from a local Hong Kong friend that Tuen Mun Sam Shing has very good seafood.  Came here for the first time.  Bought seafood from the market and took it here for them to cook.  In addition, we ordered a Roasted Goose, very tasty and not too fat.  We had two different type of crabs, one is stir fry and another is steamed.  Both ways were tasty.  Totally worth a visit.  Seafood are freshly cooked.
2018-09-10
  • Roasted Goose
2018-11-08 678 views
去開屯門做嘢, 順道去三聖南記食埋個午飯。呢度係要先去隔籬d海鮮店自己買料再拎過黎加工, 最鍾意嘅就係南記炒嘅豉椒炒聖子, 好夠味,炒到d蟶子好爽口。 我地兩個人食,仲買左四隻扇貝, 超多蒜同粉絲撈飯,蒸到剛剛好,南記完全冇浪費咁靚嘅材料。
2018-10-31
$200 (Lunch)
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
  • 豉椒炒蟶子
2018-11-03 660 views
來呢度朋友聚餐最好食海鮮🦞~ 先去隔離街買海鮮,買左龍蝦,蟶子,扇貝,瀨尿蝦,硯,瓜子班,再拎來煮!先來豉椒炒蟶子,正! 蟶子夠大隻,厚肉鮮甜又唔韌,好惹味,不過個人覺得辣左少少,同埋個豉椒可以再香d。椒鹽瀨尿蝦,好大隻呀!!蝦肉鮮甜,加埋d香蒜冇得輸啦~ 呢餐最正的就係呢個芝士焗龍蝦!賣相吸引,芝士面香脆,加埋入面熱辣辣得來又juicy既新鮮龍蝦肉,真係食到唔停得口!個人覺得呢個好食過容龍既芝士焗龍蝦,呢個比果邊既更juicy,食多件都得! 😋😋😋硯肉都係鮮甜好吃的,一d沙都冇。不過走左辣既豉椒更顯得個汁唔夠香。呢條魚好嫩滑,火候剛剛好,以後記住叫瓜子班👍本來最期待扇貝...但只係一般,唔係好大隻,蒸得太耐,冇咩粉絲,唔夠蒜香... 可能唔當造。最後來2個菜,一般啦,白菜仔幾老下。Overall 好食!最正係芝士焗龍蝦,必試!!!👍👍👍

椒鹽瀨尿蝦,好大隻呀!!蝦肉鮮甜,加埋d香蒜冇得輸啦~

呢條魚好嫩滑,火候剛剛好,以後記住叫瓜子班👍

最後來2個菜,一般啦,白菜仔幾老下。

Overall 好食!
最正係芝士焗龍蝦,必試!!!👍👍👍

• 芝士脆焗龍蝦
2018-09-05 1443 views
是晚黎到屯門食海鮮~期待左食海鮮好耐,呢晚終於黎到南記~有朋友推薦呢度可以係出面買完海鮮再拎入黎俾鋪頭加工~我地買左2000$海鮮,加工貴1200$,另外500$燒鵝每人大約各500$就有好新鮮惹味既海鮮食!我地買左龍蝦、蟶子、花甲、奄仔蟹、東風螺、九節蝦、扇貝燒鵝:個皮超脆同埋好多肉汁龍蝦:開邊用芝士焗,係南記招牌菜~本身以為用呢個整法一定係食唔到龍蝦鮮味,但好驚喜地食到芝士之餘仲有重重既龍蝦鮮味,真係令到大家異常驚喜蟶子:用豉汁整,啖啖肉超正花甲:用咸菜胡椒整,個湯超好飲,辣辣地好好飲奄仔蟹:用鹽焗,超惹味,第一次咁食蟹....回味無窮東風螺:辣酒煮,但係個味道好麻麻九節蝦:白灼,超彈牙!扇貝:蒜蓉粉絲蒸,味道唔錯但略嫌過火~總括成餐都勁正,同埋唔貴~好想再食!
是晚黎到屯門食海鮮~
期待左食海鮮好耐,呢晚終於黎到南記~

每人大約各500$就有好新鮮惹味既海鮮食!
我地買左龍蝦、蟶子、花甲、奄仔蟹、東風螺、九節蝦、扇貝
燒鵝:個皮超脆同埋好多肉汁
蟶子:用豉汁整,啖啖肉超正
花甲:用咸菜胡椒整,個湯超好飲,辣辣地好好飲
奄仔蟹:用鹽焗,超惹味,第一次咁食蟹....回味無窮
東風螺:辣酒煮,但係個味道好麻麻
九節蝦:白灼,超彈牙!
扇貝:蒜蓉粉絲蒸,味道唔錯但略嫌過火~
總括成餐都勁正,同埋唔貴~
好想再食!
燒鵝一隻
燒鵝一隻
2018-08-01 1300 views
聽朋友講屯門三聖邨食海鮮好好食,專登入去試吓,自己帶海鮮加工,帶了班馬賴尿蝦,奄仔蟹,花竹蝦,東星斑,象拔蚌,鮑魚,筒蠔,龍蝦完全浪費了我的食材芝士焗龍蝦,太乾椒鹽賴尿蝦,唔熟砵酒焗蠔,唔好食煮到爛晒清蒸東星班,豉油加蒸過龍鹽焗奄仔蟹,還可以豉油王大蝦,還可以象拔蚌刺身,還可以果皮蒸鮑魚,唔熟所以想試嘅朋友這一間不用試

芝士焗龍蝦,太乾
椒鹽賴尿蝦,唔熟
砵酒焗蠔,唔好食煮到爛晒
清蒸東星班,豉油加蒸過龍
鹽焗奄仔蟹,還可以
豉油王大蝦,還可以
象拔蚌刺身,還可以
果皮蒸鮑魚,唔熟
所以想試嘅朋友這一間不用試
2018-05-25 2556 views
尋晚一行八人到三聖南記食海鮮,因為我地係呢度有相熟的人買海鮮,總共買左$2100海鮮包括:四隻龍蝦、16條蟶子、四隻蟹、龍躉、螺、桶蠔,到呢間餐廳幫手烹煮,再叫多兩碟菜同一碟炒飯俾小朋友食。首先豉椒炒蟶子,蟶子好肥美配上豉椒非常惹味!芝士焗龍蝦,芝士好香濃,一人食半隻已經好滿足,皆因啖啖肉。避風塘炒蟹,辣辣地配上蟹肉鮮甜👍🏻炸蠔,脆漿唔會裹得大厚,香脆肥美!辣酒煮花螺,螺肉爽口彈牙加上香辣味道好好食。龍躉炒西芹,味道比起我地上次黎食差左D,炒得一般😅今餐總共花了$3500,食得超級滿足。______________________________我地呢班大食女鐘意走黎走去搵好野食,如果邊度有好推介記得同我地講😏❤️我地一齊交流下😘❤️鐘意我地的分享,記得按👍及share❤️#一班大食女日記 foodies together#5_foodiestogether
首先豉椒炒蟶子,蟶子好肥美配上豉椒非常惹味!

芝士焗龍蝦,芝士好香濃,一人食半隻已經好滿足,皆因啖啖肉。

避風塘炒蟹,辣辣地配上蟹肉鮮甜👍🏻

炸蠔,脆漿唔會裹得大厚,香脆肥美!

辣酒煮花螺,螺肉爽口彈牙加上香辣味道好好食。

龍躉炒西芹,味道比起我地上次黎食差左D,炒得一般😅

今餐總共花了$3500,食得超級滿足。
我地呢班大食女鐘意走黎走去搵好野食,
如果邊度有好推介記得同我地講😏❤️
我地一齊交流下😘
❤️鐘意我地的分享,記得按👍及share❤️
#一班大食女日記 foodies together
#5_foodiestogether
Type of Meal
Dinner
2018-04-22 2374 views
係三聖買左海鮮拎過嚟南記加工由於早一日book左位 入到去都唔洗等脆皮焗龍蝦一上枱 個個嘩嘩聲豉椒蟶子好有鍋氣有開瓶費同切餅費價錢合理既最後埋單 海鮮千五蚊加工千一蚊 六個人食 食唔晒有啲掛住食無影到相
係三聖買左海鮮

加工千一蚊
六個人食 食唔晒

有啲掛住食無影到相
2018-04-18 2129 views
山長水遠,長途跋涉由九龍乘巴士到屯門三聖食海鮮。是次飯局是慶祝朋友生日飯局,我們一行五人,再次來到三聖食海鮮大餐。我們一直以為海鮮是不能給人吃飽及滿足的感覺。經此一役,我們輸了。5人行,6個餸。進餐後,我們捧住滿滿的肚子,回味的感覺,回家去了。豉椒蟶子:必食推介,聖子非常入味椒鹽瀨尿蝦:瀨尿蝦大大隻,少少鹽少少賴,十分惹味。鮑魚:烹調時間適中,能帶出活鮑魚本身的鮮味。清蒸海魚:時間掌握得好,肉質嫩滑。蒜蓉粉絲大扇貝:將厚肉的扇貝開邊 ,加上粉絲墊底及上面鋪滿蒜蓉 ,一起蒸出來 ,更加使扇貝滲出鮮甜的海鮮味鹽焗奄仔蟹:超級推薦!奄仔蟹大大隻肉好多,蟹膏亦多到不得了,而且特別鮮甜!鹽焗的做法也保留了蟹的鮮味,加上蟹身沾了點鹽又帶鹹香,是好吃到會啜手指的程度!!!

豉椒蟶子:必食推介,聖子非常入味
椒鹽瀨尿蝦:瀨尿蝦大大隻,少少鹽少少賴,十分惹味。
鮑魚:烹調時間適中,能帶出活鮑魚本身的鮮味。
清蒸海魚:時間掌握得好,肉質嫩滑。
2018-04-06 1872 views
昨天一家人浩浩蕩蕩到屯門三聖邨食海鮮滿懷希望去開餐。於昨晚我們買了龍蝦,鮑魚,美國桶蠔,聖子,大扇貝,九節蝦以及預訂了1隻燒鵝及order 咗2個小菜。首先是芝士脆焗龍蝦,外層是香脆,肉質爽口,但味道偏淡,如果可以鹼一點會好味得多。跟住是預訂的燒鵝,非常美味。繼續係豉椒炒聖子,不過不失。白灼九節蝦,沒有難度,蝦本身鮮甜。砵酒焗蠔,非常美味。胡椒鮑魚,胡椒味唔夠,味道還可以。原本這餐都算是美味滿足,當我哋食完所有海鮮後,發覺最簡單嘅蒜蓉粉絲蒸大扇貝仲未到,已覺奇怪,已催促了2,3次,足足等了30分鐘才到,點知一上枱,大家都非常驚訝,點解我哋買嘅大扇貝d肉會咁薄,仲要除咗中間嗰粒薄薄嘅扇貝肉,其他部分都不翼已飛,店員還解釋話係咁,當時我哋冇特別去了解,只好食完離開,但其實心裡有1個大問號,點解會咁?懷疑被人偷工減料,真係唔敢相信咁出名嘅飯店都有咁嘅情況發生,真係非常失望。
昨天一家人浩浩蕩蕩到屯門三聖邨食海鮮

2018-03-31 1233 views
趁著復活節假期自來海鮮加工(炒斑球、蒸扇貝、焗蟹),訂位七點,七點前到達。落了order,一心等著享受海鮮餐。結果等了50分鐘才上第一道斑球,70分鐘第二道,第三道85分鐘.......真係好離譜。我吾知佢地係咪烚生客。海鮮俾晒佢,咁我地可以點.......中間追問三四次,每個服務員連查看都沒有,就只說假日係咁🙁廚房不足以應付就不要無限制地開檯。咁樣的食法,如果你係接受到,咪嚟囉!我就絕對無下次。

我就絕對無下次。

2018-03-26 1057 views
好耐都冇入去三聖村食海鮮,所以今次同朋友做生日大家一致決定入去食✌🏻✌🏻,一早book定枱,買埋海鮮準時到達,1)馳名燒鵝,唔係好肥,唔靭,個皮都燒得幾脆,好食👍🏻,2)豉椒炒聖子加炒米粉底,聖子本來就好新鮮,好爽口,而米粉吸收左豉椒既味道👍🏻,3)蒜蓉粉絲蒸蚌,時間蒸得剛剛好,4)薑蔥炒蟹,略嫌薑蔥少左d,所以唔係好夠味,5) 上湯龍蝦鉗伊面底,味道ok,但伊面太少,根本唔夠食,6)芝士焗龍蝦,上面既芝士焗到有少許脆口,但入面d肉又唔會干哂,好正😋7)白灼蝦,買左一斤九節蝦,好夾,下次都要再買呢一隻蝦👍🏻👍🏻,整體來講,夠鑊氣,味道都唔差,可以一試
2018-03-14 891 views
次次來三聖食海鮮,一定搵南記煮! 次次都無失手。而且調味不重手,完全保留海鮮既鮮味!上湯龍蝦伊麵,龍蝦彈牙鮮味,伊麵又吸收了龍蝦的味道,正!豉椒炒蜆,夠鑊氣。蜆又肥又甜。鹽焗重皮蟹,新鮮熱辣,只需用鹽調下味就已帶出蟹膏鮮味甘香~例牌燒鵝,是南記招牌菜。最後上湯介菜苗,沒什驚喜。最後埋單600幾蚊,海鮮都是700蚊。大滿足的一餐。

上湯龍蝦伊麵,龍蝦彈牙鮮味,伊麵又吸收了龍蝦的味道,正!

豉椒炒蜆,夠鑊氣。蜆又肥又甜。

鹽焗重皮蟹,新鮮熱辣,只需用鹽調下味就已帶出蟹膏鮮味甘香~

例牌燒鵝,是南記招牌菜。

最後上湯介菜苗,沒什驚喜。

最後埋單600幾蚊,海鮮都是700蚊。大滿足的一餐。

2018-03-06 779 views
新年瘋狂Gathering 既節奏,吾好俾佢停,今次碌到入去三聖食海鮮。因為人數少,食到既海鮮種類吾多,係唯一既遺憾。落車直沖發記揀海鮮,買左蠔,瀨尿蝦,花螺同埋蟶子,再去南記加工。出街食我會盡量揀屋企煮吾到既菜式食。砵酒煮蠔,第一次試呢種煮法,好香口,裙邊仲煮到有少少脆椒鹽瀨尿蝦,瀨尿蝦大大隻原隻煮,肉夠哂鮮甜,我最鍾意夾埋椒鹽碎一齊食,正。豉椒炒蟶子,呢味真係超推介,味道仲正過瀨尿蝦, 蟶子冇沙又鮮甜,個汁夠惹味而且夠"傑身", 差d 連汁都撈埋。辣酒煮花螺,老實講有d 失望。太重酒味,吾夠辣吾夠香之餘,汁亦吾夠"傑身"。咁大個人食過最好食既辣酒煮花螺係十幾年前響火炭冬菇亭,之後已經食吾返果隻味道。炒豆苗,火喉岩岩好。
新年瘋狂Gathering 既節奏,吾好俾佢停,
今次碌到入去三聖食海鮮。

因為人數少,食到既海鮮種類吾多,係唯一既遺憾。

出街食我會盡量揀屋企煮吾到既菜式食。

砵酒煮蠔,第一次試呢種煮法,好香口,裙邊仲煮到有少少脆

辣酒煮花螺,老實講有d 失望。

炒豆苗,火喉岩岩好。
2018-03-04
  • 豉椒炒蟶子
2018-02-18 925 views
已經是第三次光顧南記,頭兩次都是於三聖村買海鮮在這裡加工,今次就試試這裡的小炒, 看看在不吃海鮮的情況下,質素是否還可保持🤨這裡的燒鵝頗出名,通常假日必須預訂才有機會品嚐,今天是年初二,很多人來這裡食開年飯,幸好我們都有預訂👍🏼這裡的燒鵝真的很新鮮,皮燒得脆脆的,鵝不會太肥但絕不會瘦,皮與肉之間那層薄薄的脂肪,油香滿溢。成碟燒鵝的精髓在於燒汁,真是十分香口,絕不太油,用來撈白飯食真是一絕😋食完燒鵝後,來一個清清的素鮑魚白菜,頓時覺得油膩感盡消。這個菜看似普通,但味道不錯,素鮑魚跟白菜其實都味淡的,所以個汁好重要,不需太濃,但又不會完全沒味,廚師控制得好好👍🏼再來一個例牌會點的生炒排骨,排骨還有點脆,伴菜的是新鮮菠蘿,有點酸酸的,好醒胃,比罐頭菠蘿好味多了,醬汁同樣調較得酸甜適中,不錯👍🏼中段終於到粟米魚肚羹上場,同樣地是家常菜式,但南記所用上的魚肚絕不馬虎,質素比其他小菜館高,而且份量十足,每一口都滿有魚肚的,難得👍🏼開年飯又怎能沒有雞,由於食第二輪,只剩下最後半隻白切雞,現在可以食新鮮雞的機會很微,南記同樣是用上冰鮮雞,肉不彈牙,味道只有一般,沒舍特別😐之後上檯的是蒜蓉洋蔥炒蝦球,這

之後上檯的是蒜蓉洋蔥炒蝦球,這碟菜很香,洋蔥炒得很透很入味,蝦球很大顆很爽口,但相信是雪藏的,洋蔥混合蒜蓉汁一起食,好正😋

已經食到七成飽,再到西芹炒班塊上檯,班塊大舊,南記用上的是新鮮班塊,但魚味不足,西芹炒得爽口,不過整碟菜略嫌太多油🙂

年夜飯當然要取意頭叫上八道菜才可,所以最後來個清清的蠔汁香菇生菜,香菇完全沒有菇味,但用上的唐生菜就十分新鮮,芡汁同樣清淡,不會太鹹☺️

相信廚師今晚都做得頗累,但以第二輪來說,質素還是保持著,算是難得😄

最後趁這機會,祝大家新年快樂🎉,身體健康💪🏼,心想事成😄,🐶年日日有食神😆
2018-02-17
2018-02-11 866 views
屋企人近排好鍾意到屯門三聖邨食海鮮。先到附近的海鮮店買你鍾意的海鮮,之後就拎去南記比餐廳加工就可以。温馨一提,記住book位,想食燒鵝可以留定先。先黎一份芝士焗龍蝦,芝士的份量都幾多,而且表層的芝士焗到脆卜卜,口感up!肉質焗完仲係好Moist,唔會乾曬。蒜蓉粉絲蒸扇貝,粉絲量都幾多,不過蒜蓉迷的我就覺得蒜蓉唔多夠,不過整體都ok的。呢個蒜子菜心,菜煮完好入味。蒸魚蒸個岩岩好,熟但唔會乾。花甲炒得非常夠味椒鹽豆腐炸得香脆,入面夠軟滑曾經食過d好un的炸蠔,但蠔炸得岩岩好。如果要挑剔的,我會想個皮可以再酥少少。第一次食蝴蝶蜆,加埋個上湯一齊煮又幾鮮甜。

肉質焗完仲係好Moist,唔會乾曬。

呢個蒜子菜心,菜煮完好入味。

蒸魚蒸個岩岩好,熟但唔會乾。

花甲炒得非常夠味

椒鹽豆腐炸得香脆,入面夠軟滑

第一次食蝴蝶蜆,加埋個上湯一齊煮又幾鮮甜。